A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Az nem csak lőszergyár? Mintha abból is csak a 9 mm-est gyártanák? Nem tudok róla hogy lőporgyártás lenne ott.
Régen nem volt.Minden lőport Füzfő csinált.Dehogy most hogy van,azt nem tudom.Nekem az is kellemetlen meglepetés volt,hogy Fűzfőt bezárták.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ha most konkrétan meggyanúsítasz valakit hazaárulással, azt csak óvatosan! o_O
Nem gyanusitom hazaárulással, hazáját szolgálja.....;)
https://pestisracok.hu/kik-vagytok-...ban-szabo-timea-a-parbeszed-udvoskeje-3-resz/

Biztos vagyok benne, hogy a Szolgálatok ezerrel vadásznak az ilyen jellegű külföldi kapcsolatokra. Senki nem kockáztatna ilyen jellegű minősített adatot nyilvánosságra hozni!
Nyilvánosságra nem is hozza, de továbbadja a megfelő kapcsolatoknak az információt, akik elkészítik a sztorit és egy megbízható újságíró a nevét adja a megjelenéshez. Ez nem magyar specifikus, hanem általánosan bevett gyakorlat. Egy körből kilépett német újságíró irt erről egy botránykönyvet.

Te mit tettél volna??? MINDEN épeszű ember (nem csak politikus) kivonult volna.

:D:D:D
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
Simán.
(Egyébként nem is a teljes ellenzék vonult ki csak 2 képviselő. A DK meg Harangozó.)

Sztem lehet felreérted picit. A közbeszerzés alóli mentesítést szavazták meg. Ezt minden haditechnikai beszerzésnél megteszik. Semmilyen szerződéskötésre, tervezetre nem bólintottak rá, nem is láttak még hasonlót sem.

Mi lehetett az arrongancián ésaa korrupción kívül az ok a történelmi összegre és a siettségre? Tegnap volt az utolsó ülésnap, legközelebb szeptemberben adhattak volba mentesítést.
A jelenlegi gazdasági helyzetben vagy beszerzési vagy egyéb okokból vki jónak látta megsürgetni a sztorit.
Elég komoly ujrapozicionálási harc megy Európában az iparban. Hol zárjanak be gyárat, hova helyezzenek át termelést. Egy ellentételezési üzlet ilyenkor jól jön Szíjjártó tárgyalásain.

Vki egyébként tegnap az USA-ba is kiugrott...

Ez még akkor is áll, ha a tudta nélküli partizánakció is volt mondjuk Kósa - mint elnök - szervezésében. Mondjuk ezen kevésbé is lepődnék meg
Most lepődj meg, Kósa ott sem volt. Biztos nem akar börtönbe menni. :rolleyes:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 494
113
A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2020. július 1-vel egy új alegységgel, a Műszaki Támogató Zászlóaljjal bővül. Erről tartott tájékoztatót Antal László ezredes, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka...

 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2020. július 1-vel egy új alegységgel, a Műszaki Támogató Zászlóaljjal bővül. Erről tartott tájékoztatót Antal László ezredes, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka...

Ha jól értem, akkor az építőipartól akarnak munkaerőt elszívni?
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Minden nem F-35 szintű gépre kiadott pénz: kidobott pénz. Korszerűsíteni lehet a meglévőket, egy-két példánnyal kiegészíteni a századot lehet, de ennyi volt ebben. A legmodernebb Gripen egyszerűen esélytelen szemét a legalapabb F-35-höz képest. És ugyanez igaz az F-16-ra vagy bármi másra. Ez van. Ha választani kell, akkor kukába a Gripenekkel és legyen csak tizennégy F-35 gépünk. Ha nem kell, akkor üzemeltessük tovább őket. De F-35 kell. Az egyetlen kérdés, hogy lesz e valaha azonos értékű alternatívája (európai, brit) és mikor, ki tudjuk e húzni addig Gripennel! A teljes Zrínyi2026 értelmetlen pénzkidobás, ha mondjuk a románok vesznek F-35-öt. Fölösleges volt, megvan a légifölényük, amivel le tudják rombolni a légvédelmünket is és a Leopardokból meg minden másból vashulladék lesz végül. Nem építhetsz boltozatot zárókő nélkül!

Az F35 addig ér valamit, amíg a jenkik úgy akarják. sosem akarnák, hogy pl. a romulánok ellen vagy Kárpátaljai magyarokért használjuk.
 
K

kamm

Guest
Álljunk már meg parasztleheletnyit bajtárs!
Eddig én Benkő papát csak támogatni tudtam mindenben, de ezt alaposan elkúrták.
Harangozónak ebben az ügyben 80%-ig igazat lehet adni.
Te most komolyan mondod, hogy az úgy rendben van, hogy úgy kellett volna tapsikolva igennel szavaznia mindenkinek egy 3000Mrd Forintos többelemű beszerzés kapcsán (ami a jelenlegi HM költségvetésének 5x-öse), hogy titkos anyag lévén ott helyben ismerték meg a gyűlés tényleges tárgyát? Minderre 1 órás időintervallumot kapnak, és ha valami ordas nagy csalásra bólintanak rá, akkor mehetnek Kósával egy zárkába?
Mindezt úgy, hogy a rendkívüli gyűlés egyedüli érintettje a Honvédelmi Minisztérium, ami még egy államtitkár erejéig sem képviseltette magát, de a Honvéd vezérkar sem, akitől esetleg érdemben kérdezni lehet?
Teljesen elgurult itt mindenki gyógyszere?
Még ha formalitás is az egész, és a kormánypárti bizottsági tagok úgy is átpaskolják az ügyet, akkor is legalább minimális mértékig csináljunk már úgy, mintha parlamentáris rendszerben működne az ország. Aztán utána meg lehet megsértődni, hogy az EU-ban kifogásolják az autoriter módszerek.
"Ejnye, összekevertem! Ez itt az ítélet volt..."
Elkerülhetetlen, hogy paprikajancsi reakciót kapjanak az ellenzéki tagoktól, de ebből akár utólag még politikai hasznot is lehetett volna húzniuk.
Ténylegesen nem az összeg nagyságrendjén volt kiakadva (az másodlagos), pusztán azt az arcpirító eljárást, ahogy előadták.

Igy vagyok en is. Benko.el se ment, a kover, bulofeju malac kapoja sem, de elvartak, hogy egy óra alatt, ott helyben fogadjanak el 9.5 milliard dollarnyi beszerzest... ne vicceljunk mar.

Amugy egyszer kicsuszik Harangozo szajan "ezerharomszaz" de gyorsan elharapja, tehat valoszinuleg az a nagy tetel 1300 milliard...

...marpedig a finn 10 milliard euros keretre 64 Gripen E/F + 2 GlobalEye ajanlo Saabtol kb pont 1300 milliard (3.7 milliard euro, 4.2 milliard dollar) korul lenne a finnek ajanlatanak kb a fele, mondjuk 28 E/F plusz fegyverzet meg mondjuk feltenni a Falconokra a megfelelő cuccot.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Nyilvánosságra nem is hozza, de továbbadja a megfelő kapcsolatoknak az információt, akik elkészítik a sztorit és egy megbízható újságíró a nevét adja a megjelenéshez. Ez nem magyar specifikus, hanem általánosan bevett gyakorlat. Egy körből kilépett német újságíró irt erről egy botránykönyvet.
Ezért ugyan úgy megüti a bokáját, mintha Ő maga hozza nyilvánosságra.
(Egyébként nem is a teljes ellenzék vonult ki csak 2 képviselő. A DK meg Harangozó.)
Ők lehet hogy HTKA fórumozók, és kíváncsiak voltak a tételekre. :rolleyes:
Sztem lehet felreérted picit. A közbeszerzés alóli mentesítést szavazták meg. Ezt minden haditechnikai beszerzésnél megteszik. Semmilyen szerződéskötésre, tervezetre nem bólintottak rá, nem is láttak még hasonlót sem.
Igen, ez azt jelenti, hogy bianco csekk
Mi lehetett az arrongancián ésaa korrupción kívül az ok a történelmi összegre és a siettségre? Tegnap volt az utolsó ülésnap, legközelebb szeptemberben adhattak volba mentesítést.
A jelenlegi gazdasági helyzetben vagy beszerzési vagy egyéb okokból vki jónak látta megsürgetni a sztorit.
A mai napon kezdhettek volna reggel 9-kor is, de egy-egy bizottsági ülés gyakran éjszakába is nyúlhat. Egy délutáni, esti kezdéssel még lehet, hogy a különben bokros ügyeit intéző HM vezetők is előkerülhettek volna, valamint esetleg legalább az érintett fegyvernemek szemlélőit meghívhatták volna. A gyűlés már állítólag múlt pénteken meg lett hirdetve. A katonák meg ezalatt felkészülhettek volna a hülyébbnél hülyébb kérdésekre...;)
 
  • Tetszik
Reactions: endre and KoviUbi
K

kamm

Guest
WTF?:eek: 3.5 milliard USD-bol nem kapsz negyven Gripent. Nezd meg Kanadanak mennyiert kinalnak 88 darabot.

3.5 milliard lehet valami kozos IFV, APC beszerzes is.

Nem negyvenet, hanem huszonnyolcat es de, pont annyi, lasd a finneknek ajanlott 64 uj Gripent KETTO GlobalEye mellejuk, mindez 10 milliard euro ALATT.
 
K

kamm

Guest
Ha most konkrétan meggyanúsítasz valakit hazaárulással, azt csak óvatosan! o_O
Biztos vagyok benne, hogy a Szolgálatok ezerrel vadásznak az ilyen jellegű külföldi kapcsolatokra. Senki nem kockáztatna ilyen jellegű minősített adatot nyilvánosságra hozni!
A beszerzések ellen pedig sokkal jobban lehet a mostani helyzettel hangulatot kelteni. Csak ezt az, aki ezt az 1 órás bizottsági ülést szervezte - igen ostobán - nem gondolta végig...


Azt felejtitek el, hogy egy ilyen 3000Mrd-os csomag már történelmi léptékű (a Gripen döntés ennél lényegesen kisebb volumen volt!!!). Akármennyire is kutyakomédia is ez az egész bizottságosdi, de erről a kutyakomédiáról jegyzőkönyv készül. Az elhangzó ellenvetésekkel, javaslatokkal együtt. És bár jóidőre titkosítják, de előbb utóbb ezek nyilvánosságra kerülnek, és mindenki szerepe kiderül....
Te mit tettél volna??? MINDEN épeszű ember (nem csak politikus) kivonult volna.

Benkőnek hogyne lenne felelőssége. A beszerzéseket az őáltala felügyelt minisztérium kéri!
Ez még akkor is áll, ha a tudta nélküli partizánakció is volt mondjuk Kósa - mint elnök - szervezésében. Mondjuk ezen kevésbé is lepődnék meg...;)
Ha most konkrétan meggyanúsítasz valakit hazaárulással, azt csak óvatosan! o_O
Biztos vagyok benne, hogy a Szolgálatok ezerrel vadásznak az ilyen jellegű külföldi kapcsolatokra. Senki nem kockáztatna ilyen jellegű minősített adatot nyilvánosságra hozni!
A beszerzések ellen pedig sokkal jobban lehet a mostani helyzettel hangulatot kelteni. Csak ezt az, aki ezt az 1 órás bizottsági ülést szervezte - igen ostobán - nem gondolta végig...


Azt felejtitek el, hogy egy ilyen 3000Mrd-os csomag már történelmi léptékű (a Gripen döntés ennél lényegesen kisebb volumen volt!!!). Akármennyire is kutyakomédia is ez az egész bizottságosdi, de erről a kutyakomédiáról jegyzőkönyv készül. Az elhangzó ellenvetésekkel, javaslatokkal együtt. És bár jóidőre titkosítják, de előbb utóbb ezek nyilvánosságra kerülnek, és mindenki szerepe kiderül....
Te mit tettél volna??? MINDEN épeszű ember (nem csak politikus) kivonult volna.

Benkőnek hogyne lenne felelőssége. A beszerzéseket az őáltala felügyelt minisztérium kéri!
Ez még akkor is áll, ha a tudta nélküli partizánakció is volt mondjuk Kósa - mint elnök - szervezésében. Mondjuk ezen kevésbé is lepődnék meg...;)


Mondjuk a Kosa egy igazi ostoba fajanko, siman kinezem ezt a baromsagot belole.
 
  • Tetszik
Reactions: KoviUbi

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 096
113
Én kettéválasztom a Fidesz/NER-es csürhét a parlamentben, és a Honvédség vezetőit, Benkó Miniszterrel és a honvéd vezérkarral. (Kivéve persze Német Szilárd politikai komisszárt, akit mindenki egyöntetűen utál az egész honvédségnél, hasonlóképpen mint Bakondit a tűzoltóknál.. Benkő feladata egyértelmű, erős, ütőképes honvédséget építeni, képességeket megtartani, újakat létrehozni. Ráadásul Ő is NATO és Európa párti. Ha Ő nem lenne, lehetséges hogy egy balfasz lenne a helyén..(mondjuk a politikai komisszárhoz mit szólnátok)??
Benkő a honvédség számára kedvező szelek idején miniszter.. Engem sem érdekelne, hogy honnan jön a pénz, ha a rám bízott szervezet, amely ráadásul hazámat védi megkap beszerzéseket, támogatást, modernizációt stb.
Az, hogy sok esetben nem a katonai szakértők véleménye számit.. (hanem a politikai haszon (Németország, Franciaország, Oroszország, USA stb. éppen aktuális vezetőinek megnyerése, hogy a FIdesz pereputyot, rezsimet, hűbéruri rendszerrel szemben ne hozzanak szankciókat és ne az ellenzéket támogassák, a honvédség számára nem releváns kérdés. Egyébként a fidesz jelenelegi fegyverkezési politkai célból azonos mint Szaúd-Arábia amit csinál. Minden potencáliás nagyhatalmomtól veszünk valamit,csak ne ugassanak be a otthoni politikába, (ergo ne döntsék meg a hatalmak). Ez a szúdiaknál a koronahercegek és a királyi dinasztia hatalma, nalunk meg az Orbán féle hübéri rendszer).
A honvédség számára minden eszköz, rendszer, stb. amit beszerzünk viszont, mindenképpen jobb, generációkkal modernebb, korszerübb, mit ami van. Az hogy nincs összhang a beszerzések között.. Hát igen.. A politikai cél a nyugati vezető hatalmak lekenyerezése volt, tehát, nem lépésenként indult, el, hogy katonák ruházata, egyéni fegyverzete, tüztámogató eszközök, aztán gyalogsági harcjárművel, majd tüzérség, harckocsizók,és persze helikopterek, szállító-repülőgépek, harci repülőgépek.. hanem minden szinte egyszerre zudul egy olyan honvédségre, amely éppen átalakul. A szfvári parancsnokság is akadozik, mert akik Bp-n vannak tisztek, tábornokok, azok odaláncolták magukat az iroszasztalukhoz, hogy ne kelljen a koronázó városba költözniük. (egyénileg megértem..) A haderő összetételen személyi állomány tekintetében is alapjában rossz, még mindig többen vannak a háttérben, mint a harcoló alakulatoknál, stb. Elvileg minden változásmenedzsment tananyag szerint 5-10%-ot lehet egy eredményes változás során évente csak módosítani, hogy sikeres legyen. Itt meg egyszerre minden történik, és egyben okoz problémát. Annyit fegyverendszer, támogatórendszer jön be, és közben változik a hadsereg felépítése, stb. hogy nehéz ezt befogadni. Elég csak a logisztikára gondolni, és a hadmérnökökre, katonai műszakiakra... a fegyverekkel nem járt együtt a telephelyek, repülő és helikopterbázisok modernizálásának összehangolása. (lásd, a ideiglenes helikopteres sátortábor Szolnokon modern hangárok helyett, aminek tervei is készek, és miből állt volna a NER-ek társaságnak 2x annyiért amennyi a bekerülési költsége Lőrinc barát cégeivel megépíteni időben??? A tatai bázis feszített ütemben modernizáláják, de le vannak maradva, mertház a T-72 höz elég volt a fedett beton telephely a Leo-nak légkondis hely szükséges..Nincs pőrekocsink az új tankok mozgatására, és a Pzh2000 sok helyen méretei miatt nehezen fér el.. A leo 70tonna + 20 tonna trailer.. hol fognak ezekkel közlekedni, hol vannak a megerősített hidek átereszek stb???
De a dolog,a honvédség modernizálására igy is halad, és helyes irányban. Én is transzparenciát közbeszerzést és szakmaiságot várnék, szeretnék, mint ílyen politkailag is indukált beszerzéseket, de legalább van. A szoci időszakban nem volt szinte semmi. Akkor azt mondták,hogy megvéd a NATO, most lassan Mi leszünk a NATO (mind ahogy a csehek szlogenje is). És igen legyen kicsit nemzetibb, patriótább a hadseregünk mint a NATO, amely mára sokszor az USA érdekeit és nem a tagországokat védi (lásd csapásmérő rakétarendszerek potenciális előkészítése Lengyelországban és Romániában, Ukrajna berángatásáea kíséreletek a NATO-ba stb.)
Szóval nem örülök, hogy a hadsereg ügyét politikailag a fidesz felhasználja, de az állandó ellenkezés minden helyes lépéssel szemben az ellenzék részéről hasonlóan szomorú dolog.
Benkő pedig a legjobb hadügyér a rendszerváltás óta.