[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 978
113
Mégegyszer mondom, ez marhaság. Amennyiben egy gyerek a repülőn Magyarország területe felett magyar légtérben születik, akkor hiába mondjuk franciák a szülei, és mondjuk olasz gépen ül, ettől még hivatalosan magyar állampolgár lesz, majd utólag megkapja a szülei jogán a franciát is. Ha nemzetközi légtérben születik, akkor asszem a repülő miatt olasz lesz az állampolgársága, és ott is utólag kell kérvényezni a francia állampolgárságot.
Ez nem így van. Akkor lesz a gyerek magyar állampolgár, ha legalább egyik szülő magyar állampolgár. Vagy a gyerek magyarországon született, de a szülők állampolgársága ismeretlen. Ez nem minden országban van így. Az USA -ban pl. automatikusan állampolgár lesz, aki ott születik.
 
W

Wilson

Guest
Azt hittem tudsz valami megoldást a "díszszemle" méretű hadsereg javaslattól eltekintve.
Tudod: nem USA költségvetés ! ! !
1 hét gondolkodási idő elég ? ? ?




"...Egy korábban idézett Z2026 tanulmány legfontosabb megállapítása az volt, hogy a "szokásos" módokon nem tudunk a reálisan tervezhető költségvetésből még biztonságos önvédelmi szintet sem ( ! ! ! ) elérni 4-5-6 "szerető" szövetségestől körülvéve ! ! !..."





Nem szerelmesek vagyunk a T-72-be, hanem reális összeggel próbálunk megoldást találni.

Közelíthetnétek már végre az "álomköltségvetés" lehetőségeinek magasságából a "szűkséges mennyiség" földi valóságához.

Azon kívül, hogy sz@r/régi/... semmi, de semmi reális( ! ! ! ) javaslatot nem szoktatok tenni ! ! !
...az amerikai katonai költségvetés hazai elköltésen kívül.
Közelítitek az Ulippo-i "magasságokat" érvelésben.

Ár/érték arányban bizony -jelenlegi információk alapján- a T-72 átfegyverzése nyújtja legjobb, NATO-kompatibilis eredményt .
Vagy nézhettek majd szép díszszemléket.

Csak 2-3 éve "olvasgatom" itt/másutt a fórumokat, de ti sem más sem mond javaslatot a f!kázáson kívül.

Ez a "porszívó-ügynök"(lesz@rozó) érvelés qrva unalmas már.

...esetleg egy pénzügyileg reális ötlet ? ? ?

Áruld már akkor nekem,hogy a csehek akiknek hozzánk képest több T-72 van és van egy hadiipara is miért csak addig akarja rendszerben tartani őket míg nem vesz új MTB-t.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Áruld már akkor nekem,hogy a csehek akiknek hozzánk képest több T-72 van és van egy hadiipara is miért csak addig akarja rendszerben tartani őket míg nem vesz új MTB-t.

Azért ezt sokszor láttuk már, aztán csak megmaradtak majdnem mindenhol. Az hogy hangoztatva van, hogy nem akarják megtartani csak X ideig, abból aztán majd lesz y idő. Ez itt a szeretnék egy új kocsit esete, aztán amikor megvan akkor a régit elviszem szervízbe, jó lesz az asszonynak. Szóval mivel a csehek azt mondták, hogy maaajd, valamikor ki akarják dobni, az azt jelenti, hogy akkor nekünk, hiszen mi is csehek vagyunk (. . ) még ma ki kell dobni. Gyorsan, gyorsan...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
Lemaradtam vagy 200 hsz-el, elovassam, vagy csak az e havi "de megéri felújítani/tegyünk rá löveget/aknavetőt/radart/Manpadst /grillsutot/hurkatoltot/gyumolcslepárlót/sajtreszelot/stb"?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Lemaradtam vagy 200 hsz-el, elovassam, vagy csak az e havi "de megéri felújítani/tegyünk rá löveget/aknavetőt/radart/Manpadst /grillsutot/hurkatoltot/gyumolcslepárlót/sajtreszelot/stb"?

Az ehavi. Én túráztattam meg a csapatot vele, löveg volt a menü. Illetve lesz is még mert nem adom fel olyan könnyen.
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Lemaradtam vagy 200 hsz-el, elovassam, vagy csak az e havi "de megéri felújítani/tegyünk rá löveget/aknavetőt/radart/Manpadst /grillsutot/hurkatoltot/gyumolcslepárlót/sajtreszelot/stb"?
Felesleges visszaolvasni. Megint a szokásos hülyeség megy. Felújítani őket mert az olyan jó.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 544
113
Románia:

Fegyverzete
  • 2026 db páncélozott szállító, páncélozott harcjármű:
    • 70 db TAB B33 Zimbru
    • 165 db TAB-77
    • 970 db TAB-71
    • 390 db TAB-79
    • 400 db MLI–84 "Jder" (ebből 99 db-ot modernizáltak a típus M verziójára, amely Spike LR páncéltörő rakétákkal van felszerelve)
    • 31 db Piranha IIIC (12,7 mm-es fegyverzettel rendelkeznek)
    • kb. 100 db HMMWV
    • kb. 60 db URO VAMTAC (spanyol, a HMMWV-hez hasonló)
  • 1130 db tüzérségi löveg:
    • 258 db 122 mm-es M30-as
    • 114 db 152 mm-es M85-ös
    • 330 db 152 mm-es M81-es
    • 6 db 122 mm-es 2SZ1-es önjáró
    • 42 db 122 mm-es Mod.89-es önjáró
    • 360 db 120 mm-es M82-es aknavető
    • 20 db Apra 40-Larom (BM–21 Grad)
    • ismeretlen számú Styx/Rubezh föld-föld rakéták
    • ismeretlen számú ATROM önjáró teherautóra telepített 120 mm-es löveg
  • 227 db páncéltörő rakéta indító:
    • 53 db 9P122 indító
    • 120 db 9P133 indító
    • 54 db 9P148 indító
    • ismeretlen számú Rafel Spike LR indító kézi változatban, az IAR Puma helikopterekre szerelve és MLI-84 járműveken
Ha megindulnának (felkészülés nélkül, ezért "csak" a felével), a második tiltakozó nyilatkozatot nem tudnánk megírni ! ! ! (...idő hiányában)

Ébredj fel !

A kézifegyveren kívül nekünk van mindegyik kategóriából pár-tíz darab.
Kiábrándító valóság, de nem az álmokba menekülés oldja meg a problémát hanem a józan, költséghatékony fejlesztés.
A jóindulat egyik háború végén se segített. "Csak" mindenki ígérte akkor is. Miután fizettünk most sem fog.
Kezd a t*k*m tele lenni a "jóindulat-vásárlással".

Ha túl sokat csinálják, nem lesz jó vége.
A cég-/technológia vásárlások az igazi jó jelek, most lehet "akciósan" bevásárolni technikát.
Mire várnak a fiúk ? ? ?


u.i: "...a Pumával te nem fogsz kurszki tipusú csatába bonyolódni az ellen harckocsi dandárjával szépen elengeded a Spike-t és visszavonulsz,"

Te írtad.
Ez fals.T72-t kivonták.Tr85-böl csak 1(amerikai 4százados/56db) zl van modernizálva.A többi tartós raktározásban(most felmerűlt reaktiválásuk,és 120milis M3 változatra korszerűsitésük-de szerencsére nincs rá pénz).TR125-ökböl egyikhez volt szerencsém a gyárudvaron.hárman nem tudtuk felfeszegetni egyik búvónyilást sem,úgy be volt rohadva....Najó,ez 10+ éve volt,mikor még szegények voltak,de azok akkor is csak protok voltak-sose kerültek hadrendbe.ATROMbol csak protok készültek,még mindig csak terv a rendszeresitése.
Nem szabad lebecsülni a romulánokat,de azért misztifikálni sem kell őket.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 773
30 544
113
Ha akciós 100 db M1export változatot kapnak a romulánok az mitől változtat az erőviszonyokon Sam bácsit ismerve biztos,hogy a 80-s évekből származó sivatagban letárolt készletből kapnák őket a románok.Amiknek még akciósan is úgy megkérnék az árát,hogy fél Mordort zálogba kéne adni a románoknak,hogy kifizessék őket.Utána még egy csillió lej rá kellene költeniuk a supportra ja és még meg kellene őket tankolni nagyon szomjas jószág az M1.És utána mit csinálnak veluk nincs légierejuk azért annyira ők sem hülyék,hogy légi támogatás nélkül vessék be őket.A földön pedig nincs mitől tartanunk tőlük a szaúdi M1 is felnyitották a strandpapucsosok egy Fagottal.
Ez a lebecsüljük az Abramsot is egy nagy marhaság.Fagottal felnyitották a Leot is simán a kurd papucsosok.Gázturbina többet fogyaszt,de attol még vannak bőven előnyei is.A nem uránpáncélos változatnak is lehet korszerű páncélelemeket adni.Stb
 
W

Wilson

Guest
Azért ezt sokszor láttuk már, aztán csak megmaradtak majdnem mindenhol. Az hogy hangoztatva van, hogy nem akarják megtartani csak X ideig, abból aztán majd lesz y idő. Ez itt a szeretnék egy új kocsit esete, aztán amikor megvan akkor a régit elviszem szervízbe, jó lesz az asszonynak. Szóval mivel a csehek azt mondták, hogy maaajd, valamikor ki akarják dobni, az azt jelenti, hogy akkor nekünk, hiszen mi is csehek vagyunk (. . ) még ma ki kell dobni. Gyorsan, gyorsan...

Na akkor a cseheknél a következő a helyzet vagy frissítik a 30 db már egyszer modernizált T-72-t és akkor még van 10-12 év új MTB vásárlásra vagy most rendelnek új MBT a többi T-72-l nem akarnak semmit sem csinálni sem rohamlöveget sem gyalogsági kísérő hk nem akarnak belőlük faragni.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Csak a szokásos ne dobjuk ki őket.

Nem mulasztasz semmit. :)

Felesleges visszaolvasni. Megint a szokásos hülyeség megy. Felújítani őket mert az olyan jó.

Fel lett dobva egy minimális ráfordítású eshetőség, ahogy lehetne értelme meghagyni őket, azért meghagyni, mert megvannak, azért vannak meg, mert jelenleg a páncélosaink, mivel páncélos, tankelhárító fegyverekkel megsemmisíthető, aminek nincs ilyen az ellen védett, mivel sokminden ellen védett, ezért nem a jelenlegi szerepkörében továbbra is használható, tehát lenne értelme meghagyni őket. Egyszerű, primitív zárt logikai lánc.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
W

Wilson

Guest
Ez a lebecsüljük az Abramsot is egy nagy marhaság.Fagottal felnyitották a Leot is simán a kurd papucsosok.Gázturbina többet fogyaszt,de attol még vannak bőven előnyei is.A nem uránpáncélos változatnak is lehet korszerű páncélelemeket adni.Stb

Nem becsultem le de szerinted az eredeti felvetésben szereplő akciós M1 szállítmány vajon milyen szinten lehet.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Na akkor a cseheknél a következő a helyzet vagy frissítik a 30 db már egyszer modernizált T-72-t és akkor még van 10-12 év új MTB vásárlásra vagy most rendelnek új MBT a többi T-72-l nem akarnak semmit sem csinálni sem rohamlöveget sem gyalogsági kísérő hk nem akarnak belőlük faragni.

Azért megnézem előbb, hogy mit, mikor, mennyit, mennyiért fognak tudni beszerezni és aztán mit gondolnak erről a kérdésről. Mert ez itt eddig semmi, csak porhintés.
 
W

Wilson

Guest
Fel lett dobva egy minimális ráfordítású eshetőség, ahogy lehetne értelme meghagyni őket, azért meghagyni, mert megvannak, azért vannak meg, mert jelenleg a páncélosaink, mivel páncélos, tankelhárító fegyverekkel megsemmisíthető, aminek nincs ilyen az ellen védett, mivel sokminden ellen védett, ezért nem a jelenlegi szerepkörében továbbra is használható, tehát lenne értelme meghagyni őket. Egyszerű, primitív zárt logikai lánc.

Fent van a fórumon a lefordított cseh cikk a T-72 felujjítósdi problematikájáról szerintem érdemes elolvasni ráadásul a mi T-72 még rosszabb állapotban vannak mint a cseh 72-k.
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Az a vicces, hogy az utóbbi pár tucat hozzászólással mind egyetértettem.
Egyetértek azzal, hogy fel is kellene újítani a maradék T-72-eseket, de azzal is egyetértek, hogy ne, és sok érvet tudnék felhozni mindkét oldalon.
Nem tudom mi a jó döntés, mert ha azt mondom, hogy vegyünk inkább Hiúz-t, Archer-t, Gripent, stb. és ne erre költsünk, akkor a lényegről beszélek.
De ha arra gondolok, hogy az egyáltalán kicsit is valamit jelentő nehézdandár csak 2028-ra áll fel, és akkor még messze lesz a csúcsteljesítménytől, akkor itt egy gyenge évtizedig itt fogunk állni letolt gatyával. Tehát valamilyen szintű felújításra szükség lenne, ráadásul mint kiderült többfunkciós tovább használat lesz. Ha meg azt mondják, hogy az NB3-as stadionfelújítások pénzéből lesz, akkor meg támogatom.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
W

Wilson

Guest
Az a vicces, hogy az utóbbi pár tucat hozzászólással mind egyetértettem.
Egyetértek azzal, hogy fel is kellene újítani a maradék T-72-eseket, de azzal is egyetértek, hogy ne, és sok érvet tudnék felhozni mindkét oldalon.
Nem tudom mi a jó döntés, mert ha azt mondom, hogy vegyünk inkább Hiúz-t, Archer-t, Gripent, stb. és ne erre költsünk, akkor a lényegről beszélek.
De ha arra gondolok, hogy az egyáltalán kicsit is valamit jelentő nehézdandár csak 2028-ra áll fel, és akkor még messze lesz a csúcsteljesítménytől, akkor itt egy gyenge évtizedig itt fogunk állni letolt gatyával. Tehát valamilyen szintű felújításra szükség lenne, ráadásul mint kiderült többfunkciós tovább használat lesz. Ha meg azt mondják, hogy az NB3-as stadionfelújítások pénzéből lesz, akkor meg támogatom.

Az a gond,hogy egyetlen normális T-72 modernizáció van az az orosz B3M verzió de ugye ott korongecsettel irják a számlát ez alatt a szint alatt értelmetlen pénzt költeni a 72-e mivel semmit sem változna érdemben a harcértékuk.Kulönben is nagy jóindulattal is max 30 db T-72 van szó.El kell engedni ezt a témát ezt a mennyiségét értelmetlen modernizálni.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 026
66 477
113
Csak a vitaindító hozzászólásom alátámasztása végett:

2db0d604a34ee8ada0f5760799adf782.jpg


A 152 mm integrálása T-72-be nem lehetetlen. Ez itt nagyobb, feltételezem nehezebb, mivel harckocsiágyú, a nagyobb torkolati sebesség elérése miatti visszarúgási erőhatás is nagyobb mint a felvázolt D-20 esetében és még némi páncélzatot is kapott. D-20-szal borzalmas erejű tűzcsapásokat tudna mérni együtt mozogva a haderő bármelyik részével. Azonnali reakcióidővel, a ballisztikai radarok számára láthatatlanul, kemény páncélzattal.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu