A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 806
113
Ezek mar azert jarmure telepitett onjarok. Ezek manover egywegek tamogatasara valok. /ezzel nincs is gond./ csak ez mar megint nem az olcson viszonylag kepzettlen szemelyzetnek valo eszkoz./ de ez esetben is lehet valami tos 1 el hatekonyabbak lennenk /nem csak eroditett allasok elleni toltettel./ az a 10 es indito helyett pl egy gepagyu tobbet er.
most rakjak fel Toyotás verziókat is?De van vontatott és akár kézben vihető 1/2/4 csövű változatok is.Nagyon könnyű öket kezelni.
Mint emlitettem már a zl szervezetszerű tüzérségébe is szerveznék belőlük.Oda persze önjáró,igényesebb tipust.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 072
33 326
113
most rakjak fel Toyotás verziókat is?De van vontatott és akár kézben vihető 1/2/4 csövű változatok is.Nagyon könnyű öket kezelni.
Mint emlitettem már a zl szervezetszerű tüzérségébe is szerveznék belőlük.Oda persze önjáró,igényesebb tipust.
Ha mar cipelni kell 1-2-4 csovet az legyen atgm repeszrombolo fejjel. /mondom nem azt allitom hogy nincs letjogosultsaga csak szt hogy szaminkra /jelenleg/ nincs . akkor lenne ha nagy tomeget kellene felfegyvereznunk. Addig van alternativaja dragabb de hatekonyabb./de mivel kevesebben vagyunk... Ha most lenne raktaron erdemes lenne eloivenni de beszerezni kikepezni ra raktarkeszletet felallitani.../ esetleg kissebb mennyisegbe elferne a sorozattaknak./ meg a tartalekosoknak is inkabb aknaveto./ameddig nem kell tomegevel kikepezni az embereket gyorsan az aknaveto jobb megoldas pontoasaga miatt./
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 949
30 806
113
Ezek mar azert jarmure telepitett onjarok. Ezek manover egywegek tamogatasara valok. /ezzel nincs is gond./ csak ez mar megint nem az olcson viszonylag kepzettlen szemelyzetnek valo eszkoz./ de ez esetben is lehet valami tos 1 el hatekonyabbak lennenk /nem csak eroditett allasok elleni toltettel./ az a 10 es indito helyett pl egy gepagyu tobbet er.
Csak néked itt van Csau bosszúja
aro-aurora-1.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Hegylakó

hunemperor

Well-Known Member
2020. június 14.
810
2 098
93
Nekem az a kérdés ütött szöget a fejembe, ha valami történne a világ rendőrével (USA) a novemberi választás után (és tegyük fel hogy nem tudná a továbbiakban betölteni a szerepét), akkor ugye nincsenek évek meg évtizedek a haderő-fejlesztésre, akkor ki mihez nyúlna a hadsereg megerősítése érdekében, hogy ne letolt gatyával várjuk a sorsunkat. (Mint a bárány emberek a Trónok harcában)
A felelősségben benne van, hogy ilyen eshetőséggel is számolni kell, vagy mindent annak rendelünk alá, hogy Leo2 alvázra csak F-35 pilótafülke kerülhet, szigorúan Maserati kipufogóval? Magyarán a mainstream válaszadókat szeretném kimozdítani komfortzónájukból.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 744
4 492
113
A honvédkadét-képzés színes spektrumot kínál a honvédelem iránt elkötelezett diákok számára. Nem csupán speciális kézitusa-oktatást, de vízi jártasságot is biztosítanak számukra, amiben egy speciális búvárgyakorlatok végrehajtására szakosodott formáció segíti őket. A program mentora Veress Vilmos had- és biztonságtechnikai mérnök, a Magyar Tartalékosok Szövetsége fővárosi szervezetének alelnöke, aki a PestiSrácok.hu-nak azt mondta: olyan szervezetekkel dolgoznak együtt, akik elkötelezettek a honvédelem, a honvédelmi nevelés iránt. A kadétok a vízi jártassági gyakorlat alatt formaruhában, bakancsban merülnek, a szárazföldi felkészülést pedig az amerikai haditengerészet tornaprogramja alapján állították össze számukra.


Már hatvannyolc középiskolában van jelen a honvédkadét-program, amelyben a diákok közismereti és ágazati szakképzését biztosítják, Debrecenben pedig honvéd középiskola és kollégium is működik – a Kratochvil Károly iskolába olyan fiatalok nyernek felvételt, akik „már hivatásban gondolkodnak”.

A képzési stratégia, valamint a benne szereplő programok célja, hogy a magyar emberekben olyan magabiztos, hazafias tartás alakuljon ki, ami képessé teszi Magyarországot arra, hogy hazafiságban 2030-ra Európa öt legjobb országa közé kerüljön. A honvédelem és a szabadság a legfontosabb nemzeti ügyek közé tartozik, az elmúlt években pedig a katonai hivatás is újra visszanyerte társadalmi szerepét. Talán ennek köszönhetően jelentkeznek egyre többen honvédkadét-képzésre, ami valóban speciális tudással vértezi fel a haza védelme iránt elkötelezett fiatalokat. A különleges harcászati módszert kidolgozó dr. Zöllei Zoltán alezredessel készült interjúnkban már említettük, hogy a honvédkadétok képzését számos szakember segíti, és arról is beszámoltunk, hogy a nyári gyakorlat részeként a vízi jártassággal is megismerkedtek. Ebben a Dive Hunter speciális búvárgyakorlatok végrehajtására szakosodott formáció segítette őket, akik változatos közegben, különféle eszközökkel merülnek. Vezetőjük, Veress Vilmos a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: keresik a kihívásokat, a merüléseikről pedig dokumentáció készül, ami minden érdeklődő számára elérhető. A had-és biztonságtechnikai mérnök arról is beszélt: tevékenységükkel a szolgálati sportokat, különösképpen a búvárkodást népszerűsítik, és olyan szervezetekkel dolgoznak együtt, akik elkötelezettek a honvédelem, a honvédelmi nevelés iránt. Hozzátette: ebben kiemelt szerepe van a MATASZ-nak (Magyar Tartalékosok Szövetsége) is.

“Már a szárazföldön elkezdenek csapatként, egységként mozogni, gondolkodni”

Veress Vilmos mentorként vesz részt a kadétprogramban, feladata a vízi jártasságra való felkészítés. A szakember mintegy másfél évtizedes kapcsolatot ápol dr. Zöllei Zoltánnal és a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetséggel; az alezredes egyébként oktatója volt a katonai főiskolán, és azóta is rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit. Mint mondta, azon munkálkodnak, hogy egyre színvonalasabb oktatási programokat hozzanak létre; így kapcsolódott a kadétprogramhoz is.


Kérdésünkre válaszolva a szakember kifejtette: fontosnak tartja, hogy a honvédelmi képzés részét képezze a vízi jártassági gyakorlat, hiszen a katonai felkészítés egyik eleme pontosan a vízi jártasság.


Az én célom az, hogy a víz és vízparttal kapcsolatos speciális körülmények, eszközök használatára készítsem fel a kadétokat. Ezek a képességek nemcsak a katonai élet során, hanem akár a hétköznapi életben is kamatoztathatóak: gondoljunk például egy árvíz elleni védekezésre. A kadétképzés első gyakorlatát szűk körben tartottuk, még a nyári szünet előtt. Az ott megszerzett tapasztalatokat is beépítetettük a programba, így már egy továbbfejlesztett képzéssel ismertettük meg a nyári gyakorlaton a diákokat

– fogalmazott Veress Vilmos.


A mentor azt is hangsúlyozta: a szárazföldi felkészülés is kiemelten fontos, annak pszichológiai és fizikai részleteire pedig komoly hangsúlyt fektetnek.

Tapasztalatom szerint erre a legalkalmasabb az amerikai haditengerészet tornagyakorlata. Ez egy saját testsúllyal végrehajtott, az egész testet megmozgató program, ahol a résztvevők egyszerre mozognak, lélegeznek. Már a szárazföldön elkezdenek csapatként, egységként mozogni, gondolkodni

– fogalmazott a szakember, hozzátéve:

a bemelegítést ügyességi feladatokkal egészítjük ki, ezek kúszó, mászó, társmenekítési gyakorlatok. Majd ennek zárásaként úsznak, búvárkodnak, mindezt a kadétok formaruhájában! Ami első hallásra nem is tűnik olyan nagy dolognak, ám egy átnedvesedett ruhában, bakancsban úszni nem is olyan egyszerű feladat.

Mint ismert, a magyar kormány elkötelezett a haza védelmében, a haderőfejlesztés részeként pedig már számos új haditechnikai eszközt vásároltak. A fejlesztések középpontjában azonban az ember, vagyis a katona áll, ezért helyeznek kiemelt hangsúlyt az utánpótlás biztosítására, amelynek egyik formája a honvédkadét-képzés. A programban részt vevő diákok így egyszerre vállalnak szerepet a „szellemi honvédelemben”, és a kadétprogram által annak fizikai megfelelőjében is.

https://pestisracok.hu/formaruhaban...n-is-kemeny-kikepzest-kapnak-a-honvedkadetok/
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
912
2 256
93
Nekem az a kérdés ütött szöget a fejembe, ha valami történne a világ rendőrével (USA) a novemberi választás után (és tegyük fel hogy nem tudná a továbbiakban betölteni a szerepét), akkor ugye nincsenek évek meg évtizedek a haderő-fejlesztésre, akkor ki mihez nyúlna a hadsereg megerősítése érdekében, hogy ne letolt gatyával várjuk a sorsunkat. (Mint a bárány emberek a Trónok harcában)
A felelősségben benne van, hogy ilyen eshetőséggel is számolni kell, vagy mindent annak rendelünk alá, hogy Leo2 alvázra csak F-35 pilótafülke kerülhet, szigorúan Maserati kipufogóval? Magyarán a mainstream válaszadókat szeretném kimozdítani komfortzónájukból.

Hát egyrészt Trump rég ki akar lépni ebből a világrendőr szerepből, csak mindig visszakoznak aztán egy nagy hintázásnak tűnik az egész, most éppen úgy fest Afganisztánt feladták...másrészt meg az egész Zrínyi erről szólna hogy a magunk kezébe vegyük a honvédelmet. Sajna nem lehet időben felpörgetni pl a Leo-k gyártását. Ha arra gondolsz hogy vegyünk mondjuk két hónap alatt egy rakat másodvonalas technikát csak hogy legyen, egyrészt nem igazán van honnan, másrészt rossz döntés lenne és indokolatlan.
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD
W

Wilson

Guest
Nekem az a kérdés ütött szöget a fejembe, ha valami történne a világ rendőrével (USA) a novemberi választás után (és tegyük fel hogy nem tudná a továbbiakban betölteni a szerepét), akkor ugye nincsenek évek meg évtizedek a haderő-fejlesztésre, akkor ki mihez nyúlna a hadsereg megerősítése érdekében, hogy ne letolt gatyával várjuk a sorsunkat. (Mint a bárány emberek a Trónok harcában)
A felelősségben benne van, hogy ilyen eshetőséggel is számolni kell, vagy mindent annak rendelünk alá, hogy Leo2 alvázra csak F-35 pilótafülke kerülhet, szigorúan Maserati kipufogóval? Magyarán a mainstream válaszadókat szeretném kimozdítani komfortzónájukból.

Nem lesz földindulásszeru változás ez ügyben az USA-n a novemberi választások következtében,ha demokraták nyernek ők sem fogják beszántani a világ csendőre vállalkozást.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 844
4 828
113
Több, mint 2 év alatt sem írták alá a Nasams beszerzésről a szerződést, így várható volt, hogy végül más lérak rendszer lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy MEADS lesz a befutó, ami egyébként kitűnő választás. Ha már úgyis a németektől vesszük a lérak rendszert is akik a korábbi Patriot ütegeket helyettesítik vele, így akár a MEADS mellett egy használt Patriot üteget is beszerezhetnénk.
https://privatbankar.hu/cikkek/makr...vabbi-nemet-fegyvervasarlasokert-cserebe.html
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 341
46 122
113
Több, mint 2 év alatt sem írták alá a Nasams beszerzésről a szerződést, így várható volt, hogy végül más lérak rendszer lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy MEADS lesz a befutó, ami egyébként kitűnő választás. Ha már úgyis a németektől vesszük a lérak rendszert is akik a korábbi Patriot ütegeket helyettesítik vele, így akár a MEADS mellett egy használt Patriot üteget is beszerezhetnénk.
https://privatbankar.hu/cikkek/makr...vabbi-nemet-fegyvervasarlasokert-cserebe.html
Meg egy toronyórát lánccal...Fontos! Használt legyen a toronyóra! :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 549
113
Több, mint 2 év alatt sem írták alá a Nasams beszerzésről a szerződést, így várható volt, hogy végül más lérak rendszer lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy MEADS lesz a befutó, ami egyébként kitűnő választás. Ha már úgyis a németektől vesszük a lérak rendszert is akik a korábbi Patriot ütegeket helyettesítik vele, így akár a MEADS mellett egy használt Patriot üteget is beszerezhetnénk.
https://privatbankar.hu/cikkek/makr...vabbi-nemet-fegyvervasarlasokert-cserebe.html
Amíg nincs megegyezés a norvégokkal, addig nincs NASAMS sajnos:
https://444.hu/2020/08/04/200-milli...-nem-engedett-a-civilek-tamogatasanak-ugyeben

Márpedig légvédelem kell, úgyhogy megvan a valószínűsége, hogy nem is lesz NASAMS. A semmiért nem fizetünk, ha fontosabb a norvég politikusoknak egy távoli országban a liberális felforgatók pénzelése, mint a saját iparuk támogatása, akkor az az ő bajuk.
 

Schurrer

Well-Known Member
2019. március 9.
1 053
792
113
Amíg nincs megegyezés a norvégokkal, addig nincs NASAMS sajnos:
https://444.hu/2020/08/04/200-milli...-nem-engedett-a-civilek-tamogatasanak-ugyeben

Márpedig légvédelem kell, úgyhogy megvan a valószínűsége, hogy nem is lesz NASAMS. A semmiért nem fizetünk, ha fontosabb a norvég politikusoknak egy távoli országban a liberális felforgatók pénzelése, mint a saját iparuk támogatása, akkor az az ő bajuk.
Dúsgazdag ország , leszarják, kibírják. Na de mit veszünk akkor mi? Aster? Mert ez a MEADS talán tíz év, de lehet több.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 020
26 549
113
Dúsgazdag ország , leszarják, kibírják. Na de mit veszünk akkor mi? Aster? Mert ez a MEADS talán tíz év, de lehet több.
Hát ez az, a NASAMS-nak nem volt alternatívája. A képzeletbeli listán egyedül szerepelt ebben a kategóriában. Csak drága és kevésbé kompakt rendszert tudunk helyette venni, szóval sebtében kell új listát írni a hendikeppes európai cuccokról most, amiknek a beszerzése mindenképp visszalépés lesz a NASAMS tervéhez képest!