Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Most mondtak a kinaiak hogy a felgyogyulas es a tunetmentesseg utan 8 nappal is fertozokepes a virus.
Ez ugyan olyan képlékeny, mint hogy mennyi a lappangási idő. Ez emberenként (immunrendszerenként változó). Ezért lenne szükség mindenkinek, aki karanténba került, feloldó tesztre. Ez ma nincs automatikusan így.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Ez ugyan olyan képlékeny, mint hogy mennyi a lappangási idő. Ez emberenként (immunrendszerenként változó). Ezért lenne szükség mindenkinek, aki karanténba került, feloldó tesztre. Ez ma nincs automatikusan így.

Ismerősi körben ez 3 egymást követő negatív teszt, illetve utána +2 hét otthoni karantén még, de az nem hatósági.
Lehet, hogy nálatok is ez lesz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 058
113
A szlovénok Belgiumból hoztak szállítmányt... (hogy Belgiumnak honnan van, azt ne tudom)

Én régóta bizonyítom hogy az EU támogatja a tagállamait, de sajnos csak a kirgiz szájmaszkok ütik meg a hírértéket.
Lofaxt tamogat, itt irjak hogy Kina adta adomanykent es tobb orszag osztotta el az Eu-ban egymas kozt. Belgakhoz kuldtek, aztan onnet mindenki vitte ahogy tudta. Nem hiszem hogy a szlovenok alltak a sor elejen.

http://www.xinhuanet.com/english/2020-03/19/c_138892810.htm

Ejj csori panoz, te hiszel meg ezek utan a mesekben? Latod hogy mi van... Tonkre teszed csak magad...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
15860300365398519_original.jpg


A 2 szélső 444 cikk igazán vicces a jövő heti ülésezés tükrében.
Fake News
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Emlékeztek arra a vitára egy hónappal ezelőtt, amikor azon ruggóztam, hogy miért nincs gépsorunk a gyártásra és a kötözködők azzal a hülyeséggel jöttek, hogy hónapokig tartana csak a tervezés. Nohát szereztünk egy olyan kínai rögtönzött gépsort, amit egy másfél hónappal ezelőtti videóban már lehetett látni és az elkövetkező napokban egy csapat programozó és mérnök szépen beállítja, ahogy az várható volt, nem kellenek ehhez hónapok:

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-meglepetesszeru-latogatasa-nezze-meg-7969571/

Mindenesetre a gépecske jól őrzött helyen lesz! :D
 
  • Tetszik
Reactions: csibeszke

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Szlávik legfontosabb megállapításai ezek voltak:

