A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Az FCAS-be, a Tempest-be, a torokbe es a del-koreaiba is, csak hogy biztosra menjenek... es mindenkivel joban legyenek :cool:
Titokba meg atpasszoljak a dokukat eszak koreanak hogy legyen aki meg is valositja :D ... /egyebkent szerintem siman lenne eselye az aeronak valami aprosagot gyartani kifejleszteni./ orrkup fegyverter ajto kabinteto hasonlo.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Jajj most elkepzeltem ahogy Kim Dzsong Un tanacsokat ad a berepulo pilotanak elso felszallas elott hogy hogyan is kell vezetni az uj gepet...
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 922
73 342
113
Titokba meg atpasszoljak a dokukat eszak koreanak hogy legyen aki meg is valositja :D ... /egyebkent szerintem siman lenne eselye az aeronak valami aprosagot gyartani kifejleszteni./ orrkup fegyverter ajto kabinteto hasonlo.

Majd Kína... még a terveket sem kell nekik odaadni, mert már meg lesz nekik addigra, mire a döntés megszületik a tervek átadásáról ;)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 917
13 892
113
Az FCAS-be, a Tempest-be, a törökbe és a dél-koreai-ba is, csak hogy biztosra menjenek... és mindenkivel jóban legyenek :cool:

Itt megemlíteném, hogy szerintem az Eu-n belüli verzióból az nyerne , amelyik mellé a V4-ek állnak ! ! ! ;)

Akkor pedig az idézett négyből ( a Kína "előznek egy 5-10-essel" :p , sajna ezt a "való világ" ) az Eu-snak (FCAS-nak) van a legnagyobb esélye.
(...mert addigra, kb. 20-25 év) egyesül a két Korea, azzal lesz elfoglalva az "Egyesült Koreai Köztársaság")

u.i1: A Griffekkel "kihúzzuk" addig.

u.i2: a törököket is nyugodtan ide lehet számolni, az USA-val "kicsit" elhúzódik a "mosolyszünet" (vagy addigra újrakezdődik)...

u,i3: Így bőven meglesz a gazdaságos darabszám; 450+ (850 ??? ) közötti db. Kb.
 

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
501
2 651
93
315383_img650x420_img650x420_crop.jpg

Ezt a képet kihagyhattad volna, mivel ez egy libanoni tüntetésre készült gyatra merkava replika volt, amit egy szamárral vontattak a felgyújtásának helyszinére..

https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4524042,00.html
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Ugyanaz, amit a BW hasznal azaz Spike ER.
Ez így rendben is lenne, de annak ellenére, hogy egy fél évvel ezelőtt én is csípőből mondtam volna, hogy Spike, most már nem vagyok benne 100%-ig biztos.
Az MMP megjelenésével, ill. az EU-s közös projektet látva mindenképpen mérlegelnék, hogy gazdaságilag melyik érné meg jobban.
Az a helyzet, hogy nekünk per pillanat teljes termékskála kell, és egy komolyabb megrendeléssel komoly engedményt is kiokoskodhatnánk. Azonban az MMP kb. 20.000 USD-vel (1/3-1/4-del) olcsóbb, mint a Spike azonos kategóriája. A Javelinnel szemben meg 40-50.000-rel.
Tehát esetleg érdemes lehet egy kategóriánként eltérő típusú beszerzés is.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach and tonyo

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Ha már Fagot az bizony tüzijátékot csinált az Abramsböl is Jemenben.




Az A4 csak annyiban vollt fejlesztett a védelem szempontjából,hogy a torony páncélzata titán/wolfram ötvözetből készült.Erről a Fagot kilövésről van esetleg linked?
Jemenit még nem láttam,kösz.
Valójában minden hk kilőhető.
Volt ide a HTKA-ra is linkelve több türkis Leo toronyreptetés linkelve.Fagottol is.
oké teljesen jogos tényeket sorakoztattál fel viszont, az ausztárloknál ha jól tudom azért lesz a CG helyett mert dedikált páncéltörőseik nagyon nem voltak a CG-n kívül, mosthogy az M3 már csere érett náluk ezért inkább szintet léptek, szlovákoknál még kérdés mit fog váltani a Spike HA az lesz, románok meg kb mindenre rárakják illetve szeretnék integrálni, megértem amit mondasz, jogos is amúgy de attól még egy CG meg egy Spike teljesen más világ, az eegyik mehet akár a rajokba/támogatókhoz, a másik inkább dedikált alegységekbe való meg vasakra, lásd Puma/Lnyx meg ki tudja még mire rakták rá, vagy lásd a románoknál pl helikre rakták

rendben ez tiszta sor elkanyarodtunk a dologtól csak nem értem most min problémázol? merkava kellett volna leo helyett? (nyilván értem nem ezt mondod csak baszod megvettük a világ legjobb harckocsiját na...) az üzemeltetés meg a tpasztalatok meg amúgy teljesen más kérdés, a dánok ha jól emlékszem kaptak be keleten RPG-t vagy ATGM-et Leoval, javítható maradt ha jól emlékszem, látod ha normálisan vannak használva akkor "menthető" a harckocsi, lásd az érem másik fele : törökök, mint mondtam , kb ők adták az útmutatást hogy hogyan NE használj egy harckcosit, dombra fel minden fedezék és/vagy felderítés nélkül, csodálkoztak is hogy jött az ATGM és persze fel is nyitotta, nyilván, mire számít az ember... de azért ha a merkavát használták volna ilyen balfaszul azt is simán kinyitja egy ezredfordulós ATGM, erről ne legyenek illúzióink, trophy nélkül manapság... mázlival max elkerülhető az ATGM de hát na... ne a mázlira alapozzunk
más: amit mondtál, hogy a leokon volt rács meg minden, persze hogy volt, a merkavan is van, nincs is vele semmi baj, az autóban is van biztonsági öv is meg légzsák meg fék, 3 módja hogy védje az utast, a harkcosi is ilyen, van a páncél, van a rács lehet kiegészítő páncél vagy NERA/ERA és a vége a trophy
CG ma már nem tekinthető hk elháritó fegyvernek.
Továbbra se gondolom,hogy van olyan,világ legjobb harckocsija.Leo egy klasszikus tipus,maga nemében a legjobb.Német-lengyel sikon tarolna.Viszont megint visszautalok,hogy a cseh hegyvidéken a könnyebb,mozgékonyabb,hegyi terepre tervezett dél koreai és japán tankokkal meggyülne a baja.
Merkava egy más koncepció.Tervezés legfőbb kritériuma a személyzet túlélése.Mert a hk legfontosabb része,a tapasztalt jolképzett személyzet.Messze megelőzte korát(ami azt illeti,mivel a hasonló német,francia,orosz tervek lényegében megbuktak megvalósulásuk elött az áron,egyedi),hogy egy járműplatformon képzelték el a teljes pc dd harcjárműigény kielégithetőségét.Bár ez csak részlegesen valósult meg végül.Még az eredeti 105milis lövegű változat teljesitette viszonyleg jol azt az elgondolást,hogy maga a hk is alkalmas legyen lövészszállitásra(meg sebesült és utánpótlás szállitásra,vezetési pontnak).Az még teljes lőszerkiszabattal képes volt egy gyalogos raj felvételére.Úgy,hogy a teljes lőszerkészlet robbanásbiztos tárolóban volt.Érdekes mód ebben visszaléptek,mert a 120milis lőszer egy része ma a hátsó deszanttérben van.Ezt részben a lőszerméret növekedése okozta,részben az oldalpáncél helyigény növekedése.
Vagyis rövidre fogva,a Leot klasszikus páncéloscsatára tervezték a német-lengyel-orosz sikságra,a szerintem soha be nem következő Kurszk 2.0 megvivására.És abban alighanem a legjobb lenne a világon.(bár a közhiedelemmel ellentétben az amerikai változatú Abrams erősen ott liheg a nyomában)
Ezzel szemben a Merkavát hibrid háborúra tervezték.Olyanra,mint jugóban,kelet ukrajnai harcokban láthattunk,és amire a legtöbb esélyünk van magunknak is.
Példul általánosan foglalkozik itt mindenki a legszuperebb sabot beszerzésének szükségességével.Mert kell,az tény.De szerintem egy esetlegesen bekövetkező háborúban sokkal több másfajta lőszer fog kelleni.Repesz-romboló,kartács,köd,világitó.Meg ilyen érdekességek,amivel akár helikopter is lekapható,elég messziről
https://ndiastorage.blob.core.usgov...n_missile/GMThurAM2/SchirdingPresentation.pdf
LAHAT mellet ezt is be kéne szerezni.Arrol meg nem tehetek,hogy a zsidók gyártják.Nyilván azért,mert nekik van manapság a legnagyobb harci tapasztalatuk.
 
K

kamm

Guest
Jemenit még nem láttam,kösz.
Valójában minden hk kilőhető.
Volt ide a HTKA-ra is linkelve több türkis Leo toronyreptetés linkelve.Fagottol is.

CG ma már nem tekinthető hk elháritó fegyvernek.
Továbbra se gondolom,hogy van olyan,világ legjobb harckocsija.Leo egy klasszikus tipus,maga nemében a legjobb.Német-lengyel sikon tarolna.Viszont megint visszautalok,hogy a cseh hegyvidéken a könnyebb,mozgékonyabb,hegyi terepre tervezett dél koreai és japán tankokkal meggyülne a baja.
Merkava egy más koncepció.Tervezés legfőbb kritériuma a személyzet túlélése.Mert a hk legfontosabb része,a tapasztalt jolképzett személyzet.Messze megelőzte korát(ami azt illeti,mivel a hasonló német,francia,orosz tervek lényegében megbuktak megvalósulásuk elött az áron,egyedi),hogy egy járműplatformon képzelték el a teljes pc dd harcjárműigény kielégithetőségét.Bár ez csak részlegesen valósult meg végül.Még az eredeti 105milis lövegű változat teljesitette viszonyleg jol azt az elgondolást,hogy maga a hk is alkalmas legyen lövészszállitásra(meg sebesült és utánpótlás szállitásra,vezetési pontnak).Az még teljes lőszerkiszabattal képes volt egy gyalogos raj felvételére.Úgy,hogy a teljes lőszerkészlet robbanásbiztos tárolóban volt.Érdekes mód ebben visszaléptek,mert a 120milis lőszer egy része ma a hátsó deszanttérben van.Ezt részben a lőszerméret növekedése okozta,részben az oldalpáncél helyigény növekedése.
Vagyis rövidre fogva,a Leot klasszikus páncéloscsatára tervezték a német-lengyel-orosz sikságra,a szerintem soha be nem következő Kurszk 2.0 megvivására.És abban alighanem a legjobb lenne a világon.(bár a közhiedelemmel ellentétben az amerikai változatú Abrams erősen ott liheg a nyomában)
Ezzel szemben a Merkavát hibrid háborúra tervezték.Olyanra,mint jugóban,kelet ukrajnai harcokban láthattunk,és amire a legtöbb esélyünk van magunknak is.
Példul általánosan foglalkozik itt mindenki a legszuperebb sabot beszerzésének szükségességével.Mert kell,az tény.De szerintem egy esetlegesen bekövetkező háborúban sokkal több másfajta lőszer fog kelleni.Repesz-romboló,kartács,köd,világitó.Meg ilyen érdekességek,amivel akár helikopter is lekapható,elég messziről
https://ndiastorage.blob.core.usgov...n_missile/GMThurAM2/SchirdingPresentation.pdf
LAHAT mellet ezt is be kéne szerezni.Arrol meg nem tehetek,hogy a zsidók gyártják.Nyilván azért,mert nekik van manapság a legnagyobb harci tapasztalatuk.

Tovabbra sem igaz, hiaba utod tovabb ezt a doglott lovat, hogy angolbol hozzak egy kifejezest... :p a Merkava sehol nem jobb egy 2A7+ helyett, semmilyen szituban. :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 313
113
Lehet ugrott a NASAMS.
Nepszava, nem elsőkézből jön a forrás, de...

A magyar kormány újabb fegyverszállítási, konkrétan légvédelmi rakétarendszer beszerzéséről szóló megállapodást köthet német cégekkel, és ez egyúttal akár a Fidesz néppárti tagságának megmaradását is segítheti - értesült a Népszava.
...
a múlt héten a német védelmi miniszter, aki egyben a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke is, Budapesten járt és egy német érdekeltségű légvédelmi rakétarendszer megvásárlása is napirendre került.

A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része a magyar légvédelem teljes megújítása és a kormány két lehetőséggel számol: a norvég-amerikai NASAMS vagy az európai MBDA terméke jöhet szóba. Utóbbi cégben az Airbuson keresztül a német állam is résztulajdonos és az egyik központja a bajorországi Schrobenhausenben található.

A lap úgy tudja, hogy bár formális döntés még nem született, de a német fél olyannyira bízik a magyar üzletben, hogy a lap egyik kormányzati forrása szerint ellentételezést is hajlandó bevállalni. Ennek keretében magyar cégek is bekapcsolódhatnának beszállítóként az MBDA tevékenységébe, a szóba jöhető részvevők körét már el is kezdték feltérképezni.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...-fidesz-nepparti-tagsagat-is-segitheti-442296



Mindenesetre helyes 2 vasat tartani a tűzben, jobbak lesznek a tárgyalási pozícioink. Igy már értem, miert kerültünk vírusügyben feketelistára a norvégoknál....

  • Vki nekem röviden el tudná magyarázni mi a különbség az MBDA és a NASAMS között?
  • Mely hazai cégek szállhatnak be a buliba?
  • Illetve mi lesz az amcsi AMRAAM-okkal? Az első 180-as csomag egy része mehet a Gripenek-hez, de mi lesz az ER-el? Az csak a NASAMS-hoz oké, oder?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
A Hirtenbergernek nagyon nem ez a profilja. Ők nagyon aknavetőre szakosodtak. Náluk a fejlesztések abból indultak ki, hogy van egy nagyon jó robbanó repesz rendszerük. Elmentek hagyományos ágyúk lövedéke irányba is, de azt utóbb hanyagolták.
A rakétát olyan cégnek kell gyártania, akinek különben is ez a profilja. Pl az EdePro a szerbeknél (most csak példának hoztam fel).
ATACMS-t szerintem nem nagyon adták még el másnak. (de ezt úgy is javítja, akinek olyanja van! :rolleyes:)
De Pl. ha nagy távolságra akarsz csapást mérni, akkor ott a GLSDB, az is szabványos kazettából indul.
Hja és a RM-70/85-nek nem német a tűzvezető, és ballisztikai rendszere, hanem szlovák. Ugyan az, mint az EVA-nak, meg a Zuzannanak. A rakéta a német.
Ez meg egy elég jó összeállítás az MLRS rendszerről.
Most nem találom,de a Lynx legújabb változatához bemutatón ki voltak pakolva az MLRS/HIMARS kazetták is.Szövegben viszont csak a szabvány reklámszöveg volt,semmi konkrétum.Ha tényleg beleintegrálták az MLRS kazettákat is a rendszerbe,messze a legsokoldalúbb rendszer a Lynx.(na,most már hypoval se mosom le magamrol a zsidó fanságot.Milen gyorsan változik a világ,nemrég még antiszemitizmussal vádoltak...)
 
  • Tetszik
Reactions: sisimoto
W

Wilson

Guest
Most nem találom,de a Lynx legújabb változatához bemutatón ki voltak pakolva az MLRS/HIMARS kazetták is.Szövegben viszont csak a szabvány reklámszöveg volt,semmi konkrétum.Ha tényleg beleintegrálták az MLRS kazettákat is a rendszerbe,messze a legsokoldalúbb rendszer a Lynx.(na,most már hypoval se mosom le magamrol a zsidó fanságot.Milen gyorsan változik a világ,nemrég még antiszemitizmussal vádoltak...)

Nem integrálták ha van rá igény (pénz) akkor integrálják.