M48 / M60 Patton harckocsi (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 518
113
%25D8%25AA%25D8%25B1%25D9%2583%25D9%258A%25D8%25A7_16.jpg



Nekem olyan csupasznak tűnik ez a szekér,magas is mint állat,oldalról qrva nagy célfelület,lópikula futómű,nem adnák érte egy B3-as 72-est.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 819
117 993
113
A 72 és család nagyon le van teve
A b alapból keményebb mint az M60 a B3 hogy a piac.aba lenne gyengébb. A B3 azért egy nagyon kemény gép. Nem 90 de attól az M60 sírva nyuszitve menekülhet elolle...
Igazából mindegyik a budget+ kategória MBT-ből és simán kilövik egymást. Kérdés, hogy az izraeli elektronika mit tud a Sabra-ban.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 028
66 486
113
https://www.quora.com/What-is-the-d...BT-but-it-looks-like-an-M48-with-a-new-turret

"I’m at least partially qualified to answer this - I served on the M60A1 and happened to draw an M48A5 for one rotation in 1983 at the National Training Center at Fort Irwin.

I also served on an M60A3 and later the first M1 series, but that was later as an officer.

The M48 and the M60 are indeed very similar, but the M60 was a more robust vehicle, with slightly thicker armor on the forward slope and turret. It also had a more practical layout for the gunner, had a better designed cupola for the Tank Commander and a better sight assembly. Further modifications added stabilization (AOS - Add on Stabilization).

This wasn’t as good as the later integrated stabilization on the M60 Rise Passive, but it was a significant improvement over the M48 series. Later the Rise Passive sight system further improved the night fighting capabilities of the previous AOS tanks with their ‘shoot me’ turret lamps and IR sights.

Now the real improvements were the M60A3 series, which brought the design up on par with the M1 (and in some ways superior) in all aspects other than drive train and suspension. The M1 wouldn’t fully pass the stationary gunnery quality of the M60A3 until the M1A1 was fielded."
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and LMzek 2.0
R

Ruby de Puteaux

Guest

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 664
27 834
113
Ukrajna fogja modernizálni Brazília M60A3 harckocsijait. Ezt a csomagot még 2014 előtt dolgozták ki, most sikerült rá vevőt találni.
A következőket tartalmazza:
  • új, a T-84-120 Yataganról ismert torony 120mm-es löveggel
  • 6TD boxer dízelmotor
  • ERA téglák
  • Zaslon aktív védelmi rendszer
  • Varta optikai zavaró rendszer, hasonló mint az orosz Shtora
A thai Oplotok, horvát MiG-21-ek illetve a felrobbanó Molot aknavetők után a brazilok is megismerhetik milyen minőségi üzletet kötöttek :D
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
932
2 573
93
Ukrajna fogja modernizálni Brazília M60A3 harckocsijait. Ezt a csomagot még 2014 előtt dolgozták ki, most sikerült rá vevőt találni.
A következőket tartalmazza:
  • új, a T-84-120 Yataganról ismert torony 120mm-es löveggel
  • 6TD boxer dízelmotor
  • ERA téglák
  • Zaslon aktív védelmi rendszer
  • Varta optikai zavaró rendszer, hasonló mint az orosz Shtora
Helló.A 6TD nem boxer motor hanem ellendugatyús.Nagyon nem mindegy.Fogalmam sincs miért nem használják több helyen,pedig egy rendkivül kompakt szerkezet.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 692
13 362
113
Én úgy tudom azért nem használják mert kicsit nyügős a motor.


Én is úgy hallottam, hogy nyűgös, nem sikerült a gyártást megbízható végtermékkel megvalósítaniuk.
Azért lenne előrelépés a szokásos motorokhoz képest, mert hasonló súlyú (és méretű) motorokhoz képest jóval nagyobb a teljesítménye.
Esküt nem teszek rá, de mintha ez ezért lenne lehetséges, mert nem a szokásos (például személyautókban használt)négyütemű motor, hanem kétütemű Diesel-motor, mechanikus feltöltővel. Így kb 30-50+ százalékkal nagyobb a teljesítménye a hasonló négyüteműhöz képest.

A németek megcsinálták ezt a 2. V-h. alatt, gyártották a JUMO 205D repűlőgép-motorokat, gazdaságosak voltak, több típusban alkalmazták. Bonyolult, lassú volt a gyártása, ezt a háborúban nem engedhették meg maguknak. "Nyomták" inkább a DB V-12-eseket.
A Tigrisbe sokkal jobb lett volna, de :rolleyes: (állítólag Hitlet ragaszkodott a Maybach benzin ( ! ? ! )motorhoz, mert kedvelte a gyártót az autói miatt. ...vagy "csak" városi legenda).

A németek gyártották ezt a konstrukciót 2. V-h. alatt ! ! !
Az ukránoknak(oroszoknak sem) nem sikerül megbízhatót gyártani 2015 körül(-ig). :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
...az ötlet jó egyébként, de nem egyszerű konstrukció, nem terjedt el. Nem véletlen, hogy más sem gyártja. Még a németek sem.


U.i: ...vagy ki tudja mit terveznek Győrben! ;)