Páncéltörő rakéták, páncéltörő gránátok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Az RPG-7 elleni védekezö eszközök folyamatosan fejlödnek.és a költségeik is csökkenek.
Ime egy példa ami ki tudja váltani a rácsokat+elötétpáncélokat.
 
  • Tetszik
Reactions: Luthero and Ocses

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 248
14 111
113
Olyan szendvicspáncél van rajtuk ami elbassza a kumulatív sugarat, Meg a legtöbbön van RPG rács.

Az rpg rács ok.
De magyaron sosem láttam.
Vagy pl németek dingóján sem.
Bár lehet az utóbbi pár évben elterjedt jobban.

A Hummer páncélüvegét átvitte. Nem tudom mondjuk mennyivel vastagabbak a különböző mrapaken.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
Olyan szendvicspáncél van rajtuk ami elbassza a kumulatív sugarat, Meg a legtöbbön van RPG rács.

A fizika nagyon makacs tud lenni és nem engedi, hogy az RAP-ok alap páncélzata csak úgy kiröhögje az RPG-t. Az MRAP-ok alapvetően kézifegyverek, max nehézgéppuskák tüze, repeszek, az aknák egy része és rögtönzött robbanószerkezetek ellen védenek.
1. Nem minden MRAP páncélja szendvics szerkezetű. A legolcsóbb megoldás az egyszerű acél páncél és az MRAP-ok esetében kiemelt szempont a viszonylagos olcsóság.
2. Az olcsóság mellett az MRAP-ok esetében lényeges szempont a tömeg is, hiszen a 4-6 gumiabroncson guruló szerkezet talajnyomása nem növelhető korlátlanul. Már így is bajban vannak a nagyobb tömegű MRAP-ok a lazább szerkezetű talajon. Ugyanakkor a szállított személyek száma miatt viszonylag nagy térfogatot kell körbe páncélozni. Ráadásul az MRAP-oknál körkörös fenyegetéssel számolnak, tehát minden irányból el kell érni egy minimális védelmet. Márpedig a védelmi szint és a fajlagos (felületegységre vetített) tömeg kéz a kézben jár. Az MRAP-ok nagy felülete és korlátozott tömege csak viszonylag vékony és korlátozott tömegű, négyzetméterenként jellemzően néhány 10 kg páncél használatát teszi lehetővé. Csodák pedig nincsenek. Ezzel nem lehet megfogni egy valamire való RPG-t.
3. Bár az MRAP-ok páncélzata az esetek egy részében valóban szendvics szerkezetű (acél, kerámia és műanyag), de az egyes rétegek vastagsága néhány mm-től legfeljebb 10-20 mm-ig terjed. A teljes páncélvastagság nem több pár 10 mm-nél. A kumulatív sugarat gyengítő reaktív páncélzatnak és a NERA-nak is ennél nagyobb vastagságra lenne szüksége, hiszen ott egymáshoz képest elmozduló (esetleg meg is pördülő) lemezek és a lemezek közti robbanóanyag, vagy nagy rugalmasságú anyag (gumi, GAP, GZT) dolgozik. Akár több ilyen szendvics rétegben, egymáshoz képest szöget bezárva. Szóval nem elég úgy általában szendvics szerkezetűnek lennie a páncélnak, hanem a megfelelő anyagokból összerakott, elmozdulásra képes, több rétegű, megfelelő szögben beállított szendvics hozza meg a kívánt eredmény. Az MRAP-ok szendvics páncélja pedig nem ilyen.
4. Sőt még a nem dinamikus, nem mozgó lemezekkel dolgozó rétegelt páncélzathoz is vastagság szükséges. Kell bele légrés (vagy könnyű anyaggal kitöltött térfogat), keményfém, vagy kerámia betétek, elasztikus anyag, meg persze a külső és belső acél réteg. Egy MRAP páncélzatában ez sem fér el.
5. Mind a reaktív páncél, mind a NERA hatékonyságának egyik alapfeltétele, hogy a kumulatív sugárral minél kisebb szöget zárjon be. Hiszen a cél az, hogy a kumulatív sugarat az egyenes vonalából kitérítsék és minél nagyobb felületre szórják szét, valamint hogy a sugár elé folyamatosan keresztirányban mozgó lemezeket helyezzenek, ezáltal a sugár állandóan át nem ütött anyaggal találkozzon és így érjék el, hogy a sugár energiája minél nagyobb felületen oszoljon el. Az MRAP-ok esetében viszony nem jellemző a döntött páncélozás, vagy az olyan vastag páncélzat, amin belül döntött rétegek elférnek.
6. Sem a reaktív páncélzat, sem a NERA nem abszolút védelmet jelent. Ezek a rétegek meghatározott arányban képesek csökkenteni a kumulatív sugár átütését a főpáncélon, de csak csökkenteni tudják. A reaktív páncél jellemzően 30-50%-kal, a legkorszerűbbek akár 60-70%-kal is. A NERA pedig rétegenként legfeljebb 20-30%-kal, de ebből több réteget szoktak alkalmazni a harckocsikon (és nem az MRAP-okon). De ha a kumulatív sugár átütésének 20-30%-a, vagy kár csak 10%-a is lég a főpáncél átütéséhez, akkor az ERA és NERA sem megoldás. Egy alapvetően gyenge alap páncélra hiába is szerelnének ilyesmit.

Szóval az MRAP-ok alap páncélja önmagában nem fogja meg az RPG-t. Hiába van benne kerámia réteg is, ha van egyáltalán (típusa válogatja). Ha megfogná, akkor nem szerelnék fel az MRAP-okat, páncélozott szállító harcjárműveket, lövészpáncélosokat és egyéb vékony bőrűeket előtét páncélokkal (kötényezéssel) és nem ajánlgatná ezekre mindenki az aktív védelmi rendszereit, hiszen fölösleges lenne.

Az előtét páncélok - ami legtöbb esettben a szokásos grillrácsot jelenti - javítanak a jármű túlélési esélyein, de messze nem 100%-os megoldások.
Az előtét páncélok nagyon régi, tömör lemezes változata (vagy annak mai megfelelője a harckocsik lánctalpának gumi kötényezése, esetleg a tornyon lévő lánckötényezés) valóban úgy működött, hogy a kumulatív sugarat "baszta el". Azaz kellően nagy távolságra felszerelve a főpáncéltól, a főpáncélra érkezés előtt beindította a kumulatív töltetet. A sugár nem az optimális fókusz pontjában érte el a főpáncélt, hanem egy enyhén széttartó szakaszban és ha a kumulatív sugár átütő képessége nem volt nagyon sokkal több, mint a harckocsi főpáncéljának ellenálló képessége, akkor ennyi elég is volt az átütés elkerülésre. Ez úgy a II. VH idején volt hatékony megoldás, amikor a kumulatív töltetek kúpszöge sokkal sekélyebb és az átmérőhöz viszonyított átütő képességük sokkal kisebb volt, valamint a töltetek és béléskúp megmunkálása nem volt annyira tökéletes, ezért a sugár kevésbé volt stabil, kevésbé volt párhuzamoshoz közeli és kevesebb anyagból állt, mint a mai tölteteknél.
Manapság ez a megoldás már nem működik. A mai kumulatív töltetek átütő képessége még 1-2 méter megtétele után is igen jelentős. A légrés kevés ellenük. A mai előtétpáncélok tehát nem úgy működnek, hogy "szétbasszák" a kumulatív sugarat, hanem a cél az, hogy ki se alakuljon a sugár. Ennek érdekében az előtétpáncél a még fel nem robbant töltet geometria elrendezését párbálja szétszedni. Ha a töltet gyújtója felütközik a rácson, akkor a kumulatív sugár át fogja ütni a vékony bőrű jármű nem túl erős páncélját, a légrés ellenére is. De mivel a rácsok vastagsága sokkal kisebb, mint a köztük lévő lyukak és a lyukak nagyobbak, mint a gyújtó átmérője, jelentős az esély arra, hogy a gyújtó nem ütközik fel. Ezekben az esetben véd az előtét páncél. Jellemzően 50-70%-os védettséget biztosítva. Mivel a lyukak mérete kisebb, mint a teljes robbanófej átmérője, a robbanófej gyújtás nélkül beleütközik rácsba és a rács deformálja a robbanófejet, a béléskúpot és a töltetet. A kumulatív töltet alapesetben úgy működne, hogy a hossztengelyre szöget bezáró kúpfelületről elinduló elemi lökéshullámok hossztengelyre merőleges vektorai kioltják egymás, míg a hossztengellyel párhuzamos vektorai összeadódnak. Ettől kumulatív a robbanófej. Ehhez tökéletes tengely körüli szimmetria szükséges. Ha megbontja az előtét páncél a kumulatív fej geometriáját, akkor a hossztengelyre merőleges vektorok nem oltják ki egymást és egy hosszú, vékony, közel párhuzamos sugár kialakulása helyett a lökéshullám és a beléskúp anyaga szétszóródik.
Viszont a rakétagránátok is fejlődtek. Egyrészt a gyújtó felülete megnőtt, növelve a gyújtó felütközésének esélyét. Másrészt megjelentek a tandem fejes gránátok. Érdemes elgondolkozni azon, hogy a nyugati tandem fejes gránátok miért egy apró, általában 50 mm körüli átütő képességgel rendelkező első fejet használnak és az oroszok miért növelték az első fej átütő képességét 150 mm-ig. A reaktív téglák beindításához elég lenne az 50 milliméter átütésű első fej is. Nyugaton meg is maradtak ennél, mivel az oroszok a közelnyúltig nem nagyon alkalmaztak rácsszerű előtét páncélt. Az oroszok viszont nem csak azért vették nagyobbra az első fejet, mert ők oroszok és mindenből nagyobb, erősebb kell nekik, amolyan virtuális farok hosszabbító jelleggel és még csak nem is azért, hogy két fej átütését összeadva jobban nézzen ki a marketing kiadványban. Hanem többek közt azért, mert az első fej átmérője és a megnövelt gyújtóátmérő között kicsi a különbség. Ha gyújtó felütközik a rácson, akkor megvan az átütés. Ha nem ütközik fel, akkor az első fej jó eséllyel belefér ugyanabba a lyukba, ahova a gyújtó, tehát szintén sértetlen marad. Amikor a fő töltet felütközik, akkor a rács nem állítja meg a gránátot, csak szétvágja, de az első töltet el fogja érni a páncélt. Ha az első töltet elég erős a páncél átütéséhez, akkor az előtét páncél ellenére mégiscsak ellátja feladatát a gránát.

A nagyobb robbanófejes gránátoknak van még egy előnye egy vékonybőrűvel való találkozáskor. A robbanás ereje beszakítja az ajtót, vagy beküldi a páncélüveget, mert ezek kerete és anyaga véges terhelést bír el. Ha pedig a kereket találja el, akkor mozgásképtelenné teszi a járművet. Ha a motort éri találat, akkor is. A bent ülők megússzák, de a technika leamortizálódik.

Végül lehetne mondani, hogy az aktív védelmi megoldások is terjednek. Ez igaz, de az aktív védelem jelenleg egy drága luxus az értékes technikának. Még harckocsira sem terjedt el. Egy olyan aktív védelmet kevesen fognak megvenni és felszerelni, ami drágább, mint maga a védendő MRAP.

Tehát a lesajnált RPG-7 közel sem olyan használhatatlan MRAP-okkal és más vékonybőrűekkel szemben. Különösen, ha veszünk hozzá, korszerű, tandem fejes, nagyobb erejű gránátot.
Igen. Kétségtelen, hogy a gránát tömegének növekedésével csökken az égésvégi sebesség és azáltal a hatásos lőtávolság is. Leesik 200 méter alá. Akár 120-150 méterig is. De városban, lesállásból még ez is használható lehet.

A repesz gránát pedig továbbra is hatékony kiegészítője a páncéltörőnek. Tehát kár lenne az PG-7 kidobálásáért. A CG-hez képest még akkor is fillérekbe kerül, ha új gránátokat kell hozzá venni. Ár/érték arányban még mindig elég jó az RPG-7.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 866
113
A fizika nagyon makacs tud lenni és nem engedi, hogy az RAP-ok alap páncélzata csak úgy kiröhögje az RPG-t. Az MRAP-ok alapvetően kézifegyverek, max nehézgéppuskák tüze, repeszek, az aknák egy része és rögtönzött robbanószerkezetek ellen védenek.
1. Nem minden MRAP páncélja szendvics szerkezetű. A legolcsóbb megoldás az egyszerű acél páncél és az MRAP-ok esetében kiemelt szempont a viszonylagos olcsóság.
2. Az olcsóság mellett az MRAP-ok esetében lényeges szempont a tömeg is, hiszen a 4-6 gumiabroncson guruló szerkezet talajnyomása nem növelhető korlátlanul. Már így is bajban vannak a nagyobb tömegű MRAP-ok a lazább szerkezetű talajon. Ugyanakkor a szállított személyek száma miatt viszonylag nagy térfogatot kell körbe páncélozni. Ráadásul az MRAP-oknál körkörös fenyegetéssel számolnak, tehát minden irányból el kell érni egy minimális védelmet. Márpedig a védelmi szint és a fajlagos (felületegységre vetített) tömeg kéz a kézben jár. Az MRAP-ok nagy felülete és korlátozott tömege csak viszonylag vékony és korlátozott tömegű, négyzetméterenként jellemzően néhány 10 kg páncél használatát teszi lehetővé. Csodák pedig nincsenek. Ezzel nem lehet megfogni egy valamire való RPG-t.
3. Bár az MRAP-ok páncélzata az esetek egy részében valóban szendvics szerkezetű (acél, kerámia és műanyag), de az egyes rétegek vastagsága néhány mm-től legfeljebb 10-20 mm-ig terjed. A teljes páncélvastagság nem több pár 10 mm-nél. A kumulatív sugarat gyengítő reaktív páncélzatnak és a NERA-nak is ennél nagyobb vastagságra lenne szüksége, hiszen ott egymáshoz képest elmozduló (esetleg meg is pördülő) lemezek és a lemezek közti robbanóanyag, vagy nagy rugalmasságú anyag (gumi, GAP, GZT) dolgozik. Akár több ilyen szendvics rétegben, egymáshoz képest szöget bezárva. Szóval nem elég úgy általában szendvics szerkezetűnek lennie a páncélnak, hanem a megfelelő anyagokból összerakott, elmozdulásra képes, több rétegű, megfelelő szögben beállított szendvics hozza meg a kívánt eredmény. Az MRAP-ok szendvics páncélja pedig nem ilyen.
4. Sőt még a nem dinamikus, nem mozgó lemezekkel dolgozó rétegelt páncélzathoz is vastagság szükséges. Kell bele légrés (vagy könnyű anyaggal kitöltött térfogat), keményfém, vagy kerámia betétek, elasztikus anyag, meg persze a külső és belső acél réteg. Egy MRAP páncélzatában ez sem fér el.
5. Mind a reaktív páncél, mind a NERA hatékonyságának egyik alapfeltétele, hogy a kumulatív sugárral minél kisebb szöget zárjon be. Hiszen a cél az, hogy a kumulatív sugarat az egyenes vonalából kitérítsék és minél nagyobb felületre szórják szét, valamint hogy a sugár elé folyamatosan keresztirányban mozgó lemezeket helyezzenek, ezáltal a sugár állandóan át nem ütött anyaggal találkozzon és így érjék el, hogy a sugár energiája minél nagyobb felületen oszoljon el. Az MRAP-ok esetében viszony nem jellemző a döntött páncélozás, vagy az olyan vastag páncélzat, amin belül döntött rétegek elférnek.
6. Sem a reaktív páncélzat, sem a NERA nem abszolút védelmet jelent. Ezek a rétegek meghatározott arányban képesek csökkenteni a kumulatív sugár átütését a főpáncélon, de csak csökkenteni tudják. A reaktív páncél jellemzően 30-50%-kal, a legkorszerűbbek akár 60-70%-kal is. A NERA pedig rétegenként legfeljebb 20-30%-kal, de ebből több réteget szoktak alkalmazni a harckocsikon (és nem az MRAP-okon). De ha a kumulatív sugár átütésének 20-30%-a, vagy kár csak 10%-a is lég a főpáncél átütéséhez, akkor az ERA és NERA sem megoldás. Egy alapvetően gyenge alap páncélra hiába is szerelnének ilyesmit.

Szóval az MRAP-ok alap páncélja önmagában nem fogja meg az RPG-t. Hiába van benne kerámia réteg is, ha van egyáltalán (típusa válogatja). Ha megfogná, akkor nem szerelnék fel az MRAP-okat, páncélozott szállító harcjárműveket, lövészpáncélosokat és egyéb vékony bőrűeket előtét páncélokkal (kötényezéssel) és nem ajánlgatná ezekre mindenki az aktív védelmi rendszereit, hiszen fölösleges lenne.

Az előtét páncélok - ami legtöbb esettben a szokásos grillrácsot jelenti - javítanak a jármű túlélési esélyein, de messze nem 100%-os megoldások.
Az előtét páncélok nagyon régi, tömör lemezes változata (vagy annak mai megfelelője a harckocsik lánctalpának gumi kötényezése, esetleg a tornyon lévő lánckötényezés) valóban úgy működött, hogy a kumulatív sugarat "baszta el". Azaz kellően nagy távolságra felszerelve a főpáncéltól, a főpáncélra érkezés előtt beindította a kumulatív töltetet. A sugár nem az optimális fókusz pontjában érte el a főpáncélt, hanem egy enyhén széttartó szakaszban és ha a kumulatív sugár átütő képessége nem volt nagyon sokkal több, mint a harckocsi főpáncéljának ellenálló képessége, akkor ennyi elég is volt az átütés elkerülésre. Ez úgy a II. VH idején volt hatékony megoldás, amikor a kumulatív töltetek kúpszöge sokkal sekélyebb és az átmérőhöz viszonyított átütő képességük sokkal kisebb volt, valamint a töltetek és béléskúp megmunkálása nem volt annyira tökéletes, ezért a sugár kevésbé volt stabil, kevésbé volt párhuzamoshoz közeli és kevesebb anyagból állt, mint a mai tölteteknél.
Manapság ez a megoldás már nem működik. A mai kumulatív töltetek átütő képessége még 1-2 méter megtétele után is igen jelentős. A légrés kevés ellenük. A mai előtétpáncélok tehát nem úgy működnek, hogy "szétbasszák" a kumulatív sugarat, hanem a cél az, hogy ki se alakuljon a sugár. Ennek érdekében az előtétpáncél a még fel nem robbant töltet geometria elrendezését párbálja szétszedni. Ha a töltet gyújtója felütközik a rácson, akkor a kumulatív sugár át fogja ütni a vékony bőrű jármű nem túl erős páncélját, a légrés ellenére is. De mivel a rácsok vastagsága sokkal kisebb, mint a köztük lévő lyukak és a lyukak nagyobbak, mint a gyújtó átmérője, jelentős az esély arra, hogy a gyújtó nem ütközik fel. Ezekben az esetben véd az előtét páncél. Jellemzően 50-70%-os védettséget biztosítva. Mivel a lyukak mérete kisebb, mint a teljes robbanófej átmérője, a robbanófej gyújtás nélkül beleütközik rácsba és a rács deformálja a robbanófejet, a béléskúpot és a töltetet. A kumulatív töltet alapesetben úgy működne, hogy a hossztengelyre szöget bezáró kúpfelületről elinduló elemi lökéshullámok hossztengelyre merőleges vektorai kioltják egymás, míg a hossztengellyel párhuzamos vektorai összeadódnak. Ettől kumulatív a robbanófej. Ehhez tökéletes tengely körüli szimmetria szükséges. Ha megbontja az előtét páncél a kumulatív fej geometriáját, akkor a hossztengelyre merőleges vektorok nem oltják ki egymást és egy hosszú, vékony, közel párhuzamos sugár kialakulása helyett a lökéshullám és a beléskúp anyaga szétszóródik.
Viszont a rakétagránátok is fejlődtek. Egyrészt a gyújtó felülete megnőtt, növelve a gyújtó felütközésének esélyét. Másrészt megjelentek a tandem fejes gránátok. Érdemes elgondolkozni azon, hogy a nyugati tandem fejes gránátok miért egy apró, általában 50 mm körüli átütő képességgel rendelkező első fejet használnak és az oroszok miért növelték az első fej átütő képességét 150 mm-ig. A reaktív téglák beindításához elég lenne az 50 milliméter átütésű első fej is. Nyugaton meg is maradtak ennél, mivel az oroszok a közelnyúltig nem nagyon alkalmaztak rácsszerű előtét páncélt. Az oroszok viszont nem csak azért vették nagyobbra az első fejet, mert ők oroszok és mindenből nagyobb, erősebb kell nekik, amolyan virtuális farok hosszabbító jelleggel és még csak nem is azért, hogy két fej átütését összeadva jobban nézzen ki a marketing kiadványban. Hanem többek közt azért, mert az első fej átmérője és a megnövelt gyújtóátmérő között kicsi a különbség. Ha gyújtó felütközik a rácson, akkor megvan az átütés. Ha nem ütközik fel, akkor az első fej jó eséllyel belefér ugyanabba a lyukba, ahova a gyújtó, tehát szintén sértetlen marad. Amikor a fő töltet felütközik, akkor a rács nem állítja meg a gránátot, csak szétvágja, de az első töltet el fogja érni a páncélt. Ha az első töltet elég erős a páncél átütéséhez, akkor az előtét páncél ellenére mégiscsak ellátja feladatát a gránát.

A nagyobb robbanófejes gránátoknak van még egy előnye egy vékonybőrűvel való találkozáskor. A robbanás ereje beszakítja az ajtót, vagy beküldi a páncélüveget, mert ezek kerete és anyaga véges terhelést bír el. Ha pedig a kereket találja el, akkor mozgásképtelenné teszi a járművet. Ha a motort éri találat, akkor is. A bent ülők megússzák, de a technika leamortizálódik.

Végül lehetne mondani, hogy az aktív védelmi megoldások is terjednek. Ez igaz, de az aktív védelem jelenleg egy drága luxus az értékes technikának. Még harckocsira sem terjedt el. Egy olyan aktív védelmet kevesen fognak megvenni és felszerelni, ami drágább, mint maga a védendő MRAP.

Tehát a lesajnált RPG-7 közel sem olyan használhatatlan MRAP-okkal és más vékonybőrűekkel szemben. Különösen, ha veszünk hozzá, korszerű, tandem fejes, nagyobb erejű gránátot.
Igen. Kétségtelen, hogy a gránát tömegének növekedésével csökken az égésvégi sebesség és azáltal a hatásos lőtávolság is. Leesik 200 méter alá. Akár 120-150 méterig is. De városban, lesállásból még ez is használható lehet.

A repesz gránát pedig továbbra is hatékony kiegészítője a páncéltörőnek. Tehát kár lenne az PG-7 kidobálásáért. A CG-hez képest még akkor is fillérekbe kerül, ha új gránátokat kell hozzá venni. Ár/érték arányban még mindig elég jó az RPG-7.

Nem jó az RPG.Már eleve az MRAP minden rendes seregben minimális szamban van jelen(ráadásul nem is az első vonalban) így arra alapozni,hogy ezek ellen jó butaság.

Ugy veszem eszre mwgint hinapokig kell amgyarázni az RPG értelmetlenségét mint ahogy a T-72-nél is kellett.Remélem nem fogjuk ezt eljátszani az Uraloknal,BTR-eknel meg a fene se tudja milyen elavult szarjai vannak még a Honvédségnek amihez ragaszkodbnak páran.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
Nem jó az RPG.Már eleve az MRAP minden rendes seregben minimális szamban van jelen(ráadásul nem is az első vonalban) így arra alapozni,hogy ezek ellen jó butaság.

Ugy veszem eszre mwgint hinapokig kell amgyarázni az RPG értelmetlenségét mint ahogy a T-72-nél is kellett.Remélem nem fogjuk ezt eljátszani az Uraloknal,BTR-eknel meg a fene se tudja milyen elavult szarjai vannak még a Honvédségnek amihez ragaszkodbnak páran.

Értsd úgy, hogy az RPG az összes vékony bőrűt (MRAP, PSZH, lövészpáncélos, páncélautó, stb..) átszúrja, amin nincs aktív védelem. Az előtétpáncél ellen pedig meghatározott százalékban eredményes. Nyilván a páncélozatlan technikát is leamortizálja. Igazából a környező országok jelenlegi harckocsi állományának legnagyobb részét is elintézi oldalról, vagy hátulról. Amíg nem dobja ki körülöttünk mindenki a meglévő járműveit és nem vesz helyettük csillagászati áron valami nagyon szuper új technikát, nem kezdenek szénné páncélozott harckocsikat 60 tonnás PSZH-nak használni, mint az izraeliek, nem tesznek nagyon drága aktív védelmet mindenre, ami mozog, addig az RPG-7-nek is van létjogosultsága. + még ott van a repesz gránátja is és lehet hozzá thermobárt is venni. Hatásosabb, mint egy karabély cső alatti gránátvető és olcsó.

Érdemes megnézni, hogy csinálják az oroszok. Meg úgy nagyjából mindenki más is, akinél nem a haditehnikai gyártók érdeke és a zsebbe dugott százalék az elsődleges szempont. Az oroszok sem dobnak ki semmit. Jött az ukrán balhé, meg a szír balhé. Előszedték a matuzsálem technikát is, mert az majdnem ingyen van és kiderült, hogy megfelelő szerepben, ésszel alkalmazva nagyon is hatékony, még ma is. Szerintem igaza van azoknak, akik szerint egy csomó fegyvert, amit kidobáltunk, szétvágtunk, elajándékoztunk, vagy bagóért eladtunk, ma is használhatnánk szükséghelyzetben és kár volt kidobni azokat.
Nem gondolod, hogy ha valamit újra és újra hónapokig kell magyarázni sokaknak, mert maguktól újra és újra sokan szerinted helytelen véleményre jutnak, akkor a sok értetlen tévelygő álláspontjában is lehet valami logika?

Értem én, hogy a katona mindig új és csinosabb játékszereket szeretne a régi vackok helyett, de ehhez nincs elég pénz. Válság van. Elszalad a költségvetési hiány. Megkapta a honvédség a csilli-villi CG-t, de ettől még megtarhatja az RPG-7-et is, amiből nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, olcsóbban.
 
M

molnibalage

Guest
Érdemes megnézni, hogy csinálják az oroszok. Meg úgy nagyjából mindenki más is, akinél nem a haditehnikai gyártók érdeke és a zsebbe dugott százalék az elsődleges szempont. Az oroszok sem dobnak ki semmit. Jött az ukrán balhé, meg a szír balhé. Előszedték a matuzsálem technikát is, mert az majdnem ingyen van és kiderült, hogy megfelelő szerepben, ésszel alkalmazva nagyon is hatékony, még ma is.
Milyen matuzsálem technikát vettek elő Szíriában....?
Sz-400 ment oda, Pancír, kipróbálták a Kalibr újabb változatát, az újabb harci heliket (minkét típust), T-90M és a Terminator BMP-T is talán járt ott, ahogy MiG-29K és Szu-35 is.

Az, hogy a Kuzin volt a szarra sem jó Szu-33, az azért nem számítsuk már ide...
Meg a FAB-ozgatás a Szu-24M és Tu-22M3 gépekről, az volt a matuzsálemi, bár ott meg ment a vetítés, hogy micsoda csada a Gefeszt, amit a hozzáértők max. mosolyogtak.

Ukrajnában meg új EW eszközök + drón + tüzérség kombója, amiből csak a tüzérség volt legacy rendszer.

Egyazon realitást nézzük...?
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Egyazon realitást nézzük...?
Te láthatóan nem követed az eseményeket, és csak a teljes kép (technikát tekintve) legfelső szeletét látod a két hadszíntérrel kapcsolatban. Laiki azonban követte, és megvan neki a maradék 80% is, a T-55-ös csaták, Toyoták, Maxim-géppuskák, múzeumból előszedett PTRD-k, stbstb.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Nem jó az RPG.Már eleve az MRAP minden rendes seregben minimális szamban van jelen(ráadásul nem is az első vonalban) így arra alapozni,hogy ezek ellen jó butaság.

Ugy veszem eszre mwgint hinapokig kell amgyarázni az RPG értelmetlenségét mint ahogy a T-72-nél is kellett.Remélem nem fogjuk ezt eljátszani az Uraloknal,BTR-eknel meg a fene se tudja milyen elavult szarjai vannak még a Honvédségnek amihez ragaszkodbnak páran.
Nem az elavultsaghoz ragaszkodnak itt jó párran. Hanem legyen a pro mellé valami ár/értékű "olcsóbb" új/felújított nyugati technika is.
Az baj hogy beágyazodot itt hogy olyan konfliktus nem lesz ami hibrid/ősznépi szomszedi/lázadasos felkeléses/valamint valamely nagyhatalmi játszma érdeke lenne. És tovább tartana pár napnál v. 30 napnál.
Nem csak nato szent beszédekre meg irányelvekre kénne készülni.
 
M

molnibalage

Guest
Te láthatóan nem követed az eseményeket, és csak a teljes kép (technikát tekintve) legfelső szeletét látod a két hadszíntérrel kapcsolatban. Laiki azonban követte, és megvan neki a maradék 80% is, a T-55-ös csaták, Toyoták, Maxim-géppuskák, múzeumból előszedett PTRD-k, stbstb.
Öööö, semmiféle orosz T-55 nem volt ott. Az a kormányerők "ereje"...
Amit mind felsorol, az nem orosz.
Szóval a laiki kommentje továbbra sem igaz. Pont az ellenkezője.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 248
14 111
113
Nem jó az RPG.Már eleve az MRAP minden rendes seregben minimális szamban van jelen(ráadásul nem is az első vonalban) így arra alapozni,hogy ezek ellen jó butaság.

Ugy veszem eszre mwgint hinapokig kell amgyarázni az RPG értelmetlenségét mint ahogy a T-72-nél is kellett.Remélem nem fogjuk ezt eljátszani az Uraloknal,BTR-eknel meg a fene se tudja milyen elavult szarjai vannak még a Honvédségnek amihez ragaszkodbnak páran.


Ne torzítsd a beszélgetést.

Te is TÖBBSZÖR leírtad itt, a cg sem csak tank ellen van.
Sőt. Valljuk be szemből azzal is necces.
Az rpg hez repeszt/thermobar gránátot is vehettünk volna. És akkor az sem csak egy feladatra lett volna jó.

A 260mm átütést melyik szomszéd könnyűpáncélos bírja ki.
Ha nincs rpg-rács egyik sem.

Ráadásul erre a fegyverre kb 1 óra alatt kiképzel bárkit.
Nem egy 72-es amire összeszokott legénység/szakasz/század minimum hónapokban mérhető.
Úgyhogy vicces az összehasonlítás.

Megjegyzem az uralt leváltó rábák is csak közúton jobbak. Terepen az ural mageszi őket. Úgyhogy a rendszeresítésük minimum félsiker.

Amúgy belemehetsz abba is mennyivel pontosabb az irányított gránát.
De akkor légyszíves az árakat is vesd össze.
És hogy nagyjából a magyar honvédség mennyit fog venni ezekből.

Én véletlen sem vagyok az orosz technika híve! Ha veszünk elég CG-t és hozzá rahedli gránátot tőlem kukázhatják az rpg-t.

Sajnos mivel a gripenhez kb 15 év után sincs megfelelő mennyiségű, minőségű fegyverzet, kíváncsi leszek mennyi irányított gránátot veszünk a cg-hez pár éven belül./persze hálisten titok lessz/
Vagy valami fejes meglátja az árcédulát, és azzal a felkiáltással "tanuljanak meg célozni" lehúzza a nagyrészét.
Nem csodálkoznék.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Öööö, semmiféle orosz T-55 nem volt ott. Az a kormányerők "ereje"...
Amit mind felsorol, az nem orosz.
Szóval a laiki kommentje továbbra sem igaz. Pont az ellenkezője.
Hajón vitték az öreg vasakat, T-55,62, kevesebb 72, teherautók. Két nagyobb szállítmány (kb. összesen 100 db) BTR-152 (ezek pár hónap alatt elfogytak), Kamaz Vystrel (ennek egy része Wagner)...

Közben leesett mire gondolsz. Az orosz regulárisok nem vitték ezeket magukkal, ez igaz. A szíreket azonban ezzel látták el (dede, a Boszporuszon rendszeresen fotózták a szállítmányokat), a Wagner több ezer fős kontingense szintúgy régi technikával harcol(t).
A megmaradt eredeti szír technika is orosz műszaki segítséggel üzemel, kétségeid ne legyenek....az ahhoz szükséges alkatrészbázis pedig 100%, hogy nem új gyártású, hanem raktárról megy.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 866
113
Mindenkihez szól a kérdesem aki szerint van bármiféle realitása annak,hogy bárkinek(ÖTT,ÖMT stb)oda kéne adni a Honvédseg levedlett elavult szarjait!Miből gondoljátok,hogy ha a Honvédség hivatásos és szerződéses állománya nem tudja hatékonyan használni az elavult szarokat akkor majd az ÖTT vagy ÖMT(meg fene se tudja kire akarjátok még ezeket rásózni)fogja tudni hatékonyan használni akkor,amikor teljesen nyilvanvaló,hogy az állandó állománynál jóval képzetlenebbek?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 268
13 651
113
Mindenkihez szól a kérdesem aki szerint van bármiféle realitása annak,hogy bárkinek(ÖTT,ÖMT stb)oda kéne adni a Honvédseg levedlett elavult szarjait!Miből gondoljátok,hogy ha a Honvédség hivatásos és szerződéses állománya nem tudja hatékonyan használni az elavult szarokat akkor majd az ÖTT vagy ÖMT(meg fene se tudja kire akarjátok még ezeket rásózni)fogja tudni hatékonyan használni akkor,amikor teljesen nyilvanvaló,hogy az állandó állománynál jóval képzetlenebbek?
Mert olcsóbb, mintha a harmad-negyed-akárhányadvonalas alakulataidat is élvonalbeli cuccokkal látnád el. Ezek esetében a lét a tét.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Mindenkihez szól a kérdesem aki szerint van bármiféle realitása annak,hogy bárkinek(ÖTT,ÖMT stb)oda kéne adni a Honvédseg levedlett elavult szarjait!Miből gondoljátok,hogy ha a Honvédség hivatásos és szerződéses állománya nem tudja hatékonyan használni az elavult szarokat akkor majd az ÖTT vagy ÖMT(meg fene se tudja kire akarjátok még ezeket rásózni)fogja tudni hatékonyan használni akkor,amikor teljesen nyilvanvaló,hogy az állandó állománynál jóval képzetlenebbek?

Szerintem érdekes módon aránylag nagyon kevesen akarnák odaadni a "levedlett szarokat" ÖTT,ÖMT -nek (max. valamilyen szinten kontrolált saját szabadcsapatnak - vagy leginkább még oda sem). Én sem.

Egészen egyszerűen az emberek egy része úgy gondolja, hogy most még nem állunk úgy, hogy dolgokat (akár olyanokat aminek üzemeltetésében többévtizedes tapasztalat van) csak úgy úriasan kidobálunk. Két dolog miatt alapvetően:

- legyen a T-72 -es példa (mert azt mindenki szereti :)). Azokat azért ne kukázzuk addig amíg legalább néhány Leo 2 -es (lehetőleg a A7+ -ból) nem jön meg. Erről volt hosszabb posztom - most nem engedném "bő lére" ...
- "döntési kompetencia" miatt. Elajándékozás illetve kohó esetén ettől fosztod meg magad. Nem kell felújítani, de még "lezsírozni" sem (meg semmit sem rákölteni !!) - egyszerűen "goto a laktanya sarka" (az M-Zárolt meg az inkurencia közé valahova). Ugye "fennforgás" esetén, ha a modern technikával lenne nyűg (alkatrész ellátásbeli hiányosság miatti, vagy tervezett karbantartások miatti illetve harci veszteségek miatti stb. - még pontosabban ezek valamilyen kombinációja miatt előállt kritikus helyzet miatt) és nem tudnánk megfelelően orvosolni, akkor még mindig dönthetünk úgy, hogy "belengetjük a fehér zászlót" ... Avagy akár dönthetsz máshogy. Elajándékozás illetve kohó esetén semmilyen döntési lehetőséged nincs (pl. vegyes használat sem). Itt nyilván nem olyan esetekről van szó, amikor minden rendben van, meg "kék az ég" ... Hanem olyanokról, amikor nem ...