AW129 Mangusta (AgustaWestland) / T-129 (TAI)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 416
44 029
113
Pakisztán most nem barátja az USÁ-nak?
Már inkább nem. Trump elég csúnyán nekik ment amiatt, hogy a tálibok és az al-kaida fegyveresek folyamatosan pakisztáni területen bujkálnak, és onnan kezdnek műveletekbe. A pakisztániak meg csak mímelik a fellépést ellenük.
Ráadásul mióta India intenzíven beruház amerikai haditechnikába, azóta fordultak a viszonyok...
De most tiltottak le 12db Viper leszállítását is Pakisztánnak. Amit inkább leraktároztak.
Ezek csak mellék szálak, a fő probléma Pakisztánnal az USA olvasatában, hogy Kínát választották nagy testvérnek, nem őket! A többi púder!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
Az új török rendőrségi helikopter...


The first delivery address of ATAK Phase-2, which was developed by increasing the localization rates...

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
The heavily armed and well-protected T129B ATAK might be the most potent police chopper since Blue Thunder...:rolleyes:


Turkish-Police-T129B-pilot.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed
W

Wilson

Guest
Az USA engedélyezi a török T129 ATAK harci helikopterek eladását a Fülöp-szigeteknek

8916803_original.jpg

A török csendőrségnek átadott első TAI T129 ATAK harci helikopter 2018 SSB

Több török tisztviselő, köztük Serdar Demir, a Török Repülőgépipari Vállalat (TAI) kommunikációs elnöke - 2021. május 17-én megerősítette, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma kiállította azokat a szükséges dokumentumokat és engedélyeket, hogy engedélyezhesse hat TAI gyártmányú, amerikai LHTEC T800-4A motorral felszerelt T129 ATAK harci helikopter szállítását a Fülöp-szigetekre.


Korábban az amerikai kormány megakadályozta, hogy Törökország engedélyt kapjon az LHTEC T800-4A motorok újrakivitelére, megakadályozva ezzel a török T129-es helikopterek harmadik országokba, különösen Pakisztánba és a Fülöp-szigetekre történő értékesítését. A T800-as sorozatú hajtóműveket az Egyesült Államokban a Rolls-Royce és a Honeywell közös vállalata, az LHTEC (Light Helicopter Turbine Engine Company) gyártja, és eredetileg az 1980-as és 1990-es évek fordulóján fejlesztették ki az amerikai Boeing-Sikorsky RAH-66 Comanche felderítő harci helikopterhez, amely nem került gyártásba (a programot végül 2004-ben zárták le). A sorozatgyártású helikopterek közül az LHTEC T800-as motorokat az AgustaWestland (Leonardo) Super Lynx 300 és AW159 Wildcat helikoptereken használják, de a fő megrendelőjük most a TAI T129 ATAK (az olasz AgustaWestland (Leonardo) A129 alapján készült) török harci helikopter.

2018 decemberében Delfin Lorenzana Fülöp-szigeteki nemzetvédelmi miniszter bejelentette, hogy nyolc török TAI T129 ATAK harci helikoptert vásárol a Fülöp-szigeteki légierő számára. Ugyanakkor valamivel korábban a T129-es helikopter első külföldi megrendelője Pakisztán volt, amely 2018 nyarán mintegy 1,5 milliárd dollár értékű szerződést írt alá Törökországgal 30 gép szállításáról. Mindkét szerződés azonban lehetetlenné vált, mivel az Egyesült Államok megtagadta a T129-es típusba épített amerikai LHTEC T800-4A motorok törökországi kiviteli engedélyének megadását. Ez egyfajta "büntetése" volt Törökországnak az Egyesült Államok részéről, amiért az S-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárolt Oroszországtól.

Most, az új washingtoni kormányzat alatt az amerikai fél láthatóan rugalmasabb politikát kezdett alkalmazni Törökországgal szemben, és végül az amerikai külügyminisztérium engedélyt adott hat T129-es helikopter motorjának szállítására a Fülöp-szigetekre. Ahhoz azonban, hogy Pakisztánnak sokkal nagyobb számú hajtóművet (legalább 60 hajtóművet 30 T129-es helikopterhez) lehessen szállítani, az amerikai kongresszus engedélyére lenne szükség, mivel az amerikai törvények előírják, hogy a kormánynak értesítenie kell a kongresszust a kereskedelmi forgalomba hozott védelmi termékekről, ha azok 25 millió dolláros vagy annál nagyobb értékű tengerentúli védelmi eladásokat jelentenek. Ebben az esetben azonban az amerikai kongresszusban uralkodó erős törökellenes hangulat miatt ez az engedélyezés továbbra is valószínűtlen.

A kiadvány szerint a török fél 2021 márciusában újabb hat hónappal meghosszabbította a pakisztáni T129-es szerződés hatálybalépésének időpontját, hogy továbbra is lobbizhasson a hajtóművek amerikai kiviteli engedélyének megszerzéséért. Török tisztviselők azonban úgy vélik, hogy az amerikai kongresszus jóváhagyásának megszerzése valószínűtlen a kétoldalú politikai feszültségek és a kongresszus R. Erdogan török elnökkel szembeni ellenségessége miatt.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 493
113
197654009_4595534673809232_7021504641053569449_n.jpg

E29yl1dVkA8mVIt

Total of 91 T129 Atak Helicopters will be delivered to the Turkish Land Forces (59 are confirmed and 32 are optional) and 27 will be delivered to the Ministry of Interior (24 are confirmed and 3 are optional).

Let's notice that 30 Atak helicopters have already been purchased for the Pakistan Air Force and 6 for the Philippine Air Force.