Járványok, fertőzések

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113
Ezt én értem és biztos ez mind igaz, de van magyar orvos, aki névvel vállalta a szakvéleményt, hogy ezek a gépek nem alkalmasak Covid19-betegek ellátására.
Nem vakcina, lélegeztetés! Ha az orvos azt mondta, hogy nem alkalmas Covid-19 betegek ellátására, akkor igaza van. Ezek a gépek nem kimondottan Covid-19 betegek ellátására szolgának, hanem lélegeztetésre. Ahogy van aki bírja a lélegeztetőt, van aki nem. Ugyanez vonatkozik a Koronavírusos betegekre is. Nem vakcina a betegség ellen, hanem lélegeztetőgép. A cikkben benne van a hivatkozott orvos.

"Az orvosi szakmán belül valóban nincsen konszenzus arról, hogy a ResMed Lumis 150 és a hozzá hasonló VPAP készülékek használata a SARS COVID2-betegek ellátásában jó-e. Azonban tény, hogy számos országban – többek közt Nagy-Britanniában, Olaszországban és az Egyesült Államokban – használnak ilyen típusú gépeket és non-invazív lélegeztetést.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (U.S. Food and Drug Administration, röv. FDA) több VPAP gép mellett a Lumis 150-et is felvette a koronavírusos betegek légzéssegítésére használható engedélyezett készülékek listájára, kiemelve, hogy a típus otthoni és kórházi használatra szánt készülék.

A különböző típusú lélegeztetőgépek koronavírusos betegeknél való alkalmazásáról szóló cikkében a BBC is megemlíti a különböző non-invazív lélegeztetőgépek használatát. Hangsúlyozva, hogy a kórházi kezelésre szoruló, de kevésbé súlyos tünetekkel rendelkező COVID-betegeknél elegendő lehet a non-invazív lélegeztetés.

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy a COVID megbetegedések kezelésével kapcsolatos irányelvek folyamatosan változnak, ahogy az orvosi kutatások és tapasztalatok révén mind jobban megismerjük a betegséget. Ez a lélegeztetésre is vonatkozik. Lehet, hogy ami egy hónapja még hivatalos álláspont volt a WHO-nál, ma már elavult. A betegek kezelésével kapcsolatban is eltérő tapasztalatai lehetnek egy-egy országnak, ezért más-más előírásokat fogalmazhatnak meg. Lehetséges tehát, hogy az egyik hónapban az irányelveknek megfelelően vásárolt gépek használatát pár héttel később már nem javasolja a szakma.

Emellett az óriási kereslet miatt hiány alakult ki a piacon: mindenki olyan gépet vesz, amilyet tud. A Lumis 150 típusú gépek azonban az általunk megkérdezett orvosok egybehangzó véleménye szerint az invazív lélgeztetést kapott betegek minden esetben szükséges rehabilitációjára, valamint egyéb betegségek kórházi kezelésére is használhatóak." Lovas szerint nem, de ezek szerint ő bár azt írja, „véleménynek semmi köze a politikához, tisztán csak szakmai alapokon nyugszik és a saját véleményemet takarja”, mégis köze lehet a politikához, mert különben a Magyar Hang nem hozta volna pont őt példaként.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Ránéztem egy kereséssel a WHO lapjára, milyen új doksik jelentek meg, és mindössze 3 órája tették fel a legújabb vakcina jelöltek pillanatnyi állását mutató PDF-et.

1 újabbal 10-re bővült a klinikai humán teszteket elért vakcinák listája, és 114-re nőtt az I. és II. fázisú teszteléseket elért vakcina jelöltek listája. A kiadott dokumentum is 6 oldalasra nőt. Közvetlen linket teszek hozzá, hogy ne kelljen letölteni, új ablakban megnyíló legyen.
DRAFT landscape of COVID-19 candidate vaccines – 22 May 2020
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 456
113
Ránéztem egy kereséssel a WHO lapjára, milyen új doksik jelentek meg, és mindössze 3 órája tették fel a legújabb vakcina jelöltek pillanatnyi állását mutató PDF-et.

1 újabbal 10-re bővült a klinikai humán teszteket elért vakcinák listája, és 114-re nőtt az I. és II. fázisú teszteléseket elért vakcina jelöltek listája. A kiadott dokumentum is 6 oldalasra nőt. Közvetlen linket teszek hozzá, hogy ne kelljen letölteni, új ablakban megnyíló legyen.
DRAFT landscape of COVID-19 candidate vaccines – 22 May 2020

Magyar nincs? :( :(
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
A listában nem tudok róla, de korábban nemrég mutattam egyet (linkkel a cikkhez), hogy állítólag már a humán teszteléshez készülnek vele. Amúgy pár napja amit hoztak indexes cikket ide (a járványszakértő hölgy), abban is írnak magyar vakcina fejlesztésről. De a Debreceni Egyetem is kötött szerződést magyar vakcina fejlesztésére. Ez így elég lenne ? Szóval csinálják, és azt állítják még idén el fog készülni ! Az egyik, mert több is van. ;) A listában nem tudom hogy szerepel-e az egyik, mivel már állítólag humán tesztelési szakaszban van ! Na várj, kikeresem neked !

Ez az indexes cikk, Nagy Eszter kutató, ők is fejlesztenek vakcinát, bár úgy értettem osztrák a cége. De érdemes elolvasni. A Moderna-s gigszerről nem írnak (pedig már ismert), az Oxfordiról meg egészt mást mondanak, mint a fejlesztőik. (ők azt mondták, ellenálltak a leoltotott Rehsus majmok a fertőzésnek, az igazgató nyilatkozta)
Akit érdekel a reális helyzet a vakcinával kapcsolatban, annak érdemes elolvasni a cikket.

https://index.hu/techtud/2020/05/21/valoszinuleg_meg_jovore_se_lesz_vakcina_a_koronavirus_ellen/

A Debreceni Egyetemmel kötött szerződést nemrég olvastam, azt még csak most kezdik majd létrehozni, az nem lehet a listában. (kb. 3-4 hét, és elkezdhetik az I. fázis laborkísérleteket, akkortól benne lehet majd az újabb VHO vakcina listákban)

Na ezt hoztam én nemrég a magyar vakcináról, ami állítólag készül. A többi a cikkben. Ez elvileg benne is lehet a WHO listájában, a cégnévvel kell benne keresni. Az előző WHO listánál (pár napja) azt is leírtam, hogy kell benne keresni. (oldalkeresővel, "Hungaro" a címszó, a cégnév eleje)
Állítólag már zajlik egy magyar vakcina fejlesztés tesztje is, ráadásul a III. fázisról beszélnek, vagyis a humán tesztek megkezdéséről. Erről nem is tudtam. Várjuk az eredményeket. A cikk rövid interjúkkal a Bors-ban jelent meg.
2020. 05. 06.
"A cég közleményt is adott ki arról, hogy megkezdték egy lehetséges vakcina tesztelésének első fázisát, mely szerint elsőként 84 emberen vizsgálják a vakcinát. Megkeresésünkre dr. Sárosi Lajos, a HungaroTrial Zrt. vezérigazgatója közölte: a Covid-19 klinikai vizsgálatuk még folyamatban van."
"
Ha az első két fázis sikeres, jöhet a harmadik szakasz, ahol már jóval nagyobb betegcsoportokat vizsgálnak. Csak a harmadik fázis befejezésekor indulhat el a szer engedélyeztetése.

– A járvány idején minden engedélyeztetési folyamat gyorsított eljárásban zajlik, így joggal reménykedhetünk benne, hogy hamarosan tényleg elkészül a szérum. Ha ez így lesz, a vakcinagyártás terén a világ élvonalába kerülünk, kis szerencsével pedig akár az elsők is lehetünk a sikeres oltóanyag előállításában – zárta a gyógyszerészeti szakember." :eek::eek:
Ősszel már meglehet a koronavírus elleni vakcina - Először az időseket oltják be
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Csendben le kell csapni a kínaiak európai gyártására. Ők egyedül úgysem tudnának eleget gyártani a világnak. :rolleyes:
Igen ! :) Vagy pld. az oroszokkal megegyezni, mert nekik biztos hogy lesz, és ki lehetne kuncsorogni egy kis magyarrszágon licencel darabszámban szerződött orosz ellenanyagos gyorstesztek gyártására is ! :D Az amerikában verseny győztes 100/100 minőségű SARS-CoV-2 ellenanyag kimutatású gyorstesztjeikből is ! :rolleyes::D
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Csendben le kell csapni a kínaiak európai gyártására. Ők egyedül úgysem tudnának eleget gyártani a világnak. :rolleyes:

Hazai célra oltóanyag gyártásunk mindig is volt. Ma úgy hívják, hogy Fluart Innovative Vaccines Kft. Leánykori neve pedig Omninvest Kft. volt. Általában évi 1,3 millió adag influenza oltást gyártanak, de egyszer a nagy 2009-es H1N1 ijedség idején legyártattak velük 4 millió adagot, ami nem fogyott el. Viszont legalább kiderült, hogy le tudnak gyártani ennyit rohamtempóban. 2017. óta pedig folyamatosan tervezgetik egy nagy nemzeti oltóanyaggyár építését a Fluart, a Richter és a Debreceni Egyetem.
De Európa átoltásához sok száz millió adag kell majd, amihez a mi gyártó kapacitásunk nagyon kevés.

A 10 emberkísérletes, klinikai fázisú COVID-19 oltóanyagból 6 kínai. Esélyes, hogy nekik lesz először használható oltásuk. Ha az oltás terén is olyan jól portyázunk majd Kínában, mint ez egyéb eszközök beszerzésénél, akkor lehet hogy mi előbb leszünk beoltva, mint Nyugat-Európa. Még ha nem is feltétlenül mi gyártjuk majd azt az oltást.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
3678 fertőzött (+37)
483 kórházban (-27)
23 lélegeztetőgépen (-4)
1615 aktív eset (-44)
1587 gyógyult (+78)
476 elhunyt (+3)
155801 mintavétel (+8290)
11668 hatósági házi karanténban (+565)
blsj3wf6dh3e1flch1jo.jpg
3713 fertőzött (+35)
462 kórházban (-21)
21 lélegeztetőgépen (-2)
1578 aktív eset (-37)
1655 gyógyult (+68)
482 elhunyt (+6)
159260 mintavétel (+3459)
11704 hatósági házi karanténban (+36)
9x9farjr14ez6izo949t.png
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
3713 fertőzött (+35)
462 kórházban (-21)
21 lélegeztetőgépen (-2)
1578 aktív eset (-37)
1655 gyógyult (+68)
482 elhunyt (+6)
159260 mintavétel (+3459)
11704 hatósági házi karanténban (+36)
9x9farjr14ez6izo949t.png
Ha jövő heten sem ugrik, akkor ezen a szinten stabilizálódott.Várhatoan alacsony intenzitással, nyaron is marad.
 
  • Tetszik
Reactions: zztop and rappali_

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Úgy látom szinte mindenki "szabadságot" vett ki a "Járványok, fertőzések" topicban.
Én is. :)
A Semmelweis és a PTE youtube csatornáin is csend honol, bár ők a háttérben csinálják a dolguk a járvánnyal kapcsolatban.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Úgy látom szinte mindenki "szabadságot" vett ki a "Járványok, fertőzések" topicban.
Én is. :)
A Semmelweis és a PTE youtube csatornáin is csend honol, bár ők a háttérben csinálják a dolguk a járvánnyal kapcsolatban.

Európában kis szünet van, nálunk is, az, hogy új csúcsokat ért el világszerte a napi esetszám, igazából nem lep meg senkit gondolom, mert várható volt, hogy ez lesz, ha eljut Latin-Amerikába, illetve Ázsia kevésbé "szigorú", ámde szegény és rossz egészségüggyel megáldott részére a vírus.

De csak hogy friss infó is legyen, van egy beszédes grafikon a portfolio-n, ajánlom azok figyelmébe, akik szerint nem rosszabb ez, mint egy influenza:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ol-meg-csak-most-jar-csucsra-a-jarvany-433552
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
3713 fertőzött (+35)
462 kórházban (-21)
21 lélegeztetőgépen (-2)
1578 aktív eset (-37)
1655 gyógyult (+68)
482 elhunyt (+6)
159260 mintavétel (+3459)
11704 hatósági házi karanténban (+36)
9x9farjr14ez6izo949t.png
3741 fertőzött (+28)
442 kórházban (-20)
28 lélegeztetőgépen (+7)
1565 aktív eset (-13)
1690 gyógyult (+35)
486 elhunyt (+4)
162925 mintavétel (+3665)
11934 hatósági házi karanténban (+230)
6jg16973l2hnq3e5d82v.jpg