A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Hát nem tudom,de amikor legutoljára a Balkánon voltam csak azért nem ölték egymást halomra mert tele volt hozzám hasonlóakkal.Gazdasági potenciál?El nem tudom kepzelni,hogy egy halom csóró miniállamban milyen gazdasagi potenciál lehet...
Amit írtak, a kiskereskedelem, is tejelhet jól, de az igazi az energia, nagy közszolgáltató cegek privatizációja, ipar, pénzügyi szektor és a média! A médiavásárlással részben irányító hatalmat is vásárolsz. A helyi politikusok is fosni fognak tőled, vagy puncsolnak ha az ellenfelét lejáratod, öt meg felemeled. Ez nagyon komoly befolyást jelenthet, amit az Unión belül Mo. erdekében felhasználhatsz. Az első fecske, Szlovénia, már lassan be is sorol mellénk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 422
46 290
113
Nem légtérvédelem, hanem légtérfelügyelet.
Lehet hülyeséget irok, de nekem a kettő nem ugyanaz. A légtérvédelem a Gripenes buli, a légtérfelügyelet nem a radaros megfigyelés??

De a lényeg úgyis az lesz, amit a miniszterek beleírnak. Szal a tartalom dönti el, mi van az érdekesnek tűnő megállapodás mögött.

A Magyar Nemzet is csak az MTI hírét vette át, kíváncsi leszek a részletekre, illetve a szlovák kommunikációra.
Lehet, hogy neked lesz igazad, de érdekesen van megfogalmazva a kormany.hu-n az angol beszámoló.
In addition, the parties agreed to conclude an agreement on joint airspace surveillance at the earliest opportunity. “Hungary and Slovakia are both taking major steps in the interests of military development, and various projects are being launched, the possible joint realisation of which was also a subject of discussion”, Mr. Benkő told the press.
Forrás
Ha ez csak a légtér megfigyelését jelenti akkor talán arra irányul a dolog, hogy Ukrajnából hozzájuk is repkednek be csempészek, esetleg, hogy az ő radarjaik végig látják a határsértőket, és eddig nem volt információ átadás....Nem tudom.
A légtérrendészetnek több értelmét látnám.
Mindenesetre van még benne érdekes! :rolleyes:
Slovakian Defence Minister Jaroslav Naď emphasised that he arrived in Hungary not just in his role as Minister of Defence, but also as a member of the Cabinet of the Republic of Slovakia, to confirm the good relations between the two countries. He said the parties had held long, constructive talks on Tuesday and Wednesday, during the course of which they had discussed their relations within the European Union, NATO and the Visegrád Group (V4), as well as their bilateral relations. “We discussed several cooperation opportunities and joint projects within the fields of defence policy and the defence industry”, he highlighted.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
H145M a határvédelemben.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a Magyar Honvédség teljes képességével védi a határokat. A legmodernebb technikát is bevetették: azokat a H145M típusú helikoptereket használják felderítésre, amelyek tavaly és idén érkeztek a Magyar Honvédséghez.
 
K

kamm

Guest
"Olcsóbban kapod meg nyugaton az A minőséget,mint nálunk a B-t.Anglia és a skandinávok drágábbak,de mindenki más olcsóbb."
Ezt mond annak aki még nem nem járt a labancoknál ,vagy Merkelisztánban az talán elhiszi. Én a múlt héten Graz-ban a
Merkur-ban 50 centtért vettem egy zsemlét.
itt vannak az árak
https://www.prospektmaschine.at/merkur-markt/aktuelles-flugblatt-von-donnerstag-16-07-2020-1/?page=8

Ajánlom a 6 eurós akciós csirkecombot , (az nálunk a Tesco-ban 400 ft)

Off
Hát én több mint három évet éltem ott. A cukron kívül kb. minden drágább, vmi sokkal. pl. albérlet, szolgaltatások, de általában a többi is hol többel, hol kevesebbel. Persze ha a törökök meg a muzulmánok által látogatott akciós boltokat látogatod, akkor vannak olcsón full xar termékek, de ilyen itthon is van.

Ami élelmiszerben kint jó a választék. Ha akarod vehetsz olcsóbban xart, meg minőséget drágábban. De összeségében nem Németország a legdrágább. Ausztria kicsivel, Belgium magasan üti árakban. Nem vagyok xarrágó, sőt, de a brüsszeli árak tényleg durvák. Dupla vagy akár háromszoros Mo.-hoz képest.

Viszont nem sírásból mondom, mert a fizetés is jóval magasabb.
On

FYI itt NYC-ben az olasz hentesemnel a gyonyoru serteshust $8-9 kozott veszem per lb azaz nem egeszen felkilonkent, a csike ugy $4-5/lb (csiribiri organikus, jogazva es masszazson nevelkedett csirke van $10-15 korul is) - ehhez kepest az osztrak arak kilonkent meg olcsonak is mondhatoak...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
, a csike ugy $4-5/lb (csiribiri organikus, jogazva es masszazson nevelkedett csirke van $10-15 korul is)
Jógázva, masszázson. :D:D:D
A poén az, hogy ez nem vicc.
Sztem ez lassan a legjobb üzlet! Bio, vegán, faszomtudjami. A leszbikus csirketojás lesz lesz lassan trendi. Semmi himsoviniszta kakaserőszak. :cool:

De pötit elkanyarodtunk.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
K

kamm

Guest
Lehet, hogy neked lesz igazad, de érdekesen van megfogalmazva a kormany.hu-n az angol beszámoló.

Forrás
Ha ez csak a légtér megfigyelését jelenti akkor talán arra irányul a dolog, hogy Ukrajnából hozzájuk is repkednek be csempészek, esetleg, hogy az ő radarjaik végig látják a határsértőket, és eddig nem volt információ átadás....Nem tudom.
A légtérrendészetnek több értelmét látnám.
Mindenesetre van még benne érdekes! :rolleyes:

Ez szamomra is vilagos:

"Jaroslav Naď indicated that Slovakia would also like to actively participate in the preparatory work relating to Hungary’s establishment of a division-level command in the interests of Central European security. In addition, the parties agreed to conclude an agreement on joint airspace surveillance at the earliest opportunity. “Hungary and Slovakia are both taking major steps in the interests of military development, and various projects are being launched, the possible joint realisation of which was also a subject of discussion”, Mr. Benkő told the press."

Magyarorszagi hadosztaly-szintu parancsnoksag - ez csakis az uj Multinational Division Command for Central Europe lehet (amibe kertuk, hogy a horvatokat is engedjek be), az airspace surveillance meg egyertelmuen legterfigyeles azaz radarok + valamilyen szintu sigint (pl elint) kozosen.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 057
30 976
113
Off
Hát én több mint három évet éltem ott. A cukron kívül kb. minden drágább, vmi sokkal. pl. albérlet, szolgaltatások, de általában a többi is hol többel, hol kevesebbel. Persze ha a törökök meg a muzulmánok által látogatott akciós boltokat látogatod, akkor vannak olcsón full xar termékek, de ilyen itthon is van.

Ami élelmiszerben kint jó a választék. Ha akarod vehetsz olcsóbban xart, meg minőséget drágábban. De összeségében nem Németország a legdrágább. Ausztria kicsivel, Belgium magasan üti árakban. Nem vagyok xarrágó, sőt, de a brüsszeli árak tényleg durvák. Dupla vagy akár háromszoros Mo.-hoz képest.

Viszont nem sírásból mondom, mert a fizetés is jóval magasabb.
On
Off,aztán majd vlki hozzáértő mozgassa át az egésszet a beszélgetőbe,legyen szives.
A szolgáltatások drágábbak,mint pl fodrász.Állami szolgáltatások viszont olcsóbbak és nagyságrenddel gyorsabbak.
Vendéglő is csak annyival drágább,amennyivel jobb minőségű is.Hasonló minőségű nálunk is ugyanannyiba kerűl-vagy drágább.De ebben azért van örvendetes kivétel
Arányaiban,fizetéshez képest az albérlet olcsóbb kint(és az albérleti dijban többnyire minden benne van,a rezsi is-nem pluszban megy rá).Persze ez azért attol függ,hogy konkrétan hol.(én is laktam merkelisztánban)
Boltok árai ugyanúgy szórnak,mint nálunk.De én a nagy hálózatok boltjainak áraira alapozva merem mondani,hogy átlagosan olcsóbb/kb egyárú,és jobb minőségű.((tesco csak nálunk ilyen elterjedt,pl merkelisztánban még sose láttam,de franciába vagy hollandban se.De a polák vagy angol tescoban is sokkal jobb minőségű árú van-polákban olcsóbban,angol viszont drága.Ott minden drága).Ami azt illeti,kamionnal a belvárosi extra boltokhoz hozzá se nagyon tudnák férni(belgában pont igen).De nem is akarok.
Szóval szomorúan kell mondjam,hogy bizony itthon gombának nézik a népet.Sötétben tartják és trágyával etetik.Parasztvakitó agitprop meg bemeséli,hogy ez nekik jó.
On.
ha mást nem is de a tatra járgányokat már szívesebben látnám
Jó lenne az a rakéta rendszer is.Lényegében ugyan az,mint a HIMARS.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 057
30 976
113
nem érted, Negan...
a merkavát nem exportálják az izraeliek, ők tudják miért.
ha ez mégis megtörténne/történt volna, akkor se lehetett volna győztes termék a leók előtt, tekintve a beszerzések eu-s orientációját.
na és akkor rázendített volna az ellenzéki siratókórus: mindez a nácibarát antiszemita ovi miatt van
Hát használt Merkavák exportja már került szóba.Új csak mint elméleti lehetőség,eddig a gyártókapacitást lefoglalta a saját igény.
Ha haditechnikai megfelelőség lenne a kritérium,és nem a politikai jóindulatvásárlás.......de jó lenne egy olyan világ.,,,,
 
K

kamm

Guest
Hát használt Merkavák exportja már került szóba.Új csak mint elméleti lehetőség,eddig a gyártókapacitást lefoglalta a saját igény.
Ha haditechnikai megfelelőség lenne a kritérium,és nem a politikai jóindulatvásárlás.......de jó lenne egy olyan világ.,,,,

No offense, de a kutyanak nem kell a Merkava, amikor vehetsz 2A7-et.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Katar ma a Közel-Kelet egyik legjobban felszerelt katonai erõje
https://www.armyrecognition.com/wea...ipped_military_forces_in_the_middle_east.html

Pár leírás néhány beszerzésről. Ki, mit tud.
A Leo és a Pzh minket is érint. Pzh200-ből ugyannyit vettünk, a Leo A7+-ból ők 62-őt.
Qatar_is_now_one_of_the_most_well-equipped_military_forces_in_the_Middle_East_925_001.jpg

Balról jobbra a Qatari PzH 2000 155mm önjáró koszorú, a Leopard 2A7 + fő harci tartály, a Dingo 2 HD páncélozott jármű és a Fennek 4x4 felderítő páncélozott jármű
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 613
5 330
113
Katar ma a Közel-Kelet egyik legjobban felszerelt katonai erõje
https://www.armyrecognition.com/wea...ipped_military_forces_in_the_middle_east.html

Pár leírás néhány beszerzésről. Ki, mit tud.
A Leo és a Pzh minket is érint. Pzh200-ből ugyannyit vettünk, a Leo A7+-ból ők 62-őt.
Qatar_is_now_one_of_the_most_well-equipped_military_forces_in_the_Middle_East_925_001.jpg

Balról jobbra a Qatari PzH 2000 155mm önjáró koszorú, a Leopard 2A7 + fő harci tartály, a Dingo 2 HD páncélozott jármű és a Fennek 4x4 felderítő páncélozott jármű


Önjáró koszorú,harci tartály! :D:D
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 690
6 461
113
Off,aztán majd vlki hozzáértő mozgassa át az egésszet a beszélgetőbe,legyen szives.
A szolgáltatások drágábbak,mint pl fodrász.Állami szolgáltatások viszont olcsóbbak és nagyságrenddel gyorsabbak.
Vendéglő is csak annyival drágább,amennyivel jobb minőségű is.Hasonló minőségű nálunk is ugyanannyiba kerűl-vagy drágább.De ebben azért van örvendetes kivétel
Arányaiban,fizetéshez képest az albérlet olcsóbb kint(és az albérleti dijban többnyire minden benne van,a rezsi is-nem pluszban megy rá).Persze ez azért attol függ,hogy konkrétan hol.(én is laktam merkelisztánban)
Boltok árai ugyanúgy szórnak,mint nálunk.De én a nagy hálózatok boltjainak áraira alapozva merem mondani,hogy átlagosan olcsóbb/kb egyárú,és jobb minőségű.((tesco csak nálunk ilyen elterjedt,pl merkelisztánban még sose láttam,de franciába vagy hollandban se.De a polák vagy angol tescoban is sokkal jobb minőségű árú van-polákban olcsóbban,angol viszont drága.Ott minden drága).Ami azt illeti,kamionnal a belvárosi extra boltokhoz hozzá se nagyon tudnák férni(belgában pont igen).De nem is akarok.
Szóval szomorúan kell mondjam,hogy bizony itthon gombának nézik a népet.Sötétben tartják és trágyával etetik.Parasztvakitó agitprop meg bemeséli,hogy ez nekik jó.
On.

Jó lenne az a rakéta rendszer is.Lényegében ugyan az,mint a HIMARS.
Mire alapozva mondod hogy ugyanaz mint a himmars? En ezt picit tulzasnak erzem
 

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Qatar, Izrael, tehát ilyen kis két- három megyényi országok jó példák arra, hogyan kellene a haderő-fejlesztést véghezvinni, nyilván a helyi sajátosságok, a társadalmi környezet, a humán erőforrás (+a pénzügyi - de azért itt inkább nem mondok semmit) lehetőségek figyelembevételével. Ők nem siránkoznak, hogy nincs természetes akadály az ellenség útjában, nem adják fel már gondolatban hazájuk védelmét.
Plusz még egy dolgot tettek, időben léptek, és én ezt kulcsfontosságúnak vélem. Magyarország a rendszerváltás után társadalmi elit nélkül maradt. Na most ez így nem teljesen igaz, már a 2. világháború utánra (több lépcsőben) elvesztettük az országnak azon rétegét, ahonnan korábban az államférfiak kikerültek, vagy kikerülhettek volna. (Még nagyobb baj van, már akkor kezdődött, de 56-ban folytatódott, és most csúcsosodik, hogy a gazdasági szektorban aktív réteg is egyre vékonyodik.- de ez most csak részben tartozik ide.)
Nyilván felvetődik, hogy ha ennyire pesszimista vagyok, akkor miért kérem számon jelenleg a haderő-fejlesztést, hiszen az miért lenne jobb, mint az országban egyébként dúló állapotok. Mert azoknak a népeknek (nemzeteknek), akik fenn akarnak maradni a következő évtizedek zűrzavarában (és most nagyon finoman fogalmaztam meg azt az eszkalációt, ami következik) kell lenni egyfajta immunitás képességének. Például, hogy nem a politika vezet az orránál fogva minket (mindkét oldalt értve ezalatt), és hogy mi magyarok ne egymásra kiabáljunk dolgokat (Pl. hogy valaki HVG-s, mikor talán életében nem olvasta). Ha van olyan, hogy HVG-s magyar, meg nem HVG-s akkor ez az immunitás, amiről beszélek az nincs meg. Akkor lol.
 
  • Tetszik
Reactions: dkes