Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését - jelentette a The Washington Post című lap kedd reggel. A lap értesülései szerint megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja, s ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható. Hétfői sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnöktől az egyik újságíró megkérdezte, hogy várható-e a nem orvosi maszk kötelező viselésének elrendelése, mire az elnök azt válaszolta: "korlátozott időtartamra elképzelhető, ezt éppen most vitatjuk meg".
Fordulat az arcmaszk megítélésben? Kötelező viselést fontolgatnak Amerikában
Ez az arcmasz meg tesztelési mizéria már kicsit vicces.

Ez a tegnapi WHO ajánlás. A mai nemtom mi lesz....
"WHO: Ha nem beteg, ne viseljen maszkot
Végeláthatatlan a vita arról, hogy viseljünk-e vagy sem maszkot a koronavírus ellen, de az Egészségügyi Világszervezet, a WHO legutóbbi sajtótájékoztatóján is kiállt amellett, hogy egészséges, nem beteggel foglalkozó embernek nem ajánlják a védőmaszkok hordását.

„Nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a maszkok viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, néhány bizonyíték éppen az ellenkezőjét javasolja a helytelen használat vagy illeszkedés miatt” – mondta Mike Ryan, a WHO ügyvezető igazgatója a szervezet genfi sajtótájékoztatóján.


Ryan arról is beszélt, hogy globális hiány van maszkokból és egyéb orvosi eszközökből. Ami van, azokat a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak kell eljuttatni. „Szörnyű belegondolni abba, hogy nekik nincs maszkjuk.”

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője is arról beszélt, hogy dönteniük kell arról, kiknek van a legnagyobb szükségük a maszkokra. „Egy közösségben nem javasoljuk, hogy maszkot viseljen, hacsak nem beteg. Ebben az esetben viszont meg tudja akadályozni a további terjedést. A maszkot azoknak ajánljuk, akik otthon vannak és betegek, és azoknak, akik törődnek az otthon lévő betegekkel.”

Sztem ha jól használod viseld! Ha rosszul, akkor meg fokozod a fertőzési kockázatot.
Én hordom és az asszonyt is köteleztem erre. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Leonidas

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 143
113
https://www.flightradar24.com/multiview/244c9d3d,244c9e54

Közben már úton van az Észak-Amerikából hazatérni szándékozó magyarokért 2 Wizz A321neo. Egyik Los Angeles, másik Miami úticéllal megy. Ha jól olvastam tegnap, akkor a Miami felé tartó visz haza kanadaiakat is, így a kontinensen első megállója Toronto lesz.

Holnap indul haza mindkét gép:
Los Angeles -> New York -> Reykjavík -> Budapest
Miami -> Chicago -> Toronto -> Reykjavík -> Budapest

Ha minden igaz a Wizz-nek jelenleg 8 db A321neo gépe van, ezek most majd mindegyike munkában van: a most említett géppáron felül 5 db kint van Kínában éppen.

Amugy ezt ki fizeti, az allam, azaz en? Mert kimenni mert ez egy xar orszag, meg diktatura, meg bezzeg nyugat, meg luxusutak a dzsungelbe diszkozni, az megy, ilyenkor meg segiccsetek mer mind meghalunk meg senkinek se kellunk kint? Aztan igy szepen hordjuk be tomegesen a betegseget mintha nem lenne itt eleg, mert az otthoni karantent vagy betartja vagy nem, a csaladtag meg plane nem. Aztan a xar magyar egeszsegugy meg gyogyiccsson meg, meg de xar a korhazi kaja... Egyet se hoznek haza, oldjak meg, minek mennek ki esz nelkul mindenhova.
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Annyi a különbség, hogy ez már megvan, a 1milliárd francia-kínai maszk meg 14 hetes ígéret.
Én attól tartok ha lesz egy durvább visszafertőződés és Kina újra leáll, megnő a hazai kereslet, aztán leállnak a szállítmányok.
Sztem senki nem gondolta, hogy ingyen kaptuk. Bár mivel egész Nyugat - Europában hiany van, több ország Szlovenia, Szlovákia nem tudott hetekig beszerezni, akkor is gesztus volt, hogy ide ilyen gyorsan ennyi jött. A beszerzési mennyiség hatekony, a minőséget meg úgysem tudjuk meg. :)
Mondjuk most előre válogatni nagyon nem lehet. Ha nem tetszik viszi más, te meg nem kapsz.
Persze, hogy az a jó, ami már felhasználható.
Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy ha 14 hétre is osztod le az 1Mrd db maszkot, az akkor is 70+ M maszk per hét. Ennyi (1 heti) maszk szerintem Magyarországnak nem fog kelleni a teljes hazai pandémia végéig.
Az 1Mrd maszk jelentős részét a franciák - szerintem - szét fogják szórni az EU-ban. Ebben biztos vagyok! De még lehet, hogy az USA-nak is küldenek. Meg ne felejtsük, hogy nekik a szaharai régióban is vannak/lesznek feladataik.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ugyan ez már 2 nappal ezelőtti (de ide még nem volt betéve), de még mindig érvényes, és sok fontos lényeges információt tartalmaz, ami alapján könnyen érthető mindenkinek amit a hírekben máshol hall. Többek-között beszél a fertőzőképességről, az egész világon már folyamatban lévő antivirális hatású készítmények teszteléséről, a világ virológiai szakembereinek világméretű összefogásáról és együttműködéséről, a "nyájimmunitásról", és még több nagyon releváns és fontos információról.

Koronavírus Híradó - Jakab Ferenc /2020.03.29/

 
  • Tetszik
Reactions: zztop and SilvioD

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 015
113
@Capslock27 ha jól emlékszem orvos Svédországban, lehet ő többet tud mondani.
.
.
"Svédországnak világviszonylatban is igen kevés az ezer lakosra jutó kórházi ágyszáma (harmad annyi sincs, mint nekünk) és Európában náluk van a legkevesebb."
.
Ezzel a kijelentéssel óvatos lennék, mert jó példa a helyzetből kiragadott statisztika becsapósságára. Lehet, hogy darabra kevesebb az ágyszám, ÁMDE a magyar kórházi ágyak egy nem csekély része elfekvőként, "szociális otthonként", ápolási ágyként funkcionál, és egy biztos hálapénzesforrás, hogy a nénit, bácsit tessenek már még egy hetet valahogy bent tartani. Vagy van, akit beküldenek, és nem hajlandók hazavinni, a család felszivódik. Azután van olyan is, hogy szociális intézménybe kéne a beteget tenni, csak éppen nincs üres hely, várakozás van. Ez a magyar helyzet.

Itt a svédeknél meg ez az egész nincs igy! Világszinvonalú otthonápolás van, ha kell a beteget napi 6 alkalommal meglátogatják, csinálnak mindent körülötte, még éjjel is kimennek ránézni. Ha ápolási osztályra kell tenni valakit, másnap már van hely. Ha szoc. intézmény kell, 2-3 napon belül elviszik, először egy átmeneti rövidtávú otthonba, és ott várja ki a végleges otthonban a helyét, ami szintén csak pár hónap. El nem hiszitek, mennyi múlik ezeken. Rövidebb ápolási idők, felesleges várakozások nélkül, feleslegesen ott dekkoló betegek nélkül.
A svédeknél nagyon kiterjedt a magán egészségügy is, nem tudom, az az ágyszám statisztika ezzel is számolt-e, vagy csak az államival.


"Sem a betegszám, sem a halálozási szám nem megbízható náluk."

Elég megbizhatóak az adatok. Az viszont az egész világon kérdés, hogy hányan esnek át kvázi tünetmentesen a fertőzésen, valószinűleg mindenhol sok a fel nem ismert beteg. (Pl Kapás Boglárka úszónő és a Dominik fertőzöttsége is csak azért derült ki ma otthon, mert az uszodahasználat miatt nekik jutott teszt minden tünet nélkül tényleg klasszikus szűrésként, hát erre pozitivak lettek... De ha K.Boglárka bolti eladónőről van szó, akkor esetleg sose derül ki, hogy fertőzött, és lefertőzött még jópár embert, akik esetleg szerencsével szintén tünetmentesek, vagy minimális tünettel átmentek ezen.)
De a svéd adatok valósak, ez egyelőre tényleg ennyi, de minimum semmivel sem rosszabbak, mint a többi európai országé. Az esetek nagy többsége egyelőre Stockholmban van, ott kezdenek túlterhelődni, de még birják.
Mindenkit úgysem lehet leszűrni egyszerre, plusz nem is jelent semmit, mert ott a kezedben a negativ lelet, lelkesen mész haza, és közben pont hazafelé fertőződsz meg.

Itt nincs pánikhangulat, meg nem tart a miniszterelnök naponta három beszédet, de azért nem is veszik félvállról, a kórházunkban is elég komoly készülődés van. Országos szinten állitják, hogy az ország a 60 milliós Olaszországot el tudnák látni, fene tudja, meglátjuk. Az emberek is óvatosak, pl nagy bánatunkra a több kórházban, igy nálunk is büféket üzemeltető cég becsődölt, mert amúgy se voltak erősek, de most úgy leesett a forgalom, hogy roló lett belőle.

(Az a helyi felkészülésünk baljósabb része, és szintén nem a sajtóban irnak róla, hogy pl a helyi jégcsarnokot tervezik halottak hűtésére, tárolására használni.)

Aki svéd statisztikára kiváncsi, egy részletes svéd oldal:

https://platz.se/coronavirus/

kis szótár hozzá:
antal - szám (valaminek, pl Totalt antal fall-összes esetek szám)
fall - eset
Totalt tillfrisknade - gyógyultak
Nya fall idag - mai új esetek
dödsfall - haláleset
dag - nap
idag - ma
Igår - tegnap
vecka - hét
län - megye
visa allt - mutasd mindet!
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 454
113
Nagyon örülök, hogy nem a KAPTUK szót használtad! :rolleyes:
Mennyi is volt az első szállítmány?
30.050 védőruha, 82.000 orvosi maszk.
Pedig az első repülő után is már Kína volt a megmentőnk.
Igen vásárlunk tőlük cuccokat, de pont annyi jelentősége van most már ennek, amekkorát a Francia 1milliárd maszk sejtetni enged.

Most pontosan mi is a bajod?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 454
113
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését - jelentette a The Washington Post című lap kedd reggel. A lap értesülései szerint megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja, s ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható. Hétfői sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnöktől az egyik újságíró megkérdezte, hogy várható-e a nem orvosi maszk kötelező viselésének elrendelése, mire az elnök azt válaszolta: "korlátozott időtartamra elképzelhető, ezt éppen most vitatjuk meg".
Fordulat az arcmaszk megítélésben? Kötelező viselést fontolgatnak Amerikában

Tök tele a WHOval!

Régen sokkal jobbak voltak.
:D
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Tcat

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
2 070
9 190
113
Amugy ezt ki fizeti, az allam, azaz en?

Ha jól emlékszem azt írták tegnap, hogy $880 / fő a díja a hazaútnak. És ez nem közvetlenül a légitársaságnak megy, hanem az államnak és az fizeti ki belőle a céget. Poggyász, fedélzeti ellátás pedig a standard Wizz szabályzatnak megfelelően.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Szóval senki nem érti meg, hogy itthon - és a világ 99%-án - sincs tömeges tesztelés?!?
Mi itthon a tömeges tesztelést el sem kezdtük!
Mi több a mi tisztifőorvosunk is elmondta, hogy BIZTOSAN sokkal több a fertőzött, mint amennyi a statisztikában szerepel!
Ez ezen a magyar fórumon kizárólag Svédország szemére vethető feature. Ha ugyan ez itthon történik, az teljesen normális.
Pedig lehet, hogy mindkettő normális!
A svédek is tesztelnek, ellenkező esetben nem produkálnának napi kb. átlag 300 új diagnosztizált esetet.
Én részben egyetértek. Tömeges tesztelés nálunk sincs. Nem is biztos hogy most célszerű. Tömeges tesztelés csak gyorstesztekkel lehetséges, aminek kétes a megbízhatósága. Ennek ellenére sztem a tömeges megbetegedések fázisában muszáj lesz alkalmazni, bár nem tudom, hogy aránytalanul sok kapacitást kötne-e le.

Ami a svéd számokban fura az a többi Skandináv országhoz kepest magas halálozási szám.
Svéd 180
Norveg 39 (több betegre)
Dán 90
Finn 17 bár harmad annyi betegre

Ami viszont jó hir a napi új olasz számok jelentős csökkenése 4.000 körül járnak.
Ami rossz, hogy napi szinten a németek beelőzték őket, a spanyolok stabilan napi 6.000 fölött, a francia szám meg majdnem duplája az olasznak 7.578.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Annyi a különbség, hogy ez már megvan, a 1milliárd francia-kínai maszk meg 14 hetes ígéret.
Én attól tartok ha lesz egy durvább visszafertőződés és Kina újra leáll, megnő a hazai kereslet, aztán leállnak a szállítmányok.
Sztem senki nem gondolta, hogy ingyen kaptuk. Bár mivel egész Nyugat - Europában hiany van, több ország Szlovenia, Szlovákia nem tudott hetekig beszerezni, akkor is gesztus volt, hogy ide ilyen gyorsan ennyi jött. A beszerzési mennyiség hatekony, a minőséget meg úgysem tudjuk meg. :)
Mondjuk most előre válogatni nagyon nem lehet. Ha nem tetszik viszi más, te meg nem kapsz.
Különben rájöttem, hogy mi zavar téged, abban, amit írtam. És azt gondolom, hogy félreértettél.
Nem a magyar intézkedéseket, beszerzéseket bírálom. Távolról sem!
Ahogy írtad, mi még időben szereztük be a dolgokat. Szemben a környező országok bénázásaival. /Mondom én ezt egy hatósági karanténból!!!/
Az én fertőződésemért nem vádolok senki. Főleg nem a Kormányt.
Engem az zavar, amikor valaki ideológiák mentén akar más országokat bírálni, vagy éppen hős megmentővé előléptetni. Mert annak erősen propaganda és politika szaga van. Pedig ennek a járványnak marhára nem lenne szabad erről szólnia. Ha pedig nekünk megvannak a forrásaink, akkor ezeken keresztül el kell látni először a "béna" szomszédokat is, de akár simán más EU-s országokat is!
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Mike

Well-Known Member
2011. március 14.
777
1 974
93
Ez az arcmasz meg tesztelési mizéria már kicsit vicces.
Nem igazán értem, 2-3 hét lappangás, közben fertőzés, és csak az használja aki beteg? WTF? Van aki úgy fertőz hetekig hogy azt se tudja hogy beteg volt mert lábon kihordja... A másik kedvenc bullshit hogy csak arra veszélyes akinek amúgy más betegsége van, nah ne bazz, a lakosság 90%-a... :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Különben rájöttem, hogy mi zavar téged, abban, amit írtam. És azt gondolom, hogy félreértettél.
Nem a magyar intézkedéseket, beszerzéseket bírálom. Távolról sem!
Ahogy írtad, mi még időben szereztük be a dolgokat. Szemben a környező országok bénázásaival. /Mondom én ezt egy hatósági karanténból!!!/
Az én fertőződésemért nem vádolok senki. Főleg nem a Kormányt.
Engem az zavar, amikor valaki ideológiák mentén akar más országokat bírálni, vagy éppen hős megmentővé előléptetni. Mert annak erősen propaganda és politika szaga van. Pedig ennek a járványnak marhára nem lenne szabad erről szólnia. Ha pedig nekünk megvannak a forrásaink, akkor ezeken keresztül el kell látni először a "béna" szomszédokat is, de akár simán más EU-s országokat is!
Ezt már többször feldobtam. Ha lenne tartalékunk, adjunk nekik is. De amíg itthon sincs mki ellátva, addig ez visszatetsző lenne. Nehéz ügy.
Szlovakoknál sztem a kormábyváltás is közrejátszott. Pont rosszkor, tuti megakasztotta az ügymenetet. Szlovénia meg túl kicsi, hiába kiabálnak Kínáig nem ér el, Európában meg mkinek megvan a maga baja.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 321
113
Nem igazán értem, 2-3 hét lappangás, közben fertőzés, és csak az használja aki beteg? WTF? Van aki úgy fertőz hetekig hogy azt se tudja hogy beteg volt mert lábon kihordja...
Azt mondják azért nem ajánlják egészséges embereknél, mert rossz használat esetén könnyebben megfertőzöd magad. Ha maszkba vagy késztetést érzel rá hogy igazgasd mert nem megszokott. Kívűlről megfogdosod a vírus az ujjadon, majd belenyúlsz a szemedbe, szádba.
Vagy a rossz fel, levételnél vírusozod be magad. Stb.
De a lappangás részében meg neked van igazad. Kérdés akkor mennyire fertőz?!
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
Ha jól emlékszem azt írták tegnap, hogy $880 / fő a díja a hazaútnak. És ez nem közvetlenül a légitársaságnak megy, hanem az államnak és az fizeti ki belőle a céget. Poggyász, fedélzeti ellátás pedig a standard Wizz szabályzatnak megfelelően.
Egy másik fórumon sokalták is ezt az árat. Fapadoson mint a hering ennyi pénzért returt vesznek, stb. Hülye kormány hozzon velük kandaiakat, meg amerikaiakat és csak a felét keljen fizetni stb. Alapból nem tudom mennyi egy hét egy nem nyomortanya motelben, plusz kaja stb. amerikában, de ahogy a helyzet áll, aki ezzel nem dobbant az lehet hetekre, hónapokra ott ragad. Másrészt a pofátlanság netovábbja, örüljenek, hogy megy valami. Ilyen a jólét, mert alapból az az 'alap" és minden rosz ahoz képest. Emlékszem egy volán busz valami vasútfelújítás miatt elégé tele volt és az emberek hőbörögtek, hogy írni kell a minisztériumba, én meg mosolyogtam, mert 4 évig olyan mikrobuszban tömegközlekedtem, amibe fél utig az egyik majd a másik lábamon álltam, miközbenmajdnem derékszögben előre hajoltam.