[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 224
17 081
113
Erősen autokratikus ott a berendezkedés. Ha garantálják a vagyonukat és hogy tovább működhetnek akkor szerintem elfogadják. Dél most is a kapcsolatokról lekötelezettségről sunbaenim rendszerről és pénzről szól. Nem is lenne akkora különbség.
Ok, köszi. Elég drasztikusan átrajzolná a Távol-Kelet erőviszonyait.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 313
13 346
113

Egy észak koreai menekülttel beszélgetnek. Az interjú még KJU előkerülése előtt történt.
Meglepő milyen nyugodtan mondta, hogy a puffancsnak semmi baja. Ha lenne, a kínai tankok már a határon lennének, szóval nyugi van. És igaza lett.

Na szóval keményen megy északnak a mosdatása. Ő is azt mondtja amit a másik elemző, hogy Moon kína és észak párti és nyugat/usa ellenes. Az emberek imádják Moont és KJU-t cukinak tartják.
Szerinte Moon tálcán kínálja fel délt. Az egyesülés úgy fog megtörténni, hogy mindkettő egy kínai kommunizmus irányába mozdul és csak simán egyesülnek.

Japán nagy bajban lesz, mert egyedül marad.

Picit nehezen érthető a beszéde azoknak, akik nem szokták a koreai akcentust pedig ottani szemmel jól beszél angolul. :)

Lyézus faxza...
Ez annyi ponton ökörség, hogy max molninak lenne türelme végigcáfolni. Szóval csak egy összeefoglaló áttekintés:

Japán - miért maradna egyedül? Az USA számára egy ilyen elképzelt helyzeben pont, hogy Japán maradna az utolsó lehetőség (Taiwan az haszontalan katonailag, nincs ott állomásozó haderő), mert onnantól Kína Hawaii és az Aleut szigetek direkt szomszédságába kerül - lényegében buknák is a Csendes Óceán nyugati részét. A felét. Ezzel pedig a nyugati part veszélyben lenne az ő szemszögükből.
Az USA elemi érdeke, hogy bevédje Japánt, nagyjából olyasmi Ázsiában, mint Anglia volt a II.VHban - egy elsüllyeszthetetlen anyahajó, ráadásul ez még közelebb az ellenséghez. Az USA hatalma ott bukna el, ha Japán elbukna - és ezért a flotta/légierő ott vérezne el Japánért, de akkor sem engednék a kínaiaknak. Japán vajh miért az egyetlen ország, ahol állandóan állomásozik egy CBG? Az a kínai kerítés.
(BTW Japán saját bevallásuk szerint 4 hónap - 2év időtartamon belül atomhatalommá válna egy ilyen helyzetben - tessék tanulmányozni a nuki iparukat).


Dél Korea - fuuu.... na itt aztán van ám képzavar a forma fejében, vagy persze csak teszi a hülyét.

-Kezdjük azzal, hogy Kína élből rühelli a koreaiakat, a jó öreg gyűlölethármas alapán (Japán-Kína-Korea hate all). Ők össz-vissz azért "szövetségesek" É-Koreával, mert az egész Korea túl erős és veszedelmes lenne nyugati irányítással - ÉK lényegében egy vazallus, kegyelemkenyéren él és azt is kap. Nagyjából kutyába nézik őket (a Kínában dolgozó északiak lényegében rabszolgaként vannak kezelve), ahogy ázsiai vagy arab népeknél szokás. Mivel pedig ez vica-verza, el lehet képzelni, mennyire rajong egy DK állampolgár, hogy bekerüljenek Kína uralma alá. Amennyire egy magyar vágyik a román vagy cigány uralomra.
(Mert hát minden DK citizen vágya egy jó kis pontrendszer szerint élni egy totalitárius diktatúrában - ahol élből a legaljáról indulhatnának).

-Onnan indul a móka igazi katasztrófája, hogy tegyük fel egyesül a 2 korea komcsi/kínai felügyelet alatt. Már ha full függetlenül mindenkitől egyesülnének is belerokkanna DK kifizetni ÉK valamiféle civilizációvá tételébe - de akkor legalább ők lennének nagyjából kormánynál.
Na ha ez kínai felügyelette megy, az lényegében DK szabad lerablása lenne - egyrészt Kína amit tudna kiszipolyozna (lásd mi megy Burmában, a Fülöp-szigeteken, főleg a nők lerablása, mert náluk hiányzik vagy 600k a születésszabályozás miatt - vannak horror sztorik), aztán a maradékot az északi talpnyalóik vinnének (+megkapnák őket vezetőknek - átnevelőtáborokkal, miegymással). DK olyan nyomorba zuhanna, ami elképzelhetetlen - cserébe a nagy semmiért. Megjegyzem is sokak vágyaival ellentétben a nyugati létforma a népszerű keleten - fenntartásokkal, a saját szabályaik szerint, de kilométerekkel a kínai kommunista párt féle agyhalál fölött.

Szóval nem tudom ez a barom mit flashel, de én aki nagyszámú Japán és Koreait ismerek (munkámból kifolyólag) - az utolsó dolog, amit akarnak az egyesülés, attól utolsóbb meg, hogy ÉK és így Kína felügyelete alatt történjen. Mert akkor onnan olyan exodus indulna, amire nem volt példa a modern történelemben.
 
T

Törölt tag 008

Guest
.....az utolsó dolog, amit akarnak az egyesülés, attól utolsóbb meg, hogy ÉK és így Kína felügyelete alatt történjen. .....
Ez nagyon remélem, hogy így van. Az elmúlt pár évben olvasgatva a koreai kommenteket ott nagyon nem szeretik a sinoistákat, a kínai felvásárlást és nyomulást (persze a turizmusból befolyó pénzért tartják a markukat). Sok koreai azért megy az USAba szülni, hogy meglegyen az amcsi állampolgárság, hogy ha megindul észak, akkor ne legyen egy Saigon, hanem menekítsék ki őket mert a gyerek amcsi.
A fiatalok körében már csak valami 17% támogatja az egyesülést. Lassan olyan mintha két külön nép lenne. Aminek van is hagyománya, mert valójában történelmileg észak és dél talán többet volt különböző mint egyforma.
Én drukkolok az egyesítésnek, de csak ha az önnálló lesz és a végeredmény egy kapitalista Korea lesz. Az a nép is szívott már eleget, rájuk férne kis nyugi. (és akkor azonnal egymást kezdik el a földbe taposni akárcsak mi :p )
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 818
31 808
113
Ez nagyon remélem, hogy így van. Az elmúlt pár évben olvasgatva a koreai kommenteket ott nagyon nem szeretik a sinoistákat, a kínai felvásárlást és nyomulást (persze a turizmusból befolyó pénzért tartják a markukat). Sok koreai azért megy az USAba szülni, hogy meglegyen az amcsi állampolgárság, hogy ha megindul észak, akkor ne legyen egy Saigon, hanem menekítsék ki őket mert a gyerek amcsi.
A fiatalok körében már csak valami 17% támogatja az egyesülést. Lassan olyan mintha két külön nép lenne. Aminek van is hagyománya, mert valójában történelmileg észak és dél talán többet volt különböző mint egyforma.
Én drukkolok az egyesítésnek, de csak ha az önnálló lesz és a végeredmény egy kapitalista Korea lesz. Az a nép is szívott már eleget, rájuk férne kis nyugi. (és akkor azonnal egymást kezdik el a földbe taposni akárcsak mi :p )

Attól félnek, hogy "megindul észak"? Én úgy tudtam, hogy sosem vették komolyan az északiak fenyegetőzéseit. Mindenesetre katonailag lenyomnák északot amcsi segítség nélkül is. Hacsak nem jönnek a kínaiak is.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
https://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=12330451
..
"After speculation he was in a vegetative state or possibly dead following surgery, a photograph and video of Kim Jong-un attending the opening ceremony of a fertiliser factor on May 1 emerged.
..
But eagle-eyed observers have questioned the authenticity of the image, pointing out differences in an official photo of North Korea's "Supreme Leader" and that which emerged from the May 1 event."
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
https://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=12330451
..
"After speculation he was in a vegetative state or possibly dead following surgery, a photograph and video of Kim Jong-un attending the opening ceremony of a fertiliser factor on May 1 emerged.
..
But eagle-eyed observers have questioned the authenticity of the image, pointing out differences in an official photo of North Korea's "Supreme Leader" and that which emerged from the May 1 event."
96080434_2811716168955581_4008582316971524096_n.png