[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 904
4 743
113
Azt miért nem teszik soha hozzá, hogy a nyugdijak, segélyek, támogatások megszúntetesevel az azokat osztogató apparátust is meg kell szüntetni! Mindjárt lesz több forrás!
Semmit sem változtál kislány. Még mindig nem érted, miről szól az egész. Mit gondolsz, ahhoz nem kell apparátus, hogy megkapd a fizudat, vagy a segélyedet?
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Ez azt jelenti, hogy te adnál annak is pénzt, aki semmit nem hajlandó dolgozni, vagy csak bűnözésből élni? Mindenki egyforma fizut és nyugdíjat kell, hogy kapjon, az is aki hérom évig spént tologatott és az is aki 45 évet dolgozott, a végén igazgatóként. Amiről írsz, azt már kipróbálták, neve: KOMMUNIZMUS. Aki nem dolgozik, mert nem akar, arról nem kell gondoskodni. Azokról kell gondoskodni, akik önhibájukon kívül nem találnak munkát. Az alapjövedelmet pedig a dolgozóknak kell kitermelni a nem dolgozók javára. Na menj már valahová.

Mekkora hülyeséget írtál. Attól, hogy az alapjövedelmet bevezetnék még szerencsére kurvára messze lennénk a kommunizmustól. Az állam eddig is felelősséget vállalt a polgárokért azokért is akik nem dolgoznak. A rabokat etetjük, azokat is akik nem dolgoznak, egészségügyi ellátást is kapnak. A hajléktalant is a mentő viszi el. Hajléktalanszállókat, börtönöket tartunk fel. A munkanélkülieknek segélyt adunk. Akik nem dolgoznak, hanem ápolják idős rokonaikat, szintén támogatjuk van ápolási segély. Meg kb kismillió több példa. Az alapjövedelem pedig ezt emelné fel oda, ahová valójában lennie kell. Az állam gondoskodik a többé kevésbé a biztonságunkról, egészségünkről. Fenntartunk rendvédelmi szerveket, katasztrófavédelmet akkor is amikor nincs katasztrófa, a rendőr akkor is járőrözik amikor nem lát épp bűncselekményt. Van közmű szolgáltatás, van víz és villany, van tömegközlekedés. Ezeket pedig akkor is fent kell és fent is tartja az állam ha önmagában nem gazdaságosak. A segélyek ugyanígy nem gazdaságosak hiszen kiadást jelentenek. De mit érsz el vele? Azt, hogy segíted a segélyezettet nem lecsúszni, életben maradni ami a gazdaságnak és a társadalom egészének jó. Amíg a kommunizmus halva született ötlet, a mostani rendszerünk hosszútávon csak alapjövedelemmel képes túlélni. A robotizáció, a technológiai fejlődés miatt tömeges munkanélküliség lesz a távoli jövőben. Az alapjövedelem, nem csak az embereket tartja a felszínen, de azokat a gyártókat és hozzájuk tartozó kiszolgálókat akiken keresztül elköltik a pénzt. Ha mindenki munkanélküli, pénz nélkül és senki nem vesz semmit szerinted nem fog összeomlani a rendszer?
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Vagy ingyenpénz helyett munkahelyet lehet teremteni. Olyat ami eddig nem volt vagy hiány van belőlük.
Amúgy pl japánban is szépen megoldják a munkaerő túlkínálatot.
Nem kell véglatakben gondolkozni. Volt már pár ipari forradalom, megoldjuk ezt is.

Hasonlo keppen gondolom. Ez olyasmi mint mikor bevezetik a kombajnt -> "orulet! mi lesz a kaszalo napszamosokkal !?!?!" Semmi, fejlodott a tarsadalom, a vilag, meg minden. A technologiai fejlodesnek mindig is munkahely eltorlo es generalo ereje is volt egyszerre. (igen a valtaskor, sokakanak nehez szitu valtani -> de en ugy velem az evolucio mindig kevesebb aldozattal jar mint a "revolucio" :p)

Masik szempont az "elvi" kerdes sokaknal, hogy szabade csak alanyi jogon adni valamit, vagy illene-e valamilyen tarsadalmi szolgalatot vallani erte (betegeg-, idos apolas, polgarorseg, katasztrofavedelem, okentes tuzoltosag, hadsereg... amit ki tudtok talalni)..
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Vagy ingyenpénz helyett munkahelyet lehet teremteni. Olyat ami eddig nem volt vagy hiány van belőlük.
Amúgy pl japánban is szépen megoldják a munkaerő túlkínálatot.
Nem kell véglatakben gondolkozni. Volt már pár ipari forradalom, megoldjuk ezt is.

Én most itt nem a következő pár évről írtam, de még csak tízről sem. Milyen és mennyi munkahelyet akarsz teremteni akkor amikor majd a munkaképes lakosság 90%-a munkanélküli lesz?

Már ma is százezreket lehetne helyettesíteni MI-vel és robotizációval az országban, szerinted mi lesz 50-100-200 év múlva?
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 203
2 673
113
Én most itt nem a következő pár évről írtam, de még csak tízről sem. Milyen és mennyi munkahelyet akarsz teremteni akkor amikor majd a munkaképes lakosság 90%-a munkanélküli lesz?

Már ma is százezreket lehetne helyettesíteni MI-vel és robotizációval az országban, szerinted mi lesz 50-100-200 év múlva?

Verziok:

1. Majd azok lesznek az "urtelepesek"
2. Nem is lesz felesleges ember az atomhaboru utan . . .
3. Az emberek nagy resze lehet, hogy mar szerverfarmokon fog "elni"
.
.
.
X. a "galaktikus kreditekkel" amit alapjovedelemkent kapsz majd ugy sem fogsz tudni mindenhol vasarolni :p
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Én most itt nem a következő pár évről írtam, de még csak tízről sem. Milyen és mennyi munkahelyet akarsz teremteni akkor amikor majd a munkaképes lakosság 90%-a munkanélküli lesz?

Már ma is százezreket lehetne helyettesíteni MI-vel és robotizációval az országban, szerinted mi lesz 50-100-200 év múlva?

Én egyfelől úgy gondolkodok, mint 'yangwenli'. Persze nem tudhatjuk, hogy milyen hatása lesz a "4. ipari forradalomnak" (nagyfokú robotizáció- illetve automatizáció, digitalizáció) pontosan. Biztosan ilyen-olyan módon sok embernek "fájni fog". Ugyanakkor a korábbi nagy ipari forradalmakkor is kiderült, hogy a dolgozni tudó- és akaró tömegeknek azért jut hely a gazdaságban.

Ami biztos - olyan, hogy 90%-a munkanélküli társadalom nem lesz (sokáig). Ahol ilyenfelé - rendszerszinten (azaz nem valami "katasztrófa-szerű" eseményt követően) - elmenne a dolog ott aránylag hamar jönne egy rendszerszintű összeomlás. Egészen egyszerűen nézzük az alábbi pontokat:

- a maradék 10% nem lenne képes előrevinni a társadalmakat, további technikai fejlődést ill. egyéb területen az innovációt,
- ilyen szintű munkanélküliség esetén a 'spekuláció' (ami nagy nagyságrendben már nem előrefele viszi a társadalmat) és a devianciák (nemcsak bűnözés) olyan erőssé válnának, hogy nagyon röviden ahhoz képest a brazil favellák, Dél-Afrika, Detroit, Haiti stb. a "nedves vágyálom" kategória lenne ... Egész egyszerűen ennyi "dologtalan" népek - sehol sem a hosszúélet kulcsa ...
- jönnének valami "kőkorszaki" (vagy nemsokkal előrébb levő) népek és kisöprik az egész brigádot,
- jönne a "Skynet" és kisöpri az egész brigádot (a gépeknek még annyi szükségük sem lenne 90% dologtalan arcokra).

Alapjövedelem. Az igazi "mélynyomor" és annak bebetonozásának kulcsa. Az USA -ban van is már hasonló rendszer, mint egyfajta szociális segély. Tegyük fel lesz egy olyan jegyrendszer, ahol 10% cash - a többi jegy. Utóbbival csak meghatározott boltokban (élelmiszer, ruha ilyesmi) vásárolhatsz. Természetesen csak "génkezelt- és tömegtermelt" hulladékokat. Kb. a fizikailag életbenmaradáshoz szűken elég - de semmi másra nem. Így pl. tanuláshoz, önfejlesztéshez, igényes szórakozáshoz stb. nem.

Namost ezekkel a tömegekkel mit csinálsz politikai értelemben? Ők fogják eldönteni a választásokat vagy korlátoznád a választójogot (demokráciát) ezen "zombik" esetében? Úgy egyébként a nagy automatizált és robotizált üzemek kinek fognak gyártani? Ugye a csak 10% -nak nem, hiszen tömegtermelés van. A 90% -nak nem, mert Ők gyakorlatilag azon élnek, amiket a "jegyrendszeres" boltokban kapnak meg némi pián/kábszeren ilyesmin nagyon minimál szinten. Kiknek fognak ilyen őrült hatékonyan termelni ezek az automatizált gépsorok?

Egész egyszerűen ahol alapjövedelem (a tervezett formában) lesz - annak a társadalomnak vége. Több okból is. Az EU déli országaiban azért is nyomnák ezt, mert pl. az "őslakosság" fejét ezzel le lehetne nyomni a fejét egy időre a "homok alá" és addig sem azzal foglalkoznának, hogy "mi újság a tömeges kényszerbetelepítésekkel" meg ilyenekkel ...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 613
113
És még ezt a balos barmot mosdatták, hogy ő csak egy mérsékelt szocialista... Nem mintha létezne olyan, de mi lenne ha egy szélsőséges komcsi lenne? Jesszusom!
Tudod, a média szerint van mérsékelt fejlevágós bozótnigger, meg van sima fejlevágós buckalakó. A végkifejlet szempontjából a kettő ugyan az, de azt nem tudjuk/nem mondják meg, hogy az egyik mitől lett mérsékelt... Valószínűleg ennél az őskomcsinál is ugyan az a helyzet, valamiért a mérsékelt jelzőt megkapta.
 
  • Tetszik
Reactions: starkiller and zeal

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 192
3 485
113
https://m.origo.hu/gazdasag/20200721-tengeri-kalozkodas-jelentes-koronavirus.html
"Aggasztó tendencia körvonalazódik az idei év év első felének tengeri kalózkodásra vonatkozó adataiból. Miközben a világ a koronavírus-járvánnyal küzd, egyes, kalózkodással fertőzött tengeri térségekben megnövekedett a támadások száma, azok jellege pedig súlyosabbá, elkövetésüknek módja erőszakosabbá vált. Az adatok alapján, a jelenséggel leginkább érintett terület változatlanul Nyugat-Afrika, pontosabban a hatalmas Guineai-öböl, de több támadást regisztráltak a világ más részein is, mint a megelőző időszakokban. Szomália partjai viszont nyugodtak - bár a szakértők szerint a kalózveszély itt sem múlt el véglegesen."
 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember
T

Törölt tag 2822

Guest
Én egyfelől úgy gondolkodok, mint 'yangwenli'. Persze nem tudhatjuk, hogy milyen hatása lesz a "4. ipari forradalomnak" (nagyfokú robotizáció- illetve automatizáció, digitalizáció) pontosan. Biztosan ilyen-olyan módon sok embernek "fájni fog". Ugyanakkor a korábbi nagy ipari forradalmakkor is kiderült, hogy a dolgozni tudó- és akaró tömegeknek azért jut hely a gazdaságban.

Ami biztos - olyan, hogy 90%-a munkanélküli társadalom nem lesz (sokáig). Ahol ilyenfelé - rendszerszinten (azaz nem valami "katasztrófa-szerű" eseményt követően) - elmenne a dolog ott aránylag hamar jönne egy rendszerszintű összeomlás. Egészen egyszerűen nézzük az alábbi pontokat:

- a maradék 10% nem lenne képes előrevinni a társadalmakat, további technikai fejlődést ill. egyéb területen az innovációt,
- ilyen szintű munkanélküliség esetén a 'spekuláció' (ami nagy nagyságrendben már nem előrefele viszi a társadalmat) és a devianciák (nemcsak bűnözés) olyan erőssé válnának, hogy nagyon röviden ahhoz képest a brazil favellák, Dél-Afrika, Detroit, Haiti stb. a "nedves vágyálom" kategória lenne ... Egész egyszerűen ennyi "dologtalan" népek - sehol sem a hosszúélet kulcsa ...
- jönnének valami "kőkorszaki" (vagy nemsokkal előrébb levő) népek és kisöprik az egész brigádot,
- jönne a "Skynet" és kisöpri az egész brigádot (a gépeknek még annyi szükségük sem lenne 90% dologtalan arcokra).

Alapjövedelem. Az igazi "mélynyomor" és annak bebetonozásának kulcsa. Az USA -ban van is már hasonló rendszer, mint egyfajta szociális segély. Tegyük fel lesz egy olyan jegyrendszer, ahol 10% cash - a többi jegy. Utóbbival csak meghatározott boltokban (élelmiszer, ruha ilyesmi) vásárolhatsz. Természetesen csak "génkezelt- és tömegtermelt" hulladékokat. Kb. a fizikailag életbenmaradáshoz szűken elég - de semmi másra nem. Így pl. tanuláshoz, önfejlesztéshez, igényes szórakozáshoz stb. nem.

Namost ezekkel a tömegekkel mit csinálsz politikai értelemben? Ők fogják eldönteni a választásokat vagy korlátoznád a választójogot (demokráciát) ezen "zombik" esetében? Úgy egyébként a nagy automatizált és robotizált üzemek kinek fognak gyártani? Ugye a csak 10% -nak nem, hiszen tömegtermelés van. A 90% -nak nem, mert Ők gyakorlatilag azon élnek, amiket a "jegyrendszeres" boltokban kapnak meg némi pián/kábszeren ilyesmin nagyon minimál szinten. Kiknek fognak ilyen őrült hatékonyan termelni ezek az automatizált gépsorok?

Egész egyszerűen ahol alapjövedelem (a tervezett formában) lesz - annak a társadalomnak vége. Több okból is. Az EU déli országaiban azért is nyomnák ezt, mert pl. az "őslakosság" fejét ezzel le lehetne nyomni a fejét egy időre a "homok alá" és addig sem azzal foglalkoznának, hogy "mi újság a tömeges kényszerbetelepítésekkel" meg ilyenekkel ...

Az USA rossz példa, hiszen ott mindenért fizetni kell persze, hogy nem jut előrébb akinek nincs semmi. De ahol ingyenes az oktatás, az egészségügy az csak a saját hibájából maradhat lent, vagy azért mert neki az megfelel. Az önfejlesztésre most is van lehetőség, van aki él vele, van aki nem. Egy európai országban az egyénektől függne, hogy mik az igényei, megfelel az alap, vagy többet akar az élettől és részben az anyagiak miatt, részben önmegvalósítás címén elindul egy olyan pályán ahol szükség van rá.

A korábbi ipari forradalmak esetében mindig volt lehetőség a munkaerőt "egyszerűen" átcsoportosítani. Ez "ideig óráig" megy, de eljön az a pont amikor már nem lesz hová átcsoportosítani. Pont ez az amiről beszélek.

A tömeges 90%-os munkanélküliség pedig nem mint kiváltó tényező lesz valószínűleg, gondolom én, hanem elrettentő példa, hogy mi lesz akkor ha ezt hosszú távon nem lépik meg a kormányok. Lényegesebb alacsonyabb munkanélküliségi rátánál már a fejéhez fog kapni a politikai és gazdasági vezetés és lassan kialakítják majd az részben alapjövedelmen alapuló rendszert.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ezt a munkanélküliség témát el kéne engedni. Nem csak az államilag felügyelt munka létezik. A házkörül akad annyi munka, hogy hetekre, hónapokra le tudja magát foglalni az ember, és közben papíron munkanélküli. Ha sok lesz a lézengő csőcselék, akkor több erőszakszervezet kell rendben tartani őket.

Nem több állam kéne, hanem kevesebb. Mindent is iparosítanak, az élet minden területét, az agyonszabályozás is ez. Az UBI is ez pepitában. Még inkább gyermeteg lakosságot, nem felelős polgárokat eredményez. Plusz ahol jobb az UBI, oda mennek a csőcselékek...

Inkább a munkát kéne végre kényelmesbbé tenni, nem ugyanúgy napi 8 órát, heti 5 (vagy több napot) dolgozni, gépesítve, végtelen termelékenységgel, egyre kevesebb embert egyre jobban kiszipolyozva. Felesleges dolgokat készítve menet közben, illetve spekulációt tüzelve.
 
  • Tetszik
Reactions: FilcTroll

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Az alapjövedelemről röviden:

Kap minden állampolgár alanyi jogon valami kevés pénzt (ez hazai viszonyok között max nettó 100,de inkább nettó 50 lenne), de (és itt a lényeg) ezért cserébe megszűnne minden más támogatási forma (és nem csak a munkanélküli segély, a szoc pol, a családi pótlék, a gyes a gyed), minden!!! Nem volna kedvezményes étkezés ingyen tankönyv közgyógy, betegszállítás, ingyenes vagy kedvezményes tömegközlekedés, de sok olyan dolog is amire nem is gondolunk pl. ha valaki vonat jegyet vesz teljesáron a valóságban az harmad ár, mert az állam ugyanannyit tesz hozzá és a MÁV szintén ugyanannyit benyel veszteségekként, ha gyógyszert váltunk ki vényre a patikában akkor is egy tb által támogatott árat fizetünk (lásd a támogatás nélkül mennyi a cataflam dolo és mennyi vényre a cataflam).
Összeségében én támogatom az alapjövedelemet, mert én jól járnék, a kisebbség nem biztos.
Az állam szintén jól járna, mert ez kb. fele annyi lenne mint ami most megy el segílyre és egyéb szociális kiadásokra.
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Az alapjövedelemről röviden:

Kap minden állampolgár alanyi jogon valami kevés pénzt (ez hazai viszonyok között max nettó 100,de inkább nettó 50 lenne), de (és itt a lényeg) ezért cserébe megszűnne minden más támogatási forma (és nem csak a munkanélküli segély, a szoc pol, a családi pótlék, a gyes a gyed), minden!!! Nem volna kedvezményes étkezés ingyen tankönyv közgyógy, betegszállítás, ingyenes vagy kedvezményes tömegközlekedés, de sok olyan dolog is amire nem is gondolunk pl. ha valaki vonat jegyet vesz teljesáron a valóságban az harmad ár, mert az állam ugyanannyit tesz hozzá és a MÁV szintén ugyanannyit benyel veszteségekként, ha gyógyszert váltunk ki vényre a patikában akkor is egy tb által támogatott árat fizetünk (lásd a támogatás nélkül mennyi a cataflam dolo és mennyi vényre a cataflam).
Összeségében én támogatom az alapjövedelemet, mert én jól járnék, a kisebbség nem biztos.
Az állam szintén jól járna, mert ez kb. fele annyi lenne mint ami most megy el segílyre és egyéb szociális kiadásokra.

Az, hogy mi szűnik meg és mi marad azt nyilván adott ország pénzügyi helyzete határozza meg. Nem kell mindent felszámolni ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen, sőt igen sok támogatási forma, átalakítva de ugyanúgy működhetne továbbra is.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Az USA rossz példa, hiszen ott mindenért fizetni kell persze, hogy nem jut előrébb akinek nincs semmi. De ahol ingyenes az oktatás, az egészségügy az csak a saját hibájából maradhat lent, vagy azért mert neki az megfelel. Az önfejlesztésre most is van lehetőség, van aki él vele, van aki nem. Egy európai országban az egyénektől függne, hogy mik az igényei, megfelel az alap, vagy többet akar az élettől és részben az anyagiak miatt, részben önmegvalósítás címén elindul egy olyan pályán ahol szükség van rá.

A korábbi ipari forradalmak esetében mindig volt lehetőség a munkaerőt "egyszerűen" átcsoportosítani. Ez "ideig óráig" megy, de eljön az a pont amikor már nem lesz hová átcsoportosítani. Pont ez az amiről beszélek.

A tömeges 90%-os munkanélküliség pedig nem mint kiváltó tényező lesz valószínűleg, gondolom én, hanem elrettentő példa, hogy mi lesz akkor ha ezt hosszú távon nem lépik meg a kormányok. Lényegesebb alacsonyabb munkanélküliségi rátánál már a fejéhez fog kapni a politikai és gazdasági vezetés és lassan kialakítják majd az részben alapjövedelmen alapuló rendszert.

"Az USA rossz példa ..." - Akkor nem érted a példát. Nem az USA a lényeg ... Úgy egyébként a 90% munkanélkülis és alapjövedelmes/segélyes (hívhatjuk bárminek) világban szerinted nem kellene fizetni a dolgokért?

Szerinted a 90% - akár több generáció óta nem dolgozó - "slepp" esetében milyen "oktatás/egészségügy" -ről lehet beszélni? Tényleg úgy gondolod, hogy ezekre koncentrálódna ezen kategóriából az "elit minőség"? Legyünk gyakorlatiasak - itt ugye bőven elég, ha írni-olvasni éppen tud, de amennyiben jobban belegondolunk, akkor az sem.

"Az önfejlesztésre most is van lehetőség ..." - kiemeltem a gondolatindító megállapításod lényegi elemét. Ez most van. Abban az utópisztikus társadalomban meg nem lenne. Javarészt amiatt is, mert a célcsoportnak (a 90% -nak) igénye sem lenne rá. Sőt a szó- illetve magának a fogalomnak a jelentését sem értené.

Egyénekről beszélsz. Az olyan egyénekről, ahol éppen az életbenmaradáshoz (egy darabig) elég alapjövedelmet kap. Valami fos minőségű kaját, meg ruhát - aztán szevasz. Soha életében példát sem lát "önfejlesztésre" meg hogy mi lenne a "több az élettől". Erőforrása (anyagi sem) lenne, meg akarata (ambíciója) sem hogy előretörjön. Amennyiben lenne is valamennyi, akkor a környezete húzza vissza ... Persze lesznek egyéni példák (a rendszer érdeke is, hogy ilyen látszatot fenntartson), de ez kb. a "lottó ötös" kategória - minden szempontból (azaz semmiképpen sem rendszerszintű - mert akkor egyáltalán nem lenne ez az utópia/disztópia) ...

Ami a lényeg, hogy teljesen mindegy hogy hívjuk ezt a 90% "dologtalanságot". Legyen az munkanélküliség vagy bármi más (ez a "fejéhez kapós rész"). Az alapjövedelem az "sakk-matt".

Ezt a munkanélküliség témát el kéne engedni. Nem csak az államilag felügyelt munka létezik. A házkörül akad annyi munka, hogy hetekre, hónapokra le tudja magát foglalni az ember, és közben papíron munkanélküli. Ha sok lesz a lézengő csőcselék, akkor több erőszakszervezet kell rendben tartani őket.

Nem több állam kéne, hanem kevesebb. Mindent is iparosítanak, az élet minden területét, az agyonszabályozás is ez. Az UBI is ez pepitában. Még inkább gyermeteg lakosságot, nem felelős polgárokat eredményez. Plusz ahol jobb az UBI, oda mennek a csőcselékek...

Inkább a munkát kéne végre kényelmesbbé tenni, nem ugyanúgy napi 8 órát, heti 5 (vagy több napot) dolgozni, gépesítve, végtelen termelékenységgel, egyre kevesebb embert egyre jobban kiszipolyozva. Felesleges dolgokat készítve menet közben, illetve spekulációt tüzelve.

Szerinted egy "megélhetési alapjövedelmis" majd a háza körül fog sertepertélni? "Tiszta udvar, rendes ház" meg hasonlók? Még egyszer van annyi jegye, amit ilyen génkezelt fosokból meg tud enni meg némi rongyokra. A maradékból pia/kábszer ilyesmi. Az ambíciója is max. a körül fog forogni, hogy az utóbbiakból hogyan legyen több.

Őszintén nézzük már meg jelenleg azon csoportokat, ahol hasonló körülmények között élnek most. Putritelep/favella/nyomornegyed ameddig a szem ellát - olyan dolgokkal amelyeket lehet fel sem tudsz fogni. Pedig ez most van, amikor még van reális esély kitörni. Aztán még sem megy sokaknak. Aztán meg, ha már esély sem lesz, meg nem lesz hová, akkor mi lesz ?

A 90% -nyi "lézengő csőcselék" -et semmivel nem tartod kordában - mármint erőszakszervezetek terén. Maximum a jegyrendszerrel (esetleg pontrendszer ilyesmi). Ez determinálja is a "lehetőségeiket", aki ide kerül.

Igen, lehetne kényelmes munka, meg kevesebb munka. Avagy legfőképpen "ingyen sör" az "örök élet" mellé - na az igazán lehetne ... ;)
 
T

Törölt tag 2822

Guest
"Az USA rossz példa ..." - Akkor nem érted a példát. Nem az USA a lényeg ... Úgy egyébként a 90% munkanélkülis és alapjövedelmes/segélyes (hívhatjuk bárminek) világban szerinted nem kellene fizetni a dolgokért?

Szerinted a 90% - akár több generáció óta nem dolgozó - "slepp" esetében milyen "oktatás/egészségügy" -ről lehet beszélni? Tényleg úgy gondolod, hogy ezekre koncentrálódna ezen kategóriából az "elit minőség"? Legyünk gyakorlatiasak - itt ugye bőven elég, ha írni-olvasni éppen tud, de amennyiben jobban belegondolunk, akkor az sem.

"Az önfejlesztésre most is van lehetőség ..." - kiemeltem a gondolatindító megállapításod lényegi elemét. Ez most van. Abban az utópisztikus társadalomban meg nem lenne. Javarészt amiatt is, mert a célcsoportnak (a 90% -nak) igénye sem lenne rá. Sőt a szó- illetve magának a fogalomnak a jelentését sem értené.

Egyénekről beszélsz. Az olyan egyénekről, ahol éppen az életbenmaradáshoz (egy darabig) elég alapjövedelmet kap. Valami fos minőségű kaját, meg ruhát - aztán szevasz. Soha életében példát sem lát "önfejlesztésre" meg hogy mi lenne a "több az élettől". Erőforrása (anyagi sem) lenne, meg akarata (ambíciója) sem hogy előretörjön. Amennyiben lenne is valamennyi, akkor a környezete húzza vissza ... Persze lesznek egyéni példák (a rendszer érdeke is, hogy ilyen látszatot fenntartson), de ez kb. a "lottó ötös" kategória - minden szempontból (azaz semmiképpen sem rendszerszintű - mert akkor egyáltalán nem lenne ez az utópia/disztópia) ...

Ami a lényeg, hogy teljesen mindegy hogy hívjuk ezt a 90% "dologtalanságot". Legyen az munkanélküliség vagy bármi más (ez a "fejéhez kapós rész"). Az alapjövedelem az "sakk-matt".

Bocsánat ha félreértem, de nekem az jön le, hogy neked ez a 90%-os szám többé kevésbé egyet jelent valamiféle söpredékkel. Nah szóval:

Szerinted a 90% - akár több generáció óta nem dolgozó - "slepp" esetében milyen "oktatás/egészségügy" -ről lehet beszélni?

Nem slepp, és mi az, hogy több generáció óta nem dolgozó? Vagy arra gondolsz, hogy a példádban már túl vagyunk generációk óta az alapjövedelem bevezetésén? Az oktatás és az egészségügy most is adott. Ez nem változna meg, miért is változna? Az ember 18 éves koráig köteles tanulni. Pont. Nyilván mindenki képességei, szorgalma szerint csinálja. Nagyon sok esetben ha már a szülők, nagyszülők sem dolgoztak az negatívan hathat a gyerek szorgalmára. Itt el tudok képzelni valami olyan rendszert, amivel most néhány skandináv ország próbálkozik. A mai világban teljesen hülyeség (kis túlzással a gyerek azt tanulja amit akar), de alternatívának (a jelenlegi rendszer mellett!) ebben az elképzelt példában a távoli jövőben talán jó lehet.

Amikor ezt írtam én nem putriban fetrengő rejtett erőforrásokat vizionáltam, de nekem az jön le abból amit írtál, hogy te igen. Az ember igényes a környezetére, szegényen, bár jobb szó szerintem, hogy minimalistán is lehet élni úgy, hogy közben igényes maradsz. Látja a körülötte lévő világot, hogy mik az újdonságok, hogy valaki megengedheti magának a PS 26-ot, vagy az 92.-ik iphone vagy akármit, és majd ő is vágyni fog rá. Talán, és ez ösztönözni fogja arra, hogy neki is legyen az ami a szomszédnak. Nem kell fos minőségű kaját vizionálni mert ez szerintem ma sem létezik. Én hónapokig élek sokszor instant kaján és konzerveken, de még a legolcsóbb is kifogástalan minőségű. Na és mi van ha valaki "elpocsékolja" a fiatalságát és nem képzi magát, még érettségiig sem jut el, nem azért mert hülye, hanem mert lusta volt. Aztán kitalálja 35 évesen, hogy ő orvos akar lenni. Lecsúszott róla? Nem! A mai világban lecsúszott volna róla a többség, mert addig is dolgozni kell és fenntartani magad, de ha van alapjövedelem, akkor bármikor belekezdhetsz, félbehagyhatod, csak a kitartáson múlik. De lehetsz te festő is aki az életben nem hagyja el a lakását mert téged az tesz boldoggá, hogy mások látják a képeidet valami netes kiállításon vagy akárhol, és nem vágysz többre mert kajád van, egészséges vagy, boldog vagy. Az ember el tudja magát foglalni, és hasznossá tudja tenni magát munka nélkül is.

Lehet, hogy én képzelek sokat az emberekről, de szerintem a tömegek jelentős része nem változna sleppé egy ilyen helyzetben. Most elsősorban az európai illetve ázsiai kultúrkörről beszélek persze, nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy az afrikából, közel-keletről bevándorlók tömegei nem gettókban élnének-e ilyen esetben. De még ha ott is, a rendfenntartás, a közbiztonság fenntartása egy másik kérdés, amire igen egyszerű és hatékony válaszok vannak.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 961
113
Lehet, hogy én képzelek sokat az emberekről, de szerintem a tömegek jelentős része nem változna sleppé egy ilyen helyzetben. Most elsősorban az európai illetve ázsiai kultúrkörről beszélek persze, nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy az afrikából, közel-keletről bevándorlók tömegei nem gettókban élnének-e ilyen esetben. De még ha ott is, a rendfenntartás, a közbiztonság fenntartása egy másik kérdés, amire igen egyszerű és hatékony válaszok vannak.

Ha kapnák annyi pénzt amiből megvan a kaja, netflix, aktuális konzol+játékok büdös életben nem dolgoznék/tanulnék egy percet se.

És én olyan ember vagyok akit évekig szívatott és hátráltatott a főnöke, mert nem törődtem bele abba, hogy a ranglétra alján rohadjak és továbbtanultam saját költségemen, a hozzájárulása nélkül.
Mondjuk alapjövedelem bevezetése egy gyönyörű inflációt generálna aminek a végeredménye az lenne, hogy ismét beállna a mostani rendszer, csak néhány dolgot máshogy hívnának.
 
Status
Not open for further replies.