A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 561
113
Azért 88-ban mindkét államban voltak már jelei a repedéseknek.Jugoszláviában ekkor már megjelent a horvát-szlovén vs. szerb ellentét a politikai terepen is (pl:költségvetés).
A Szovjetunió végét meg pontosan érezték az azt alkotó államok.Ide illik az 1988-ban kezdődő hegyi-karabahi háború, ami már a szétesés utáni határokról szólt.De Csernobil tényleg egy olyan pont volt, ami végleg bebizonyította, hogy a Szovjetunió szét fog esni.Gorbacsov reformjai se gátolhatták ezt meg.1988-ban már azért érezhető volt, hogy szétesik mindkét szerveződés.

A keleti-blokkban a 80-as évek végén pontosan tudták, hogy a Szovjetunió is szét fog hullani és a szocialista álomnak annyi.Nálunk se véletlen, hogy 87-88-ban jöttek létre a rendszerváltó pártok (bár szerintem a mai napig nem volt valódi rendszerváltás).Az MSZP kicsit megkésve csak 1989-ben alakult meg az MSZMP-ből.
Szóval voltak jelei annak, hogy hol lesz vérmentes átmenet és hol fog patakokban ömleni a vér.

Ukrajnában is várható volt előbb-utóbb, hogy lesz valamilyen komolyabb háborúzás a népek között.Kelet-Ukrajna mindig is élesen különült el Ukrajna többi részétől, a Krímről nem is beszélve.Idők kérdése volt, hogy mikor kerülnek elő a fegyverek.De az hogy előkerülnek, szerintem nem volt kérdés.
Látszott,hogy lazul a rendszer,de azt senki nem gondolta,hogy 2 év mulva szét is esik.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan
W

Wilson

Guest
Kamm,Te olyan okos vagy ott amerikában....Dehogy tudta.Te se,csak játszod szokás szerint az agyad.Tudjuk,a zsidók csak hekkelni tudnak,harcot sose láttak.Harckocsi hadviselésről meg azt se tudják,micsoda.Gripen E meg a világ legjobb vadászgépe,még Luke X-szárnyúját is lelőné a Tatuinon...
Senki nem gondolta komolyan,hogy 2év múlva szétesik a keleti blokk (max álmodozott róla),csak az okoskodók utólag verik a mellüket.De akkor még OV is KISZ bizalmi volt,Kövér MSZMP pártideológus,Bayer Zsoltika meg ugyanúgy undoritó agitpropos mint most,csak akkor még a kommunista világot éltette.

Egy szűk réteget kivéve(amelyek ezt ki is használták lásd privatizáció) itt Magyarországon az ország lakosságának nagy része nem volt tudatában annak,hogy a SZU szétesik és a kommunista világ szinte pillanatok alatt eltűnik a történelem süllyesztőjében.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Nemtom vótmá:
"Fontos megbízás nyert el a KÉSZ Csoport generálkivitelező cége, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison – derül ki a holding közleményéből. A KÉSZ egy 22.500 m2 területű, bazaltbeton burkolatú átfegyverző zóna, illetve egy jégtelenítő állóhely kivitelezét is elvállalta.

Emellett elvégzik a gurulóút burkolatszélesítését 3000 méter hosszan, illetve az egyik gurulóút kopórétegét is lecserélik még.

Sor kerül

  • új fénytechnikai és térvilágítási rendszer kiépítésére,
  • az északi jégtelenítő állóhely szennyvíz elvezetésére,
  • valamint az északi és déli jégtelenítőknél egy-egy monitorozó és automatizált vízelvezető rendszer megépítésére."
https://magyarepitok.hu/mi-epul/202...i-katonai-repuloter-a-kesz-csoport-munkajaval
 
W

Wilson

Guest
Nem,erőddé alakitani az alfőldi városokat nem volt sem idejük,sem erejük

Dehogyisnem lett volna idejük( és még erejük is )ne felejtsd el amikor a romulánok kiléptek a háborúból a front még viszonylag messze volt de meg sem fordult a fejükben ilyesmi.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 780
30 561
113
Egy szűk réteget kivéve(amelyek ezt ki is használták lásd privatizáció) itt Magyarországon az ország lakosságának nagy része nem volt tudatában annak,hogy a SZU szétesik és a kommunista világ szinte pillanatok alatt eltűnik a történelem süllyesztőjében.
88ban szerintem senki nem gondolta volna,hogy ilyen gyorsan szétesik.89ben gyorsultak fel a dolgok,de azt senki nem gondolta még 89 év elején,hogy ennyire.Mindenki retteget a Vörös Hadseregtöl,meg a KGBtől.Még maguk az oroszok is.
 
W

Wilson

Guest
Hortobágyi csata erről szolt.

A hortobágyi csata (ami voltaképpen érdekes elnevezés sokkal jobban illik rá az alföldi páncélos csata elnevezés)a német és magyar hadvezetés részéről nem szólt másról csak az erdélyi német és magyar hadseregek bekerítésének megakadályozásáról illetve,hogy a Tisza vonala mögött védelmi állásokat tudjanak felvenni.Meg sem fordult a fejükben,hogy Debrecenből vagy Nyíregyházából záróerődöt csináljanak mivel teljesen értelmetlen lett volna.És ha már meg lett említve ez a csata pár évvel ezelőtt nem gondoltam volna,hogy 76 évvel az alábbi fotó elkészülte után újra német gyártású nagymacskáink lesznek:)Amúgy pontosan ma jártam ezen a helyen ahol ez a fotó készült.

Német Panzer V "Párduc" harckocsik Debrecenben
20191008alfoldi-csata15.jpg
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113
Területi követelése tudtommal nincs egyik szomszédos államnak sem magyarországal szemben, hisz amit akartak azt már megkapták. A magyar haderő minőségi és mennyiségi fejlesztését fenyegetésnek érezhetik, ami náluk is fegyverkezést generálhat..
Azért mennyiségi fejlesztés nincs, azaz ha a 0-ról előrelépünk egyet lehet mennyiségi fejlesztésnek is tekinteni. :)
Talán a helikopterflotta 2025 körül.

Egyébként követek román - szlovák - cseh oldalakat, de annyira nincs komoly hiszti a magyar haderőfejlesztéstől, sőt.

Ami engem ott meglep az erős fóbia a ruszkikkal szemben, főleg a románoknál. Már - már lengyel szintű a hiszti.
Egyébként a magyar haderőfejlesztésnél a szerb házi sufnituningot sokkal példamutatóbbnak látják. @Negan ott nagy májer lenne. Bocsi. :)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Vannak ott kisebb városok is.Jugó polgárháború alatt Eszéket hónapokig ostromolták.

Ami alatt a horvátoknak volt idejük megszervezniük a hadseregüket. Ez komoly fordulópont (avagy hadvezetési baki) volt.

Mondjuk aki azt nem latta, az tokhulye volt a delszlav viszonyokhoz es Milosevicshez. A keres csak az volt, milyen modon fog szetesni Jugoszlavia, rendezetten, mert a szerbek felismerik, hogy nem tudjak a horvatokat (plane a vilagvegi szlovenokat) tovabb benntartani es megegyeznek avagy eroszakoskodni fognak es szetroomboljak sajat jovojuket is... utobbi lett, nem veletlenul tart ma ott Szerbia, ahol.

A délszláv háború - illetve amivé vált - 3(+1) vezetőn múlott. Értelemszerűen főleg: Milošević, Tuđman, Izetbegović (talán plussz 1 -ediknek Karadžić -ot tenném). Tudom a mai narratíva mindent a szerbek nyakába varr és Ők maguk sem szende szűz kislányként tevékenykedtek, de azért nem "légüres térben" mozogtak Ők sem ...

Általánosságban Jugoszláviával illetve a Szovjetunióval kapcsolatban, azt még az ott lakók illetve a politikusaik sem látták előre, hogy pontosan mikor és milyen módon fog ez végbemenni. Szerintem erre azért nem számított senki ...

Területi követelése tudtommal nincs egyik szomszédos államnak sem magyarországal szemben, hisz amit akartak azt már megkapták. A magyar haderő minőségi és mennyiségi fejlesztését fenyegetésnek érezhetik, ami náluk is fegyverkezést generálhat..

Mint ahogyan az I. világháború környékén illetve utána sem volt senkinek. Aztán valahogy mégiscsak "erőt vettek magukon". A Trianon az komoly sokkhatásként érte a környező entitásokat. Messze nem kapták meg amit akartak. Nagyon nem. Ahol ünneplik is - ott is azért van "keserű szájíz", mindmáig emlegetik ... Meg erre építeni, hogy majd úgyse akarnak nekünk semmi rosszat? Az elmúlt bő 100 év történelme kimaradt a suliban? :)

Objektíven nézve - a "kb. nulláról" rakunk majd össze évtizedes távlatban "valami egészen minimális dolgot". Na ettől - ismétlem objektíven nézve a dolgot - az égvilágon nem fog senki betojni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ettől nem fogják még vígan kelteni ellenünk a hangulatot olyan politikusok, akik éppen ezt az érdeküknek megfelelőnek látják. Mondjuk ehhez haderőfejlesztés sem kell az oldalunkon ...
 
  • Tetszik
Reactions: L.O.B and LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 981
113
Azért mennyiségi fejlesztés nincs, azaz ha a 0-ról előrelépünk egyet lehet mennyiségi fejlesztésnek is tekinteni. :)
Talán a helikopterflotta 2025 körül.

Egyébként követek román - szlovák - cseh oldalakat, de annyira nincs komoly hiszti a magyar haderőfejlesztéstől, sőt.

Ami engem ott meglep az erős fóbia a ruszkikkal szemben, főleg a románoknál. Már - már lengyel szintű a hiszti.
Egyébként a magyar haderőfejlesztésnél a szerb házi sufnituningot sokkal példamutatóbbnak látják. @Negan ott nagy májer lenne. Bocsi. :)
Hát amúgy az új T-72 upgradejük elég korrekt munka lett és még esztétikailag sem rossz. Esélyes, hogy megszületett vele a legpontensebb T-72 variáns, szenzorosan biztos jobb a B3-nál.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 691
90 786
113
.
Hát amúgy az új T-72 upgradejük elég korrekt munka lett és még esztétikailag sem rossz. Esélyes, hogy megszületett vele a legpontensebb T-72 variáns, szenzorosan biztos jobb a B3-nál.
Amúgy nem akartam leszólni sem a szerbeket, sem a kollégát, kicsit sarkítottam.

Én ugy érzem az ő haderőfejlesztési irányuk kényszermegoldás. Kevés pénzből, erőn felül és többnyire a keleti technikát modernizálják vagy újabbakat szereznék be. Közép, hosszú távon ez visszaüt.
Míg a horvátok részben szinte ingyen kapnak amcsi technikát. Mert pénz ott sincs, jövőre meg még kevesebb.
 
W

Wilson

Guest
.

Amúgy nem akartam leszólni sem a szerbeket, sem a kollégát, kicsit sarkítottam.

Én ugy érzem az ő haderőfejlesztési irányuk kényszermegoldás. Kevés pénzből, erőn felül és többnyire a keleti technikát modernizálják vagy újabbakat szereznék be. Közép, hosszú távon ez visszaüt.
Míg a horvátok részben szinte ingyen kapnak amcsi technikát. Mert pénz ott sincs, jövőre meg még kevesebb.

Végül is a szerbek kényszerpályán mozognak jelenleg ezen kívül nincs más lehetőségük,Ugye ők kijelentették,hogy katonailag semlegesek és nem akarnak Nato tagok lenni.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 918
11 567
113
Sztálingrádot felesleges felhozni az a város tökéletes példája volt annak,hogy csak körül kellett volna zárni és tovább haladni, Hitler tábornokai hiába mondták Hitlernek,hogy hagyja a francba az egészet ő teljesen idióta módon el akarta foglalni ráadásul azt az alapvető hibát is elkövette,hogy szétlőtte és bombázta a várost ezzel is a Vörös Hadsereg pozicióját erösítve a városi harcban.
De visszatérve az eredeti témára nem véletlenül Budapest volt az a város ahol a németek a te szavaiddal élve záróerődöt hoztak létre az alföldi városokban ilyet teljesen értelmetlen lett volna csinálni.
Sztalingradot elsősorban a Volga folyó lezárása miatt ostromolta, másod sorban azért, mert Törökország és Japán Sztalingrád elfoglalásához kötötte hadbalépését a németek oldalán.
Végezetül pedig a kaukázusi hadseregcsoport kimenekítése miatt rendelte el a 6.hds. végsőkig kitartását.
Alig csusszantak át Rosztovnál.

Hitler nem volt hülye, bármennyire is annak akarják beállítani (ok,a vége felé már megbomlott egy kicsit).
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Közép, hosszú távon ez visszaüt
Szerintem nem feltétlenül. Értve ez alatt hogy tavaly lehetett olyan infokat olvasni a neten hogy kínai technika felé is nyitnának. Hülyeséget nem akarok írni de szó volt mbt (vt-2, vt-4, atgm, drónok és egyéb apróságok) Ebből a dron biznisz ami tán meg is valósult. Nem kérdéses miért van szükségük a kínai drónokra. Tán még én linkeltem valahová hogy felhúznak egy új páncélozott ( egyenlőre apc ősze szerelő üzemet is) Sztem fejlődnének ők de pénz az nagy úr pláne így. De kevés pénz kreativitást is szülhet. Egyébként egyes iparágakba nem e lenne érdemes beszállni ott?
 

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
751
2 016
93
A hortobágyi csata (ami voltaképpen érdekes elnevezés sokkal jobban illik rá az alföldi páncélos csata elnevezés)a német és magyar hadvezetés részéről nem szólt másról csak az erdélyi német és magyar hadseregek bekerítésének megakadályozásáról illetve,hogy a Tisza vonala mögött védelmi állásokat tudjanak felvenni.Meg sem fordult a fejükben,hogy Debrecenből vagy Nyíregyházából záróerődöt csináljanak mivel teljesen értelmetlen lett volna.És ha már meg lett említve ez a csata pár évvel ezelőtt nem gondoltam volna,hogy 76 évvel az alábbi fotó elkészülte után újra német gyártású nagymacskáink lesznek:)Amúgy pontosan ma jártam ezen a helyen ahol ez a fotó készült.

Német Panzer V "Párduc" harckocsik Debrecenben
20191008alfoldi-csata15.jpg
Én is mindig elmerengek a helyszínen amikor arra járok :)
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Sztalingradot elsősorban a Volga folyó lezárása miatt ostromolta, másod sorban azért, mert Törökország és Japán Sztalingrád elfoglalásához kötötte hadbalépését a németek oldalán.
Végezetül pedig a kaukázusi hadseregcsoport kimenekítése miatt rendelte el a 6.hds. végsőkig kitartását.
Alig csusszantak át Rosztovnál.

Hitler nem volt hülye, bármennyire is annak akarják beállítani (ok,a vége felé már megbomlott egy kicsit).
Az eredeti tervben Sztálingrád nem is szerepelt, mellékes volt stratégiailag, csak Hitler baromsága volt, hogy megosztotta aztán a seregeit két felé.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Szerintem nem feltétlenül. Értve ez alatt hogy tavaly lehetett olyan infokat olvasni a neten hogy kínai technika felé is nyitnának. Hülyeséget nem akarok írni de szó volt mbt (vt-2, vt-4, atgm, drónok és egyéb apróságok) Ebből a dron biznisz ami tán meg is valósult. Nem kérdéses miért van szükségük a kínai drónokra. Tán még én linkeltem valahová hogy felhúznak egy új páncélozott ( egyenlőre apc ősze szerelő üzemet is) Sztem fejlődnének ők de pénz az nagy úr pláne így. De kevés pénz kreativitást is szülhet. Egyébként egyes iparágakba nem e lenne érdemes beszállni ott?
.
 
W

Wilson

Guest
Sztalingradot elsősorban a Volga folyó lezárása miatt ostromolta, másod sorban azért, mert Törökország és Japán Sztalingrád elfoglalásához kötötte hadbalépését a németek oldalán.
Végezetül pedig a kaukázusi hadseregcsoport kimenekítése miatt rendelte el a 6.hds. végsőkig kitartását.
Alig csusszantak át Rosztovnál.

Hitler nem volt hülye, bármennyire is annak akarják beállítani (ok,a vége felé már megbomlott egy kicsit).


Hogy ne offoljuk szét ezt a topikot ezért a II világháborús topikban válaszoltam a hozzászólásodra:)
 
  • Tetszik
Reactions: borisz