Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Anna Smith Lacey (Stumpf Anna) és Marion Smith Lacey

Anna-and-Marion-Smith-Lacey-Aniko-Gaal-Schott-Jaap-Scholten-26.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
14 ezer lélegeztetőgépet mennyi idő alatt tudnak leszállítani? És lesz-e aki kezelje szükség esetén?
Esetleg ebben sima oxigénellátó cucc is benne van? Akkor még értem a számot.
Mikorra az egy nagy kérdőjel. Ezt Szíjjártó is kihangsúlyozta. De ennyire van szerződésünk. Sztem 2 hónap alatt. 152 megjött, ma jön még 100. Majd figyelem. :)
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Szlovak tapasztalat: itt kotelezo a maszk viselete ha kimesz az utcara. Ma voltam bevasarolni, tomegnyomor, remelem a husvet miatt volt. Mindenkin volt maszk, kb. 60% volt az otthon varrt maszk, 30% a mutosmaszk, a maradek 10% FPP vagy egy egyszeru sal. Szoval otthon meg tudja varrni maganak aki akarja, a fertozes terjedeset az is gatolja. Kulonben csak kivancsisagbol bementem a patikaba, mert ki volt irva, hogy 3 retegu (mutos) maszk kaphato. Korlatozva volt 10 db/vasarlo, de volt es egyaltalan nem tulekedtek erte. A patika webshopjabol 50 db/ rendeles lehetseges. Szoval aki akarja sajat maga varrottban jar, de mar elerhetoek a 3 retegu mutosmaszkok is.
Egyszer megoldható. De hosszú tavon 1-2 hét már kétséges memnyire hasznal, mert a maszkok többsége egyszerhasználatos. Ráadásul a xar használat, le-felvétel is okozhat fertőzést.
Ennek ellenére én kötelezővé tenném a használatát. Legalább a betegek nehezebben fertőznek.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Az is baj, hogy az egyik cikkben említett szerző, aki ilyen véleményen van, a Common Sense Society, Budapest, Hungary alapítója.
Ebből adódóan számítani lehet az amerikai kormány nyomására, hogy Magyarország is vegyen fel hasonlóan Kína-ellenes pozíciót.
Ezt most kizártnak tartom.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Pesti úti centrum az egyik legnagyobb idősotthon.53 ápoltnál találtak pozitivitást, és 12 dolgozó lett pozitív.
:confused::confused::confused:
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 793
113
Én is kizártnak tartom, csak kérdés ez milyen fajta nyomásgyakorlást okoz az országnak.
Rövid távon, minimum nyár közepe, mki a saját bajával lesz elfoglalva. Aztán meglátjuk, hol mennyi gazdasági potenciált ölt meg a válság.
Azt látom, hogy most mi regionálisan gondolkodunk (ezért a túlzott eü. Felszerelés halmozás, a nagy bajban majd oda is adunk, ahogy már megkezdtük) és a Balkán felé nyitunk. Segítünk ezáltal gyűjtünk barátokat. Ez az USA ellen lófing, viszont az EU-n belül pozíciókat foghatunk. Nemcsak a V4-re számithatunk. Bár a V4-ből az új szlovák kormány nekem kérdés, még nem látom mik a szándékaik.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Kemény amerikai vélemények

Time to put China on lockdown for its dishonesty amid coronavirus crisis
Glenn Harlan Reynolds Opinion columnist
Published 11:34 AM EDT Apr 7, 2020

"There are many lessons to be learned from the Wuhan coronavirus pandemic. But one is already clear: China needs to be isolated from the civilized world until its behavior improves. We are in the current situation, with deaths and economic devastation worldwide, because China handled this outbreak with its trademark mixture of dishonesty, incompetence and thuggery. Were China a more civilized nation, this outbreak would have been stopped early, and with far less harm, inside and outside of China.

As Marion Smith wrote in these pages on Sunday, China’s first response was to clamp down on reports of the then-new disease that had appeared in Wuhan.
...
But wherever the virus came from, China’s response was inept, dishonest and utterly inconsiderate of the rest of the world. A competent, honest response would have placed the world on notice much earlier.
...
As Brian Kennedy writes: “China seems to have taken the position that if they were to suffer the coronavirus, so too was the United States and the rest of the world. What else is to explain the continuation of flights from China to the United States at the rate of some 20,000 passengers a day, until President Trump wisely shut them down?”

This calls for a response.

The response needs to be harsh enough to teach the Chinese government a lesson, which means pretty harsh, as they appear to still think they can brazen this out. Among other things, the United States — and ideally the world community at large — need to sharply reduce economic relations with China. In particular, no one should be relying on them for medicines, medical equipment and other vital goods. (China’s state news service threatened to plunge America into a “mighty sea” of coronavirus by withholding critical medications.) Chinese scientists should no longer have easy access to Western laboratories or universities. Chinese political leaders should no longer find it easy to travel the world.

Congress should pass legislation stripping the Chinese government of sovereign immunity to lawsuits for COVID-19 damage in the United States. China should be stripped of its leadership roles in international organizations. And finally, Taiwan — a nation that has handled the outbreak better than almost any other nation, but has been excluded from the World Health Organization because its membership would offend the Chinese government — deserves membership in WHO, and full diplomatic recognition from the United States, and the rest of the world.

These are harsh penalties and the Chinese government won’t like them. They will involve much loss of face for the Chinese Communist Party leadership. But they deserve it, and an example needs to be made. The world is a small and interconnected place now. Those who would profit from globalization, as the Chinese ruling class has, need to show good global citizenship. Now is the time to make that lesson stick."

https://eu.usatoday.com/story/opini...oronavirus-pandemic-crisis-column/2954433001/

Marion Smith:
http://www.commonsensebudapest.com/en/about/leadership/staff-bios/
https://www.victimsofcommunism.org/leadership

Kapálózás. Erőlködik a bolha. Ebből semmi se lesz.
Rá kell nézni a térképre ki van egy távoli "szigeten".
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Rövid távon, minimum nyár közepe, mki a saját bajával lesz elfoglalva. Aztán meglátjuk, hol mennyi gazdasági potenciált ölt meg a válság.
Azt látom, hogy most mi regionálisan gondolkodunk (ezért a túlzott eü. Felszerelés halmozás, a nagy bajban majd oda is adunk, ahogy már megkezdtük) és a Balkán felé nyitunk. Segítünk ezáltal gyűjtünk barátokat. Ez az USA ellen lófing, viszont az EU-n belül pozíciókat foghatunk. Nemcsak a V4-re számithatunk. Bár a V4-ből az új szlovák kormány nekem kérdés, még nem látom mik a szándékaik.

Mindenesetre, ha az USA vezető köreinek az volt a terve, hogy lenyomják a túl veszélyessé vált kínai riválist, akkor ez a vírus jól jött. A generált brutális gazdasági világválság után jöhet a nagy globális reset (másképp nem lehetett volna a gazdaságilag megkerülhetetlenné vált Kínát kiiktatni a világgazdaságból, így esetleg sikerülhet, a vírus (ugyebár kínai vírus...) tombolása és rengeteg halott után jöhet az új hidegháború a Peking-Moszkva tengely ellen, és mégiscsak meglesz az a New American Century. Ismét. Persze ez erősen konteós, tudom. Ha valakik ezt eltervezték, mindenképp úgy kellett megtegyék, hogy ne derülhessen ki. Tehát a vírus aligha laboratóriumban készült, bizonyára természetes eredetű, sőt lehet (nem csak lehet, ennek nyoma is van), hogy kínai laborban is volt belőle, ahonnan akár el is szabadulhatott véletlenül is (ahogy akár történhetett úgy is).
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
A koronavírus miatt hazatelepült román bűnbandák tagjait verték össze a román csendőrök
"Teleormán megyében a csendőrök össze-vissza vertek egy Olaszországból, Spanyolországból és Angliából hazaérkező alvilági figurákból álló csoportosulást.
Az említett országokból hazatérő, többségében cigány etnikumú állampolgárok a szabályok szerint kötelezően otthoni izolációba kellett volna vonulniuk, ehelyett az utcákon tébláboltak, megrohamozták a boltokat, kötekedtek az emberekkel és olaszul, spanyolul beszéltek. A helyiek szóltak a rendőrségnek, akik ki is jöttek, megpróbálták felszólítani a többségében zsebtolvajlást, valamint egyéb nyugati hiányszakmákat űző csoportosulást, hogy fejezzék be a tevékenységüket.
Válaszul kőzáport zúdítottak az egyenruhásokra, akiket így meghátrálásra késztettek. Miután a rendőrök elmentek, tovább folytatták a dolgaikat, mintha semmi sem történt volna.
Aztán megjelent néhány csapatszállító kisbusz. A Spy News helyi szemtanúkra hivatkozva úgy fogalmaz: „ronggyá verték őket”. Nemcsak a gumibot került elő, bakanccsal, ököllel ütötték a renitenskedőket, akik bemenekültek ugyan házaikba, udvaraikba, de a csendőrség oda is utánuk ment.
Azóta nemcsak ebben, hanem a szomszédos községekben is mindenki betartja a karanténra vonatkozó szabályokat – írja a lap."
https://www.vadhajtasok.hu/2020/04/...andak-tagjait-vertek-ossze-a-roman-csendorok/
De mit szol ehhez a Helsinki bizottsag?
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Valahol azt olvastam, hogy az Alkaloidából elszállították az összes klorokin alapanyagot... persze lehet rémhír, vagy az is lehet, hogy biztonságba helyezték.

Nem hiszem. Pont azért tiltották meg a kivitelét, hogy ez ne történhessen meg. Ráadásul a Honvédség különleges irányítási törzse is kint van az Alkaloidánál. Nem került volna fel a cég a honvédelmi listára, ha már nem lenne nála a hatóanyag.
Az Alkaloida az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel és Európiai Gyógyszerügynökséggel küzd az engedélyeztetés ügyében. (Az OGYÉI persze nem az Alkaloida ellen van, hanem van egy sejtésem, hogy megkapták a feladatot, hogy az emberileg lehetséges és szakmailag még védhető legrövidebb időn belül legyen meg a magyar engedély.)
Ha gyorsan keresztül verik az engedélyeztetést, akkor a napi 900 ezer db-os gyártási kapacitással már javarészt tablettázni tudják a hatóanyag készletet, mire a járvány a csúcsához ér. A hatóanyag kivitelét márciusban hat hónapra tiltotta meg a kormány. Egyelőre a rendelkezésre álló indformációk arra utalnak, hogy a hatóanyag az Alkaloidánál van. Várhatóan ők fognak gyártani és a gyártás remélhetőleg rövid időn belül megindul.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-elnok-szerint-nagy-elorehaladas-tortent-a-terapiaban-7977386/
"...Az elnök elégedetlenségét fejezte ki az indiai állásponttal kapcsolatban. Még a hétvégén ugyanis telefonon felhívta Narendra Modi indiai miniszterelnököt, és arra kérte, hogy oldja fel a hidroxi-klorokin nevű szer exportkorlátozását. Ez az a malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszer, amellyel több amerikai kórházban is megpróbálják kezelni a koronavírus-fertőzötteket.
Modi azonban nem vette figyelembe a kérést. Trump a sajtókonferencián erre úgy reagált: „nem tetszik” neki az indiai politikus döntése, és meglehet, lesz ennek retorziója..."
Ugye nem tudja hogy nekunk is van? Mert akkor at kell adnunk neki. Vagy jonnek a bombak.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Egyszer megoldható. De hosszú tavon 1-2 hét már kétséges memnyire hasznal, mert a maszkok többsége egyszerhasználatos. Ráadásul a xar használat, le-felvétel is okozhat fertőzést.
Ennek ellenére én kötelezővé tenném a használatát. Legalább a betegek nehezebben fertőznek.

Jelenleg az egyszer használatos maszk fogalma legfeljebb az egészségügyben értelmezhető, ahol nem lehet kockáztatni. A lakosság számára az egyszer használatos is többször használatosként funkcionál. A kínaiaknak sem volt minden alkalomra külön maszkjuk, amikor kimozdultak. Ezzel együtt náluk annyira működött a dolog, hogy be tudták fullasztani a járványt egy tömeges terjedést követően a gócpontban is. Pedig boltba még ők is jártak.
Ha hetente 2--3-szor megy valaki boltba és azon kívül más csoportosulásba nem megy, akkor még fertőtlenítés nélkül is többször használható a maszk, ha óvatosan, szakszerűen veszik le. 2-3 nap alatt jó eséllyel magától is inaktiválódik rajta a vírus. Főleg ha valaki kiteszi a napra. Ha meg befújja alkoholos fertőtlenítővel, vagy óvatosan felgőzöli (már amennyire ezt a papír, meg a gumi bírja), akkor simán ki kell bírnia a maszknak 6-8 alkalmat, azaz akár 2-3 hetet is.
Nem olyan buták a kínaiak. Több oka volt annak, hogy heti 2-3-szor és háztartásonként csak egy embert engedtek ki a lakásokból. A minél kevesebb érintkezés mellett a maszk készletet is így lehetett a legjobban kihasználni. Persze voltak helyek és esetek, ahol mindenképpen eldobatták a használt maszkot és újat adtak, de a mindennapi bevásárlás nem ilyen volt.
Nekünk is hozzá kell szokni, hogy most nem naponta, hanem a lehető legritkábban járunk boltba. Egyszerre többet vásárolunk, előre listával felkészülve, célirányosan mozogva. Egy helyen veszünk meg mindent. Így használva a maszk is tovább tart. A sima sétához, kutya sétáltatáshoz pedig nem maszk kell, hanem távolság tartás.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Lélegeztetőgép 14.000 fölött megrendelt.
152 megjött
Teszt 3.300.000 megrendelt 133.000 megjött.
Védőfelszerelés, overal, kesztyű sapka stb
47.000.000 megrendelt. 27.000.000 megjött.

Ma 4 Wizz gép jött. 137.000 izolációs köpenyt hoztak.
És jön még ma a Qatar Airways Cargo. Ez hoz 100 lélegeztetőgépet 200 betegörző monitor 135.000 teszt.
Te jo isten, ez rengeteg! Evekre rendezkedunk be?