A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113
https://hauptversammlung.de/assets/files/rheinmetall/2020/rheinmetall_einzelabschluss_hgb_2019.pdf

"Weiterhin wurde ein großer Einzelauftrag für eine konzerninterne Zulieferung an die Division Vehicle Systems im Zusammenhang mit einem größeren Beschaffungsprojekt aus Ungarn eingebucht"

Jelentsen ez barmit is. :)

A kulcsszo a "konzerninterne" azaz a konszernen beluli - ha ezt a RM csoporton belulre erti, akkor ez Lynx, ha a PSM konszernre erti, akkor Puma.
Nekem inkabb Lynxnek hangzik, de sosem allitanam, hogy beszelek németül :D :D


Ezek szerint sikerült megtalálni németül is azt, amit én már tegnap belinkeltem....igaz, az már 13 oldallal ezelőtt volt.

2019-es évre vonatkozik a jelentés.


 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
A licencet nem adták el nekik.

De nem butitanak le semmit, o arra gondolt. En egyetértek vele, a németeknél ez igen valószínűtlen, ők nem amerikaiak.

Audi Q8-at vehetsz, de a licencét nem. :)
Az amcsi, ruszki termékek minősége, vagy technikai tartalma viszont erősen piacfüggő, legalábbis haditechnikai eszközöknél. Licencet vagy helyi összeszerelést adnak (Egyiptomi M1), de lényeges képességhiányokkal.
Valahol olvastam viszont, hogy Boxereket úgy vett egy közel.keleti vevő, hogy helyi összeszereléssel. o_O
Meg is van: Algeria
https://www.defenceweb.co.za/featured/algeria-will-reportedly-produce-boxer-vehicles-under-license/
Egy éves hír, nem tudom lett e aláírt szerződés.
11-BOXER-mit-Berge-Modul_FFG.jpg
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 679
6 444
113
Nem, ha tényleg ket zl van naluk egy dandarban es ez a szam 5-6-ra eleg, akkor egyertelmu, hogy legalabb 4 zl lesz naluk fegyverben (az mindegy, hogy hany dandarban), senki nem vesz 2-3x annyi harcjarmuvet, plane ilyen dragan.
ez a szám kb 4 max 5-re elég, ha azt nézed hogy kell nekik tartalék +esetleg meg képzésre kb 12-24 között akkor annyira nem túl sok ez a szám, főleg arról nem beszélve hogyha tényleg akarnák akkor már el kellett volna kezdeniük felállítani (igaz, honnan a tökömből is tudnánk hivatalosan hogy mit akarnak)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Lehet, hogy tervben van egy második gépesített dandár nekik - ez a legkézenfekvööbb magyarázat.
Nem.
A megfejtés az, hogy rendes 4 zászlóaljas (3IFV+1HK) lesz a dandár náluk, 1 nehéz lövész zászlóalj pedig 56db - ilyen olyan kivitelű - járműből áll.
Alapvetően most is 4 zászlóaljas, csak ugye van a 74-es, ami egy gépesített könnyű zászlóalj.
Hogy ezt miből gondolom? Ebben a cikkben a cseh újságíró azon lamentál, hogy mi lesz a válság következménye a Cseh Hadsereg modernizációs terveire. Kiemelném a 2. pontot:
2) Reduce the number of basic combat versions of the tracked IFVs by half

As in the case of the Gripens and Pandurs 2 in difficult times after the floods and during the last economic crisis, and although this is a very difficult decision, it may be inevitable to undertake a similar reduction in the tracked IFV project. Even after subtracting the aforementioned variants, whose tasks may be carried out by cheaper wheeled vehicles, there is a need to further reduce the number of basic combat variants, to arm/rearm 1-2 battalions instead of 3.

Rearmament of only one battalion (74th) is feasible due to the separation of battalions. Such a situation would have an increased impact on the coordination of logistics (our very small army would operate three types of infantry fighting vehicles, two of them on the tracks). Certain advantage of such a solution would then be the opportunity to become familiar with the technology and train members of other battalions before the technology is introduced for them as well.

