Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 845
5 046
113
Csak úgy le lehet rakni ilyen hulladékot a semmi közepére?
Ez ám a "zöld". Elmennek a jó édes...

Németországban zöld, mert a szemetet elviszi KKE, be vagy máshova. De ezen miért lepődsz meg.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 921
113
Napi agyfasz, pörgő napelem:



https://365.reblog.hu/a-forgo-napelem-akar-40-szazalekkal-tobbet-tud

Ha már mindin áron zöldülök és befogom a szelet akkor miért ne termeljek vele áramot ahelyett, hogy átviszem a mechanikai energiát a napelemek forgatására egy karbantartási rémálmot alkotva?
A kandón van forgóállványos napelem amit azért raktak le, hogy növeljék a hatásfokát, hát kikötötték a forgató mechanizmust mert veszteséges volt....
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Klímapolitikai bukás: egekben az energiaárak és tovább nő a fosszilis energiahordozók felhasználása Németországban

Bár egyre több tanulmány és gyakorlati megfigyelés támasztja alá a nukleáris leszerelés negatív gazdasági és környezeti következményeit, a zöldpártok jelentős része nem képes szabadulni korábbi legfontosabb identitásképző elemétől: az atomellenességtől. Németország példája jól mutatja, hogy az érzelmileg túlfűtött antinukleáris mozgalmak és az azokat felhasználó fosszilis tüzelőanyagot támogató lobbi közötti szövetség mekkora társadalmi többletterhet eredményezhet.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 209
3 552
113
https://m.origo.hu/gazdasag/20200709-matrai-eromu-atalakitas-nemzetgazdasagi-erdek.html
"A Mátrai Erőmű meglévő egységei 2025 végéig rendelkeznek működési és az ehhez kapcsolódó szakhatósági engedélyekkel. A működés fenntartása és a keleti országrész áramellátási biztonsága érdekében fontos az erőmű fokozatos átállítása és „kevésbé környezetterhelő, innovatív, megújuló alapú villamosenergia-termelő telephellyé alakítása” – hangzott el azon a háttérbeszélgetésen a Mátrai Erőműben, amin az Origo is részt vett."
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93

Van ez így, hogy valaki szeretné a befektetett pénzét mihamarábbin megtérülve látni, lehetőleg kevesebb, mint 10éven belül.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az e-mobilitáshoz kapcsolódó közép- és hosszú távú villamos hálózati hatások
2017 pdf link

Az E-mobilitás hatása a villamosenergia-hálózatra
2017 pdf link
 
  • Tetszik
Reactions: bartinieffektus
M

molnibalage

Guest

Van ez így, hogy valaki szeretné a befektetett pénzét mihamarábbin megtérülve látni, lehetőleg kevesebb, mint 10éven belül.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az e-mobilitáshoz kapcsolódó közép- és hosszú távú villamos hálózati hatások
2017 pdf link

Az E-mobilitás hatása a villamosenergia-hálózatra
2017 pdf link
Vicc ez az ember.
Mi az hogy zold áram töltés...???
Kivalogatja az elektronokat a töltő?
Mikor esik már le a sok ostobának, hogy ilyen nincs....? A grid mix labnyomaval kell számolni. Pont .

A reális árat meg megkaptad. Ez az. A töltő és trafó nincs ingyen... Ja, hogy ezt előre megmondta, aki nem full hülye? Ja, hogy nincs rajta jövedéki adó...

Persze lehet tagadásban élni, csak akkor szembecsap a valóság...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
elektromos autó innen gyak csak a 40Ftért vagy mégolcsobabn északai áramlról töltőknek jó üzlet. Vagy méginkább a napelemeseknek.

Meg aki megy hosszabb távokat is az azonos áraktegóriából inkább válassza a nagyobb aksist. Nem mindegy, hogy zoe vagy leaf. Nem mindegy, hogy egy pl BP-Győr-BP simán megvan vagy meg kell állni akár csak 20percre is de tölteni.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 209
3 552
113
https://m.origo.hu/itthon/20200720-paks-ii-masodik-referenciablokkja-is-uzemre-kesz.html
"Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy amennyiben komolyan vesszük a globális klímavédelmi célok teljesülését, akkor az atomerőművek és a megújuló energiaforrások növekvő részarányára van szükség. Ezen az úton egy újabb sikertörténet, hogy 2020. július 19-én a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második egységének VVER-1200 típusú reaktorába berakták az első friss üzemanyag-kazettát, amivel kezdetét vette a reaktor fizikai indítása. Ez már a második, a Paks II. Atomerőmű közvetlen referenciájának számító orosz blokk, amely hamarosan termelni kezd."
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 850
15 186
113
elektromos autó innen gyak csak a 40Ftért vagy mégolcsobabn északai áramlról töltőknek jó üzlet. Vagy méginkább a napelemeseknek.

Annyiból szerintem nem sok változott hogy a műszaki adottságai miatt leginkább az agglomerációs / családi házas / ingázó felhasználóknak jó választás, ők pedig eddig is gond nélkül meg tudták oldani az otthoni töltést.

Az időnkénti hosszabb kiruccanásokra meg legfeljebb ugyanúgy és ugyannyiért, de kicsit macerásabban ‘tankolnak’, mint bárki más.