[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
A 90% -nyi "lézengő csőcselék" -et semmivel nem tartod kordában - mármint erőszakszervezetek terén. Maximum a jegyrendszerrel (esetleg pontrendszer ilyesmi). Ez determinálja is a "lehetőségeiket", aki ide kerül.
Génkezelt étel, jegyre, ami sterilizálja őket. tada.wav. Örülök, hogy segíthettem, hol kell az tagsági kártyáért jelentkezni az illuminatiba?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
Ha kapnák annyi pénzt amiből megvan a kaja, netflix, aktuális konzol+játékok büdös életben nem dolgoznék/tanulnék egy percet se.

És én olyan ember vagyok akit évekig szívatott és hátráltatott a főnöke, mert nem törődtem bele abba, hogy a ranglétra alján rohadjak és továbbtanultam saját költségemen, a hozzájárulása nélkül.
Mondjuk alapjövedelem bevezetése egy gyönyörű inflációt generálna aminek a végeredménye az lenne, hogy ismét beállna a mostani rendszer, csak néhány dolgot máshogy hívnának.
Évente egy új autó árát befizettem adóban. Aztán beteg lettem többek közt a túl sok munkától, és a TB közölte, hogy ja, egy év múlva vizsgálat, azt is fizethettem én.
Célom azóta, hogy a lehető legtöbb adót fizessek, mert a heréknek mindig jut abból, amit tőlem elvesznek, nekik jó a langyos szar is, de nekem nem lesz lófasz se, és nem én allokálhatom a megtermelt erőforrásaim (pl mennyi megtakarításom lett volna, illetve lenne nyugdíjas koromra, mert a nyugdíjam is majd jól kezelik helyettem persze...)

Én se dolgoznék, csak feketén, és mindent eltennék, hogy az újraelosztásnak semmi köze ne legyen hozzá. Ha ez kell a sok prolinak, akkor nem adnék nekik semmit.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
Évente egy új autó árát befizettem adóban. Aztán beteg lettem többek közt a túl sok munkától, és a TB közölte, hogy ja, egy év múlva vizsgálat, azt is fizethettem én.
Célom azóta, hogy a lehető legtöbb adót fizessek, mert a heréknek mindig jut abból, amit tőlem elvesznek, nekik jó a langyos szar is, de nekem nem lesz lófasz se, és nem én allokálhatom a megtermelt erőforrásaim (pl mennyi megtakarításom lett volna, illetve lenne nyugdíjas koromra, mert a nyugdíjam is majd jól kezelik helyettem persze...)

Én se dolgoznék, csak feketén, és mindent eltennék, hogy az újraelosztásnak semmi köze ne legyen hozzá. Ha ez kell a sok prolinak, akkor nem adnék nekik semmit.
lehető legkevesebb... Mindegy, kontextusból kijön remélem :D
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 383
23 113
113
Az, hogy mi szűnik meg és mi marad azt nyilván adott ország pénzügyi helyzete határozza meg. Nem kell mindent felszámolni ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen, sőt igen sok támogatási forma, átalakítva de ugyanúgy működhetne továbbra is.

Működhetne, de nálunk biztos hogy nem fog (egy ismerősöm még a tervek szintjén részt vett ebben a gondolatkisérletben anno a gyurcsán kormány alatt valamelyik minisztérium háttérintézményében, akkor mondta azt hogy a legnagyobb baj a magyar költségvetéssel az hogy jóléti kiadásokra majdnem elmegy a költségvetés 70%-a és a rendszerváltás óta ezen semelyik kormány nem mer változtatni, igaz ebben a nyugdíjak és az egészségügyi ellátás is benne van)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Bocsánat ha félreértem, de nekem az jön le, hogy neked ez a 90%-os szám többé kevésbé egyet jelent valamiféle söpredékkel. Nah szóval:

Szerinted a 90% - akár több generáció óta nem dolgozó - "slepp" esetében milyen "oktatás/egészségügy" -ről lehet beszélni?

Nem slepp, és mi az, hogy több generáció óta nem dolgozó? Vagy arra gondolsz, hogy a példádban már túl vagyunk generációk óta az alapjövedelem bevezetésén? Az oktatás és az egészségügy most is adott. Ez nem változna meg, miért is változna? Az ember 18 éves koráig köteles tanulni. Pont. Nyilván mindenki képességei, szorgalma szerint csinálja. Nagyon sok esetben ha már a szülők, nagyszülők sem dolgoztak az negatívan hathat a gyerek szorgalmára. Itt el tudok képzelni valami olyan rendszert, amivel most néhány skandináv ország próbálkozik. A mai világban teljesen hülyeség (kis túlzással a gyerek azt tanulja amit akar), de alternatívának (a jelenlegi rendszer mellett!) ebben az elképzelt példában a távoli jövőben talán jó lehet.

Amikor ezt írtam én nem putriban fetrengő rejtett erőforrásokat vizionáltam, de nekem az jön le abból amit írtál, hogy te igen. Az ember igényes a környezetére, szegényen, bár jobb szó szerintem, hogy minimalistán is lehet élni úgy, hogy közben igényes maradsz. Látja a körülötte lévő világot, hogy mik az újdonságok, hogy valaki megengedheti magának a PS 26-ot, vagy az 92.-ik iphone vagy akármit, és majd ő is vágyni fog rá. Talán, és ez ösztönözni fogja arra, hogy neki is legyen az ami a szomszédnak. Nem kell fos minőségű kaját vizionálni mert ez szerintem ma sem létezik. Én hónapokig élek sokszor instant kaján és konzerveken, de még a legolcsóbb is kifogástalan minőségű. Na és mi van ha valaki "elpocsékolja" a fiatalságát és nem képzi magát, még érettségiig sem jut el, nem azért mert hülye, hanem mert lusta volt. Aztán kitalálja 35 évesen, hogy ő orvos akar lenni. Lecsúszott róla? Nem! A mai világban lecsúszott volna róla a többség, mert addig is dolgozni kell és fenntartani magad, de ha van alapjövedelem, akkor bármikor belekezdhetsz, félbehagyhatod, csak a kitartáson múlik. De lehetsz te festő is aki az életben nem hagyja el a lakását mert téged az tesz boldoggá, hogy mások látják a képeidet valami netes kiállításon vagy akárhol, és nem vágysz többre mert kajád van, egészséges vagy, boldog vagy. Az ember el tudja magát foglalni, és hasznossá tudja tenni magát munka nélkül is.

Lehet, hogy én képzelek sokat az emberekről, de szerintem a tömegek jelentős része nem változna sleppé egy ilyen helyzetben. Most elsősorban az európai illetve ázsiai kultúrkörről beszélek persze, nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy az afrikából, közel-keletről bevándorlók tömegei nem gettókban élnének-e ilyen esetben. De még ha ott is, a rendfenntartás, a közbiztonság fenntartása egy másik kérdés, amire igen egyszerű és hatékony válaszok vannak.

Az a baj a modeljeiddel, hogy olyan brutális kiegyszerűsítéseket tartalmaz, hogy e miatt nem alkalmazható felelősséggel. Egészen egyszerűen azon gyakorlati példákat is kihagyod a képletből (jé, egyet te is írtál a "rejtett erőforrásokkal" kapcsolatban) melyeket szerte a nagyvilágban látunk, ahol ez részlegesen megvalósult pl.

Továbbá téves következtetések tömkelege. Az összes eddigivel kapcsolatban írtam "Wall-of-text" -et korábban. Nem is tudom, olvasd végig egyszer amiket írtam. Aztán a most idézett saját írásodat olyanformán, hogy felteszed magadban a kérdéseket egyesével, hogy "legetséges?" meg "reális?". Hidd el egy új világ nyílik ki előtted.

Most csak kiragadok egy-két dolgot.

"... Ez nem változna meg, miért is változna? Az ember 18 éves koráig köteles tanulni. Pont. ..." . Amikor a 90% nem dolgozik? Meg alapjövedelemből (vagy hívjuk segélynek vagy bármi másnak) él? Látjuk az érdekeket? Sem a rendszernek sem a 90% -nak ez nem érdeke. Profánabbul: Minek taníttassuk vagy tanuljon (mondjuk az alap írás-olvasáson kívül mást)? Termelésben ugye úgyse fog résztvenni. A nulla erőforrásával meg hogy tanuljon - mondjuk a csilliárdos tandíjat miből fizesse?

És igen, ez generációs léptékekben súlyosbodni fog (ilyesmire spanyoloknál is láthatunk példát). Egyszerűen kialakul egy "modern kasztrendszer". Ilyesmi most is van, csak nagyon light -os verzióban. Szerinted most kinél reálisabb mondjuk egy orvosi vagy mérnöki pálya (OK, kicsit szélsőséges, de talán jól szemléltet)?

- gettó. Lóvé nulla - egy szál lukas alsógatyával indulhat az életnek. Se szakma, se semmilyen iskola. Szüleitől, környezetében csak alkohol/kábítószer valamint húzzák vissza mindenben,
- mérnök/orvos család. Lóvé dögivel. Üzik-hajtják a gyereket tanuljon/érvényesüljön. Ismerettségek és kapcsolatok ... Élettapasztalattal tudják segíteni a lurkót ...

Na kinek van reálisabb esélye bármire? És ez a jelen idő. Nem egy olyan idő, ahol a 90% él akár generációk óta mai szemmel elképzelhetetlen mélynyomorban ...

Ez a "35 éveses meg orvosos" példa. Ez még most sem reális. Megint kihangsúlyoznám, hogy ne a "lottó ötös" -ös példákra koncentráljunk. De majd az alapjövedelemmel (ami a nyomorban tartja?) majd megcsinálja? Az orvosit, ahol majd jelen értéken 10 millió/félévnél semmi nem lesz kevesebb ... Háát, maradjunk annyiban, ha annyi idős korában egyáltalán élni fog még, akkor már az nagy szám lesz.

Most van egy olyan érzésem, hogy ezzel az alapjövedelemmel lehet nagyságrendi tévedésben vagy. Mondjuk jelenértéken egy olyan nettó 200K -t képzelsz el (mondjuk orvosi egyetemre ez sem elég)? Vagy még többet? Akkor ki menne el dolgozni, meg miért (persze hogy lenne olyan, de mennyi)? Az maga a 10% -ot is "kinyírná" ... Arról nem is beszélve, hogy a "megélhetési gyerekgyártók" miatt majd összeomlana a rendszer, mert a dolgozók ugye egyfelől meggebednének - másfelől talán felelősségteljesebbek is (az pedig annyi gyereket nem bír el). Ez megint a 10% -ot nyírná ki ...

Egyébként ahol ebbe az irányban halad a világ - ott bizony megy az európai kultúrkörből is az elc. -osodás. Nem szoktál videókat nézni mostanában általánosabban is? Most csak kivonatosan - ilyen antifákról, blm -ről, lmbqtrdfq -ről, hasonszőrűekről? Igen, ezekből lesz a könnyen irányítható "zombihadsereg" ...
 
T

Törölt tag 2822

Guest
Az a baj a modeljeiddel, hogy olyan brutális kiegyszerűsítéseket tartalmaz, hogy e miatt nem alkalmazható felelősséggel. Egészen egyszerűen azon gyakorlati példákat is kihagyod a képletből (jé, egyet te is írtál a "rejtett erőforrásokkal" kapcsolatban) melyeket szerte a nagyvilágban látunk, ahol ez részlegesen megvalósult pl.

Továbbá téves következtetések tömkelege. Az összes eddigivel kapcsolatban írtam "Wall-of-text" -et korábban. Nem is tudom, olvasd végig egyszer amiket írtam. Aztán a most idézett saját írásodat olyanformán, hogy felteszed magadban a kérdéseket egyesével, hogy "legetséges?" meg "reális?". Hidd el egy új világ nyílik ki előtted.

Most csak kiragadok egy-két dolgot.

"... Ez nem változna meg, miért is változna? Az ember 18 éves koráig köteles tanulni. Pont. ..." . Amikor a 90% nem dolgozik? Meg alapjövedelemből (vagy hívjuk segélynek vagy bármi másnak) él? Látjuk az érdekeket? Sem a rendszernek sem a 90% -nak ez nem érdeke. Profánabbul: Minek taníttassuk vagy tanuljon (mondjuk az alap írás-olvasáson kívül mást)? Termelésben ugye úgyse fog résztvenni. A nulla erőforrásával meg hogy tanuljon - mondjuk a csilliárdos tandíjat miből fizesse?

És igen, ez generációs léptékekben súlyosbodni fog (ilyesmire spanyoloknál is láthatunk példát). Egyszerűen kialakul egy "modern kasztrendszer". Ilyesmi most is van, csak nagyon light -os verzióban. Szerinted most kinél reálisabb mondjuk egy orvosi vagy mérnöki pálya (OK, kicsit szélsőséges, de talán jól szemléltet)?

- gettó. Lóvé nulla - egy szál lukas alsógatyával indulhat az életnek. Se szakma, se semmilyen iskola. Szüleitől, környezetében csak alkohol/kábítószer valamint húzzák vissza mindenben,
- mérnök/orvos család. Lóvé dögivel. Üzik-hajtják a gyereket tanuljon/érvényesüljön. Ismerettségek és kapcsolatok ... Élettapasztalattal tudják segíteni a lurkót ...

Na kinek van reálisabb esélye bármire? És ez a jelen idő. Nem egy olyan idő, ahol a 90% él akár generációk óta mai szemmel elképzelhetetlen mélynyomorban ...

Ez a "35 éveses meg orvosos" példa. Ez még most sem reális. Megint kihangsúlyoznám, hogy ne a "lottó ötös" -ös példákra koncentráljunk. De majd az alapjövedelemmel (ami a nyomorban tartja?) majd megcsinálja? Az orvosit, ahol majd jelen értéken 10 millió/félévnél semmi nem lesz kevesebb ... Háát, maradjunk annyiban, ha annyi idős korában egyáltalán élni fog még, akkor már az nagy szám lesz.

Most van egy olyan érzésem, hogy ezzel az alapjövedelemmel lehet nagyságrendi tévedésben vagy. Mondjuk jelenértéken egy olyan nettó 200K -t képzelsz el (mondjuk orvosi egyetemre ez sem elég)? Vagy még többet? Akkor ki menne el dolgozni, meg miért (persze hogy lenne olyan, de mennyi)? Az maga a 10% -ot is "kinyírná" ... Arról nem is beszélve, hogy a "megélhetési gyerekgyártók" miatt majd összeomlana a rendszer, mert a dolgozók ugye egyfelől meggebednének - másfelől talán felelősségteljesebbek is (az pedig annyi gyereket nem bír el). Ez megint a 10% -ot nyírná ki ...

Egyébként ahol ebbe az irányban halad a világ - ott bizony megy az európai kultúrkörből is az elc. -osodás. Nem szoktál videókat nézni mostanában általánosabban is? Most csak kivonatosan - ilyen antifákról, blm -ről, lmbqtrdfq -ről, hasonszőrűekről? Igen, ezekből lesz a könnyen irányítható "zombihadsereg" ...

A válaszaid egy részét tévesen a jelen helyzetre alapozod azt feltételezed, hogy az alapjövedelmen kívül minden ugyanolyan lesz mint most.

"Sem a rendszernek sem a 90% -nak ez nem érdeke. Profánabbul: Minek taníttassuk vagy tanuljon (mondjuk az alap írás-olvasáson kívül mást)? Termelésben ugye úgyse fog résztvenni."

- Ne nézz kérlek se hülyének se naívnak ezért amit írok.. de a világot nem csak az érdekek mozgatják. Ez most nagyon nyálasan hangzik, de a világunk nem annyira érdekvezérelt mint ahogyan az most lejött az írásodból. Ha így lenne, akkor nagyon sok dolog hiányozna. Persze, hogy lesz oktatás. nonszensz arról beszélni, hogy vala is megszűnjön. Irányítani lehet, befolyásolni, akár hazugságokat tanítani részben, de mindig is volt és lesz is oktatás..

"Termelésben ugye úgyse fog résztvenni."

- De a fejlesztésben részt vehet, a lehetősége mindenkinek meglesz, hogy adott területen a csúcsra képezze magát

"A nulla erőforrásával meg hogy tanuljon - mondjuk a csilliárdos tandíjat miből fizesse?"

