A II. világháború (1939 - 1945)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
Egy kis adalék: http://www.grotius.hu/doc/pub/DCQWI...tvan_nemetorszag-a-masodik-vilaghaboruban.pdf
"Az imponáló hadfelszerelési számok ellenére Németország reménytelenül elmaradt ellenfelei mögött: 1941-ben az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és a Szovjetunióban előállított hadianyag értéke két és félszerese volt a Németországban és Japán előállítottnál, 1943-ban pedig már a három és félszerese. Másrészt 1944 őszén a szövetséges légitámadások szétrombolták az ország infrastruktúráját és kommunikációs csatornáit, ami a hadigazdaság decentralizálásához és egyidejűleg a vállalkozói mozgástér növekedéséhez vezetett."
A lakosságszám 1939-ben:
Németország 79 375 281 (népszámlálás)
Japán 73 075 071 fő
USA 130 900 000
SZU 170 467 186 (népszámlálás)
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Angliában az elsö pillanattól kezdve a gazdasâg hæborús módra âllt át, mig Nèmetorszâgban csak 1942 felé. Hitlerèk elég solâig próbâltâk a normalitâs lâtszatât fenntartani otthon. Érdemes megnèzni, mikor volt a haditermelès a csúcsponton. 1944-ben, amikor mâr számukra láthatóan is a hâború mâr el volt vesztve. Drâmai kihatâssal volt nyugaton a lègifölény elvesztése ès hogy a bombázâsok ellen nem voltak képesek minden erejüket össpontositani, hogy azt megtörjék. Keleten meg a logisztikai nehezségek és a vezetès ( Hitler) rugalmatlansága, ami óriâsi anyagi és emberi veszteségekhez vezettek. Persze, nem mintha a hânorú nem lett volna mâr a kezdettöl fogva elvesztve. De lehetett volna nem ennyire elveszteni. Pl minek kellett, ha a túlélésért küzdenek, eröforrásokat elpazarolni a zsidóirtâsra. Utólag mindenki okosabb, én is. :)

A haditermelésre való késői átállás tényleg jó nagy hiba volt.

Ahhoz sem kellett volna túl nagy okosság, hogy rájöjjenek a németek, hogy 6 millió ember megölése mégis csak 6 millióval kevesebb adózót és munkást jelent. Plusz egy csomó német katona a hátországban hajkurászta a zsidókat, ahelyett, hogy a fronton harcolt volna. No meg szállítási kapacitást kötnek le, miközben a fronton meg nincs elég utánpótlás. Hááá nóóórmááális????
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and aquarell

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
A történészek feladata azonban egy pillanatig sem az emberiség kiemelkedő hülyéinek megtalálása volt, hanem a miértek keresése, annak feltárása, hogy adott döntéseikben mi motiválta a döntéshozókat, hogy milyen információk, milyen elképzelések és milyen várakozások mentén alakították a világ sorsát.
Így van, de ebből nem kövezkezik a "mi lett volna, ha..." típusú kérdésekre adott, a jelenkor ismeretein alapuló válaszok helyessége. Megállapíthatjuk, hogy x döntés milyen irányba vitte a történelem menetét, de hogy y döntés esetén mi lett volna, azt a többi változó kiszámíthatatlansága miatt legalábbis nehezen megjósolhatónak vélem.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Na jó, nem bírom tovább. Az anyagháborút az USA nyerte meg, a németeknek esélye sem volt egy intakt hátországgal, és az övét jóval meghaladó ipari kapacitással rendelkező ellenséggel szemben. De még a szovjetekkel szemben sem, '42-től. Egyszerűen felőrőlték őket.
Az pedig, hogy elfoglalják Franciaországot, nagyon nem azt jelentette, hogy a franciák hirtelen németekké váltak. Vagy az olaszok örültek a megszállásnak (pedig ők elvileg barátok voltak, ugyebár). Vagy az "árja" norvégok és dánok..... Az egész kontinens ellenség lett volna... A spanyoloknál Franco meg örült, hogy lyuk van a seggén, és békén hagyják.
Az pedig beszédes, hogy a háborúban sehol sem voltak ott a németek a közel-keleti olajkészleteknél, még Líbiát is elveszítették. Szóval, az az ötlet, hogy egyből elfoglalják a világot, legyalulják az oroszokat, eléggé elcseszett ötlet volt még úgy is, hogy Sztálin azért sokat segített nekik....

A beszélgetés abból indult, hogy mi lett volna ha a németek legyőzik a SZU-t még 42-ben.
Na ekkor még véletlenül sem lett volna az USA-nak a németekét meghaladó ipari kapacitása. Nyersanyaga is bőven lett volna a németeknek.
És a hátországba sem tudtak volna bombázni az amerikaiak úgy, mint a valóságban, hisz akkor a teljes német légierő a USA-tól védte volna a hátországot és nem vérzett volna el keleten, valamint nem lett volna üzemanyaghiány.
A franciák tudtommal nem nagyon erőltették meg magukat, hogy fellázzadjanak a németek ellen, csak 44-től partizánkodtak kicsit.
Olasz megszállás nem lett volna, hisz ha már 42-ben kiesik a SZU, akkor mehet több erő Afrikába, vagyis nincs amerikai partraszállás olaszban.
Egyébként meg az oroszok kiesésével szerintem jópár ország hirtelen rájött volna, hogy ők nagyon is németbarátok. A franciák kiesése is egyből német oldalra állította Magyarországot, Bulgáriát, de még a franciák szövetségesét, Romániát is. Jugoszlávia szintén német szövetséges lett, csak aztán jött az angol puccs.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 633
55 159
113
A hâború valóban elhúzódhatott volna, ha a németek racionâlisabban âllnak hozzá, ill. konkrét elképzelédük van arról, hogy mi a hâború cèlja. Azóta is látjuk, hogy ezt nem könnyü meghatârozni: Vietnam, Afghanisztán, Irak stb. stb. stb....:)

Németek: mèg 1941-ben Berlinben gigaépitkezèsekbe kezdtek, hogy felépitsèk az új fövárost, Germániát, ha jól emlékszem. Az egész hâború a német oldalon egy nagy összevisszaság volt. Teljesen ellentètben a lâtszattal, hogy a németek milyen hatèkonyak, fokuszâltak. Kètfrontos hâború... LOL tragikomèdia.
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A hâború valóban elhúzódhatott volna, ha a németek racionâlisabban âllnak hozzá, ill. konkrét elképzelédük van arról, hogy mi a hâború cèlja. Azóta is látjuk, hogy ezt nem könnyü meghatârozni: Vietnam, Afghanisztán, Irak stb. stb. stb....:)

Németek: mèg 1941-ben Berlinben gigaépitkezèsekbe kezdtek, hogy felépitsèk az új fövárost, Germániát, ha jól emlékszem. Az egész hâború a német oldalon egy nagy összevisszaság volt. Teljesen ellentètben a lâtszattal, hogy a németek milyen hatèkonyak, fokuszâltak. Kètfrontos hâború... LOL tragikomèdia.

Szerintem a németek alapvetően nem akartak egy ilyen véres világháborút kirobbantani. Azt hitték, hogy gyors villámháborúval, kis vérontással legyőzik az ellenséget.
Azt hitték, hogy az angolokkal is ki lehet békülni hisz nem akartak az angoloktól semmit elvenni. Nem tudom, hogy nem jöttek rá, hogy az angoloknak már az bőven elég indok volt a háború végsőkig való elhúzásához, hogy a németek lettek Európa urai. Évszázadok óta az angol külpolitika semmi másból nem állt, mintsem megsemmisíteni azt az országot, aki európai hegemóniára tör.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and aquarell

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
Mint fentebb írtam, nemhogy nem nulla volt az esélye egy Szovjetunió elleni japán támadásnak, de egy proxy-háború képében Mongóliában az 1938-39-ben be is következett, 1941 júliusára pedig úgy nézett ki, hogy eldöntött ténnyé válik. Október közepéig Moszkvában is úgy számoltak vele, hogy a japán támadás bármikor megindulhat a SZU ellen.
Ha már szóbahoztad, volt egy Halhín-gol nevű hely, ahol egy Zsukov nevű tábornok parancsnoksága alatt a szovjet csapatok péppé verték a japánokat. Ezek után a "Szovjetunió és a Japán Császárság csapatai egészen 1945-ig nem folytattak harci tevékenységet egymás ellen, erre a japánok az elszenvedett fiaskó miatt különösen ügyeltek."
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ha már szóbahoztad, volt egy Halhín-gol nevű hely, ahol egy Zsukov nevű tábornok parancsnoksága alatt a szovjet csapatok péppé verték a japánokat. Ezek után a "Szovjetunió és a Japán Császárság csapatai egészen 1945-ig nem folytattak harci tevékenységet egymás ellen, erre a japánok az elszenvedett fiaskó miatt különösen ügyeltek."
Meg ott volt Japánban Richard Sorge alias "Ramsay" aki pontosan informálta Stalint arról hogy a Japánoknak eszük ágában sincs megtámadni a Sz.U.t a távol K.en.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ha már szóbahoztad, volt egy Halhín-gol nevű hely, ahol egy Zsukov nevű tábornok parancsnoksága alatt a szovjet csapatok péppé verték a japánokat.

A legszebb abban a csatában, hogy szovjet páncélos és gépesített csapatok áttörték és átkarolták a japánokat, a gyalogság és a tűzérség pedig felőrölte a bentrekedteket a légierővel szorosan együttmüködve.
Később ez blitzkrieg néven vált ismertté.

Sluszpoén, hogy ott jöttek rá, hogy a Bt széria páncélzata menthetetlenül gyenge, ezért azonnal szükség van leváltó típusra, ami a T-34 lett.

Később Japánok még a Vlagyivosztokba tartó amerikai hajókat se merték megtámadni.
 
M

molnibalage

Guest
Azért 1941 végéig folyamatosan bucira verték az angolokat és az oroszokat is (meg még vagy fél tucat más országot).
Napóleon is sok csatát nyert. A végén mégis Szent Ilona szigetén végezte...
A legszebb abban a csatában, hogy szovjet páncélos és gépesített csapatok áttörték és átkarolták a japánokat, a gyalogság és a tűzérség pedig felőrölte a bentrekedteket a légierővel szorosan együttmüködve.
Később ez blitzkrieg néven vált ismertté.

Sluszpoén, hogy ott jöttek rá, hogy a Bt széria páncélzata menthetetlenül gyenge, ezért azonnal szükség van leváltó típusra, ami a T-34 lett.

Később Japánok még a Vlagyivosztokba tartó amerikai hajókat se merték megtámadni.
Ennek eredménye ez. Meg a nagy hype az északi konvojoknál, közben a szállítmányok nagy része totál más irányon keresztül érkezett meg. Erről a kevésbé látványos irányról és megszállásról sokszor még a margóra sem írnak...
Lend-Lease_Rusia_Map.jpg
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Napóleon is sok csatát nyert. A végén mégis Szent Ilona szigetén végezte...

Ennek eredménye ez. Meg a nagy hype az északi konvojoknál, közben a szállítmányok nagy része totál más irányon keresztül érkezett meg. Erről a kevésbé látványos irányról és megszállásról sokszor még a margóra sem írnak...
Lend-Lease_Rusia_Map.jpg

Hát ez az. Miközben a németek élet-halál harcot vívtak a SZU-val, a szövetséges japánok hátsó udvarán keresztül az USA megtömte hadianyaggal a SZU-t.
Volt még pár ilyen "hasznos" szövetségese a németeknek.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 633
55 159
113
Szerintem a németek alapvetően nem akartak egy ilyen véres világháborút kirobbantani. Azt hitték, hogy gyors villámháborúval, kis vérontással legyőzik az ellenséget.
Azt hitték, hogy az angolokkal is ki lehet békülni hisz nem akartak az angoloktól semmit elvenni. Nem tudom, hogy nem jöttek rá, hogy az angoloknak már az bőven elég indok volt a háború végsőkig való elhúzásához, hogy a németek lettek Európa urai. Évszázadok óta az angol külpolitika semmi másból nem állt, mintsem megsemmisíteni azt az országot, aki európai hegemóniára tör.

Látod, neked is igazad van. Csak nehèz a fogpasztát visszanyomni a tubusba.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg
M

molnibalage

Guest
Szerintem a németek alapvetően nem akartak egy ilyen véres világháborút kirobbantani. Azt hitték, hogy gyors villámháborúval, kis vérontással legyőzik az ellenséget.
Azt hitték, hogy az angolokkal is ki lehet békülni hisz nem akartak az angoloktól semmit elvenni. Nem tudom, hogy nem jöttek rá, hogy az angoloknak már az bőven elég indok volt a háború végsőkig való elhúzásához, hogy a németek lettek Európa urai. Évszázadok óta az angol külpolitika semmi másból nem állt, mintsem megsemmisíteni azt az országot, aki európai hegemóniára tör.
Konkrétan ehhez nettó kreténnek kellett lenni. Hány koalíció is volt Napóleon ellen?
Hitlernek ezek szerint se földgömbje, se törikönyve sem volt..
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and aquarell

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
Konkrétan ehhez nettó kreténnek kellett lenni. Hány koalíció is volt Napóleon ellen?
Hitlernek ezek szerint se földgömbje, se törikönyve sem volt..

