[HUN] Leopard 2

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Max annyit még ha kiforja magát a tartalékos rendszer azt felhozni dandár szintre. Bőven elég lenne a jelenlegi dandárok feltöltve plusz a tartalékos dandár. Feltéve ha egyszer dandár lesz belöle.
Mit hozzunk fel dandár szintre, ha raj sincs? Úgy értem, hogy gyalogosdandár? Ugye!
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
A Zrínyibe azért komplett hálózatépítés is beletartozik, helikopterekkel, légtérvédelmi fejlesztésekkel. ENnek a költsége az nem kell hogy kétszereződjön csak mert kétszer annyi tankot, ifv-t álmodok, egy részét már megint olcsóbban.
Mindenképpen költségnövekedéssel jár, ha dupla, tripla annyi hálózati elem rohangál a rendszerben. A központok hardvereinek is megvannak a fizikai határai. Nagyobb hálózat nagyobb infrastruktúrát igényel. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen felhasználó szám specifikus rendszer esetén a kiszolgáló szoftver fejlesztői általában userre adnak árat. Azaz annyi licence-re van szükség, amennyi maximálisan csatlakozhat (Kb. mint a Windows licence-ek esetén). Továbbá maguk a szerverek is le vannak korlátozva a kiszolgált userek számában. Értsd: Pl. a Microsoft szervereinek más ára van (exhas) 10 és 100 közötti kliensre, és 100-1000 közötti kliensre.
Továbbá a több szárazföldi csapat nagyobb mennyiségű helikoptert is igényel. Pl. ha mi is be akarjuk vezetni az amerikai mintájú medevac. rendszert, akkor több ember több lehetséges sebesültet jelent, amire nagyobb helikopter flottát kell fenntartani. De ugyan ez érvényes a légi szállítási kapacitásra is (utánpótlás, lőszer, stb.).
És végül - de nem utolsó sorban - a több csapat több csapatlégvédelmet is jelent. Ugyan lehet, hogy közepes és nagy hatótávolságú védelmi rendszerből nem kell extra, azonban a SHORAD, VSHORAD, és CRAM rendszerekből biztosan kell a + csapatoknak is.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 077
10 698
113
Ezt írtam. De nem kell dupla ennyi objektum. Azok megvannak. Új épületek kellenek, esetleg egy új tüzér ezred Hajmáskérre sorozatvetokkel. A három lövészdandár helye adott, ott voltak korábban is. Tata, Debrecen, Hódmezővásárhely. Akkor is, ha Nyíregyházán és Hadházon lenne egy-egy glz.

Én továbbra is tartom, hogy kell valami a Dél-Dunántúlra. Van három megye, ahol kb. csak megdögleni érdemes.


Technika. A technológia az kb. eljárás. :D

Max annyit még ha kiforja magát a tartalékos rendszer azt felhozni dandár szintre. Bőven elég lenne a jelenlegi dandárok feltöltve plusz a tartalékos dandár. Feltéve ha egyszer dandár lesz belöle.

Két dandárral sok vizet még nem zavarnánk. Ha viszont úgy gondolod, hogy Debrecen és H.m.vásárhely külün-külön dd. akkor más a leányzó fekvése. Főleg, ha lenne legalább 120-as aknavető és saját légvédelem.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 489
14 279
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
Igazából ha jövőre tör ki a balhé, akkor éppúgy nem lenne A5-ből sem harckész alegységed meg semmid se. Szóval ez a mostakarommostakarom!!!!!! nem éppen reális, későn kezdtük de nem azért van 10+ évre szétszórva az egész, mert kurvára ráérünk hanem mert exponenciális anyagi ráfordítás nélkül nem lehet rajta gyorsítani és akkor is max 1-2 évet nyersz. Mert fizikai képtelenség illetve az új eszközökre való kiképzés nem 2 nap.

Szóval igazából 2023-ig a mostani technika lesz a mérvadó Carl Gustav-al kiegészítve esetleg a könnyű helik.
+kebabos kocsik. :D
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
- Ha mi vettünk a 44 Leohoz mindenféle szimulátort, logisztikai felszerelést, oktató eszközöket, akkor a következő 44-hez már ezek nem, vagy csak kis mennyiségben kellenek. A helikoptereknél ugyanez a helyzet.
Az elejével egyetértek, de a helikoptereket az előbb részleteztem. Mondjuk nekem van azért olyan érzésem, hogy nem fogunk ennyinél megállni a helikoptereknél.

- Egy amcsi hadosztály 22-25 ezer fővel, több száz páncélossal, sok tucat harci és szállítóhelikopterrel, tüzérséggel négy-öt tábornok, egy tucat ezredes által van vezetve.
Igen, mert neki nem kell az alább felsoroltakkal foglalkoznia.

- MHP ből, BHK-ból, BTKK-ból, GAVIK-ból, HFKNYP-ből, BHD ből nem kellene kétszer annyi, a logisztikai szervezetek mérete sem kellene, hogy duplázódjon, elég lenne csak a végrehajtói szinten.
Miért ne kéne nagyobb logisztikai háttér?
Komolyan kimondod a szádon hogy a helyzetünkben az A5 egy másodvonalas technika?
Nem érted meg, hogy NINCS már elérhető Leopard A5-A6 harckocsi? Maximum A4.
Ezt írtam. De nem kell dupla ennyi objektum. Azok megvannak. Új épületek kellenek, esetleg egy új tüzér ezred Hajmáskérre sorozatvetokkel. A három lövészdandár helye adott, ott voltak korábban is. Tata, Debrecen, Hódmezővásárhely. Akkor is, ha Nyíregyházán és Hadházon lenne egy-egy glz.
Az biztos, hogy lenne értelme annak, amit leírtál, de szerintem per pillanat a 3 dandáros rendszerbe a Különleges Rendeltetésű Dandárt kell értenünk.
Az a gond, hogy Nyíregyen komplett új laktanya kellene, mivel a régit teljesen felszámolták - tudtommal. A helyén már valami lakópark van.
Ha már 3 dandár, akkor a debreceni 1 zl.-hoz Miskolcra és Nyíregyre lehetne 1-1 lövészzászlóaljat létrehozni (A miskolci nem tradícionális, de a környékről biztosan könnyen összejönne a toborzás). Hadház meg megkaphatná a szügséges hk./tűztámogató zászlóaljat.
Ezzel együtt nekem van egy olyan érzésem, hogy Kaposvár és környéke is fog még lövészeket kapni. Továbbra sem értem, hogy miért kell a Logisztikai Ezrednek minden harcoló alakulattól távol, ráadásul a 2 új logisztikai központtól is minimum 1,5-2 óra kocsiútra lennie. A tüzérezredes ötleted meg én már lestipistopiztam... :p:D
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 448
113
Két dandárral sok vizet még nem zavarnánk. Ha viszont úgy gondolod, hogy Debrecen és H.m.vásárhely külün-külön dd. akkor más a leányzó fekvése. Főleg, ha lenne legalább 120-as aknavető és saját légvédelem.
Az biztos, hogyha létre lesz hozva még egy dandár, akkor a legegyszerűbb a debreceni és hódmezővásárhelyi alakulatokat szétbontani.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Korábban volt ott két laktanya is. Reméltem az egyiket újra nyitották.
A Vayi és a Báthory a Tiszavasvári úton már rég ökormányzat túlajdonban van. Max a Báthory helyén a családsegítő kozpont mellett lehetne nyitni valamit. Pl honvédelmi sportszövetség bevonásával valamint polgárvédelem bevonásával. Na hagyom is képzelgést.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Én továbbra is tartom, hogy kell valami a Dél-Dunántúlra. Van három megye, ahol kb. csak megdögleni érdemes.



Technika. A technológia az kb. eljárás. :D



Két dandárral sok vizet még nem zavarnánk. Ha viszont úgy gondolod, hogy Debrecen és H.m.vásárhely külün-külön dd. akkor más a leányzó fekvése. Főleg, ha lenne legalább 120-as aknavető és saját légvédelem.
Két 2 glz szóba jöhetne? Egy Zalaegerszegre egy Pécsre? Ha viszont csak egy helyre tennéd már megint ott tartannál hogy nem lépnél előrébb. Egyébként osztom a felvetést.
 

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Az elejével egyetértek, de a helikoptereket az előbb részleteztem. Mondjuk nekem van azért olyan érzésem, hogy nem fogunk ennyinél megállni a helikoptereknél.


Igen, mert neki nem kell az alább felsoroltakkal foglalkoznia.


Miért ne kéne nagyobb logisztikai háttér?

Nem érted meg, hogy NINCS már elérhető Leopard A5-A6 harckocsi? Maximum A4.

Az biztos, hogy lenne értelme annak, amit leírtál, de szerintem per pillanat a 3 dandáros rendszerbe a Különleges Rendeltetésű Dandárt kell értenünk.
Az a gond, hogy Nyíregyen komplett új laktanya kellene, mivel a régit teljesen felszámolták - tudtommal. A helyén már valami lakópark van.
Ha már 3 dandár, akkor a debreceni 1 zl.-hoz Miskolcra és Nyíregyre lehetne 1-1 lövészzászlóaljat létrehozni (A miskolci nem tradícionális, de a környékről biztosan könnyen összejönne a toborzás). Hadház meg megkaphatná a szügséges hk./tűztámogató zászlóaljat.
Ezzel együtt nekem van egy olyan érzésem, hogy Kaposvár és környéke is fog még lövészeket kapni. Továbbra sem értem, hogy miért kell a Logisztikai Ezrednek minden harcoló alakulattól távol, ráadásul a 2 új logisztikai központtól is minimum 1,5-2 óra kocsiútra lennie. A tüzérezredes ötleted meg én már lestipistopiztam... :p:D
Amire te gondolsz az a volt Demo laktanya.
Visszatérve. Sztem előbb legyenek rendbe a mostani dandárok. Utánna ráérünk filozofálni :)
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 360
113
Az 1 nehéz, 1 közepes és 1 könnyű dandár helyett:

3 hadosztály, hadosztályonként 1-1 nehéz dandárral, 1-1 légi szállítású zászlóaljjal, 1-1 légvédelmi ezreddel vagy dandárral és 1-1 tartalékos könnyű dandárral.
mi a... gyerekek a drog rossz, feltudod fogni Te azt hogy az mennyi pénz? felfegyverezni, ellátni és főleg fenntartni annyi embert és annyi vasat? hogy ez mennyi pénz és ember? 3 légizászlóalj??? nagyon nem e világi ötlet, se pénzben se embererőben se megvalósíthatóságban
A gdp 10 vagy 15%-át akarod haderőre költeni?
túlzás az azért, nekem a 7-8% reálisabb a 3 hadosztályt pénzelni de akkor is, ember nuku, ezt a 3 jövőbeli dandárt sem tudjuk feltölteni rendesen , nemhogy majd egyetlen hadosztályt is
30 ezer fő + a tartalékosok.
Ez azért nem egy lehetetlen kategória.
melyik világban lenne 3 hadosztály+ egyéb egységek+ tartalákosok 30k ember + tarcsisok? ami hadosztály 22-25.000 ember között van
Két 2 glz szóba jöhetne? Egy Zalaegerszegre egy Pécsre? Ha viszont csak egy helyre tennéd már megint ott tartannál hogy nem lépnél előrébb. Egyébként osztom a felvetést.
egerszegre meg szombathely jobban hangzik, pécsre én inkább a reptér miatt vmi műszaki/logisztikai egységet raknék , esetleg reptérfejlesztés.
Ha elolvastad volna a hozzászólásokat a topikhoz, amibe te is belebeszélsz, nem tetted volna fel ezt a nagyon felesleges kérdést ezzel a nagyon felesleges gőggel. Szóval olvassál...
attól még nem járnánk jobban, mondom kb ennyi erővel az amiktól is kunyerálhatnánk urán nélküli M1-et , ugyanott lennénk ami hasznosságot illeti, az A7+ volt a tökéletes választás, VÉGRE eljutottunk oda hogy van pénz ÉS a szakmát is megkérdezik hogy mi lenne a fasza
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and Centurio