A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 851
12 351
113
Ez alapján, és az újságcikkeket írók jólinformáltságát figyelembe véve, most inkább láncos és kerekesnek tűnik és a kettő együtt 220 db. Talán fele-fele arányban.

El tudom kepzelni hogy jonne 2zl Puma a semmi helyere es ezzel a nehez dandar le lenne tudva(a mennyisegbe most ne menjunk bele :)) es 2zl Boxer meg a kozepesbe, tehat egy darabig vegyes Btr, Boxer kombo lenne, amit remelhetoleg fokozatosan tolna ki a kutyus.

Gyakorlatilag kizárt.

Warum?
 
K

kamm

Guest
El tudom kepzelni hogy jonne 2zl Puma a semmi helyere es ezzel a nehez dandar le lenne tudva(a mennyisegbe most ne menjunk bele :)) es 2zl Boxer meg a kozepesbe, tehat egy darabig vegyes Btr, Boxer kombo lenne, amit remelhetoleg fokozatosan tolna ki a kutyus.



Warum?

220 darab max arra eleg, ha egyfajta járművet vesznek.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Pont erre gondoltam az előző kommentemben, X db láncos és Y db kerekes, az RM meg beírta magának a 220 láncost mert csak azt tud ő maga nekünk nyújtani, de szerintem az már így tisztán látszik, hogy X+Y=~220
Ezzel az a gond, hogy ugyanazon a prezin belül számtalan helyen foglalkozik a boxer nyélbeütött és potenciális eladásaival.
Szerintem ennyi infoból nem jutunk tovább, majd kiderül, mi lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 024
26 558
113
Miért? Páran már írták, szerintem krisss is írta, hogy láncosból nekünk uszkve 120db kell, kerekesből kellene még közel 1x ennyi ebből kijön az a ~220
Abban a százhúszban benne van az önjáró aknavető (6-9), medevac járművek (2) és a csapatlégvédelem (6-9) is, amúgy 90-100 közötti IFV/APC-ről beszélünk Tatára, ugyanis negyven és ötven között van egy zászlóalj járműigénye. Itt az lesz az érdekes, hogy a potenciális jelölteknek (Puma, Lynx) nincs specializált járműparkja (igazából a Lynx nincs sehogy se jelenleg) ellentétben mondjuk a Boxerral, ahol kvázi katalógusból választhatunk minden szerepkörre, amit külön segít a modularitás. Itt viszont fejleszteni kell majd!
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 952
30 828
113
Ha valaki ráér,számolja ki a hadrendileg igényelt járműmennyiséget egy 1+2 zl(zl 3 százados,minimumlétszám),felderitő század,páncéltörő század(főleg ha más alvázas),légvédelmi üteg(Mistral Unimogon) és egy 1+3zl+páncéltörő osztály(legalább részben azonos alváz),müszaki század,REH század,SHORAD osztály,azonos alvázon kisérőtüzérség,esetleg MGS század/zl,meg még pk,medevac,harctéri logisztikai,akármi járműigénye között.
Szóval amig nincs meg,hogy mi a dd hadrend,fogalmunk sincs,hogy mennyi jármű kell ténylegesen
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 024
26 558
113
Ha valaki ráér,számolja ki a hadrendileg igényelt járműmennyiséget egy 1+2 zl(zl 3 százados,minimumlétszám),felderitő század,páncéltörő század(főleg ha más alvázas),légvédelmi üteg(Mistral Unimogon) és egy 1+3zl+páncéltörő osztály(legalább részben azonos alváz),müszaki század,REH század,SHORAD osztály,azonos alvázon kisérőtüzérség,esetleg MGS század/zl,meg még pk,medevac,harctéri logisztikai,akármi járműigénye között.
Szóval amig nincs meg,hogy mi a dd hadrend,fogalmunk sincs,hogy mennyi jármű kell ténylegesen
dd-k-nny.jpg
dd-k-zepes.jpg
dd-neh-z.jpg

Szloszjár Balázs ezredes: A dandárképesség jövője – mennyiség vagy minőség?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 024
26 558
113
Találtam egy érdekességet!

KOROM FERENC parancsnokjelölt (Magyar Honvédség): A harckocsizó képesség megújítása az aláírt szerződés szerint, 44 darab LEOPARD 2 A7+, és az új, páncélozott, többcélú, moduláris harcjárműképesség kialakítása megkezdődött, a gyalogsági harcjárművek cseréje előkészítés alatt van. Mindezek mellett megkezdődött az önjáró tüzér-, a tábori és páncéltörő tüzér-, a vállról indítható, többcélú páncéltörő, a közepes és nagy hatótávolságú, irányított páncéltörő képesség kialakítására irányuló fejlesztés. A beszerzések véglegesítése a vonatkozó szerződések megkötésével lezárult, és az eszközök beérkezése a 2019. évtől megkezdődik.

DEMETER MÁRTA (LMP), a bizottság alelnöke: Szeretnék arra is választ kapni, hogy mégis mi indokolja a nehézharckocsik beszerzését. Tehát pontosan hány darabról beszélünk? Hogyan választották ki ezeket? Miért pont ezeket választották? Azt pedig a miniszter úrtól kérdezném, hogy változotte az ország biztonsági stratégiája és változott-e a nemzeti katonai stratégia. Nem tudom, önök milyen támadásra számítanak, hogy nehézharckocsikról beszélünk, és 44 darabot vásárolnak. Ez micsoda? Mi szüksége van erre a Magyar Honvédségnek? Végre vesznek valami katonai dolgot, tehát ennek rendkívül örülünk, hogy katonai eszköz a honvédség közelébe kerül végre és nemcsak civil utasszállító gépek meg business jetek, de sajnos azt sem arra költik el, ami egyébként indokolt lenne, úgyhogy a szakmai indokokra borzasztó kíváncsi lennék.

KOROM FERENC parancsnokjelölt (Magyar Honvédség): Mi indokolja a nehézharckocsik beszerzését? Jelentem, a Leopard 2 A7 nem nehézharckocsi. Különbséget teszünk könnyű-, közepes és nehézharckocsik között. A Leopard 2-es mindegyik verziója, az A3, A4, A5, A6 és A7+ is a közepes kategóriába tartozik, nem nehézharckocsi. Amikor katonai szakmai alapon a harckocsiképességet megterveztük, ami a katonai szakmai szempontok alapján egy egyedülálló képesség - hiszen a harckocsi ötvözi magában azon katonai szakmai képességeket egyedülállóan, amelyek semmifélefajta más eszközzel nem pótolhatók, nem pótolhatók gyorsmanővererőkkel, nem pótolhatók páncélvédettséggel és nem pótolhatók nagy tűzerővel, ezt csak és kizárólag a harckocsi testesíti meg a katonai szakma alapján. A Magyar Néphadseregben, majd ezt követően a Magyar Honvédségben is mindig jelen volt ez a képesség, hiszen a katonai képességek közül ez egy szegmens. Ennek a leamortizálását próbáljuk most pótolni.
Hogy miért a Leopard 2 A7+ került kiválasztásra? Mert amikor katonai szakmai alapon mi a hadműveleti, a harcászati műszaki követelményeket leírtuk, és ezt követően piackutatást végeztünk, akkor az európai hadszíntérnek ez a harckocsi felelt meg a legjobban. Jelenleg egyébként ezt a harckocsit szakmai berkeken belül is a világ legjobb harckocsijának tartják.

DR. BENKŐ TIBOR honvédelmi miniszter: Elnök úr, csak egy gondolat, mert nyilván a vezérkari főnök úr nem adott választ a harckocsibeszerzés politikai vetületét illetően, bár katonai is, mert a képviselő asszony, alelnök asszony megkérdőjelezi és megkritizálja a NATO döntését is, tehát szakmailag felülírja (Demeter Márta: Nem!), ugyanis… De, de, merthogy milyen badarság beszerezni (Demeter Márta: Miniszter úr!) ilyen ön által úgynevezett nehézharckocsit. A NATO-irányelvek szerint, és a magyar felajánlás ennek megfelelően történt, 2023-ra a Magyar Honvédségnek a közepes dandárképességet kell elérni, aminek már szintén része a harckocsi, 2028-ra meg a nehézdandár-képességet kell elérni, aminél nélkülözhetetlen a harckocsik jelenléte. Ennyivel szeretném kiegészíteni a szakmai hozzászólást. Köszönöm.

Jegyzőkönyv az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának 2019. január 9-én, szerdán, 10 óra 03 perckor az Országház földszint 93. számú tanácstermében megtartott üléséről

Hogy lesz a debreceni dandár része a harckocsiképesség?
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 851
12 351
113
Szóval amig nincs meg,hogy mi a dd hadrend,fogalmunk sincs,hogy mennyi jármű kell ténylegesen

Kiszamolva biztos ki van hogy mibol mennyi kene csak most a pdf-ek alapjan az van hogy lesz egy nagyjabol 2 milliardos uzlet.
Biztos ki van az is szamolva hogy mennyi tank kene, aztan megis 44 lett, nem hinnem hogy a tuzersegnel is a vegeredmeny 24-re jott ki. Ezert tartom elkepzelhetonek hogy jonne 2zl-2zl IFV-APC elso korben.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem ezt abbahagyhatnád. Nem jött be. Nem lop senki.
Semmit nem tudunk, de három oldalon adagolod, hogy már lopnak is vagy lopni fognak. Annyira gyerekes ez a zsigeri NER vadászat.
Várjuk már meg, hogy igaz-e a vásárlás és lássuk ki mit kezd vele végül. Úgy is jobb hatásfokkal működünk, mint egyes hírszerző cégek :D, kiguglizzuk majd az igazságot. :cool:

Előszőr is nem hiszem,hogy abba kéne hagynom, tudtommal nem sértek azzal semmilyen szabályt,hogy kultúráltan személyeskedés nélkül leírom a véleményemet.Másodszor nem szokásom lépten nyomon a nerezni,ennél a konkrét hírnél hoztam fel,harmadszor ha figyelmesen elolvastad amit írtam,akkor feltételes módban írtam az üzlet esetleges létrejöttéről.És végül,ha számodra a hozzászólásaim nem szimpatikusak vagy ha úgy érzed,hogy túl sok a hozzászólásaimban a NER emltése vagy a kormány kritika,akkor szerény személyemet nyugodtan tedd ingnorra,mivel én ahogy eddig is (a fórum szabályait betartva) le fogom írni a véleményemet és ha úgy látom bizony kritizálni fogom mind a kormány mind az ellenzék ténykedését.Én mindenesetre jó fórumozást kívánok neked:)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 929
73 367
113
Találtam egy érdekességet!

KOROM FERENC parancsnokjelölt (Magyar Honvédség): A harckocsizó képesség megújítása az aláírt szerződés szerint, 44 darab LEOPARD 2 A7+, és az új, páncélozott, többcélú, moduláris harcjárműképesség kialakítása megkezdődött, a gyalogsági harcjárművek cseréje előkészítés alatt van. Mindezek mellett megkezdődött az önjáró tüzér-, a tábori és páncéltörő tüzér-, a vállról indítható, többcélú páncéltörő, a közepes és nagy hatótávolságú, irányított páncéltörő képesség kialakítására irányuló fejlesztés. A beszerzések véglegesítése a vonatkozó szerződések megkötésével lezárult, és az eszközök beérkezése a 2019. évtől megkezdődik.

DEMETER MÁRTA (LMP), a bizottság alelnöke: Szeretnék arra is választ kapni, hogy mégis mi indokolja a nehézharckocsik beszerzését. Tehát pontosan hány darabról beszélünk? Hogyan választották ki ezeket? Miért pont ezeket választották? Azt pedig a miniszter úrtól kérdezném, hogy változotte az ország biztonsági stratégiája és változott-e a nemzeti katonai stratégia. Nem tudom, önök milyen támadásra számítanak, hogy nehézharckocsikról beszélünk, és 44 darabot vásárolnak. Ez micsoda? Mi szüksége van erre a Magyar Honvédségnek? Végre vesznek valami katonai dolgot, tehát ennek rendkívül örülünk, hogy katonai eszköz a honvédség közelébe kerül végre és nemcsak civil utasszállító gépek meg business jetek, de sajnos azt sem arra költik el, ami egyébként indokolt lenne, úgyhogy a szakmai indokokra borzasztó kíváncsi lennék.

KOROM FERENC parancsnokjelölt (Magyar Honvédség): Mi indokolja a nehézharckocsik beszerzését? Jelentem, a Leopard 2 A7 nem nehézharckocsi. Különbséget teszünk könnyű-, közepes és nehézharckocsik között. A Leopard 2-es mindegyik verziója, az A3, A4, A5, A6 és A7+ is a közepes kategóriába tartozik, nem nehézharckocsi. Amikor katonai szakmai alapon a harckocsiképességet megterveztük, ami a katonai szakmai szempontok alapján egy egyedülálló képesség - hiszen a harckocsi ötvözi magában azon katonai szakmai képességeket egyedülállóan, amelyek semmifélefajta más eszközzel nem pótolhatók, nem pótolhatók gyorsmanővererőkkel, nem pótolhatók páncélvédettséggel és nem pótolhatók nagy tűzerővel, ezt csak és kizárólag a harckocsi testesíti meg a katonai szakma alapján. A Magyar Néphadseregben, majd ezt követően a Magyar Honvédségben is mindig jelen volt ez a képesség, hiszen a katonai képességek közül ez egy szegmens. Ennek a leamortizálását próbáljuk most pótolni.
Hogy miért a Leopard 2 A7+ került kiválasztásra? Mert amikor katonai szakmai alapon mi a hadműveleti, a harcászati műszaki követelményeket leírtuk, és ezt követően piackutatást végeztünk, akkor az európai hadszíntérnek ez a harckocsi felelt meg a legjobban. Jelenleg egyébként ezt a harckocsit szakmai berkeken belül is a világ legjobb harckocsijának tartják.

DR. BENKŐ TIBOR honvédelmi miniszter: Elnök úr, csak egy gondolat, mert nyilván a vezérkari főnök úr nem adott választ a harckocsibeszerzés politikai vetületét illetően, bár katonai is, mert a képviselő asszony, alelnök asszony megkérdőjelezi és megkritizálja a NATO döntését is, tehát szakmailag felülírja (Demeter Márta: Nem!), ugyanis… De, de, merthogy milyen badarság beszerezni (Demeter Márta: Miniszter úr!) ilyen ön által úgynevezett nehézharckocsit. A NATO-irányelvek szerint, és a magyar felajánlás ennek megfelelően történt, 2023-ra a Magyar Honvédségnek a közepes dandárképességet kell elérni, aminek már szintén része a harckocsi, 2028-ra meg a nehézdandár-képességet kell elérni, aminél nélkülözhetetlen a harckocsik jelenléte. Ennyivel szeretném kiegészíteni a szakmai hozzászólást. Köszönöm.

Jegyzőkönyv az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának 2019. január 9-én, szerdán, 10 óra 03 perckor az Országház földszint 93. számú tanácstermében megtartott üléséről

Hogy lesz a debreceni dandár része a harckocsiképesség?

Nem 2023-ban érkeznek be az első Leo2 A7-sek? Hogy lesznek azok bevethetőek azonnal?
Vagy az A4-esekre tervezik a közepes dandár képességet? Vagy csak szokás szerint Mártát próbálják beégetni?
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 886
22 299
113
Előszőr is nem hiszem,hogy abba kéne hagynom, tudtommal nem sértek azzal semmilyen szabályt,hogy kultúráltan személyeskedés nélkül leírom a véleményemet.Másodszor nem szokásom lépten nyomon a nerezni,ennél a konkrét hírnél hoztam fel,harmadszor ha figyelmesen elolvastad amit írtam,akkor feltételes módban írtam az üzlet esetleges létrejöttéről.És végül,ha számodra a hozzászólásaim nem szimpatikusak vagy ha úgy érzed,hogy túl sok a hozzászólásaimban a NER emltése vagy a kormány kritika,akkor szerény személyemet nyugodtan tedd ingnorra,mivel én ahogy eddig is (a fórum szabályait betartva) le fogom írni a véleményemet és ha úgy látom bizony kritizálni fogom mind a kormány mind az ellenzék ténykedését.Én mindenesetre jó fórumozást kívánok neked:)
A haderő fejlesztési topikban a témáról akarok olvasni, leeshetne már. Ennyi az egész. Nekem még Uli sincs ignoreban,... Köszi ;)
 
  • Tetszik
Reactions: ibanez de bobadilla

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 112
33 390
113
Eltértünk a tárgytól te azt mondtad:

"ezert irtam Benkőt a fentebbi hozaszoólasomba... Ha tularazzak nem veszi meg. Es nem fognak rajta nyomast gyakorolni hogy mar pedig meg kell mert nem politikus hanem katona. Tisztaba van vele hogy amiert o tartja a hatat abba o dont senki mas... Es ezzel a , is tisztaba vannak. A honvedelem nem politika ."

Tehát a helyzet a következő a honvédelmi miniszter jelzi a kormány felé,hogy kell pl 220 PUMA a Nemzetbiztonsági kabinet megvitatja és úgy dönt,hogy oké jöjjenek a védelmi ügynökség pedig lefolytatja a beszerzést.Benkő papának két feladata van az egyik,hogy üdvözült mosollyal az arcán fogadja a Pumákat a másik,hogy tudomásul vegye,hogy bizony a Pumák ennyibe kerülnek.Hogy mennyiért és,hogy túlárazottan vettük meg a Pumákat abba nincs beleszólása,max annyiban érinti a dolog,hogy végrehajtja az utasítást,hogy a Pumák megvásárlása miatt forrásokat kell átcsoportosítania vagy jobb esetben a vásárlás miatt kap még forrást a honvédelmi minisztérium a költségvetésből.
Leegyszerűsítve írtam le de ez a lényeg, a honvédelem és a haderő fejlesztés az én véleményem szerint pedig (sajnos vagy nem)bizony nagybetűs politika.
Nem mert azt nem mondja es nem mondhatja hogy kell x puma azt igen hogy igenyunj van x db ifv re. Legalabb ilyen es ilyen vedelemmel es ilyen es ilyen fegyverzettel ilyen es ilyen arba es ennyi vahy annyi deszant hordozasara alkalmasra... /es o ezt onnan tudja hogy a hozza befuto igenyek ezt mutatjak./ es majd a bizotsag utanna jar hogy van e ilyen a piacon ami megfelel szamunkra... Es ott jon benko dontese hogy a beerkezo 3 valtozat kozul mondjuk amit a bizotsag elfogadott kivalassza leokezza azt a 2 kozul ameikre a bizotsag rabolintott./ vagy epp egyet./ vagy mondhatja hogy koszonom nem teljesitik a kovetelmemyeket bizotsagi ajanlas ide vagy oda ujra indul a dolog vagy oldjak/oldassak meg./
 
W

Wilson

Guest
A haderő fejlesztési topikban a témáról akarok olvasni, leeshetne már. Ennyi az egész. Nekem még Uli sincs ignoreban,... Köszi ;)

Szivesen:)Én is szeretnék csak a járvány helyzetről olvasni a járványok és a fertőzések topikba mégis lépten nyomon politikai propagandába botlok,úgy hogy az én hozzászólásaim politikai tartalma elhanyagolható.
 
K

kamm

Guest
2023-ra a Magyar Honvédségnek a közepes dandárképességet kell elérni, aminek már szintén része a harckocsi, 2028-ra meg a nehézdandár-képességet kell elérni, aminél nélkülözhetetlen a harckocsik jelenléte.

Igy mar vilagos, miert vesznek surgosen egy dandarnyi lancos IFV-t, koszi.
Ebbol amugy az is kovetkezik, amit en mindig is sejtettem, hogy bizony jon meg majd egy masik 50-100 darab 2A7+ kesobb, gondolom mar a Z2026 utani terv reszekent, amivel 2028-ra mar kikerekedik egy korrekt nehezdandar.

Kiszamolva biztos ki van hogy mibol mennyi kene csak most a pdf-ek alapjan az van hogy lesz egy nagyjabol 2 milliardos uzlet.
Biztos ki van az is szamolva hogy mennyi tank kene, aztan megis 44 lett, nem hinnem hogy a tuzersegnel is a vegeredmeny 24-re jott ki. Ezert tartom elkepzelhetonek hogy jonne 2zl-2zl IFV-APC elso korben.

Pontosan. Pzhbol is biztosan jon meg, legalabb megegyszer ennyi, csak az raer post-Z2026 idokre.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 112
33 390
113
Nem 2023-ban érkeznek be az első Leo2 A7-sek? Hogy lesznek azok bevethetőek azonnal?
Vagy az A4-esekre tervezik a közepes dandár képességet? Vagy csak szokás szerint Mártát próbálják beégetni?
23 ra 72 es a4 papiron siman jatszik. Bevetheto.ha beerkeznek az a7 ek az a4 ek mehetnek akar debrecenbe vagy hodmezore.
 
K

kamm

Guest
Miert, igy nem csak Tata kapna az uj cuccot. Vagy van valami szabaly hogy a teljes kivant mennyiseget egyszerre kell megrendelni?

Miért? Páran már írták, szerintem krisss is írta, hogy láncosból nekünk uszkve 120db kell, kerekesből kellene még közel 1x ennyi ebből kijön az a ~220

Abban a százhúszban benne van az önjáró aknavető (6-9), medevac járművek (2) és a csapatlégvédelem (6-9) is, amúgy 90-100 közötti IFV/APC-ről beszélünk Tatára, ugyanis negyven és ötven között van egy zászlóalj járműigénye. Itt az lesz az érdekes, hogy a potenciális jelölteknek (Puma, Lynx) nincs specializált járműparkja (igazából a Lynx nincs sehogy se jelenleg) ellentétben mondjuk a Boxerral, ahol kvázi katalógusból választhatunk minden szerepkörre, amit külön segít a modularitás. Itt viszont fejleszteni kell majd!

Ket esetet latok:

1. minden lancos IFV-t megrendelnek egyszerre, akkor 210-220 egyarant megoldja a 2023-as hataridovel vallalt kozepes dandart es a 2028-ra vallalt nehezdandar lancos IFV igenyet. En ezt latom logikusnak.
2. Belekeverik a a Boxert, ezzel akkor csak a kozepes dandar lesz megoldva, majd kesobb rendelnek meg a nehezdandarhoz. Nekem ez joval kaotikusabbnak es bizonytalanabbnak tunik, eddig sokkal logikusabban epitkeznek.