A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 859
73 224
113
Konkretan A400M meg C-390M maradt, mint eddig is. :D
Az utobbi viszont igy talan mar vallalhatobb, ha peldaul a deal reszekent a brazilok belemennek, hogy alkatreszt ill javitast reszben vagy egeszben ott csináljak a cseheknel, felteve, hogy kepesekke tehetok ra...

Bolsonaro megítélése és az Embraer helyzete is sokat változott az elmúlt néhány hónapban... az Airbus helyzete valószínűleg meg csak erősödött a döntéshozóknál, ahogy te is írtad korábban. Ha nem kell C-130-ast venni, akkor most épp valószínűbbnek tűnik valamilyen Airbus gép mint a C-27. Bár a közelmúltban az olaszokat is stratégiai szempontból fontos partnernek nevezte a kormánystratégia és nem értettük hogy miért... Az Aero megvétele szerintem inkább az Airbus kapcsolatot erősíti. De ha várnak még fél évet a döntéssel, akkor lehet minden más lesz... Trump nem nyer, az Embraert megveszik a kínaiak, az Airbus meg... még jobb helyzetbe kerül. Kíváncsian várom az An-26 kivonást, hogy lesz-e valami bejelentve.
 

K.Atti63

Active Member
2019. február 4.
254
104
43
Most, hogy O. V. miniszterelnök úr a fehéroroszoknál volt, eszembe jutott, hogy annak idején fel lett téve, egy 4x4-es, szerintem olyan NSM kategória, Kajmán nevezetű járgány. Írták is a fórumban, hogy egy erősebb motorral nem lenne egy rossz járgány. Ha jól rémlik, 2 féle motorral kínálják, tudom ,hogy a 4x4-ek terén úgy néz ki ,hogy a török vonalon vagyunk, csak azért kérdezem, mert nekem kimondottan tetszett az a járgány. Esetleg el tudnátok- e képzelni ? Mert gondolom még kedvezőbb áron vannak mint a török 4x4-ek. Tudom, hogy állítólag lesz valamikor Yalcin meg NSM.
 
W

Wilson

Guest
Nem mert azt nem mondja es nem mondhatja hogy kell x puma azt igen hogy igenyunj van x db ifv re. Legalabb ilyen es ilyen vedelemmel es ilyen es ilyen fegyverzettel ilyen es ilyen arba es ennyi vahy annyi deszant hordozasara alkalmasra... /es o ezt onnan tudja hogy a hozza befuto igenyek ezt mutatjak./ es majd a bizotsag utanna jar hogy van e ilyen a piacon ami megfelel szamunkra... Es ott jon benko dontese hogy a beerkezo 3 valtozat kozul mondjuk amit a bizotsag elfogadott kivalassza leokezza azt a 2 kozul ameikre a bizotsag rabolintott./ vagy epp egyet./ vagy mondhatja hogy koszonom nem teljesitik a kovetelmemyeket bizotsagi ajanlas ide vagy oda ujra indul a dolog vagy oldjak/oldassak meg./

Nem értjük egymást,te ahogy idéztem is,azt mondtad,hogy Benkő nem fog túlárazott harceszközt venni mert azért ő tartja a hátát,én pedig belinkeltem a jelenlegi döntési mehanizmust,amelyből világosan látszik,hogy Benkőnek semmilyen beleszólása nincs a beszerzett harceszköz árába.A Puma beszerzést csak példaként írtam.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Ha nem csak egy karcsú kirakat dd lesz,hanem egy rendes önálló dd,bizony elfér ez a létszám,mint eszközhordozó alvázat is beleszámolva.
Karcsúsitás elötti német páncélgránátos dd 3+1zl volt,önálló hadrendben egy zl erejű felderitő egységgel.Plusz a páncéltörő osztály alvázai,müszaki-akadályelháritó rohamutász változatok,SHORAD hordozó,pk és sebesültszállitó,löszer és egyébb harctéri logisztikai szállitók,REH eszközhordozók.....és még abba nem is mentünk bele,hogy a zl hadrend is lehet többféle
Akkor is túlzott a mennyiség.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Én sem értem, azért is lepődtem meg.
Mivel új alakulatról nincs szó, esetleg a Bocskai is (részben) láncos lenne a jövőben? Vagy a tatai dandárt bővítenék ki jelentősen?
De valószìnűbb, hogy ez csak egy a kért ajánlatok, lehetőségek közül, nincs eldöntve, hogy ennyi láncost fogunk venni.
Degradáltan Tata láncos lesz, Debrecen pedig kerekes, ezért nem értem a felvetést erre a túlzott mennyiségre.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Nem értjük egymást,te ahogy idéztem is,azt mondtad,hogy Benkő nem fog túlárazott harceszközt venni mert azért ő tartja a hátát,én pedig belinkeltem a jelenlegi döntési mehanizmust,amelyből világosan látszik,hogy Benkőnek semmilyen beleszólása nincs a beszerzett harceszköz árába.A Puma beszerzést csak példaként írtam.
Az árába valószínűleg valóban nincs beleszólása, azonban az eszközök kiválasztása a szakértők (HM) feladata.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 060
33 252
113
Ifv krol szol a cikk a kiszolgalo jarmuvek nem ifv k.
220x44 =5 zl 2 tatara 3 hodmezo ???
Debreceni zl egyesul a felderito zl el igy megvan a felderito ezred? /ami akar a jovobe lehet konnyu dd???./
Szolnok marad kulonleges max kap egy legiszallitasu zlt? /helikopter es merevszarnyu allomamy meg lessz hozza./

A7 beszerzesnel amikor meg lett szelloztetve se volt emlitve az x y db kisegito kiszolgalo jarmu?
Hisz azok nem hk k.

Kiszolgalo jarmunek lehet jon a kisteso? Egy kesobbi beszerzesel ami ebbe a beszerzesbe mar be lett kalkulalva szandeknyilatkozat formajaba???? Plusz a kozepes dd kaphat a 3 zl melle egy ifv alvazon konnyuhkt? Es valami tuzer osztalyt? Esetleg egy komplett tamogato zlt panceltoro/aknaveto???
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 548
113
Ket esetet latok:
1. minden lancos IFV-t megrendelnek egyszerre, akkor 210-220 egyarant megoldja a 2023-as hataridovel vallalt kozepes dandart es a 2028-ra vallalt nehezdandar lancos IFV igenyet. En ezt latom logikusnak.
2. Belekeverik a a Boxert, ezzel akkor csak a kozepes dandar lesz megoldva, majd kesobb rendelnek meg a nehezdandarhoz. Nekem ez joval kaotikusabbnak es bizonytalanabbnak tunik, eddig sokkal logikusabban epitkeznek.
Milyen 210-220 láncos IFV-ről hadoválsz? Hány gépesített lövészzászlóaljat látsz te Tatán? Merthogy én kettőt, az pedig száz jármű! Minek írogatsz, ha nem tudsz értelmeset?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 941
30 788
113
És honnan tudható,hogy ezt a hadrendet fogjuk megvalósitani?
Kiszamolva biztos ki van hogy mibol mennyi kene csak most a pdf-ek alapjan az van hogy lesz egy nagyjabol 2 milliardos uzlet.
Biztos ki van az is szamolva hogy mennyi tank kene, aztan megis 44 lett, nem hinnem hogy a tuzersegnel is a vegeredmeny 24-re jott ki. Ezert tartom elkepzelhetonek hogy jonne 2zl-2zl IFV-APC elso korben.
Hogy miből mennyi kell,az függ a hadrendtöl.Klasszikus példa,hogy mi 44hk-bol álló német hk zl hadrendet vesszük át,mig a románok az amerikai 56db hk-bol álló zl hadrendet.Egy dd lehet 3zl,de lehet 6zl is.Stb.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and Terminator

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 060
33 252
113
.most nezem hogy osztas jel helyett szorzast nyomtam nem szabadott volna a / rt varialnom...
De igy kijonnek a szamok es logikus is... A konnyu ami a debreceni /ezredbol/ alakulhatna termeszetesen konnyujarmuveket alkalmazna.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 060
33 252
113
Es a kistesobol ami a kiszolgalo jarmu platformkent szolgalhatna mint a dd knel mind szentesen par db lehet ifv valtozat dedikaltan gyakorlasra az elleneronek az altiszt es tiszt kepzesre. Kellene talan 20 db legyen 22-24...

Kiszolgalo kosegito jarmubol meg pssz hogy menmyi kellene de tobb tucat igy meglenne a hazai osszeszereles es reszleges gyartas szerintem... Nagyszerviz kepesseg minimummal. Nagyjabol az mint tegnap este irtam ascoddal?az ami marhasag vagy zagyvasag de igy logikus. Nem?
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 617
5 332
113
Bolsonaro megítélése és az Embraer helyzete is sokat változott az elmúlt néhány hónapban... az Airbus helyzete valószínűleg meg csak erősödött a döntéshozóknál, ahogy te is írtad korábban. Ha nem kell C-130-ast venni, akkor most épp valószínűbbnek tűnik valamilyen Airbus gép mint a C-27. Bár a közelmúltban az olaszokat is stratégiai szempontból fontos partnernek nevezte a kormánystratégia és nem értettük hogy miért... Az Aero megvétele szerintem inkább az Airbus kapcsolatot erősíti. De ha várnak még fél évet a döntéssel, akkor lehet minden más lesz... Trump nem nyer, az Embraert megveszik a kínaiak, az Airbus meg... még jobb helyzetbe kerül. Kíváncsian várom az An-26 kivonást, hogy lesz-e valami bejelentve.

Face-en már volt olyan infó is, hogy a 406-os megy "múzeumgépnek", másik kettőt visznek ki oroszokhoz nagyjavításra.... Hihetetlen nagy a homály, szállító csere ügyben.... Bármi lehet még. Hány éve is tart a szappanopera, 3-4? Ennyi idő alatt már itt is lehetnének a gépek...
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 844
91 287
113
.
Face-en már volt olyan infó is, hogy a 406-os megy "múzeumgépnek", másik kettőt visznek ki oroszokhoz nagyjavításra.... Hihetetlen nagy a homály, szállító csere ügyben.... Bármi lehet még. Hány éve is tart a szappanopera, 3-4? Ennyi idő alatt már itt is lehetnének a gépek...
Hát ez volt a terv, de most nagyon búcsúztatják a típust.... A jövő heti kivonáskor úgyis mondanak majd vmit.
 
  • Tetszik
Reactions: ms07
T

Törölt tag 1586

Guest
Bolsonaro megítélése és az Embraer helyzete is sokat változott az elmúlt néhány hónapban.
Miért is?
Az Embraer helyzete u.olyan bizonytalan mint egy hónappal ezelőtt volt. Majd ha bejelentik hogy végül kivel áll össze akkor fog ez a bizonytalanság megszűnni.
Mindenesetre ha a Kínát választják akkor a commercial üzletáguk lehet hogy megmenekül de a KC390 nek az lenne a vég.
A KC390 tele van USA eredetű alkatrészekkel amiket 100% hogy azonnal letiltanának egy Kínai eredetű katonai szállítógépről.
Ha nem kell C-130-ast venni, akkor most épp valószínűbbnek tűnik valamilyen Airbus gép mint a C-27. Bár a közelmúltban az olaszokat is stratégiai szempontból fontos partnernek nevezte a kormánystratégia és nem értettük hogy miért... Az Aero megvétele szerintem inkább az Airbus kapcsolatot erősíti.
Ezt se igazán értem miből vezetted le?
Miért kéne C130 ast venni?
Tudsz valami súlyos politikai nyomásról?
Ha marad a 75 milliárdos keret akkor tutira csak valami C295 vagy C27 lesz a dologból.

Az AV megvételét nem igazán tudom hova tenni mert ūzletileg 100% bukás.
Fogalmam sincs miért erősítené ez a tranzakció az Airbus kapcsolatokat? Azért mert gyártanak az Airbusnak is?
Ennyi erővel erősíti a Brazil és az Olasz kapcsolatokat is.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator
K

kamm

Guest
Milyen 210-220 láncos IFV-ről hadoválsz? Hány gépesített lövészzászlóaljat látsz te Tatán? Merthogy én kettőt, az pedig száz jármű! Minek írogatsz, ha nem tudsz értelmeset?

Te, oreg, ebben a stilusban a sajat osztalyodban, tudod - mondjuk azzal, akivel a burgert forgatjatok egymas mellett a mekiben.
Attol, mert ertetlen vagy, meg nem muszaj taplonak is lenned.
 
K

kamm

Guest
És honnan tudható,hogy ezt a hadrendet fogjuk megvalósitani?

Hogy miből mennyi kell,az függ a hadrendtöl.Klasszikus példa,hogy mi 44hk-bol álló német hk zl hadrendet vesszük át,mig a románok az amerikai 56db hk-bol álló zl hadrendet.Egy dd lehet 3zl,de lehet 6zl is.Stb.

Errol utaltam en is, nem tudni, konkretan mi lesz. A nemetek a kisebb rajokkal dolgoznak, de a KF41 meg kifejezetten 11 fore lett tervezve. Igazabol pont az az izgalmas, hogy a teljesen lepusztitott MH allapota miatt most szabad kezuk van ujratervezni mindent. :)