F/A-18 Hornet , F/A-18 E/F Super Hornet (McDonell Douglas/Boeing)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1586

Guest
Úgy tűnik eldőlt a dolog...
A németek az atom hordozó kapacitás fenntartàsa èrdekében F18 E/F gépeket vesznek (ezeket is még át kell alakítani hogy atomfegyvert is tudjanak hordozni, de ez gyorsabban megy mint a konkurens EF módosítàsa)
A hír szerint azt tervezik hogy a 2025-től a Bundeswehr kiöregedő Tornado flottáját 90 új Eurofighter és 45 F-18 E/F/G gép váltja fel amelyek közül az F18-ok elektronikus hadviselésre és nukleáris csapásmérésre lesznek kihegyezve.

A DPA hírügynökség szerint a Bundeswehr által készített belső tervet már megvitatták az iparral, de azt Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) védelmi miniszternek még jóvá kell hagynia.

A Handelsblatt szerint a 45 gépből 30 lesz atomfegyver hordozó E / F és 15 EA-18G Growler elektronikus támadó változat
 
  • Tetszik
Reactions: endre

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
molnibalage

"Azt nem értem, hogy ez az ország hogyan lehet még az EU gazdasági motorja, amikor folyamatosan baromságokat csinál...?"

Én sem tudom. Nekem úgy tűnik, hogy az elmúlt 15 évben az egykori presztízsükből éltek, meg viszi még őket a lendület, de már nem sokáig.
Én nem vagyok azért már olyan fiatal, de értelmes német politikai döntést én még csak töri könyvben láttam. :eek:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
A megfontolt és átgondolt döntések újabb bizonyítéka. Ja, nem...
Azt nem értem, hogy ez az ország hogyan lehet még az EU gazdasági motorja, amikor folyamatosan baromságokat csinál...?

A gazdaság profitorientált és nincs állami kontroll alatt.Az van elb..aszódva a németeknél amin állami kontroll van(haderő energegika).
 
  • Tetszik
Reactions: Negan

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
dudi

Nem akarok itt offolni, de a német gazdaság sincs rendben. A bankszektoruk például nagyon gatya. Óriási bajok vannak ott amik majd egyszer ki fognak bukni.
 
  • Tetszik
Reactions: Roni

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Kétlem, hogy ez a döntés végleges volna. Ha eddig az amerikai típus rendszeresítése előtt az EU és azon belül is a német ipar védelme volt az akadály, akkor ebben az esetben, ennek elhárultával az F-35A (F-35G) kellene, hogy legyen a befutó.
A Super Hornet rendszeresítése mellett semmi sem szól, csak a Boeing helyzetbe hozása, annyira nem felel meg semmilyen progresszív koncepciónak.
Ez igz a Growler-re is.

Ugyanakor azt se feledjük, hogy az ilyen nagyívű beszerzési terveket eleve felül írja a koronavírus.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 499
72 481
113
Legyen meg itt is...

Az oroszoknak nem az okoz gondot az F-35 esetében, hogy egy modern fegyverrendszer modern megoldásokkal.
Az egy dolog, hogy emiatt jóval több benne a továbbfejlesztési potenciál és eleve új alapokkal bíró platform, ami ellen újszerű védekezés kell.
A valódi gond az, hogy már több százat legyártottak belőle, fel van pörgetve a gyártás, így nem csak háborúban, de békében, sőt, a fegyverbiznisz világában is komoly számbeli fölényben van az amerikaiak gépe.
Ezért sem világos nekem a németek váratlanul támadt vonzalma a Super Hornet irányába.

A németek simán kretének. Ennyi.

Az energetikát odaverték a földhöz úgy, hogy végén a nagy német zöld fordulat kínai napelemmel ment. Meg import francia áram. Tisztább nem, de drágább lett az áram úgy, hogy az építési költség egy része ment Kínba. Ez ám aztán a megoldás...

Most nukis képes gépet akarnak (MINEK?), de nehogy mán arra képes európai legyen. Kimondja a politikai vezér, hogy aki F-35-ről beszél, az repül, ahogy repült is a légierő vezére....
... majd vesznek F-18-at, ami gravitációs bombát kb. a mesében tudna oda elvinni, ahova szánják.

Erre mit lehet mondani?
De tényleg?
Kik vezetik azt az országot?
Ehhez mennyire kell hülyének lenni?

A Luftwaffe F-35-öt akart, de a politikusok megtiltották a katonáknak hogy ezt mondják és kirúgásokkal/leváltásokkal fenyegették őket. Az is valószínű hogy Trump erőltette hogy a németek valamit vegyenek/mentsék meg a Boeing-ot. Az is valószínű hogy az amerikaiaknak nem amerikai típusra nem sok kedvük volt integráltatni az atomfegyverüket. Németország meg ragaszkodott a Németországban tárolt amerikai atomfegyverekhez és a német bevethetőségükhöz, ami egyébként NATO "feladatátvételi képesség" is. Ezért kompromisszumként kitalálták hogy akkor 45 Super Hornet lesz. Így az F-35 ellenes Airbus lobbi is örülhetett. És hogy még jobban örüljenek, rendelnek még tőlük 90 Eurofightert is. Kb. így lett 45 Super Hornet és 90 Eurofighter a 90 Tornado leváltására.


https://www.forbes.com/sites/sebast...pes-from-eurofighter-and-boeing/#163c94713e01

https://www.thedrive.com/the-war-zo...ados-with-typhoons-super-hornets-and-growlers



(Persze van aki ebből is képes azt kihozni, hogy a "lopakodó" technológiának nincs jövője, ezért vesznek a németek inkább Super Hornetet F-35 helyett...)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Terminator

Nagyon jól leírtad, ami nekem is eszembe jutott, de nem akartam politizálni. Az SH vásárlás 100%-ban politikai döntés volt. A Boeingnak és az USA-nak jó, a németeknek és az Európai hadiparnak meg nem. De ez utóbbi cseppet sem számít.... :(

Amúgy csak nagyon halkan megjegyezném, hogy a Dassault Rafale alkalmas atomfegyverek bevetésére.
És nem is valami szar szabadesésű szutyokéra hanem erre:
https://en.wikipedia.org/wiki/Air-Sol_Moyenne_Portée
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
  • Tetszik
Reactions: gacsat

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
emel

Folyamatosan francia-német hadtech együttműködésről hadoválnak. Közös új tank pl. De a Tiger heli is így született.
Itt volt az újabb lehetőség az együtt működésre, EU az első vagy valami.
E helyet leszóltak washingtonból, hogy szarul áll a Boeing, meg kellene dobni némi pénzzel.
A németek meg azt válaszolták, hogy: "Igen gazdám!"
Kb. Ez a történet és nagyon irritál :mad:
Vesznek egy alkalmatlan gépet, hogy be tudjanak vetni egy alkalmatlan fegyvert....
Amúgy az ASMP-t lehet, hogy integrálni tudták volna az EF-hez is, de ezt se tudjuk már meg soha.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
emel

Folyamatosan francia-német hadtech együttműködésről hadoválnak. Közös új tank pl. De a Tiger heli is így született.
Itt volt az újabb lehetőség az együtt működésre, EU az első vagy valami.
E helyet leszóltak washingtonból, hogy szarul áll a Boeing, meg kellene dobni némi pénzzel.
A németek meg azt válaszolták, hogy: "Igen gazdám!"
Kb. Ez a történet és nagyon irritál :mad:
Vesznek egy alkalmatlan gépet, hogy be tudjanak vetni egy alkalmatlan fegyvert....
Amúgy az ASMP-t lehet, hogy integrálni tudták volna az EF-hez is, de ezt se tudjuk már meg soha.
Más az együttműködés, és más a közös projekt, a C-160-at már az ősidőkben is gyártották közösen, de hirtelen egyiknél se jut eszembe tisztán a másiknál tervezett és gyártott fegyver rendszeresítése. Az "Igen gazdám .." egyébként más vonalon/okból is működött szerintem, kizártnak tartom hogy Samu bácsi eltűrné a német atom-ütőerőt francia gyártású és FELÜGYELETŰ atomfegyverekkel!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
emel

"Az "Igen gazdám .." egyébként más vonalon/okból is működött szerintem, kizártnak tartom hogy Samu bácsi eltűrné a német atom-ütőerőt francia gyártású és FELÜGYELETŰ atomfegyverekkel!"

A probléma valahol itt kezdődik, ezért nem is akartam jobban bele menni. A baj az, hogy eltűrjük az USA-t az EU-n belül, mindenféle bázissal meg fegyverrel....
 
  • Tetszik
Reactions: endre

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
ÖÖÖÖö, az E-2 a CdG-n az micsoda? ;)
A Crusader az mi volt a két régebbi francia hordozón?
Kényszerhelyzetben nincs választási lehetőség, nem volt más hajófedélzeti vadász meg AWACS se a világon. Később inkább navalizálták a Rafale-t, ezért is ugrottak ki az Eurofighter-programból mert senki másnak nem kellett a hajófedélzeti változat és ez miatt nem voltak hajlandók átépíteni a gépet.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 774
30 544
113
Fuga Magister,igaz,csak iskolagep.Mint az Alpha Jet.
G91,bár az meg olasz
Francia meg rendszeresített e annó az F84t
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
És milyen jól tették. 500kg plusz tömeggel lett egy kiváló hajófedélzeti gépük, ami nagyban rendszerazonos a szárazföldi vairánssal. A Szu-33-as az egy olyan Szu-27P, ami bő két tonnával nehezebb, de bő három tonnával kevesebb fegyvert és négy tonnával kevesebb üzemanyagot vihet magával egy-egy bevetésre. Vagyis inkább repülésre. Vagyis, mindez már csak múltidő.
A Super Hornet-nek viszont ha lenne szárazföldi variánsa, az lehet, hogy konkurálna az F-15E piacán, főleg, ha a egy ilyen modifikáció szerkezeti tömegét 13 tonna helyett levinnék kb 11 tonnára. Ehelyett ott van a Growler, ami megvan vagy 15 tonna, ezzel így már nehezebb gép, mint egy F-15E. Pedig kisebb annál.
A Luftwaffénak semmi értelme megvenni egy horozó specifikus gépet. Nem véletlen, hogy a Super Hornet, aminek jóformán összes előnye az, hogy hajófedélzeti repülőgép, nem nagyon kell a US Navy-n és Ausztrálián kívül senkinek.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Fuga Magister,igaz,csak iskolagep.Mint az Alpha Jet.
G91,bár az meg olasz
Francia meg rendszeresített e annó az F84t
Igen, az egyik csak iskolagép, meg a másik is (Alpha Jet), ráadásul közös francia-német fejlesztés és gyártás, G-91-ük nem volt a franciáknak csak a germánoknak (mint anno friss NATO-tagoknak illett mindenhová dörgölőzni), az F-84 meg akkor volt mikor a francia repülőgép-ipar még csak strandpapucsban totyogott.
 
  • Tetszik
Reactions: nyugger