A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
A 15 éves program az valószínű, hogy a 2. század vadászgépet jelenti. A jelenlegi gépek tulajdonjoga az utolsó lízingrészlet kifizetésével a miénk, modernizálásra meg felesleges 15 éves program. Szerintem ez a 2. század lízingszerződését vagy a szállítógépeket takarja, ha azokat is lízingeljük, de 3 db szállítógép esetében ez kevésbé valószínű, bármikor ki tudjuk fizetni. A 10 éves program az IFV/APC beszerzés lesz, amíg megrendeljük és legyártják a teljes mennyiséget lesz 10 év. 5 éves szerződésre meg talán a Nasams lehet a példa.

Feltehetően ekkora összegben benne van a tataiak IFV igényén túl, már a debreceni dandár teljes átfegyverzése is. Amiről nem tudunk semmit, ami a részleteket illeti. Illetve sok egyéb, amit szintén csak találgatunk. Lásd. : légvédelem. Magam részéről kíváncsian várom, ha a nyár lefut, milyen bejelentések várhatók az ősszel. Gondolom amint a Leopárdok megérkeznek ősszel, akkor nagy csinnadratta lesz, mert annak komoly hírértéke lesz a Honvédség szempontjából. A török vásárlásokra is kíváncsi lennék, de kénytelen leszek megvárni, a sajtó nyilvános híreket. :)
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 217
4 568
113
Ugy hangzik, eldolt...

"
Évente akár 50%-kal több forrás is juthat a honvédségnek a kovetkező 15 évben
Az MSZP szerint a korrupció melegágya lehet az, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti többsége közbeszerzés kiírása nélkül döntött egy 3000 milliárd forintos honvédségi beruházásról."

http://www.atv.hu/videok/video-2020...is-juthat-a-honvedsegnek-a-kovetkezo-15-evben
A honvédség lesz az új stadion. De ennek legalább van/lehet látható, értelmes, a haza szempontjából hasznos eredménye.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 023
3 901
113
Feltehetően ekkora összegben benne van a tataiak IFV igényén túl, már a debreceni dandár teljes átfegyverzése is. Amiről nem tudunk semmit, ami a részleteket illeti. Illetve sok egyéb, amit szintén csak találgatunk. Lásd. : légvédelem. Magam részéről kíváncsian várom, ha a nyár lefut, milyen bejelentések várhatók az ősszel. Gondolom amint a Leopárdok megérkeznek ősszel, akkor nagy csinnadratta lesz, mert annak komoly hírértéke lesz a Honvédség szempontjából. A török vásárlásokra is kíváncsi lennék, de kénytelen leszek megvárni, a sajtó nyilvános híreket. :)
Nem úgy volt, hogy júliusban jönnek az első LEO-k, és nagyjából havi 2db.?
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Off
Hu, ezt elolvasva, te sokkal butabb vagy, mint gondoltam.
Igazi, sötét, korlatolt szoveg, jo nagy hangon, legyintve buntetojogra, mindenre. :D
Ilyen szintu nagyhamgu butasaggal te lehetsz egyszerre a Habonyek idealis alanya es a momentumos balfekek vudu babuja. Nem kis teljesítmény.
Blabla...! Égeted itt magad.
Igazi felvilágosult óvodás szint. Folytasd kérlek, mert ez nagyon kell a topikba. :oops:
On
 
  • Tetszik
Reactions: vata

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Én kettéválasztom a Fidesz/NER-es csürhét a parlamentben, és a Honvédség vezetőit, Benkó Miniszterrel és a honvéd vezérkarral. (Kivéve persze Német Szilárd politikai komisszárt, akit mindenki egyöntetűen utál az egész honvédségnél, hasonlóképpen mint Bakondit a tűzoltóknál.. Benkő feladata egyértelmű, erős, ütőképes honvédséget építeni, képességeket megtartani, újakat létrehozni. Ráadásul Ő is NATO és Európa párti. Ha Ő nem lenne, lehetséges hogy egy balfasz lenne a helyén..(mondjuk a politikai komisszárhoz mit szólnátok)??
Benkő a honvédség számára kedvező szelek idején miniszter.. Engem sem érdekelne, hogy honnan jön a pénz, ha a rám bízott szervezet, amely ráadásul hazámat védi megkap beszerzéseket, támogatást, modernizációt stb.
Az, hogy sok esetben nem a katonai szakértők véleménye számit.. (hanem a politikai haszon (Németország, Franciaország, Oroszország, USA stb. éppen aktuális vezetőinek megnyerése, hogy a FIdesz pereputyot, rezsimet, hűbéruri rendszerrel szemben ne hozzanak szankciókat és ne az ellenzéket támogassák, a honvédség számára nem releváns kérdés. Egyébként a fidesz jelenelegi fegyverkezési politkai célból azonos mint Szaúd-Arábia amit csinál. Minden potencáliás nagyhatalmomtól veszünk valamit,csak ne ugassanak be a otthoni politikába, (ergo ne döntsék meg a hatalmak). Ez a szúdiaknál a koronahercegek és a királyi dinasztia hatalma, nalunk meg az Orbán féle hübéri rendszer).
A honvédség számára minden eszköz, rendszer, stb. amit beszerzünk viszont, mindenképpen jobb, generációkkal modernebb, korszerübb, mit ami van. Az hogy nincs összhang a beszerzések között.. Hát igen.. A politikai cél a nyugati vezető hatalmak lekenyerezése volt, tehát, nem lépésenként indult, el, hogy katonák ruházata, egyéni fegyverzete, tüztámogató eszközök, aztán gyalogsági harcjárművel, majd tüzérség, harckocsizók,és persze helikopterek, szállító-repülőgépek, harci repülőgépek.. hanem minden szinte egyszerre zudul egy olyan honvédségre, amely éppen átalakul. A szfvári parancsnokság is akadozik, mert akik Bp-n vannak tisztek, tábornokok, azok odaláncolták magukat az iroszasztalukhoz, hogy ne kelljen a koronázó városba költözniük. (egyénileg megértem..) A haderő összetételen személyi állomány tekintetében is alapjában rossz, még mindig többen vannak a háttérben, mint a harcoló alakulatoknál, stb. Elvileg minden változásmenedzsment tananyag szerint 5-10%-ot lehet egy eredményes változás során évente csak módosítani, hogy sikeres legyen. Itt meg egyszerre minden történik, és egyben okoz problémát. Annyit fegyverendszer, támogatórendszer jön be, és közben változik a hadsereg felépítése, stb. hogy nehéz ezt befogadni. Elég csak a logisztikára gondolni, és a hadmérnökökre, katonai műszakiakra... a fegyverekkel nem járt együtt a telephelyek, repülő és helikopterbázisok modernizálásának összehangolása. (lásd, a ideiglenes helikopteres sátortábor Szolnokon modern hangárok helyett, aminek tervei is készek, és miből állt volna a NER-ek társaságnak 2x annyiért amennyi a bekerülési költsége Lőrinc barát cégeivel megépíteni időben??? A tatai bázis feszített ütemben modernizáláják, de le vannak maradva, mertház a T-72 höz elég volt a fedett beton telephely a Leo-nak légkondis hely szükséges..Nincs pőrekocsink az új tankok mozgatására, és a Pzh2000 sok helyen méretei miatt nehezen fér el.. A leo 70tonna + 20 tonna trailer.. hol fognak ezekkel közlekedni, hol vannak a megerősített hidek átereszek stb???
De a dolog,a honvédség modernizálására igy is halad, és helyes irányban. Én is transzparenciát közbeszerzést és szakmaiságot várnék, szeretnék, mint ílyen politkailag is indukált beszerzéseket, de legalább van. A szoci időszakban nem volt szinte semmi. Akkor azt mondták,hogy megvéd a NATO, most lassan Mi leszünk a NATO (mind ahogy a csehek szlogenje is). És igen legyen kicsit nemzetibb, patriótább a hadseregünk mint a NATO, amely mára sokszor az USA érdekeit és nem a tagországokat védi (lásd csapásmérő rakétarendszerek potenciális előkészítése Lengyelországban és Romániában, Ukrajna berángatásáea kíséreletek a NATO-ba stb.)
Szóval nem örülök, hogy a hadsereg ügyét politikailag a fidesz felhasználja, de az állandó ellenkezés minden helyes lépéssel szemben az ellenzék részéről hasonlóan szomorú dolog.
Benkő pedig a legjobb hadügyér a rendszerváltás óta.
A fehérvári parancsnokság nem akadozik, mert a MHP vezető szervei Budapesten vannak. Látta már valaki az építkezések megkezdését Székesfehérváron? Kellene irodaház, lakások, iskolák, óvodák stb. Mindennek nem látom a jeleit.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
A hidak teherbírása nem 70 tonna hanem a többszöröse. Pl. a vasúti hidakon a 2000 tonnás tehervonatok is naponta átmennek. A többivel egyetértek. Orbánról megvan a véleményem, leépítette a jogállamot és ezt a korrupt autokráciát építette ki, de azt látni kell, hogy csak neki fontos a haderőfejlesztés. A szociknál olyan "honvédelmi szakértők" vannak, mingt Vadai Ágnes...... A kormányok jönnek, mennek, pár év múlva a NER is végre el fog tűnni, de a beszerzett modern haditechnika az marad.
Vadai nevét nem kellene emlegetni. Amikor államtitkárkodott, akkor ment tönkre a sereg (többek között).
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Nem úgy volt, hogy júliusban jönnek az első LEO-k, és nagyjából havi 2db.?
De. A júniusi nyilatkozatok alapján...

"Júliustól folyamatosan érkeznek a Magyar Honvédséghez a Leopard 2 A4 típusú, kiképzésre szánt harckocsik"
Ugy hangzik, eldolt...

"
Évente akár 50%-kal több forrás is juthat a honvédségnek a kovetkező 15 évben
Az MSZP szerint a korrupció melegágya lehet az, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti többsége közbeszerzés kiírása nélkül döntött egy 3000 milliárd forintos honvédségi beruházásról."

http://www.atv.hu/videok/video-2020...is-juthat-a-honvedsegnek-a-kovetkezo-15-evben
Most ha cikk politokai vonatkozásait nagyvonalúan átugrom, akkor is teljesen félreérti a híradórészlet a helyzetet. Szándékosan, vagy hülyék, mki eldöntheti.

  • A 3.000 milliárd nem egy beszerzés, hanem 11 különböző.
  • 1 fillér pluszpénzt sem szavazott meg a bizottság, ebből önmagában nem következik büdzsénövelés
  • A játék kedvéért. 3.000 milliárd 10 évre (az MSZP ilyen távú szerződések tervekről beszél atlagosan) arányosan elosztva 300 milliárd évente.
A Honvédelmi költségvetés jövőre 778 milliárd. A büdzsé 30%-át fordítjuk deklaráltan fejlesztésre. Ez jövőre kb. 270 milliárd. 2022-ben ez simán lesz 300 milliárd, mivel 2024-re a GDP 2%-át célozzuk meg, 2021-ben pedig még csak olyan 1,6%-nál járunk.

Tehát ha semmit nem csinál a kormány csak tartja a 2%-os ígéretét, simán finanszírozható a program gond nélkül, semmi extra emelés nem kell.

Ami történt szabad kapott a szerződéskötésekre, előnyösebb feltételekkel tud tárgyalni, plusz kívülről senki nem tud beleszólni és időlegesen blokkolni vagy időt húzni.

Ezzel szemben a "híradóban" mit látsz?
3.000 milliárdos beszerzést szavazott meg a honvédelmi bizottság egy gazdasági válsághelyzetben. Korrupció (nem tom eddig ilyen a program kapcsán fel sem merült) , öntik a pénzt operetthadseregre, miközben tombol a gazdasági válság.....itt is ezzel a hangulatkeltéssel foglalkozunk, miközben arról is beszélhetnénk, mire is lehetne értelmesen költeni ennyi zsét hosszú távon.

Igen, ettől még erőből átnyomták, nem foglalkoztak az ellenzék kis lelkével, a honvédelmi miniszter is odatolhatta volna a seggét.... Mindez mellékes a szememben, sokkal érdekesebbek az esetleges tervek, mivel ilyen arányú haderőfejlesztési progit, amióta követem a világ eseményeit Magyarországon még nem láttam.
 
W

Wilson

Guest
A szomszédunkban vannak a szerbek.Miért törekszenek,amennyire tudnak önellátásra?Az embargó miatt.
Ha mi összebalhézunk valamelyik szomszédunkkal,főleg ha az NATOtag,nagyon könnyen kaphatunk egy fegyverembargót.És mint fentebb irtam,egy hét alatt le lehet amortizálni egy csövet.Gp csövet meg akár 5perc alatt(extrém,de előfordul).
Hazai fegyvergyártásról szólt az agitprop.Csőgyártás nélkül nincs fegyvergyártás.
Továbbra is azt mondom,hogy a szervezeti rendszer helyretételével kéne kezdeni a dolgot.Hogy ne lehessen suskusolni,hazudozni,parasztvakitani,mint jelenleg.Éshogy legyen már legalább annyi bevethető szakaszunk,mint ahány tábornok van....
Mellesleg a tokot hol gyártják?Az sem sima fröccsöntés....Bár ami azt illeti,én idegenkedem a műanyak toktol.Nem bizom a tartósságában.Mennyi idő alatt öregszik el az a plasztik?

Attól függ milyen alapanyagot használnak,simán kibírnak annyit mint a fém tok.Meglepődnél mennyire magas szinten van a műanyag ipar,sokan a műanyag tokokat az egyszer használatos műanyag zacskókkal társítják,de annál nem is tévedhetnének nagyobbat.A műanyag gyártási technológia olyan szinten van,hogy olyan tokot gyártanak amilyet a megrendelő kér.Nincs különbség tartóság szempontjából egy fém vagy műanyag tok között cserébe a műanyag tok könnyebb.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Attól függ milyen alapanyagot használnak,simán kibírnak annyit mint a fém tok.Meglepődnél mennyire magas szinten van a műanyag ipar,sokan a műanyag tokokat az egyszer használatos műanyag zacskókkal társítják,de annál nem is tévedhetnének nagyobbat.A műanyag gyártási technológia olyan szinten van,hogy olyan tokot gyártanak amilyet a megrendelő kér.Nincs különbség tartóság szempontjából egy fém vagy műanyag tok között cserébe a műanyag tok könnyebb.
Nemtudom.De amivel van tapasztalatom,azok a műanyagok gyorsabban elöregszenek.Egy acéltokot konzerválva 50év múlva kikonzerválva ugyan olyan jó.De egy műanyagrol nekem vannak kétségeim.De lehet,hogy csak maradi vagyok.
De mint felhomálositottak,Bren alutokos.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 115
45 421
113
Most ha cikk politokai vonatkozásait nagyvonalúan átugrom, akkor is teljesen félreérti a híradórészlet a helyzetet. Szándékosan, vagy hülyék, mki eldöntheti.

  • A 3.000 milliárd nem egy beszerzés, hanem 11 különböző.
  • 1 fillér pluszpénzt sem szavazott meg a bizottság, ebből önmagában nem következik büdzsénövelés
  • A játék kedvéért. 3.000 milliárd 10 évre (az MSZP ilyen távú szerződések tervekről beszél atlagosan) arányosan elosztva 300 milliárd évente.
Egyetértek, itt téves infók hangzanak el.
De ezek alapvetően részletkérdések az ellenzék szempontjából.
Az viszont nyilvánvaló, hogy ezt a kormány és a HM részéről alaposan el kell majd magyarázni, már csak a volumenre való tekintettel is.

A Honvédelmi költségvetés jövőre 778 milliárd. A büdzsé 30%-át fordítjuk deklaráltan fejlesztésre. Ez jövőre kb. 270 milliárd. 2022-ben ez simán lesz 300 milliárd, mivel 2024-re a GDP 2%-át célozzuk meg, 2021-ben pedig még csak olyan 1,6%-nál járunk.

Tehát ha semmit nem csinál a kormány csak tartja a 2%-os ígéretét, simán finanszírozható a program gond nélkül, semmi extra emelés nem kell.
Ezt viszont nem hinném. Nyilvánvaló, hogy a most előkerült 3000Mrd-os csomag plusz forrást igényel. A jelenleg is futó projektek (kmw csomag, helikopter csomag, stb.) jó előre be vannak tervezve a költségvetésbe.
Ezen felül még az infrastruktúrális fejlesztések is olyan volumenben szükségesek, hogy lehet, hogy bőven 2% felé is becsúszunk, amennyiben tartják a beszerzések ütemét.
A most felállított új műszaki zászlóalj is ennek szól. Vagy pénzt akarnak megfogni, vagy olyan építkezésekre lesz szükség, amiket civilek egyszerűen nem csinálhatnak meg!
Ami történt szabad kapott a szerződéskötésekre, előnyösebb feltételekkel tud tárgyalni, plusz kívülről senki nem tud beleszólni és időlegesen blokkolni vagy időt húzni.
Tudod, hogy ennek a részének így kell mennie! Ezzel nem is akarok vitatkozni.
Ezzel szemben a "híradóban" mit látsz?
3.000 milliárdos beszerzést szavazott meg a honvédelmi bizottság egy gazdasági válsághelyzetben. Korrupció (nem tom eddig ilyen a program kapcsán fel sem merült) , öntik a pénzt operetthadseregre, miközben tombol a gazdasági válság.....itt is ezzel a hangulatkeltéssel foglalkozunk, miközben arról is beszélhetnénk, mire is lehetne értelmesen költeni ennyi zsét hosszú távon.
Az ellenzéknek ez a "dóga". A kormánynak meg az, hogy szépen elmagyarázza, hogy miről is van szó. De szerintem a most lement nyilatkozatokban nincsen "operett hadseregezés" meg válságozás. Az majd csak most jön, ha hagyják elharapózni ezt a "gumicsontot" az ellenzék megmondóemberei által.
Az mondjuk megint csak biztos, hogy amit meg Kósa mondott blődség. Nem LESZ itt semmilyen versenyeztetés. A megfelelő típusok már le vannak tárgyalva. Egyszerűen csak alá kell írni a szerződéseket.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
W

Wilson

Guest
Nemtudom.De amivel van tapasztalatom,azok a műanyagok gyorsabban elöregszenek.Egy acéltokot konzerválva 50év múlva kikonzerválva ugyan olyan jó.De egy műanyagrol nekem vannak kétségeim.De lehet,hogy csak maradi vagyok.
De mint felhomálositottak,Bren alutokos.

Mondom olyat csinálnak amilyet a megrendelő kér,ugyanaz a helyzet mint bármelyik más fogyasztási cikk esetében.