[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 707
113
Tévedsz!
A "honfoglalás" szó egy igen kései, XIX. századi kreálmány! Sose létezett annak előtte!
Nézz utána, egyik krónikánk sem ismeri!
Magyarok bejöveteleként említik!
..
Na meg kitől foglaltuk el, kit győztünk le a csatákban, amelyeknek emlékezete nem maradt?
Csak nem magunkat? Vagy lakatlan volt?

Ez biztosan tévedés, Anonymus végig arról ír, mit hogyan foglaltunk el, jópár legyőzött -valszeg kitalált- ellenséges vezérrel (gyalu, ménmarót, salán). De a "fehér ló mondájában" is legyőzzük szvatoplukot.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113
Hát aki elfogadja és hirdeti az illig féle 300 éves betoldást az eléggé dilettánsnak tűnik. Művészettörténész, de nem történész. A cipész maradjon a kaptafájánál. Amit a nagy mesemondó Szántaival művelnek felháborító, elhitelteleniti szkíta-hun-avar-magyar eredettörténetet.
Az a 300 éves betoldás amúgy a magyar történelem több kérdését is megoldja. Ha jól emlékszem Anonimus írta, hogy a magyarok 5 nemzedékkel a hunok után érkeztek a kárpát mendencébe. Ő pedig azt írta le, amit hallott mesélni az emberektől. A hivatalos történelem alapján a két esemény között volt vagy 450 év. Ha viszont csak 150 év volt a két esemény között, az kb. 5 nemzedék. De a kettős honfoglalásra is magyarázat. A különböző magyar csoportok nem évszázados különbséggel érkeztek, hanem legfeljebb néhány évtizeddel.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 326
113
Akkor leirom.
Honfoglalas.
7 torzs allt ossze 1 neppe.
Nem 1 nemzet allt 7 torzsbol./+2/
Aki talal hun eredetet nem teved aki finnugort nem teved aki turkot az sem teved aki mongolt az szinten nem teved.
Miert? = mert a 7 torzs 7 kulonallo nemzet volt. Ezert kellett a verzserzodes. Ami nem merult ki abba hogy eretvagtak egy vajling bor felett majd jol berugtak.
A verszerzodes hazassagot jelentett /tobbnejuseg reven nem volt gond./ nem a megyeri volt a legerosebb torzs.
A megyeri csak a nevet adta.
Egy masik adta a nyelvet egy harmadik a fo fejedelmet egy negyedik a harkat es igy tovabb... Majd a havasalfodrol /ahol nem meg nem eltek olahok./ megindultunk viking segitseggel csak mielott megindultunk volna jott ket torzs kabaroktol /ahonnan mi is kiszakadtunk.,,/mind a 7 torzs.../majd elfoglaltuk a karpatmedence egy reszet. /kozbe jott szamos torzs es szamtalan torzstoredek./ igen voltak itt mas torzsek is lovasnepek leszarmazotjai is. Az hogy volt e hozzajuk kozunk.... Valamelyik torzsnek a 7+szamtalanbol elofordulhat... De ha nem volt se gond hisz az alap 7 torzsnek se volt egymashoz tul sok koze....
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 326
113
Hunok egy nem tul nagy torzs volt amikor egy nagy torzsszovetseg elere kerultek mint fegyverrel eroszakkal elrekerulo torzs megszuntek letezni es a meghoditott meghodoltatott torzsek vezeto beosztasu embereive valltak.../ hun mint torzsszovetseg. A teruletbol adodoan a lovasnomad nepek jokora reszet magaba foglalta.../akik nem voltak a hun torzs tagjai de a hun torzsszovetsegnek igen./tehat hunok voltak. A magyarok is a bolgarok is a kazahok is. Mint torzs szovetseg. Mint torzs eggyik se volt hun./plane hogy akkor meg sem a magyar sem a bolgar sem a kazah torzsek nem alkottak egyseget./
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Ezer éve még lengyelek voltak javarészt, akik aztán kaptak némi jó magyar vért, meg némi rusz vikinget.Na jó, több mint ezer éve vót. :)



Egyáltalán nem volt végpont. A Hispán területek voltak a végpont. A jazigok(mennyit tudnék róluk mesélni amit olvastam) akik bezony abból a szarmata közösségből valók, amiből az alánok, akiknek az ex állama a mai Oszétia területén(is) volt, a lengyelek alapját képző roxolánok és a Partiumban megtelepedett aorszok mind rokon népek voltak genetikailag, nyelvileg, kultúrálisan. Marcus Aurelius leverte a jazigokat egy hosszú, sok hullámos háború végén. Ki akarta írtani őket, mint később minket akartak, de ahhoz ereje teljében is kevés volt a birodalom. Cserébe ugye ment 5500 nehézlovas Britanniába adni az Artúr legendát, meg 2500 a kontinentális birodalomban tolta a hadkötelezett állapotot, megteremtve a nehézlovas hadviselés nyugati alapjait. A britek a jászokat a mai napig jazignak hívják, ne zavarjon. A magyarországi területeik a mai Balassagyarmat központtal (Iskenon/Uskenon volt akkor a neve) megmaradtak a kezeikben javarészt. Aztán érkezett az alán hullám, alig lovagoltak ki ők is a legyőzhetetlen Szent Római Birodalom túlvégében katalóniáig, hogy aztán ott nyugodtan 80 000-en letelepedjenek csorgatva némi szarmata/jász vért a hispán keverékbe. Aztán érkeztek a hunok, avarok, bolgárok, mi és ezek között kisebb hullámok is akadtak.


1700-ban az apai ági őseim(tehát az apák apáinak az apái etc...)) még Ribchester-Blackburn és York környékén életek, ha neked ez mond valamit ;-) Mert látom tudsz az 5500 nehézlovasról. Sőt a valódi vezetéknevem is kapcsolódik az előbbi városok egyikéhez. Ne zavarjon, hogy a Marcus Aurelius-féle szarmata háború során azok a jazigok jóval előbb érkeztek a Duna-Tisza közébe, mint a mostani jászok ősei. De nyilván rokoni vér az is. Nekem is jelezték, hogy a Jászságban több úgymond nagyon távoli rokoni találatom van genetikailag. Egyébként nekem Európában végig mutatja a Y teszt a "rokoni" találatokat, ahol szarmaták/alánok/jazigok telepedtek le. Igazad van egyik gócpont pld Katalónia, de Itália északi részén is van több ilyen rész.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Szerintem, ha belegondolsz a feltett kérdésbe, és aztán a rá feleletként hetykén benyögött válasz súlyosságára, akkor rájössz!
Egy tanult embertől minimum cizelláltabb választ várnék, már, ha nem eleve a polgárpukkasztás, piszkálódás és a sértegetés a célja!
Ez a célja??
..
A finnugor nyelvvel kapcsolatos gubanc is már inkább kínos, ha végigolvasod az interjút!
Nem lehetne legalább addig eljutni, hogy ok a magyar egy szigetnyelv, hasonlóan a baszkhoz, rokonsági jelek vannak többfelé, de egyelőre
biztosat nem tudunk. Pont. De, hogy a nyelvünk finnugor!
Jujj! 2020-ra jó lenne ezt már kinőni!
A XIX. század régen volt már...
..
Persze tudom én, hogy ez nem fog gyorsan menni. Legalább másfél emberöltő eltelik, mire ez teljesen kikopik, s csak mint egykor volt
téves hipotézis marad benne a könyvekben...
..
Apropó, Index készített valaha egy tisztességes riportot pl. Pap Gáborral, ha már szóba került fentebb?
Na, ezek a jó kérdések...

Nyelvészeti szempontból a legintenzívebb és egyben legösszeszedettebb megközelítést egy névtelen tanulmányban olvastam, sajnos sokat kopott, de a magja megvan a gondolatainak. A Corvinus egy nyelvésze írta névtelenül, mert nem vállalhatta névvel, már a szerző állítása szerint. A logikai fonal mentén egy dühödt kikelés volt az az írás a nyílvánvaló elhallgatása ellen, ami a szerző logikája mentén abból állt, hogy a magyar és változatai volt sztyeppe nyelve, a közvetítő közeg az északi népek, a törökök, mongolok, a Közel-Kelet népei közt, és a lassan ezt a nyelvcsaládot beszélő népek hullámaival kiürült onnan ez a közeg. A kirajzott népek amik elmentek északon a szibériai tájakig, a mongol pusztákra, kína térségébe, a görög és k. keleti térségbe, Masszagéták; hunni(hun), chunni(kun), halani(alán) és iasi, ion (jász), később az időben és térben szóródva, már mint fekete és fehér hun, fekete és fehér kun, szarmata alán, szarmata jazig, szabír, onogur, fekete és fehér magyar, jugar, pártus, kuma menti magyar, volgár(bolgár) stb, lakta be a területet ez a nagy rokoni népesség és kereskedett és háborúzott és közvetített nyelvi, anyagi, szimbolikus, kultúrális egységeket az északiak, az ótörök és újtörök népek, a mongolok között, de vitt mandzsúriáig is ebből. És ahányszor a nyugati szörnyeteg leverte a Kárpát-Medencében az aktuális képviselőjét ezeknek, jött egy hullám és keleten egy térség kiürült, de a központ biztosítva lett és amikor csapás érte jöt akövetkező hullám és így maradt meg a nyelv a 13. században utolsóként érkezett kunok, jászok, töredékmagyarok beérkezte után is a legfontosabb területen. A keletről kiürült és a nyelvi kapcsolódások megszakadtak az adott népek közt, de az átadott szavak itt is-ott is leragadtak, beépültek és ebből visszakövetkeztethető egy közvetítő aki a sajátjából is adott ezeknek a népeknek és ő vett át tőlük. Így nincs már párja a nyelvünknek, de így beszéljük még mindig.
 
  • Tetszik
Reactions: milagro and gergo55

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
1700-ban az apai ági őseim(tehát az apák apáinak az apái etc...)) még Ribchester-Blackburn és York környékén életek, ha neked ez mond valamit ;-) Mert látom tudsz az 5500 nehézlovasról. Sőt a valódi vezetéknevem is kapcsolódik az előbbi városok egyikéhez. Ne zavarjon, hogy a Marcus Aurelius-féle szarmata háború során azok a jazigok jóval előbb érkeztek a Duna-Tisza közébe, mint a mostani jászok ősei. De nyilván rokoni vér az is. Nekem is jelezték, hogy a Jászságban több úgymond nagyon távoli rokoni találatom van genetikailag. Egyébként nekem Európában végig mutatja a Y teszt a "rokoni" találatokat, ahol szarmaták/alánok/jazigok telepedtek le. Igazad van egyik gócpont pld Katalónia, de Itália északi részén is van több ilyen rész.

Az angol lótenyésztés lényegi alapjait jelenti amiből máig táplálkoznak a fajtáik. :) Mert hát a srácok javarésze aztán kint élte a megszokott életét a brit lányok között. Egyedülálló módon mintegy kiemelkedő megbecsülésként lovassági légióba szerveték őket, az egyik parancsnokukat, Licinius Artorius Castust gondolják Artúr királynak, ők pedig a lovagjai. Az excalibur legenda pedig a sztyeppéről magukkl vitt Isten kardja legenda ami nálunk Attilán keresztül él, de sokkal ősibb legenda. Így tömörítve a britanniai jelenlét. A jazigok maguk ie. 50-20 között szivárogtak ide először a hadjárataikkal, isz. már itt laktak népestől a korábbi népekkel együtt. Marcus Aurellius 180-182 között győzte le őket végül, de itt maradtak és aztán a nagy alán hullámokban is jöttek és itt is maradtak és aztán Árpáddal is jöttek Lehel alatt jászként és a többi meg ismert.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and ghullaire

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
1700-ban az apai ági őseim(tehát az apák apáinak az apái etc...)) még Ribchester-Blackburn és York környékén életek, ha neked ez mond valamit ;-) Mert látom tudsz az 5500 nehézlovasról. Sőt a valódi vezetéknevem is kapcsolódik az előbbi városok egyikéhez. Ne zavarjon, hogy a Marcus Aurelius-féle szarmata háború során azok a jazigok jóval előbb érkeztek a Duna-Tisza közébe, mint a mostani jászok ősei. De nyilván rokoni vér az is. Nekem is jelezték, hogy a Jászságban több úgymond nagyon távoli rokoni találatom van genetikailag. Egyébként nekem Európában végig mutatja a Y teszt a "rokoni" találatokat, ahol szarmaták/alánok/jazigok telepedtek le. Igazad van egyik gócpont pld Katalónia, de Itália északi részén is van több ilyen rész.
Csak egy kérdés - hol készíttetted a genetikai tesztedet ? Én is szeretnék egyet a közeljövőben, egy ilyet, ami sok információt tud szolgálni. Van tudomásom a családfámról elég sok, de ugye az is számít, ki melyik ágból hoz több öröklődést, mert ez mindenkinél más. Ugye erre mondják, hogy a hetedik ágra is visszaüthet az öröklődés. Szerintem mind a kettőt jó ha tudja az ember, a családfát és a genetikai adatokat is.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az a 300 éves betoldás amúgy a magyar történelem több kérdését is megoldja. Ha jól emlékszem Anonimus írta, hogy a magyarok 5 nemzedékkel a hunok után érkeztek a kárpát mendencébe. Ő pedig azt írta le, amit hallott mesélni az emberektől. A hivatalos történelem alapján a két esemény között volt vagy 450 év. Ha viszont csak 150 év volt a két esemény között, az kb. 5 nemzedék. De a kettős honfoglalásra is magyarázat. A különböző magyar csoportok nem évszázados különbséggel érkeztek, hanem legfeljebb néhány évtizeddel.
Csak az a baj vele hogy nem igaz. Nem csak a mi történelmünk zajlott, hanem másoké is, s a események összeértek. Az meg nevetséges, hogy a pápa kedvéért bármilyen hamisítgatásba beleálltak volna a bizánciak, a muszlim arabok, a belső-ázsiai türkök, ujgurok, a kínaiak.
Nézz utána a bolgár Dulo dinasztia leszármazási fájának ott sem az összes uralkodó szerepel, csak akiknél elágazik a családfa. Ha Anonymus egy hasonló családfát látott, akkor 450 évet simán besüríthetett 5 nemzedéknyi időbe

De szerintem ezekkel a témákkal át kellene húzódjunk valami másik topicba, mert szétoffoljuk ezt
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Az angol lótenyésztés lényegi alapjait jelenti amiből máig táplálkoznak a fajtáik. :) Mert hát a srácok javarésze aztán kint élte a megszokott életét a brit lányok között. Egyedülálló módon mintegy kiemelkedő megbecsülésként lovassági légióba szerveték őket, az egyik parancsnokukat, Licinius Artorius Castust gondolják Artúr királynak, ők pedig a lovagjai. Az excalibur legenda pedig a sztyeppéről magukkl vitt Isten kardja legenda ami nálunk Attilán keresztül él, de sokkal ősibb legenda. Így tömörítve a britanniai jelenlét. A jazigok maguk ie. 50-20 között szivárogtak ide először a hadjárataikkal, isz. már itt laktak népestől a korábbi népekkel együtt. Marcus Aurellius 180-182 között győzte le őket végül, de itt maradtak és aztán a nagy alán hullámokban is jöttek és itt is maradtak és aztán Árpáddal is jöttek Lehel alatt jászként és a többi meg ismert.

Lucius Artorius Castus szarmata parancsnok, római hadvezér sírfelirata:

D...............................M
L ARTORI[.........]STVS 7 LEG
III GALLICAE ITE[....]G VI FERRA
TAE ITEM 7 LEG II AD[....]TEM 7 LEG V M
C ITEM P P EIVSDEM [...] PRAEPOSITO
CLASSIS MISENATIVM [..]AEFF LEG VI
VICTRICIS DVCI LEGG [...]M BRITANICI
MIARVM ADVERSVS ARM[....]S PROC CENTE
NARIO PROVINCIAE LI[....] GLADI VI
VVS IPSE SIBI ET SVIS [....]T[...]

Angolul:

"To the divine shades, Lucius Artorius Castus, centurion of the Third Legion Gallica, also centurion of the Sixth Legion Ferrata, also centurion of the Second Legion Adiutrix, also centurion of the Fifth Legion Macedonica, also chief centurion of the same legion, in charge of (Praepositus) the Misenum fleet, prefect* of the VI. Legion Victrix, commander of two** British legions against the Armenians, centenary procurator of Liburnia with the power of the sword. He himself (set this up) for himself and his family in his lifetime."
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Szarmata nehézlovasság római szolgálatban


Miután a rómaiak meghódították Daciát, megnövekedett a határszakasz, amely ki volt téve a szarmata nehézlovasok támadásainak. Az Alföldön élő jazigok már 107-ben fegyvert fogtak korábbi szövetségeseik ellen, aminek egyik oka a Marostól délre fekvő területek kérdése volt, ezeket ugyanis a dák állam felszámolása után a szarmaták maguknak akartak megszerezni, de a rómaiak továbbra is megszállva tartották a területet, nehezítve ezzel a szarmaták és roxolánok közötti kereskedelmi kapcsolatot a Vaskapun keresztül. A 107-es háborút Hadrianus, mint pannoniai helytartó vezette, így pontos ismereteket szerzett a szarmaták fegyverzetéről és harcmodoráról.
Ezeket az ismereteit tíz évvel később ismét használnia kellett, amikor 117-119. között újabb római-szarmata háborúra került sor. Nagy valószínűséggel ehhez az eseményhez lehet kötni az első rómaiak által felállított catafractes alakulat létrehozását. Az ala I. Gallorum et Pannoniorum cataphractata egység Hadrianus uralkodása alatt lépett szolgálatba Moesiában, vagyis a roxolánok által veszélyeztetett határszakaszon. Ez volt az első olyan nehézlovas alakulat, amit a rómaiak maguk állítottak fel és integráltak hadszervezetükbe, alkalmazkodva a körülményekhez.

Legelőször a markomann-háborúk idejéből van tudomásunk róla, hogy a rómaiak egy jelentősebb szarmata csoportot olvasztottak a hadszervezetükbe. Marcus Aurelius császár ugyanis, amikor 175-ben békét kötött a szarmatákkal, mintegy 8 000 lovast is besorozott közülük a római hadseregbe, akiknek egy részét Britanniába vezényelték.
A szarmata katonai jelenlét Britanniában még a IV. században is kimutatható, mivel is a dux Britanniae alatt egy szarmata cuneust találunk a Notitia Dignitatumban. Vagyis a IV. század végén kb. 1 200 aktív katonai szolgálatot teljesítő szarmata katonáról van tudomásuk a britanniai Bremetennacumban. Britannia volt tehát az első olyan régió, ahol a szarmata eredetű nehézlovasságot alkalmazták a rómaiak.
A III. század folyamán a Római Birodalom katonai és politikai anarchiába süllyed, azonban pont erre az időszakra esik a nehézlovasság térhódításának kezdete a római hadseregben. A folyamatot gyorsította, hogy keleten a parthusokat felváltotta a Szasszanida, más néven Újperzsa Birodalom, ami veszélyes fenyegetést jelentett Róma keleti provinciáira, ráadásul haderejében kulcsszerepet játszott a nehézlovasság. Ezért a keleti területeken perzsa hatásra és perzsa mintára indult el a római hadseregben a nehézlovasság fejlesztése.

Mint láttuk, keleten egy új, nehézlovasságot alkalmazó ellenség feltűnése indította el a római nehézlovasság létrejöttét. Nyugaton ugyanezt a folyamatot a sorozatos szarmata háborúk gerjesztették, és az, hogy a III−IV. század folyamán egyre több szarmata került római szolgálatba. A IV. század második felétől és az V. század elejétől pedig a különféle germán népek kezdték el rendszeresen alkalmazni a szarmata nehézlovasságot.
...
A nyugati birodalomban a negyedik század végén és az ötödik század elején mintegy 23 szarmata gentilumot említ a Notitia Dignitatum, melyeknek lakossága katonai szolgálatra volt kötelezve. A keleti provinciákban, ellentétben a nyugatiakkal, nem állomásoztak számottevő szarmata csapatok, mindössze egy Egyiptomban állomásozó szarmata aláról van tudomásunk, vagyis elmondható, hogy a szarmata fegyveres erők jelenléte a nyugati római hadseregre volt jellemző, és abban még az V. század első felében is fontos szerepet játszott.

A IV. századra tehát a nehézlovasság a római hadszervezet szerves részévé vált, a birodalom két felében összesen 17 clibanarius, catafractes alakulat teljesített szolgálatot a Notitia Dignitatum szerint. Ezek megoszlása a következő volt:

Keletrómai Birodalom:
Scythia:
Cuneus equitum catafractariorum, Arubio 1200 fő

Thracia:
Equites catafractarii Albigenses 300 fő

Thebai:
Ala prima Iovia catafractariorum, Pampane 300 fő

Vexillatio Palatina:
Equites catafractarii Biturigenses 300 fő
Equites catafractarii 300 fő
Equites catafractarii Ambianenses 300 fő
Comites clibanarii 300 fő
Equites primi clibanarii Parthi 300 fő
Equites Persae clibanarii 300 fő
Equites secundi clibanarii Parthi 300 fő

Vexillatio Comitatensis:
Comites catafractarii Bucellarii iuniores 300 fő
Equites promoti clibanarii 300 fő
Equites quarti clibanarii Parthi 300 fő
Cuneus equitum secundorum clibanariorum
Palmirenorum 1200 fő

Scholae Palatinae:
Scola scutariorum clibanariorum 500 fő

Összesen: 6200 fő

Nyugatrómai Birodalom:

Vexillatio Comitatensis:
Equites catafractarii iuniores 300 fő
Equites clibanarii 300 fő

Dux Britanniae:
Praefectus equitum catafractariorum, Morbio 300 fő

Összesen 900 fő

Amint az a fenti adatokból kiderül, a IV. század végén és az V. század elején a római hadseregben szolgálatot teljesítő clibanarius és catafractus alakulatok három kivételtől eltekintve (Praefectus equitum catafractariorum, Morbio; Ala prima Iovia catafractariorum, Pampane; Cuneus equitum catafractariorum, Arubio) mind a központi mozgóhadsereg, azaz a comitatens alakulatok közé tartoztak, ami alátámasztja, ezen egységek elit jellegét.
Emellett az is megfigyelhető, hogy a clibanarius alakulatok mind a comitatenseshez taroznak, míg a határtartományi erők (Limitanei) kötelékében szolgáló három nehézlovas alakulat catafractus. Ez pedig igazolni látszik azt a feltevést, mely szerint, ha fegyverzetbeli különbség nem is volt a kétfajta elnevezés között, státuszbeli eltérés elképzelhető.
Amikor a csapatok térbeli eloszlását vizsgáljuk, világosan kitűnik, hogy a birodalom nehézlovasságának mindösszesen csak 14.5% állomásozott a nyugati provinciákban. Azon belül azonban Britanniában sajátos túlsúlyt lehet megfigyelni, hiszen a Nyugat-római Birodalom összes catafractus alakulata ott teljesített szolgálatot, ami a nyugati nehézlovasság 2/3-át jelenti. A fegyvergyárak eloszlása is követi a csapatok diszlokációját, amíg nyugaton csak egy hadiüzem, az augustodonumi foglakozott lovassági nehézpáncélok készítésével, addig keleten három hadiüzem látta el ezt a feladatot, Nikodémiában, Antiochiában és Caesareában.
Hamis képet kapunk a Nyugatrómai Birodalmom nehézlovasságának erejéről, ha tisztán csak a catafractariusnak
és clibanariusnak nevezett alakulatokat vizsgáljuk. Tudjuk, hogy a nehézlovas harcmodort képviselő szarmata arcaragantes jelentős része a IV. században a Római Birodalomban telepedett le, és azt is, hogy katonai szolgálatra kötelezve 23 körzetben telepítették le őket. Így a birodalom nyugati felében is nagy tömegben állt rendelkezésre a nehézlovas harcmodorban jártas katonai szolgálatra kötelezett népesség, akiket azonban nem szoktak catafractesnek vagy clibanariusnak nevezni.
...
A népvándorlás viharai során a Nyugatrómai Birodalom szarmata telepei különféle germán törzsek uralma alá kerültek, míg az alánok a gótokhoz és a vandálokhoz csatlakozva több telepet hoztak létre szerte Nyugat-Európában. Először Pannoniában telepedtek le a 390-es években, majd 400 körül megjelentek Galliában és 410 körül Hispániában. A vandálokhoz csatlakozott alánok pedig 430 körül a vandálokkal együtt átkeltek Észak-Afrikába.
A római vezetés igyekezett felhasználni a birodalomba betelepedett alánokat a határok védelmére, ezért szövetséget kötött velük, de a valóságban a különféle alán csoportok inkább a névleg szintén római foederati germán törzseknek engedelmeskedtek.
A Nyugatrómai Birodalom bukásakor tehát a nehézlovas harcmodort gyakorló szarmaták már nagy számban éltek Britanniába, Galliában, Itáliában és Hispániában, sőt egyes alán csoportok a vandálokkal együtt Észak-Afrikába is eljutottak. Ilyenformán tehát a kora középkorban megjelenő európai nehézlovasságot nem lehet minden előzmény nélkülinek tekinteni, hanem Nagy Károly és a középkor lovagjait a késő római hadsereg nehézlovasságának és a germán szolgálatba állt szarmata nehézlovasok örököseinek kell tekintenünk.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113
Csak egy kérdés - hol készíttetted a genetikai tesztedet ? Én is szeretnék egyet a közeljövőben, egy ilyet, ami sok információt tud szolgálni. Van tudomásom a családfámról elég sok, de ugye az is számít, ki melyik ágból hoz több öröklődést, mert ez mindenkinél más. Ugye erre mondják, hogy a hetedik ágra is visszaüthet az öröklődés. Szerintem mind a kettőt jó ha tudja az ember, a családfát és a genetikai adatokat is.

Ha javasolhatom ne a genetikai teszted határozzon meg téged. Sok amerikai végletekig meg van őrülve ha valami egzotikus felmenője van. Attól még nem kell olasznak lenni senkinek (meg tömni magát spagettivel és hadonászni) hogy az egyik dédnagyanyja Milánóból jött, miközben a maradék meg a Mayflowerrel hajózott be.
Ha véletlenül találsz magadban 15% közép-ázsiai vért miközben a maradék 85% kelet-európai, még nem kötelező kikeresztelkedni és jurtába költözni.
 

Pocok75

Well-Known Member
2010. április 19.
2 816
2 512
113
Szarmata nehézlovasság római szolgálatban


Miután a rómaiak meghódították Daciát, megnövekedett a határszakasz, amely ki volt téve a szarmata nehézlovasok támadásainak. Az Alföldön élő jazigok már 107-ben fegyvert fogtak korábbi szövetségeseik ellen, aminek egyik oka a Marostól délre fekvő területek kérdése volt, ezeket ugyanis a dák állam felszámolása után a szarmaták maguknak akartak megszerezni, de a rómaiak továbbra is megszállva tartották a területet, nehezítve ezzel a szarmaták és roxolánok közötti kereskedelmi kapcsolatot a Vaskapun keresztül. A 107-es háborút Hadrianus, mint pannoniai helytartó vezette, így pontos ismereteket szerzett a szarmaták fegyverzetéről és harcmodoráról.
Ezeket az ismereteit tíz évvel később ismét használnia kellett, amikor 117-119. között újabb római-szarmata háborúra került sor. Nagy valószínűséggel ehhez az eseményhez lehet kötni az első rómaiak által felállított catafractes alakulat létrehozását. Az ala I. Gallorum et Pannoniorum cataphractata egység Hadrianus uralkodása alatt lépett szolgálatba Moesiában, vagyis a roxolánok által veszélyeztetett határszakaszon. Ez volt az első olyan nehézlovas alakulat, amit a rómaiak maguk állítottak fel és integráltak hadszervezetükbe, alkalmazkodva a körülményekhez.

Legelőször a markomann-háborúk idejéből van tudomásunk róla, hogy a rómaiak egy jelentősebb szarmata csoportot olvasztottak a hadszervezetükbe. Marcus Aurelius császár ugyanis, amikor 175-ben békét kötött a szarmatákkal, mintegy 8 000 lovast is besorozott közülük a római hadseregbe, akiknek egy részét Britanniába vezényelték.
A szarmata katonai jelenlét Britanniában még a IV. században is kimutatható, mivel is a dux Britanniae alatt egy szarmata cuneust találunk a Notitia Dignitatumban. Vagyis a IV. század végén kb. 1 200 aktív katonai szolgálatot teljesítő szarmata katonáról van tudomásuk a britanniai Bremetennacumban. Britannia volt tehát az első olyan régió, ahol a szarmata eredetű nehézlovasságot alkalmazták a rómaiak.
A III. század folyamán a Római Birodalom katonai és politikai anarchiába süllyed, azonban pont erre az időszakra esik a nehézlovasság térhódításának kezdete a római hadseregben. A folyamatot gyorsította, hogy keleten a parthusokat felváltotta a Szasszanida, más néven Újperzsa Birodalom, ami veszélyes fenyegetést jelentett Róma keleti provinciáira, ráadásul haderejében kulcsszerepet játszott a nehézlovasság. Ezért a keleti területeken perzsa hatásra és perzsa mintára indult el a római hadseregben a nehézlovasság fejlesztése.

Mint láttuk, keleten egy új, nehézlovasságot alkalmazó ellenség feltűnése indította el a római nehézlovasság létrejöttét. Nyugaton ugyanezt a folyamatot a sorozatos szarmata háborúk gerjesztették, és az, hogy a III−IV. század folyamán egyre több szarmata került római szolgálatba. A IV. század második felétől és az V. század elejétől pedig a különféle germán népek kezdték el rendszeresen alkalmazni a szarmata nehézlovasságot.
...
A nyugati birodalomban a negyedik század végén és az ötödik század elején mintegy 23 szarmata gentilumot említ a Notitia Dignitatum, melyeknek lakossága katonai szolgálatra volt kötelezve. A keleti provinciákban, ellentétben a nyugatiakkal, nem állomásoztak számottevő szarmata csapatok, mindössze egy Egyiptomban állomásozó szarmata aláról van tudomásunk, vagyis elmondható, hogy a szarmata fegyveres erők jelenléte a nyugati római hadseregre volt jellemző, és abban még az V. század első felében is fontos szerepet játszott.

A IV. századra tehát a nehézlovasság a római hadszervezet szerves részévé vált, a birodalom két felében összesen 17 clibanarius, catafractes alakulat teljesített szolgálatot a Notitia Dignitatum szerint. Ezek megoszlása a következő volt:

Keletrómai Birodalom:
Scythia:
Cuneus equitum catafractariorum, Arubio 1200 fő

Thracia:
Equites catafractarii Albigenses 300 fő

Thebai:
Ala prima Iovia catafractariorum, Pampane 300 fő

Vexillatio Palatina:
Equites catafractarii Biturigenses 300 fő
Equites catafractarii 300 fő
Equites catafractarii Ambianenses 300 fő
Comites clibanarii 300 fő
Equites primi clibanarii Parthi 300 fő
Equites Persae clibanarii 300 fő
Equites secundi clibanarii Parthi 300 fő

Vexillatio Comitatensis:
Comites catafractarii Bucellarii iuniores 300 fő
Equites promoti clibanarii 300 fő
Equites quarti clibanarii Parthi 300 fő
Cuneus equitum secundorum clibanariorum
Palmirenorum 1200 fő

Scholae Palatinae:
Scola scutariorum clibanariorum 500 fő

Összesen: 6200 fő

Nyugatrómai Birodalom:

Vexillatio Comitatensis:
Equites catafractarii iuniores 300 fő
Equites clibanarii 300 fő

Dux Britanniae:
Praefectus equitum catafractariorum, Morbio 300 fő

Összesen 900 fő

Amint az a fenti adatokból kiderül, a IV. század végén és az V. század elején a római hadseregben szolgálatot teljesítő clibanarius és catafractus alakulatok három kivételtől eltekintve (Praefectus equitum catafractariorum, Morbio; Ala prima Iovia catafractariorum, Pampane; Cuneus equitum catafractariorum, Arubio) mind a központi mozgóhadsereg, azaz a comitatens alakulatok közé tartoztak, ami alátámasztja, ezen egységek elit jellegét.
Emellett az is megfigyelhető, hogy a clibanarius alakulatok mind a comitatenseshez taroznak, míg a határtartományi erők (Limitanei) kötelékében szolgáló három nehézlovas alakulat catafractus. Ez pedig igazolni látszik azt a feltevést, mely szerint, ha fegyverzetbeli különbség nem is volt a kétfajta elnevezés között, státuszbeli eltérés elképzelhető.
Amikor a csapatok térbeli eloszlását vizsgáljuk, világosan kitűnik, hogy a birodalom nehézlovasságának mindösszesen csak 14.5% állomásozott a nyugati provinciákban. Azon belül azonban Britanniában sajátos túlsúlyt lehet megfigyelni, hiszen a Nyugat-római Birodalom összes catafractus alakulata ott teljesített szolgálatot, ami a nyugati nehézlovasság 2/3-át jelenti. A fegyvergyárak eloszlása is követi a csapatok diszlokációját, amíg nyugaton csak egy hadiüzem, az augustodonumi foglakozott lovassági nehézpáncélok készítésével, addig keleten három hadiüzem látta el ezt a feladatot, Nikodémiában, Antiochiában és Caesareában.
Hamis képet kapunk a Nyugatrómai Birodalmom nehézlovasságának erejéről, ha tisztán csak a catafractariusnak
és clibanariusnak nevezett alakulatokat vizsgáljuk. Tudjuk, hogy a nehézlovas harcmodort képviselő szarmata arcaragantes jelentős része a IV. században a Római Birodalomban telepedett le, és azt is, hogy katonai szolgálatra kötelezve 23 körzetben telepítették le őket. Így a birodalom nyugati felében is nagy tömegben állt rendelkezésre a nehézlovas harcmodorban jártas katonai szolgálatra kötelezett népesség, akiket azonban nem szoktak catafractesnek vagy clibanariusnak nevezni.
...
A népvándorlás viharai során a Nyugatrómai Birodalom szarmata telepei különféle germán törzsek uralma alá kerültek, míg az alánok a gótokhoz és a vandálokhoz csatlakozva több telepet hoztak létre szerte Nyugat-Európában. Először Pannoniában telepedtek le a 390-es években, majd 400 körül megjelentek Galliában és 410 körül Hispániában. A vandálokhoz csatlakozott alánok pedig 430 körül a vandálokkal együtt átkeltek Észak-Afrikába.
A római vezetés igyekezett felhasználni a birodalomba betelepedett alánokat a határok védelmére, ezért szövetséget kötött velük, de a valóságban a különféle alán csoportok inkább a névleg szintén római foederati germán törzseknek engedelmeskedtek.
A Nyugatrómai Birodalom bukásakor tehát a nehézlovas harcmodort gyakorló szarmaták már nagy számban éltek Britanniába, Galliában, Itáliában és Hispániában, sőt egyes alán csoportok a vandálokkal együtt Észak-Afrikába is eljutottak. Ilyenformán tehát a kora középkorban megjelenő európai nehézlovasságot nem lehet minden előzmény nélkülinek tekinteni, hanem Nagy Károly és a középkor lovagjait a késő római hadsereg nehézlovasságának és a germán szolgálatba állt szarmata nehézlovasok örököseinek kell tekintenünk.

Az én római "nehéz"lovasom :D
dEp5akh.jpg