Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tiria

Well-Known Member
2020. április 5.
153
267
63
Beszélt, 1:13 perctől!
Maradj Otthon!
..
..
Miért kell az egész világnak otthon maradnia valójában, (svédeket kivéve :)) ???
"Az uralkodó ez utóbbi kitétele - angolul: we will meet again - egyenes idézet a II. világháború egyik legnépszerűbb, We'll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalából, amelyet Vera Lynn énekelt."
https://www.origo.hu/nagyvilag/2020...el-es-elszantsaggal-legyozzuk-a-jarvanyt.html
 
  • Tetszik
Reactions: milagro

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 132
113
nezzem ezen az oldalon az arakat...

lattom nalatok is menn a biznisz...

itt szerbiaba egyszeru orvosi szajmaszk 5-10x dragabb mint a jarvany elott...

mi a f@szom...es meg mondjak a kormany majd bunteti azokat akik jo pizt akarnak ekresni a jarvanyon.
Hát, ne innen vásárolj, az biztos.
A BradoLife nevű fél literes, pumpás kézfertőtlenítőt február végén 750 forintért vettem a Rossmannban.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2361

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 715
5 751
113
Beszélt, 1:13 perctől!
Maradj Otthon!
..
..
Miért kell az egész világnak otthon maradnia valójában, (svédeket kivéve :)) ???

Nem olyan ördöngős ez a kérdés.

A helyzet az, hogy:
1. nincs ellenszer, vakcina sincs, belátható időn belül nem is lesz (majd csak kb egy év múlva várható)
2. a vírus nagyon fertőzőképes, az inkubációs időszak hossza miatt látens módon fertőz és van egy _viszonylag_ magas mortalitása
3. a nemzeti egészségügyek adott (és csak korlátozott mértékben bővíthető) kapacitásokkal rendelkeznek
4. a nemzetgazdaságok (és a civilizáció egésze) számára a (hosszabb távú) leállás nem opció

A dolog szükségképpen oda fog kifutni, hogy a vírust a lakosság 60-70%-a el fogja kapni, mert csak a - már sokszor emlegetett - nyájimmunitás jelent pontot a történet végén (ezt már elmondták elég sokszor, de amúgy könnyen be is látható). Most arról van szó, hogy minden ország optimalizálni igyekszik az egészségügyi kapacitásait annak érdekében, hogy minden rászoruló megkaphassa azt az ellátást, amivel a halálozások, maradandó károsodások (collateral damage) csökkenthetők: hadrendbe állítja az összes ápolóját, orvosát, medikáját, egyetemistákat, nővéreket, fogorvosokat és a többi, igyekszik beszerezni minden olyan eszközt, amik szűk keresztmetszetet jelenthetnek (EÜ dolgozók megvédésére szolgáló eszközök, gyógyszerek, lélegeztető- és egyéb gépek), aztán adott ponton beröffenti a folyamatot, elereszti a gyeplőt (ideális esetben kontrollált formában, hullámokban engedve a fertőzést). Lényeges, hogy a kapacitásokat ne haladja meg a súlyos esetek száma, de ne is legyen nagyon alatta, mert a minél gyorsabb lefolyás is egy fontos szempont.

Amit itt érdemes észben tartani, hogy a "maradj otthon" nem a megoldás, csak egy mozzanata a folyamatnak. Időhúzás a felkészülésig. Van egy ilyen homályos feltételezése a népeknek, hogy biztosan a gyógyszerre várunk. Hát nem. Nem lesz gyógyszer. Az tehát - mint itt sokan teszik -, hogy hasonlítgatjuk, hol mennyi a fertőzött, meg a halott, majdhogynem teljesen felesleges, de az biztos, hogy arról nem mutat képet, hogy hol milyen jól csinálják (néhány olyan kivételtől eltekintve, ahol azelőtt elharapózott, hogy felébredt volna a vezetés - mint Itália). Ugyanígy a teszthiszti szintén zenész: nem mutat semmit, mindenki annyit tesztel, amennyi a megbízható szondázásához szükséges, ami a modellek inputjába illesztendő.
Mindenkinek megvannak azok a matematikai modellek, amikkel jól lehet dolgozni (nem rocket science, számítógép is van mindenhol) és a kormányoknak rendelkezésére állnak információk az EÜ kapacitásokról is (valamint jó eséllyel azt is tudják, hogy milyen módon reagál a népesség a különböző intézkedésekre, milyen mintázatot mutatnak az adott populáció általános szociális interakciói.). Csak a legvégén lehet majd egy összegzést csinálni: mennyivel többen haltak meg 2020-ban, mint az előző években: EZ az ami bármit is mutat majd abból, hogy ki milyen jól csinálta az EÜ részét. A gazdaság és társadalom helyzete az év végére mutatja majd a másik aspektust.
Ha most elegendő cucc érkezett az utóbbi hetekben Magyarországra, akkor a kormányzó úr - kedden - feloldja a kijárási korlátozásokat Húsvétra, ezzel április végére, május elejére jön akkor az első hullám. Május 4-én meg újraindul az iskola meg az élet. Jön a második hullám. Ha minden jól megy, júniusra lecseng a dolog, júliusban már minden gőzerővel újraindul, az ötkiló túlórapénzt megkapják a "katonák", augusztusra meg helló turiszt. Ez itthon - feltételezhetően - az optimális menetrend.

NB: Sanszos, hogy a svédek egyszerűen úgy kalkuláltak, hogy ők ezt jelenlegi helyzetükben (a rendelkezésükre álló eszközökkel és kapacitásokkal) tudják kezelni a saját tempójukban: pontosabban, hogy nem éri meg nekik a leállás, mert nem nyernének vele annyit. Mint egy saját védelmére berendezkedett, meglehetősen nagy tartalékokkal rendelkező, néhány kivételes régiótól eltekintve viszonylag alacsony népsűrűséggel rendelkező technokrata társadalom: ez azért _róluk_ elképzelhető.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
14 napos karantén Mianmarban:
zRkV3eCaF9E.jpg

UupO6PO6R3o.jpg

CAiCP2VMRI0.jpg

IgrIL4tputI.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Nem olyan ördöngős ez a kérdés.

A helyzet az, hogy:
1. nincs ellenszer, vakcina sincs, belátható időn belül nem is lesz (majd csak kb egy év múlva várható)
2. a vírus nagyon fertőzőképes, az inkubációs időszak hossza miatt látens módon fertőz és van egy _viszonylag_ magas mortalitása
3. a nemzeti egészségügyek adott (és csak korlátozott mértékben bővíthető) kapacitásokkal rendelkeznek
4. a nemzetgazdaságok (és a civilizáció egésze) számára a (hosszabb távú) leállás nem opció

A dolog szükségképpen oda fog kifutni, hogy a vírust a lakosság 60-70%-a el fogja kapni, mert csak a - már sokszor emlegetett - nyájimmunitás jelent pontot a történet végén (ezt már elmondták elég sokszor, de amúgy könnyen be is látható). Most arról van szó, hogy minden ország optimalizálni igyekszik az egészségügyi kapacitásait annak érdekében, hogy minden rászoruló megkaphassa azt az ellátást, amivel a halálozások, maradandó károsodások (collateral damage) csökkenthetők: hadrendbe állítja az összes ápolóját, orvosát, medikáját, egyetemistákat, nővéreket, fogorvosokat és a többi, igyekszik beszerezni minden olyan eszközt, amik szűk keresztmetszetet jelenthetnek (EÜ dolgozók megvédésére szolgáló eszközök, gyógyszerek, lélegeztető- és egyéb gépek), aztán adott ponton beröffenti a folyamatot, elereszti a gyeplőt (ideális esetben kontrollált formában, hullámokban engedve a fertőzést). Lényeges, hogy a kapacitásokat ne haladja meg a súlyos esetek száma, de ne is legyen nagyon alatta, mert a minél gyorsabb lefolyás is egy fontos szempont.

Amit itt érdemes észben tartani, hogy a "maradj otthon" nem a megoldás, csak egy mozzanata a folyamatnak. Időhúzás a felkészülésig. Van egy ilyen homályos feltételezése a népeknek, hogy biztosan a gyógyszerre várunk. Hát nem. Nem lesz gyógyszer. Az tehát - mint itt sokan teszik -, hogy hasonlítgatjuk, hol mennyi a fertőzött, meg a halott, majdhogynem teljesen felesleges, de az biztos, hogy arról nem mutat képet, hogy hol milyen jól csinálják (néhány olyan kivételtől eltekintve, ahol azelőtt elharapózott, hogy felébredt volna a vezetés - mint Itália). Ugyanígy a teszthiszti szintén zenész: nem mutat semmit, mindenki annyit tesztel, amennyi a megbízható szondázásához szükséges, ami a modellek inputjába illesztendő.
Mindenkinek megvannak azok a matematikai modellek, amikkel jól lehet dolgozni (nem rocket science, számítógép is van mindenhol) és a kormányoknak rendelkezésére állnak információk az EÜ kapacitásokról is (valamint jó eséllyel azt is tudják, hogy milyen módon reagál a népesség a különböző intézkedésekre, milyen mintázatot mutatnak az adott populáció általános szociális interakciói.). Csak a legvégén lehet majd egy összegzést csinálni: mennyivel többen haltak meg 2020-ban, mint az előző években: EZ az ami bármit is mutat majd abból, hogy ki milyen jól csinálta az EÜ részét. A gazdaság és társadalom helyzete az év végére mutatja majd a másik aspektust.
Ha most elegendő cucc érkezett az utóbbi hetekben Magyarországra, akkor a kormányzó úr - kedden - feloldja a kijárási korlátozásokat Húsvétra, ezzel április végére, május elejére jön akkor az első hullám. Május 4-én meg újraindul az iskola meg az élet. Jön a második hullám. Ha minden jól megy, júniusra lecseng a dolog, júliusban már minden gőzerővel újraindul, az ötkiló túlórapénzt megkapják a "katonák", augusztusra meg helló turiszt. Ez itthon - feltételezhetően - az optimális menetrend.

NB: Sanszos, hogy a svédek egyszerűen úgy kalkuláltak, hogy ők ezt jelenlegi helyzetükben (a rendelkezésükre álló eszközökkel és kapacitásokkal) tudják kezelni a saját tempójukban: pontosabban, hogy nem éri meg nekik a leállás, mert nem nyernének vele annyit. Mint egy saját védelmére berendezkedett, meglehetősen nagy tartalékokkal rendelkező, néhány kivételes régiótól eltekintve viszonylag alacsony népsűrűséggel rendelkező technokrata társadalom: ez azért _róluk_ elképzelhető.
Ezt tessék kérem alaposan átrágni.
A hónap hozzászólása! Bár már a múlt hónapra is aktuális lenne.
Szerk: A "nem lesz gyógyszer" rész picit sántít. Mert lesz, de attól még sajnos fognak még embereke meghalni. o_O:(
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 023
26 555
113
Azt hiszem ezek beleszaladtak megint a késbe:

Kocsis Máté: Csak a baloldali polgármesterek tiltakoznak a közös teherviselés ellen

"Ugyanezt tették a parlamentben is. Egyre világosabban látszik, hogy valójában nem akarják kivenni a részüket a közteherviselésből. Saját megerősödésüket remélik az ország legyengülésétől" - így reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy a kormány kérése ellenére az ellenzéki, budapesti városvezetők nem hajlandóak beleszállni a járványügyi alapba.

Érdekes, hogy az ország kormánypárti polgármesterei - akik jóval többen vannak, mint az ellenzékiek - nem panaszkodnak, és nem a hangulatkeltésen dolgoznak, hanem a helyzetet tudomásul véve végzik a feladataikat. Csak a baloldali kerületek polgármesterei gondolják úgy, hogy a közös teherviselés az, amikor mindenkinek - a munkavállalóknak, a vállalkozásoknak, multiknak, bankoknak, a kormánynak, tényleg mindenkinek - kevesebb pénze lesz, akkor nekik nem" - fogalmazott.


 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Bár az első Kínán kívüli fertőzésgóc a szomszédban, Iránban volt, Törökországban március közepéig szinte zavartalanul zajlott az élet, miközben a kormányzat és egyes orvosok tisztában voltak azzal, hogy számos fertőzött található a határokon belül. A járvány három hét alatt mérgesedett el, Recep Tayyip Erdoğan kiürült kasszával kormányzati támogatás helyett adományokat gyűjt a koronavírus áldozatainak javára. Ez az egész nagyon rosszul indul.
Hazudott végig. Már szóltam akkor, amikor a Tiwani vagy dél-Koreai turisták hazamentek, és a csoport 1/3-a fertőzött volt, hogy nagyon nagy a baj törökörszágban, ahogy iránban is. Valahogy Allah nem érezte szükségét hogy megvédje őket. Vajon miért ?

A török kormány ugyanis aznap 191 fertőzöttet és 2, koronavírussal összefüggő halálesetet vallott be hivatalosan. A doktornő és az ország egyik legjobb kórháza később szükségét érezte, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen. Azonban a hivatalos statisztika iránti bizalmatlanság megmaradt, a helyi orvoskamara például saját információi alapján is közölt fertőzöttségi adatokat (amiért egyes tagjai rendőrségi fejmosásban részesültek).
Hát hogy mik vannak törökországban, Erdogan "csodaországában", ki gondolta volna...:eek: Talán például én, aki könyörtelenül a valóságot nézi ? És nincsenek mindenek felett álló elvakult lojalitásaim, mint másoknak ? :rolleyes:

Alig több mint három héttel később, csütörtökről péntekre már 24 óra alatt regisztráltak 2456 új fertőzöttet és 79 halálesetet¸ az összes ismert fertőzéses eset száma már a hivatalos adatok szerint is öt nap alatt a duplájára, 20 921-re nőtt, a járvány pedig eddig 425 ember életét követelte. Az összes eset alapján Törökország lett a kilencedik leginkább sújtott ország a világban.
Valamit nagyon elrontott az illiberális nagymester
Erdogan hazudik mint a vízfolyás ! (Allah meg majd "gratulál" neki ezért, de azzal sem fog eldicsekedni... :eek:) Szerény becsléseim szerint (ami elég jó szokott lenni) lazán 100 000 felett van a török fertőzöttek száma, ahogy a halottaké is jóval tízezer felett kell hogy legen. Erdogan mindent letagad, hazudozik, erővel kényszerít mindenkit a hazudozásra és hallgatásra. Ezáltal egyre erősödik az ellenzéke, vagyis maga alatt vágja fát. Ugyan így hazudoztak szíriával a bevonulással és a háborúval kapcsolatban is. Allahnak kezd nagyon a bögyében lenni Erdogan, hamar lapátra kerülhet a törököknél. Valahogy nagyon nem akarja a szultánná koronázását :eek: (vagy kitörhet később egy polgárháború mint anno romániában vagy ukrajnában stb.)

Szóval hallani fogunk még tötökországról és Erdoganról, amikor az elnyomás alatt is kezdenek kiszivárogni az adatok. Ő is olyan vezető mint Kim Jong Un akit " egységesen támogat mindenki" az országában az akasztófa és kivégző osztagok árnyékából. Csak ő még nem jutott el teljesen (csak félig) arra a szintre mint Kim Jong Un, de oda tart. :eek:
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Mindössze 66%-on döcög az európai gazdaság

17 százalékon megy az európai autógyártás,
14 százalékon az utazási irodák,
10 százalékon az európai légi közlekedés,

Tegnap kint voltam reggeltől kora-délutánig a szabadban. Itt megy el nagyrészt felettünk (a jugoszláv háború óta) ami keleti irányban a közel-keletre, az indiai térségbe, dél-ázsiába, Malajzia Indonézia a Fülöp szigetek és az Ausztrália és Óceániai térségbe tart nyugat-európából, és Szerbia felett folytatódik. (bár nálunk már nincsenek légi-folyosók, de mégis erre megy a legtöbb) Szóval eddig volt itt felettünk légi-forgalom rendesen. Az teljesen hétköznapi volt, hogy egyszerre 4 gép tartózkodik nagyjából felettünk (ezt egy függőlegestől eltérő 60 fokos zónára (+/- 30 fok) kell érteni amikor felnézel az égre). Mostanra viszont amit tegnap délelőtt láttam drasztikusan megritkult a légi-forgalom. Mivel itt hatalmas volt zsúfoltság, azért mentek a gépek most is. Főleg nagy teherszállítókat láttam közlekedni keletre vagy onnan vissza. Típusokat nem tudok mert sajnos nem vittem ki a távcsövet, de a legtöbb az Beoing 747-es kategóriába eső nagy tehergép volt. Itt talán kevesebbet csökkent a légi-forgalom mint a 10%-ra visszaesés, talán inkább csak 15 körülire, mert nagy benne a teherfogalom részesedése, és az semmit nem csökkent, talán még nőtt is.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 023
26 555
113
Lám-lám, megint a slendriánság. Éppen ezért kell precízen és részletekbe menően tájékoztatni, egynémely kommüniké ugyanis jogi aktus is egyben:

Miért kérdeztük meg az operatív törzset, hogy járvány van-e Magyarországon?

A jogalkalmazóknak nehézséget okoz annak eldöntése, hogy jelenleg a Covid-19 betegség miatt járvány van-e vagy sem, illetve ha járvány van, pontosan mikortól. Ennek pedig büntetőjogilag van jelentősége.

NEM MINDEGY UGYANIS, HOGY EGY MAGATARTÁS SZABÁLYSÉRTÉS VAGY BŰNCSELEKMÉNY.

"Bizonyos magatartások pusztán amiatt, hogy azt járvány idején fejtik ki, bűncselekménynek minősülnek. Ilyen bűncselekmények a járványügyi szabályszegés és a járványügyi védekezés akadályozása" - magyarázta az Indexnek dr. Lőrik József büntetőügyvéd. Ahhoz, hogy megnyugtatóan állást lehessen foglalni egy adott magatartás lehetséges büntetőjogi következményeiről, elengedhetetlen tudni, hogy mikortól van járvány.

Nézzünk erre egy konkrét példát!

Ha például valakivel szemben közölnek egy határozatot, amelyben járványügyi megfigyelését rendelik el, ám ő ezt megszegi, akkor járvány idején bűncselekményt követ el. De akkor is bűncselekménynek számít ez, ha az a betegség, amivel kapcsolatban elrendelik vele szemben a járványügyi megfigyelését, zárlati kötelezettség alá fertőző betegségnek számít.

Márpedig ha járvány van, és a Covid-19 betegség zárlati kötelezettség alá eső fertőző betegség, akkor nem teljesen világos, hogy az Operatív Törzs szerint miért szabálysértést, miért nem bűncselekményt követ el az, aki megszegi a hatósági házi karantén szabályait. Csak egy példa: Kiss Róbert rendőr alezredes március 27-én azt közölte, hogy 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot a hatósági házi karantén megszegése miatt.

Márpedig ha elfogadjuk Müller Cecília állítását, miszerint most járvány van, akkor egyértelmű, hogy ha valakinek a megfigyelését az államigazgatási szerv elrendelte és a megfigyelésre kötelezett ezeket a szabályokat megsérti, az bűncselekményt követ el. De akkor miért nem büntetőeljárást indítanak ellene, miért csak szabálysértésit?
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Lám-lám, megint a slendriánság. Éppen ezért kell precízen és részletekbe menően tájékoztatni, egynémely kommüniké ugyanis jogi aktus is egyben:

Miért kérdeztük meg az operatív törzset, hogy járvány van-e Magyarországon?

A jogalkalmazóknak nehézséget okoz annak eldöntése, hogy jelenleg a Covid-19 betegség miatt járvány van-e vagy sem, illetve ha járvány van, pontosan mikortól. Ennek pedig büntetőjogilag van jelentősége.

NEM MINDEGY UGYANIS, HOGY EGY MAGATARTÁS SZABÁLYSÉRTÉS VAGY BŰNCSELEKMÉNY.

"Bizonyos magatartások pusztán amiatt, hogy azt járvány idején fejtik ki, bűncselekménynek minősülnek. Ilyen bűncselekmények a járványügyi szabályszegés és a járványügyi védekezés akadályozása" - magyarázta az Indexnek dr. Lőrik József büntetőügyvéd. Ahhoz, hogy megnyugtatóan állást lehessen foglalni egy adott magatartás lehetséges büntetőjogi következményeiről, elengedhetetlen tudni, hogy mikortól van járvány.

Nézzünk erre egy konkrét példát!

Ha például valakivel szemben közölnek egy határozatot, amelyben járványügyi megfigyelését rendelik el, ám ő ezt megszegi, akkor járvány idején bűncselekményt követ el. De akkor is bűncselekménynek számít ez, ha az a betegség, amivel kapcsolatban elrendelik vele szemben a járványügyi megfigyelését, zárlati kötelezettség alá fertőző betegségnek számít.

Márpedig ha járvány van, és a Covid-19 betegség zárlati kötelezettség alá eső fertőző betegség, akkor nem teljesen világos, hogy az Operatív Törzs szerint miért szabálysértést, miért nem bűncselekményt követ el az, aki megszegi a hatósági házi karantén szabályait. Csak egy példa: Kiss Róbert rendőr alezredes március 27-én azt közölte, hogy 163 esetben tettek szabálysértési feljelentést és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot a hatósági házi karantén megszegése miatt.

Márpedig ha elfogadjuk Müller Cecília állítását, miszerint most járvány van, akkor egyértelmű, hogy ha valakinek a megfigyelését az államigazgatási szerv elrendelte és a megfigyelésre kötelezett ezeket a szabályokat megsérti, az bűncselekményt követ el. De akkor miért nem büntetőeljárást indítanak ellene, miért csak szabálysértésit?

Kivételesen jogos felvetés az index részéről ha úgy vesszük. De ha a cikket vesszük alapul és csak beszélnek a járványról de végeredményben nincs kihirdetve, akkor helyesen járt el a hatóság.
Addig oké, hogy bűncselekményt követ el aki "kihirdetés" után ugyanezt elköveti, de szerintem senkinek sem hiányzik, hogy karanténba lévő embereket cibáljanak bíróság elé vagy kihallgatásra. Az igazságszolgáltatást nézve egyébként meg szabálysértés miatt is igen szép összeget szabhatnak ki, ami gyanítom senkinek sem hiányzik.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Nem olyan ördöngős ez a kérdés.

A helyzet az, hogy:
1. nincs ellenszer, vakcina sincs, belátható időn belül nem is lesz (majd csak kb egy év múlva várható)
2. a vírus nagyon fertőzőképes, az inkubációs időszak hossza miatt látens módon fertőz és van egy _viszonylag_ magas mortalitása
3. a nemzeti egészségügyek adott (és csak korlátozott mértékben bővíthető) kapacitásokkal rendelkeznek
4. a nemzetgazdaságok (és a civilizáció egésze) számára a (hosszabb távú) leállás nem opció

A dolog szükségképpen oda fog kifutni, hogy a vírust a lakosság 60-70%-a el fogja kapni, mert csak a - már sokszor emlegetett - nyájimmunitás jelent pontot a történet végén (ezt már elmondták elég sokszor, de amúgy könnyen be is látható). Most arról van szó, hogy minden ország optimalizálni igyekszik az egészségügyi kapacitásait annak érdekében, hogy minden rászoruló megkaphassa azt az ellátást, amivel a halálozások, maradandó károsodások (collateral damage) csökkenthetők: hadrendbe állítja az összes ápolóját, orvosát, medikáját, egyetemistákat, nővéreket, fogorvosokat és a többi, igyekszik beszerezni minden olyan eszközt, amik szűk keresztmetszetet jelenthetnek (EÜ dolgozók megvédésére szolgáló eszközök, gyógyszerek, lélegeztető- és egyéb gépek), aztán adott ponton beröffenti a folyamatot, elereszti a gyeplőt (ideális esetben kontrollált formában, hullámokban engedve a fertőzést). Lényeges, hogy a kapacitásokat ne haladja meg a súlyos esetek száma, de ne is legyen nagyon alatta, mert a minél gyorsabb lefolyás is egy fontos szempont.

Amit itt érdemes észben tartani, hogy a "maradj otthon" nem a megoldás, csak egy mozzanata a folyamatnak. Időhúzás a felkészülésig. Van egy ilyen homályos feltételezése a népeknek, hogy biztosan a gyógyszerre várunk. Hát nem. Nem lesz gyógyszer. Az tehát - mint itt sokan teszik -, hogy hasonlítgatjuk, hol mennyi a fertőzött, meg a halott, majdhogynem teljesen felesleges, de az biztos, hogy arról nem mutat képet, hogy hol milyen jól csinálják (néhány olyan kivételtől eltekintve, ahol azelőtt elharapózott, hogy felébredt volna a vezetés - mint Itália). Ugyanígy a teszthiszti szintén zenész: nem mutat semmit, mindenki annyit tesztel, amennyi a megbízható szondázásához szükséges, ami a modellek inputjába illesztendő.
Mindenkinek megvannak azok a matematikai modellek, amikkel jól lehet dolgozni (nem rocket science, számítógép is van mindenhol) és a kormányoknak rendelkezésére állnak információk az EÜ kapacitásokról is (valamint jó eséllyel azt is tudják, hogy milyen módon reagál a népesség a különböző intézkedésekre, milyen mintázatot mutatnak az adott populáció általános szociális interakciói.). Csak a legvégén lehet majd egy összegzést csinálni: mennyivel többen haltak meg 2020-ban, mint az előző években: EZ az ami bármit is mutat majd abból, hogy ki milyen jól csinálta az EÜ részét. A gazdaság és társadalom helyzete az év végére mutatja majd a másik aspektust.
Ha most elegendő cucc érkezett az utóbbi hetekben Magyarországra, akkor a kormányzó úr - kedden - feloldja a kijárási korlátozásokat Húsvétra, ezzel április végére, május elejére jön akkor az első hullám. Május 4-én meg újraindul az iskola meg az élet. Jön a második hullám. Ha minden jól megy, júniusra lecseng a dolog, júliusban már minden gőzerővel újraindul, az ötkiló túlórapénzt megkapják a "katonák", augusztusra meg helló turiszt. Ez itthon - feltételezhetően - az optimális menetrend.

NB: Sanszos, hogy a svédek egyszerűen úgy kalkuláltak, hogy ők ezt jelenlegi helyzetükben (a rendelkezésükre álló eszközökkel és kapacitásokkal) tudják kezelni a saját tempójukban: pontosabban, hogy nem éri meg nekik a leállás, mert nem nyernének vele annyit. Mint egy saját védelmére berendezkedett, meglehetősen nagy tartalékokkal rendelkező, néhány kivételes régiótól eltekintve viszonylag alacsony népsűrűséggel rendelkező technokrata társadalom: ez azért _róluk_ elképzelhető.