Amilyen zseni volt 1939 nyaráig, annyira balfasz lett utána.
1939-ig vér nélkül megszerzett egy csomó területet. Ahelyett, hogy örült volna azoknak, belement egy háborúba, amit nem is igazán akart. Anglia ellen egyáltalán nem akart háborúzni. Miután Anglia hadbalépett, ő úgy tett, mintha mi sem történt volna, nem arra koncentrált, hogy ki az aktuális ellenség, hanem mind az eredeti cél lebegett a szeme előtt, az élettér kelet felé.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 633
55 159
113
A mai keletnémetorszâgban annyi hely volt, mint a fene. Csak a tuljdonviszonyok meg a technikai lemaradottság miatt nem volt elég hatékony a mezögazdaság.
Ez a terület A mai 84 mio lakóssâg ellenëre is eleg üres, de a mezögazdaság nagyon hatékony lett. Tehât a Lebensraum akkor is megvolt.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
Amilyen zseni volt 1939 nyaráig, annyira balfasz lett utána.
1939-ig vér nélkül megszerzett egy csomó területet. Ahelyett, hogy örült volna azoknak, belement egy háborúba, amit nem is igazán akart. Anglia ellen egyáltalán nem akart háborúzni. Miután Anglia hadbalépett, ő úgy tett, mintha mi sem történt volna, nem arra koncentrált, hogy ki az aktuális ellenség, hanem mind az eredeti cél lebegett a szeme előtt, az élettér kelet felé.
Csak azért, hogy ányaljuk a hozzászólásodat: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=19562
Illetve https://mult-kor.hu/cikk.php?id=13106
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 167
7 993
113
A mai keletnémetorszâgban annyi hely volt, mint a fene. Csak a tuljdonviszonyok meg a technikai lemaradottság miatt nem volt elég hatékony a mezögazdaság.
Ez a terület A mai 84 mio lakóssâg ellenëre is eleg üres, de a mezögazdaság nagyon hatékony lett. Tehât a Lebensraum akkor is megvolt.
Úgy néz ki, ez is legenda:
"1939-ben a Nagynémet Gazdasági TérségCseh-és Morvaországgal, Szlovákiával és a legyőzött Lengyelországgal (új német keleti gauk és a főkormányzóság) élelmiszerellátásának csak 87 százalékát volt képes fedezni. Az egész térséget tekintve az élelmiszerek terén csak a Szovjetunió, Skandinávia, Délkelet-Európa, a Baltikum, Hollandia és Belgium bevonásával értek el 96 százalékos önellátó okot, azzal a feltétellel, hogy a háború hatásaitól mentes államokban a német GROTIUS–KÖZLEMÉNYEK2kívánságoknak megfelelően normális keretekben folyt a termelés."
 

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
A mai keletnémetorszâgban annyi hely volt, mint a fene. Csak a tuljdonviszonyok meg a technikai lemaradottság miatt nem volt elég hatékony a mezögazdaság.
Ez a terület A mai 84 mio lakóssâg ellenëre is eleg üres, de a mezögazdaság nagyon hatékony lett. Tehât a Lebensraum akkor is megvolt.

Hiába no, nem voltak neki közgáz órái. :) Ha lettek volna, akkor leesett volna számára is, hogy már abban az időszakban is ha egy országnak semmi mezőgazdasága nincs, de a világ egyik legfejlettebb iparával rendelkezik, akkor bőven lesz ország, akik szállítanak nekik kaját ipari cikkekért cserébe.
Egyébként Hitler félemét az éhenhalástól, még valahogy csak-csak el lehet fogadni, hisz nagy népsűrűségű ország, de nemrég olvastam, hogy a 20. század elején még az USA-ban is attól féltek, hogy nem lesz elég élelme a lakosságnak. Pedig azért az USA-nál több területe nem soknak van a Földön.
Jah, amúgy tényleg poénos, hogy mára még nagyobb a lakosságuk, de kisebb a területük, mégsem halnak éhen, mármint a németek. :)