A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 313
76 927
113
Nem tudtam, köszönöm a választ.
Lehetséges, hogy a honvédségnél a támogató szakaszokban lesz vegyesen 60 és 81 mm-es aknavető? Ha már náluk tartunk atgm váltás várható?

Felsleges vagyesen,vagy ez vagy az.A 60mm-es bőven elég a századnak,nem kell nagyobb.
 
  • Tetszik
Reactions: Hummen23

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Na mondd okoska hogy van akkor.Mert úgy latszik,hogy te megtaláltad a temaban a bölcsek kövét aki meg ebben dolgozik az meg csak hülye mint a segg.

Ne személyeskedj!
Rém ostobaságokat írsz, ha meg lebuksz vele, akkor személyeskedsz. Nem elegáns.
Minden lövész tudja hány alegység van. Minden katona tudja mi az a B rendszeresített beosztás, mi az a feltölthető (F) és mi az, hogy zárolt, nem feltölthető. Ha konkrétan nem tudod mi van, akkor bölcsebb maradtál volna ha hallgatsz. Ha meg olyat írtál ami nem valós, és ez nyilvánvalóvá válik számodra (kérdezz katonákat), akkor még egy dolgot mindig megtehetsz. De az messze nem a személyeskedés!
Olyanokat irkáltok amik sose voltak! Csak hisztek valamit, de nem tudjátok, ezért baromságokat irkáltok.
Azért mert már nem vagyok bent, ne gondold, hogy nem tudom mi van.
Lehet, hogy nem lehet elmondani a felépítést, nem is várom el senkitől. Te megpróbáltad, nem túl bölcs módon. Ha privátban érdekel elmondom.
Az én provokatív kérdésem (a választ pontosan tudom, mint ahogy nagyon sokan tudják), arra irányult, hogy tisztán lássatok itt a fórumon, ne hordjatok össze olyat, ami messze van a valóságtól.
És ne kavarodjatok össze, nem a feltöltöttségről van szó, hanem a béke szervezetről.

Egyébként a mondatod utolsó részével egyetértek.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 206
119 823
113
Amíg a nato nem határoz meg új stanaget a lőszerre, addig semmiképpen se álljunk át 7.62 NATO-ra, mert könnyen úgy járhatunk, mint az 5.56-ra való áttéréssel, amikor is 2-3 hónappal a bejelentésünk után döntött az USA a 6.8 GP lőszer rendszeresítéséről.
Az hogy tesztelik még nem döntés.
A jelenlegi lőszerre való átállás pedig eldöntött kérdés.
 

Firga bácsi

Well-Known Member
2019. december 8.
499
767
93
Akkor nem tudható, hogy hány lövészszázad ünnepli a mai napot?
(mindenki László náluk :) )

Isten éltesse a lövészeket, meg a Lászlókat utólag!
Aki meg okoskodik, hogy mennyi az annyi, az kérdezze már meg az ott szolgálóktól, utána közölje a számokat, ha akarja. Látszik, hogy néhány ember előbb ír, mint gondolkodik, a katonák meg röhögnek, vagy sírnak. Hagyd, írtak már más butaságokat is.
Te "László" vagy?
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 051
3 989
113
Meg egyszer mondom, suletlensegeket írsz. Tárgyi tévedéseket! Olyat állítasz, ami sose volt. Honnan veszed ezeket? Hol láttál ilyet? Valótlan, és megtevesztesz vele embereket.
Fogalmad sincs a valós helyzetről.
Bár nem olvastam végig az előzményeket, de nem lehet hogy simán elbeszéltek egymás mellett?
Lehet hogy te (M) zárolt technikáról beszélsz, Dudi pedig nem?
Vannak még egyáltalán "M" zárolt gépek?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Bár nem olvastam végig az előzményeket, de nem lehet hogy simán elbeszéltek egymás mellett?
Lehet hogy te (M) zárolt technikáról beszélsz, ő pedig nem?
Nem technika. Szervezet, struktúra. Olyat állít, ami nem úgy van. Más az, hogy valami eleve nincs, vagy van, csak ideiglenesen bezárom. Ami nincs, azt nem lehet zárolni.
Olyan, mintha azt mondaná, hogy Kecskeméten három vadászrepülő század van, mert dandár jogállású, tehát kell legyen. Nincs, csonka szervezetnek hívják. Nincs M zárolt vadász század sem. Ennyi.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi
K

kamm

Guest
Az hogy tesztelik még nem döntés.
A jelenlegi lőszerre való átállás pedig eldöntött kérdés.

Igen, errol olvastam en is - NATO 7.62 a geppuskasnak...

Azért fűztem bele a Cz Bren 2 BR-t, mert sajtófotókon lehetett látni. Talán csapatpróbázzák. A UA TPG-3 valószínűleg csak a támogatóknáll lesz 300 WM, vagy 338 LM kaliberekben valamilyen 50-es rombolóval együtt. (a cégjegyzékben már megtalálható a Unique Alpine Magyarország, aminek ez az egyetlen katonai fegyvere) Ahogy most is van a hulladék szvd, szép puska, és gepárd M1.
Ezek közül mindegyiket kukázni kell.
A 60-as hirtenberger commandó pedig bőven elfér raj szintén is, és hatalmas tűzerő növekedést biztosítana. Kétlem, hogy ne lenne rendszeresítve a cég teljes termékpalettája.
A pkm sem felel meg a modern követelményeknek, miért is pont azt ne cserélnék le? Nem tétel a Z2026 költségvetéséz képest.
Az FN herstal csak egy tipp volt a részemről, nekem szimpatikusabb mint a német géppuskák.