Nagyon nem hinném, hogy feloldanák a kijárási korlátozásokat, miközben jó ideje arról beszélnek, hogy a tömeges megbetegedések szakaszába lépünk, meg hogy Budapesten berobbanhat a járvány. Vagy arról beszéltek korábban, hogy júliusban tetőzik a járvány majd.

A nyájimmunitásról egyelőre mindenhol letettek, Svédországot kivéve talán, illetve a harmadik világban nem lesz más út sok országban. Ott már a tömegsírok megásását szervezik előre. Nálunk nem fogadná el a közvélemény, még ha Orbánékban esetleg lenne is elég pszichopata hajlam, hogy megtegyék a gazdaság megmentése érdekében (nem mondom, hogy van, az ellenzékiek szerint persze biztosan sőt), tudják hogy belebuknának százezres nagyságrendű halottba (Olaszországi példa: kisváros, a kezdeti epicentrumban, "elérték a nyájimmunitást" mert állítólag 70%-ot elérte a fertőzöttek száma (legalábbis egy véradási akcióra jelentkezők teszteredményei ezt mutatták), a lakosság 1,5%-a meghalt egy hónap alatt koronavírusban. Ha Magyarországon meghal szintén csak a lakosság 1,5%-a mire 70%-os átfertőződöttségig jutunk, az a második világháború óta a legnagyobb emberveszteség lesz. Képtelenségnek tartom, hogy a kormány túlélné, főleg ha a hozzánk mérhető országok jóval kevesebb halottal megússzák közben.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
https://444.hu/2020/04/05/francia-betegeket-gyogyitanak-csehorszagban

Ujabb peldaerteku hozzaallas az europai bajtarsaissag es egybe tartozas szellemeben.

Barmely EU es Brusszel ellenes kirohanas barmilyen erdekcsoportnak kontraproduktiv es súlyos kovetkezmennyel lesznek a jovore nezve.

Arról a Babisról beszélsz, aki ellen a haverjaid tüntikéztek, meg Orbánhoz hasonlították? :) Egyébként az ilyen 6 meg 14 betegek átvétele nyilván szép gesztus, de azon túl semmi jelentősége.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 142
113
A biztonsági adatlap alapján ez egy átlagos biocid termék. Igen, ezek durva mérgek, dehát valahogy ki kell irtani am mégdurvább életformákat. Simogatással és jószóval nem megy! Elvben ugye lemossák, tehát csekély az esélye, hogy egészségkárosító hatású expozíciónak legyél kitéve. A probléma, hogy közcsatornába nem juthatna és úgy néz ki, hogy oda jut a lemosás után! A Metaseptet például padok fertőtlenítésére lehet használni és kell is, mert hajléktalanok is használják azokat a padokat és a koronavírus a legkisebb gond a hajléktalan emberekkel!

Mindazonáltal remélem, hogy az alább látható képeken senki sem dolgozott a Measeptel, mert ahhoz senki nem visel megfelelő védőfelszerelést!
Ha csatornaba nem juthat, akkor hova? Pont ott lenne a legjobb helye szerintem mivel ott tud szurodni, ulepedni. Valahova mindenkepp jut, hogy levegobe vagy a gyepre, vagy egy szennyviztelepre. De vegulis nem ez a lenyeg a dologban, csak mielott kinyomnak egy ilyet nem artott volna vegig gondolni mert ez egy komplex korforgas. Vizen kivul minden szennyez es artalmas, viszont nem hiszem ne lett volna fel nap keresgelessel ettol a kornyezetre artalmatlanabb de ugyanolyan hatasos szer. Megneztek mi van raktaron, jo lesz ez, fertotlenito, had menjen.
Ettol fuggetlenul tenyleg jo lesz ez ott, mert a zome lakossag ugys lexarja hogy szmogba, koronavirusba vagy epp valami vegyszerbe pusztul el.