Továbbá:
1. Why 210 vehicles?

This number is based on the long-term conception of military development (the Conception of Buildup of the Army of the Czech Republic) and the commitments to the Alliance (NATO) to deploy a “heavy brigade”. Practically it means armament of three mechanized battalions, tank battalion, combat support units, combat service support units, as well as training units. This "heavy brigade" will be based on the 7th Mechanized Brigade, where each mechanized battalion will be armed with 56 vehicles in 7 variants.

Tehát az átfegyverzési igény a 74-esen a legnagyobb.
Tulajdonképpen így válnának rendes nehéz dandárrá. A 3x56 jármű ugye 168. Ezen kívül kerülnek járművek a dandáron kívüli ezredekbe is, minimális mennyiségben.
És ahogy korábban már írtam, olyan 30-40 db letárolásra kerül.
Mint tudjuk a Cseh Kormány amellett döntött, hogy végigviszi a 210 járművel. Tehát meg fog valósulni a beszerzés.
Különben a Panduros közepes dandárt (4. Gyorsreagálású) felesleges alapul venni, mert mint kiderült a kezdeti 107 jármű csak részmegoldás volt, ill. a szállítással voltak gondok. Eredetileg Pandurból is 234-240-et rendeltek volna. Közben már vettek is hozzájuk további - azóta fejlesztett - típusokat Tatrától. A Tatra folyamatosan fejleszti is a tipust. A végére az új verziókkal összejön majd az eredeti 200+-os darabszám. Persze nem mind a 4.dandárba kerül, hanem az önálló ezredek is fognak kapni belőle.
Továbbá a haderőfejlesztési terveikben szerepel a Pandur-ok továbbfejlesztése is. Szerintem az is lehetséges, hogy az izraeli tornyot is lecserélik, mert állítólag sok baj volt vele.
800px-Czech_Forces.png

Még annyit, hogy ez a szervezeti ábra már nem aktuális, ugyanis az ejtőernyős zászlóaljat kivették a gyorsreagálású dandárból, és önalló ezreddé fejlesztik, amolyan SOF alakulatnak.

Ezen kívül szerintem mindkét gépesített dandár kiegészül majd tüzérséggel is, mert a jelenleginél jóval nagyobb számú tüzérséggel terveznek.
 
K

kamm

Guest
Remek talalat. :)

Jo kis kaosz lesz ott is: Lynx, Pandur, Tatra, T72 plusz "cheaper wheeled vehicles" meg majd ujabb Pandurok - uzemeltetesi remalom...

...eskuszom, most mar ertem, miert is mondjak azt a kornyezo orszagokban, hogy a magyarok lassan haladnak, de legalabb alaposak es rendszerben gondolkoznak (ezt tobb helyen felbukkant mar, cseheknel is, romanoknal is.)
A lengyeleken kivul mindenki osszevissza intezkedik, ugy tunik.

Nem.
A megfejtés az, hogy rendes 4 zászlóaljas (3IFV+1HK) lesz a dandár náluk, 1 nehéz lövész zászlóalj pedig 56db - ilyen olyan kivitelű - járműből áll.
Alapvetően most is 4 zászlóaljas, csak ugye van a 74-es, ami egy gépesített könnyű zászlóalj.
Hogy ezt miből gondolom? Ebben a cikkben a cseh újságíró azon lamentál, hogy mi lesz a válság következménye a Cseh Hadsereg modernizációs terveire. Kiemelném a 2. pontot:
2) Reduce the number of basic combat versions of the tracked IFVs by half

As in the case of the Gripens and Pandurs 2 in difficult times after the floods and during the last economic crisis, and although this is a very difficult decision, it may be inevitable to undertake a similar reduction in the tracked IFV project. Even after subtracting the aforementioned variants, whose tasks may be carried out by cheaper wheeled vehicles, there is a need to further reduce the number of basic combat variants, to arm/rearm 1-2 battalions instead of 3.

Rearmament of only one battalion (74th) is feasible due to the separation of battalions. Such a situation would have an increased impact on the coordination of logistics (our very small army would operate three types of infantry fighting vehicles, two of them on the tracks). Certain advantage of such a solution would then be the opportunity to become familiar with the technology and train members of other battalions before the technology is introduced for them as well.

Továbbá:
1. Why 210 vehicles?

This number is based on the long-term conception of military development (the Conception of Buildup of the Army of the Czech Republic) and the commitments to the Alliance (NATO) to deploy a “heavy brigade”. Practically it means armament of three mechanized battalions, tank battalion, combat support units, combat service support units, as well as training units. This "heavy brigade" will be based on the 7th Mechanized Brigade, where each mechanized battalion will be armed with 56 vehicles in 7 variants.

Tehát az átfegyverzési igény a 74-esen a legnagyobb.
Tulajdonképpen így válnának rendes nehéz dandárrá. A 3x56 jármű ugye 168. Ezen kívül kerülnek járművek a dandáron kívüli ezredekbe is, minimális mennyiségben.
És ahogy korábban már írtam, olyan 30-40 db letárolásra kerül.
Mint tudjuk a Cseh Kormány amellett döntött, hogy végigviszi a 210 járművel. Tehát meg fog valósulni a beszerzés.
Különben a Panduros közepes dandárt (4. Gyorsreagálású) felesleges alapul venni, mert mint kiderült a kezdeti 107 jármű csak részmegoldás volt, ill. a szállítással voltak gondok. Eredetileg Pandurból is 234-240-et rendeltek volna. Közben már vettek is hozzájuk további - azóta fejlesztett - típusokat Tatrától. A Tatra folyamatosan fejleszti is a tipust. A végére az új verziókkal összejön majd az eredeti 200+-os darabszám. Persze nem mind a 4.dandárba kerül, hanem az önálló ezredek is fognak kapni belőle.
Továbbá a haderőfejlesztési terveikben szerepel a Pandur-ok továbbfejlesztése is. Szerintem az is lehetséges, hogy az izraeli tornyot is lecserélik, mert állítólag sok baj volt vele.
800px-Czech_Forces.png

Még annyit, hogy ez a szervezeti ábra már nem aktuális, ugyanis az ejtőernyős zászlóaljat kivették a gyorsreagálású dandárból, és önalló ezreddé fejlesztik, amolyan SOF alakulatnak.

Ezen kívül szerintem mindkét gépesített dandár kiegészül majd tüzérséggel is, mert a jelenleginél jóval nagyobb számú tüzérséggel terveznek.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 848
12 347
113
Ezen kívül szerintem mindkét gépesített dandár kiegészül majd tüzérséggel is, mert a jelenleginél jóval nagyobb számú tüzérséggel terveznek.

Volt is remreg errol egy cikk ahol az egyik kommentelo nyilatkozata szerint a miniszterium tesztjeben a Pzh nagyon elverte a konkurenciat de erre vonatkozo irast sehol nem talaltam, gondolom ez is egy amolyan virtualis teszt volt es nem teszteltek elesben a versenyzoket.
 
K

kamm

Guest
Volt is remreg errol egy cikk ahol az egyik kommentelo nyilatkozata szerint a miniszterium tesztjeben a Pzh nagyon elverte a konkurenciat de erre vonatkozo irast sehol nem talaltam, gondolom ez is egy amolyan virtualis teszt volt es nem teszteltek elesben a versenyzoket.

Nekik nem valami Zuzanajuk meg Tatrajuk van vagy micsodajuk onjaro tuzerseg cimszo alatt..?
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
"A stratégiai célul tűzi ki, hogy végre kell hajtani a magyar haderőfejlesztést biztosító Zrínyi 2026 stratégiát és konkrét céldátumot, amely a 2022-es évet jelöli ki arra, hogy Magyarország a GDP 2 százalékára emelje katonai kiadásait..."
https://hirado.hu/belfold/cikk/2020/05/24/kiemelt-cel-a-magyar-hadiipar-fejlesztese
Akkor jövőre így néz ki körülbelül a költségvetés:

A 2018-as költségvetés 428 milliárdra volt tervezve, ami a 2017-es GDP 1,1 százaléka volt.
A 2019-es költségvetés 512 milliárdra lett tervezve, ami a 2018-as GDP 1,2 százaléka volt.
A 2020-as költségvetés 616 milliárdra lett tervezve, ami a 2019-es GDP 1,3 százaléka volt.
A 2021-es költségvetés 778 milliárdra lett tervezve, ami a 2020-es GDP 1,6 százaléka lehet.
A 2022-es költségvetés 950 milliárdra lesz tervezve, ami feltehtően a 2021-as GDP 2 százaléka lesz két százalékos nagyon optimista növekedéssel számolva

Ez alapján az ezermilliárdos költségvetést 2023-ban érhetjük el. Hacsak valami csoda nem történik és nem produkálunk megint négy százalékos növekedéseket!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
A megfejtés az, hogy rendes 4 zászlóaljas (3IFV+1HK) lesz a dandár náluk, 1 nehéz lövész zászlóalj pedig 56db - ilyen olyan kivitelű - járműből áll.
Így már érthetőbb. Fene se gondolta, hogy ekkora eltérés van a nehéz és a közepes dandárjuk járműszükséglete között a koncepciójukban! Ugye a közepesben 37 Pandur van egy zászlóaljban +2 MEDEVAC.

Még annyit, hogy ez a szervezeti ábra már nem aktuális, ugyanis az ejtőernyős zászlóaljat kivették a gyorsreagálású dandárból, és önalló ezreddé fejlesztik, amolyan SOF alakulatnak.
Ők kapják majd a TITUS APC-et.

Ezen kívül szerintem mindkét gépesített dandár kiegészül majd tüzérséggel is, mert a jelenleginél jóval nagyobb számú tüzérséggel terveznek.
CAESAR lövegek beszerzésén gondolkodnak két osztálynyi mennyiségben.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 550
113
Akkor jövőre így néz ki körülbelül a költségvetés:

A 2018-as költségvetés 428 milliárdra volt tervezve, ami a 2017-es GDP 1,1 százaléka volt.
A 2019-es költségvetés 512 milliárdra lett tervezve, ami a 2018-as GDP 1,2 százaléka volt.
A 2020-as költségvetés 616 milliárdra lett tervezve, ami a 2019-es GDP 1,3 százaléka volt.
A 2021-es költségvetés 778 milliárdra lett tervezve, ami a 2020-es GDP 1,6 százaléka lehet.
A 2022-es költségvetés 950 milliárdra lesz tervezve, ami feltehtően a 2021-as GDP 2 százaléka lesz két százalékos nagyon optimista növekedéssel számolva

Ez alapján az ezermilliárdos költségvetést 2023-ban érhetjük el. Hacsak valami csoda nem történik és nem produkálunk megint négy százalékos növekedéseket!

Ha harminc százalékos részt fordítanak fejlesztésre és két-három százalékos átlagos növekedéssel számokok, akkor így alakulnak a fejlesztési költségek:

2018: 140 milliárd +142 milliárd
2019: 150 milliárd +119 milliárd
2020: 216 milliárd
2021: 240 milliárd
2022: 290 milliárd
2023: 300 milliárd
2024: 310 milliárd
2025: 320 milliárd
2026: 330 milliárd
total: 2 300 milliárd +261 milliárd

3500 milliárdot ígértek, hibádzik 1 200 milliárd, csakhogy minden évben kaptak pluszforrást is százmilliárdos tételben, minden bizonnyal ez nem marad el továbbra sem! Így még 940 milliárd Forintnyi rendkívüli hozzájárulásra számíthatunk a nagy beszerzésekhez ha jól sejtem.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Remek talalat. :)

Jo kis kaosz lesz ott is: Lynx, Pandur, Tatra, T72 plusz "cheaper wheeled vehicles" meg majd ujabb Pandurok - uzemeltetesi remalom...