- Az esetek 85-90 százalékban lázzal járnak.
- Nagyon sok beteg tapasztalata, hogy a legelső tünet a szaglás, majd az ízérzékelés elvesztése.
- Jó hír: a súlyos esetek is szinte maradványtünetek nélkül gyógyulnak.
- Túlnyomórészt tényleg az idős, krónikus betegségektől szenvedő emberek betegednek meg.
- Idős, beteg embereknél várható, hogy “1-2 szervrendszerük nem úgy fog működni”, mint a koronavírusfertőzés előtt.
- Gyanítja, hogy a következő hetekben fel fog gyorsulni a mostani, napi 50-100 beteges mennyiség és a csoportos fertőzésekből átlépünk a tömeges fertőzések szakaszába.
- A kulcs a megfelelő ellátás az intenzív osztályokon.
- Volt már olyan, intenzív osztályon kezelt beteg, aki meggyógyult.
- Szomorú volt látni, hogy milyen gyorsan romlik az idős, beteg emberek állapota, akár néhány óra alatt olyan állapotig juthatnak, hogy intenzív osztályon kell kezelni őket, erre fel kell készülni megfelelő kapacitásokkal.
- Meg kell védeni azokat, akik krónikus betegek.
- Mindenki vigyázzon magára, de aki idős és beteg, az még inkább.
- Maszkpárti, mert akin maszk van, az kevésbé tud szennyezett kézzel az arcához, orrához nyúlni.
- Aki más emberek között van, az viseljen maszkot!
- A járvány elején elterjedt, hogy aki egy bizonyos magas vérnyomás elleni szert szed, az nagyobb eséllyel betegszik meg súlyosan. Azóta kiderült, hogy ez nem igaz, ezért senki ne hagyja el a gyógyszerét.
- A Lászlóban úgy döntöttek, hogy kipróbálnak minden szóba jöhető gyógyszert, így kétféle maláriagyógyszert, HIV-ellenes szereket, egy antibiotikumot és immunerősítőket, méghozzá egyszerre, és úgy tűnik, hogy ezzel talán sikerül felvenni a betegség elleni harcot.
- A súlyos esetek lefolyása kísértetiesen hasonló: hosszabb lázas időszak után hőemelkedéses enyhülés, amit átmenet nélkül fulladásos állapot és intenzív osztály követ.
Azt kellett volna még hozzátenni, hogy:
Igen érdekes beszámolót tartott Szlávik János, a Szent László kórház infektológus főorvosa az RTL Klubnak arról, hogy a magyar orvosok eddig milyen tapasztalatokat szereztek a gyakorlatban a koronavírusról.
Azaz, ezek a kórházba került súlyos esetekre érvényesek.
A nagyobb rész az enyhe esetek, amelyek pont azért érdekesek, mert mindenféle láz, vagy hőemelkedés nélkül lezajlanak, és igen változatos tünetei lehetnek.
Különben a videót kell megnézni, mert a leirat egy marhaság!
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Ez volt már?
https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-europai-unio-eltunt-a-szinrol-2-7968122/
..
"George Friedman 1949-ben született Budapesten magyar zsidó családban, amely kivándorolt az Egyesült Államokba. New Yorkban folytatott politikatudományi tanulmányokat, majd doktorált. 1996-ban hozta létre a Stratfort, a világ egyik legismertebb magánhírszerző cégét és geopolitikai agytrösztjét. A róla szóló portrécikkében a The New York Times magazinja a geopolitikai előrejelző képessége miatt a bűvös 8-as biliárdgolyóként jellemezte Friedmant. A Stratforból való 2015-ös kiválása óta a Geopolitical Futures elemzőportált irányítja. Legújabb könyve, a The Storm Before the Calm (A csend előtti vihar) néhány hete jelent meg Amerikában."
..
Láthatóan utálja Európát és hatalmas ellendrukker, de van amit jól lát!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Na ez egy hosszú, de érdekes írás az afrikai koronavírus helyzetről:
https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/robbanasveszely-7962185/
..
"Az afrikai lakosság egy részének rendkívül legyengült immunrendszerrel kell szembenéznie a vírussal. Afrika vezet a HIV-fertőzöttek számában, itt van a legtöbb AIDS-es, úgy ötvenmillió. A Dél-afrikai Köztársaság lakosságából 7,7 millió e betegséggel él. Rengeteg a tüdőbeteg, a tbc-s, ez sem jó ajánlólevél egy ilyen járvány közeledtével. És akkor még a krónikus betegségek elterjedéséről nem is beszéltünk. Ha ilyen állapotok közé becsapódik a járványbomba, ott arat a halál. Talán az egyetlen esélyük az lehet, hogy az afrikai lakosság rendkívül fiatal. A Covid–19 főként 65 évnél felettiek esetében veszélyes, a fiatalabb korosztály zömében influenzához hasonlítható tünetekkel túljut a betegségen. A Science amerikai tudományos folyóirat szerint a fekete-afrikai övezetben a 65 évnél öregebb korosztály három százalékot tesz ki, míg Kínában ez a lakosság 12 százaléka."
..
"Roham a klorokinért
Az Egyesült Államokban ma már lehet koronavírusos betegeket ezzel a szerrel kezelni, sőt Franciaországban is kísérleteznek vele. Egy marseille-i professzor határozottan állítja, hogy a koronavírussal fertőzött betegei felgyógyultak a klorokin szedése után. Külön jó hír, hogy a klorokin egyik legnagyobb világexportőre Magyarország, így ha a szer tényleg beválik a kór ellen, akkor nálunk bizonyosan lesz elég gyógyszeralapanyag, ugyanis a kormány betiltotta a kivitelét. Ma már szinte egész Afrikában hiába keresnénk a gyógyszert, a vásárlói rohamok az összes gyógyszertárat kifosztották. Ám az afrikai feketepiacokon szinte heteken belül megjelent az indiai és kínai hamis változat."
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 634
1 384
113
Emlékeztek arra a vitára egy hónappal ezelőtt, amikor azon ruggóztam, hogy miért nincs gépsorunk a gyártásra és a kötözködők azzal a hülyeséggel jöttek, hogy hónapokig tartana csak a tervezés. Nohát szereztünk egy olyan kínai rögtönzött gépsort, amit egy másfél hónappal ezelőtti videóban már lehetett látni és az elkövetkező napokban egy csapat programozó és mérnök szépen beállítja, ahogy az várható volt, nem kellenek ehhez hónapok:

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-meglepetesszeru-latogatasa-nezze-meg-7969571/

Emiatt ugye en is kaptam az ivet rendesen...
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 859
113
De! FFP3-as maszkban cirkáltam ma a városban, hát ha éreztétek már magatokat kannibálok közt... :DD
Igaz nekem csak 3M ből FFP-2 es van itthon. Még maradt tavalyról 4 db. A permetezéshez vettem. Tartogatom az ínségesebb időkre. Addig megfelel az orvosi szájmaszk is ha megyek vásárolni a kisboltba. Még jó hogy januárban vettem két dobozzal belőle :D Kertvárosi környezetbe sztem ép elég még. Délután il kora este max csak egy két kutyasétáltató il futó bolond volt az utcákon. Szinte teljesen kihalt minden.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Semmi bajom, közelebbi ismerősök között is jól van mindenki. Monitorozom a környezetem azért.
Azt tervezem hogy a gyógyult és aktív, tesztelt betegeket valahogy fel kéne deríteni és akkor lennének itt is adataink a lefolyásról...mert erről megbízható statisztika nem nagyon van.

De! FFP3-as maszkban cirkáltam ma a városban, hát ha éreztétek már magatokat kannibálok közt... :DD

Én maszk nélküliként érzem így magam a metrón néha! :D:D
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/kulfold/2020/04/04/new_york-i_mentok_haborus_uzemmod_koronavirus/
"Háborús üzemmódban dolgoznak a New York-i mentősök. Az egyre gyakoribbá váló szívmegállások miatt kénytelenek voltak új protokollokat is bevezetni, mondta a CNN-nek a mentősök egyik New York-i szakszervezetének képviselője.
A háromezer mentőst és tűzoltót képviselő FDNY EMS szervezet alelnöke, Michael Greco azt mondta, egy szívleállás után maximum húsz percig kísérleteznek a keringés újraindításával. Ha ennyi idő alatt sikertelennek bizonyulnak, akkor abbahagyják a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst. Ezután pedig a helyszínen hagyják a beteget, nem szállítják be a kórházba...
...Greco elmondta, míg mentősként dolgozott, hetente egyszer-kétszer találkozott szívmegállásos esettel, most pedig volt olyan egységük, amelyik egy nap alatt hét szívmegállást próbált kezelni. Ezeket a szívmegállásokat valószínűleg a koronavírus szövődményei okozzák..."
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 178
20 123
113

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Háborús üzemmódban dolgoznak a New York-i mentősök. Az egyre gyakoribbá váló szívmegállások miatt kénytelenek voltak új protokollokat is bevezetni, mondta a CNN-nek a mentősök egyik New York-i szakszervezetének képviselője. A háromezer mentőst és tűzoltót képviselő FDNY EMS szervezet alelnöke, Michael Greco azt mondta, egy szívleállás után maximum húsz percig kísérleteznek a keringés újraindításával. Ha ennyi idő alatt sikertelennek bizonyulnak, akkor abbahagyják a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst. Ezután pedig a helyszínen hagyják a beteget, nem szállítják be a kórházba.
Háborús üzemmódban dolgoznak a New York-i mentők

Sok halálesetre kell felkészülnie az Egyesült Államoknak az elkövetkező két hétben, mondta Donald Trump elnök a koronavírus-járványról tartott tájékoztatóján. Az Egyesült Államok néhány nap alatt a világ legfertőzöttebb országává vált, közel 307 ezer fertőzöttről tudnak, és már 8347 áldozata is van a vírusnak. Néhány államban és városban, mint például New Yorkban, elég kritikus a helyzet, az egészségügy nehezen bírja a terhelést.
Trump: Sok halott lesz a következő két hétben

Izraelben eddig körülbelül hétezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, de valószínűleg sokkal magasabb a számuk. A Maccabi Egészségpénztár egyik szakértője szerint az egyik ultraortodox városban, Bné Brakban alakulhat ki a járvány gócpontja, ahol egyes számítások szerint a lakosság 38 százaléka fertőzött lehet. Az itt lakók a legutóbbi napokig csoportosan imádkoztak és tanultak, figyelmen kívül hagyva a gyülekezési tilalmat. A helyzeten csak ront, hogy a lakosok egy része nem tesztelteti magát, mert nem akar karanténban lenni a pészah (zsidó húsvét) alatt. Ran Száár, a Maccabi Egészségvédelmi Intézet vezetője a Times of Israel cikke szerint az izraeli parlamentnek jelezte, hogy a Tel-Aviv egyik elővárosának számító, 200 ezer lakosú Bné Brakban több tízezer, tesztekkel eddig nem igazolt koronavírusos lehet. Száárék modellje szerint körülbelül 75 ezer emberről beszélnek, igaz, EDDIG HIVATALOSAN CSAK 900 FERTŐZÖTTET JELENTETTEK A VÁROSBÓL.
Azzal a világ legtöbb egészségügyi szakembere egyetért, hogy a statisztikákban közölteknél jóval több lehet a koronavírusos, de Száár arra nem világított rá, hogy náluk miért lenne ekkora nagyságrendű a különbség. Mindenesetre arra kérte a kormányt, hogy cselekedjen, mielőtt eldurvulna a helyzet. Izraelt tekintve Bné Brak már így is kiemelkedik, ebből a városból jelentették a második legtöbb esetet, de lakosságszám-arányosan ez a település számít a legfertőzöttebbnek. Csütörtökön 173 új esetet jelentettek, egy nap alatt közel 25 százalékkal emelkedett a betegszám az egészségügyi minisztérium jelentése szerint, míg Izraelben 11 százalékos az átlagos növekedés. Izraelben összesen 7030 igazolt fertőzött van, és eddig 36 halálos áldozatot szedett a járvány.
Súlyos lehet a koronavírus-helyzet egy ultraortodox zsidó városban

Dubajban március 26-a óta az Egyesült Arab Emírségek többi részével együtt éjszakai takarítási tilalom van érvényben, amit mostantól kezdve két héten át a nappali órákra is kiterjesztenek - írja a Reuters.
Koronavírus: két hetes kijárási tilalmat rendeltek el Dubajban

A koronavírus okozta fertőzések száma az elmúlt 24 órában Franciaországban 441-re esett vissza az előző napi 588-ról - tájékoztatta a Reuters-t a francia egészségügyi minisztérium igazgatója.
Koronavírus: csökkent a napi halálozás Franciaországban

Több mint 3 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Törökországban az utóbbi 24 órában - közölte szombaton az egészségügyi miniszter. Fahrettin Koca a Twitteren tudatta, hogy ezzel már a 24 ezret közelíti a koronavírusos esetek száma az országban. A fertőzés okozta halálesetek száma 501-re emelkedett.
Egy nap alatt több mint 3000 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Törökországban

Megvan az új típusú koronavírus lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. Az interjúban Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. "Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét. A "tüskék" azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú "csápokról" kapta. Glanville doktor azt is elmondta, hogy az Ebola-járvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek. Álláspontja szerint az antitest-kezelés fordította meg az Ebola terjedését. "Az Ebola korábban halálos ítéletet jelentett, a betegségben szenvedők halálozási aránya 50 százalékos volt. Majd amikor a megfelelő semlegesítő antitest-terápia megszületett, a páciensek 94 százaléka meggyógyult" - fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy "az Ebola veszedelmes válságból kezelhető betegséggé változott".
Egy amerikai immunológus azt állítja, hogy megtalálta a koronavírus lehetséges ellenszerét
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz