A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Persze, hogy csak a gyártó honlapján nem néztem! :mad: Merthogy én azt hittem, hogy az Excalibur csinálta EVA-t., de ezek szerint a Konstrukta Defence volt az elkövető.
A lényeg, hogy a Zuzana 2 töltési mechanikáját pakolták fel csupaszon a 8x8-ra. Nekem nem tűnik túl bonyolultnak. És ahogy látom, nem csak fix pozicíóban működik a töltés, hanem gyakorlatilag bármilyen csőállásnál is.
Akkor most egy kis promovideó :rolleyes: (szerintem érdemes végignézni, mert van benne AMV is!):

Az milyen torony az AMVn 6:05-nel, az emelkedon felfele??
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 172
8 006
113
Figyelj, ezzel úgy vagyok, hogy az ott elköltött pénz egy része csak valahogy visszavándorol hozzánk a MOL kutakon, vagy a határ menti bevásárlóközpontokon keresztül. ;)
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy meg kell venni a szart, de ahogy nézem ennek a Konstruktának ezzel rendszerrel van úgy 40-45 éves tapasztalata. Ugyanis DANA is már ezzel a módszerrel töltődött. Meg a különböző verziókból legyártottak 1000+db eszközt.
Jó, ma éppen normális volt a szlovák miniszterelnök, de bármikor jöhet egy Meciar, vagy Slota. Én inkább itthon invesztálnék.
Nem mondtam, hogy szar, hiszen nem tudunk róla semmit a brosúrán kívül, a papír meg mindent elbír. Az Archer teljesen automatizált, nem hinném, hogy rossz lenne. (És A400-al légi úton szállítható :D)
Meg esetleg lehetne valamiféle együttműködés/ellentételezés, szerintem a seggüket vernék a földhöz.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 024
113
Ezek a rakéta sorozatvetők vajon árban mit kóstálnak? Például ez az izraeli Lynux, gondolom nem egy eget verő összeg lehet.A másik: az etetése a költségesebb dolog. Mondjuk nekem a braziloké is tetszik, meg gondolom van egy pár ország, ahol vannak ezek jó minőségben nem horribilis összegért.

A sorozatvetőknél az "etetés" a drága: itthon kell gyártani a rakétát. Nem egy űrtechnika.
...nem is faék bonyolultságú. Két faék :D .
Asszem' úgyis akartak vmi lőszergyárat. Annak is félig, az aknavető-gyárnak is félig profilja -bőven- , ha nem hozzák össze, nem szavazok rájuk!!! :mad: ...és ez fenyegetés! ;)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 172
8 006
113
Ezek a rakéta sorozatvetők vajon árban mit kóstálnak? Például ez az izraeli Lynux, gondolom nem egy eget verő összeg lehet.A másik: az etetése a költségesebb dolog. Mondjuk nekem a braziloké is tetszik, meg gondolom van egy pár ország, ahol vannak ezek jó minőségben nem horribilis összegért.
Sajnos jól titkolják.:(
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 170
33 531
113
Gondolom a csupa ifv felallas utotte ki a biztositekot.
Egyebkent nem akkora hulyeseg hogy meg kelljen rajta hokkenni...
Hatekonysagba nem lehet vitatkozni vele szerintem.
Ar tekintetebe meg egy olcsobb lasd ascod a nagy megrendelt db szam miatt meg kedvezobb arfekvesuve tud vallni.
A hazai gyartason osszeszerelesen sem kell kibukni ascod esetebe mert pont e miatt szuletett meg a jarmu reszben. A tervezo ceg/ek csak megterveztek a gyartast mindig is licensebe kivantak eladni a jarmuhoz... Ez a hazai fejleszthetoseget is jelenti mert ez mimden orszag szamara ami remdszeresitette alapveto velejaro... Es mint irtam vannak ures reszek a platformon azon teny mellett is hogy rengeteg variacioja letezik amik kozul nyugodtan lehet mazsolazgatni... De 120 as aknaveto hordozo valtozata pl nincs ahogy hidveto sem ez szamunkra nyitott es export kepes a mar rendazeresitett orszagok teren. Plane ha mi is bevasarlunk tollulk a csupasz alvazra hazai raepitessel mondjuk 155 mm est ami a kozepesbe kellene... Vagy felderito valtozatot pl az angoloktol vagy panceltorot stb.... Van boven lehetoseg... Dde akar egy mtl /blu/ csaladhoz hasonlo logisztikai jarmu is kihozhato belolle pluszba... Igy a teljes hadsereg igenyeit szinte /konnyu jarmuveket leszamitva./ ki lehetne szolgalni egy jarmuvel. Es nagyon konnyen megeshetne hogy egy olcsobb ascod valasztasa eseten olcsobb lenne a vegosszeg mint egy teszem azt puma ifv es valami mas apc parhuzamos beszerzese uzemeltetesi koltsege.a puma boxer variacional egy csupa ascod mindenfele keppen olcsobb es ascodnal 100% a hazai osszeszereles es a fo elem alkatresz gyartas ami porgeti a piacot a hazai ipart a hadiipart valoban megteremti igy meg tobb jarmure is futna mint a dragabb puma boxer variant esetebe. Pl
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 170
33 531
113
Az ASCOD a te K(e)fired...:p
Masnak meg a puma. Ascod mellett a hazai ipar felfejlesztese sokat nyom a lattba a szemembe.
A nyugati vilag eggyik legsikeresebb modern ifv je./ha a csehek is ezt valasztjak /nagyon erre temdal a dolog./ nagyon kozel jarna az elso helyhez velunk meg is lenne.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 170
33 531
113
Inkább Puma/Lynx.
Se pumaval se lynx el nem lehetne a honvedseg nehezjarmu igenyeit kielegiteni egy jarmu alapplatformmal. Arba meg vegkepp nem. A nehez dd lehet nem ascodal lenne a legcombosabb nehez dd a tagabb regioba de a kozepes dd ascoddal a legcombosabb lenne. /eddig apc t hasznalt az egesz sereg harcjarmunek ezutan ifv t hasznalhata ugyanugy egy tipussal./
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 251
113
Az Archer teljesen automatizált, nem hinném, hogy rossz lenne.
Ez is az. Az ágyú 2 oldalán azok a lőszer tartók (12 lövedék és töltet), amiből automata rendszer tölt. Az irányzás a kabinból történik, digitálisan, akár a C2 rendszeren megadott koordinátákra.
De nagyon fontos. Tényleg senkire nem akarok semmit sem rámelegíteni! (hogyan is tudnék?o_O)
Én erre az EVA-ra akkor figyeltem fel, amikor tavaly (?) valamikor kiderült, hogy a háttérben a szlovákokkal megy tervezői munka. Majd jött az EuroArtillery program, amiben a szlovákok viszik a prímet (Bár ott nem feltétlenül magát az ágyút fejlesztik, hanem a lőszert, és az informatikai hátteret - ha jól vettem ki). Folyamatosan tolják a V4-es hadiipari együttműködés szükségességét.
Úgy vagyok vele, hogy inkább legyen ebből EVA (ami egy elég okos konstrukciónak tűnik), mint hogy megvegyük a Vidrát (akár mennyire AMV alapú is)... :rolleyes:
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 170
33 531
113
Az ascod jo a nehez dd be ifv nek 35 mm essel
Jo a kozepesbe szinten 35 mm essel
Jo a felderitoknek
Jo a panceltoroknek
Jo a tuzersegnek 155 mm essel
Es jo lenne a tamogatoknak 120 aknavetovel
Jo lehetne konnyu tanknak 105-120 assal /barmennyire is pfff ebbe a felalasba mehetne afrikaba a 72./
Jo muszakimemtonek utasznak harcteri mentonek parancsnoki jarmunek ezek mimd leteznek tobb variacioba tobb alkalmazo orszag palettajarol osszemazsolazhato a felepitmemy elemei vagy beszerezhetoek egytol vagy fejlesztheto rajuk sajat
Alkalmas csapatlegvedelmi jarmunek es hidvetonek.. Stb akar logisztikai jarmunek...csupaszon nagyobb ajtoval...ha fejlesztunk valamit hozza az export kepes lehet nem a jarmu de a delepitmemy mindenkepp. Mert fejleszthetunk mert ez a lenyege.
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 562
11 136
113
Bocs ha mar volt de az Aero Vodochody-t nem vesszuk meg veletlenul? :D

Olvasom a kommenteket itt

https://www.armadninoviny.cz/nova-dela-pro-armadu-ceske-republiky-zuzana-2-vs-caesar.html#diskuze

es csicsergik a verebek hogy az Arzenal az Omnipollal egyutt megvenne a Penta-tol.

Beutom a ket ceg nevet a Googliba

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/...-ovladnou-madari-v-tandemu-s-omnipolem-108411

Meg semmi sem biztos de a terv hogy a tulajdonresz igy alakulna: Omnipol 49 , Arzenal 51 szazalek.

https://hvg.hu/kkv/20200604_tombor_uzlet_csehorszag
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 978
113
De most ebből az Aero-ból technikai szinten mi eshet le nekünk? Szóval mit gyártanak ami számunkra kell és megfelelő?
Aero beszállítója több nagynak is
Airbusnak beszállít alkatrészeket az A220, A350, A400M, A321-be
Embraer esetén KC-390-be
Leonardo esetén a C27J-be
Ezen felül a sugárhajtású "kiképzőgépeket", gyárt L39 és származékai.
 

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Az milyen torony az AMVn 6:05-nel, az emelkedon felfele??

A BVP-M2 Sakal tornya. TURRA 30 valamelyik változata.
Sakal_IFV_BVP-M2_SKCZ_tracked_armoured_infantry_fighting_vehicle_Czech_Slovak_defense_industry_military_equipment_002.jpg


http://www.army-guide.com/eng/product4923.html