...eskuszom, most mar ertem, miert is mondjak azt a kornyezo orszagokban, hogy a magyarok lassan haladnak, de legalabb alaposak es rendszerben gondolkoznak (ezt tobb helyen felbukkant mar, cseheknel is, romanoknal is.)
A lengyeleken kivul mindenki osszevissza intezkedik, ugy tunik.
Háát annyira azért nem kaotikus a helyzet.
Szerintem egyrészt nem a Lynx fog nyerni, hanem az ASCOD. Alapvetően ők az angol modellt/iskolát úgy alkalmazzák, mint mi majd a németet.
Ehhez pedig az ASCOD/Ajax jobban illik, ráadásul a GDELS már bent van a rendszerben. Ráadásul a Tatranak és az Excaliburnek is adhatnak ezzel melót.
Maga a kiíras is eléggé az ASCOD-ra van szabva. Szóval én ezt fix 1-esre veszem...:rolleyes:
A Pandurok meg természetesen azonos szintre lesznek hozva.
Alapvetően a cseh egy elég jól átgondolt koncepció, a hazai beszállítók támogatásával. Miközben a politikusok nagyon komolyan a koncepció ellen dolgoznak. Ha nem is szándékosan, de a teljesen nyilt rendszer folyamatos botrányokat szül, valamint náluk tényleg a honvédelem mindig az első, ha valamin megszorítani kell.
De alapvetően az szerintem okos dolog, hogy ha nincs is elég pénz a teljes tervezett csomag beszerzésére, akkor is megveszik az első részletet, majd később befejezik.
Ilyen még a 12 gépes helikopter beszerzés is.
Előnye, hogy a teljes állomány kiképezhető az új technikára, miközben nem rokkannak bele a beszerzésbe.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Így már érthetőbb. Fene se gondolta, hogy ekkora eltérés van a nehéz és a közepes dandárjuk járműszükséglete között a koncepciójukban! Ugye a közepesben 37 Pandur van egy zászlóaljban +2 MEDEVAC.
Azért, mert a leállított beszerzésnél csak a szükséges minimumot vették meg. A kiegészítések most jönnek.
Meg biztosan nincsen feltöltve a dandáruk sem rendesen.
Ők kapják majd a TITUS APC-et.
Nem hinném. A 62 Titusból 42 parancsnoki jármű, a maradék 20 meg tüzérségi koordinátor.
Gondolom, ezekből minden alakulat kap. Szerintem szétszórják oket. A SOF-nak viszont ilyenekre kevésbe van szüksége.
Ök könnyű 4x4-eket fognak kapni, szintén hazai fejlesztésben/átalakításban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Nekik nem valami Zuzanajuk meg Tatrajuk van vagy micsodajuk onjaro tuzerseg cimszo alatt..?
DANA a neve, de még 152-es. Ezért is kell őket cserélni - ja meg mert 70-es évekből vannak itt.
Meg lennék lepve, ha PZH-t vennének, mert a dedikált követelmények között szerepel, hogy Tatra alvázra kell kerülnie. Erre 3 variáció lehet:
- a szlovák fejlesztésű Zuzana 2
- a Nexter Caesar
- és végül az EVA is ott van még.
Elvileg 52-t akarnak venni a jelenlegi 2x24 db DANA helyére amelyek egy tüzér ezredbe vannak szervezve (2 zászlóalj). Szerintem nem biztos, hogy ennyivel megállnak.
De nekünk is szerintem hasonló megoldást kellene választani.
Mindkét dandárnak saját tüzér osztály, + egy önálló tüzér ezred, ami kaphatna minimum 1 osztály 155-öset, meg 1 osztály rakétatüzérséget + tüzérségi felderítés.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz