Szu-25 , -28, -39 / Su-25 , -28, -39 Frogfoot (Szuhoj, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
95702842_833725813790282_1978583904465977344_o.jpg


(1996.06.27.)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 499
113
Vojennaja Prijomka:
Szu-25SzM3, Szupergracs




Végignéztem a videót,lenne pár kérdésem.
Az irányítatlan rakétákhoz a teljes géppel kellett célozni,mármint az egész gépet a cél irányába kellett fordítani,és úgy lőni?
Ha igen,akkor volt ehhez valami elektronikus segítségük annó,vagy simán optikai célzóval lőttek vele?Ez nekem nem tűnik túl hatékonynak,hacsak nem süllyed hozzá veszélyesen alacsonyra,és/vagy nem repül a célhoz nagyon közel.Lehet ezért mutatták a páncélját át nem ütött 23mm-es golyó nyomokat,meg a méhsejt szerkezetet belül,ami megfogja a repeszeket,golyókat,miazmást.
A 46-os oldalszámú gépet meglőtték valami rakétával,talán Stingerrel,és mégis leszálltak vele,láthatóan súlyosan megsérült a sárkány,meg a hajtómű gondola,de mégis hazahozta a pilótát a brekkencs,harasó rábótájet! ;):D
Mostantól nem nyafizok a lemezmunka miatt,a földi személyzet simán felment a gépre bakancsban,és húzta a tankolótömlőt végig a fél gépen,függesztőkön,szárnyon,törzsön,ahogy sikerült,nagy meló lett volna 1 létrát,meg egy állványt hegeszteni sarokvasból,hogy nem kelljen így összebakancsozni a gépet?:eek:
Feltűnt még,hogy az első futó kereéknek van sárvédője,ez a nem betonról üzemelés miatt van,hogy ne szórjon fel semmit a törzs aljára a kerék,esetleg bele a hajtóműbe?
Ill a mezőről üzemeléshez volt e vajon nem sima futófelületű gumiabroncs?
Egyébiránt jó mozi,nézze meg mindenki,mutatják a cuccot,ami a manpadsok ellen van,gondolom dagadtra rugdosott Vova pár segget a szíriai béka lelövése után,ezért hirtelen előkerült ez is,mutatják a fékező ernyő bepakolását,közeli képek a fegyverzetről,málházásról,pár interjú,amit ha hárman értenek a fórumon már jó :D,szóval ne hagyjátok ki.
Ja,mutatnak egy rövid videót,ahogy hátulról lelőnek vele valami nagyobb gépet,bombázót,vagy szállító gépet,de amivel lelövik rakéta,az spirálozott,nem egyenesen repült,a kérdésem,hogy a 70's-ben ez még ilyen volt,hogy mögé kellett menni,és rátartani amíg a rakéta célba ért,vagy pct-vel lőtt a pilóta?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
M

molnibalage

Guest
Végignéztem a videót,lenne pár kérdésem.
Az irányítatlan rakétákhoz a teljes géppel kellett célozni,mármint az egész gépet a cél irányába kellett fordítani,és úgy lőni?
Ha igen,akkor volt ehhez valami elektronikus segítségük annó,vagy simán optikai célzóval lőttek vele?Ez nekem nem tűnik túl hatékonynak,hacsak nem süllyed hozzá veszélyesen alacsonyra,és/vagy nem repül a célhoz nagyon közel.Lehet ezért mutatták a páncélját át nem ütött 23mm-es golyó nyomokat,meg a méhsejt szerkezetet belül,ami megfogja a repeszeket,golyókat,miazmást.
Igen, úgy kell.
A AAA cikk is foglalkozik ezzel. A hagyományos konfliktusban emiatt a Silkja, ha csak a frászt hozta a támadóra az elég lehetett a bevetés sikerességének megakadályozásához, lelövés nélkül is.

Ja,mutatnak egy rövid videót,ahogy hátulról lelőnek vele valami nagyobb gépet,bombázót,vagy szállító gépet,de amivel lelövik rakéta,az spirálozott,nem egyenesen repült,a kérdésem,hogy a 70's-ben ez még ilyen volt,hogy mögé kellett menni,és rátartani amíg a rakéta célba ért,vagy pct-vel lőtt a pilóta?
Azt néhány hónapja linkeltem. Mintha a Vikhr tesztje lett volna, hogy miért Tu-16-ra, azt akkor sem monda meg senki asszem.
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
.
.
Hááát..... Ha ez valóság akkor ok, de elsőre az odarajzolt (?) rakéta a lángjával egy igen béna fotosoppnak tűnik....
Miért kellett volna ezt rajzolni?!! Egyszerű gopro kamera a bal pitotcső rúdjára szerelve, és megvan a fotó. A H-25 rakétának meg tényleg ilyen a lángja, mert a fúvócső nem a törzs végén, középen van, hanem a rakéta szárnyai között ferdén hátrafelé, kétfelé fúj ki. Szóval nem értem mi a probléma ...
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
967
3 370
93
Néhány gondolat az azrei Szu-25-ös támadógépekről napjainkban:


Előzmények:
A kilencvenes évek elejei karabakh-i konfliktusban, egy a szovjet alakulattól átszökött, valamint 4-6 darab, vélhetően Ukrajnából beszerzett ex. szovjet Szu-25-öst vethettek be azeri oldalról, amelyek közül csak kettő darab maradt meg az ezredfordulóra.

Azeri-Su-25-BM-blue-15.png

Azeri Szu-25BM támadó repülőgép


Első azeri Szu-25-ös század:

A típus tömeges azeri beszerzése 1998-ban kezdődött, amikor a grúz TAM üzemmel szerződést kötöttek egy századnyi Szu-25-ös megvásárlásáról. Ehhez tudni kell, hogy a szovjet időkben ez a grúz üzem gyártotta a szovjet és export változatú együléses Szu-25-ösöket. Majd a Szovjetunió felbomlása után igyekeztek saját lábra állni, és a szegényes grúz külpolitikai érdekérvényesítés mentén továbbiakat exportálni. Ez elsősorban Türkmenisztánba és Azerbajdzsánba sikerült.

A grúz TAM üzem az utolsó generációs Szu-25BM változatott gyártotta, amit nyugati források és szolgai másolói a mai napig célvontatónak írnak. Ugyan van ilyen szerepköre is, de ennél sokkal fontosabb, hogy a Szu-25BM változatott az afganisztáni tapasztalatok alapján fejelsztették ki, elsősorban a típus túlélésére koncentrálva. A Szu-25BM külsőleg könnyen megkülönböztethető az alapváltozattól a törzs hátsó részéről, ahol módosításokkal igyekeztek a kiáramló hajtóműgázokat hűteni.

TAM-Su-25.jpg

Együléses Szu-25BM-ek összeszerelése a grúziai TAM üzemben. A gyár kétüléses Szu-25UB repülőgép sárkányokból (ezeket orosz területen gyártották eredetileg) is beszerzett a kilencvenes években, hogy tovább exportálhassa azokat. Az új gyártású/összeszerelésű azeri Szu-25BM/KM és kétüléses U változatok értékesítése 1995-ben indult. Sajnos a hajtóművet, továbbra is Oroszországból kellett beszerezni, akik így sikeresen blokkolták a grúz export terveket. (Csak Grúzia, Türkmenisztán és Azerbajdzsán írt alá beszerzési szerződést 1995 és 2008 között.)


Az első hat új gyártású/összeszerelésű Szu-25BM 2002-ben, majd további hat BM és egy kétüléses U változat 2005-ben érkezett Azerbajdzsánba. Ezekkel a 12 darab új gyártású/összeszerelésű Szu-25BM, egy Szu-25U és két megmaradt ex. szovjet alapváltozatú Szu-25-össel alapították meg az első századot. (Érdekes módon a grúz-izraeli Szu-25KM Scorpion korszerűsítést nem vásárolta meg Azerbajdzsán, ebből csak Grúzia és Türkmenisztán kapott néhány darabot.)

Második azeri Szu-25-ös század:

A 2008. augusztusi Grúz-Orosz Háború során az oroszok igyekeztek megsemmisíteni a grúz Szu-25-ös gyártó kapacitást. Mentve a menthetőt, Grúzia 2008 novemberében aláírt szerződés alapján, eladta a Szu-25-ös javítási jogait, dokumentációit és a szükséges műszereket/berendezéseket Azerbajdzsánnak. Valamint legalább 15 darab, még a gyárban maradt Szu-25BM/U repülőgép átadását is vállalták.

Időközben a kétezres évek végén, az Azeri Légierő leállította a kilencvenes években Ukrajnából beszerzett Szu-17M3/UM3 repülőgépeit, ezek helyett 2009 és 2010 között, öt ex szovjet Szu-25 és egy kétüléses UB repülőgépet vásároltak Belorusziától. A tízes évek elején, 2008-a grúz szerződés Szu-25BM támadó repülőgépei is elkezdtek beérkezni, így 2011-es Google Earth fotón már 22 darab Szu-25-ös volt látható az azeri Kjurdamir-i repülőtéren. Miután mindkét azeri Szu-25-ös század feltöltésre került, a régi szovjet Szu-24MR típust is kivonták.

