Török drónok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Szíria, Idlib, 2020 február. Kiválóan szerepelnek a török drónok. Megérdemelnek egy topikot.
DZFDz2wW0AA4qJS.jpg


...és nem is csúnyák
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
Szerintem itt inkább az számít mekkora veszteséget okoztak mielőtt elkezdték leszedegetni ezeket. Ráadásul ehhez kellett az orosz támogatás és az újabb légvédelmi egységek odaszállítása.
Azért nem minden helyi konfliktusban áll nagytestvér (ilyen aktívan) a küzdő felek oldalán.
Kis Hazánk is épp most készül a légvédelem modernizálásába. A dróntámadás ellen is fel kell vérteznünk magunkat. Az orosz rendszerek már bizonyítottak. Mi azonban olyat nem vehetünk. Vajon a nyugatiak rendszerek mennyire vannak felkészítve erre? Nem is az oroszok ellen gondolom, hanem a "kedves" szomszédok miatt. Akik esetleg a gyengécske légierejük kiegészítéseként/helyett, vagy a tüzérségük támogatására ilyeneket indíthatnak ellenünk egy esetleges konfliktusban.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
According to information published on Internet, Tunisia will purchase 6 UAVs Anka-S and three control centers for a total amount of $240 million. The deal was signed including technology transfer between Tunisia and TAI (Turkish Aerospace Industry) to assemble the ANKA-S locally with the possibility to sell the UAV to other African countries.

Tunisia to purchase Turkish-made Anka-S Unmanned Aerial Vehicles
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 123
113
Szerintem itt inkább az számít mekkora veszteséget okoztak mielőtt elkezdték leszedegetni ezeket. Ráadásul ehhez kellett az orosz támogatás és az újabb légvédelmi egységek odaszállítása.
Azért nem minden helyi konfliktusban áll nagytestvér (ilyen aktívan) a küzdő felek oldalán.
Kis Hazánk is épp most készül a légvédelem modernizálásába. A dróntámadás ellen is fel kell vérteznünk magunkat. Az orosz rendszerek már bizonyítottak. Mi azonban olyat nem vehetünk. Vajon a nyugatiak rendszerek mennyire vannak felkészítve erre? Nem is az oroszok ellen gondolom, hanem a "kedves" szomszédok miatt. Akik esetleg a gyengécske légierejük kiegészítéseként/helyett, vagy a tüzérségük támogatására ilyeneket indíthatnak ellenünk egy esetleges konfliktusban.

https://www.armadninoviny.cz/turecky-dron-bayraktar-tb2-zabijak-systemu-pancir.html

Azt irja hogy a Pancir-Bayraktar harcot a dron nyeri penzugyileg.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
  • Tetszik
Reactions: endre

Rotten878

Active Member
2018. november 21.
211
181
43
Az idők változnak, meg kell próbálniuk alkalmassá tenni erre is. Majd kiderül mennyire megy majd.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
A légvédelmi rakéta és gépkarabély árharcot meg a gépkarabély.
Almát körtével, nem a drónok lövik ki a Pantsirokat.
Ahogyan a Pantsirokat sem a drónok ellen találták ki anno.
Részben egyet értek, de nyilván pongyola az egész kérdéskör megfogalmazása, drón a pár száz USD-s DJI valami is, meg drón a GH is a közel 200 milliós árával is. Van olyan drón fajta bőven, ami ellen hatékony és költséghatékony is a pantsir, ami nem csodafegyver, nyilván.
 
  • Tetszik
Reactions: Rotten878
W

Wilson

Guest
A Béke Forrása hadművelet során használt natív rendszerek: légiplatformok és lőszerek
Író Ahmet Alemdar
Publikálva 2019. október 27-én

1.rész



2019. október 9-én, 16.10-kor Recep Tayyip Erdoğan elnök bejelentette,hogy elindította a Béke Forrása hadműveletet. Erdogan kijelentette: "Célunk a terrorista folyosó elpusztítása, és ezzel megpróbálunk békét hozni a déli határunkhoz, és a régióban."

