[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 764
65 058
113
Köszönöm, javítottam. úgy hogy AV-t is beraktam. Igen több helyen az ERA-s változatokra M2-öt láttam hivatkozásként.. (mellesleg ahány ország, annyi M1 és M2 stb. változat van... Az biztos, hogy ebből a nagyobb harcértékű modifikációból kellett volna összeszedni a fehérorosz beszerzés során az állomány nagy részét. Sajnos semmilyen nyilvános hivatkozás nincs (szerintem egyáltalán nem lehet magyar félnél), hogy hány harckocsiból és milyen változatok voltak, amelyekből lehetett válogatni.. Akik meg ott voltak és ezt a "bevásárlás" végrehajtották, nos azok bölcsen hallgatnak.
Ha van még hiba kérem akár magánban jelezzetek és akkor javítom. Köszönöm előre is..

Ja ha már harckocsi a jövő hét pénteken vagy szombaton a Trencséni harckocsinapok kerülnek ki, ahol szintén sok tankos kép lesz, köztük egy "állat" M4CZ is..
Ha jol remlik ugy volt az a tortenet a valogatason hogy sok volt a vodka.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 209
3 552
113
Engem ami a dinamikus bemutatóban leginkább megfogott, hogy még ezek a régi típusú leo-k is sokkal kevésbé füstöltek mint a T-72-ek. A harckocsi túlélése szempontjából azért nem hátrány, ha nem jelezd a holléted füstfelhővel...
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 921
113
Engem ami a dinamikus bemutatóban leginkább megfogott, hogy még ezek a régi típusú leo-k is sokkal kevésbé füstöltek mint a T-72-ek. A harckocsi túlélése szempontjából azért nem hátrány, ha nem jelezd a holléted füstfelhővel...
Szerintem direkt füstöltették ennyire.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Kezdjük akkor a lövegek/lőszerek témakörét a topik témájába vágó RheinmetallKh 120 típusú 120mm-es simacsövű L/44-es csőhosszóságú harckocsiágyúval.Aki azt várja,hogy most egy halom számadattal öntöm tele a fórumot az tévedni hiába vár, mert ahogy az előző pár alkalommal úgy most sem a számok bűvöletében írom amit írok,hanem sokkal inkább a kézzelfoghatóbb gyakorlatiasabb megközelítést preferálom.Ennek megfelelően nem fogok töltényűri nyomásról,hidekovácsolásról, kezdősebességekről vagy bármilyen más nagyon izgalmas műszaki/harcászattechnikai adatról írni.

A Leopard 2A4 1985-ben jelent meg így megjelenésekor alapvetően két lőszertípus létezett hozzá a DM23 típusú APFSDS és a DM12 típusú HEAT lőszer.Ezen kívül bár 1987-ben jelent meg mindenképpen beszélni kell a DM33 típusú APFSDS-ről is mert több mint valószínű,hogy ezt vásároltuk mi az A4-es harckocsijainkhoz.

A DM23 APFSDSlőszert az hívta életre,hogy a korábbi DM13 gyakorlatilag hatástalannak bizonyult(230mm-es páncélátütés 2000 méteren 90fokos becsapódás esetén) a modern szovjet harckocsikkal szemben.A DM33 egy wolfram-karbid penetrátoros APFSDS lőszer amely a kifejezetten a T-72A/B( és T-80A/B* ellen, de a T-80 toronypáncélzata körüli bizonytalanság miatt nem kerül tárgyalásra a T-80B és BV minthaogyan az U sem.A T-80-as családról egy rövid bekezdésben írok majd)harckocsik páncélzatának átütésére készült.Ennek megfelelően a páncélátütése 2000 méteren 60fokos becsapódási szögnél 225mm.Mire is elég ez?A T-72M1 harckocsi toronypáncélját nagy biztonsággal csupán 500 méteres lőtávolság alatt képes átütni, a teknő homlokpáncélját viszont 1500mm-es távolságból.A T-72B harckocsi torony homlokpáncélját semmilyen távolságból nem képes átütni,ellenben a teknő frontpáncélját szemből csak szerencsés találat esetén üti át egészen minimális távolságról.

120mm-DM23.jpg


A DM12 típusú HEAT gránát páncélátütése 700mm ami elegendő mind a T-72M1/B torony homlokpáncéljának és teknő frontpáncéljának az átütéséhez is.
120mm-MZ-DM12.jpg


A DM33 APFSDS lőszer páncélátütése 2000 méteren 60 fokos becsapódási szögnél 470mm.Ezt a lőszert kifejezetten a legmodernebb T-72B(ésT-80B/BV és T-80U) harckocsik leküzdésére tervezték így a T-72M1 és harckocsit már 2000m+ lőtáv mellett is képesek átütni bárhol is találják el.A T-72B torony homlokpáncélját 500 méternél kisebb távolságból képes átütni, a teknő frontpánncélját pedig 1000 méteres távolság alatt.

120mm-DM33.jpg

Ha hiszitek ha nem 5 perc keresgélés után nem találtam olyan ábrát a DM33-ról amin félbe van vágva(mint a másik két lőszer)holott csak a németek legyártottak belőle több mint 100.000 darabot...Így itt egy harmadik kép ami megmutatja a DM13/23/33 penetrátorai közti különbséget.

PpRMioh.jpg



*A T-80A és B variáns páncélvédettsége vegyes képet mutat.Ez a gyakorlatban azt jelenti,hogy a T-80A páncélzata a tornyon és a teknőn alig nagyobb mint a T-72A páncélvédelme.A T-80B teknőjének homlokpáncélja valamivel erősebb mint a T-72B páncélzata,viszont a tornya elmarad a T-72B toronypáncéljától és sokkal közelebb áll a T-72A toronypáncéljához(ugyanaz az öntött acél+kvarc+öntött acél technológia csak némileg nagyobb vastagsággal)de annál némileg erősebb.

Nagyon fontos megjegyezni,hogy minden vizsgált harckocsitípus reaktív páncélzat nélkül került a mérleg serpenyőjébe.Amennyiben bármelyik típusra felkerül a Kontakt I pláne a Kontakt V reaktív páncél,abban az esetben gyakorlatilag minden távolságon immunissá válnak minden tárrgyalt lőszerrel szemben.Ezalól talán csak a T-72M1 teknő frontpáncélja kivétel amennyiben a Kontakt I van rászerelve és DM33-al lőjük meg,de itt is kérdéses az átütés.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Jól látom az L55 horizontális irányba szór és elég durván (13. oldal)

Az L55-el lyukba lyukat lőttek... :hadonaszos: A horizontális szórás általában a cső hőmérsékletével van összefüggésben.Minél melegebb a cső annál laposabb a röppálya így a találatok is lejjebb kerülnek.Ezért van az,hogyha hideg csővel kezdesz el lőni akkor amíg üzemmeleg nem lesz a cső addig a találatok egyre lejjebb kerülnek(az első lövés van legmagasabban a második lejebb a harmadik méglejjebb stb),majd ez a jelenség megszűnik puskáknál kb a 3. vagy 4. lövés után már hiába melegszik tovább a cső nem fog meglátszani a találatokon.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
A Lopard 2A4 vs. orosz harckocsiágyúk/lőszerek összefoglalásatól eltekintek mert semmilyen biztos adat nem áll rendelkezesre a Leopard 2A4 páncélzatának védelmi képességéről.Annak meg nem látom értelmet,hogy leírjam a különböző ágyúk és lőszerek átütési értékeit kontextus nelkül.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 085
33 340
113
Csak te nem ezt írtad az előbb...
Hk ra ertve tamadasba a fust mint alcazas az eggyij legfontosabb... Ha a tamado ek jol megvan fustolve veletlenul sem lessz oldalrol talalat.
Vedekezesnel amint becsilingel a lezer erzekelo a fus /ha nincs aps / a fust a leghasznosabb.
Meg ugy altalaba a fustot nyomni sosem art. Az eltakar /a hk hangjarol ugyis tudni hogy a kouelben jarnak./

Ha vadaszat van akkor nem hasznos a fustoles.

Akar az ellent is erdemes megfustolni. /2. Vh ba pl nagy divat volt ha gyengebb hk talalkozott egy nallanal joval komolyabbal fustot lott ra ami betakarta az ellent majd meglepett.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 816
113
Kétségkívül van haszna de azért nem kell eltúlozni.
A T54 óta minden orosz dizel hk képes elég vaskos füstképzésre dizelolajnak a kipufogóba fecskendezésével.Nagyon is komoly jelentősége van a füstnek.A legújabb ködgránátvetők már igen gyors a füstképzése,és ir tartományban is takarnak (jelenleg olyan füstön dolgoznak,ami mm-es radar számára is átláthatatlan).Márpedig amit nem látsz,azt nem is tudod becélozni.És a kipufogóba poritott dizel köde is jol takar.
Különben nem véletlenöl van tüzérségi lövegekhez,aknavetőkhöz,és hk ágyúkhoz se ködgránát.Igy nem csak magunkat,környezetünket takarhatjuk,hanem az ellenséges állást,vagy annak előterét is.
Szóval de,a füst nagyon is fontos.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
A T54 óta minden orosz dizel hk képes elég vaskos füstképzésre dizelolajnak a kipufogóba fecskendezésével.Nagyon is komoly jelentősége van a füstnek.A legújabb ködgránátvetők már igen gyors a füstképzése,és ir tartományban is takarnak (jelenleg olyan füstön dolgoznak,ami mm-es radar számára is átláthatatlan).Márpedig amit nem látsz,azt nem is tudod becélozni.És a kipufogóba poritott dizel köde is jol takar.
Különben nem véletlenöl van tüzérségi lövegekhez,aknavetőkhöz,és hk ágyúkhoz se ködgránát.Igy nem csak magunkat,környezetünket takarhatjuk,hanem az ellenséges állást,vagy annak előterét is.
Szóval de,a füst nagyon is fontos.

Teljesen másról beszelsz mint amiről szó van.Kb olyan mintha megkérdeznélek,hogy mennyi az idő te meg azt valaszolnad,hogy 5 liter.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Olvassatok már el mit írtSzittya(és mi mit kifogásoltunk),mi volt az alap megállapítás mielőtt telenyomjatok a fórumot a teljesen irreleváns füstálcázással.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Hk ra ertve tamadasba a fust mint alcazas az eggyij legfontosabb... Ha a tamado ek jol megvan fustolve veletlenul sem lessz oldalrol talalat.
Vedekezesnel amint becsilingel a lezer erzekelo a fus /ha nincs aps / a fust a leghasznosabb.
Meg ugy altalaba a fustot nyomni sosem art. Az eltakar /a hk hangjarol ugyis tudni hogy a kouelben jarnak./

Ha vadaszat van akkor nem hasznos a fustoles.

Akar az ellent is erdemes megfustolni. /2. Vh ba pl nagy divat volt ha gyengebb hk talalkozott egy nallanal joval komolyabbal fustot lott ra ami betakarta az ellent majd meglepett.

Erőlködhetsz de akkor is bődületes butaságot írtál azzal,hogy idezem:"Direkt fustolnek. Egyebkent a legjobb tuleles szempontjabol egy harckocsinak az allando es minel nagyobb fust. Ugy altalaba mindennek a legjobbat teszi a fust. A fust az eggyik legfontosabb!!!".
 
  • Tetszik
Reactions: borisz