A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Azonkívül, hogy a stílusa kifogásolható volt,
Ezt most tényleg nem értem.
Mit írjak neki még? A fentebbi írásom maximum 2 napon belül született a másik kettő után:
Fogalmunk sincs, hogy mennyiért kaphatnánk a PUMA-t, mivel eddig csak a németeknek szállították, azonban ott irgalmatlan költségek mentek el az egyedi igények kielégítésére. Ezek fejlesztési költségét a németek mar kifizették. Illetve megfizetik a saját járműveik árában.
Ha mi már a meglévő verziót választjuk, akkor nekünk pusztán a gyártási költségeket, és a PSM hasznát kell kifizetni.
Mindenesetre az sokat elmond, hogy a cseh tenderen fix költségekkel fix mennyiséget kellett volna szállítania a PSM-nek, a fix support biztosításával. Ennek ellenére PSM is elindult, és a feltételek megváltoztatásáig vállalták is a kondíciókat.
Magyarul ha drágább is, mint esetleg a többi jármű, a kb. 10 M-s darabárba így is belefért.
Hja és az a furcsa, hogy mind a cseh, mind az ausztrál tenderről az jött vissza, hogy a CV-90-et ekézték mindenhol, hogy milyen drága...

Akkor azt áruld el nekem, hogy az ismert pénzügyi paraméterek darabszámok, és feltételek mellett hogyan maradtak versenybe egész addig, amíg ÖNKÉNT vissza nem léptek a tisztességtelenül - az eljárás közben - módosított alap feltételeken.
Tehát azt gondolom, hogy a,
Már megint nem használod a fejedet!
kifejezés helytálló volt.
Még csak szellemi képességeire sem tettem dehonesztáló megjegyzést. Szimplán azt írtam le másképp, hogy nem gondolta végig.
A
helyett használhattam volna sokkal komolyabb argót, de nem tettem! (legközelebb inkább azt írjam?)

Engedtessék meg már nekem, hogy ha 2x leírtam a szitut türelmesen szárazon, akkor 3adszorra már egy pici dramaturgiát is belevigyek!
Azt gondolod, hogy a németek hülyék? A cseheknek meg felajánlottak 135-öt, hogy "majd jó lesz nektek annyi is"?
Mondjuk a "németek hülyék" helyett, használhattam volna a "németek ostobák" kifejezést is. Máskor megpróbálok jobban figyelni! :oops:
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Ezt most tényleg nem értem.
Mit írjak neki még? A fentebbi írásom maximum 2 napon belül született a másik kettő után:



Tehát azt gondolom, hogy a, kifejezés helytálló volt.
Még csak szellemi képességeire sem tettem dehonesztáló megjegyzést. Szimplán azt írtam le másképp, hogy nem gondolta végig.
A helyett használhattam volna sokkal komolyabb argót, de nem tettem! (legközelebb inkább azt írjam?)

Engedtessék meg már nekem, hogy ha 2x leírtam a szitut türelmesen szárazon, akkor 3adszorra már egy pici dramaturgiát is belevigyek!

Mondjuk a "németek hülyék" helyett, használhattam volna a "németek ostobák" kifejezést is. Máskor megpróbálok jobban figyelni! :oops:


Én a megint nem használod a fejedre gondoltam. :D

Ezt lehet úgy érteni/nem gondoltad át/de szerintem ő arra gondolt, hogy cizelláltan de lehülyézted. :rolleyes:

Megjegyzem szerintem is neked van igazad.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Nemerson konkrét adatot talált a cikkekben. Csak olvasd el. Én csak egy osztást végeztem 5989/350 = 17 "Ne így számoljunk már." Mégis hogyan számoljunk, ha egyszer ennyit fizetnek ki érte. Ebbe nyilván sok olyan elem van amit mi lehet, hogy nem fogunk kérni (mondjuk pont kellene), de ettől ez még tény akármennyire nem tetszik ez pár embernek. Én sem azt mondtam, hogy nekünk ennyit kell majd fizetni. Én csak annyit írtam, hogy a cikk alapján ennyi jön ki 1 harcjárműre.


Akkor ha soha többé nem vesz senki pumat akkor számolhatsz így.
Bár nem tudjuk mennyi tartalék alkatrész/logisztikai háttér/kiképzés ect van mögötte.

De tavaj vettem egy kocsit. Ha megnézném hány db lett eladva és hozzáadnám a fejlesztési költséget az jönne ki, hogy a kocsim drágább darabáron mint amennyiért vettem. Hülyék ezek a Kianal.:rolleyes: nekem olcsóbban adták.

Szóval most lehet a németeknek ennyi /db de van aki Itt már szívinfarktust kapott az írásodra. Hogy ennyiért nem kell.
Pedig ha eladják pár helyre ahol vagy 30 évig szállítanak alkatrészt, valószínű jól jönnek majd ki belőle. Nem 17m/db.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Na itt azért álljunk meg egy pillanatra!
210 IFV kivitel fullosan, nagy puskával, hőképalkotó rendszerekkel, éjjellátókkal, tűzvezetéssel stb..
Vagy esetleg ebben a darabszámban van 2 zászlóaljnyi IFV meg egy egy jó adag APC, HQ, Medevac... változat is?
Jelenleg 108 darab BVP 2 van aktív használatban...
640px-Czech_Republic_Ground_force_2016.png

Az eredeti elvárásokból:

Balistic protection (all variants)

  • Basic level of protection according to STANAG 4569;
  • Additional modular armour providing protection according to STANAG 4569;
  • Possibility to install Soft Kill and Hard Kill systems;
  • Counter-IED protection, sub-system preventing the activation of IED
  • Collective automated CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) protection
Mobility (all variants)




    • Minimum volume specific power 18kW/t;
    • Minimum road speed 65 km/h;
    • Minimum off-road speed 40 km/h and more;
    • Minimum range 500 km;
    • Air-transportability by the C17H, Il-76MF, An 124 and A400M aircraft.
Communication and information systems (all variants)




    • Intercom system;
    • VHF/UHF radio for voice and data communication (GPS, TACSAT and covert communication);
    • Communication with dismounted troops;
    • Integration of the national command and control system - BVIS (BMS);
    • Vehicle diagnostic system with open architecture;
    • Combat identification system.
Megpróbálom este megkeresni. Egy cseh nyelvű oldalon részletezve volt a teljes csomag (igen, volt benne bőven kiegészítő jármű is). Arra emlékszem, hogy minimum 30-40db IFV tartalékba érkezett volna, és nem mindegyik került volna a 7. gépesített nehéz dandárba direktbe.
De az átlagáron nem változtat. Viszont a járművek átlagárába szerintem felesleges beleszámolni a rendszerbe állításhoz szükségek szerszámokat, diagnosztikai szoftvereket, oktató szoftvereket/hardvereket, kiképzéseket. Az alapigényekbe ilyeneket bele sem írnak. Viszont ez a mennyiségtől nagyjából független.
 
  • Tetszik
Reactions: papi

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Megpróbálom este megkeresni. Egy cseh nyelvű oldalon részletezve volt a teljes csomag (igen, volt benne bőven kiegészítő jármű is). Arra emlékszem, hogy minimum 30-40db IFV tartalékba érkezett volna, és nem mindegyik került volna a 7. gépesített nehéz dandárba direktbe.
De az átlagáron nem változtat. Viszont a járművek átlagárába szerintem felesleges beleszámolni a rendszerbe állításhoz szükségek szerszámokat, diagnosztikai szoftvereket, oktató szoftvereket/hardvereket, kiképzéseket. Az alapigényekbe ilyeneket bele sem írnak. Viszont ez a mennyiségtől nagyjából független.

Ne törd magad. Csak annyit akartam, hogy nem lehet megállapítani átlag árat. Illetve matematikai értelemben nyilván lehet, de abból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
  • Tetszik
Reactions: Ocses and Hegylakó

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Na itt azért álljunk meg egy pillanatra!
210 IFV kivitel fullosan, nagy puskával, hőképalkotó rendszerekkel, éjjellátókkal, tűzvezetéssel stb..
Vagy esetleg ebben a darabszámban van 2 zászlóaljnyi IFV meg egy egy jó adag APC, HQ, Medevac... változat is?
Jelenleg 108 darab BVP 2 van aktív használatban...
640px-Czech_Republic_Ground_force_2016.png

A 210 darab lánctalpas IFV a 7. Gépesített dandár kerül, mert a 4. Gyorsreagálású dandár van a Pandurokkal felszerelve, míg a könnyű ezred kapja a Titusokat. Namost, itt ezzel az a gond, hogy 210-es szám sehogy sem jön ki. A gyorsreagálásúak három zászóaljában van 111 Pandur, ami darabra stimmel is zászlóaljra lebontva. A 210 darab lánctalpas IFV az 5-6 zászlóaljat adna ki, míg a gépesített dandárjuknak csak kettő van. Szerintem senki nem érti ezt a darabszámot!
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Akkor ha soha többé nem vesz senki pumat akkor számolhatsz így.
Bár nem tudjuk mennyi tartalék alkatrész/logisztikai háttér/kiképzés ect van mögötte.

De tavaj vettem egy kocsit. Ha megnézném hány db lett eladva és hozzáadnám a fejlesztési költséget az jönne ki, hogy a kocsim drágább darabáron mint amennyiért vettem. Hülyék ezek a Kianal.:rolleyes: nekem olcsóbban adták.

Szóval most lehet a németeknek ennyi /db de van aki Itt már szívinfarktust kapott az írásodra. Hogy ennyiért nem kell.
Pedig ha eladják pár helyre ahol vagy 30 évig szállítanak alkatrészt, valószínű jól jönnek majd ki belőle. Nem 17m/db.

Az árat nyilván nehéz megsaccolni. Egy biztos, minél kevesebb, fajlagosan annál drágább.
Meg az sem mindegy, hogy pl a németnek van Bergepanzer vontatója, azt lehet, hogy nem vesz. Van Voxer sebesültszállítója, így az nem is kell neki. A cseh meg ilyen és más feladatú láncosokat is akar.
Ami még nagyon torzítja, az a tartalék alkatrész csomag.
Egy motor millió EUR, gondolom minden nagyobb fődarab szintén. Van aki megteheti, hogy a gyárból rendel ,mert van gyára. De a porbafingók, mint mi, jobb ha háborús készletet gyűjtenek. Ezt meg a gyár trükkösen úgy ajánlja, hogy rendeld meg az új cuccokkal együtt, mert akkor a beszállítóktól ő is ennyivel többet rendel, olcsóbban. Ma már minden kézzel készül ebben a szakmában, külön rendelésre. Nincsenek gyártósorok, meg raktári készletek.
A szimulátorok több milliós vagy tíz milliós árban lehetnek, és még azokhoz is kell tartalék alkatrész!
Nem mindegy, hogy 44-hez vagy 210-hez lesz szimulátor, kiképző jármű, diagnosztikai szoftver, fegyver beszabályozó cuccok, stb.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 697
5 672
113
A 210 darab lánctalpas IFV a 7. Gépesített dandár kerül, mert a 4. Gyorsreagálású dandár van a Pandurokkal felszerelve, míg a könnyű ezred kapja a Titusokat. Namost, itt ezzel az a gond, hogy 210-es szám sehogy sem jön ki. A gyorsreagálásúak három zászóaljában van 111 Pandur, ami darabra stimmel is zászlóaljra lebontva. A 210 darab lánctalpas IFV az 5-6 zászlóaljat adna ki, míg a gépesített dandárjuknak csak kettő van. Szerintem senki nem érti ezt a darabszámot!

Lehet, hogy tervben van egy második gépesített dandár nekik - ez a legkézenfekvööbb magyarázat.
 
K

kamm

Guest
https://hauptversammlung.de/assets/files/rheinmetall/2020/rheinmetall_einzelabschluss_hgb_2019.pdf

"Weiterhin wurde ein großer Einzelauftrag für eine konzerninterne Zulieferung an die Division Vehicle Systems im Zusammenhang mit einem größeren Beschaffungsprojekt aus Ungarn eingebucht"

Jelentsen ez barmit is. :)

A kulcsszo a "konzerninterne" azaz a konszernen beluli - ha ezt a RM csoporton belulre erti, akkor ez Lynx, ha a PSM konszernre erti, akkor Puma.
Nekem inkabb Lynxnek hangzik, de sosem allitanam, hogy beszelek németül :D :D
 
  • Tetszik
Reactions: ravenlord and Anti
K

kamm

Guest
vagy mondjuk értelmesek és számolnak kiképző meg tartalék vasakkal

Nem, ha tényleg ket zl van naluk egy dandarban es ez a szam 5-6-ra eleg, akkor egyertelmu, hogy legalabb 4 zl lesz naluk fegyverben (az mindegy, hogy hany dandarban), senki nem vesz 2-3x annyi harcjarmuvet, plane ilyen dragan.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Lehet, hogy tervben van egy második gépesített dandár nekik - ez a legkézenfekvööbb magyarázat.
Csak ha tervben lenne, azt lassan el kellene kezdeniük felállítani, hogy mire megjönnek az eszközök legyen hova! Hiába halasztottak, valami jele kellett volna legyen ennek a szervezésnek!