Azeri-Su-25-BM-in-Turk.png

Azeri Szu-25BM törökországi gyakorlaton

A két század Szu-25-ös gépállományának mennyiségét nem könnyű megbecsülni napjainkra. Szent őrült, gyártási és oldalszámgyűjtők 38 darab azeri Szu-25-öst azonosítottak,melyek közül 2010-ben és 2011-ben egy-egy lezuhant. Ezt megerősíti, hogy 2018-as Google Earth fotón is ennyi Szu-25-ös látható a Kyurdamir-i repülőtéren. Saját esti, mindössze két órás fotó és max. másfél éves azeri videók átnézése után, és is 33 darab azeri Szu-25-ös oldalszámot találtam. (Csak a tízes években bevezetett új terepszínű repülőgépekről készült fotókon szereplő gépeket számítottam bele.)

Tehát kimondhatjuk, hogy a különböző sajtótermékekben megjelent egy századnyi (12 gépes) azeri Szu-25-ös adatok tévesek! Azerbajdzsán, két századnyi - közel negyven(!) - nagyrészt új gyártású/összeszerelésű Szu-25-össel ment neki a 2020-as konfliktusnak. Ezeken nemrég megjelent a belorusz Talisman ECM konténer is!

Azeri-Su-25-and-Turkish-F-4-E-in-2015.png

Egy különleges fotó 2015-ből: Azeri Szu-25-ös kötelékben török F-4E Phantom-mal. A két szövetséges, minden második évben szervezett eddig közös gyakorlatot repülőegységeiknek.






Amennyiben érdekelnek az Azeri Légierőről - a napi sajtó tévedéseinél - pontosabb adatok, kattints ide:

Azeri Mi-24-es harcihelikopterek 2020-ban:
https://forum.htka.hu/posts/754697/

Azeri Mig-29-esek gyáriszámai:
https://forum.htka.hu/posts/752247/

A kilencvenes évek elején Azerbajdzsánból kinont szovjet nagysebességű repülőalakulatok:
https://forum.htka.hu/posts/753823/

Azeri Szu-24-esek:
https://forum.htka.hu/posts/753765/
 

Galcom

Well-Known Member
2010. július 2.
967
3 370
93
Néhány pontosítás az azeri Szu-25-ösökről:

A grúzi TAM üzem, a kilencvenes évektől megkezdte a gyárban maradt Szu-25BM együléses változatok szállítását előbb a grúz, majd az ezredforduló után a türkmén és az azeri légierők számára. A teljes portfolióhoz, többek között kétüléses gépekre is szükség lett volna, amelyek gyártása a szovjet időkben nem a grúz üzemben folyt. Viszont, a grúziai gyárban maradt több, eredetileg Szu-25T tankvadász szerepkörű repülőgépsárkány, melyek alkalmasak voltak kétülésessé alakításra.

TAM-Su-25-T.jpg

Szu-25T repülőgépsárkány a grúz TAM gyártócsarnokban 2010-ben

Ezeket alakították át hivatalosan Szu-25U néven kétülésessé a TAM üzemében, a grúz, türkmén és az azeri légierő számára. A három ismert kétüléses azeri Szu-25-ös is, mind eredetileg Szu-25T tankvadásznak épült, majd különböző készültségi fokon maradt repülőgépeket a grúziai TAM üzemben építették át Szu-25U változatra. (Ha csak a gépágyú áthelyezését nézzük, nem volt kis munka)

Ismert Szu-25T tankvadász átalakítások Szu-25U kétülésessé:
  • Egy grúz légierő
  • Hat türmén légierő
  • Három azeri légierő

35522887-1070545509752751-475096032309411840-o.jpg

Azeri kétüléses Szu-25-ös




Mennyiégek:
Szerződések szerint Azerbajdzsán az ezredforduló után 12 ex. szovjet Szu-25-öst vett át Belorusziától, valamint 28 új összeszerelésű példányt a grúz TAM üzemétől. Valamint a 2000-es nemzetközi hagyományos fegyverzet ellenőrzés dokumentumai szerint legalább két alap változatú Szu-25-össel rendelkezett Azerbajdzsán a kliencvenes évekből.

A grúz TAM-al 1998-ban kötött szerződés alapján 13 új összeszerelésű:
  • 2002-ben hat Szu-25BM leszállítva
  • 2006-ban további hat Szu-25BM-et és egy U-t vettek át

Az ENSz fegyverzetellenörző bizottságának Belorusszia 12 használt Szu-25-ös átadását jelentette be:
  • 2009 öt Szu-25-ös
  • 2010 egy Szu-25UB
  • 2011 négy Szu-25-ös
  • 2012 egy Szu-25-ös
  • 2013 egy Szu-25-ös

2008-as, a grúz TAM-al kötött szerződés alapján 15 új összeszerelésű:
  • Szu-25BM és U változatok 2008 után

Sajnos - a MiG-29-esekkel és Mi-24-esekkel ellentétben - itt gyáriszámok nem állnak rendelkezésre. Saját kutatás során, eddig 35 darab azeri Szu-25-ös oldalszámot azonosítottam. Valamint 2000 után, egy együléses és egy kétüléses elvesztése vált ismerté 2010-ben és 2011-ben. Illetve legalább egy azeri Szu-25-öst leállítottak, földi oktatópéldány lett belőle.


28162107-1003056416501661-9193856218736138725-o.jpg
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 697
113
Néhány pontosítás az azeri Szu-25-ösökről:

A grúzi TAM üzem, a kilencvenes évektől megkezdte a gyárban maradt Szu-25BM együléses változatok szállítását előbb a grúz, majd az ezredforduló után a türkmén és az azeri légierők számára. A teljes portfolióhoz, többek között kétüléses gépekre is szükség lett volna, amelyek gyártása a szovjet időkben nem a grúz üzemben folyt. Viszont, a grúziai gyárban maradt több, eredetileg Szu-25T tankvadász szerepkörű repülőgépsárkány, melyek alkalmasak voltak kétülésessé alakításra.

TAM-Su-25-T.jpg

Szu-25T repülőgépsárkány a grúz TAM gyártócsarnokban 2010-ben

Ezeket alakították át hivatalosan Szu-25U néven kétülésessé a TAM üzemében, a grúz, türkmén és az azeri légierő számára. A három ismert kétüléses azeri Szu-25-ös is, mind eredetileg Szu-25T tankvadásznak épült, majd különböző készültségi fokon maradt repülőgépeket a grúziai TAM üzemben építették át Szu-25U változatra. (Ha csak a gépágyú áthelyezését nézzük, nem volt kis munka)

Ismert Szu-25T tankvadász átalakítások Szu-25U kétülésessé:
  • Egy grúz légierő
  • Hat türmén légierő
  • Három azeri légierő

35522887-1070545509752751-475096032309411840-o.jpg

Azeri kétüléses Szu-25-ös




Mennyiégek:
Szerződések szerint Azerbajdzsán az ezredforduló után 12 ex. szovjet Szu-25-öst vett át Belorusziától, valamint 28 új összeszerelésű példányt a grúz TAM üzemétől. Valamint a 2000-es nemzetközi hagyományos fegyverzet ellenőrzés dokumentumai szerint legalább két alap változatú Szu-25-össel rendelkezett Azerbajdzsán a kliencvenes évekből.

A grúz TAM-al 1998-ban kötött szerződés alapján 13 új összeszerelésű:
  • 2002-ben hat Szu-25BM leszállítva
  • 2006-ban további hat Szu-25BM-et és egy U-t vettek át

Az ENSz fegyverzetellenörző bizottságának Belorusszia 12 használt Szu-25-ös átadását jelentette be:
  • 2009 öt Szu-25-ös
  • 2010 egy Szu-25UB
  • 2011 négy Szu-25-ös
  • 2012 egy Szu-25-ös
  • 2013 egy Szu-25-ös

2008-as, a grúz TAM-al kötött szerződés alapján 15 új összeszerelésű:
  • Szu-25BM és U változatok 2008 után

Sajnos - a MiG-29-esekkel és Mi-24-esekkel ellentétben - itt gyáriszámok nem állnak rendelkezésre. Saját kutatás során, eddig 35 darab azeri Szu-25-ös oldalszámot azonosítottam. Valamint 2000 után, egy együléses és egy kétüléses elvesztése vált ismerté 2010-ben és 2011-ben. Illetve legalább egy azeri Szu-25-öst leállítottak, földi oktatópéldány lett belőle.


28162107-1003056416501661-9193856218736138725-o.jpg

Áhh, szuper!
Milyen jó lenne ebből egy olyan összefoglaló, mint az arab miG-23-asokról. ;)

Vagy, esetleg az azeri MiG-21-esekről lehet tudni valamit? Elvileg kb. 5 darab 21 MS-t vettek szintén Ukrajnától.


Az MR felderítő, nem?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 499
113
Talán még nem volt, málházás, fel/leszállás, no meg bombázás.
No meg kib@alszott dzsangaság, minden rozsdás, horpadt, gorbult, olyan mintha egy roncsteleprol uzemelnének a békalábak, az a kézi daru, amivel kiemeli a bombát a csomagból, elég sárkányos nekem, tudom volt ember a szu-ban mindenre, de megérdemelt volna valami villanyos cuccot.

 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Talán még nem volt, málházás, fel/leszállás, no meg bombázás.
No meg kib@alszott dzsangaság, minden rozsdás, horpadt, gorbult, olyan mintha egy roncsteleprol uzemelnének a békalábak, az a kézi daru, amivel kiemeli a bombát a csomagból, elég sárkányos nekem, tudom volt ember a szu-ban mindenre, de megérdemelt volna valami villanyos cuccot.

A villanyos cucchoz akku kell, ahhoz áram és akkutöltő, ami háborús körülmények között vagy van - de inkább nincs. A kézipumpás emelőt meg csak olajjal kell feltölteni és működik ...