A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 457
23 921
113
Árban a K2 a legjobb. Omán 886 millió USD-t vásárolt 76 db-ot 2018-ban. Nem értem ezt a világvége mentalitást. Amerika is messze van. Amúgy tavaly Dél-Korea volt a legnagyobb beruházó hazánkban. Nagyon jónak tűnnek a koreaiak harckocsiban, gyalogsági harcjárműben, önjáró tüzérségben.
Hát a k2 pofás gép, de egy 1500 pacis motort nem tudnak bele már nagyon sok ideje összerakni, hogy kiváltsák a német mtu-t.
A gyártó a saját maga által belerakott 120mm-es K2 lövegre max lőtávra 2,5km ad meg
http://en.hyundai-wia.com/business/defense_ground_02.asp
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 850
12 350
113

Hat ha meg a "szakerto" tagok is kepesek osszeveszni akkor nem latom ertelmet oldalakon meg oldalakon keresztul halaszni azt a keveske ertekes infot a hulyesegek kozott. Ezert van az ignore, idot sportolok meg magamnak, nem azert hogy ne kelljen hulyesegre valaszolnom.
 
K

kamm

Guest
Vannak állomanykategóriák és rendfokozatok.
Allomanykategória a legenységi,altiszti,tiszti és a tábornoki.
A legénysegi legénységi állomanykategóriába tartoznak a tisztesek (őrvezető,tizedes,szakaszvezető) és a rendfokozattal nem rendelkezők azaz a közkatonák.Az altiszti állomanykategóriába tartozik az őrmester,törzsőrmester,főtörzsőrmester,zászlós, törzszaszlós és a főtörzszászlós.Az altiszti állomanykategórián belül külön meg vannak különböztetve a zászlósok.A tiszti állomanykategóriába tartozik a hadnagy,főhadnagy, százados,őrnagy, alezredes és az ezredes.A tisztek közt is megkülönböztetik a főtiszteket(az utolsó 3 a felsorolásban).A tábornoki állománykategória a dandártábornok,vezérőrnagy,altábornagy és a vezérezredes.

Plusz anno a Cinege, de o eloszor alezredesbol lett egybol altabornagy, majd magat leptette elo hadseregtabornokka. Igaz, arrol vegul 1989 korul lemondott, halalos volt az egesz pali. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 277
76 850
113
Mindig is volt illetve mindig is lesz "rendfokozat nélküli" katona. Ugye ezek akiknek leegyszerűsítve semmilyen csillaguk nincs. Ugye a rendfokozat más szóval rang. A magyarban használjuk ezt a szót más tekintetben is - mint pl. "rangos esemény" stb. Ugye ez alatt sem értjük oda a "legalja" dolgokat ...

Igen, ez okozhat esetleg zavart. Ugye - mi a rangja XY -nak? Erre a kérdésre lehet az a helyes válasz, hogy "rendfokozat nélküli".

Mondjuk ma a profi hadseregbe felszerelsz és megkapod az állománycsoportjának (a "rendfokozat nélküliek") megfelelő első első rendfokozatát - ez a "rendfokozat nélküli" lesz.

További érdekesség, hogy a "rendfokozat nélkülit" (pont azért, mert nincs rangja) se nem kinevezik - se nem előléptetik. Az csak úgy "lesz" valaki. Az összes többi rendfokozatra érvényesek az alábbiak:

- az állománycsoportjának első rendfokozatába mindenkit "kineveznek" (őrvezetővé, őrmesterré, hadnaggyá - illetve ha summa cum laude végzi a fősulit, akkor főhadnaggyá, őrnagy illetve vezérőrnaggyá),
- minden ezen kívüli rendfokozat előremenetel esetén: "előléptetik".

Ami érdekes, hogy egy ideje az altiszteket és tiszthelyetteseket nem bontják ketté. Így például mondjuk főtörzsőrmesterből zászlóssá avanzsálódik valaki, akkor azt előléptetik és nem kinevezik ...

Ez alól van egy érdekes kivétel, ha posztomusz "rendfokozat növelés" (pl. hadnaggyá) történik, akkor az is minden esetben "előléptetés" lesz - és nem "kinevezés" ...

Azért van itt is kavar rendesen.
 
K

kamm

Guest
Hat ha meg a "szakerto" tagok is kepesek osszeveszni akkor nem latom ertelmet oldalakon meg oldalakon keresztul halaszni azt a keveske ertekes infot a hulyesegek kozott. Ezert van az ignore, idot sportolok meg magamnak, nem azert hogy ne kelljen hulyesegre valaszolnom.

O, en sosem allitanam, hogy 'szagerto' lennek, en csak idegesitoen logikus szoktam lenni. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 277
76 850
113
Akkor ezt úgy gondolom megbeszéltük ...

Rangja katonának nincs.Nincs olyan,hogy tiszthelyettes az a zászlóas,törzszaszlós, főtörzszaszlós az altiszt meg őrmester,tőrzsőrmester,főtörzsőrmester.
Amit régen tiszthelyettesnek hívtak annak ma már altiszt a neve.Nem létezik tiszthelyettes már vagy 10 éve.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Ez főleg annak tükrében érdekes, hogy közös légtérfelügyeleti szerződést kívánunk velük alairni...

A békesség a legfontosabb velük, mert az ukránnal és a románnal lehetetlen kibékülni, és így is nagy falat bármelyikük, nem kell még egy ellenség.

Ha meg egy elméleti konfliktust elemzünk akkor meg 120-150km széles az országuk, a fontosabb városok, és katonai támaszpontok meg 80km-en belül vannak a jelenlegi határainkhoz, így lényegében tüzérséggel belőhető az egész, ha mondjuk a legvédelem miatt nem tudnánk vadászgépeket használni.
De mindez kutyagumit nem számít, mert a nagyhatalmi politika úgyis keresztülhúzhatja az egészet és az nyerne akit az a bizonyos erősebb kutya szeretne.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 482
113
A löveg volt a Leo legfőbb előnye.Azóta mindkét tipus sokat fejlődőtt.
Merkava bizonyos szempontbol szerintem az igényeinknek leginkább megfelelő tipus.Mindezt mondom úgy,hogy a német-lengyel sikságon a két másik tipus simán felülmúlná klasszikus manőverharcban.Viszont a hibridháború körülményeinek legjobban megfelelő tipus.Nagyon jol védett (persze kilőhetetlen hk nincs).Az a hátsó tér meg sokféle feladatra alkalmassá teszi.Ez a korai 105milis változatokra mégjobban igaz,mert az a szabvány lőszerkiszabatát nem ott hordta (bár erről megoszlanak a vélemények,én meg nem voltam egybe se)."62db-os normál kiszabatát a torony hátuljában és a teszt két oldalán robbanázbiztos tárolokban hordta.A hátsó részben plusz 23 lőszer helyezhető.Igy a maximális lőszerkészlet 85db lehet.A hátsó rész felhasználható lövészek szállitására,sebesültszállitásra,plusz berendezések behelyezésével parancsnoki vezetési pont kialakitására".Kb ezt irták róla anno,Főleg a plusz berendezések elhelyezhetősége manapság igen fontos.De a többi is.Bár közben a 120milis lőszer helyigénye miatt már a szabvány lőszerkiszabat jórésze is bekerűlt abba a hátsó térbe.Nameg mert a pánzélozás is más lett.Különben a Merkava teste oldalrol is kazamata páncélzatú a végéig.A hátsó ajtórol vannak képek a mai IV-es változatról,hogy milyen marha vastag.Oldalról alighanem a legvédettebb.Oldalról külőnben meg minden hk kilőhető sabottal.Lassabb mint a másik kettő,De egyáltalán nem rossz terepjáró.A mai változatnak ugyanúgy 1500lovas motorja van,mint azoknak,miközben jóval könnyebb náluk.
Ami szerintem a legfontosabb,hogy a kialakitása jol megfelel a hibridháború körülményeinek.
De mindezek ellenére se rendszeresiteném most már a Leo mellé.Inkább a Lynxet választanám IFV alaptipusnak,és az annak bázisán igért hk változatot alkalmaznám gyalogsági kisérő szerepben-ha megfelelőnek bizonyul a próbán.

A testnek oldalról nem lehet kazamata páncélzata, mert ahhoz nem elég széles.

A Merkava felépítését senki nem vette át (a Marder-ből készült TAM vagy a CV90-120 nem számít) nyilván nem véletlenül.

Mivel elől van a motor, ezért elől kevésbé lehet páncélozni a testet.

A hátsó rész is csak vészhelyzetben alkalmas emberek szállítására, olyan kicsi ott a hely.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 950
30 822
113
Minden használatban lévő Abrams urános.Ezalól a most kivont TGY harckocsik kivételek,de azokat ugye most vonták ki. A 80-as evek közepe óta gyártják uránnal a harckocsijaikat.
M1A1 változattal jelent meg az urán páncél,de nem minden M1A1 uránpáncélos.
Mivel jelenleg a hk állományuk fele porosodik/rozsdásodik "tartós tárolásban",valószinű,hogy az urán páncélzatú/késóbbi gyártásuak vannak használatban.De folyamatos a reaktiválás,ha lassú ütemben is.Az újáépitett/modernizált nem uránpáncélos változatok kapnak páncélkorszerűsitést,de az titkos,hogy milyet.Úgyhirlik,nem urántartalmú páncélt.Dehogy végül is milyet,azt megtartják maguknak.Mindenesetre a 91es háború után a nem urános M1A1 változatok is megkapták az uránpáncél elemeket,lehet,hogy a most reaktiváltak is azt kapnak.De wolfram és kerámia elemekkel is el lehet érni ugyan azt a védettséget,csak drágábban.Uránt az olcsóbb volta miatt használták.
A legújabb modernizációi tartalmaznak modern páncélkiegészitést,igenjó harcelektronikát,növelt nyomásértékű löveget,és Trophy APS-t.Tehát kb ugyan azt,mint a Leo2A7.Zsidókhoz hasonlóan ők is feleslegesnek tartják a hosszabb csövű löveget.(alighanem valójában nem tartanak egy oroszokkal vivott háborútol,sem az Armata középtávon való elterjedésétől.T90hez meg elég a mostani).De beépithető a hosszabb csövű löveg.
Ha kapnánk egy olyan ajánlatott,hogy jelképes áron átadnak egy dd-nyi mennyiséget,csak a mostani legjobb szintre való modernizációt kell kifizetni,hát én simán elfogadnám.Az utolsó ilyen ujáépitési ár amit olvastam,2milka volt,rozsdás M1-ből kistafirungozott M1A2SEP szintre.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
914
2 269
93
1. Szerződéses katona leszel: kozkatonakent kezdesz, es szepen haladsz elore rengeteg minden fuggvenyeben. Elmehetsz acelkocka kepzesre is de akar anelkul, szerzodeseskent is valhat beloled altiszt vagy tiszt de ezt nem tudom pontosan hogy megy, gondolom kiemelkedo szolgalat utan.
2. Elvegzed az acelkockat: altiszt leszel, ormesterkent kezdesz.
3. Elvegzed a kozszolgalatit es tisztkent kezdesz, mint hadnagy.
4. Ömt, ött(?): vegzettseg szerint kapod a rangot, ez regen is igy volt a tartalekosoknal de ennek en magam abszolut nem latom ertelmet, van egy akarmilyen diplomad es maris hadnagy, fohadnagy vagy, tenyleg nem tudom mire jo ez, ok maguk is tudjak hogy ez csak nevleges rendfokozat es nem is tesznek ugy mintha tisztek lennenek, csak akkor minek az egesz?
5. Söt: szinten kozkatonakent kezdesz.

Ha mashogy van valami javitsatok.
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
50 db modernizált TR-85 M1 rende



A román hadseregnek jelenleg van 50db TR-85 M1(ami a T55 románok által modernizált változata) ezeknek durván 2/3 van bevethető állapotban ezeket viszik mindenhova lásd hadgyakorlatok a korszerű harceszközeik közül számunkra a Himars jelenthet gondot illetve a spike-k de kb ennyi a tüzérségi eszközök hadrafoghatósága a béka segge alatt van,a páncélozott eszközök közzül a 99 db Spike-l ellátott MLI-84 és 31 db Patria jelent ütőképes erőt de hozzá teszem a román katonai oldalak szerint a 99 db MLI-84 hadrafoghatósága kb 50% körül van az elégtelen karbantartás következtében aminek elsősorban a pénzhiány az oka.A románok nem indulnak meg sehova nincs mivel és nincs miből,épp legutóbb cikkeztek arról,hogy nem nagyon lesz pénz a hadsereg tervezett ütemű modernizálására a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt,ráadásul bevállalták a haditengerészetük modernizálását is és ugye még ott vannak a Patriotok is azokat sem diszkontáron kapták.A román légierőröl meg csak annyit,hogy idén márciusban,az ősöreg Mig-21 kellet légirendészkedniük mert 4 év alatt sem sikerült a Portugáloktól vásárolt öreg F-16-t rendszeresíteniük,Csak egy példa mennyire nincs pénz a román fegyveres erőknél és a román költségvetésben 2019 októberében a román adóhatóság hazavavágta a román légierő költségvetését mert a behajtotta rajtuk a kerozin jövedéki adóját .Idézet a Főtér cikkéből.

"Elképesztő tehetségű stratégák dolgozhatnak a román adóhatóságnál (ANAF), ugyanis egyetlen tollvonással sikerült elérniük, hogy a teljes román légierő állománya földre kényszerüljön.
Annyit tettek, hogy egy adóellenőrzés után utólagosan kifizettették a légierőnek szállított kerozin után járó jövedéki adót – ami teljesen taccsra vágta a légierő költségvetését, így a pilóták nem tudnak gyakorlórepüléseken részt venniük, legfeljebb a NATO-kötelezettségként vállalt légi járőrözési tevékenységre elég a nafta."

https://foter.ro/cikk/a-roman-adohivatal-csodalatos-manoverrel-lezuzta-a-roman-legierot/

.Felesleges román inváziókat vízionálni mert egyáltalán nem képesek rá.

Mindezt 2x akkora költségvetésből mint ami a Magyar Honvédségé.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 277
76 850
113
M1A1 változattal jelent meg az urán páncél,de nem minden M1A1 uránpáncélos.
Mivel jelenleg a hk állományuk fele porosodik/rozsdásodik "tartós tárolásban",valószinű,hogy az urán páncélzatú/késóbbi gyártásuak vannak használatban.De folyamatos a reaktiválás,ha lassú ütemben is.Az újáépitett/modernizált nem uránpáncélos változatok kapnak páncélkorszerűsitést,de az titkos,hogy milyet.Úgyhirlik,nem urántartalmú páncélt.Dehogy végül is milyet,azt megtartják maguknak.Mindenesetre a 91es háború után a nem urános M1A1 változatok is megkapták az uránpáncél elemeket,lehet,hogy a most reaktiváltak is azt kapnak.De wolfram és kerámia elemekkel is el lehet érni ugyan azt a védettséget,csak drágábban.Uránt az olcsóbb volta miatt használták.
A legújabb modernizációi tartalmaznak modern páncélkiegészitést,igenjó harcelektronikát,növelt nyomásértékű löveget,és Trophy APS-t.Tehát kb ugyan azt,mint a Leo2A7.Zsidókhoz hasonlóan ők is feleslegesnek tartják a hosszabb csövű löveget.(alighanem valójában nem tartanak egy oroszokkal vivott háborútol,sem az Armata középtávon való elterjedésétől.T90hez meg elég a mostani).De beépithető a hosszabb csövű löveg.
Ha kapnánk egy olyan ajánlatott,hogy jelképes áron átadnak egy dd-nyi mennyiséget,csak a mostani legjobb szintre való modernizációt kell kifizetni,hát én simán elfogadnám.Az utolsó ilyen ujáépitési ár amit olvastam,2milka volt,rozsdás M1-ből kistafirungozott M1A2SEP szintre.

Az úgyhírlik nem győz meg ellenben az tény,hogy az uran kb ingyen van(a titánnal meg a wolfrámmal szemben)és már a 3. generaciónál jár az uranos panceltechnológiajuk.Ha ezt összerakod akkor mi is szól az urán ellen?
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
914
2 269
93
Amugy ez a kozkatonara valo atnevezes egyfelol logikus, mert a honved eddig jelentett minden magyar katonat illetve a 0. szintet is, csak igy meg kicsit fura hogy a megszolitas az maradt honved, de van amikor ugy kell jelenteni hogy xy kozkatona... , bar a honvedet is elfogadjak.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Rangja katonának nincs.Nincs olyan,hogy tiszthelyettes az a zászlóas,törzszaszlós, főtörzszaszlós az altiszt meg őrmester,tőrzsőrmester,főtörzsőrmester.
Amit régen tiszthelyettesnek hívtak annak ma már altiszt a neve.Nem létezik tiszthelyettes már vagy 10 éve.

Pont ezt írtam, hogy már nincsenek ketté bontva az altisztek és tiszthelyettesek - a zászlósok és őrmesterek már "egy brancs", ezek mind altisztek. Egyébként akkor amikor még ketté voltak bontva (asszem a 2000 -es évek közepéig), akkor pont fordítva volt a bontás:

- őrmesterek = tiszthelyettes,
- zászlósok = altiszt.

;)
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 495
5 034
113
Megnéztem a katonai igazolványomat. A rendfokozatnál az van beírva hogy honvéd. (85-ben írták be) A rajparancsnokom meg őrvezető volt. :)