A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Azt ülteted t72-be csatában ma akit ki akarsz nyírni. Mert 99,99%-hogy nem jön vissza élve. Ez inkább mások életével játék.
Nem ertesz a hk hoz. De ugy a harxcaszathoz se igazan. Barmibe beultethetlek akar armataba is ha akarom 99.99% hogy nem jossz vissza. Egy rollert is adhatok neked es elkuldhetlek olyan feladatra ahonnan 99.99% hogy visszajossz....

Hulyeseget irtal. ... Fogalmad sincs hogy hk mire lehet meg alkalmauzni az attoresen kivul. A 72 es tamogato hk. Tamogatasba meg nagyobb az eseje a tulelesre a kezszemnek mint az a7 be ulve eknek. Egy apcbe ifv be ulok akkor 100% ba meghal mindenki? A te elkepzelesed szerint igen. Irto nahy marhasagot irtal. De ha nincs hk tamogatas a tartalekosok mogott bizony ott meszaroltatsz le tobb szaz ezer embert.!!!! Ez teny... A. Felfogasod tomeggyilkos felfogas/raadasul sajat csapatok ellen./. Vedd eszre hogy tevuton jarsz.
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz

ibanez de bobadilla

Well-Known Member
2019. szeptember 5.
856
2 692
93
nem érdemes, az itthoniakat, mert kb. minden cserés rajtuk. És némelyeknek a teknő sincs jó állapotban. Kidobott pénz, elfáradt az anyag, van amelyiket már 30mm-essel át tudnál lőni. Az hogy van 43 db ami éppen működik, na jó talán van 12 ami egész használható, de harci körülmények közt semmit nem érnek.
én gyakorló célpontnak használnám.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Költői kérdés... Hány T72est lehetne felújjítani egy nèpstadion árából? o_O
Ilyen kérdést nem teszünk fel ;)
Marginális összeg a (tetszőleges minisztérium) költségvetéséhez képest, szükséges beruházás munkahelyek ezreit teremtette és tartotta meg, nemzetközi szintű versenyek lebonyolítására alkalmas helyszín... :cool:
Az hogy ~68 milliárdról indult, és 190 lett a vége, nem a korrupció és a lopás magasiskoláját mutatja még véletlenül sem, csak a megrendelő menet közben változó igényeinek költségvonzata. Mint egy amerikai fegyverbeszerzési program :p
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 282
76 858
113
190milliárd az eddig megrendezett egy meccsért? Tényleg szinte ingyen volt.

Szeretem a focit de nem vagyok a stadionépítes pártjan viszont pont a Puskás az aminek van értelme.Esszük nem esszük torony magasan a foci az ország legnépszerűbb sportja,soha semmi a közeleben nem lesz, így a Puskás pont egy olyan dolog amiért senki sem fanyalogna ha csak azt az egyet építették volna állami pénzen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Persze hogy kezdodik. Ameddig nincs felfogva hogy emberek tizezreit nem lehet krabelyal geppuskaval rpg vel a frontra kuldeni megdogleni brmi nemu neheztechnika tmogatas nelkul uralplaton. Ujra es ujra is fog kezdodni. A tartalekosok neheztechnikaval torteno ellatasaval lehet csak eselyt adni a tulelesre es ezzel eggyutt a gyozelemre. Ez van. Ha regi a technika akkor regi a semminel millioszor tobbet er. Es a jovobe. Regi technikat lehet cserelni mig a nemletezot nem lehet cserelni. Max szervezni ami adott idobe mar nagyon is keso. A meglevo eroforrasok minel tovabbi alkalmazasa = elet koho= halal
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 920
13 906
113
Semmi nem hülyeség amivel nőne a harcérték, de nem térül meg, mondhatni gombhoz kabátot. Egy modern 40mm-es torony drágább mint maga a T-72, átalakítással, járulékos beruházásokkal együtt meg már majdnem ott vagy, hogy veszel egy zsír új harcjárművet. Ez ellen a darabszám növelésével lehetne tenni (fix költségeket szétosztandó), de ha nem veszünk valahonnan akkor nincs annyi T-72 elfekvőben sem, hogy megérje. Ez az elmélet. Gyakorlatilag meg akarat és igény kérdése bármi.

Valami pedig KELL a Leo-k mellé!


Mindenki figyelmébe: 50 db tank csak díszszemlére elég (sajnos), akkor is ha Leo!!!

1 Leo árából min. 5 (modernizált!)"segédet" lehetne átépíteni -mondjuk a Rába zRT-nél-. Most
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 968
13 946
113
Ilyen kérdést nem teszünk fel ;)
Marginális összeg a (tetszőleges minisztérium) költségvetéséhez képest, szükséges beruházás munkahelyek ezreit teremtette és tartotta meg, nemzetközi szintű versenyek lebonyolítására alkalmas helyszín... :cool:
Az hogy ~68 milliárdról indult, és 190 lett a vége, nem a korrupció és a lopás magasiskoláját mutatja még véletlenül sem, csak a megrendelő menet közben változó igényeinek költségvonzata. Mint egy amerikai fegyverbeszerzési program :p
Pont ezért költői kérdés volt..

QUOTE="dudi, post: 676641, member: 24"]Szeretem a focit de nem vagyok a stadionépítes pártjan viszont pont a Puskás az aminek van értelme.Esszük nem esszük torony magasan a foci az ország legnépszerűbb sportja,soha semmi a közeleben nem lesz, így a Puskás pont egy olyan dolog amiért senki sem fanyalogna ha csak azt az egyet építették volna állami pénzen.[/QUOTE]

Még el is tudnám fogadni ha nem lenne par száz méterre még két szadion mellette.
Na de ne forszírozzuk, számolhatjuk vizes Vb ben is. o_O
 
  • Tetszik
Reactions: migfun

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Ezt már lehet elajándékozni sem lehet :), veszélyes hulladék.... Mint a Mig-29-ek...
Kb. betolják majd egy mezőre, benövi a gaz vagy ott rohad szét szószerint, vagy mennek kohóba majd ha valaki lát bennük pénzt.

Ne gondoljátok. Az eddig eladottak is valahogy mindig a közel-keletre kerültek....
Meg ott van mögöttük több száz ezer gránát, és új fődarabok (motor, váltó, stb.) Annak van értéke......:cool:
Igen, hazaárulás.
És? Eddig se vontak felelősségre senkit....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Kéthavonta feljön ez a téma.
Kéthavonta veszekedés van belőle, mert sok szempont van ami számíthat.
Én kéthavonta azt mondom, két dolgot kell tenni a T-72-vel 26 után:

1. NEM SZABAD RÁ KÖLTENI !!!

2. NEM SZABAD AZ ORSZÁGBÓL KIVINNI !!!


Ezzel a leghasznosabb, higgyétek el.
Itt kell tárolni, CFE ellenőrzéskor jól megszámolják ukránok, románok, szerbek.....Azt gondolnak amit akarnak de nekik sincs jobb és ők sem adják el! Ők is csak tárolják, szar állapotban.
Vajon miért? o_O
 

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Pont ezért költői kérdés volt..

QUOTE="dudi, post: 676641, member: 24"]Szeretem a focit de nem vagyok a stadionépítes pártjan viszont pont a Puskás az aminek van értelme.Esszük nem esszük torony magasan a foci az ország legnépszerűbb sportja,soha semmi a közeleben nem lesz, így a Puskás pont egy olyan dolog amiért senki sem fanyalogna ha csak azt az egyet építették volna állami pénzen.

Még el is tudnám fogadni ha nem lenne par száz méterre még két szadion mellette.
Na de ne forszírozzuk, számolhatjuk vizes Vb ben is. o_O[/QUOTE]
Amit te felhánytorgatsz az meg van, itt van és a töredéke annak ami 2010 elött elhagyta az országot és nem épült semmi belőle. Nem véletlen hogy most nem feküdt meg az ország hasonló GDP teljesítménynél mint 2008-ban.Haddjuk már ezeket nem erről szól ez a topik.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem ertesz a hk hoz. De ugy a harxcaszathoz se igazan. Barmibe beultethetlek akar armataba is ha akarom 99.99% hogy nem jossz vissza. Egy rollert is adhatok neked es elkuldhetlek olyan feladatra ahonnan 99.99% hogy visszajossz....

Hulyeseget irtal. ... Fogalmad sincs hogy hk mire lehet meg alkalmauzni az attoresen kivul. A 72 es tamogato hk. Tamogatasba meg nagyobb az eseje a tulelesre a kezszemnek mint az a7 be ulve eknek. Egy apcbe ifv be ulok akkor 100% ba meghal mindenki? A te elkepzelesed szerint igen. Irto nahy marhasagot irtal. De ha nincs hk tamogatas a tartalekosok mogott bizony ott meszaroltatsz le tobb szaz ezer embert.!!!! Ez teny... A. Felfogasod tomeggyilkos felfogas/raadasul sajat csapatok ellen./. Vedd eszre hogy tevuton jarsz.

Szakasz szinten van olyan fegyver amivel átlövöd a teknőt. Nem jó támogatónak sem. Egy modern IVF jobb paraméterekkel rendelkezik mint egy elöregedett páncélanyagú T72. Van mindennek életideje, és az itthoni T72-nél nem ügyeltek arra, hogy megnyújtsák az élettartamát. Ráadásul nem tudom mikor láttad az itthoni példányokat élőbe. Katasztrófális állapotban vannak. Még az is szerkezetileg elhasznált ami kívülről jónak néz ki. Ha mi lennénk Lengyelország, vagy ukrajna ahol 1000-vel vannak, ki tudnánk válogatni néhány 100-at ami jó állapotban van. De az itthoniakból alig lenne 12-14db. amiből használhatót tudnál varázsolni. azért meg nem érdemes programot csinálni, ennyit tudnánk venni a lengyelektől is amikor végeznek a saját programjukkal, de nem éri meg.
Kell venni jót, új típust nem ezeken a roncsokon kell fillért baszni.
2-3x annyi az új harckocsi?
Igen
Harcértéke viszont nagyságrenddel jobb lesz.
IVF-re amire meg te akartad arra meg kell venni modern IVF-et, arra pedig nem 2 tucat kell, hanem minimum 3-400db.
De minimum 200db-al kell kezdeni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Szakasz szinten van olyan fegyver amivel átlövöd a teknőt. Nem jó támogatónak sem. Egy modern IVF jobb paraméterekkel rendelkezik mint egy elöregedett páncélanyagú T72. Van mindennek életideje, és az itthoni T72-nél nem ügyeltek arra, hogy megnyújtsák az élettartamát. Ráadásul nem tudom mikor láttad az itthoni példányokat élőbe. Katasztrófális állapotban vannak. Még az is szerkezetileg elhasznált ami kívülről jónak néz ki. Ha mi lennénk Lengyelország, vagy ukrajna ahol 1000-vel vannak, ki tudnánk válogatni néhány 100-at ami jó állapotban van. De az itthoniakból alig lenne 12-14db. amiből használhatót tudnál varázsolni. azért meg nem érdemes programot csinálni, ennyit tudnánk venni a lengyelektől is amikor végeznek a saját programjukkal, de nem éri meg.
Kell venni jót, új típust nem ezeken a roncsokon kell fillért baszni.
2-3x annyi az új harckocsi?
Igen
Harcértéke viszont nagyságrenddel jobb lesz.
IVF-re amire meg te akartad arra meg kell venni modern IVF-et, arra pedig nem 2 tucat kell, hanem minimum 3-400db.
De minimum 200db-al kell kezdeni.
Nem olyan reg lattam oket.
Egy ifv vel nem tudsz hk tamogatast adni. :) ha tudnal nem kellene hk.
Nem nem 2-3x amnyi modernizacio jon ki egy uj hk aran hanem 10en. Mindet hasznalhatova lehetne tenni. Persze hogy nem eri meg mert a csucskategoriaval valo szinttartas a celjuk e . Regi fejlesztesek koltsegeit is meg akarjak keresni...
Nem ifv nek akarom hasznalni a hkt hk t hk nak akarom hasznalni. Tamogato hk nak. /harckocsi harcaszt eggyik aga./ ha gondolod irok rolla egy hosszabb osszefoglalot a front tuztamogatasatol az ellenlokeseken elentamadason at a res kitolteseig az ellenseges tamadoek elleni manoverekkel es azok eloretoresenek megakadajozasaval egeszen a az ellenseges csapatok kibontakozasanak felmorzsolasaig a terulet ellenorzo feladatokkal fuszerezve.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Csak megjegyzem,hogy a törökök,izraeliek 1milka dodóért kb újá varázsolnák a rozsdás 72t,modernizálva.Zsidok pár százezer pluszért a Trophy APSt is rárakják,meg olyan NERA pótpáncélt,ami a Merkava IVen már bizonyitott....Kb mint az ominózus filbe,ahol bevitték a rozsdás M1et a "tartós tárolóbol",és kijött az üzemből a legújabb Abrams SEP.
Naja,utána azért karban kell tartani őket.Különben újra lerohadnak.De a Leo is.
És Szittyának igaza van.A többségnek nagyon nincs elképzelése a hk harcászatrol.Tévedés ne essék,én se végeztem el a szovjet tankakadémiát.Húj-húj hozzá,roham szemben,az csak akkor,ha nincs más lehetőség.Különben megkerőlés,átkarolás,bekerités-manőverezés.Meg lesállás,védekező harc váltott és kiépitett tüzelőállásokbol.
és hk ellen védekezni se csak hk-val meg iptr-el lehet.Aknamezők,müszaki akadályok,vizzárak-Utóbi nekünk a keleti országrészben igencsak kézenfekvő.
Stb.Van itt aki nálam jobban hozzáértő.Ha megkéritek szépen,talán jobban kifejti
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Nem olyan reg lattam oket.
Egy ifv vel nem tudsz hk tamogatast adni. :) ha tudnal nem kellene hk.
Nem nem 2-3x amnyi modernizacio jon ki egy uj hk aran hanem 10en. Mindet hasznalhatova lehetne tenni. Persze hogy nem eri meg mert a csucskategoriaval valo szinttartas a celjuk e . Regi fejlesztesek koltsegeit is meg akarjak keresni...
Nem ifv nek akarom hasznalni a hkt hk t hk nak akarom hasznalni. Tamogato hk nak. /harckocsi harcaszt eggyik aga./ ha gondolod irok rolla egy hosszabb osszefoglalot a front tuztamogatasatol az ellenlokeseken elentamadason at a res kitolteseig az ellenseges tamadoek elleni manoverekkel es azok eloretoresenek megakadajozasaval egeszen a az ellenseges csapatok kibontakozasanak felmorzsolasaig a terulet ellenorzo feladatokkal fuszerezve.

10 hozzászólással ezelőtt még IVF-nek akartad. Aztán elmondtál tömeggyilkosnak. Szerintem most állj le és pihenj meg egy kicsit. Mert nem vagy következetes és csak ugrálsz össze-vissza.
Amit érdemes le kell konzerválni, de ezekre nem kell modernizációs program, ami mindenhol több millió dolláros tétel t72 esetében. Mindenből kell venni jót, IVF, harckocsi, apc, vadászgép, helikopter (utóbbi már megvan). Az ócskavasba meg nem kell pénzt nyomni, kell jobb helyette és pluszba is. A tartalékost sem kell fosba ültetni nekik is a jó cuccból kell beszerezni.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 738
113
Valami pedig KELL a Leo-k mellé!


Mindenki figyelmébe: 50 db tank csak díszszemlére elég (sajnos), akkor is ha Leo!!!

1 Leo árából min. 5 (modernizált!)"segédet" lehetne átépíteni -mondjuk a Rába zRT-nél-. Most

Tényleg nagyon kellene valami a leok mellé! Én a lánctalpas lövészpáncélost (ifv, gyhj) erőltetném.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Csak megjegyzem,hogy a törökök,izraeliek 1milka dodóért kb újá varázsolnák a rozsdás 72t,modernizálva.Zsidok pár százezer pluszért a Trophy APSt is rárakják,meg olyan NERA pótpáncélt,ami a Merkava IVen már bizonyitott....Kb mint az ominózus filbe,ahol bevitték a rozsdás M1et a "tartós tárolóbol",és kijött az üzemből a legújabb Abrams SEP.
Naja,utána azért karban kell tartani őket.Különben újra lerohadnak.De a Leo is.
És Szittyának igaza van.A többségnek nagyon nincs elképzelése a hk harcászatrol.Tévedés ne essék,én se végeztem el a szovjet tankakadémiát.Húj-húj hozzá,roham szemben,az csak akkor,ha nincs más lehetőség.Különben megkerőlés,átkarolás,bekerités-manőverezés.Meg lesállás,védekező harc váltott és kiépitett tüzelőállásokbol.
és hk ellen védekezni se csak hk-val meg iptr-el lehet.Aknamezők,müszaki akadályok,vizzárak-Utóbi nekünk a keleti országrészben igencsak kézenfekvő.
Stb.Van itt aki nálam jobban hozzáértő.Ha megkéritek szépen,talán jobban kifejti

Nincs akkora mennyiségben, és a minősége katasztrófa az itthoni t72-nek. Ha mindenáron újítgatni akartok akkor alapanyagot is velli kell, mert ami van, az végletekig szét lett hajtva minden téren.
De értelmesebb akkor már vagy újat venni (én ezt pártolom), vagy kapásból felújítottat. Mert a zsidóknak lehet 1 millió dollár/db, mert több 100-at újítanak fel, és van hozzá infrastruktúrájuk, ha mi mindezt kiépítjük a 43db cuccra darabonként lesz az 3-4 millio dollár is a végösszeg.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
10 hozzászólással ezelőtt még IVF-nek akartad. Aztán elmondtál tömeggyilkosnak. Szerintem most állj le és pihenj meg egy kicsit. Mert nem vagy következetes és csak ugrálsz össze-vissza.
Amit érdemes le kell konzerválni, de ezekre nem kell modernizációs program, ami mindenhol több millió dolláros tétel t72 esetében. Mindenből kell venni jót, IVF, harckocsi, apc, vadászgép, helikopter (utóbbi már megvan). Az ócskavasba meg nem kell pénzt nyomni, kell jobb helyette és pluszba is. A tartalékost sem kell fosba ültetni nekik is a jó cuccbók kell beszerezni.
Akkor te valamit nagyon felre ertettel tamogato hk alatt.
Ifv nek hogy alkalmaznank 72 est teknorepakolt loveszekkel?
Voltam harckoxsizo is lovesz is. /nehez lovesz kepzest is kaptam amenmyire annk lehet nevezni technika hiamy miatt./ akora baromsagot hogy ht ifn nek akartam volna alkalmazni soha meg se fordult volna a fejembe./meg mielott bevonultam se fordult vilna meg. Mert oregapam hks volt egy eleten at mondhatni.../
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 092
33 370
113
Nincs akkora mennyiségben, és a minősége katasztrófa az itthoni t72-nek. Ha mindenáron újítgatni akartok akkor alapanyagot is velli kell, mert ami van, az végletekig szét lett hajtva minden téren.
De értelmesebb akkor már vagy újat venni (én ezt pártolom), vagy kapásból felújítottat. Mert a zsidóknak lehet 1 millió dollár/db, mert több 100-at újítanak fel, és van hozzá infrastruktúrájuk, ha mi mindezt kiépítjük a 43db cuccra darabonként lesz az 3-4 millio dollár is a végösszeg.
Ha kulfoldon olcsobban megoldjak az nem hatrany... Ez ellen se en se mas nincs aki megerti hogy 1 hkz vel nem lehet harcba allni. Egyszeruen hrckeptelen egy hkz egy allamnak. .. Nem 43 van. Egyebkent.