Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

blitzkrieg

Well-Known Member
2015. február 10.
5 503
5 633
113
https://novekedes.hu/elemzesek/indi...g-legnagyobb-szabadkereskedelmi-egyezmenyehez

Miközben Indiában mintegy 100 millió ember megélhetése függ a tejtermeléstől, amely 176 millió tonnát jelent évente, Új-Zélandon az ágazat körülbelül 38 000 főt foglalkoztatva állít elő 22 millió tonna tejet minden évben.

Az egész cikket érdemes elolvasni, de én a fenti részt emelném ki belőle a múlt heti nem elég természetközeli a mezőgazdaság appropóján.
Indiában egy tejtermelésből élő évente 1,76 tonna tejet állít elő, míg egy új-zélandi 578,95 tonnát.
Ez 330-szoros termelékenységi külömbség.
Vagyis ezt jelenti egy fejlett és egy fejletlen mezőgazdaság.
És hogy melyik természetközelibb, meg kisebb károsanyag kibocsátású?
Én biztosra veszem, hogy az új-zélandi sokkal kevesebb károsanyagkibocsátással jár.
Ok, hogy a több gép több CO2-t bocsát ki de a 100 millió indiai bizonyára sokkal jobban rombolja a környezetet, mint a 38000 új-zélandi.
 

flack

Member
2011. október 19.
59
24
18
Lehet, hogy megmentette az ágazatot, de ettől a magán építkezések árai az egekbe szöktek. Ettől meg a lakásárak. Gyakorlatilag a hivatalos építkezés normál fizetés mellett elérhetetlenné vált. Szintén nyékládházi példát tudok hozni, a nagyberuházásokra átnyergelt építési vállalkozók már nem is vállaltak szívesen magánszemélynek munkát. Azt mondták minek, amikor 6.000Ft/óra/fő + anyagköltségért is simán eladják magukat. Ezt számold ki egy 6-8 fős brigádra egy hónapra + ÁFA. Nincs az a CSOK, amiből kifizetheted. A többi meg, aki olcsóbb, az olyan munkát is végez...

Csak megerősíteni tudom, építési vállalkozó csak azért jött el, mert apum nála dolgozott valamikor, de mondta, hogy magánszemélyeknek már szinte semmit se dolgozik. Jók a kapcsolatai és itt a környéken lévő intézmények nyílászáró cseréiből, felújításokból vígan elvan.
 
  • Tetszik
Reactions: migfun

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 097
3 038
113
Csak megerősíteni tudom, építési vállalkozó csak azért jött el, mert apum nála dolgozott valamikor, de mondta, hogy magánszemélyeknek már szinte semmit se dolgozik. Jók a kapcsolatai és itt a környéken lévő intézmények nyílászáró cseréiből, felújításokból vígan elvan.


Ez is változó......ha azt akarod ,hogy emelkedjen a bér akkor ugyan annyi haszon mellett emelned kell.........Én nagyon örülök ennek a fajta leállásnak és áfa emelésnek.Most a kivitelezőket rakja helyre és a munkavállalókat is.Ez az energetikai törvény válltozás az igazi cumi...na az az igazi áremelő tényező...min vidéken 3.000.000 ft/ház
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and blitzkrieg

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Lehet, hogy megmentette az ágazatot, de ettől a magán építkezések árai az egekbe szöktek. Ettől meg a lakásárak. Gyakorlatilag a hivatalos építkezés normál fizetés mellett elérhetetlenné vált. Szintén nyékládházi példát tudok hozni, a nagyberuházásokra átnyergelt építési vállalkozók már nem is vállaltak szívesen magánszemélynek munkát. Azt mondták minek, amikor 6.000Ft/óra/fő + anyagköltségért is simán eladják magukat. Ezt számold ki egy 6-8 fős brigádra egy hónapra + ÁFA. Nincs az a CSOK, amiből kifizetheted. A többi meg, aki olcsóbb, az olyan munkát is végez...


