Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 874
11 144
113
Viccelsz? Mindnél ott van, hogy elfogyott. A héten jött reklámlevél egy cégtől, hogy "csak" 3390 Ft-ért érkezik 250 ml-es alkoholos kézfertőtlenítő 14-én, korlátozott mennyiségben, megrendelés sorrendjében...

Ebbol tudok 2 darabot felajanlani, postazni tudom Magyarorszagra, ha kell.

20200408v00sdwyv.jpeg
 
  • Tetszik
Reactions: Lelkeslaikus

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2020/04/07/uk...lionyian-fertozodhetnek-meg-a-koronavirussal/
"Olga Holubovszka professzor, a Bogomolec Egyetem fertőző betegségek tanszékének vezetője az obozrevatel.com oldalán megjelent interjúban fejtette ki, milyen tragikus fejleményei lehetnek Ukrajnában a világjárványnak...
...A várható legrosszabb forgatókönyv szerint az ukrán lakosság 80 százaléka fog megfertőződni, ami mintegy 30 milliós nagyságrendű szám. Ezek 80 százaléka viszonylag könnyen átvészeli majd a betegséget, és csak 20 százalékuk, vagyis 6 milliónyi szorulhat kórházi ellátásra. Közülük másfél-kétmilliónyian kerülhetnek válságos állapotba.
A professzor reméli, erre nem kerül sor. Aggódik a miatt, hogy elfogynak a bevethető orvosok..."
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
A hivatalos számok szerint már nálunk is olasz szintű a halálozási arány, sőt. Persze tudom, csak a tesztek számától függ.
Egy érdekes infó. Kiszámoltam az elhunytak átlagéletkorát: Az első 58 halott esetén 75.26 év. Az olaszoknál ez 81 év körül alakul. Az átlagos várható élettartam Magyarországon: 75.57, míg olaszban: 82,54 év.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 874
11 144
113
Felvidéken mi a fene történik? "Csak" 2 halott az 581 igazolt esetből. Ennyire jól kezelik a betegeket vagy senkit nem számolnak bele, akinek más baja is volt?

Nem, egyenlore a jarvany nagyon csendes, rendesen van evidalva a fertozesek es a halalozasok szama is. Osszesen 2 ember van/volt lelegezteto gepen. A 2 halotton kivul van meg egy, aki fertozott volt, de nem a virusfertozesbe halt bele, hanem ha jol tudom, akkor valami szivvel kapcsolatos (infarkt?). Eleg jol allunk itt, kopogjam le, relative keves a sulyos allapotu beteg.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 874
11 144
113
Nem, egyenlore a jarvany nagyon csendes, rendesen van evidalva a fertozesek es a halalozasok szama is. Osszesen 2 ember van/volt lelegezteto gepen. A 2 halotton kivul van meg egy, aki fertozott volt, de nem a virusfertozesbe halt bele, hanem ha jol tudom, akkor valami szivvel kapcsolatos (infarkt?). Eleg jol allunk itt, kopogjam le, relative keves a sulyos allapotu beteg.

Javitva a mai, friss adatokkal:

Szlovákiában összesen 581 fertőzöttről tudunk.

Hat személyt kell mesterségesen lélegeztetni, és hárman vannak az intenzív osztályon.

13 személy már kigyógyult a fertőzésből.

Ja es ami meg szerintem erdekes: nagyon keves a 65 ev feletti fertozott. A zome a 30 - 44 korosztalybol kerul ki. A tegnapi 47 fertozottbol osszesn 2 db volt 65 ev feletti, 60 - 64 korosztalybol meg +3.

A legtöbb beteg - összesen 181 - a 30-44 éves korosztályhoz tartozók körében van. A 15 és 29 év közöttiek körében 168 a fertőzött, a 45-59 évesek között 123, a 60 év felettiek körében 71. A legkevesebb beteg a 14 év alatti gyerekek között van, összesen 35.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Ha van lehetoseg en is inkabb a "karantenra" azaz a 3-4 napos pihentetesre szavazo. Igy a tegnap vett 10 maszkom eleg sokaig tudja huzni. :) foleg hogy hetente 1x - 2x megyek ki.
Kevés. Prepper gyerek szerint 9 napot kell minimum pihentetni, de ő 2 hetet javasol a biztonság kedvéért.
Ha van 10 maszkod belefér.
 
  • Tetszik
Reactions: ornagy

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 874
11 144
113
Kevés. Prepper gyerek szerint 9 napot kell minimum pihentetni, de ő 2 hetet javasol a biztonság kedvéért.
Ha van 10 maszkod belefér.

Elvileg rendeltem postan meg 50 db-ot, a jovo heten kellene megjonniuk, szoval ha megjon, akkor boven raernek a maszkok napozni :D
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
- Június-júliusra teszik a tetőzést kormányzati részről. Ehhez az kell, hogy ne engedjék el a járványt, hanem kontroll alatt tartsák a terjedést.
- Ha teljesen elengednék, akkor még az a kapacitás is kevés lenne, amit most gyorsan kiépítünk.
- Ráadásul ahogy telik az idő egyre inkább várható, hogy találnak legalább részben hatásos gyógyszeres terápiát és lehet szerezni a világszerte gőzerővel gyártott gyógyszerekből.
- Valamint a hazai gyógyszer gyártáshoz, az orvosok, medikusok gyors átképzéséhez és a megrendelt eszközök beérkezéséhez is idő kell. 1,5-2 hónapig valószínűleg eltart, mire minden rendelkezésre áll és kiépül a teljes kapacitás. Ahhoz hogy 1,5-2 hónapon belül ne milliós legyen a hazai fertőzöttek száma, a napi százalékos növekedést bőven 1 számjegyű szinten kell tartani.
- Továbbá ha lesz oltás, az is csak annak használ, aki még nem kapta meg a vírust. Ha optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a kísérleti oltásokat egy-két állatkísérleti kör után embereken kezdik tesztelni és két-három, egyre szélesebb körű, sikeres humán tesztelési kör után (minden eddigi szabályt felrúgva, de mégis a jelen helyzetben észszerű módon) széles körben alkalmazni kezdik azokon, akik erre önként jelentkeznek, akkor még akár pár hónap múlva is lehet oltás. Nem lenne rossz, ha addig a társadalom egy jelentős része megúszná a fertőzést és oltással válna védetté.
- Gyors nyájimmunitásra játszani rengeteg halálos áldozattal jár, az egészségügy túlterhelődése miatt, ami politikailag nehezen engedhető meg.
- A nyájimmunitás egy lutri. Ha az emberiség tetemes részét megfertőzi a vírus, az annyi mutációs lehetőséget jelent, hogy nagy az esélye, hogy lesz egy, vagy több hasonlóan fertőzőképes és súlyos lefolyással járó változat (vagy esetleg még rosszabb), ami ellen a természetes immunitás már nincs meg, hiába esett át valaki korábban a betegségen.

Szerintem a nyájimmunitásra játszani felelőtlenség. Én jelenleg nem a felelőtlenséget látom a Kormány intézkedésein.

Tisztán gazdasági szempontból lehet a gyors nyájimmunitás mellett érveket felhozni, de szerintem még ez is sántít. A gyors nyájimmunitáshoz elengedett járvány annyi beteget eredményez a járvány csúcsán, hogy pont ugyanúgy működésképtelenné válik egy időre a gazdaság, mint a karantén intézkedésektől.
Ezen kívül bár az is kérdéses hogy a társadalom a részleges karantént hogy viseli hosszabb távon, de arra sem mernék fogadni, hogy nem vált ki az emberekből kezelhetetlen indulatokat ha gazdasági (csúnya, kapitalista, profitéhes, a gazdagok, az elit számára jobb) érdekek alapján az életükkel és az egészségükkel játszanak és szándékosan elősegítik a fertőződésüket. Lehet, hogy akinek meghal a szülője az rossz néven veszi a kormányzati politikát és nem átall "kapára, kaszára kapni". Lehet, hogy az az egészségügyi dolgozó, akinek esélyt sem adtak hogy le tudja kezeli a helyzete, mert kezelhetetlenül elengedték a járványt, holmi tömeggyilkosságot emlegetve szintén a kormányzatra támad. De talán más jelentkező is lenne ilyen esetben a döntéshozók meglincselésre. Egy gazdasági válságot még végig csinál a társadalom. Arra már volt sok példa. De hogy az egészségét és az életét kockára tévő járványra és a rengeteg halottra hogy reagál, azt jobb lenne nem kipróbálni

Jelenleg a Magyar Kormány nem úgy tűnik, hogy a gazdagok, a tőke, a multik, a cégek érdekében szívatni akarná társadalmat. OV inkább Robin Hoodot szeret játszani. Nézd csak meg a frissen bejelentett gazdasági intézkedéseket is. Azokon is látszik.
Az USA-ban például nagyon valószínű, hogy cégek érdeke lesz a meghatározó. Nálunk nem.

Ezen kívül magyar egy kicsi, nyitott, export orientált gazdaság. Nem nagyon van olyan lehetőség, hogy mi gyorsan letudjuk a járványt és gyorsan újra indul a gazdaságunk. Amíg a piacaink nem indulnak újra, a beszállítói láncok nem épülnek vissza, addig nálunk sem fog rohamosan felfutni a termelés. (Erősen tartok tőle, hogy ez egyébként sem lesz egy rövid kilábalás. Rendkívül túlzottnak érzem a V alakú optimizmust sokak részéről.) Nincs értelme járvány terjedésben beelőzni Európa többi országát. Még tisztán gazdasági alapon sem.
Annyi fog történni, hogy átalakítjuk úgy a gazdaságunkat, ahogy szeretnénk. Nem leszünk kényszerben, nem leszünk nyomás alatt, mindenki taccson. Valaki a régit akarja majd újraindítani, de annyi kis és középvállalkozás megy és ment tönkre, hogy erre nem biztos, hogy lesz kapacitás. A legnagyobb esélyt kaptuk 1933 óta. Háború sincs, csak válság, amely gazdasági ÉS társadalmi is egyben. Egyfajta New Dealre van lehetőség. Ki fog alakulni egy államilag szervezett kapitalizmus a mostani helyett, le fogják törni a multikat mindenhol. Már a válság előtt is formálódott egyfajta szabályozási rendszer az EUn belül, de most tessék! Itt a lehetőség, hogy mindenki valami újat találjon ki. Most nem a full migrikkel tele lévő nyugati államokról van szó, ahol a nogo zoneok kiiktatása a sok jogvédő szar miatt lehetetlen, nem is a belgákra, akiknek másfél éve nincs kormányuk, hanem olyanokra, akik tudnak lépni, mert nincs szembeszél: lenegyel, csehek, magyarok, szlovákok. igaza volt két évvel ezelőtt Orbánnak: KKEu le fogja hagyni a többieket, mert sokkal több lehetőségük van, mint a többieknek, még annak ellenére is, hogy gazdaságilag a válságig nagyon rájuk voltunk hagyatkozva. Most nincsenek autógyárak, nincsenek külföldi üzemek. Át fogunk állni olyan iparra, olyan mezőgazdaságra, termelésre, ami NEKÜNK jó, nekünk termel, önellátók leszünk a fegyvereken kívül mindenben. És meg fogják venni a portékánkat itthon, mert kell a gazdaság helyreállításához, és meg fogják venni külföldön, mert jó kereskedelmi kapcsolataink vannak a Kelettel. Tankon és fegyvereken kívül szerintem semmi mást nem fogunk venni nyugatról. A Lidl, Aldi, Spar addig működik, míg a sajátjuk működik. Utána nekik IS reszeltek. Ha bedől a válság miatt (elfogynak a beszállítóik), akkor nem fogják tudni az egészet úgy fenntartani, újraindítani, ahogy most működik. Ahogy a Cora itthon bedőlt, és az Auchan vette meg, úgy az Auchan, a Tesco, a Lidl, Aldi, Spar is bedőlhet. És ha már nem éri meg nekik, akkor ha van egy hazai, akkor az meg fogja szerezni az egész piacot. Vagy több hazai. Drágább lesz? Vsz, de itthon marad a haszon, és a magyar piacot pörgetjük. Lesz egy V4es kooperáció, a la KGST kicsiben. És működni fog, mert ez a szar vissza-vissza fog térni.

Orvos-virológus rokon mondta, lesz más szar, nyugi. Minimum 6-10 évente, és vsz sokkal durvább lesz, mint a Koronavírus. Hülye étkezési szokásaink vannak, túlnépesedtünk. Ameddig nem lesz elfogadható méretű a lakosságszám, ez folyamatosan meg fog ismétlődni. Sajnos. Ez ami most történik arról szól, hogy a durvábbra felkészüljünk, ne álljunk ott, mint a hülye letolt gatyában, ahogy az EU tette. Az EU is fel fog készülni. Megy majd a baromságok kihirdetése, de a háttérben értelmes emberek fel fogják készíteni a népeket a vírusra. Ahogy 9/11 a reptereken tett rendet, ahogy nem vihetsz fel dezodort, otthonról hozott folyadékot a fedélzetre, most majd lázmérés lesz, meg valami barom gyorsteszt. Scannelés, fakk se tudja. Tiszta Emlékmás feeling lesz. Szóval, aki hamar túl van rajta, saját maga pörgetheti fel azt, ami megszűnt. Biztos, hogy lesz felkészülés egy újabb járványra. Irányítottan meg lesz szabva, hogy ez a cég fog maszkot, ez lélegeztetőt, ez kaját, ez stb.t termelni. Ezért az állam fizetni fog. A készleteket feltöltik, minden más megy eladásra. A V4ek meg fognak egyezni, hogy LO ezt gyárt, a csehek azt, a szlovákok amazt, mi pedig emezt. stb. Közben ipari építkezések, ingatlanberuházások kezdődnek, emelik az orvosok, egészségügyisek, rendőrök, katonák bérét, hogy itthon maradjanak, ne menjenek ki, mert kint is vadászni fogják őket magas bérekkel.

Ha jól csinálja a kormány, megalapozhatja, hogy bízzanak benne a lakosok, szerintem bíznak is, elég komoly beszerzések, döntések történtek, és emiatt 2022, 2026, 2030, stb. is megadják neki a bizalmat. HA jól csinálja. Ez az ellenzék teljesen nincs képben. Nem érti. Ugyan már tavaly megtehették volna, de adtak nekik egy esélyt. A vészhelyzet megmutatta, hogy többet ártottak az országnak, mint amennyi elfogadható. Geri konkrétan elintézte BuTapestet. A saját szavazóit IS. Fingfűrészelés megy ellenzéki részről, politikai tőkét akarnak kovácsolni ebből a szarból, de még a faszukon lévő szőrszál megtalálásához is idióták, mert akkora a hasuk, hogy már nem is látják. Miközben a kormány a helyén van, dolgozik, és egyértelműen nem 2 évre tervez.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Bretonokra kevésbé megy.
..
1024px-COVID-19_Outbreak_Hospitalized_in_France_13_Regions_%26_DomTom.svg.png
Ahol át lehet menni spanyolból franciába, franciából angolba, olaszból franciába, németbe, svájciba, stb. ott, ott sok a megbetegedés, mert a migrik folyamatosan hurcolják, ahol letelepítik őket, ott kevesebb, ahol pedig nincsenek, vagy alig vannak, ott elenyésző. :)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
https://888.hu/amerika-london-pariz...az-amerikai-haditengereszet-vezetoje-4241179/
..
"Thomas Modly azt követően nyújtotta be lemondólevelét, hogy négyszemközti megbeszélést folytatott Mark Esper védelmi miniszterrel.

„Önszántából mondott le, a haditengerészetet és a matrózokat a saját sorsa elé helyezve, így a Theodore Roosevelt és a haditengerészet mint intézmény továbbléphet” – fogalmazott a találkozó után kiadott közleményében Mark Esper.
A miniszter James McPherson eddigi helyettes államtitkárt bízta meg átmeneti időre a haditengerészet irányításával.
..
Az Egyesült Államok külbirtokánál, Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt hadihajó kapitánya múlt kedden levelet írt a feletteseinek: „határozott cselekvést” sürgetve azt kérte a minisztériumtól, hogy a vízi jármű ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert többeknél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. „Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket” – írta Brett Crozier kapitány. Levele az amerikai sajtóban is megjelent.
..
Thomas Modly akkor úgy fogalmazott: a kapitány „válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot”. Majd csütörtök éjjel felmentette Croziert. A hétvégén Modly – miközben megindult a vizsgálat a kapitány ügyében – dehonesztáló megjegyzéseket tett Crozierra. „Naiv vagy ostoba” – nyilatkozta róla. Órákkal később bocsánatot kért.
..
Közben az ötezer fős hadihajóról már több mint kétezer embert kimenekítettek és el is különítettek, de ezerháromszáz személynek a repülőgép-hordozón kellett maradnia. A járművön tart a szűrővizsgálatok elvégzése. Crozier kapitány és több mint százötven matróz vírustesztje pozitív lett."
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
A hivatalos számok szerint már nálunk is olasz szintű a halálozási arány, sőt. Persze tudom, csak a tesztek számától függ.
Szerencsére ez azért nem olasz szint. Ez kérlek a főváros által cserben hagyott idősek otthona, plusz jó páran felkészülnek a BKV járatokról. Sajnos.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Nem, egyenlore a jarvany nagyon csendes, rendesen van evidalva a fertozesek es a halalozasok szama is. Osszesen 2 ember van/volt lelegezteto gepen. A 2 halotton kivul van meg egy, aki fertozott volt, de nem a virusfertozesbe halt bele, hanem ha jol tudom, akkor valami szivvel kapcsolatos (infarkt?). Eleg jol allunk itt, kopogjam le, relative keves a sulyos allapotu beteg.
Volt, hogy alig teszteltek a szlovákok. 2 napig?, aztán ismét lett teszt.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Valakinek volt egy konteoja kik is harcolnak most témában. Egy kis adalék:

Az MNB útját állja a forint elleni spekulációnak
"Már nem nemzetek csatároznak egymással, mint az első- vagy második világháború idején, hanem nyíltan pénzügyi csoportok, amelyek gazdasági befolyásukon keresztül, egy térség felemelésével vagy kollaboráns politikai rétegek támogatásával politikai befolyást akarnak elérni, s majd ezen komprádor rétegek a helyi gazdaságot maguk alá gyűrve, tálcán viszik a profitot külső megbízóiknak. Ezt akarja elkerülni Orbán Viktor kormánya, amikor önálló nemzeti gazdaságpolitikát, munkaalapú felelős társadalmat akar – mondja egyebek mellett Lentner Csaba közgazdászprofesszor."
https://www.vadhajtasok.hu/2020/04/...nb-utjat-allja-a-forint-elleni-spekulacionak/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Szijjártó eligazítást tartott: nem érti, hogy van annyi idejük világjárvány közepén, hogy velünk foglalkoznak
„Nem fér a fejembe, hogy lehet az, hogy a görög miniszterelnöknek, a norvég miniszterelnöknek, a dán külügyminiszternek, a svéd külügyminiszternek, a finn Európa-ügyi miniszternek, a holland külügyminiszternek és még nem tudom én, hogy kinek erre van ideje. Ezt az egyet nem értem, megmondom őszintén. Most, amikor itt állunk egy olyan válsággal szemben, amelyről Mesterházy alelnök úr jogosan mondja, hogy nem tudjuk, hogy pontosan mi ez. Ahol szakemberek százezrei kutatják, hogy milyen kiút lehet. Itt állunk egy olyan válsággal szemben, amelyben Európában ezrek halnak meg naponta úgy, hogy hála istennek nincsen háború, és akkor vannak emberek, akik erre érnek rá. Nekem ez nem megy a fejembe. Ez hogy lehet? Hogy nekik egy nap 25 órából áll-e, vagy 28-ból, vagy 30-ból? Hogy csinálják? Miközben a saját országaikban meredeken megy föl a fertőzöttek száma, aközben van nekik idejük naponta órákban mérhetően azzal foglalkozni, hogy a magyar koronavírus-törvény értelemében az álhíreket terjesztők, riadalmakat okozók hogyan lesznek megbüntetve, hogy ki vet majd véget Magyarországon a veszélyhelyzetnek.”
https://www.vadhajtasok.hu/2020/04/...ilagjarvany-kozepen-hogy-velunk-foglalkoznak/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Varga Mihály a magyar gazdaság helyzetéről: nem tervez külföldi hitelt felvenni a kormány
"A tárcavezető elmondta, a kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv értéke a nemzeti össztermék (GDP) 18-20 százaléka körül van. A koronavírus-járvány miatt kidolgozott program a második fázisban jár, és tovább bővíthető, ha erre szükség van. “Ha úgy látjuk, hogy nem elegendő a munkahelyteremtés érdekében ez a mostani szakasz, akkor a kormánynak további lépéseket kell hoznia” – fogalmazott.

Kitért arra is, létrehoznak az idei költségvetésben egy védekezési alapot, amelynek az értéke 634 milliárd forint és egy gazdaságvédelmi alapot 1345 milliárd forinttal. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2000 milliárd forint “mozdul meg” a költségvetésben – fűzte hozzá.
Rámutatott, van egy harmadik alap is, amely az Európai Unióból (EU) érkező forrásokat kezeli, ez azonban egyelőre üres, ugyanis az uniótól – az álhírek ellenére – nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezésre. Az EU olyan forrásokat kíván előre hozni, amelyek egyébként is jártak volna az országnak, mint például a kohéziós alapban rendelkezésre álló összegek.

“Ezzel az a probléma, hogy Magyarország a pályázatokat már kiírta, a támogatások jelentős része le van kötve, tehát ez likviditásban, pénzügyi segítségben annyit jelent csak, hogy előrébb hoznak olyan kifizetéseket, amelyekre később került volna sor, plusz pénzt ez önmagában nem jelent”
– hangsúlyozta.

A tárcavezető elmondta azt is, az elmúlt években fegyelmezett államháztartás-gazdálkodást alakítottak ki, így 3 százalék alatt alakult a hiány; tavaly ez éppen 2 százalék volt. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent az államadósság mértéke is: 2010-ben ez a GDP több mint 80 százaléka, tavaly pedig a 66 százaléka volt.

Hozzátette, most az a döntés született, hogy a járvány miatt a hiányt egy kicsit “elengedhetik”, de továbbra is 3 százalék alatt próbálják tartani: a 2,7 százalékos hiány közel ezer milliárd forintos plusz mozgásteret enged.

Kérdésre elmondta azt is, nem tervez külföldi hitelt felvenni a kormány, hiszen Magyarország olyan stabil pénzügyi pályára került az elmúlt években, ami lehetővé teszi, hogy saját forrásokból teremtse meg a koronavírus-járvány miatt szükséges gazdaságvédelmi program lehetőségét."
https://www.vadhajtasok.hu/2020/04/...em-tervez-kulfoldi-hitelt-felvenni-a-kormany/
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
https://888.hu/amerika-london-pariz...az-amerikai-haditengereszet-vezetoje-4241179/
..
"Thomas Modly azt követően nyújtotta be lemondólevelét, hogy négyszemközti megbeszélést folytatott Mark Esper védelmi miniszterrel.

„Önszántából mondott le, a haditengerészetet és a matrózokat a saját sorsa elé helyezve, így a Theodore Roosevelt és a haditengerészet mint intézmény továbbléphet” – fogalmazott a találkozó után kiadott közleményében Mark Esper.
A miniszter James McPherson eddigi helyettes államtitkárt bízta meg átmeneti időre a haditengerészet irányításával.
..
Az Egyesült Államok külbirtokánál, Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt hadihajó kapitánya múlt kedden levelet írt a feletteseinek: „határozott cselekvést” sürgetve azt kérte a minisztériumtól, hogy a vízi jármű ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert többeknél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. „Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket” – írta Brett Crozier kapitány. Levele az amerikai sajtóban is megjelent.
..
Thomas Modly akkor úgy fogalmazott: a kapitány „válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot”. Majd csütörtök éjjel felmentette Croziert. A hétvégén Modly – miközben megindult a vizsgálat a kapitány ügyében – dehonesztáló megjegyzéseket tett Crozierra. „Naiv vagy ostoba” – nyilatkozta róla. Órákkal később bocsánatot kért.
..
Közben az ötezer fős hadihajóról már több mint kétezer embert kimenekítettek és el is különítettek, de ezerháromszáz személynek a repülőgép-hordozón kellett maradnia. A járművön tart a szűrővizsgálatok elvégzése. Crozier kapitány és több mint százötven matróz vírustesztje pozitív lett."
Micsoda csatârozâs folyhat ott a kulisszâk mögött!
Mondjuk, ez a Modly is egy idióta, mert nem tudta begogni a szâjât.
Ez az egész ügy nem vet jó fényt a Navy kriziskezelésère. És nem a katonai kriziskezelèsre gondolok.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Karácsony és a nagyvárosi polgármesterek véleményét is kikérve dönt a kormány a további korlátozásokról
"Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett: szombaton járnak le a koronavírus-járvány miatt két hétre bevezetett kijárási korlátozások, az azok esetleges meghosszabbításáról tárgyaló ülésre meghívták a főpolgármestert és a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét, Szita Károlyt is, mert a kormány szeretné a helyhatóságok vezetőinek véleményét is megismerni a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban."
https://888.hu/ketharmad/karacsony-...-a-kormany-a-tovabbi-korlatozasokrol-4241233/
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and megazez