Ebben a tanulmányban; Megvizsgáljuk, hogy milyen belföldi és nemzetközi repülőgép-rendszereket használtak biztonsági erõink a Béke Forrása hadûvelet során, amelyet a török fegyveres erõk indítottak a terrorista folyosó elpusztítására,a régióban.

Kék Honvédőnk az égen
A Peace Spring műveletben részt vevő biztonsági erők leltárában különféle osztályú és konfigurációjú légi platformok vannak. A helyszínen biztonsági erõink által használt légi platformok általában;

  • Légitűz-támogatás nyújtása a szárazföldi csapatok számára
  • Megfigyelési tevékenységekben való részvétel
  • Tevékenységek folytatása az ellenséges elemek semlegesítésére
  • Hírszerzési információk biztosítása a helyszínen található csapatok számára


T129 ATAK helikopter
T129 TUSAŞ által kifejlesztett támadó helikopter; Ez egy olyan platform, amelyet a "forró levegő-magas tengerszint feletti magasságú" feladatok elvégzésére optimalizáltak nehéz fegyverekkel együtt. A T129 Attack helikoptert a nemzeti képességekkel és képességekkel összhangban fejlesztették ki annak érdekében, hogy kielégítsék a török fegyveres erők támadó helikopterének igényét, a helikopterek magas manőverező képességgel és teljesítőképességükkel - éjjel-nappal - aktívan részt vesznek a török fegyveres erők műveleteiben.



Az AselFLIR-300T nappali és éjszakai képalkotó rendszer , amely a helikopter fején található , 360 ° -kal elforgatható, 20 km-es távolságot képes észlelni, és 10 km-es távolságot is azonosíthat .

T129 ATAK, legfeljebb 76 nem vezetett rakéta és 500 db lőszer kapacitású, 20 mm-es ágyúval felszerelve a közvetlen légi támasztási missziókhoz , 8 UMTAS tank-ellenes rakéta, 16 CİRİT lézeres irányítású rakéta, 8 STINGER Air- rakéta többcélú küldetésekhez. Ez magában foglalja a legmodernebb elektronikus hadviselést és az elektrooptikai rendszereket is.

T-129-Atak-Helikopteri-Teknofest.jpg

T-129 ATAK
ANKA - fegyveres / pilóta nélküli légi jármű
Az ANKA rendszer, amelyet valós idejű képalkotó feladatokra fejlesztenek ki, ideértve a nappali és az éjszakai időt is, ideértve a rossz időjárási körülményeket is, felderítés, megfigyelés, rögzített / mobil célpont észlelés, diagnosztizálás, azonosítás és nyomon követés céljából, a következő hasznos terheket hordozza e feladatok teljesítése érdekében:

• Elektrooptikai nappali kamerarendszer,
• Nappali / infravörös / lézeres távolságmérő eszköz és lézeres mutató ,
• SAR / MTI-ISAR hasznos terhelés

SATCOM funkciójának köszönhetően, az Anka-S , a közepes magasságú, hosszú légi tartózkodási osztályú, személyzet nélküli légi járműrendszer ,. Az Anka-S üzemtartománya, amelyet nemzeti műholdakon keresztül lehet irányítani, több ezer kilométert ér el. Az Anka-S-nál a nemzeti kriptokommunikációs rendszer kielégíti az e terület igényeit a felfedezés-megfigyelő rendszerrel, amely Full HD felbontású éjszakai és nappali kamerából, gyenge megvilágítású kamerákból, lézermutatóval és lézeres távolságmérő rendszerekből áll.

ANKA-S-1.jpg

ANKA-S
Bayraktar TB2 - fegyveres / pilóta nélküli légi jármű
A Bayraktar TB2, az első hazai és nemzeti SİHA rendszer, amely a TAF nyilvántartásba lépett, a korábbi belső biztonsági és határokon átnyúló műveletekhez hasonlóan támogatja a biztonsági erőket. A török repülési történelem során a légiforgalmi (27 óra 3 perc) idő- és magassági rekord (27 ezer 30 láb) megdöntésével a Bayraktar TB2 55 kilogramm hasznos rakományt képes szállítani, és kommunikációs távolsága 150 kilométer.

A taktikai pilóta nélküli légijármű-rendszer, amelyet a Bayraktar TB2, közepes magasságú és hosszú távú (MALE) osztályú UAV koncepció alapján fejlesztettek ki, nemzeti és eredeti teljesen automatikus repülési irányítási funkciókkal (taxi, felszállás, körutazás, leszállás és park), valamint három redundáns repülési irányítási rendszerrel,ez egy egyedi felfedező és megfigyelő eszköz, amelyet a világszínvonalú navigációs és szenzorfúziós alkalmazásokkal szereltek fel.

Bayraktar-TB2-2.jpg
BAYRAKTAR TB2

Mini pilóta nélküli légi jármű
A Bayraktar Mini UAV rendszert teljesen önállóan fejlesztették ki, ez Törökország első mini-robotrendszere. A K + F-csoport intenzív munkájával és erőfeszítéseivel kifejlesztett rendszer sikeresen teljesítette az összes tesztet, és 2007-n először lépett a török fegyveres erők szolgálatába.

Mini-%C4%B0HA.png

Mini IHA
KARGU - UAV
A KARGU, az autonóm Rotary Wing Strike UAV egy forgószárnyú nemzeti UAV-megoldás, amelyet egy ember szállíthat aszimmetrikus hadviselés vagy terrorizmusellenes területeken történő felhasználáshoz, önállóan vagy távirányítóval működtetve.

kargu_1.jpg

Kargu, Autonomous Rotary Wing Strike UAV
ALPAGU Beater UAV
Az ALPAGU egy rögzített szárnyú UAV-megoldás, amelyet egy személy aszimmetrikus hadviselés vagy terrorizmus elleni területeken is használhat, indítóból lőhető fel, önállóan vagy távirányítóval működhet . Az ALPAGU hatékonyan használható rögzített vagy mozgó célok ellen az eredeti beágyazott és valós idejű képfeldolgozási és mély tanulási algoritmusoknak köszönhetően.
Az Alpagu csatár UAV működési távolsága 5 km,rövid idő alatt készen áll a használatra 10 perc alatt már a levegőben tartózkodhat. , Súlya 1,9 kg.

alpagu-blok-%C4%B1-idef19-.jpg

Alpagu Block-I IDEF'19
SERÇE-1 UAV
A SERÇE-1 Multi Rotor UAV egy teljesen autonóm repülési rendszer, amelyet különféle hasznos teherrel lehet felszerelni, a feladat igényeitől függően, mint például a közúti forgalmi információk és a határbiztonság, különös tekintettel a megfigyelési és hírszerzési feladatokra.

Ser%C3%A7e-1-%C4%B0HA.png

SERÇE-1 UAV
 
W

Wilson

Guest
2.rész

Lőszer és irányítókészletek

BPH-hava-platform.jpeg

UMTAS nagy hatótávolságú tankok elleni rakéta

Az UMTAS, amelyet a Roketsan elsősorban a támadó helikopter számára fejlesztett ki, tankok elleni rakétarendszer. Csúcstechnológiájával hatékony a modern csatatéri páncélozott fenyegetések ellen.

Az UMTAS maximális 8 km-es távolságra képes éjjel-nappal és minden időjárási körülmények között dolgozni.

UMTAS.jpg

UMTAS nagy hatótávolságú tankok elleni rakéta
MAM-L Mini intelligens lőszer
A MAM-L egy UMTAS technológián keresztül kifejlesztett rakétamotor nélküli sikló lőszer.

A kis súly kritikus követelmény; Az IHA-t úgy fejlesztették ki, hogy a közeli légitámogató és könnyű támadású repülőgépekből földi célokat lőjenek.

Küldetési képességek:

• Használat lehetősége rögzített és mozgó földi célpontok ellen.
• Hatékony nem erősített szerkezetekre, szárazföldi járművekre, radar-antennákra és az ellenséges személyzetre 25 méteres pontossággal.

MAM-L.jpg

MAM-L
MAM-C Mini intelligens lőszer
Mini intelligens lőszert (MAM-C) fejlesztettek ki pilóta nélküli légi járművekhez (UAV), könnyű támadási repülőgépekhez és levegő-föld-küldetésekhez, kis súlyú . A MAM-C nagy érzékenységgel rendelkezik a rögzített és mozgó célokra.

MAM-C.jpg

MAM-C Mini intelligens lőszer

Precíziós útmutatókészlet: HGK
A HGK max 25 km-es távolságot 40 000 láb tengerszint feletti magasságban éri el. A technológia legújabb terméke, amely a meglévő 2 000 font MK-84 és NEB bombákat intelligens bombákká változtatja, és ez egy vezetőkészlet, amely 6,3 méteres szórást biztosít nagy pontosságú találati képességgel, még ha távolról is dobják le.

HGK.jpg

HGK
UPS
Egy szárnyas vezetőkészlet, amely a meglévő nem irányított 1000 lb MK-83 és 500 lb MK-82 általános célú bombákat levegő-föld hosszú távú intelligens lőszerré alakítja. Ezáltal a meglévő bombák nagy pontosságú lövési képességet biztosítanak akár 10 m pontossággal, minden időjárási körülmények között akár 100 km-t meghaladó távolságból is. Ez lehetővé teszi a repülőgépek számára, hogy biztonságosan teljesítsék küldetéseiket anélkül, hogy megközelítenék a veszélyes zónát.

Mk-82 és


• Hossz: 2500 mm
• Szárnyak hossza: 2600 mm
• Átmérő: 275 mm
• Súly: 300 kg

Mk-83 a


• Hossz: 3200 mm
• Szárnyak hossza: 2600 mm
• Átmérő: 355 mm
• Súly: 600 kg


A TÜBİTAK SAGE által kifejlesztett KGK-t az ASELSAN gyártja .

30_kgk.png


Lézervezérelt bombakészlet: LGK
Az LGK egy lézeres irányítókészlet, amely 500 lb osztályú MK-82 és 2000 lb osztályú MK-84 bombákat költséghatékony és rendkívül megbízható intelligens lőszerré teszi. Az LGK nagyobb ütési érzékenységet, alacsonyabb másodlagos károkat és lövés utáni váltás képességét teszi lehetővé rögzített / mozgó célokkal szemben.

aselsan-lgk-Lazer-g%C3%BCd%C3%BCm-kiti-.jpg

Lézervezérelt bombakészlet: LGK
Radar és érzékelők
ASELPOD elektro-optikai felderítő, megfigyelő és célzó rendszer
Az ASELPOD egy új generációs, többérzékelős célzó rendszer, amelyet harci repülőgépekhez terveztek. Az ASELPOD a következő egységeket és képességeket tartalmazza, mindegyik fejlett funkciókkal:

  • Nagyfelbontású, 3. generációs hőkamera (FLIR)
  • Lézeres távolságmérő / céljelző
  • Lézerpont nyomkövető egység
  • Lézervilágító egység
  • A fejlett automatikus video célkövetővel, a többcélú nyomkövetéssel, Thermal és a
  • Képes nyomon követni a nappali kamerák videóit egyidejűleg
  • Termikus / napi videó felvétele
  • Speciális képfeldolgozási algoritmusok
  • A cél érzékeny földrajzi információinak kiszámítása
  • Bővítési lehetőség a jövőbeni feladatokhoz






19_aselpod.png

ASELPOD elektro-optikai felderítő, megfigyelő és célzó rendszer
 
W

Wilson

Guest
MAM-L
Író Rasim Anil Kunt
Publikálva 2017. május 25






MAM-L Mini intelligens lőszer

A MAM-L egy UMTAS technológián keresztül kifejlesztett rakétamotor nélküli sikló lőszer.

A kis súly kritikus követelmény; Az IHA-t úgy fejlesztették ki, hogy a közeli légitámogató és könnyű támadó repülőgépekből földi célokat támadjanak vele .

Küldetési képességek:

• Egyaránt használható álló és mozgó földi célpontok ellen.
• Hatékony nem megerősített szerkezetekre, szárazföldi járművekre, radar-antennákra és az ellenséges személyzetre 25 méteres hatókörben.



Technikai előírások

Maximális hatósugár 8 km


Robbanófej 10 kg


Vezérlés Félig aktív lézer

Súly 22.5 kg

Átmérő 160 mm

Hossz 1000 mm