[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 299
76 871
113
Volt egy podcast egy Szabó nevű idős magas rendfokozatú harckocsizóval (itt linkelték a HTKA-n), aki azt mesélte a T-72M1-ről, hogy a parancsnok egy gombnyomással képes volt az irányzót és a tornyot az ő eszközével párhuzamos irányba állítani. Hunter-killer képesség. És ez volt a legnagyobb ugrás a T-55-höz képest, egyebek mellett. Te azt írod nem így van. Mi az igazság?

Az a baj,hogy a hunter killer képesség azért ennél sokal több.Az,hogy irányba áll a torony nem jelent semmit.Attól még nem fog pontosan arra a pontra nézni az irányzó műszere(és ezzel együtt a löveg) mint ahová a parancsnok műszere néz.Amit elmondott az csak anyi,hogy ha a parancsnok 270 fok iranyaba néz akkor a löveget is 270 fok irányába tudja fordítani egy gombnyomással.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 299
76 871
113
Királyság, köszi! Esetleg egy T-72B-vel összevetést nem írsz ha megint nem tudnál aludni? :D úgy képzelem kb párban lehetnek, kis Leo fölénnyel.

De lehet bár ott ugye van ket verzió is(B3 es B3 obr.2016).Elöljáróban kb azt lehet elmondani a sima B3-ról,hogy egy nagyon elbaszott valami mert tényleg csak annyit változtattak amennyit nagyon kellett, így hiába az új beépített rendszer gyakorlatilag azon kivül,hogy messzebb lát éjszaka a tank semi nem változott.
 
  • Tetszik
Reactions: Pista a hegyről

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 164
113
Sőt, még a KMW által mutogatott A7+ bemutató járművön is ott van!
Most én sem találok hirtelen olyan A5 vagy nagyobb verziót, amin nem lenne rajta.
De itt egy batch 5-ös A4-es:
Leopard40-3-12.jpg

Ez meg egy 8-as:
Leopard40-3-14.jpg


Amikor ezeket upgrade-elik, akkor értelemszerűen nem lesz ajtó, mivel eredetileg sem volt...
 
  • Tetszik
Reactions: zulu

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 299
76 871
113
Úgy beszéltek arról a lakatról mintha nem a világ leglényegtelenebb dolga lenne...Valemelyikőtök vette egyáltalán a fáradtságot és megnézte,hogy mi van amögött az ajtó mögött amit alelakatoltak?
 

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Most én sem találok hirtelen olyan A5 vagy nagyobb verziót, amin nem lenne rajta.
De itt egy batch 5-ös A4-es:
Leopard40-3-12.jpg

Ez meg egy 8-as:
Leopard40-3-14.jpg


Amikor ezeket upgrade-elik, akkor értelemszerűen nem lesz ajtó, mivel eredetileg sem volt...
Akkor elég sok járművet upgradeltek batch 1-4 közöttiből, mert mindegyik A5, A6, A7 gugli találatnál ott az ajtó behegesztve. A lengyel A5-ön is.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
W

Wilson

Guest
Úgy beszéltek arról a lakatról mintha nem a világ leglényegtelenebb dolga lenne...Valemelyikőtök vette egyáltalán a fáradtságot és megnézte,hogy mi van amögött az ajtó mögött amit alelakatoltak?

Mi lenne más mint a Leó irányzójának célzóvize:).Mivel ez a Leó harcképessége és harctéri túlélése szempontjából létfontosságú ezért én ezt a képen látható lakatot nem érzem elég biztonságosnak.Jó lenne lecserélni valami masszívabbra:):):)
 
  • Tetszik
Reactions: hunemperor

zulu

Well-Known Member
2012. március 8.
635
906
93
Na. Összeszámoltam. A magyar wiki szerint 1430 db-ot gyártottak batch 1-4 (A0, A1, A3) közöttiekből, 620 db-ot A4-ből. Majd mindegyiket upgradelték A4-re. Majd ezeket adogatták el külföldre, illetve upgrédelték tovább. Tehát az összes tank több mint 2/3-a batch 1-4-ből lett továbbfejlesztve. Így érthető, hogy a találatok nagy részénél ott az ajtó.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár
G

Galthran

Guest
Ő egy 2. világháború és tankmániás dumaszínházas humorista.
Már nem emlékszem, hogy ő vagy Hadházi Péter (másik humorista) meséli el a sztorit, amikor ketten elmentek Bovingtonba a tank múzeumba. De voltak Izraelben is tank múzeumot nézni. Egyébként történelem tanár és Star wars mániás is.
wotban acelvaros néven lehet őt megtalálni
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and LMzek 2.0

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 896
8 165
113
Ez szerintem pont elírás, mert az egy T-72AV. Bár lehet, itthon kitaláltak neki egy M2 utótagot, hogy jobban illeszkedjen a neve a rendszerbe.

Köszönöm, javítottam. úgy hogy AV-t is beraktam. Igen több helyen az ERA-s változatokra M2-öt láttam hivatkozásként.. (mellesleg ahány ország, annyi M1 és M2 stb. változat van... Az biztos, hogy ebből a nagyobb harcértékű modifikációból kellett volna összeszedni a fehérorosz beszerzés során az állomány nagy részét. Sajnos semmilyen nyilvános hivatkozás nincs (szerintem egyáltalán nem lehet magyar félnél), hogy hány harckocsiból és milyen változatok voltak, amelyekből lehetett válogatni.. Akik meg ott voltak és ezt a "bevásárlás" végrehajtották, nos azok bölcsen hallgatnak.
Ha van még hiba kérem akár magánban jelezzetek és akkor javítom. Köszönöm előre is..

Ja ha már harckocsi a jövő hét pénteken vagy szombaton a Trencséni harckocsinapok kerülnek ki, ahol szintén sok tankos kép lesz, köztük egy "állat" M4CZ is..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 299
76 871
113
Akkor "közkívánatra" folytassuk a B3-al.Ugye B3 verzióból 2 fajta van az egyik amit nem szeretnek az orosz harckocsizók(B3) am másik pedig amiről nm tudom,hogy mi a vélemény(B3 obr.2016) de a gyártó szerint mindenben jobb mint az eredeti B3.Szögezzük le,hogy B3-at kizárólag B-ből lehet csinálni,nem létezik olyan M1-ből vagy A-ból B3,ez nem Leopard 2!!!

A parancsnoknak a már bemutatott TKN-3M modernizált TKN-3MK típusú variánsát használja.A különbség a két eszköz közt,hogy az utóbbi már 2.generációs éjjellátót kapott így passzív módban 500 méterre nőt a látótávolsága éjszaka 4,2x-es fix naggítás mellett.A B3 nem rendelkezik hunter killer képességgel,mert a saját TKN-3MK optikája továbbra sincs összekötve az irányzó egyik optikájával sem és a digitális tűzvezetőrendszerhez sincs kapcsolva.Ami újdonság az az,hogy a parancsnok egy külön monitoron látja az irányzó SOSNS-U rendszerének képét és egy joystick segítségével képes átvenni az irányzótól az irányzást és tűzkiváltást,azaz a parancsnok ha úgy gondolja képes teljes mértékben kiváltani az irányzót.
A parancsnok munkaállomása(kék négyzet:KKN-3MK ptika,piros négyzet:a SOSNA-U képét megjelenítő monitor,sárga négyzet:a joystick):
nv-vn.jpg

Egy videó a parancsnok helyéről "munka közben":

Az irányzó munkaállomása a már megszokott 2 darab ám ennél a típusnál teljesen skizofrén módon elhelyezett optikai rendszert foglal magában.Az egyik az irányzóval pontosan szemben lévő(tehát a fő optikai eszköz pozíciójában) 1A40-1 monokuláris,csak nappali üzemódú optikai rendszert amibe már integrálásra került a lézer távmérő így nem kell külön kijelzőt figyelni a távolság leolvasásához.Az optikai eszköz digitális tűzvezető rendszert nem tartalmaz csak egy manuális kalkulátort(amolyan manuális ballisztikai számítógép) amely használatával nagyban megnő az első lövés találatának az esélye.A másik optikai eszköz belorusz fejlesztésű SOUNA-U integrált nappali és éjszakai(kizárólag hőkamera, a rendszer nem tartalmaz éjjellátót)digitális optika amely magában foglal egy digitális tűzvezető rendszert is.A rendszer nagyítása fix 3x-os optikai nagyítás amit kiegészít egy fix 6x-os digitális nagyítás.A rendszer látótávolsága nappali üzemmódban 5000méter éjszaka pedig 3500méter de nagyban redukálj ezeket az értékeket a nagyon alacsony zoom, így a gyakorlatban szinte kizárt,hogy ilyen alacsony nagyítási értékek mellett kihasználható legyen a fent említett látótávolságok bármelyike is.A SOSNA-U is rendelkezik saját lézertávmérővel amit a modern elveknek megfelelően vagy a rendszerhez tartozó 640X480-as monitoron vagy pedig az optikában jelez ki.A SOSNA-U integrált formában tartalmazza az ATGM irányzásához szükséges egységeket így már nincs külön optikai rendszer az ATGM célravezetéséhez.Mint láthatjuk a SOSNA-U rendszer önmagában képes kiváltani minden olyan berendezést amit a T-72B irányzója eddig használt (1A40-1 nappali irányzék,TPN-3-49 éjszakai irányzék,1K13-49 ATGM irányzó berendezés)ennek ellenére mégis a TPN-3-49 optika helyére került beépítésre,tehát a használata csak egy nagyon kényelmetlen kicsavart pozícióban lehetséges,mert egész egyszerűen nem szembe van az irányzóval hanem balra eltolva.Persze mondhatjuk,hogy ott a monitor így teljesen felesleges a SOSNA-U optikájába nézni ami igaz is lehetne,ha nem lenne az a monitor is valami elképesztően idióta helyen az irányzó vállmagasságában balra eltolva...

Akkor most a szokásos kép,hogy miről is beszélek akkor amikor skizofrénnek bélyegzem az irányzó "munkahelyét"(kék négyzet a régi nappali optika,zöld négyzet SOSNA-U,piros négyzet SOSNA-U képét megjelenítő monitor).
dkdkkd.jpg

A fentiek a T-72B3-ra vonatkoznak 100%-ban és nagyvalószínűséggel igazak a T-72B3 obr.2016-ra is mert bár azt még nem láttam belülről viszont kívülről az optikai rendszerek teljesen megegyeznek mind elhelyezésükben mind típusokban az előd B3-nál bemutatottakkal.

Védettség

Itt is a magyarázat helyett jöjjöna szokásos kép:
main-qimg-9c356f014a996567332c8271ce71c82c.png


Jól látható a számokból,hogy a frontális végelem vastagsága még nem éri el a Leopard 2A4 frontális védelmének vastagságát,de fontos megjegyezni,hogy minden B3 fel van szerelve vagy Kontakt V vagy Relikt típusú reaktív páncéllal így kijelenthetjük,hogy a frontális védelme a B3-nak minimum megegyezik vagy meg is haladja(Relikttel szerelt B3 obr.2016) a Leopard 2A4 frontális védelmét.Viszont a torony oldalsó védlme annyira gyenge(70mm öntött acél),hogy azon még a Relikt sem segít túl sokat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 299
76 871
113
Majdnem kihagytam pár nagyon fontos dolgot a SOSNA-U-ról.
A SOSNA-U egy II generációs Thales Catherine-FC hőkamerát tartalmaz(licenc)viszont a hozzá tartozó digitális tűzvezető rendszer teljes egészében belorusz fejlesztés ami mindenben megfelel a modern kor követelményeinek(pl képes önálló célkijelöésre és célkövetésre)így az alacsony zoom korlátait leszámítva egy modern jól használható rendszerről beszélhetünk.Így kijelenthetjük,hogy bizonyos tekintetben modernebb mint az EMES-15 viszont van amiben elmarad tőle.