A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Uhh...ez valami olyan magas rendfokozatú SZAKMAI beosztás aminek nincs parancsnoki jogköre.
Erősítse meg valaki,mert nem vagyok benne biztos!

Kb azt csinalja mint regen(az átalakítas előtt)a haderőnem parancsnok.Amúgy ez a szemlélősdi nem újkeletű, a II.vh idején is voltak a Magyar Kiralyi Honvédségben.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and borisz

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Dehogy!
Ha egy privát cégnél felveszel valakit, annak azonnal biztosítani kell a munkafeltételeket.
Mondjuk egy építőipari cég szerinted hogyan vesz fel egy nehézgépkezelőt? Először felveszi az embert, majd megveszi hozzá valahonnan, meg valahogyan a markolót? :rolleyes:
Nem! Először megveszi a gépet és utána keres rá kezelőt.
Ne nagyon akarjunk már plusz embereket bezupálni, amikor - annak ellenére hogy állítólag gyakorlóból már van elég - a szentesiek múltkori gyakorlatán az egész állomány en block a bociban feszített.

Azt gondolom, humán kérdésekben nem egyforma a gondolkodásunk.

Simán felveszek egy általam alkalmasnak ítélt embert markolósnak akkor is, ha nincs papírja és elküldöm suliba miközben azt intézi megoldom a gép beszerzését. Várjunk csak ilyet én már csináltam csak targoncásokkal...

Inkább fizetem a srácokat rendesen, minthogy ott álljak a csillió-millió aranykrajcárba kerülő gépeimmel amikbe nincs egy épkézláb, tapasztalattal rendelkező ember akit beleültessek.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 677
32 322
113
Jah az hol van a 3000-től?
Messze de 14 helyszinen ki van maxolva a letszam cirka 32 fo/helyorseg

Egyebkent a toborzoba is aztmondtak nemigazan jelentkeznek sokan specialis tartalekosnak. De az erdeklodok szama jelentosen megugrott /valoszinuleg a specialis tartalekos rendszer miatt./ mert erdeklodni az utan erdeklodik a plusz "tomeg" csak felvilagositjak oket hogy mas tartalekos vagy epp szerzodeses formaval jobban jarnak. Igy a masodik alkalommal mar nem a specialis tartalekos kerul beirasra a nagykonyvbe...
Ebbol a szempontbol jo dolognak tartjak mert bar specialis tartalekosokat nem sokat toboroznak de a rendszer tobbi elemere sokkal tobb embert tudnak altala becsabitani.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Akkor nem világos neked a Z2026 koncepció: a folyamatosan emelkedő honvedelmi budzsebol mindig kb egyharmad megy fejlesztesre, az onmagaban is toborzo ereju, mig szinten hasonlo osszeg megy berfejlesztesre is, felteve hogy a vizfejet kozben meg is csapoljak... eloszor vegyek csak meg a technikat par ev alatt, akkor az mar itt van, utana mar van mire jol megfizetni az arra betanitando okosabbjat, nincs ezzel semmi baj.

A rampas pedig abszolút a legelső most már, hogy az utolsó régi gépet is nyugdíjaztak.
Szerintem akkor neked nem teljesen világos, hogy itt mi a humánerőforrás helyzet realitása.
És nem érzem reálisnak a rámpás kérdés prioritását sem.... mindegy mindenki azt hisz amit csak akar...
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Lehet hogy ez keményen fog hangzani, de per pillanat annyi minden technikát kell lecserélni, hogy - a hangzatos szlogenek ellenére - még mindig nem az ember az első a rendszerben.
A MH egy foglalkoztató, amelyik saját költségvetési keretből dolgozik. Ha a reformok, újrafegyverzés elején megemeli a fizetéseket az égbe, akkor olyan mennyiségű ember kerülhet a rendszerbe, ami elvihetné a dologi fejlesztésekre szánt keretet is.
Úgy járnánk, mint a csehek.
Szóval látszik, hogy emelik a fizukat, de per pillanat erre a nyomott létszámra van szerintem szüksége a seregnek, azért hogy meg tudják valósítani az eszközfejlesztéseket.
Az az igazság, hogy ez a válsághelyzet nem is biztos, hogy túl rosszkor érte a Honvédséget, mivel a kormányzat látványosan kiáll a korábbi tervek mellett.
Jelenleg nagyon kellemes feltételek mellett tud emberanyaghoz jutni. Ha nem is a "krém" kerül be, de később majd lehet válogatni.
És hogy mindezt miből gondolom?
Az egészségügyben, ahol tényleg nagy a baj, különböző pótlékos rendszert dolgoztak ki a hiányágazatok feltöltésére. Ez jelenleg - tudtommal - nem létezik a MH-n belül.
Mondjuk "harcoló" alegységi pótlék: nettó 80.000Ft
Különleges műveleti pótlék nettó 120.000 Ft.
Gépkocsivezetői pótlék: nettó 40.000Ft
Ezek csak ex has dolgok, és fingom sincs a prioritásokról a szervezeten belül. :)
Az alap juttatások is nőni fognak, de ez a differenciálás elkerülhetetlen, mert különben nehezen veszel rá embereket, hogy kimozduljanak a konfortzónából. Gondolom a katonazenekari újonc ugyan annyit kap, mint egy lövész...:cool:
Ok elfogadom, ennek az érvnek is lehet realitása...
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 279
7 745
113
948Magyar_leopard_2teljes.jpg

Ezek szerint Ilyen lesz... Végül is valami ilyesmiben gondolkodtunk mi is :D
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Ott is lehet jelentkezni normálisan katonának, kutyát se érdekel ez a covid tartalékos dolog.

Én azért mentem most arra mert jobb egy ilyen lightosabb alapozás után szerződésesre váltani ha már van egy ilyen lehetőség. Nem azt mondom hogy belerokkannék ha egyből jönne egy hat hetes alap, de legalább belelátok előtte. Ennyi idősen nem rohanok sehova, fizu szar de szerencsere tudtam megtakaritani korábban, amíg nem jött a karanén de szerencsére volt hova hazaköltözzek, aztán most már nem volt kérdés hogy vmi biztosabbat nézek meg nagyon régóta bennem volt a katonai vonal. Aztán most meglátjuk élesben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Jó, hogy ez előkerült, mert ma jött egy ilyen hír:
MBDA is joining with 13 partners and subcontractors from 5 countries to develop a new capability based on the MMP missile system that will be unique for mounted and dismounted forces.
LynkEUs, an MBDA coordinated project, has been selected by the European Commission as part of the new European Defence Industrial Development Programme (EDIDP), following consultation with Member States.
LynkEUs is the first technological and industrial contribution to the objectives of the Permanent Structured Cooperation (PESCO) Beyond Line Of Sight (BLOS) capability project. The BLOS capability project had been approved in November 2018 by the EU Defence Ministers.
És akkor mutatok egy érdekeset:
Az említett MBDA MPCV torony Mistrallal:
mpcv_headband-1680x640.jpg

MMP ATGM-mel:
MPCV_MBDA_MMP_missile_Eurosatory_2014_International_defense_and_security_exhibition_Paris_France_640_002.jpg



Sőt mindkettővel!;):
MPCV-MMP.jpg

Azaz, ez az univerzális RC torony megfelelő lehet mind az MMP ATGM-hez, mind a Mistralhoz. Akár egy időben is! :hadonaszos:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Kina nyomul a térségben, a vasútépítés mellé leesett más is a szomszédban.

Szerbia a CH-92A kínai támadási drónokat kap
https://m.defenseromania.ro/serbia-prime-te-drone-chineze-ti-de-atac-ch-92a_604047.html
Számos kínai CH-92A támadó drón "Rainbow" érkezett tegnap a szerb főváros, Belgrád közelében található Batajnica katonai repülőtérre.
EbyZatrWsAERml1


A szerbiai Batajnica légibázisban több CH-92A dront szállító tehergépjármű szállt le, a katonai forrásokra hivatkozva a helyi média számolt be. Nem tudta pontosan meghatározni a drónák pontos számát, amelyeket Kína szállított Szerbiának. Úgy gondolják, hogy a CH-92A levegőrendszerek két komplexét szállították, amelyek mindegyikének 3 drónja van, a Defense World szerint.

Nenad Miloradovic szerb honvédelmi miniszterhelyettes 2018-ban először mondta el, hogy Szerbia kifinomult fegyvereket és a legmodernebb katonai technológiát vásárol Kínából, amelyet a régió szinte egyetlen országában nincs.

A nyilatkozatot abban a kontextusban tették közzé, amelyben Aleksandar Vucic elnök látogatást tett, amelyen Nenad Miloradovic is részt vett.

Az akkori média elmondta, hogy Szerbia katonai támadó drónokat és a hozzájuk kapcsolódó technológiákat vásárol Kínából, hogy a szerb hadsereg a régió egyik legjobban felszereltjévé váljon - mondta Nenad Miloradovici, a védelmi miniszterhelyettes tavaly.

A korábban közzétett információk szerint Szerbia nem kevesebb, mint kilenc támadó drónát fog kapni Kínából, és lehetősége van további 15 drón megrendelésére ugyanabból a modellből.

Az információ kissé ellentmondásos, mivel tavaly, szeptemberben az Stripes.com amerikai kiadvány kijelentette, hogy Szerbia 2018-ban, Aleksandar Vucic Kínában tett látogatása után, kilenc Pterodactyl-1 támadási drogon kötött megállapodást ( vagy Wing Loong, mivel ezek szintén ismertek), és most a szerb sajtó azt állítja, hogy Belgrád megkapta a CH-92A drónákat.

A CH-92A drón szárnyának hossza körülbelül 10 méter. A repülési távolság 150 km. A drón 5 km magasságban repülhet, akár 200 km / h sebességgel.

Aleksandar Vulin, a szerb védelmi miniszter 2019. szeptemberében a Szerbia Rádió-Televízióhoz adott interjúban kijelentette, hogy a támadó drónok Kínából történő vásárlása révén a szerb katonai erők megnövekedett katonai képességekkel fognak rendelkezni."


Aki ért hozzá, mennyire durvus cucc ez, összevetve, mondjuk a török drónokkal, amik elég hatékonynak tűntek....
 
W

Wilson

Guest
Kina nyomul a térségben, a vasútépítés mellé leesett más is a szomszédban.

Szerbia a CH-92A kínai támadási drónokat kap
https://m.defenseromania.ro/serbia-prime-te-drone-chineze-ti-de-atac-ch-92a_604047.html
Számos kínai CH-92A támadó drón "Rainbow" érkezett tegnap a szerb főváros, Belgrád közelében található Batajnica katonai repülőtérre.
EbyZatrWsAERml1


A szerbiai Batajnica légibázisban több CH-92A dront szállító tehergépjármű szállt le, a katonai forrásokra hivatkozva a helyi média számolt be. Nem tudta pontosan meghatározni a drónák pontos számát, amelyeket Kína szállított Szerbiának. Úgy gondolják, hogy a CH-92A levegőrendszerek két komplexét szállították, amelyek mindegyikének 3 drónja van, a Defense World szerint.

Nenad Miloradovic szerb honvédelmi miniszterhelyettes 2018-ban először mondta el, hogy Szerbia kifinomult fegyvereket és a legmodernebb katonai technológiát vásárol Kínából, amelyet a régió szinte egyetlen országában nincs.

A nyilatkozatot abban a kontextusban tették közzé, amelyben Aleksandar Vucic elnök látogatást tett, amelyen Nenad Miloradovic is részt vett.

Az akkori média elmondta, hogy Szerbia katonai támadó drónokat és a hozzájuk kapcsolódó technológiákat vásárol Kínából, hogy a szerb hadsereg a régió egyik legjobban felszereltjévé váljon - mondta Nenad Miloradovici, a védelmi miniszterhelyettes tavaly.

A korábban közzétett információk szerint Szerbia nem kevesebb, mint kilenc támadó drónát fog kapni Kínából, és lehetősége van további 15 drón megrendelésére ugyanabból a modellből.

Az információ kissé ellentmondásos, mivel tavaly, szeptemberben az Stripes.com amerikai kiadvány kijelentette, hogy Szerbia 2018-ban, Aleksandar Vucic Kínában tett látogatása után, kilenc Pterodactyl-1 támadási drogon kötött megállapodást ( vagy Wing Loong, mivel ezek szintén ismertek), és most a szerb sajtó azt állítja, hogy Belgrád megkapta a CH-92A drónákat.

A CH-92A drón szárnyának hossza körülbelül 10 méter. A repülési távolság 150 km. A drón 5 km magasságban repülhet, akár 200 km / h sebességgel.

Aleksandar Vulin, a szerb védelmi miniszter 2019. szeptemberében a Szerbia Rádió-Televízióhoz adott interjúban kijelentette, hogy a támadó drónok Kínából történő vásárlása révén a szerb katonai erők megnövekedett katonai képességekkel fognak rendelkezni."


Aki ért hozzá, mennyire durvus cucc ez, összevetve, mondjuk a u drónokkal, amik elég hatékonynak tűntek....

Így elsőre a Bayraktar kategória nem vagyok otthon a kínai drónokban talán Mac többet tud erről a kínai csodáról.Bár nem nagyon hallani róla de remélem mi is rajta vagyunk,hogy minél előbb beszerezzunk legalább ilyen kategóriájú drónokat.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Kina nyomul a térségben, a vasútépítés mellé leesett más is a szomszédban.

Szerbia a CH-92A kínai támadási drónokat kap
https://m.defenseromania.ro/serbia-prime-te-drone-chineze-ti-de-atac-ch-92a_604047.html
Számos kínai CH-92A támadó drón "Rainbow" érkezett tegnap a szerb főváros, Belgrád közelében található Batajnica katonai repülőtérre.
EbyZatrWsAERml1


A szerbiai Batajnica légibázisban több CH-92A dront szállító tehergépjármű szállt le, a katonai forrásokra hivatkozva a helyi média számolt be. Nem tudta pontosan meghatározni a drónák pontos számát, amelyeket Kína szállított Szerbiának. Úgy gondolják, hogy a CH-92A levegőrendszerek két komplexét szállították, amelyek mindegyikének 3 drónja van, a Defense World szerint.

Nenad Miloradovic szerb honvédelmi miniszterhelyettes 2018-ban először mondta el, hogy Szerbia kifinomult fegyvereket és a legmodernebb katonai technológiát vásárol Kínából, amelyet a régió szinte egyetlen országában nincs.

A nyilatkozatot abban a kontextusban tették közzé, amelyben Aleksandar Vucic elnök látogatást tett, amelyen Nenad Miloradovic is részt vett.

Az akkori média elmondta, hogy Szerbia katonai támadó drónokat és a hozzájuk kapcsolódó technológiákat vásárol Kínából, hogy a szerb hadsereg a régió egyik legjobban felszereltjévé váljon - mondta Nenad Miloradovici, a védelmi miniszterhelyettes tavaly.

A korábban közzétett információk szerint Szerbia nem kevesebb, mint kilenc támadó drónát fog kapni Kínából, és lehetősége van további 15 drón megrendelésére ugyanabból a modellből.

Az információ kissé ellentmondásos, mivel tavaly, szeptemberben az Stripes.com amerikai kiadvány kijelentette, hogy Szerbia 2018-ban, Aleksandar Vucic Kínában tett látogatása után, kilenc Pterodactyl-1 támadási drogon kötött megállapodást ( vagy Wing Loong, mivel ezek szintén ismertek), és most a szerb sajtó azt állítja, hogy Belgrád megkapta a CH-92A drónákat.

A CH-92A drón szárnyának hossza körülbelül 10 méter. A repülési távolság 150 km. A drón 5 km magasságban repülhet, akár 200 km / h sebességgel.

Aleksandar Vulin, a szerb védelmi miniszter 2019. szeptemberében a Szerbia Rádió-Televízióhoz adott interjúban kijelentette, hogy a támadó drónok Kínából történő vásárlása révén a szerb katonai erők megnövekedett katonai képességekkel fognak rendelkezni."


Aki ért hozzá, mennyire durvus cucc ez, összevetve, mondjuk a török drónokkal, amik elég hatékonynak tűntek....
Így elsőre elég brutkónak tűnik.