-A legtöbb szakon most sincs tandíj. Én is kb a könyvekre költöttem meg utazásra. Plusz egy két kiegészítő faszság volt az egyetemen, apróbb költségek. Olyan elképzelhetetlen, hogy ezektől az apróságoktól is megszabadítjuk a diákokat?

"- gettó. Lóvé nulla - egy szál lukas alsógatyával indulhat az életnek. Se szakma, se semmilyen iskola. Szüleitől, környezetében csak alkohol/kábítószer valamint húzzák vissza mindenben,
- mérnök/orvos család. Lóvé dögivel. Üzik-hajtják a gyereket tanuljon/érvényesüljön. Ismerettségek és kapcsolatok ... Élettapasztalattal tudják segíteni a lurkót ..."


Igen lesz/van ilyen is.

"Na kinek van reálisabb esélye bármire? És ez a jelen idő. Nem egy olyan idő, ahol a 90% él akár generációk óta mai szemmel elképzelhetetlen mélynyomorban ..."

Ingyenes az oktatás, van alapjövedelem, az esélye ugyanannyi mindenkinek (most is egyébként). Miért írod, hogy mélynyomorban él? Már miért élne mélynyomorban? Eladósodik vagy mi? Az alapjövedelem elég a létfenntartáshoz, akkor miért élne mélynyomorban? Ne érts félre, biztos lenne olyan is, de szerintem te azt gondolod, hogy aki csak alapjövedelemből él generációk óta az nyomorog. Lesz aki igen, és lesz aki nem. A munka és a plusz juttatás adott arra, hogy aki többet akar, többet kapjon. Ha valaki feléli saját, vagy őse ráhagyott minden tartalékát, házát stb, hát az majd elmegy dolgozni. Ha nem megy el, akkor él úgy ahogy akar, elmegy egy albérletbe és feléli minden hónapban amit kap az államtól. (ne, most ne írd a mostani albi árakat, nyilván a lakossági lakhatás is egy megoldandó dolog, ma is)

"Mondjuk jelenértéken egy olyan nettó 200K -t képzelsz el (mondjuk orvosi egyetemre ez sem elég)? Vagy még többet? Akkor ki menne el dolgozni, meg miért (persze hogy lenne olyan, de mennyi)? Az maga a 10% -ot is "kinyírná" ... Arról nem is beszélve, hogy a "megélhetési gyerekgyártók" miatt majd összeomlana a rendszer, mert a dolgozók ugye egyfelől meggebednének - másfelől talán felelősségteljesebbek is (az pedig annyi gyereket nem bír el). Ez megint a 10% -ot nyírná ki ..."

Nehéz mai árat mondani, mert ehhez az egészhez kell egy normális állami lakhatási program. Az energia árak közül pedig a téli fűtés az ami ma is leginkább ingadozó típus szerint, de ennek megoldását egy kalap alá lehet venni a lakhatási programmal, mert ha elég bérlakás épülne, távhős rendszerben akkor pipa mindkettő. Megélhetési gyerekgyártók pedig nem lennének, javítsatok ki ha tévedek de már ma sincsenek. Csak akkor kap támogatást ha dolgozik is ha jól tudom. Persze nem a rejtett erőforrásaink szűntek meg létezni hanem az az eszetlen ösztönző ami a szocik idejében volt.

A mostani antifákra reagálva pedig nekem az a véleményem, hogy ilyenek mindig is voltak és lesznek. Kezelni kell őket tudni. Egy értelmes rendszerben már régen szétcsaptak volna köztük és otthon gameboyozna mindegyik, talán 1-2 törött karral. Nem pedig az utcán döntögetné a szobrokat meg a fosztogatná a kirakatokat. Ez már a politikai rendszer sara, semmi köze az alapjövedelemhez. Ahogy a gettók is, ny. európában vagy az erőforrásaink telepei idehaza. Voltak, vannak, és sanszos, hogy lesznek is. A rendszerünk feladata, hogy a problémát vagy megoldja, vagy ha nem tudja megoldani akkor kordában tartsa a rendőrség segítségével.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 835
65 437
113
Alapjovedelem helyett pl miert nem hozzak elore a nyugdij lehetoseget? Vegulis hasonlo nem? 67 evet lovik be az eu-ban mint korhatart. Ha alapjovedelmeznek akkor miert nem viszik lejjebb 55-re,vagy 50-re? Vagy munkaviszonyhoz kotni, igy legalabb motivalna is, 35-40-ev munka alatt boven tonkre lehet menni. Legalabb a tobbsegnek volna par nyugodt eve.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 098
113
Alapjovedelem helyett pl miert nem hozzak elore a nyugdij lehetoseget? Vegulis hasonlo nem? 67 evet lovik be az eu-ban mint korhatart. Ha alapjovedelmeznek akkor miert nem viszik lejjebb 55-re,vagy 50-re? Vagy munkaviszonyhoz kotni, igy legalabb motivalna is, 35-40-ev munka alatt boven tonkre lehet menni. Legalabb a tobbsegnek volna par nyugodt eve.

Azért, mert jelenleg kis hazánkban - hála az égnek - nem segély / alapjövedelem / nyugdíj vagy bármilyen hasonló jogcímű ellátáson alapuló társadalmi és gazdasági rendszer kialakítása a cél. Nincs olyan pénznyomdánk, ahonnan az alapjövedelemhez / segélyhez / előrehozott nyugdíjhoz szükséges pénz számolatlanul ömlene és még inflációt sem okozna.
Jelenleg a minél nagyobb mértékű foglalkoztatás és a munka alapú társadalom a cél. Nem alapjövedelmet adnak, hanem munkalehetőséget, ha másként nem, hát közmunkával, mert még az is egy fokkal jobb, mint a semmittevés, a segélyt, vagy alapjövedelmet, vagy nyugdíjat várva olyanoknak, akik egyébként munkaképesek lennének. A munkával el nem foglalt réteg bűnözésénél, vagy egyéb destruktív, társadalom ellenes magatartásánál pedig sokkal jobb. Aki munka nélkül unatkozik az igényelné az ingyen kenyér mellé az ingyen cirkuszt is. Félő, hogy esetleg kontraproduktív tevékenységekkel szórakoztatnák magukat (pl: tüntikézés).
Szerencsére nem vagyunk annyira "jóléti" társadalom, hogy termelés nélkül, járulékok, adóbevételek nélkül, fedezet nélkül, korlátlanul nyomtatott pénzből és felvett hitelekből próbálják vezetőink ellátni a társadalom túlnyomó részét.
Ha lenne olajunk, egyéb nyersanyagaink és energiahordozók, tengerünk, atomarzenálunk, egy-két tucat anyahajónk, meg úgy általában világverő hadseregünk és mi működtetnénk a világ pénzügyi rendszerét, na meg "szövetségesként", vagy kvázi gyarmatként a zsebünkben lenne a fél világ és persze a pénzügyi elit is a mi elitünk lenne és a forint lenne a világpénz is, akkor esetleg ideig-óráig lehetne a semmiből való fedezetlen pénzteremtéssel finanszírozni a nép nagyobb részének az ingyen kenyeret és cirkuszt. (Megfizettetve ennek árát a világ többi, katonailag, gazdaságilag, pénzügyileg leigázott részével, a birodalmunk provinciáival, mint Róma, vagy mint az USA, vagy az olajkitermelésből fedezve, mint az olajban dúskáló egyes arab országok). Mindegy, hogy alapjövedelemnek, segélynek, előrehozott nyugdíjnak, helikopterpénznek, vagy egyéb ellátásnak hívjuk. A termelést, munkát, pedig kiszerveznénk olcsó bérű országokba, akik majd szállítanak nekünk termékeket a korlátlanul nyomtatott forintunkért. Amit meg nem lehet kiszervezni, exportálni-importálni, azokat a munkákat, szolgáltatásokat elvégeztetnénk belföldön vendégmunkásokkal, bevándorlókkal. Vannak nyugaton, akik így képzelik el a jövőt és meg is próbálták megvalósítani (például szociális pénzgazdaság, jóléti állam néven). Látni is lehet az okozott társadalmi, szellemi, erkölcsi károkat az USA-ban, Nyugat-Európában, vagy akár az araboknál is.
Egyenlőre épp az ellenkezője a cél. Minél tovább fizess járulékot és minél kevesebb időre kérj nyugdíjat, hogy a negatív demográfiai folyamatok ellenére egyensúlyban legyen a nyugdíjrendszer! Dolgoz meg a jövedelmedért! Termeld meg azt az értéket, amit elfogyasztasz! Becsüld meg a javaidat, mert megdolgoztál értük és nem az államtól kaptad, vagy loptad, vagy más népektől zsákmányoltad ki, vagy vendégmunkásokkal bevándorlókkal végeztetted el érte a munkát.
Ez így fáradságosabb, viszont vélhetően kevésbé fog elharapózni nálunk az az elmebaj, ami nyugaton és ami a dekadens társadalom kollektív öngyilkosságához vezet. Ádámnak és Évának is kellemesebb volt a paradicsomban, ahol nem kellet dolgozni, de ez törvényszerűen ahhoz vezet, hogy nem tudták megbecsülni a jólétüket és társadalom mérnökösködő civil szervezetek (akarom mondani kígyó) tanácsára jól kibabráltak magukkal. A kommunista utópiákról már a biblia megírásakor is tudták, hogy nem működőképesek.

Bocs, hogy neked írtam, igazából jórészt Heimnek szántam.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
A válaszaid egy részét ...

Az a szép, hogy gyakorlatilag minden kérdésedre, felvetésedre megvan a válasz a korábbi hsz -eimben. Érdekes, hogy úgy látod, hogy én "ragadtam le a mában" - holott ezzel pont én érveltem korábban Veled kapcsolatban. Továbbá az alábbi válaszaidban is csak a "most" és csak a "Te" -ből indulsz ki. Viszontválaszaim vastaggal kiemelve.

A válaszaid egy részét tévesen a jelen helyzetre alapozod azt feltételezed, hogy az alapjövedelmen kívül minden ugyanolyan lesz mint most.

"Sem a rendszernek sem a 90% -nak ez nem érdeke. Profánabbul: Minek taníttassuk vagy tanuljon (mondjuk az alap írás-olvasáson kívül mást)? Termelésben ugye úgyse fog résztvenni."

- Ne nézz kérlek se hülyének se naívnak ezért amit írok.. de a világot nem csak az érdekek mozgatják. Ez most nagyon nyálasan hangzik, de a világunk nem annyira érdekvezérelt mint ahogyan az most lejött az írásodból. Ha így lenne, akkor nagyon sok dolog hiányozna. Persze, hogy lesz oktatás. nonszensz arról beszélni, hogy vala is megszűnjön. Irányítani lehet, befolyásolni, akár hazugságokat tanítani részben, de mindig is volt és lesz is oktatás..

- Most kíméletlen leszek és gyors: nincs télapó és nincs mikulás sem igazából. Előrebocsátom sajnálom, hogy tőlem kellett megtudnod ... Most jön az igazi feketeleves: kivétel nélkül mindent az érdek vezérel mindent a világon.

Vegyél elő egy Mikro- illetve Makroökonómia fősulis/egyetemi tankönyvet. Kb. ezzel indít és tulajdonképpen ez lesz tudományos igényességgel bontogatva. Ez így van a pszichológia, kultúrantropológia stb. területeken is. Persze itt vannak olyan dolgok, amiket elsőre nehéz emészteni, mint például késztetések, ösztönök, "hirtelen felindultságos" dolgok meg érzelmek meg tágabb kontextusban értelmezni szükséges dolgok is. Igen, az érzelem is - pl. szeretsz valakit, akkor amit teszel érte, azt azért teszed, mert jó érzés neked (ilyen formán az érdeked). De még az olyan egyszerű dolgokban is, hogy iszol egy pohár vizet - azt is azért teszed, mert úgy gondolod utána jobban fogod érezni magad (nem leszel szomjas). Mindennel kapcsolatban az érdek hajt előre - persze ezek lehetnek igen sokrétűek és amint írtam nem mindegyik alapul a "józan észen" ... Itt szoktak pl. sokan eltévedni, hogy azt gondolják, hogy csak és kizárólag "anyagi érdek" létezik (lehet kicsit Te is). Hát nem ...

Arról semmikor nem írtam, hogy "nem lesz oktatás". Arról viszont igen, hogy minőségi szempontból igen erőteljesen diverzifikált lesz. A minőségi(bb) oktatáshoz hozzáférés most sem alapértelmezett mindenki számára. Annak elvégzése sem az. Egyáltalán nem mindegy ki milyen környezetből származik - annak minden ráhatásával, beleértve a szűkebb családot is, mint részhalmazt. Továbbá ez igaz (már most is) tulajdonképpen a javak minden formájára.


"Termelésben ugye úgyse fog résztvenni."

- De a fejlesztésben részt vehet, a lehetősége mindenkinek meglesz, hogy adott területen a csúcsra képezze magát

- Ugye itt arról a 90% -ról volt szó, aki a termelésben (áru/szolgáltatás/mezőgazdaság) egyáltalán nem vesz részt. Miután semmilyen munkakultúrája (tanulásban sem) nincs stb., de majd a "fejlesztésben részt vesz"? Meg majd "csúcsra képzi magát"? Hogyan, miből, minek? Ha egyszer Ő abban a halmazban van, aki ezeknek a közelébe sem kerül soha ... Még egyszer - az idézett mondatom ezekről szólt.

"A nulla erőforrásával meg hogy tanuljon - mondjuk a csilliárdos tandíjat miből fizesse?"

-A legtöbb szakon most sincs tandíj. Én is kb a könyvekre költöttem meg utazásra. Plusz egy két kiegészítő faszság volt az egyetemen, apróbb költségek. Olyan elképzelhetetlen, hogy ezektől az apróságoktól is megszabadítjuk a diákokat?

- Már megint az a fránya "most" meg a "Te" ... Akkor egy teljesen más világ lenne. Én még éltem abban a világban, amikor ez a "tandíj" még nem volt általános dolog (mondjuk pont akkor indult be amikor odakerültem). Most már mondhatjuk általánosnak. Az utópiavilágunkban pedig kvázi kivételnélkülivé válna ... Persze mindentől "meg lehet szabadítani" a diákokat - ahogy írtam korábban az "ingyen sör" mellé menjen mindenképpen az az "örök élet" dolog is ...

"- gettó. Lóvé nulla - egy szál lukas alsógatyával indulhat az életnek. Se szakma, se semmilyen iskola. Szüleitől, környezetében csak alkohol/kábítószer valamint húzzák vissza mindenben,
- mérnök/orvos család. Lóvé dögivel. Üzik-hajtják a gyereket tanuljon/érvényesüljön. Ismerettségek és kapcsolatok ... Élettapasztalattal tudják segíteni a lurkót ..."


Igen lesz/van ilyen is.

- Sakk-matt - erről írtam ideáig is. Aki a nem dolgozó 90% -ban nő fel az otthonról nem kap késztetést és támogatást vagy nem annyit (anyagit és egyebeket sem). Aki meg a 10% -ban van ott a szülők mennyire lennének boldogok, ha a lurkó bejelentené, hogy akkor Ő a "bulikázunk, bebaszcsizunk" (csak) opciót választaná? Persze lesz ilyen is, meg átjárás a két halmaz között, de nem rendszerszintű lesz. Alulról felfelé meg különösen nehéz lesz.

Avagy abból indulsz ki, hogy az alapjövedelem összemérhető lesz a munkával szerzettel (persze akkor sem lenne késztetés a feljebb lépéshez - sőőt ...) ? Amennyiben igen, akkor milyen munkáéhoz? Mondjuk egy vezető mérnökével vagy egy felsővezetőével is? Én úgy gondolom, hogy nem ...

Képzeljünk el egy folyamatot. 10%, aki ott van a "tűz közelében" (minden szempontból, döntési kompetenciákkal stb.) meg a "carpe diem" halmaz. Szerinted az első halmaz nem fogja kikönyökölni magának, hogy jobban éljen? Kicsit később akár, hogy sokkal jobban? Továbbá menjünk el a szélsőséges irányok felé - nem fog esetleg néhánynál felmerülni, hogy mi a "puskaporos bánat" szükség van úgy a 90% -ra un-block? Esetleg nem lehetne azt a szociális hálót, alapjövedelmet egyebeket megkurtítani (esetleg a 10% javára)? Továbbá hadd ne mondjam, hogy ennél sokkal-sokkal szélsőségesebb forgatókönyvek is elképzelhetőek - már csak a történelemből kiindulva is ...


"Na kinek van reálisabb esélye bármire? És ez a jelen idő. Nem egy olyan idő, ahol a 90% él akár generációk óta mai szemmel elképzelhetetlen mélynyomorban ..."

Ingyenes az oktatás, van alapjövedelem, az esélye ugyanannyi mindenkinek (most is egyébként). Miért írod, hogy mélynyomorban él? Már miért élne mélynyomorban? Eladósodik vagy mi? Az alapjövedelem elég a létfenntartáshoz, akkor miért élne mélynyomorban? Ne érts félre, biztos lenne olyan is, de szerintem te azt gondolod, hogy aki csak alapjövedelemből él generációk óta az nyomorog. Lesz aki igen, és lesz aki nem. A munka és a plusz juttatás adott arra, hogy aki többet akar, többet kapjon. Ha valaki feléli saját, vagy őse ráhagyott minden tartalékát, házát stb, hát az majd elmegy dolgozni. Ha nem megy el, akkor él úgy ahogy akar, elmegy egy albérletbe és feléli minden hónapban amit kap az államtól. (ne, most ne írd a mostani albi árakat, nyilván a lakossági lakhatás is egy megoldandó dolog, ma is)

- Már miért lenne ingyenes az oktatás. Ugye beszéltem diverzifikált oktatásról. Az a fele még lehet ingyenes, hogy alapszinten "írás-olvasás" meg esetleg nagy vonalakban megmutatják a számokat. A 90% -nak bőven elég (fogyasztani). Minek, meg ki gyilkolna bele erőforrást (nemcsak anyagit), hogy ez ne így legyen? A minőségi oktatáshoz (ami kell a 10% -ban maradáshoz) való hozzáférés meg korlátozottabb lesz. Adja magát, hogy ez a korlát anyagi természetű legyen, de persze lehet más is.

Az előző bekezdés és az eggyel fentebbi utolsó bekezdésem alapján tényleg teljesen "mission impossible" lenne az, hogy ez a rendszer kitermelje a "mélynyomort"? Nem életszerű? Akár a jelenlegi(/múltbeli) társadalmi folyamatokat is ismerve? Egy ilyen kemény választóvonal (akik dolgoznak és hozzáférnek a javakhoz - meg akik kapják azt amit az előző csoport gondol nekik) esetén gyakorlatilag kettős világgá bomlik a dolog. Persze a "dolgozók" között is lesznek különbségek - pláne az akkori tőketulajdonosokhoz viszonyítva meg pláne. Avagy esetleg úgy gondolod, hogy pl. a legutóbbi csoport most is a "szívjóságáról" ismert meg azért kockáztat, fektet be stb. hogy a 90% -nyi tömegnek jó legyen? Mármint úgy értem, hogy tényleg jó legyen? Kicsit szélsőséges lesz a dolog, de szerintem előbb fogják azt a 90% -ot valamilyen formában lehúzni a klotyón, mint hogy így legyen ...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

"Mondjuk jelenértéken egy olyan nettó 200K -t képzelsz el (mondjuk orvosi egyetemre ez sem elég)? Vagy még többet? Akkor ki menne el dolgozni, meg miért (persze hogy lenne olyan, de mennyi)? Az maga a 10% -ot is "kinyírná" ... Arról nem is beszélve, hogy a "megélhetési gyerekgyártók" miatt majd összeomlana a rendszer, mert a dolgozók ugye egyfelől meggebednének - másfelől talán felelősségteljesebbek is (az pedig annyi gyereket nem bír el). Ez megint a 10% -ot nyírná ki ..."

Nehéz mai árat mondani, mert ehhez az egészhez kell egy normális állami lakhatási program. Az energia árak közül pedig a téli fűtés az ami ma is leginkább ingadozó típus szerint, de ennek megoldását egy kalap alá lehet venni a lakhatási programmal, mert ha elég bérlakás épülne, távhős rendszerben akkor pipa mindkettő. Megélhetési gyerekgyártók pedig nem lennének, javítsatok ki ha tévedek de már ma sincsenek. Csak akkor kap támogatást ha dolgozik is ha jól tudom. Persze nem a rejtett erőforrásaink szűntek meg létezni hanem az az eszetlen ösztönző ami a szocik idejében volt.

- A "jelenértékes" összegeket azért írtam, hogy tudjunk hasonlítani a jelenleg abszolválható kereseti szintekhez. Persze-persze ezek is változnának meg az arányok is - csak belőni nagy vonalakban, hogy milyen nagyságrendre céloznál be egy "alapjövedelmet". Most jut eszembe (tényleg), hogy magát az alapjövedelmet is lehetne diverzifikálni - pl. pontrendszer alapján. Aki pl. tanul a 90% -ból, nem bűnözik (annyit) illetve egyéb szempontból a "társadalomra nem káros", akkor átmenetileg vagy akár határozatlan időre támogatni egy magasabb összeggel (persze ez is a korrupció melegágya lenne a gyakorlatban). Természetesen ettől a "kínai típusú" demokráciától a nyugati világban jelenleg "illik" hányingert kapni, de ... Megélhetési gyerekgyártók? Hát, hogyne lennének? Családi pótlékot megszüntették teljesen? Vagy ahol a "kiscsalád" hajlamos "idegállapotba jönni" ott sehol nem osztanak egy fillér segélyt sem? Biztosan?

A mostani antifákra reagálva pedig nekem az a véleményem, hogy ilyenek mindig is voltak és lesznek. Kezelni kell őket tudni. Egy értelmes rendszerben már régen szétcsaptak volna köztük és otthon gameboyozna mindegyik, talán 1-2 törött karral. Nem pedig az utcán döntögetné a szobrokat meg a fosztogatná a kirakatokat. Ez már a politikai rendszer sara, semmi köze az alapjövedelemhez. Ahogy a gettók is, ny. európában vagy az erőforrásaink telepei idehaza. Voltak, vannak, és sanszos, hogy lesznek is. A rendszerünk feladata, hogy a problémát vagy megoldja, vagy ha nem tudja megoldani akkor kordában tartsa a rendőrség segítségével.

- Igen, a "kezelés" egy igen érdekes technikai részletkérdés lehet. Ami ennél még érdekesebb lehet, hogy sajnos nem vagyok abban teljesen biztos, hogy a fentebb emlegetett szélsőségek (valamilyen módon szabadulni a 90% -tól) előbb-utóbb nem jönnének a felszínre. Továbbá persze fentebb kb. mindenhova írhattam volna "és ki fizeti a révészt" jellegű aggályokat - nem tettem, de nyugodtan oda lehet képzelni.

Gyors kérdés (ha már az érdekek is szóba kerültek korábban): páratlan lehetőség adódik - a mindenkori fele bevételedről lemondasz + a házadat átadod és beköltözöl egy lekoszlott panelba, mert ezáltal lehetővé válna megtenni az első lépést a kijelölt úton. Persze a következő lépések még keményebbek lennének. No tetszik az ötlet - elinduljunk? (most nem jövök kommunistás példákkal - mert ez nem az lenne. Bár párhuzamosítást találhatunk benne - pl. kolhozosítás meg hasonlók, de akkor sem ugyanaz)
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
T

Törölt tag 2822

Guest

Vegyél elő egy Mikro- illetve Makroökonómia fősulis/egyetemi tankönyvet. Kb. ezzel indít és tulajdonképpen ez lesz tudományos igényességgel bontogatva. Ez így van a pszichológia, kultúrantropológia stb. területeken is. Persze itt vannak olyan dolgok, amiket elsőre nehéz emészteni, mint például késztetések, ösztönök, "hirtelen felindultságos" dolgok meg érzelmek meg tágabb kontextusban értelmezni szükséges dolgok is. Igen, az érzelem is - pl. szeretsz valakit, akkor amit teszel érte, azt azért teszed, mert jó érzés neked (ilyen formán az érdeked). De még az olyan egyszerű dolgokban is, hogy iszol egy pohár vizet - azt is azért teszed, mert úgy gondolod utána jobban fogod érezni magad (nem leszel szomjas). Mindennel kapcsolatban az érdek hajt előre - persze ezek lehetnek igen sokrétűek és amint írtam nem mindegyik alapul a "józan észen" ... Itt szoktak pl. sokan eltévedni, hogy azt gondolják, hogy csak és kizárólag "anyagi érdek" létezik (lehet kicsit Te is). Hát nem ...

Ezzel többé kevésbé egyetértek, de ezzel most pont azt erősíted amit én írtam. Az érdek, az oktatás miatt jött fel, azt írtad, kinek lenne érdeke.. Oktatás lesz, mindig. Ezen kár rugózni.. Ezt te is leírtad a következő sorokban.

Arról semmikor nem írtam, hogy "nem lesz oktatás". Arról viszont igen, hogy minőségi szempontból igen erőteljesen diverzifikált lesz. A minőségi(bb) oktatáshoz hozzáférés most sem alapértelmezett mindenki számára. Annak elvégzése sem az. Egyáltalán nem mindegy ki milyen környezetből származik - annak minden ráhatásával, beleértve a szűkebb családot is, mint részhalmazt. Továbbá ez igaz (már most is) tulajdonképpen a javak minden formájára.

Most is alapértelmezett és hozzáférhető nagyjából, később is az lesz. Nem tudom te hány éves vagy, én 30+. Már az én gyerekkoromban is elérhető volt akár a legjobb gimi vagy egyetem ingyenesen. Persze volt felvételi, nyilván nem a hülyéket veszik fel, de itt a lényeg, hogy a lehetőség adott mindenkinek. Most is..

Ugye itt arról a 90% -ról volt szó, aki a termelésben (áru/szolgáltatás/mezőgazdaság) egyáltalán nem vesz részt. Miután semmilyen munkakultúrája (tanulásban sem) nincs stb., de majd a "fejlesztésben részt vesz"? Meg majd "csúcsra képzi magát"? Hogyan, miből, minek? Ha egyszer Ő abban a halmazban van, aki ezeknek a közelébe sem kerül soha ... Még egyszer - az idézett mondatom ezekről szólt.

"Hogyan, miből, minek?" Tanulással, ingyenesen, mert érdekli és ez a célja. Ha nekem lehetőségem lenne most egyetemre menni, pedig nincs, akkor lenne minimum egy történelem diplomám és régészként dolgozhatnék. Nem azért mert azzal több pénzt akarok keresni, azért mert pályát tévesztettem anno és az érdekel. Alapjövedelem esetén is rengeteg ember képezné magát, biztosan lassabban mint ma, de sokkal többen csinálnák akár 5-10 éves késéssel azt amit szeretnek mint ma.

Már megint az a fránya "most" meg a "Te" ... Akkor egy teljesen más világ lenne. Én még éltem abban a világban, amikor ez a "tandíj" még nem volt általános dolog (mondjuk pont akkor indult be amikor odakerültem). Most már mondhatjuk általánosnak. Az utópiavilágunkban pedig kvázi kivételnélkülivé válna ... Persze mindentől "meg lehet szabadítani" a diákokat - ahogy írtam korábban az "ingyen sör" mellé menjen mindenképpen az az "örök élet" dolog is ...

Ma néhány kivételtől eltekintve a legtöbbször az fizet tandíjat, akit nem vesznek fel államira. Magyarul már most is van ingyenes felsőoktatás. Miről beszélünk? Szerinted egy olyan világban ahol a munkaképes lakosság 90%-nak a munkájára nincs szükség, amikor az oktatási anyagok 90%-át egy MI leadja, kivétel néhány gyakorlati óra, de gondolom az se kivitelezhetetlen látva a DARPA mai gépeit, szóval egy ilyen világban, ahol még az infrastruktúrára sincs szükség mert neked mindegy, hogy otthonról mondja el az AI vagy a suliból, mekkora költsége lenne az oktatásnak? Abban biztos lehetsz, hogy töredéke a mostaninak. De ha már most gyakorlatilag ingyenes az oktatás, mi a fenéért ne lenne 100%-ban az egy ilyen világban?

Aki a nem dolgozó 90% -ban nő fel az otthonról nem kap késztetést és támogatást vagy nem annyit (anyagit és egyebeket sem). Aki meg a 10% -ban van ott a szülők mennyire lennének boldogok, ha a lurkó bejelentené, hogy akkor Ő a "bulikázunk, bebaszcsizunk" (csak) opciót választaná? Persze lesz ilyen is, meg átjárás a két halmaz között, de nem rendszerszintű lesz. Alulról felfelé meg különösen nehéz lesz.

Magamat tudom ismételni, ahogyan te is azt csinálod.. Késéssel ugyan de rengeteg ember érezne késztetést arra, hogy megvalósítsa céljait. Nem a pénz motiválná, hanem az önmegvalósítás. Valaki fényképész szeretne lenni, akkor az lesz, valaki orvos szeretne lenni vagy katona akkor az lesz. A döntést később hozza meg, sanszos, hogy a többség valóban bebaszcsizással tölti majd a fiatalkorát. Továbbá lesz egy nagy réteg akit csak a pénz motivál.

Már miért lenne ingyenes az oktatás. Ugye beszéltem diverzifikált oktatásról. Az a fele még lehet ingyenes, hogy alapszinten "írás-olvasás" meg esetleg nagy vonalakban megmutatják a számokat. A 90% -nak bőven elég (fogyasztani). Minek, meg ki gyilkolna bele erőforrást (nemcsak anyagit), hogy ez ne így legyen? A minőségi oktatáshoz (ami kell a 10% -ban maradáshoz) való hozzáférés meg korlátozottabb lesz. Adja magát, hogy ez a korlát anyagi természetű legyen, de persze lehet más is.

Magamat ismétlem: Ma néhány kivételtől eltekintve a legtöbbször az fizet tandíjat, akit nem vesznek fel államira. Magyarul már most is van ingyenes felsőoktatás. Miről beszélünk? Szerinted egy olyan világban ahol a munkaképes lakosság 90%-nak a munkájára nincs szükség, amikor az oktatási anyagok 90%-át egy MI leadja, kivétel néhány gyakorlati óra, de gondolom az se kivitelezhetetlen látva a DARPA mai gépeit, szóval egy ilyen világban, ahol még az infrastruktúrára sincs szükség mert neked mindegy, hogy otthonról mondja el az AI vagy a suliból, mekkora költsége lenne az oktatásnak? Abban biztos lehetsz, hogy töredéke a mostaninak. De ha már most gyakorlatilag ingyenes az oktatás, mi a fenéért ne lenne 100%-ban az egy ilyen világban?

Gyors kérdés (ha már az érdekek is szóba kerültek korábban): páratlan lehetőség adódik - a mindenkori fele bevételedről lemondasz + a házadat átadod és beköltözöl egy lekoszlott panelba, mert ezáltal lehetővé válna megtenni az első lépést a kijelölt úton. Persze a következő lépések még keményebbek lennének. No tetszik az ötlet - elinduljunk? (most nem jövök kommunistás példákkal - mert ez nem az lenne. Bár párhuzamosítást találhatunk benne - pl. kolhozosítás meg hasonlók, de akkor sem ugyanaz)

A kérdésnek nincs értelme, de azért próbálok válaszolni. Miért mondanék le a fizum feléről? Ha az alapjövedelmet választom akkor fix, hogy mennyit kapok. Az a kérdés, hogy azon élnék-e? Akkor igen, egy darabig biztosan amíg visszamennék egyetemre. Házamat átadom-e? Nem, én egy szóval sem említettem vagyon újraelosztást. A lakhatást egy állami lakhatási program keretében meg lehet oldani, de magántulajdon elvételéről én egy szót sem írtam.

Zárásként: Szóba került ez jelen összegben. A magamból indulok ki. Hitelem nincs, télen a fűtés 18 ezerből megvan, saját lakás. Ez alapján 100 ezer forint több mint elég, valójában 60 ezer körül van a határ, a többit már lehetne költeni nem létfontosságú cikkekre. Ha, az első három feltétel adott persze, vagyis nincs hitel és 20k alatt van a fűtés és megoldott a lakhatás.

Túlságosan összemossátok az alapjövedelmet a kommunizmussal, pedig belátható, hogy semmi köze nincs egy politikai rendszerhez sem. Ahogyan fejlődött az emberiség először a mezőgazdaságban dolgoztak tömegek, majd ez áttolódott különböző ipari területekre, ahol főleg gyári munkásként folytatták. A mai világban az iparban a technológiai fejlődésnek köszönhetően olyan helyeken is gépek dolgoznak emberek helyett, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. A folyamat pedig nem áll le. A jelenünkben emberek tömegei dolgoznak a szolgáltatóiparban, amire ugyan az vár majd az ipari forradalmak idején a mezőgazdaságra. A munkánk nagy részét már ma is, tíz éven belül akár az egészet helyettesíteni lehet szoftveres környezettel. Belátható, hogy a távoli jövőben így működik majd a világ. Nem lesznek irodák, ügyfélkapuk lesznek, és MI-k és ez senkinek nem lesz észrevehető, de minden folyamat sokkal hatékonyabb és olcsóbb lesz.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
T

Törölt tag 2822

Guest
Elsősorban azt kell megérteni, hogy ez nem elkerülhető. Az biztos, hogy a technológiai fejlődés miatt eljön a pont amikor nem lesz olyan terület ami fel tudja szívni a munkanélkülieket mert nem lesz rájuk szükség. Ezek az emberek előbb utóbb bevétel nélkül a lakhatásukat is elveszítik. Az állam nem fogja hagyni, hogy emberek milliói legyenek az utcákon mint hajléktalanok. Még a gondolat is abszurd, hiszen a milliós tömegek megdöntenék a rendszert. Erről vitát indítani is felesleges, csak nálunk 4-5 millió hajléktalan bármilyen véreskezű diktatúrát megdöntene. A megoldás az alapjövedelem bevezetése vagy milliók bebörtönzése (drágább mint az előbbi), vagy a tömeg megsemmisítése.

Innen el lehet kanyarodni intelligens társadalom tervezéshez, ahhoz, hogy korlátozzák a lakosság méretét, gyerekvállalás csak engedéllyel stb. Ez valóban lehet alternatíva, de ez már egy teljesen más választott út lenne, amit nagyon sok helyen társadalmi nyomásra nem fognak meglépni.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 993
32 318
113
Elsősorban azt kell megérteni, hogy ez nem elkerülhető. Az biztos, hogy a technológiai fejlődés miatt eljön a pont amikor nem lesz olyan terület ami fel tudja szívni a munkanélkülieket mert nem lesz rájuk szükség. Ezek az emberek előbb utóbb bevétel nélkül a lakhatásukat is elveszítik. Az állam nem fogja hagyni, hogy emberek milliói legyenek az utcákon mint hajléktalanok. Még a gondolat is abszurd, hiszen a milliós tömegek megdöntenék a rendszert. Erről vitát indítani is felesleges, csak nálunk 4-5 millió hajléktalan bármilyen véreskezű diktatúrát megdöntene. A megoldás az alapjövedelem bevezetése vagy milliók bebörtönzése (drágább mint az előbbi), vagy a tömeg megsemmisítése.

Innen el lehet kanyarodni intelligens társadalom tervezéshez, ahhoz, hogy korlátozzák a lakosság méretét, gyerekvállalás csak engedéllyel stb. Ez valóban lehet alternatíva, de ez már egy teljesen más választott út lenne, amit nagyon sok helyen társadalmi nyomásra nem fognak meglépni.

Egyértelmű szerintem, hogy egy ilyen berendezkedésben nem lesz demokráciásdi, legfeljebb annak imitálása. Cezaropapizmus lesz, modern változatban (nyilván nem feltétlenül vallásra kell gondolni, hanem ideológiára). Pár multimilliárdos háziállata lesz a többség, akik többsége "házi kedvenc" lesz, nem haszonállat. Esetleg arra jó lesz, hogy egymásra uszítsák őket szórakozásból, vagy hogy lefoglalják őket.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113


Peking pénteken felszólította Washingtont a délnyugat-kínai Csengtuban létesített amerikai konzulátus bezárására - adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.
Megy a diplomácia adok-kapok Kína és az Egyesült Államok között

A Kínai Kommunista Párt irányvonalának megváltoztatására szólított fel az amerikai külügyminiszter a kaliforniai Richard Nixon Elnöki Könyvtárban elmondott beszédében csütörtökön.
Az USA irányváltásra szólítja fel a Kínai Kommunista Pártot
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
Elsősorban azt kell megérteni, hogy ez nem elkerülhető. Az biztos, hogy a technológiai fejlődés miatt eljön a pont amikor nem lesz olyan terület ami fel tudja szívni a munkanélkülieket mert nem lesz rájuk szükség. Ezek az emberek előbb utóbb bevétel nélkül a lakhatásukat is elveszítik. Az állam nem fogja hagyni, hogy emberek milliói legyenek az utcákon mint hajléktalanok. Még a gondolat is abszurd, hiszen a milliós tömegek megdöntenék a rendszert. Erről vitát indítani is felesleges, csak nálunk 4-5 millió hajléktalan bármilyen véreskezű diktatúrát megdöntene. A megoldás az alapjövedelem bevezetése vagy milliók bebörtönzése (drágább mint az előbbi), vagy a tömeg megsemmisítése.

Innen el lehet kanyarodni intelligens társadalom tervezéshez, ahhoz, hogy korlátozzák a lakosság méretét, gyerekvállalás csak engedéllyel stb. Ez valóban lehet alternatíva, de ez már egy teljesen más választott út lenne, amit nagyon sok helyen társadalmi nyomásra nem fognak meglépni.
Hova akarod korlátozni a gyerekvállalást? Így is a túl kevés gyermek vállalása a gondunk. Az pedig, hogy a gépek majd teljesen feleslegessé teszik rengeteg ember munkáját, teljesen abszurd. Megváltozik az, hogy milyen jellegű munkákat kell tömegesen végezni. Még több lesz a szolgáltatóipar súlya, ennyi fog történni. A munkák térben elosztottabbak lesznek, de ne hidd, hogy a tömeggyártás mindent megold. Egyre komplexebb rendszereket építünk, előregyártott részekből ugyan, de azokat az igényekhez egyre jobban testreszabva készítjük el, és a testreszabás az, amit nem éri meg automatizálni tipikusan, mert kevés ismétlésszám van az adott kompozícióból.

Nézd meg az építőipart: Csúszózsalu, előre gyártott téglák, házelemek, gipszkarton, mégis rengeteg munka van egy épülettel, mert mind egyéni valamelyest. Régen a kőműves/ácsmuka volt a nagyrésze az épület építésének, ma azt metonmixerből kiöntik gyorsan, miután a zsaluk és vasalás megvannak, de a beltér szerelése sokkal tovább eltart, és sokkal több kézimunkát igényel.

Emberek pénzt kapnak azért, hogy mások számítógépére/mobiltelefonjára programokat telepítsenek. Ma kapsz ruhát párezer forintért, régen bérarányosan nagyobb tétel volt, és mi történt? tobbet vesznek az emberek. Több termelésre is van szükség. Ha pedig a környezetszennyezést és a gépesítés egyéb externáliáit (pl. társadalmiakat valami gép-adó formájában, ami nagyobb mint a jövedelemadó) beárazzuk, akkor egyből a kisipari, egyedi termékek is versenyképesebbek lesznek.

Az alapjövedelem semmiképp nem megoldás, azt kell megoldani, hogy a tőkekoncentráció ne fokozódjon tovább.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
A munkánk nagy részét már ma is, tíz éven belül akár az egészet helyettesíteni lehet szoftveres környezettel. Belátható, hogy a távoli jövőben így működik majd a világ. Nem lesznek irodák, ügyfélkapuk lesznek, és MI-k és ez senkinek nem lesz észrevehető, de minden folyamat sokkal hatékonyabb és olcsóbb lesz.
MI :) Persze. Igen messze vagyunk még attól.

Minden egyre hatékonyabb lett, amíg épp azt épp úgy akartad, ahogy meg van csinálva. Ha pedig kicsit is mást akarsz, akkor vagy te darálod le a fogaskerekeket, vagy azok téged. Ezért lesz szükség emberi munkára mindig is, amíg nem lesznek emberi szintű MI-k, de azokat nem hiszem, hogy célszerű lenne létrehozni, túl nagy veszélyt jelentenek létezésükkel akár csak kulturálisan is.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

Érdekes, hogy úgy gondolod, hogy a jelzett résszel kapcsolatban Téged erősítelek. Szerintem nagyon nem. "Oktatás lesz, mindig." - szuper, mivel kb. idáig értünk egyet. Ami viszont nagyon lényeges - szerintem - az az, hogy milyen?

40+ -os vagyok. "Már az én gyerekkoromban is elérhető volt akár a legjobb gimi vagy egyetem ingyenesen.". Az enyémben (értsd 90 -es évek közepe) már a kb. semmi sem volt ingyenes. Az orvosit emlegetted - ott Te hogy látod, hogy akkor avagy éppen most, ha pl. háziorvos szeretnél lenni (ez kb. a legolcsóbb lehetőség amennyire jól tudom) az mennyi lenne?

"Tanulással, ingyenesen, mert érdekli és ez a célja." - ezzel tulajdonképpen "csak" 3 gond van (azaz minden): tanulás baromira nem lesz ingyenes, baromira nem fogja érdekelni és nagyon nem (ez) lesz a célja. Aztán azzal folytatod, hogy "Te" és "most" ... :) Alapjövedelem esetén az elsöprő többség baromira hozzá sem férne az értelmezhető minőségű oktatáshoz - pláne nem 5-10 éves késéssel.

Most ingyenes lenne a felsőoktatás? Nem, nem az. Azt a részét sem pedzegetem most agyon, hogy a hozzáférhetőség a lényeg - amit igen, a fizetős része is megoldhatja. A "ki fizeti a révészt" oldalán mindig úriasan túllépsz. Kár, mert szerintem azt az irdatlan erőforrást továbbra sem fogják beleölni számolatlanul, abba ami a "rendszernek (meg a 10% -nak) nem kell".

"Magamat ismétlem: Ma néhány kivételtől eltekintve a legtöbbször az fizet tandíjat, akit nem vesznek fel államira. " - igen, ezt többször ismételgeted. Közelítsük meg a dolgot egy kicsit máshonnan: majd akkor az a 90% lesz az akit "nem vesznek fel államira" ...

Ugye én nem azt kérdeztem, hogy "alapjövedelem esetén lemondanál-e a fizud feléről" ... Az eredeti kérdés lényege tulajdonképpen kettős pszichológiai természetű:

- hajlandó lennél-e bármekkora áldozatot hozni azért most, hogy ez az "alapjövedelmes" rendszer létrejöhessen. A válasz: Te aki komolyan és mélyen hiszel benne - nem.
- az elképzelt "alapjövedelmes" rendszerünkben Te a 10% dolgozó rétegben vagy (ugye most abban vagy) - hajlandó lennél-e lemondani akkor a megtermelt javakból származó jövedelmedből a 90% alapjövedelme és szociális ellátása érdekében? A válaszod ez esetben is: egy kövér nem.

Akkor mi fogja működtetni a rendszert? Ami biztos (leegyszerűsítve):

- a 100% -nak (de legalább a 90% -nak) kell alapjövedelem.
- Továbbá még, ha a ketté is bontjuk a dolgot (azaz a 90% -nak "elég" egy jóval alacsonyabb szintű dolog is) akkor is kelleni fog a létfenntartáshoz szükséges dolgok, valamilyen szintű eü ellátás, oktatás :) és sokminden más,
- ehhez a termelés oldalról kell elvonni a forrásokat, hogy azok részére is legyen alapjövedelem és a "minden más" is ...

Nem a technikai részletek az érdekesek elsősorban. Azaz, hogy kit- és milyen módon adóztatok, de egyszerűen kell a lóvé meg az erőforrás is. Logikus módon a javakból amit odaadok a 90% -nak (bármilyen formában) - az nem lesz ott a 10% részére ... Ezt komoly "pénznyomdával" (és/vagy hitelekkel) el lehet talán "ketyegtetni" egy darabig, de továbbra is tartom, hogy a végeredmény az nem valami "rózsaszínű csillámpónis" meg "szeressük egymást gyerekek" -es lesz ...

Azt külön kihangsúlyoztam, hogy ez nem kommunizmus - és nincs is köze hozzá. Maximum egy-két aspektusát tekintve távolról hasonlíthat ...

A "zárással" kapcsolatban: akkor "100 ezer forint" elég? Ez ma kb. a létminimum - se. Úgy gondolom, hogy az utopisztikus világunkban sem lesz lényegében az. A megoldott fűtés és lakhatás kérdéses lehet. Valószínűleg ilyen-olyan módon meglesz - csak simán elképzelhetőnek tartom, hogy annak a 90% -nak általánosságban is "nem lesz őszinte a mosolya" ... Másik oldalról nézve ebből nem lesz orvosi, meg 5-10 éves késéssel tanulás. Nem lesz önfejlesztés, meg giga-fejlesztési projektetkben részvétel meg miegymás ...

Úgy egyébként fejlesztettél már igen nagy automatizáltságú, fejlett- és modern rendszereket? Sokminden eszembe jut erről, de az hogy olcsó lenne az véletlenül sem. OK, hatékony, de kérdés milyen szinten abszolválják ezt a 90% részére. Gyanítom nem lesz ez annyira túlzásba víve a részükre.

"Még a gondolat is abszurd, hiszen a milliós tömegek megdöntenék a rendszert." - igen, itt jönnek az izgalmas részek ... :) Bemelegítö kérdés: a nincstelen mélynyomorban élő tömegek most pl. az emlegetett brazil favellában/Dél-Afrikában/Detroit -ban/Haiti -n a milyen rendszert is döntenek meg? Félreértés ne essék lehet "némi höbörgés", de milyen rendszert is tudnak megdönteni most? Akkor majd a szanaszéjjel automatizált és baromi hatékony szociális hálózat alapú kapcsolatrendszerek esetén (ahol a főkolomposokat illetve a folyamatokat gyönyörűen szűrni lehet) ez mennyivel lesz könnyebb?

Direkt nem a múlt példáival jöttem. Az például teljesen evidens, hogy egy 15.000 -es őrjöngő tömeget 4 fő csendőr (!!) megfékezett. OK-OK, amennyiben sortüzet kellett lőni, akkor igyekeztek legalább egy szakasznyit összeszedni a célra ... Azt tudod, hogy a szabályzat szerint sortűz lövésének esetére rendkívül szigorú szabályok vonatkoztak? Pl. nem lőhettek levegőbe, nem törekedhettek "csak" sebesülés okozására vagy pl. végtag találatra (mortalitás kritikus feltétel volt - fej- vagy felső mellkas lövés kell) és lehetőleg törekedni arra, hogy a továbbhaladó golyó még más(oka)t is elkapjon. Elsődleges célpontok természetesen a hangadók aztán prioritási sorrendben a többiek ... Nagyon kemény retorzió volt, ha valaki ezt nem követte - gyakorlatilag az állomány élete függött ettől. A szuronyrohamra is szigorú feltételek voltak (és itt sem volt cél, hogy gyártsunk pl. 30 sebesültet, akikkel utólag "b@szakodni" kell). Például egy sikeres sortűz(ek) előtte feltétel volt ...

Namost egy agyonautomatizált és őrülthatékony rendszerben ez hogy működne?

"Innen el lehet kanyarodni intelligens társadalom tervezéshez, ahhoz, hogy korlátozzák a lakosság méretét, gyerekvállalás csak engedéllyel stb. Ez valóban lehet alternatíva, de ez már egy teljesen más választott út lenne, amit nagyon sok helyen társadalmi nyomásra nem fognak meglépni."

Igen, már a múltban is voltak ilyen "intelligens társadalom tervezésekre" példa. A kedvenc példáim: brazil favellák/Dél-Afrika/Detroit/Haiti . Teljes siker - 100% -ban megvalósult elképzelések. Jönnek a szokásos keresztkérdések: élnél-e valamelyikben a 10% -hoz tartozóként (akár, mint fehér ember, ha az vagy)? Avagy inkább a 90% -ban? Aztán persze vannak olyanok is, akiket ez a "kínai pontrendszeres" mutatvány azért nem tölt el maradéktalan boldogsággal (mármint, ha lehet választani). A jelenkori "intelligens társadalom tervezési" modellel hogy állsz? Tetszik? Ugye most is mennek ilyen: "prájd -os vonaglások", "ne szülj gyereket" meg a "felesleges vagy" jellegű dolgok már egy jó ideje ... És persze senki nem mondta, hogy nem lehet még ennél is jobban nyomni a dolgokat ...
 
Status
Not open for further replies.