Páncéltörő rakéták, páncéltörő gránátok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Európában hol is van profi hadsereg ? ? ?

...nem 100-200-párszáz profi katona ! ! !

. . .profi hadsereg ? ? ?

Gyakorlatilag mindenki saját korábbi árnyéka!
Szerintem a szerbeknek "maradt" valami a háborúból (tapasztalat, ...), ebből a szempontból ők a legjobbak, ezt "kiegyenlíti" szerencsére a technikai szint (1, "lefelé", 2, nem velünk szemben egyenlíti ki, tisztában vagyok a hazai szinttel !!!).

Csak két példa a profi hadseregre a Francia és az Angol hadsereg mind a kettőnek van bőven harctéri tapasztalata,amúgy pont a szerbek azok akik árnyékuk önmaguknak.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Bleroka

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Szerintem nem árt tisztában lenni a realitásokkal egy milícia jellegű erőnek városi harcban egy kiképzett és megfelelően felszerelt hadsereggel szemben kb annyi esélye lenne mint pitypangnak a tornádóban,sokan elfelejtik,hogy egy városi harc amikor épületről épületre szobáról szobára folyik a harc nagyon komoly fizikai és mentális megterhelést jelent egy ilyen szituációban egy kiképzett hadsereg (a kiképzés természetesen kiterjed a városi harcra) nagyon komoly előnyben van egy milícia jellegű erővel szemben.Egy profi hadsereg biztosan nem fogja a gyalogságot teherautókra pakolni és beküldeni a város utcáira,hogy ott a milícia az Rpg-l nyugodtan lövöldözzön rájuk.
Ehez képest Irakban az amcsik igencsak megszenvedtek a felkelőkkel....
Önmagában a milicia nem képes a mi körülményeink között tartós ellenállásra.Kell a manővererő,ami felmenti,különben felmorzsolják.
Viszont milicia nélkül az amúgy is létszámhátrányban lévő manővererőink morzsolódnak fel,mert kénytelenek felaprózódni,hogy védjék a várható szabadcsapat támadásoktol a lakosságot.
2008,Grúzia.A háború kulcspontja a Roki alagút.Grúz hadműveleti cél annak elfoglalása,és berobbantása.Nem az oroszok akadályozzák meg ebben őket,hanem a csinvalii oszét milicia.2napig feltartják a grúzokat,mig ezalatt az oroszok mozgásba tudnak lendűlni,és beérkezni a harctérre-a Roki alagúton keresztűl.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Milyen matuzsálem technikát vettek elő Szíriában....?
Sz-400 ment oda, Pancír, kipróbálták a Kalibr újabb változatát, az újabb harci heliket (minkét típust), T-90M és a Terminator BMP-T is talán járt ott, ahogy MiG-29K és Szu-35 is.

Az, hogy a Kuzin volt a szarra sem jó Szu-33, az azért nem számítsuk már ide...
Meg a FAB-ozgatás a Szu-24M és Tu-22M3 gépekről, az volt a matuzsálemi, bár ott meg ment a vetítés, hogy micsoda csada a Gefeszt, amit a hozzáértők max. mosolyogtak.

Ukrajnában meg új EW eszközök + drón + tüzérség kombója, amiből csak a tüzérség volt legacy rendszer.

Egyazon realitást nézzük...?

Az oroszok küldtek a szíreknek jófajta T-62-t, de még az is esélyes, hogy a szír kormányerők T-55 készletét is kicsit megsegélyezték. Ezt nehezebb ránézésre eldönteni, mivel a T-55-re nincs ráírva kívülről, hogy Putyin sátán ajándéka. Ezen kívül néhány hajórakomány lőszert és ejtőszert sem voltak restek szállítani a már a Szovjetunió felbomlásakor is pár évtizede tárolt készletből. Maguk az oroszok is előszeretettel dobálóztak a selejtezés érett buta bomba készlettel. A szírek meg egyenesen rozsdahalmaz bombákat potyogtattak. Olyan Szu-25-ökről is bombáztak az oroszok, amelyek biztosan öregebbek nálad (viszont esélyesebben fiatalabbak a ledobott bombáknál). De a Szu-24M és a Tu-22M3 sem épp mai csirke. 30 év felett van mindegyik. Lőttek ott mindennel. Mint a vursliban. Volt Zsu-57-2, meg a BTR-60PB és a BTR-152 is (szintén orosz készlet) szépen elkaristolt. Persze kipróbálni, mutatóba vittek T-90-et is. Pár darabot. Meg Ka-52-t, Szu-34-et, Szu-35-öt. Lőttek H-101-el. Kalibr robotrepcsivel is. De a háború igáslovai nem ezek voltak.
Donbaszban pedig még a II VH-s technikát is előszedték. Legördült a talapzatról az Isz-3 tank, meg a T-34. Pufogtattak PTRD-vel. Az oroszok ügyletek rá, hogy lehetőleg olyan fegyvert szállítsanak, amit az ukránoktól is lehetett zsákmányolni és ne ordítson róla, hogy orosz szállítmány. Úgyhogy ment oda T-64, BMP-1/2, BTR raktárkészletből, Grad sorozatvetőkből, régi ágyúkból, aknavetőkből, gránátvetőkből (szigorúan AGSZ-17) és lőszerből kellő mennyiség.
És hogy a témánál maradjunk nem Kornetet vittek nagy számban, hanem a Fagot és Konkurs vett részt legnagyobb mértékben az ukrán harckocsi, PSZH és lövészpáncélos állomány gyérítésében. Sőt a szír kormányerők is főleg ebből a készletből kaptak. A legtöbbször RPG-7 tűnt fel a donbaszi videókon. Az az RPG-7, amiről éppen beszélgetünk. Egyébként Szíriában is RPG-7-et látni legtöbbször.
És láss csodát: vígan le tudták amortizálni ezekkel a régi vackokkal is a győzhetetlen ukrán sereg technikáját.

Ha te ezt nem vetted észre, akkor tényleg más realitást nézünk. Úgy látszik te csak azt, ami a nyugati médiában megjelent a néhány korszerűbb és ezáltal biztosan oroszoktól származó. kipróbálásra odavitt eszközről, aminek így nár volt nyugaton is "hírértéke". De a háború mindennapjait nem követted végig. Egy háborút nem csak csúcstechnikával vívnak meg. Sőt elsősorban nem azzal. Hanem nagyjából mindennel, ami épp kellő számban kéznél van.
 
W

Wilson

Guest
Ehez képest Irakban az amcsik igencsak megszenvedtek a felkelőkkel....
Önmagában a milicia nem képes a mi körülményeink között tartós ellenállásra.Kell a manővererő,ami felmenti,különben felmorzsolják.
Viszont milicia nélkül az amúgy is létszámhátrányban lévő manővererőink morzsolódnak fel,mert kénytelenek felaprózódni,hogy védjék a várható szabadcsapat támadásoktol a lakosságot.
2008,Grúzia.A háború kulcspontja a Roki alagút.Grúz hadműveleti cél annak elfoglalása,és berobbantása.Nem az oroszok akadályozzák meg ebben őket,hanem a csinvalii oszét milicia.2napig feltartják a grúzokat,mig ezalatt az oroszok mozgásba tudnak lendűlni,és beérkezni a harctérre-a Roki alagúton keresztűl.

Na aztán az iraki felkelőket nem szerencsés összehasonlítani egy átlagos milíciával.Irakban azok a felkelők bőven felulmúlták egy közönséges milícia szintjét mind vezetés mind kiképzés mind harctéri tapasztalat tekintetében.Egy valós háborús helyzetben a hadvezetés nem fogja elaprózni és így feláldozva az ütőképes erőit azért,hogy mindenhol és mindenáron megvédje a lakosságot tetszik vagy nem tetszik felfognak áldozni területeket és lakosságot is .A Roki alagútnál valóban volt szerepe a milíciának de ha a grúz hadsereg és vezetése nem töketlenkedik annyit bizony az az alagút a levegőbe repül.
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113
Azért ez meg az oroszokat minősíti - hogy a szövetségesüket annyira tartják, hogy olyan szart adnak nekik, hogy tömegesen haljanak meg...
Jusson eszébe, aki a ruszkikkal akar szövetségi rendszerbe kerülni

Mintha úgy emlékeznék, hogy Amerika összevásárolgatta a kelet-európai NATO tagországok levedlet raktárkészletét és vitték támogatásként, segélyként Ukrajnába és Szíriába számolatlanul. Ahhoz képes a rendesen lekonzervált orosz raktárkészlet a csúcstechnika netovábbja. Vagy beszélgessünk esetleg a kiváló angol harcjárművek csodálatos diadalmenetéről Ukrajnában? Kezdjem el sorolni az USA és Anglia szövetségeseit, volt gyarmatait, akikre rásózták a levedlett haditechnikát?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 514
113
Azért ez meg az oroszokat minősíti - hogy a szövetségesüket annyira tartják, hogy olyan szart adnak nekik, hogy tömegesen haljanak meg...
Jusson eszébe, aki a ruszkikkal akar szövetségi rendszerbe kerülni



Kizárnám,hogy ti ajándékba adnátok nekünk MA1-et,Patriotot,F22-t,Minden csúcstechnikát,hogy ne haljunk meg tömegesen,pedig szövik vagyunk....
Még pénzért sem adnátok el bármit,mert nehogy megboruljon a pójer balansz a régióban.
Pont annyit,és azt adtak nekik ami ahhoz kellett,hogy megfogják az ukránokat,meg amire a szakik ki voltak képezve,és azt ajándékba adták,mert nem szövik,hanem egy nemzet részei,kb mint mi a Székelyekkel.
No offense.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
a lengyel tesók most akarják váltani régebbi páncéltörő rakétáikat, a tenderen 3 résztvevő van: matador, rpg-75 meg egy bolgár csoda ami kb modernizált rpg7...
Van negyedik jelölt is...és lehet hogy ez az igazi esélyes.
Dynamit Nobel Defence - RGW 90 és / vagy 110 (=Panzerfaust 3 on steroid)
qbljch_RGW5.jpg

qd8y4e_RGW110Soldat.jpg

qd8y5v_RGW90HHT1.png
 
T

Törölt tag 1586

Guest
na és ehhez mit szólsz?
Szóhoz sem jutok..:)

A Lengyelek már régóta gyártják a Spikeot, most ezt a kapcsolatot fejlesztik tovább...

Ez a hír nekem inkább azért érdekes mert azt mutatja hogy a Lengyelek szépen külön tudják választani egymástól a politikai "gatyaügyeket" és a honvédelmet.
Annak ellenére hogy a Lengyel és az Izraeli politika folyamatosan ekézi egymást (ITT meg ITT) katonai téren úgy tűnik töretlen az együttműködés.

Ha ezt meg tudnánk mi is tenni már rég lehetne NASAMS-unk....
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
na és ehhez mit szólsz?
https://www.edrmagazine.eu/rafael-and-mesko-to-co-produce-spike-sr-atgm-for-polish-pustelnik-program

a lengyelek spikeokat adnak a területvédelmi egységeiknek.
Lehet hogy hülyén hangzik de én Spikeot nem adnék területvédelmi egységeknek. Egy spike elsajátitásához idő kell. Még akkor is ha saját magadnak gyártód. Viszont mikor fogja elsajátitani a képzést úgy egy területvédelmis baka ha közben évi 20-30 napja lenne rá. Nem tudom hogy a lengyeleknél ez hogy műkődik. De ha megkapják szerintem az már nem területvédelmi erő lesz hanem "vonalbeli" lövész egység.
Idehaza ha már szóba került az atgm nálunk se ártana a területvédelmi erőket később valamilyen szinten felfegyerezni "olcsóbb" atgm el. Lehet hogy sokkan ezért lehurognak, de ha megnézem a mostani konfliktusokat már a legegyszerűbb milliciánál, felkelőknél is alap az atgm. Modernebb maljutka, sudáni gyártású kínai kompintású kornet stb......... vagy kornet, metis .......
Ezért is jó lenne még a rpg et a területvédelemhez lökni modernebb fejekkel. Főként thermobar és repeszromboló.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
T

Törölt tag 1586

Guest
Egy spike elsajátitásához idő kell.
A cikk arról is szól hogy most kezdik el a Lengyelek is gyártani a Spike SR-t.
Az egy klasszikus F&F fegyver. Kinyit, céloz, amikor a rakéta befogta a célt gombot megnyom...ennyi.

Ennek az elsajátításához nem kell túl sok idő...
 
  • Tetszik
Reactions: Negan
G

Galthran

Guest
ez egy svéd bill rakéta. azt írják a tank felett robbantotta a töltetét, látszik is hogy ferdén áll lefelé. mikor tudta a rakéta hogy hol kell robbanni_ miylen érzékelő volt rajta?

Q2rnVCj.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: fip7