Amikor anno 1990-ben változtattunk az volt a célunk , hogy a tervgazdálkodásból átlépjünk a piacgazdaságba . Kisebb nagyobb mellélépésekkel ez mára sikerült is ! De sajnos minden érmének két oldal van egy jó és egy rossz . A piacgazdaságot a piac szabályozza kereslet/kínálat alapon ! Igen most már több helyen a jó szaki mondja meg mennyiért hajlandó dolgozni . Már nem kell húgyé.. szaré..ez mára a valóság . Az ingatlan áraink még mindig a béka segge alatt vannak még ha Szlovákiát veszem alapul akkor is . Az erős túlzás , hogy 6000 Ft-t +áfát megadnak rezsióradíjban . A törvényi előírás az 3750 Ft-t minimalizál óránként az építő szakipari munkákra . A valóság az 4500-5500 Ft ezt tudom mert ebben dolgozom , de nem is lehet kevesebb , magas bérek , online számlázás , csak banki utalás etc . Elmúlt az az idő , hogy szaki bérét kell csak kifizetni meg 2 sört felessel . Nem tudom te hol tájékozódtál de gyakorlatilag annyi magán építkezés van mint égen a csillag , ja és az ár nem számít ! Tavaly ősszel kergettek egy munkával , sokszor mondtam nemet de csak azért is hívogattak . Na mondom lerázom és az amúgy se legolcsóbb munkadíjunkat felszoroztam kettővel -gondoltam majd ez elrettenti - hát a lófaxt csak annyit kérdett " Mikor tudunk kezdeni ? " . No komment ! Persze most se engedhet meg mindenki mindent magának , de ez sose volt így és nem is lesz !
 
M

molnibalage

Guest
A tanítási ambícióidat tisztelem, a tudásodat sem vonom kétségbe . De attól , hogy valamit nagyon tudsz és értesz még nem következik , hogy azt át is tudod adni főleg nem gyerekeknek/fiataloknak . Pedig fontos az oktatás minden szinten (lásd Dél Koreát ) de nehéz megtalálni azt az egyensúlyt ami a fontos/szükséges és a még megtanítható között van . A te tudásodat valszeg értékelnék egy spec egyetemen de nem értenék és értékelnék egy átlagoson , középiskolain meg semmi szükség rá !
Korrepetáltam egy rövid ideig középiskolást töriből és fizikából is. Sikeres volt. Csak nem érte meg az időmet.
Egyébként meg le tudok butítani minden középiskolai szintre is. Nem tűnt fel ez a HTKA HTÖ írásból?
Én 2001-ben érettségiztem a csepeli Jedlikben, de már akkor is olyan gáz volt az fiatalság egy része, hogy a fizikatanárnő az utolsó évben lényegében csak azokkal foglalkozott komolyan, akik olyan pályára mentek, ahol ez számított. Kb. 5-6 fő stand-upolt folyamatosan a táblánál. A többiek nem csináltak semmit. Nekem akkor a 3 fizika órán túl volt 2 fakultáció és a tanárnő még 2 órát tartott nekünk külön.

A gimis fizikával és emelt szintű matekommal az egyetem első évét erőlködés nélkül vettem így.

Határozott véleményem , hogy a stadion program építkezéseivel nagymértékben sikerült stabilizálni az építő ipart és megakadályozni , hogy a 2011-es EU munkaerő áramlási morratóriuma által generált szakember kivándorlást lecsökkentették majd később meg is fordították . Mert már a tavalyi évben is voltak olyan bérek amik már elgondolkoztatták a szakiakat a kivándorlás/itthon maradásról
Aha. És stadion helyett miért nem lehetett kórházat, iskolát vagy pl. szar állapotban levő hidat felújítani?
Kérlek mást fárassz a NER propival.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and migfun

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ez is változó......ha azt akarod ,hogy emelkedjen a bér akkor ugyan annyi haszon mellett emelned kell.........Én nagyon örülök ennek a fajta leállásnak és áfa emelésnek.Most a kivitelezőket rakja helyre és a munkavállalókat is.Ez az energetikai törvény válltozás az igazi cumi...na az az igazi áremelő tényező...min vidéken 3.000.000 ft/ház

Jól látod ! Aki ma azt mondja , hogy 300 000Ft/m2 ár alatt kihoz egy szerkezetkész házat normális anyagokból , normális munkával , telek nélkül az lop , csal , hazudik !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Aha. És stadion helyett miért nem lehetett kórházat, iskolát vagy pl. szar állapotban levő hidat felújítani?
Kérlek mást fárassz a NER propival.

Balázs ez nem NER propaganda , ebben élek ezt tapasztalom minden nap . A kórházakból is épült és újult fel jócskán ! Ettől függetlenül én is elismerem , hogy a stadionokat túltolták ! De itt se lehet egyértelműen csak jónak vagy csak rossznak beállítani a dolgokat !
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 097
3 038
113
Jól látod ! Aki ma azt mondja , hogy 300 000Ft/m2 ár alatt kihoz egy szerkezetkész házat normális anyagokból , normális munkával , telek nélkül az lop , csal , hazudik !

Szegeden 305.000 Ft/m2 áron dolgozunk:):)....Könnyűszerkezetest....2021-ben tudunk csak kezdeni....hála tele vagyunk...de jövőre tuti kevesebb lesz...de nekem nem gond...jól jön egy kis lazítás...volt olyan év,hogy 15 házat adtunk át.:eek::eek:..na az nehéz volt.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
A probléma az, hogy drágáért is sokszor szart kapsz.

Ez igaz az élet minden oldalára . A szakember hiány amit 2011 generált az természetesen nem szűnt meg de természetes folyamat , hogy a hiányt elkezdték kitölteni a kóklerek is ! Na ezt kell tudni kiszűrni ! Nagyon nehéz tudom mert minden nap küzdök vele pedig azt gondolom értek valamicskét hozzá.
 

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 097
3 038
113
Ez igaz az élet minden oldalára . A szakember hiány amit 2011 generált az természetesen nem szűnt meg de természetes folyamat , hogy a hiányt elkezdték kitölteni a kóklerek is ! Na ezt kell tudni kiszűrni ! Nagyon nehéz tudom mert minden nap küzdök vele pedig azt gondolom értek valamicskét hozzá.

Na ezért van a festő csapat nálam 15 éve...az ácsok 10 éve 3 nap alatt összeállítanak egy tetőt...gépészek 12 éve...mert tudják,hogy 100%-ban ki lesznek fizetve.....nem spórolunk ,hogy 7,5/15 vagy 10/15 legyen egy födém gerenda.....Ha megelégedett vagy és nem akarsz minden házon 5 milliót tisztán keresni akkor ezt is túléli a normális építőipari vállalkozó......a kókler most fog kiesni ...hála
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Aha. És stadion helyett miért nem lehetett kórházat, iskolát vagy pl. szar állapotban levő hidat felújítani?
Kérlek mást fárassz a NER propival.

Minden évben előjön és minden évben leírják, hogy EU pénzt arra lehet elkölteni amire meghirdetik és megnyerjük.
Lásd metrófelújításra kapott pénz, amiből nem lehetett ÚJ metrót venni, aztán mai napig előhozza a balos sajtó, hogy az elvitt metrókért raktárról kaptunk 15 éve legyártottakat amiket már nem vett át Moszkva típusváltás miatt (sok állásidő miatt meg jönnek elő rajtuk a problémák).
Pedig azért a pénzért lehetett volna venni vadonatúj Alstrom-ot, vagy akár Metrowagonmash-t, hogy ne kelljen felszedni a ruszki biztber-t.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 980
113
Na ezért van a festő csapat nálam 15 éve...az ácsok 10 éve 3 nap alatt összeállítanak egy tetőt...gépészek 12 éve...mert tudják,hogy 100%-ban ki lesznek fizetve.....nem spórolunk ,hogy 7,5/15 vagy 10/15 legyen egy födém gerenda.....Ha megelégedett vagy és nem akarsz minden házon 5 milliót tisztán keresni akkor ezt is túléli a normális építőipari vállalkozó......a kókler most fog kiesni ...hála



Mennyit lehet kérni a nagyfaluban manapság egy 4cx--ért/h?
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
. Az ingatlan áraink még mindig a béka segge alatt vannak még ha Szlovákiát veszem alapul akkor is
Lehet, da akkor a fizetéseink is.
Tudom, hogy hál' Istennek már sokan egész normálisan keresnek, de azért most is látszik, hogy néhány - a járvány kapcsán előtértbe került - szakma nincs túlfizetve. Tanár, ápoló, óvónő, bölcsődébe dadus, és még sorolhatnám...
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

deze75

Well-Known Member
2010. április 25.
1 097
3 038
113
Attól függ milyen a gép és a kezelő illetve mennyire sürgős a munka . Állandóan megy és rezsi órában van vagy üzemórában ? 10 000 és 22 000 Ft között bárhol lehet !


jaaaaa....azt hittem valami egész más. szkúzi szkúzi.:D:D:D...Holnap jön egy srác ásni alapot Szőregre...Ő pl 1200ft/fm áron dolgozik....ha lábazatot tölt az 9000ft/h...de nekem nem számolnak kiszállásí díjjat.;);)
 
Status
Not open for further replies.