[BIZTPOL] Szíriai helyzet

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 730
80 544
113
Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog találkozni Recep Tayyip Erdogan török államfővel a párizsi klímakonferencia alkalmával, de nem kizárt, hogy tárgyal Barack Obama amerikai elnökkel - közölte hétfőn az orosz államfőszóvivője.
http://gondola.hu/hirek/180666-Putyin_nem_talalkozik_Erdogannal.html

Obama és Putyin már tárgyalnak is.....
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
Már a Szu-34-seken is van LL rakéta, 2 R-73,2 R-27
https://twitter.com/pfc_joker/status/671295850065354752
68229d1448887125-photo.jpg

Az R-27 es az R-73 nem LL raketa, hanem a repulesi teljesitmenyeket ronto nehezek. Kar, hogy az oroszoknak nincs jobb, es ezekkel a xarokkal kenytelenek repulni.
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
350
2 003
93
<blockquote rel="boki">Már a Szu-34-seken is van LL rakéta, 2 R-73,2 R-27
https://twitter.com/pfc_joker/status/671295850065354752
68229d1448887125-photo.jpg

Az R-27 es az R-73 nem LL raketa, hanem a repulesi teljesitmenyeket ronto nehezek. Kar, hogy az oroszoknak nincs jobb, es ezekkel a xarokkal kenytelenek repulni.</blockquote>

Nemrég mást olvastam erről a rakétáról (R73) pl. ezt ....
"A Luftwaffe a Keletnémet Légierő MiG–29-eseivel hozzájutott a rakétához, amelyet nagyon korszerű fegyvernek ítéltek, és részben a vele szerzett kedvező tapasztalatok vezettek az AIM–2000 IRIS–T kifejlesztéséhez."
https://hu.wikipedia.org/wiki/R%E2%80%9373
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 000
113
<blockquote rel="Panzerfaust">Havi 100 millió dollárt hoz az ISIS-nek a csempészett olajkereskedelem.
https://www.rt.com/news/323895-isis-smuggled-oil-iraq-syria/

Sok török magasrangú tiszt szimpatizál az iszlám állammal, ezért - és nem utolsósorban a bevételért - gyönyörűen átengedték a szállítmányokat a török határon, velük együtt a nem tiszta szándékú embereket is. Visszafelé fegyverek és ami kell az iszlamistáknak.

<b>Szóval a törökök (is) nem kicsit ludasak e történetben és hazudnak mint a vízfolyás.</b>
Az orosz drónok és felderítők bizonyíthatóan dokumentálták a csempészútvonalakat, vagy átszállítják török finomítókba, vagy a Jihan vezetéken áttolják.
Tanulság: egy ex-KGB-st ne próbálj átb***ni, mert te húzod a rövidebbet ...

Egy apró személyes: nyáron egy kurd ismerősöm lakást vett a fővárosban és tizen-x milliót kp-ben rakták le az ügyvédnél.
Volt vele egy kurd figura, aki - adta a forrást, és nem is tudom mennyi pénz volt nála - azt kérdezte először, dollárban, euróban, vagy forintban adja az árat ? (......)
Miután megvolt a bolt, szerződés, elinvitáltak minket egy ebédre - a kurdok - egy Istanbul nevű török étterembe :)))
Aztán beszélgettünk és kiderült, hogy a nagy zsugás kurd olajkereskedő-milliárdos, kezében a biznisz nem kicsi része.
Szóval így megy ez keleten.
Ott a pénznek tényleg nincs szaga.

Én meg azon gondolkodom fél éve, hogy miből/minek vásárolnak szírek gyógyszertárakat Mo.-n??? </blockquote>

Nem kell azon gondolkodni. Legalizálják a fekete stexet. Ilyen egyszerű.
Gyakorlatilag mi is pénzmosodaként működünk, ha úgy nézzük.
 

eevil

Active Member
2015. július 3.
240
70
28
Még Kínában sem sikerült a konfucianizmus/buddhizmus/taoizmus kiírtása, sőt!
Észak-Korea is
(Le vagyok maradva. Bocs...)
Nem hasonlítanám a Távol- és Közel-Keletet egymáshoz, mert amióta az iszlám jelen van, azóta a Közel-Keleten magas kultúra nem fejlődött ki. Kábé sötét középkor. A Távol-Keletnek viszont kezdetektől szerves része az említett három irányzat (van több is, de ez most mindegy).
Mi több... Én úgy látom, hogy a mostani kínai és észak-koreai rendszerek hivatalrendszerükben és szokásukban egy-az-egyben viszik tovább a konfucianista császárság eszméjét modernizált változatban. Ami Kínát tekintve és diszkréten számolva is 2200 éves kontinuitás... (a kis rövid köztársasági bakit nem véve figyelembe 1912 és 49 között)

Ehhez képest a közel-keleti országok berendezkedése egy teveszőrszagú semmi.
 

hausser

Member
2015. január 22.
282
0
16
<blockquote rel="zztop">Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fog találkozni Recep Tayyip Erdogan török államfővel a párizsi klímakonferencia alkalmával, de nem kizárt, hogy tárgyal Barack Obama amerikai elnökkel - közölte hétfőn az orosz államfőszóvivője.
http://gondola.hu/hirek/180666-Putyin_nem_talalkozik_Erdogannal.html

Obama és Putyin már tárgyalnak is.....</blockquote>

Na ja a két legrégebbi szövetséges.
Minden álarc ellenére az USA és Oroszország a legősibb szövetségesek.
A Krimi háború óta tart ez a szerelmi viszony.
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
Nemrég mást olvastam erről a rakétáról (R73) pl. ezt ....
"A Luftwaffe a Keletnémet Légierő MiG–29-eseivel hozzájutott a rakétához, amelyet nagyon korszerű fegyvernek ítéltek, és részben a vele szerzett kedvező tapasztalatok vezettek az AIM–2000 IRIS–T kifejlesztéséhez."

"nagyon korszerű fegyvernek ítéltek"

Marmint akkor, de azota eltelt 25 ev, plusz az R-27/73 sose tudta elesben bemutatni sehol, hogy egyaltalan tudnak-e barmit is, mindig a vesztes oldalon voltak. Masreszt pont a nemet egyesules kapcsan a nyugati fejlesztök es legierök mindent megtudtak az R-73 es R-27-röl az alapos teszteket követöen, ez is befolyasolhatta a raketak eredmenytelen palyafutasat.
Az is elgondolkodtato, hogy amig a kinaiak mindent lemasolnak, koppintottak a Szu-xx gepeket is, az orosz raketakat eszukbe se jutott ugyanigy lemasolni a project reszekent.
Szerintem ma is a legiharcraketak vonalan lehet az oroszok legnagyobb a lemaradasuk a nyugattol. Es amig repulögepeknel mar jelennek meg igeretes uj, vagy nagyban tovabbfejlesztett tipusok, a legiharcraketak vonalan, mintha megallt volna az idö.

Anno a nemetek az egyesules lelkesedeseben amugy a Mig-29-et is korszerunek minösitettek a nemetek, es reszben azon kisszamu szovjet fegyver egyike volt, amit atvettek es hasznaltak, söt akkor meg azt is komolyan merlegeltek egy rövid ideig, hogy szazas nagysagrendben uj gyartasu gepeket is vesznek az oroszoktol! Egyebkent anno a Mig-29 kapcsan sok volt a mitosz.... Pl olvastam olyan nemet "elemzest" is anno, ami szerint a Mig-29 primitiv lemezelese a nagyon hepehupas felulettel direkt jo, mert a golflabdahoz hasonloan ez extra felhajtoeröt termelhet. :) :)
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 918
113
Ha Jumurdzsákék hülyék lennének, akkor zárnák el a szorost. Ugyanis így ellenőrizhetik az áthaladást. A lezárás háborút jelentene, amikoris a Boszporuszt azonnal kiszélesítené néhány orosz robotrepülő. Más. Vajon miért nincsenek nemzetközi megfigyelők a török-szír határon? Nehogy olajos legyen a lábuk? A törökök és a kurdok ugyanúgy nyakig vannak az olajbizniszben. A kurdoknak is kell fegyverre a pénz. Más kérdés, ha az oroszok (nyíltan) titokban mögéjük állnak. Akkor Jumurzsákéknak viszketni fog a bajszuk. Őket csak egy Kurd állam tudná sakkban tartani..... Azt hiszik, a NATO mögöttük áll. Pedig - amíg nincs felkészülve katonailag, gazdaságilag -, addig a NATO csak szájkaratét hajlandó a törökök mellett bevetni. Azt sem egységesen....

Jonny, rég láttalak itt..... :)
 

Capslock

Member
2010. december 30.
580
2
18
Szerintem ma is a legiharcraketak vonalan lehet az oroszok legnagyobb a lemaradasuk a nyugattol. Es amig repulögepeknel mar jelennek meg igeretes uj, vagy nagyban tovabbfejlesztett tipusok, a legiharcraketak vonalan, mintha megallt volna az idö.

Az hogy nem vittek oda, az R-77 program teljes csödjet jelenti. En egyebkent az oroszok helyeben mar csak azert is latvanyosan megreptettem volna idönkent egy-egy R-77-et psziches hadviseleskent, hogy a törököknek legyen egy kis plusz hazifeladat azon is gondolkozni.... :)
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
350
2 003
93
<blockquote rel="zztop">
Nemrég mást olvastam erről a rakétáról (R73) pl. ezt ....
"A Luftwaffe a Keletnémet Légierő MiG–29-eseivel hozzájutott a rakétához, amelyet nagyon korszerű fegyvernek ítéltek, és részben a vele szerzett kedvező tapasztalatok vezettek az AIM–2000 IRIS–T kifejlesztéséhez."

"nagyon korszerű fegyvernek ítéltek"

Marmint akkor, de azota eltelt 25 ev, plusz az R-27/73 sose tudta elesben bemutatni sehol, hogy egyaltalan tudnak-e barmit is, mindig a vesztes oldalon voltak. Masreszt pont a nemet egyesules kapcsan a nyugati fejlesztök es legierök mindent megtudtak az R-73 es R-27-röl az alapos teszteket követöen, ez is befolyasolhatta a raketak eredmenytelen palyafutasat.

Köszönöm az információkat ...
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
<blockquote rel="kalapacs"><blockquote rel="boki">Néhány T-90A az orosz raktárakból nem csinál nyarat Szíriában...:) Állítólag az irániak kérték, hogy "leteszteljék" harci korulmények kozott, mert szeretnének rendelni belole.
Hát nem tudom elég lesz-e a Stora a TOW ellen. Szerintem ide KAZ kellett volna.
A T-90A nincs optimalizálva a szíriai harci korulményekhez.


Hat persze hogy csak termekmintarol van szo egy olyan allamtol amelyik nem hogy fizeteskeptelen de egyaltalan a megmaradasaert kuzd, es ha meg is marad akkor is evtizedekig tart az ujjaepites.

Ilyen helyzetben teljesen normalis hogy ilyeneket akarnanak rendelni.


Remelem komolyan gondoltad amit irtal mert ha nem az szimplan ugy nezne ki mintha hulyenek nezned a masikat.



</blockquote>

Az irániak kérték! Nem a szírek! Irán nem fizetésképtelen, és nem is kell újjá építeni.

Boki nem akar téged hülyének nézni, de nem nagyon lesz más választása, ha láthatóan még az olvasással is gondjaid vannak a nagy russzofób elvakultságodban.</blockquote>


Gondolom nagyon meglepne ha ezek a harckocsik megis a szireknel kotnenek ki ?
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
Két torok tengeralattjáró figyeli a Moszkva rakétás cirkálót a Foldkozi-tenger keleti részén.
http://www.interfax.ru/world/482330

Szerintem csak az egyik torok a masik gorog es tuti van ott arra fele egy izraeli is meg esetleg egy amerikai is. Szepen felosztva a korzet a Moszkva korul.

De meg a Briteket sem zarnam ki.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 429
18 848
113
Az hogy nem vittek oda, az R-77 program teljes csödjet jelenti. En egyebkent az oroszok helyeben mar csak azert is latvanyosan megreptettem volna idönkent egy-egy R-77-et psziches hadviseleskent, hogy a törököknek legyen egy kis plusz hazifeladat azon is gondolkozni.... :)

Am meg ja!

Valahol olvastam hogy a modernizált r-77 rakétát 2013 óta gyártsák.
Nem értem hogy az oroszok miért nem mutatnak valamit élesben.
Ha már a bombázásoknál elkezdenek érdeklődni a szuhoj gépek iránt küldőldön akkor mi lett volna ha egy szu-30sm lő le egy f-16 gépet R-77 rakétával?
 

akagi

Well-Known Member
2015. január 16.
1 814
305
83
Két torok tengeralattjáró figyeli a Moszkva rakétás cirkálót a Foldkozi-tenger keleti részén.
http://www.interfax.ru/world/482330
Meddig?

Erdogan-nak nagyon össze kellene szednie magát, hogy jól jöjjön ki ebből a helyzetből. Vagy az oroszok tényleg elfoglalják a
Boszporuszt és kezdődik a harmadik élesben! A törökök nem zárhatják le egyoldalúan a Boszporuszt az oroszok elől, mert nemzetközi békeszerződés biztosítsa a használatát. Más kérdés, hogy az USA és izrael elől lezárhatja!
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
<blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="kalapacs"><blockquote rel="boki">Néhány T-90A az orosz raktárakból nem csinál nyarat Szíriában...:) Állítólag az irániak kérték, hogy "leteszteljék" harci korulmények kozott, mert szeretnének rendelni belole.
Hát nem tudom elég lesz-e a Stora a TOW ellen. Szerintem ide KAZ kellett volna.
A T-90A nincs optimalizálva a szíriai harci korulményekhez.


Hat persze hogy csak termekmintarol van szo egy olyan allamtol amelyik nem hogy fizeteskeptelen de egyaltalan a megmaradasaert kuzd, es ha meg is marad akkor is evtizedekig tart az ujjaepites.

Ilyen helyzetben teljesen normalis hogy ilyeneket akarnanak rendelni.


Remelem komolyan gondoltad amit irtal mert ha nem az szimplan ugy nezne ki mintha hulyenek nezned a masikat.



</blockquote>

Az irániak kérték! Nem a szírek! Irán nem fizetésképtelen, és nem is kell újjá építeni.

Boki nem akar téged hülyének nézni, de nem nagyon lesz más választása, ha láthatóan még az olvasással is gondjaid vannak a nagy russzofób elvakultságodban.</blockquote>


Gondolom nagyon meglepne ha ezek a harckocsik megis a szireknel kotnenek ki ? </blockquote>

Cseppet sem lepne meg, hiszen már náluk vannak ezek a harckocsik.
Ha holnap Asszad bejelentené, hogy Szíria rendel 200db-ot, az meglepne. De ilyen nem lesz, ne aggódj.
 

kalapacs

Member
2015. november 27.
565
3
18
<blockquote rel="kalapacs"><blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="kalapacs"><blockquote rel="boki">Néhány T-90A az orosz raktárakból nem csinál nyarat Szíriában...:) Állítólag az irániak kérték, hogy "leteszteljék" harci korulmények kozott, mert szeretnének rendelni belole.
Hát nem tudom elég lesz-e a Stora a TOW ellen. Szerintem ide KAZ kellett volna.
A T-90A nincs optimalizálva a szíriai harci korulményekhez.


Hat persze hogy csak termekmintarol van szo egy olyan allamtol amelyik nem hogy fizeteskeptelen de egyaltalan a megmaradasaert kuzd, es ha meg is marad akkor is evtizedekig tart az ujjaepites.

Ilyen helyzetben teljesen normalis hogy ilyeneket akarnanak rendelni.


Remelem komolyan gondoltad amit irtal mert ha nem az szimplan ugy nezne ki mintha hulyenek nezned a masikat.



</blockquote>

Az irániak kérték! Nem a szírek! Irán nem fizetésképtelen, és nem is kell újjá építeni.

Boki nem akar téged hülyének nézni, de nem nagyon lesz más választása, ha láthatóan még az olvasással is gondjaid vannak a nagy russzofób elvakultságodban.</blockquote>


Gondolom nagyon meglepne ha ezek a harckocsik megis a szireknel kotnenek ki ? </blockquote>

Cseppet sem lepne meg, hiszen már náluk vannak ezek a harckocsik.
Ha holnap Asszad bejelentené, hogy Szíria rendel 200db-ot, az meglepne. De ilyen nem lesz, ne aggódj. </blockquote>


Pedig en erre szamitok. Aszad megrendeli mert igy legalizalja az orosz fegyverszallitast. Kifizetve sose lesz. Mar most eligert mindenfele koncessziot amit csak lehetett.

Meglatjuk.

Kiderul hogy ruszofob vagy csak tapasztalt vagyok :::)
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
<blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="kalapacs"><blockquote rel="ghostface"><blockquote rel="kalapacs"><blockquote rel="boki">Néhány T-90A az orosz raktárakból nem csinál nyarat Szíriában...:) Állítólag az irániak kérték, hogy "leteszteljék" harci korulmények kozott, mert szeretnének rendelni belole.
Hát nem tudom elég lesz-e a Stora a TOW ellen. Szerintem ide KAZ kellett volna.
A T-90A nincs optimalizálva a szíriai harci korulményekhez.


Hat persze hogy csak termekmintarol van szo egy olyan allamtol amelyik nem hogy fizeteskeptelen de egyaltalan a megmaradasaert kuzd, es ha meg is marad akkor is evtizedekig tart az ujjaepites.

Ilyen helyzetben teljesen normalis hogy ilyeneket akarnanak rendelni.


Remelem komolyan gondoltad amit irtal mert ha nem az szimplan ugy nezne ki mintha hulyenek nezned a masikat.



</blockquote>

Az irániak kérték! Nem a szírek! Irán nem fizetésképtelen, és nem is kell újjá építeni.

Boki nem akar téged hülyének nézni, de nem nagyon lesz más választása, ha láthatóan még az olvasással is gondjaid vannak a nagy russzofób elvakultságodban.</blockquote>


Gondolom nagyon meglepne ha ezek a harckocsik megis a szireknel kotnenek ki ? </blockquote>

Cseppet sem lepne meg, hiszen már náluk vannak ezek a harckocsik.
Ha holnap Asszad bejelentené, hogy Szíria rendel 200db-ot, az meglepne. De ilyen nem lesz, ne aggódj. </blockquote>


Pedig en erre szamitok. Aszad megrendeli mert igy legalizalja az orosz fegyverszallitast. Kifizetve sose lesz. Mar most eligert mindenfele koncessziot amit csak lehetett.

Meglatjuk.

Kiderul hogy ruszofob vagy csak tapasztalt vagyok :::)
</blockquote>

A kettő nem zárja ki egymást. ;)

Deee vajon ha csak ígérgetés kérdése, akkor miért nem nyüzsögnek már a T-90-ek Szíriában?