A legjobb a cseheke lenne, de nekik nincs ilyesmi, igy marad nemet, amit gyarthatunk magunk is.

Látom a legkisebb egyetértés a gpu -val kapcsolatban van. Gyors kérdés, ha már gyár is települt hozzánk - a CZ -nek ennyire nincs semmi könnyű géppuskája vagy nem jó? Értem ez alatt, hogy pl. 7,62x51 NATO kaliber vastagabb csővel? Tudom önmagában ez nem lenne feltétlenül jó ...

Az is érdekes kérdés, hogy van olyan aki szerint a PKM -et (7,62x54) nem kellene cserélni. Ez nem lenne gond a "NATO kompabilitás" terén? Értem ez alatt, hogy a gépkarabélyok terén is ez (a NATO kompabilitás) lehetett a fő indok a 7,62x39 leváltására ...

Legtöbben akik váltanák, azok 7,62x51 NATO -ra váltanának e téren - FN Minimi 7,62 MK3 vagy H&K MG5 ... Ez a Sig Sauer MG 338 egész érdekes kivétel lenne. Jónak nagyon jó, de egy újabb kaliber ...

A rajtámogató lövész koncepció (azaz nem "mesterlövész" - hanem inkább az SzVD vonal továbbgondolása) már ennyire idejétmúlt lenne egyébként? Látom 'Hummen23' említett, hogy egy katonának a rajból lehetne e célból CZ Bren 2 BR 7,62 vagy UA TPG-3 (ugye ezek is 7,62x51 NATO), de senki más nem gondolt az újonnan tervezett rajba ilyen szerepkört.

Minden NATO lesz, elvileg a PKM is megy, a kerdes csak az, mikor.

A közelmúltban elhangzott nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy mindent cserélünk.
Korom Ferenc saját szavai szerint cél az adaptív honvédség létrehozás.
Nem vagyok a téma szakértője, de ez az én olvasatomban a lehető legtöbb felmerülő probléma leküzdésére való képesség. Ez talán a fegyverekkel kezdődik.

Nekem is úgy tunik. Viszont ami jon, az legyen licenszben gyarthato inkabb, pl MG3 vagy hasonlo.

Igen, a multikaliber előny. Ugyanakkor leginkább csak olyan módon manifesztálódik az előny a gyakorlatban, hogy lenne pl. x db 7,62x51 NATO meg y darab .338 NM (és/vagy z darab 6.8 GP). Azaz harctéri körülmények között biztos nem fognak szerelgetni illetve "normál" békeidős tábori tevékenység folyamán sem jellemző, hogy multikaliber fegyvereket (pláne tömegesen) átszerelgessenek. Persze a tekintetben így is előnyös lehetne, hogy amennyiben egy adott misszióban a környéken levő szövetségeseink várhatóan melyiket alkalmazzák - akkor azt vinnénk abba a misszióba.

Egyetertek, ez a szerelgetosdi csak extra logisztika meg minden.

A kérdés maradt az, mi gyarthato licensz alapjan ugyanott, ahol a Breneket is gyartjak mar...?
A RM barmikor odaadja az MG3-at, van mas opcio, lehet pl az MG5-ot licenszelni?
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 936
18 421
113
A RM barmikor odaadja az MG3-at,

Van már hazai kézifegyver gyárunk. Gyártunk pisztolyt, géppisztolyt, gépkarabélyt. Meg kell venni egy modern géppuska gyártási jogát és gyártási technológiáját. Aztán el tudjuk látni hazai fegyverből a haderőt ebben a szegmensben is.
 
K

kamm

Guest
Van már hazai kézifegyver gyárunk. Gyártunk pisztolyt, géppisztolyt, gépkarabélyt. Meg kell venni egy modern géppuska gyártási jogát és gyártási technológiáját. Aztán el tudjuk látni hazai fegyverből a haderőt ebben a szegmensben is.

Igen, errol beszelek. Ugyanott gyarthato, csak egy olyan licensz kell, amit kesobb is barmilyen urmeretre at lehet allitani, akar modosithatjuk is stb, ezert emlegeten a Rheinmentallt (mar vagy 100 eve is gyartottuk.)
 
  • Tetszik
Reactions: honved

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 313
76 927
113
Nem technika. Szervezet, struktúra. Olyat állít, ami nem úgy van. Más az, hogy valami eleve nincs, vagy van, csak ideiglenesen bezárom. Ami nincs, azt nem lehet zárolni.
Olyan, mintha azt mondaná, hogy Kecskeméten három vadászrepülő század van, mert dandár jogállású, tehát kell legyen. Nincs, csonka szervezetnek hívják. Nincs M zárolt vadász század sem. Ennyi.

Nincsenek M zárolt alegységek értsd már meg.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Nincsenek M zárolt alegységek értsd már meg.
Ki beszél erről? Egyébként vannak. B zárolt, azt jelenti, hogy a B szervezet ben zárolt, tehát békében meglévő, de fel nem tölthető, ha erre gondolsz, csak nem találod a kifejezéseket.
Viszont amiket írtál, azok egy része egyik sem, fogadd el. Nézz utána, érdeklődj. Aztán korrigalj.
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi