A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 152
33 486
113
;)

Csak tudod ez olyan mint a foci:), beszélhetünk arról, hogy miért nem jó a csatár vagy miért kevés (a Leo 2A7) de amíg nincs értelmes utánpótlás nevelés addig kár szidni a közép pályást ;) hogy béna és nem tudja megtartani a labdát!
A legjobb védekezés, nem, nem a támadás) hanem a népesség növekedés :hadonaszos:;) Egyelőre nem több leo kell, hanem gyerek! :)
Minden eggyes evvel amivel leszoritjak az elso gyermek szuletesenek evet /minel inkabb elorrehozzak./ annal hamarabb jon el a kovetkezo generacio gyerekvallalasa. Tehat egyre kozelebb kerul a tarsadalom ahhoz hogy eggyel tobb generacio eljen egyszerre
 
H

Hummen23

Guest
A politika náluk is dolgozik.
De a legfontosabb,hogy egy ilyen támadás után minimum gazdasági embargót kapnának,és összeomlana a gazdaságuk.Jelenleg semmilyen realitása egy ilyen oláh támadásnak.

A Magyarországi külföldi érdekeltségeket biztosan nem hagynák veszni. A németek nem engednék ezt (BMW, Mercedes, Audi, Bosch... ect) , az oroszoknak is jó apropó volna a fekete tengeren felvonulni. A törökök is mellénk állnának valamilyen módon, a lengyelek pedig még aznap itt volnának ütni a romulókat. A székelyek is lángra borítanák Erdélyt.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 152
33 486
113
"Ukrajna széthullása" és a medve erősödése nagyon nem lenne jó a NATO-nak és az EU-nak, így valószínűleg nem is fogják hagyni...! :)
Mar megtettek :D
Eunak hamarosan annyi marad hogy belemegy hogy eu tagalamok is elvesznek anmyit ukrajnatol amennyit csak tud. Ebbe mi a lengyelek es a romanok vagyunk erdekeltek elsosorban.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 412
46 248
113
Ebben az az érdekes, hogy nem új az ügy. Mégsem látom, hogy nagy ugrálás lenne itt azok között, akik sokallják a "vízfejet" - pedig szerintem ez egy olyan irány, ami arra hivatott, hogy csökkentse azt. :)

Ugye a @jogalappal lehozta ezt korábban a Közlönyben megjelentek szerint.
Akkor nem nagyon volt rá érkezésem, hogy átnézzem, meg annyi rövidítés volt benne, hogy azt hittem megőrülök mire nagyjából felfogtam.

A lényeg, hogy szerintem azzal hogy magasabb szintű szervezetek (dandárok) alá vonnak össze, szerveznek át alegységeket, azzal valamilyen szinten karcsúsitani lehet a vezetést, de legalább is szinten tartani, még akkor is, hogyha közben növelik is a beosztott állomány létszámát.
A HM LMVIK pontosan ezt szolgálja.
2 ezred fenntartása - ráadásul azonos városban, ráadásul egymással szoros együttműködésben működve - nem igazán rendelkezik értelemmel.
Leegyszerűsítve: lehet, hogy így 1 dandártábornokkal több lesz, viszont 2 ezredparancsnokkal kevesebb.
A TP (transformációs parancsnokság) esete hasonló lehet, de ott logikusan inkább a lényeg az lesz, hogy a kiképzéssel, és képzéssel kapcsolatos funkcióit egy parancsnokság alá vonják össze. Szerintem inkább a hatékonyabb működés lehet a fő szempont. Valamint, mivel a Transzformációs Parancsnokság elemei korábban közvetlenül a Honvéd Vezérkar alá tartoztak, szerintem a Székesfehérvári Parancsnokságnak is kisebb létszámot ígényel majd. Lehet ebben mondjuk olyan meggondolás is, hogy problémát okozott a költöztetés Fehérvárra, ezért kisebb az ellenállás amennyiben a budapesti MH alkalmazottak könnyebben mozdulnak Szentendre felé.
Különben a Parancsnokság neve is azt sugallja, hogy ez egy valamennyire ideiglenes szerveződés lesz, még ha nem is hagyomanyos idő léptékben.
Az MH TTP (Tartalékképző és Támogató Parancsnokság) létrehozásában is lehetett valami hasonló elv, de talán ott is lehet valamennyit spórolni egy-egy alegység alacsonyabb szintű besorolásával.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 152
33 486
113
5-8 evet josolok a "kaosznak" es eleri europat.
Ami szamunkra fontos maradjuk ki belolle de oldalra allas szempontjabol. De hasznaljuk ki a helyzetet es uj frontot nyitva egy nallunk gyengebb orszag egy reszet szerezzuk vissza + egy bizomyos meretu teruletet ahova kidobhatlyuk a ballasztot /letre kell hoznunk egy uj orszagot europaba ami vedofalkent us szolgal a kesobbiekben.../
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Nagyon szeretem ezt a fórumot és érdekesek a beszélgetések hogy ki a lehetséges ellenség, mekkora létszám kellene, miből mennyi (és mennyivel több) eszköz kellene, Sőt nagyon ritkán én magam is bedobom az elképzeléseimet. De az igazság az hogy az ellenség mi magunk vagyunk. Nem lesz itt semmi háború a szomszédokkal. Nyugati társadalmak a kihalás felé sodrodnak ( mi is és a szomszédaink, valamint egész Európa). NiNCS gyerek! 150 év múlva nem lesz itt mit megvédeni! Ennek a századnak a végére 4,5 millió magyart jósolnak, kb. minden európai ország feleződik ( hacsak nem pótolják migráncsokkal), de ezt meg tudjuk / sejtjük hogy ugyanúgy meghozza a társadalmi kulturális változást. Szóval, nem lesz itt egymással háború, mert igazából ( mégha ezt néha nem is gondoljuk) ugyanazok az értékeink és együtt megyünk mint európaiak a szakadék fele! Persze én is álmodozom, SAMP-T, Nasams, még 1-2 század Leo2A7 stb.. , Aztán ránézek a 2 kicsi gyerekemre és arra gondolok vajon mi vár rájuk!
Ugyanígy látom, ugyanígy érzek .... és valóban radikális váltás (pl. Ratkó korszak) nélkül itt nem lesz érdemi változás... a nyugati civilizációk már az önpusztítás útján vannak és büszkék is rá... remélem nem lesz későn az ébredés, de ahogy a körülöttem élők 80%-át nézem esély sincs, ja és a számok makacs tények.... Afrikát 2 mrd-re becsülik a század végére, ott ahol most nincs elég víz, étel, lehetőség.... ott is borzalmak lesznek, de ha 2-300 milla fekete a jobb élet reményében átcsónakázik hozzánk, akkor melyik tutyi-mutyi országocska állítja meg őket.... és ugye ez már most folyik....
Ez nem mehet így sokáig....
 

formosa1

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 575
978
113
Mar megtettek :D
Eunak hamarosan annyi marad hogy belemegy hogy eu tagalamok is elvesznek anmyit ukrajnatol amennyit csak tud. Ebbe mi a lengyelek es a romanok vagyunk erdekeltek elsosorban.
Nagyon nem...! - Az EU-nak kell Ukrajna mint olcsó munkaerő és mint későbbi piac. A NATO-nak meg kell, mint ütközőzóna, melybe 2 ország nem pofázhat bele. /- Mert szerintem a lengyelek nem akarnak 2 fronton határosak lenni a rühellt ruszkikkal...!/
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 152
33 486
113
Nagyon nem...! - Az EU-nak kell Ukrajna mint olcsó munkaerő és mint későbbi piac. A NATO-nak meg kell, mint ütközőzóna, melybe 2 ország nem pofázhat bele. /- Mert szerintem a lengyelek nem akarnak 2 fronton határosak lenni a rühellt ruszkikkal...!/
Ez igaz csak nem nagyon van valasztas.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 866
91 380
113
Gondolom, kesz vélemény :rolleyes:
Google ford.

Szerb katonai elemző: Románia uralja a régiót a légierő tekintetében
https://m.defenseromania.ro/analist...-ceea-ce-prive-te-for-ele-aeriene_604554.html

Szerbia fegyveres erõinek átfogó korszerûsítési folyamatát kívánja végrehajtani, többek között a katonai repülés területén.
Olyan összefüggésben, amelyben Aleksandar Vucic a szerb elnök a múlt hét végén kijelentette, hogy Belgrád folytatja a katonai felszerelések és az adományozási folyamatok korszerű felszereléssel való korszerűsítését, többek között a katonai repülés területén is, ezekről az akvizíciókról Milan Galovic, a Politika szerb kiadvány katonai elemzője beszélt. - a Vesti-Online.com által közzétett anyag .

Galovic úgy véli, hogy a légierő vonatkozásában Belgrádnak repülőgépekre van szüksége a földi levegő támogatásához és a szerb által üzemeltetett MiG-29 repülőgépek kiegészítéséhez.

E tekintetben a szakértő úgy véli, hogy Szerbia megvásárolhat amerikai A-10 Thunderbolt II vagy orosz Su-25 repülőgépeket. "A jugoszláv háborúk, majd a szíriai és ukrán konfliktusok tapasztalatai alapján az Su-25 lenne a legjobb választás Szerbiának" - mondta Galovic.

Hozzátette, hogy Szerbia a lakosok számával és az állam méretével arányban a régió legfontosabb fegyveres erõi közé tartozik. "Kivéve Romániát, amely sokkal nagyobb, és erősebb, jól felszerelt hadsereggel rendelkezik, amelyben a szovjet felszerelés és a modern nyugati katonai felszerelés technológiai keveréke van" - mondta Galovic, aki szerint a korszerűsített tartályok száma Szerbia az első a régióban.

Úgy véli, hogy a szerb hadsereg összehasonlítható Bulgária hadseregével, megjegyezve, hogy a bolgárok továbbra is függnek a szovjet katonai felszereléstől.



Románia uralja a régiót a légierő tekintetében


A légierő elemzésével a katonai szakértő elmondta, hogy olyan országok, mint Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia a NATO-ra támaszkodnak a légiközlekedés biztonsága érdekében, míg Horvátország repülése "aggodalomban van". Galovic véleménye szerint a horvát MiG-21 repülőgépek kimerítették erőforrásaikat, karbantartási, javítási és frissítési folyamatauk Ukrajnában lassú.

Horvátországot illetően Zágráb megpróbálta ezeket a repülőgépeket felváltani az Izraelből felújított F-16 repülőgépekre, de a vásárlás nem sikerült. Azonban az eszközök eladása érdekében Izraelnek meg kellett szereznie az amerikai oldal, a gyártó jóváhagyását, és Washington elégedetlen volt Izrael viselkedésével.

Így Galovic rámutat arra, hogy a légierő vonatkozásában Románia uralja a régiót, mert "F-16 repülőgépek tulajdonosa, és Izraeltel folytatott együttműködés alapján korszerűsítette MiG-21 repülőgépeit". A szerb szakértő utal a LanceR-re, amelyet az Aerostar Bacău izraeli Elbit társasággal együttműködésben építettek és korszerűsítettek.

Románia 12 F-16 repülőgépet üzemeltet, és további öt repülőgépet fog kapni.

Ebben a tekintetben emlékeztetünk arra, hogy Bulgária nyolc új F-16 repülőgép szállítására vonatkozó szerződést írt alá az USA-val, körülbelül 1,12 milliárd euróért. A hivatalos adatok szerint azonban az első négy F-16-as 2023-ban Szófia parancsnoksága alatt érkezik meg, majd a következő F-16-at 2024-ben szállítják Bulgáriába. Ezt az akvizíciót követően Szófia a MiG-29-et fogja eladni.

Galovici végül azt mondja, hogy Szerbia nagyon jól teljesített, amikor elfogadta a MiG-29 repülőgépek adományait Oroszországból és Fehéroroszországból, figyelembe véve, hogy a térség más országai mennyit fektetnek be a repülésbe. A szerbeknek adományozott repülőgépek legalább 2030-ig működnek.

OLVASSA FEL: Szerbia beruház a védelmi iparba. Szerződés a szerb fegyveres erők Lazar-3 8x8 páncélozott járművekkel való felruházásáról


A Sebia a katonai felszerelés szempontjából Kínán és különösen Oroszországon alapul



A szerb erők korszerűsítését a Opex360- on a francia is elemezte, akik nagyon helyesen mutatják rá, hogy Belgrád nagymértékben Kínára és Oroszországra támaszkodik a katonai felszerelések modernizálása és beszerzése szempontjából.

Emlékeztetünk arra, hogy a hónap elején a DefenseRomania bejelentette, hogy Szerbia CH-92A drónokat kapott Kínából. A kínai gyártó, a Kínai Repülőgép-aerodinamikai Akadémia szintén bejelentette, hogy technológiát fog átadni annak érdekében, hogy Szerbia elősegítse a PEGAZ 011 repülők fejlesztését.

Ugyanakkor ez év márciusában sikeresen befejeződött a Panţir-S1 légijármű-rakétarendszerek szállítása a Szerbia és Oroszország között a tavaly aláírt szerződés részeként. Panovir Galovicról azt mondja, hogy Szerbiának további négy vagy öt rendszerre van szüksége.

Májusban a szerb védelmi minisztérium bemutatta a Panţir-S1E légvédelmi rendszereket, amelyeket az Orosz Föderációtól vásárolt meg. Egy hónappal később Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és a szerb fegyveres erők vezérkari főnöke részt vett az M-84 fő harci tartály modernizált változatának bemutatásán.

A légijármű-rendszerekkel kapcsolatban Milánó Galovic szerb katonai szakértő úgy véli, hogy Buk közepes hatótávolságú rendszerei elegendőek Szerbia védelmére a következő két évtizedben, és arra a következtetésre jut, hogy az S-400 megvásárlása nemcsak geopolitikai reakciók és ár miatt reális, de az S-400 jellemzői miatt, amelyeket Szerbiánál sokkal nagyobb államok védelmére fejlesztettek ki.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 863
12 381
113
Gondolom, kesz vélemény :rolleyes:
Google ford.

Szerb katonai elemző: Románia uralja a régiót a légierő tekintetében
https://m.defenseromania.ro/analist...-ceea-ce-prive-te-for-ele-aeriene_604554.html

Szerbia fegyveres erõinek átfogó korszerûsítési folyamatát kívánja végrehajtani, többek között a katonai repülés területén.
Olyan összefüggésben, amelyben Aleksandar Vucic a szerb elnök a múlt hét végén kijelentette, hogy Belgrád folytatja a katonai felszerelések és az adományozási folyamatok korszerű felszereléssel való korszerűsítését, többek között a katonai repülés területén is, ezekről az akvizíciókról Milan Galovic, a Politika szerb kiadvány katonai elemzője beszélt. - a Vesti-Online.com által közzétett anyag .

Galovic úgy véli, hogy a légierő vonatkozásában Belgrádnak repülőgépekre van szüksége a földi levegő támogatásához és a szerb által üzemeltetett MiG-29 repülőgépek kiegészítéséhez.

E tekintetben a szakértő úgy véli, hogy Szerbia megvásárolhat amerikai A-10 Thunderbolt II vagy orosz Su-25 repülőgépeket. "A jugoszláv háborúk, majd a szíriai és ukrán konfliktusok tapasztalatai alapján az Su-25 lenne a legjobb választás Szerbiának" - mondta Galovic.

Hozzátette, hogy Szerbia a lakosok számával és az állam méretével arányban a régió legfontosabb fegyveres erõi közé tartozik. "Kivéve Romániát, amely sokkal nagyobb, és erősebb, jól felszerelt hadsereggel rendelkezik, amelyben a szovjet felszerelés és a modern nyugati katonai felszerelés technológiai keveréke van" - mondta Galovic, aki szerint a korszerűsített tartályok száma Szerbia az első a régióban.

Úgy véli, hogy a szerb hadsereg összehasonlítható Bulgária hadseregével, megjegyezve, hogy a bolgárok továbbra is függnek a szovjet katonai felszereléstől.



Románia uralja a régiót a légierő tekintetében


A légierő elemzésével a katonai szakértő elmondta, hogy olyan országok, mint Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia a NATO-ra támaszkodnak a légiközlekedés biztonsága érdekében, míg Horvátország repülése "aggodalomban van". Galovic véleménye szerint a horvát MiG-21 repülőgépek kimerítették erőforrásaikat, karbantartási, javítási és frissítési folyamatauk Ukrajnában lassú.

Horvátországot illetően Zágráb megpróbálta ezeket a repülőgépeket felváltani az Izraelből felújított F-16 repülőgépekre, de a vásárlás nem sikerült. Azonban az eszközök eladása érdekében Izraelnek meg kellett szereznie az amerikai oldal, a gyártó jóváhagyását, és Washington elégedetlen volt Izrael viselkedésével.

Így Galovic rámutat arra, hogy a légierő vonatkozásában Románia uralja a régiót, mert "F-16 repülőgépek tulajdonosa, és Izraeltel folytatott együttműködés alapján korszerűsítette MiG-21 repülőgépeit". A szerb szakértő utal a LanceR-re, amelyet az Aerostar Bacău izraeli Elbit társasággal együttműködésben építettek és korszerűsítettek.

Románia 12 F-16 repülőgépet üzemeltet, és további öt repülőgépet fog kapni.

Ebben a tekintetben emlékeztetünk arra, hogy Bulgária nyolc új F-16 repülőgép szállítására vonatkozó szerződést írt alá az USA-val, körülbelül 1,12 milliárd euróért. A hivatalos adatok szerint azonban az első négy F-16-as 2023-ban Szófia parancsnoksága alatt érkezik meg, majd a következő F-16-at 2024-ben szállítják Bulgáriába. Ezt az akvizíciót követően Szófia a MiG-29-et fogja eladni.

Galovici végül azt mondja, hogy Szerbia nagyon jól teljesített, amikor elfogadta a MiG-29 repülőgépek adományait Oroszországból és Fehéroroszországból, figyelembe véve, hogy a térség más országai mennyit fektetnek be a repülésbe. A szerbeknek adományozott repülőgépek legalább 2030-ig működnek.

OLVASSA FEL: Szerbia beruház a védelmi iparba. Szerződés a szerb fegyveres erők Lazar-3 8x8 páncélozott járművekkel való felruházásáról


A Sebia a katonai felszerelés szempontjából Kínán és különösen Oroszországon alapul



A szerb erők korszerűsítését a Opex360- on a francia is elemezte, akik nagyon helyesen mutatják rá, hogy Belgrád nagymértékben Kínára és Oroszországra támaszkodik a katonai felszerelések modernizálása és beszerzése szempontjából.

Emlékeztetünk arra, hogy a hónap elején a DefenseRomania bejelentette, hogy Szerbia CH-92A drónokat kapott Kínából. A kínai gyártó, a Kínai Repülőgép-aerodinamikai Akadémia szintén bejelentette, hogy technológiát fog átadni annak érdekében, hogy Szerbia elősegítse a PEGAZ 011 repülők fejlesztését.

Ugyanakkor ez év márciusában sikeresen befejeződött a Panţir-S1 légijármű-rakétarendszerek szállítása a Szerbia és Oroszország között a tavaly aláírt szerződés részeként. Panovir Galovicról azt mondja, hogy Szerbiának további négy vagy öt rendszerre van szüksége.

Májusban a szerb védelmi minisztérium bemutatta a Panţir-S1E légvédelmi rendszereket, amelyeket az Orosz Föderációtól vásárolt meg. Egy hónappal később Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és a szerb fegyveres erők vezérkari főnöke részt vett az M-84 fő harci tartály modernizált változatának bemutatásán.

A légijármű-rendszerekkel kapcsolatban Milánó Galovic szerb katonai szakértő úgy véli, hogy Buk közepes hatótávolságú rendszerei elegendőek Szerbia védelmére a következő két évtizedben, és arra a következtetésre jut, hogy az S-400 megvásárlása nemcsak geopolitikai reakciók és ár miatt reális, de az S-400 jellemzői miatt, amelyeket Szerbiánál sokkal nagyobb államok védelmére fejlesztettek ki.

Nem eleg tokos az elemzo ur hogy az ellenseg legierejet is megemlitse? :p:D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 014
73 511
113
"Megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani

2020. augusztus 2 -4 én 08:00 és 18:00 óra között Várpalotán a következő útvonalakon:

- Árpád utca- Sörház utca- Szent István út- Fehérvári út (8. sz. főút) - Kossuth út (várpalotai vasútállomás);
- Mandulás lakótelep- Szent István út- Fehérvári út (8. sz. főút) - Kossuth út (várpalotai vasútállomás);
- Bakonykúti- Tési út- Szent István út- Fehérvári út (8. sz. főút) - Kossuth út (várpalotai vasútállomás).

A hosszú járműszerelvényekből álló vontatmány, használatból kivont katonai technikai eszközöket szállít.
A forgalmasabb csomópontokon, katonai forgalomszabályzásra lehet számítani.

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ központparancsnoka kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai vontatmányokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását. A vontatmányok elején figyelmeztető jelzést használó járművek közlekednek.

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ állománya a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

A lakosság megértését és türelmét köszönjük!"
 
  • Tetszik
Reactions: borisz and Blitz97
K

kamm

Guest
"Ukrajna széthullása" és a medve erősödése nagyon nem lenne jó a NATO-nak és az EU-nak, így valószínűleg nem is fogják hagyni...! :)

Miert, mit csinal az EU? Rajzolnak nekik mondjuk $500M kölcsönt? :rolleyes:
A NATO végképp értelmetlen, annak semmi köze ahhoz, ha egy ország gazdaságilag osszeomlik.
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó
K

kamm

Guest
Nem eleg tokos az elemzo ur hogy az ellenseg legierejet is megemlitse? :p:D

O a Balkanrol beszel, amugy eleg sok hülyeséget. A kedvencem az, ahhol ez a szerencsetlen balfek a "modernizalt" roman MiG-21 élteti avagy hogy nekik szerbeknek a legjobb - milyen meglepő! - az orosz Szu-25 lenne, egy lassan otveneves gép... megnyugtato olvasni, hogy fogalmatlan koklerek mashol is megszolalnak, mint "biztonsagi szakertok", nemcsak Magyarországon. :D
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
Gondolom, kesz vélemény :rolleyes:
Google ford.

Szerb katonai elemző: Románia uralja a régiót a légierő tekintetében
https://m.defenseromania.ro/analist...-ceea-ce-prive-te-for-ele-aeriene_604554.html

Szerbia fegyveres erõinek átfogó korszerûsítési folyamatát kívánja végrehajtani, többek között a katonai repülés területén.
Olyan összefüggésben, amelyben Aleksandar Vucic a szerb elnök a múlt hét végén kijelentette, hogy Belgrád folytatja a katonai felszerelések és az adományozási folyamatok korszerű felszereléssel való korszerűsítését, többek között a katonai repülés területén is, ezekről az akvizíciókról Milan Galovic, a Politika szerb kiadvány katonai elemzője beszélt. - a Vesti-Online.com által közzétett anyag .

Galovic úgy véli, hogy a légierő vonatkozásában Belgrádnak repülőgépekre van szüksége a földi levegő támogatásához és a szerb által üzemeltetett MiG-29 repülőgépek kiegészítéséhez.

E tekintetben a szakértő úgy véli, hogy Szerbia megvásárolhat amerikai A-10 Thunderbolt II vagy orosz Su-25 repülőgépeket. "A jugoszláv háborúk, majd a szíriai és ukrán konfliktusok tapasztalatai alapján az Su-25 lenne a legjobb választás Szerbiának" - mondta Galovic.

Hozzátette, hogy Szerbia a lakosok számával és az állam méretével arányban a régió legfontosabb fegyveres erõi közé tartozik. "Kivéve Romániát, amely sokkal nagyobb, és erősebb, jól felszerelt hadsereggel rendelkezik, amelyben a szovjet felszerelés és a modern nyugati katonai felszerelés technológiai keveréke van" - mondta Galovic, aki szerint a korszerűsített tartályok száma Szerbia az első a régióban.

Úgy véli, hogy a szerb hadsereg összehasonlítható Bulgária hadseregével, megjegyezve, hogy a bolgárok továbbra is függnek a szovjet katonai felszereléstől.



Románia uralja a régiót a légierő tekintetében


A légierő elemzésével a katonai szakértő elmondta, hogy olyan országok, mint Szlovénia, Montenegró, Észak-Macedónia és Albánia a NATO-ra támaszkodnak a légiközlekedés biztonsága érdekében, míg Horvátország repülése "aggodalomban van". Galovic véleménye szerint a horvát MiG-21 repülőgépek kimerítették erőforrásaikat, karbantartási, javítási és frissítési folyamatauk Ukrajnában lassú.

Horvátországot illetően Zágráb megpróbálta ezeket a repülőgépeket felváltani az Izraelből felújított F-16 repülőgépekre, de a vásárlás nem sikerült. Azonban az eszközök eladása érdekében Izraelnek meg kellett szereznie az amerikai oldal, a gyártó jóváhagyását, és Washington elégedetlen volt Izrael viselkedésével.

Így Galovic rámutat arra, hogy a légierő vonatkozásában Románia uralja a régiót, mert "F-16 repülőgépek tulajdonosa, és Izraeltel folytatott együttműködés alapján korszerűsítette MiG-21 repülőgépeit". A szerb szakértő utal a LanceR-re, amelyet az Aerostar Bacău izraeli Elbit társasággal együttműködésben építettek és korszerűsítettek.

Románia 12 F-16 repülőgépet üzemeltet, és további öt repülőgépet fog kapni.

Ebben a tekintetben emlékeztetünk arra, hogy Bulgária nyolc új F-16 repülőgép szállítására vonatkozó szerződést írt alá az USA-val, körülbelül 1,12 milliárd euróért. A hivatalos adatok szerint azonban az első négy F-16-as 2023-ban Szófia parancsnoksága alatt érkezik meg, majd a következő F-16-at 2024-ben szállítják Bulgáriába. Ezt az akvizíciót követően Szófia a MiG-29-et fogja eladni.

Galovici végül azt mondja, hogy Szerbia nagyon jól teljesített, amikor elfogadta a MiG-29 repülőgépek adományait Oroszországból és Fehéroroszországból, figyelembe véve, hogy a térség más országai mennyit fektetnek be a repülésbe. A szerbeknek adományozott repülőgépek legalább 2030-ig működnek.

OLVASSA FEL: Szerbia beruház a védelmi iparba. Szerződés a szerb fegyveres erők Lazar-3 8x8 páncélozott járművekkel való felruházásáról


A Sebia a katonai felszerelés szempontjából Kínán és különösen Oroszországon alapul



A szerb erők korszerűsítését a Opex360- on a francia is elemezte, akik nagyon helyesen mutatják rá, hogy Belgrád nagymértékben Kínára és Oroszországra támaszkodik a katonai felszerelések modernizálása és beszerzése szempontjából.

Emlékeztetünk arra, hogy a hónap elején a DefenseRomania bejelentette, hogy Szerbia CH-92A drónokat kapott Kínából. A kínai gyártó, a Kínai Repülőgép-aerodinamikai Akadémia szintén bejelentette, hogy technológiát fog átadni annak érdekében, hogy Szerbia elősegítse a PEGAZ 011 repülők fejlesztését.

Ugyanakkor ez év márciusában sikeresen befejeződött a Panţir-S1 légijármű-rakétarendszerek szállítása a Szerbia és Oroszország között a tavaly aláírt szerződés részeként. Panovir Galovicról azt mondja, hogy Szerbiának további négy vagy öt rendszerre van szüksége.

Májusban a szerb védelmi minisztérium bemutatta a Panţir-S1E légvédelmi rendszereket, amelyeket az Orosz Föderációtól vásárolt meg. Egy hónappal később Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter és a szerb fegyveres erők vezérkari főnöke részt vett az M-84 fő harci tartály modernizált változatának bemutatásán.

A légijármű-rendszerekkel kapcsolatban Milánó Galovic szerb katonai szakértő úgy véli, hogy Buk közepes hatótávolságú rendszerei elegendőek Szerbia védelmére a következő két évtizedben, és arra a következtetésre jut, hogy az S-400 megvásárlása nemcsak geopolitikai reakciók és ár miatt reális, de az S-400 jellemzői miatt, amelyeket Szerbiánál sokkal nagyobb államok védelmére fejlesztettek ki.
Sztem Szerbia akkor járna a legjobban ha "használt" mig-29 es esetleg mig-35 helyett legalább 14-16 gripen-e vagy modernizált gripent lizingelne. Su-25 max a hegyvidéki albánok kergetésénél lesz jó. Az is csak addig amíg komolyabb manpads-ra szert nem tesznek a régi elspájzoltak helyett.