[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Apukám sokszor emlegetí, hogy az ő apja, az en nagyapám, csendőr volt. Egyedül ment a ciganysorra, egy karddal, de betekarodott mindenki a házba. Nem volt visszapofázás meg vergődés. Sok kollégám fel attól, ha jogos helyzetben használná fegyveret az ügyész darabokra szedné aztan még ő mehetne börtönbe. Ezen változtatni kellene.

1888. Csendőrség lőfegyverhasználati szabályzata:

" A szolgálatot teljesítő csendőr fegyverének használatára mindenki ellen jogosítva van :
1. a ki a csendőrt erőszakosan megsérti, vagy őt támadással veszélyesen fenyegeti;
2. ha a tetten ért gonosztevő vagy alapos gyanúval terhelt egyén felfegyverkezve lévén, az előzetes felszólítás daczára magát önként meg nem adja vagy esetleg védett helyzetéből előjönni vonakodik;
3. a ki figyelmeztető utasításainak, őt szolgálata teljesítésében meggátlandó, tettlegesen ellenszegül;
4. a ki mint veszélyes gonosztevő a csendőrség által letartóztatandó vagy letartóztatás (elfogatás) végett üldöztetik:, elfogatik vagy őrizete alá adatik és bár erőszakos ellenállás nélkül, de a megállításra czélzó fenyegető rákiáltás daczára elfut, — ha visszatartóztatására más mód nem létezik;
5. a ki háború vagy ostromállapot idején magát gyanússá teszi és a felhívásra kielégítő válasz nélkül elszalad. "

Nem bonyolították túl, az biztos.

Innen van az idézet: http://mek.oszk.hu/16500/16520/16520.pdf
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
1888. Csendőrség lőfegyverhasználati szabályzata:
A szolgálatot teljesítő csendőr fegyverének használatára mindenki ellen jogosítva van :
1. a ki a csendőrt erőszakosan megsérti, vagy őt támadással veszélyesen fenyegeti;
2. ha a tetten ért gonosztevő vagy alapos gyanúval terhelt egyén felfegyverkezve lévén, az előzetes felszólítás daczára magát önként meg nem adja vagy esetleg védett helyzetéből előjönni vonakodik;

Ma is így van, mind belügyi, mind katonai vonalon.

3. a ki figyelmeztető utasításainak, őt szolgálata teljesítésében meggátlandó, tettlegesen ellenszegül;

Itt belügyi vonalon ma csak más kényszerítő eszközt lehet használni, lőfegyvert nem. Ellenben a katona ilyen helyzetben most is használhat lőfegyvert --> 2011. évi CXIII. törvény 56. §

Az állj vagy lövök szituáció civilben:
4. a ki mint veszélyes gonosztevő a csendőrség által letartóztatandó vagy letartóztatás (elfogatás) végett üldöztetik:, elfogatik vagy őrizete alá adatik és bár erőszakos ellenállás nélkül, de a megállításra czélzó fenyegető rákiáltás daczára elfut, — ha visszatartóztatására más mód nem létezik;

Itt ma bilincset lehet használni, miután utolérted.

Ugyanez katonában:
5. a ki háború vagy ostromállapot idején magát gyanússá teszi és a felhívásra kielégítő válasz nélkül elszalad.

Ha csak gyanússá tenné, akkor még csak-csak az 57. § (1) d) alapján, de ha elfut, akkor már lőfegyverhasználatnak ma nincs helye.

Szóval mindent összevetve csak annyi különbség van, hogy menekülő után nem lövünk! Ne felejtsük el ugyanis, hogy a csendőr békében belügyes, de amúgy katona, szóval a kettőt együtt kell vizsgálni! Annyi történt csak azóta, hogy élesen szétválasztották a két funkciót és nincs katonai jogkörrel eljáró belügyes rendfenntartónk.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 988
113
98955794_884426562020740_362462001030496256_n.png

Tessék most mindenki elégedett lehet.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
RPG-7 gránát.

88156089_1530752580416698_5175697309807149056_n.jpg


Felépítése, műszaki jellemzői Szerkesztés
A rendszer a gránátvetőből és szerelvényeiből, valamint a gránátból áll. A vetőcső egy 40 mm belső átmérőjű, 953 mm hosszúságú acélcső. Középső részén, ahol a lövész vállára támaszkodik, hőszigetelési céllal faburkolattal van ellátva. A vetőcső élettartama 300 indítás. A gránátvető középső részén, alul két markolat helyezkedik el. Az első markolatban kapott helyet a kakasos elsütőszerkezet, amely tűzbiztosítóval is rendelkezik. Tüzeléshez az egyszerű kialakítású, a novoszibirszki Tocspribor vállalatnál tervezett PGO–7 típusú, prizmás kialakítású, 2,7-szeres nagyítású optikai irányzék áll rendelkezésre. Az irányzék tárgylemezének rácsos osztásai segítségével lehet a célzást korrigálni a távolság szerint, valamint a szél és a célpont mozgása szerint. A tárgylemezen egy 2,7 m magasságú harcjárműre kalibrált egyszerű távmérő is helyet kapott. Szükség esetén a behajtható mechanikus irányzék is használható.

A gránát repülési távolsága változattól függően 1100 m is lehet, de a rakétahajtómű már kb. 500 m-nél kiég. 300 m fölött már jelentősen romlik az alkalmazás hatékonysága. Mozgó, erősen manőverező célok, és különösen oldalszél esetén még gyakorlott kezelőnek is nehézséget okoz a pontos célzás. Az afganisztáni háború tapasztalatai azt mutatták, hogy a sikeres RPG-s támadások többségét 80 m-nél közelebbi célok ellen hajtották végre.

Műszaki adatok:[1][2][3]

Tömege: 6,3 kg (PGO-7 opctikával 7 kg)

Hossza: 950 mm

Ürméret: 40 mm (rakétatest, a gránát mérete 70 - 105 mm változattól függően)

Sebesség: 115 m/s indulálskor, 300 m/s repülés közben

Hatásos lőtávolság: álló cél ellen 330 m, mozgó jármű ellen 200 m (gyakorlatban már 11 km/h oldalszélnél is csak ~180 m álló és ~100 m mozgó célok ellen),[4] nagyméretű és területi célok ellen (gyalogság, épület) 700 m

Gyártva: 1958 óta, hadrendben: 1961 óta

Páncéltörő képesség: PG-7V(1961): 260 mm; PG-7VL(1977): ~500 mm; PG-7VR(1988): 750 mm (reaktív páncél esetén 600 mm).

Halálos rádiusz: OG-7V repeszgránát (1999): 7 m; TBG-7V thermobarikus töltet (1988): 10 m (a páncéltörő fejeknek minimális a repeszhatása)

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/RPG%E2%80%937
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
RPG-7 gránát.

88156089_1530752580416698_5175697309807149056_n.jpg


Felépítése, műszaki jellemzői Szerkesztés
A rendszer a gránátvetőből és szerelvényeiből, valamint a gránátból áll. A vetőcső egy 40 mm belső átmérőjű, 953 mm hosszúságú acélcső. Középső részén, ahol a lövész vállára támaszkodik, hőszigetelési céllal faburkolattal van ellátva. A vetőcső élettartama 300 indítás. A gránátvető középső részén, alul két markolat helyezkedik el. Az első markolatban kapott helyet a kakasos elsütőszerkezet, amely tűzbiztosítóval is rendelkezik. Tüzeléshez az egyszerű kialakítású, a novoszibirszki Tocspribor vállalatnál tervezett PGO–7 típusú, prizmás kialakítású, 2,7-szeres nagyítású optikai irányzék áll rendelkezésre. Az irányzék tárgylemezének rácsos osztásai segítségével lehet a célzást korrigálni a távolság szerint, valamint a szél és a célpont mozgása szerint. A tárgylemezen egy 2,7 m magasságú harcjárműre kalibrált egyszerű távmérő is helyet kapott. Szükség esetén a behajtható mechanikus irányzék is használható.

A gránát repülési távolsága változattól függően 1100 m is lehet, de a rakétahajtómű már kb. 500 m-nél kiég. 300 m fölött már jelentősen romlik az alkalmazás hatékonysága. Mozgó, erősen manőverező célok, és különösen oldalszél esetén még gyakorlott kezelőnek is nehézséget okoz a pontos célzás. Az afganisztáni háború tapasztalatai azt mutatták, hogy a sikeres RPG-s támadások többségét 80 m-nél közelebbi célok ellen hajtották végre.

Műszaki adatok:[1][2][3]

Tömege: 6,3 kg (PGO-7 opctikával 7 kg)

Hossza: 950 mm

Ürméret: 40 mm (rakétatest, a gránát mérete 70 - 105 mm változattól függően)

Sebesség: 115 m/s indulálskor, 300 m/s repülés közben

Hatásos lőtávolság: álló cél ellen 330 m, mozgó jármű ellen 200 m (gyakorlatban már 11 km/h oldalszélnél is csak ~180 m álló és ~100 m mozgó célok ellen),[4] nagyméretű és területi célok ellen (gyalogság, épület) 700 m

Gyártva: 1958 óta, hadrendben: 1961 óta

Páncéltörő képesség: PG-7V(1961): 260 mm; PG-7VL(1977): ~500 mm; PG-7VR(1988): 750 mm (reaktív páncél esetén 600 mm).

Halálos rádiusz: OG-7V repeszgránát (1999): 7 m; TBG-7V thermobarikus töltet (1988): 10 m (a páncéltörő fejeknek minimális a repeszhatása)

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/RPG%E2%80%937


Csak pár dolog felhasználói oldalról.

Én nagyon szerettem vele lőni, mert amíg nem volt szél k pontos volt.
200m-ről egy ember alakot 8as célt simán eltalált az ember. 500m-en egy jutacélt térdel e, fekve nyílt irányzékkal ugyancsak le lehetett küzdeni, bár ahoz kellett már egy kis gyakorlat.
De a szél tényleg megöli a pontosságát.

A hövédő kb 4-5 lövés után olyan meleg, nem lehet vele lőni. Leégeti az arcod.
Bár az szerintem csak lőtéren fordul elő, hogy ilyen gyorsan lőjön vele az ember.

A gránátot egy bizonyos módon kell belehelyezni. Azon van egy kis pöcök, a csövön egy kis vájat. Minimális erövel kell belecsattintani. Ha mellémegy úgy megszorulhat a gránát, volt 3an szedtük ki.
2en a csövet húzták 1 ember a gránátot. Volt, hogy több percig tartott.
1 alkalommal már a tűzszerészeken gondolkodtak mire nagynehezen kioperáltuk a csőböl.

Rohadt büdös záptolyás szaga van. :D

Rohadt hangos. Szomódon volt hogy az rpg-s szektor mögött állították fel a melegedősátrat. Minden lövésnél gúvadt a szemünk.

A 300 lövés/cső tatán biztos nem volt betartva. Volt egy nap 17 gránátot löttünk el fejenként rpg-irányzók. + mindenki aki akart jöhetett. Nem használtunk minden csövet, hogy ne koszoljunk annyit, takarítani elég macerás. Főleg ha beleragad a tisztítórongy.

De mivel hangos, pontos élmény vele lőni.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 830
4 749
113
A kínaiak többfajta megnövelt páncéltörőképességű gránátot gyártanak hozzá. Lehet, hogy érdemes volna megnézni, ha már úgyis rendszerben marad.Erre nem hiszem, hogy kritizálna a Nato, kis tétel, nem érdekelné. Egyébként sehol nincs leírva, hogy csak Nato tagállamtól vásárolhatunk, néhány politikus nyilatkozta, hogy a tagállamoknak elsősorban tagállami cégektől kellene vásárolni.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
A kínaiak többfajta megnövelt páncéltörőképességű gránátot gyártanak hozzá. Lehet, hogy érdemes volna megnézni, ha már úgyis rendszerben marad.Erre nem hiszem, hogy kritizálna a Nato, kis tétel, nem érdekelné. Egyébként sehol nincs leírva, hogy csak Nato tagállamtól vásárolhatunk, néhány politikus nyilatkozta, hogy a tagállamoknak elsősorban tagállami cégektől kellene vásárolni.
Rengeteg ország gyárt hozzá mindenféle töltetet. NATO körökben talán a bolgároknak van valamilyen jobb rakétájuk hozzá.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
A kínaiak többfajta megnövelt páncéltörőképességű gránátot gyártanak hozzá. Lehet, hogy érdemes volna megnézni, ha már úgyis rendszerben marad.Erre nem hiszem, hogy kritizálna a Nato, kis tétel, nem érdekelné. Egyébként sehol nincs leírva, hogy csak Nato tagállamtól vásárolhatunk, néhány politikus nyilatkozta, hogy a tagállamoknak elsősorban tagállami cégektől kellene vásárolni.


Rendszerben marad?
Én azt hittem a cg kiváltja teljes egészében. (max tartaléknak marad)

Én jobban hiányoltam a repeszgránátot idehaza. Persze egy nagyobb páncélátütésre alkalmas gránát sem ártott volna.
De ahogy Mac írta, szerintem nem kell ehez kínáig menni.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Rendszerben marad?
Én azt hittem a cg kiváltja teljes egészében. (max tartaléknak marad)

Én jobban hiányoltam a repeszgránátot idehaza. Persze egy nagyobb páncélátütésre alkalmas gránát sem ártott volna.
De ahogy Mac írta, szerintem nem kell ehez kínáig menni.

Elvileg nem fog.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 691
13 356
113
Rengeteg ország gyárt hozzá mindenféle töltetet. NATO körökben talán a bolgároknak van valamilyen jobb rakétájuk hozzá.

Most a WC-papiron, maszkon és lelégeztető-gépen kívül minden le van árazva.
Vegyünk. Enni nem kér, 10-15-20 évig "eláll".

Megbecsülöm, az bolgár "éles" nem sokkal drágább, mint a "nyugati" gyakorló.
Tartalékba, tartalékosoknak...


...de én még az aknavető-gyár mellék-üzemágának is el tudom képzelni.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
miylen mesterlövész fegyvereink vannak?
a wiki szerint van ilyenünk : https://en.wikipedia.org/wiki/M110_Semi-Automatic_Sniper_System

ezeket hol alkalmazzuk, önálló sniper csapatokban vagy mondjuk a lövész századok vagy szakaszok kapnak néhány ilyen puskát?

A speckók szolnokon

Ráadásul a Wiki szerint a mi speciálisaink DMR (https://en.wikipedia.org/wiki/Designated_marksman_rifle) szerepkörben és nem mesterlövész (https://en.wikipedia.org/wiki/Sniper) szerepkörben ... Elméletileg érdekes határterületen van ez a fegyver. Van olyan is, aki sniper -ként (vagy inkább spotter -ként) használja ...
 
  • Tetszik
Reactions: Galthran