[BIZTPOL] Kínai-indiai határkonfliktus (1962 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
Újabb indiai keménykedés

India conducts large military exercises with T-90S tanks and BMP-2 IFV along the border with China
India_conducts_large_military_exercises_with_T-90S_tanks_and_BMP-2_IFV_along_the_border_with_China_925_001.jpg


A héten apache heliket és Rafale gépeket telepít a kínai határhoz határhoz .
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Június közepén évtizedek óta nem tapasztalt hevességű konfliktus tört ki az indiai-kínai határon, az összecsapásokban legalább 20 indiai katona meghalt, és ugyan hivatalosan erről keveset tudni, de indiai értesülések szerint több tucatnyi kínai áldozat is volt.
Kína és India között hosszú évtizedek óta zajlanak határviták Kasmírban és Arunácsal Pradesben, többek között azért, mert ezekben a régióban vannak szakaszok, ahol nem rajzolták meg korábban teljesen a határvonalakat, de miután Kína bekebelezte Tibetet, a határok jelentősége sokkal fontosabbá vált. A határviták miatt 1962-ben háborúzott is a két ország: a mindössze egy hónapig tartó háború sima kínai győzelemmel ért véget. Határvillongások és kisebb összecsapások változó intenzitással azóta is előfordultak, de ennyire súlyos konfliktusra nagyon régóta nem volt példa.
A helyzetet bonyolítja, hogy a két ország között nem hagyományos határok húzódnak, hanem az úgynevezett „Tényleges Ellenőrzés Vonalához” (Line of Actual Control – LAC) viszonyítanak, ami egy vitatott, de többé-kevésbé általában tiszteletben tartott határszakasz, 3340 kilométer hosszan.
És minden jel szerint arra lehet számítani, hogy a jövőben egyre feszültebb lehet a régióban a helyzet. Nemcsak azért, mert mindkét országban erősen nacionalista vezetés van hatalmon, melyeken a járványhelyzet és a gazdasági visszaesés miatt folyamatosan nő a belföldi nyomás, és így lehet számítani rá, hogy ezt külső ellenségek felmutatásával igyekezhetnek csillapítani, hanem mert mindkét ország nagy építkezésekbe is kezdett, ami miatt egyre nagyobb haderőt képesek a világtól amúgy meglehetősen elzárt régiókba juttatni. Feltételezések szerint a júniusi konfliktus is egy ilyen építkezés miatt robbanhatott ki: közel 20 év után tavaly lett kész az a 255 kilométeres út Indiában, mellyel könnyebben megközelíthető a világ legmagasabban, több mint 5000 méterrel a tengerszint felett fekvő légibázisa Ladakh régióban.
A Himalájában kezdett lázas építkezési versenybe a két atomhatalom
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Kína és India között egyeztetés zajlik a közös határvonalon ismét kialakult feszült helyzet miatt - közölte a kínai külügyminisztérium hétfőn, miután az indiai hadsereg szerint kínai katonák provokatív akciót hajtottak végre a demarkációs övezetben.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/217263/
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Kína és India között egyeztetés zajlik a közös határvonalon ismét kialakult feszült helyzet miatt - közölte a kínai külügyminisztérium hétfőn, miután az indiai hadsereg szerint kínai katonák provokatív akciót hajtottak végre a demarkációs övezetben.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/217263/
Megint birkozni fognak botokkal a hóban?
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 915
113
Éleződik a konfliktus a világ két legnépesebb országa között - ismét katonai beavatkozásra került sor
Portfolio

India hétfőn közölte, hogy megakadályozta Kínát a két ország közötti vitatott hovatartozású terület status quo-jának felborítására irányuló katonai kísérletben - írja a Reuters.

Az indiai hadsereg nyilatkozatában azt írja, hogy kínai katonai egységes augusztus 29-30-án éjszaka megsértették a korábban lefektetett egyezményben foglaltakat, és provokatív katonai akciókkal próbálták meg felborítani a status quo-t.

AZ EGYEZMÉNY SZERINT AZ INDIAI KATONÁK MEGAKADÁLYOZTÁK KÍNÁT A STATUS QUO EGYOLDALÚ ÁTALAKÍTÁSÁBAN.

Kína eddig nem kommentálta az eseményeket.

Kínának és Indiának területi konfliktusa van a Himalája nyugati területein, a csapatok rendszeresen vádolják egymást a határok megsértésével. Júniusban 20 indiai katona veszítette életét fegyveres összecsapás következtében, amely után a felek megállapodtak a konfliktus rendezésében.

A megállapodás ellenére viszont a csapatok továbbra is felfegyverezve várakoznak a határ mindkét oldalán. Az indiai hadsereg közlése szerint a mostani kínai akció is itt, a Pangong Tso tó körül történtek.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...ismet-katonai-beavatkozasra-kerult-sor-446648
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and milagro

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 758
113
https://www.orfonline.org/research/...-use-of-special-frontier-force-reveals-72622/

https://ajaishukla.blogspot.com/

India launched a pre-planned attack on China in the border standoff area on Saturday night to take a position within China's perception of the Line of Actual Control. Official Indian briefing claims no casualties or even contact but one Indian military analyst says there were combat casualties on both sides. India deployed its Special Frontier Force, a special operations unit manned by Tibetans under the administration of Research & Analysis Wing, the Indian external spy agency.

Indian government and media have constructed a timeline claiming India reacted to a provocative move by China on Saturday night and quickly conducted the operation to seize the position. However, Manoj Joshi points out that obviously given the nature of the unit used it was a pre-planned operation. The Chinese movement of troops at midnight that has been labeled as the provocative pretext was actually the reaction to India's operation. https://www.orfonline.org/research/...-use-of-special-frontier-force-reveals-72622/

According to Ajai Shukla the operation killed a Tibetan company commander and resulted in Chinese casualties. https://ajaishukla.blogspot.com/

The SFF is organized for sabotage and insurgency in Tibet. India is sending a message threatening China with insurgency. An insurgency in Tibet taking off is far fetched. What is more readily apparent is India's exposure now to retaliation. The insurgencies of Northeast India have dropped by 90% in intensity but are still active in Nagaland and Manipur. China now will likely support those insurgencies. Worse for India, the Northeast insurgents also have relations with Naxalites who are active in over 100 districts of India. Any arms transferred to NE rebels could end up in their hands too.

It's a mystery why India does not announce it took military action in a straightforward manner. If it were Pakistan there would be no hesitation to announce a military action. But India has portrayed itself as the victim of Chinese aggression. It even banned 100+ Chinese apps earlier in the week and cited recent Chinese aggression as the reason. For India to start a conflict with China is a very bad idea but the self-deception is an additional bad idea. India should be clear it is an escalating a conflict and openly debate the sanity of this decision.

Posted by: pouring | Sep 3 2020 14:27 utc | 15
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Kína szerint indiai katonák illegálisan átléptek egy vitatott határszakaszt, majd „provokatív” figyelmeztető lövéseket adtak le. A kínai határőrök „kénytelenek voltak ellenlépéseket tenni”, idéz a BBC egy kínai katonai szóvivőt, aki nem osztott meg pontosabb információkat erről. Ha igaz, amit a kínai fél állít, akkor 45 év után ez az első alkalom, hogy lövések dördültek a határon, megsértve a fegyverhasználati tilalomról szóló egyezményt.
Kína szerint indiai katonák lövéseket adtak le egy vitatott határszakaszon
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 456
113
Meg kellene egyezni nemzetközileg, hogy konfliktusok rendezésére kizárólag bunkosbotokat szabad hasznàlni. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
A határnál kialakult feszültségek enyhítésében állapodott meg Kína és India külügyminisztere Moszkvában. Vang Ji és Subramaniam Dzsaisankar először ült tárgyalóasztalhoz azóta, hogy júniusban halálos áldozatokat követelő összecsapások történtek a vitatott területen a két ország katonái között.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/217761/


Hogy megérte meghalni a katonáknak ezért.
 
  • Tetszik
Reactions: Tiria