Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 567
113
Amerikai katonáknak ajánlják
eZiBlX4zw9Q.jpg
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazd...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
"...A NYT cikkét író szerző - aki maga is hosszú ideje foglalkozik adatelemzéssel - a keresések és a járvány közötti kapcsolat egy másik felhasználási területére is rámutatott. E szerint ha a járvány kiterjedtségét vetjük össze azokkal a kifejezésekkel, amelyek keresettsége a tünetek között megugrik egy adott régióban, akkor eddig nem megfigyelt tünetek is előtérbe kerülhetnek. Elemzése szerint az amerikai államokban például ez alapján a negyedik legfontosabb tünet, amelyre a keresések megugrottak a fertőzött területeken, a szemfájdalom volt - az első három a szaglás elvesztése, a láz és a hidegrázás voltak.
A szerző megjegyzi, hogy Kínában és Spanyolországban is voltak olyan jelentések, melyek szerint a tünetek között szerepeltek a látási zavarok. Ráadásul a szemfájdalomra vonatkozó keresések más, járvány sújtotta országokban is jelentősen megugrottak. Ő egyébként nem is a szemfájdalom, mint lehetséges tünet fontosságára hívja fel a figyelmet a Google-keresések és a járvány közötti kapcsolatban, hanem az, hogy a keresések elemzése hasznos információkkal szolgálhat a járvány elleni védekezéshez..."
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Mindenesetre, ha az USA vezető köreinek az volt a terve, hogy lenyomják a túl veszélyessé vált kínai riválist, akkor ez a vírus jól jött. A generált brutális gazdasági világválság után jöhet a nagy globális reset (másképp nem lehetett volna a gazdaságilag megkerülhetetlenné vált Kínát kiiktatni a világgazdaságból, így esetleg sikerülhet, a vírus (ugyebár kínai vírus...) tombolása és rengeteg halott után jöhet az új hidegháború a Peking-Moszkva tengely ellen, és mégiscsak meglesz az a New American Century. Ismét. Persze ez erősen konteós, tudom. Ha valakik ezt eltervezték, mindenképp úgy kellett megtegyék, hogy ne derülhessen ki. Tehát a vírus aligha laboratóriumban készült, bizonyára természetes eredetű, sőt lehet (nem csak lehet, ennek nyoma is van), hogy kínai laborban is volt belőle, ahonnan akár el is szabadulhatott véletlenül is (ahogy akár történhetett úgy is).
Az sem gond, hogy az usákok közül többen halnak meg, mint a kinaiak?
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Egyszer megoldható. De hosszú tavon 1-2 hét már kétséges memnyire hasznal, mert a maszkok többsége egyszerhasználatos. Ráadásul a xar használat, le-felvétel is okozhat fertőzést.
Ennek ellenére én kötelezővé tenném a használatát. Legalább a betegek nehezebben fertőznek.
A sima műtős maszk (zöld) három órán keresztül használható, de mosás, vasalás után újra lehet használni. A három óra nem a Tescóra értendő, hanem fertőzött területre.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Az nem lehet hogy most felkészülünk hogy aztán elengedjék a nyájimunitás miatt hogy gyorsan túljusson rajta az ország?

- Június-júliusra teszik a tetőzést kormányzati részről. Ehhez az kell, hogy ne engedjék el a járványt, hanem kontroll alatt tartsák a terjedést.
- Ha teljesen elengednék, akkor még az a kapacitás is kevés lenne, amit most gyorsan kiépítünk.
- Ráadásul ahogy telik az idő egyre inkább várható, hogy találnak legalább részben hatásos gyógyszeres terápiát és lehet szerezni a világszerte gőzerővel gyártott gyógyszerekből.
- Valamint a hazai gyógyszer gyártáshoz, az orvosok, medikusok gyors átképzéséhez és a megrendelt eszközök beérkezéséhez is idő kell. 1,5-2 hónapig valószínűleg eltart, mire minden rendelkezésre áll és kiépül a teljes kapacitás. Ahhoz hogy 1,5-2 hónapon belül ne milliós legyen a hazai fertőzöttek száma, a napi százalékos növekedést bőven 1 számjegyű szinten kell tartani.
- Továbbá ha lesz oltás, az is csak annak használ, aki még nem kapta meg a vírust. Ha optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a kísérleti oltásokat egy-két állatkísérleti kör után embereken kezdik tesztelni és két-három, egyre szélesebb körű, sikeres humán tesztelési kör után (minden eddigi szabályt felrúgva, de mégis a jelen helyzetben észszerű módon) széles körben alkalmazni kezdik azokon, akik erre önként jelentkeznek, akkor még akár pár hónap múlva is lehet oltás. Nem lenne rossz, ha addig a társadalom egy jelentős része megúszná a fertőzést és oltással válna védetté.
- Gyors nyájimmunitásra játszani rengeteg halálos áldozattal jár, az egészségügy túlterhelődése miatt, ami politikailag nehezen engedhető meg.
- A nyájimmunitás egy lutri. Ha az emberiség tetemes részét megfertőzi a vírus, az annyi mutációs lehetőséget jelent, hogy nagy az esélye, hogy lesz egy, vagy több hasonlóan fertőzőképes és súlyos lefolyással járó változat (vagy esetleg még rosszabb), ami ellen a természetes immunitás már nincs meg, hiába esett át valaki korábban a betegségen.

Szerintem a nyájimmunitásra játszani felelőtlenség. Én jelenleg nem a felelőtlenséget látom a Kormány intézkedésein.

Tisztán gazdasági szempontból lehet a gyors nyájimmunitás mellett érveket felhozni, de szerintem még ez is sántít. A gyors nyájimmunitáshoz elengedett járvány annyi beteget eredményez a járvány csúcsán, hogy pont ugyanúgy működésképtelenné válik egy időre a gazdaság, mint a karantén intézkedésektől.
Ezen kívül bár az is kérdéses hogy a társadalom a részleges karantént hogy viseli hosszabb távon, de arra sem mernék fogadni, hogy nem vált ki az emberekből kezelhetetlen indulatokat ha gazdasági (csúnya, kapitalista, profitéhes, a gazdagok, az elit számára jobb) érdekek alapján az életükkel és az egészségükkel játszanak és szándékosan elősegítik a fertőződésüket. Lehet, hogy akinek meghal a szülője az rossz néven veszi a kormányzati politikát és nem átall "kapára, kaszára kapni". Lehet, hogy az az egészségügyi dolgozó, akinek esélyt sem adtak hogy le tudja kezeli a helyzete, mert kezelhetetlenül elengedték a járványt, holmi tömeggyilkosságot emlegetve szintén a kormányzatra támad. De talán más jelentkező is lenne ilyen esetben a döntéshozók meglincselésre. Egy gazdasági válságot még végig csinál a társadalom. Arra már volt sok példa. De hogy az egészségét és az életét kockára tévő járványra és a rengeteg halottra hogy reagál, azt jobb lenne nem kipróbálni

Jelenleg a Magyar Kormány nem úgy tűnik, hogy a gazdagok, a tőke, a multik, a cégek érdekében szívatni akarná társadalmat. OV inkább Robin Hoodot szeret játszani. Nézd csak meg a frissen bejelentett gazdasági intézkedéseket is. Azokon is látszik.
Az USA-ban például nagyon valószínű, hogy cégek érdeke lesz a meghatározó. Nálunk nem.

Ezen kívül magyar egy kicsi, nyitott, export orientált gazdaság. Nem nagyon van olyan lehetőség, hogy mi gyorsan letudjuk a járványt és gyorsan újra indul a gazdaságunk. Amíg a piacaink nem indulnak újra, a beszállítói láncok nem épülnek vissza, addig nálunk sem fog rohamosan felfutni a termelés. (Erősen tartok tőle, hogy ez egyébként sem lesz egy rövid kilábalás. Rendkívül túlzottnak érzem a V alakú optimizmust sokak részéről.) Nincs értelme járvány terjedésben beelőzni Európa többi országát. Még tisztán gazdasági alapon sem.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 964
113
Egyszer megoldható. De hosszú tavon 1-2 hét már kétséges memnyire hasznal, mert a maszkok többsége egyszerhasználatos. Ráadásul a xar használat, le-felvétel is okozhat fertőzést.
Ennek ellenére én kötelezővé tenném a használatát. Legalább a betegek nehezebben fertőznek.
Kerdes: ffp2 maszk, ugye alapjaraton x ora allitolag a hasznalata. Utana az ember ugyis beleizzad, koszolodik, fertozodik, amugy se egy nagy szam. Aztan kuka. Viszont ha hasznalat utan kifujom 80%-os alkohol tartalmu ecolab p3 fertotlenitovel kivul belul, aztan az a vodkaszag ugy egy ora alatt elparolog rola. Utana mi az akadalya hogy ujra hasznalhato legyen, hiszen gyakorlatilag ujra steril, es erezhetoen friss levego jon at rajt. Szoval ez szerintem igy ok, de ha van itt valami tudos ezugyben, cafoljon meg.
 
  • Tetszik
Reactions: luperator