• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Szerda késő délutáni adatok szerint legkevesebb 135 ember életét vesztette, nagyjából 5 ezer pedig megsérült a keddi bejrúti kettős robbanásban. Az MTI összefoglalója alapján a legfontosabb információk röviden:
Mivel vannak még emberek az összedőlt épületek romjai alatt, és több mint 60 sérültnek válságos az állapota, nem zárható ki, hogy tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Megteltek a kórházak. 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. A tűzoltóság tíz emberét veszítette el. A kár 3-5 milliárd dollárra (880-1500 milliárd forint) vagy még annál is többre becsülhető. A robbanásban teljesen megsemmisült Libanon központi magtára a benne tárolt gabonával együtt. Az országnak egy hónapnál kevesebbre elegendő gabonatartaléka maradt.
135-re nőtt a libanoni robbanások halálos áldozatainak száma

A bejrúti robbanás után elsüllyedt az Orient Queen tengerjáró
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 129
19 912
113
Méretek.
EepvMXhUcAEHBSI
 
W

Wilson

Guest
Az annahar libanoni lap a következőket írta a Bejrúti robbanással kapcsolatban.

"Bejrút kikötője és a vámhatóság hírhedten gyenge. Szinte minden állami intézményhez hasonlóan politikai csoportok, köztük a Hezbollah is ellenőrzi őket."
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
igen a kikötői talapzat nem homokból készül és nem 50-60 T / terhelésre
Nem a fenét nem tud. Azonkívül egy könnyűszerkezetes vámraktár hangárnak szerinted mióta van szuper vasbeton alapja??? Egy közel-keleti kikötőben?!

Akármilyen felszíni robbanás képes krátert generálni, ha elég erős. És ez erős volt.

A lökéshullámok természete, hogy mindig később jön létre a kondenzáció (ami halmazállapotváltozás és így energiaigényes folyamat), mint a detonáció.


 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 676
32 313
113
Tiltott irani fegyverszallitmany koztuk legvedelmi eszkozok az allando legtersertes miatt hogy szirbe bombazhassanak.

3-4 nap kb :) ja es forradalmi garda
Szerinted nem fognak. Szerinted ha ott aztmonjak hogy nem zs k voltak elhiszik???r
Igen altalaba egy valoban logikus es alatamasztott magyarazat lessz a helyes /es ha nem szabad kitudodnia./ a legnagyobb marhasagnak lessz kikialtva :) vagy a hangado terjeszto multjabol kerulnek elo nem kivanatos reszletek /nem mintha barmi koze lenne a kesobbi allitasahoz./ altalaba :)
Nem a fenét nem tud. Azonkívül egy könnyűszerkezetes vámraktár hangárnak szerinted mióta van szuper vasbeton alapja??? Egy közel-keleti kikötőben?!

Akármilyen felszíni robbanás képes krátert generálni, ha elég erős. És ez erős volt.

A lökéshullámok természete, hogy mindig később jön létre a kondenzáció (ami halmazállapotváltozás és így energiaigényes folyamat), mint a detonáció.


Szerintem ne erolkodj :) /mert meg a vegen elokerul a multadbol valami csunyasag :) /hogy lam ott is tevedtel./ ;) /meg tisztelnek ezert nem szemelyeskedett eddig senki./
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Egy másik szögből fotózva a robbanás helyszine.

90

Mivel a kráter egyenletes szimmetrikus alakú, így a képek alapján pontosan meghatározható a robbanás epicentruma, a robbanóanyag elhelyezkedése a raktárban, melyik részeken lehetett, így az is ki fog derülni, mi a fő detonációért a felelős, melyik anyag vagy anyagok. Kérdés még, hogy a könyveléseket hol tárolták, és hány olyan túlélő van, aki a raktárban dolgozott. Tőlük lehet valódi információkat szerezni, mi és mennyi lehetett a raktárban, ami a detonációért felelős. Az hogy a nagyközönség felé milyen verziót adnak le, az más kérdés, de azért utána lehet itt nézni a dolgoknak, ha nem is teljesen, de legalább a legfontosabb kérdésekben. A politika fogja meghatározni, mire jutnak a vizsgálattal. Az 50 áldozat amit az elején jelentettek az nagyon kis szám volt. Ezt már a detonáció méretéből lehetett tudni, hogy az elenyésző lenne a robbanás méreteihez képes. De még így is megúszták, mert "megpattant" a földön a detonáció lökéshulláma. Az eltűntekből is sajnos nagyrészt halottak lesznek, ugye lesznek akiknek a maradványaira soha nem fognak rábukkanni. A 400-at szerintem sajnos nagyon könnyen elérheti a halálos áldozatok száma. A gabonasiló rengeteg embert és értéket megmentett. Az is kérdés, hány ház szerkezete sérült meg annyira, amelyeket majd le kell bontani, mert olyan súlyosak a statikai sérülései. De egyenlőre csak kutassák a romokat, mert még mindig lehetnek túlélők a romok alatt, és természetesen a sebesültek ellátása, főként a súlyos sebesülteké. Hát sok sikert kívánok nekik. Mostantól Libanon már soha nem lesz olyan, mint ami volt. Nagy változások jönnek.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Némi szakmai anyag és nem a most a médiahype-ot kihasználni akaró, népszerűséghajhászó önjelölt, vagy épp elkurvult "valódi" szakértőktől:


AZ AMMÓNIUM-NITRÁT MŰTRÁGYÁK TÁROLÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ VESZÉLYEK ÉS AZ EBBŐL FAKADÓ SÚLYOS BALESETEK MEGELŐZÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

http://www.hadmernok.hu/132_17_doborj.pdf

"Tiszta ammónium-nitrát műtrágya deflagrációja, detonációja: 300 t ammónium-nitrát egységrakat felett detonáció (TNT egyenérték: 0,33, 100 t), alatta deflagráció (TNT egyenérték: 0,137, 41 t) következhet be, például ammónium-nitrát tűzbe kerülése és nagy energiájú tárgy becsapódása (tetőszerkezet, nagyobb fémdarab belső eszkalációs hatás következtében) esetén."
"A túl nagy ammónium-nitrát műtrágya egységrakat kialakítása növeli egy súlyos baleset bekövetkezésének kockázatát, ezért törekedni kell a maximum 300 tonnás egységrakat kialakításához. Szakirodalmi adatokkal bizonyított, hogy a robbanási hajlamot nem mutató, bevizsgált „A típusú” műtrágyák 300 tonnánál kisebb egységrakatban történő szabadtéri tárolásakor a műtrágya robbanása nem valószínű."
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Az annahar libanoni lap a következőket írta a Bejrúti robbanással kapcsolatban.

"Bejrút kikötője és a vámhatóság hírhedten gyenge. Szinte minden állami intézményhez hasonlóan politikai csoportok, köztük a Hezbollah is ellenőrzi őket."

Hat persze, tegnap olvastam valahol hogy a kikoto fejesei es a biztonsagi erok mar evek ota veszekedtek mert a biztonsagi erok nem akartak eltakaritani a niteratumot a kikotobol. Mar gondoltam ara hogy a nitratumot a hezbolah vigyazta, hatha egyszer kell majd nekik. Volt is mult evben valami hir hogy hasznalni akrtak.
https://www.timesofisrael.com/hezbollah-planned-immense-game-changing-terror-attacks-report/
Meg is talaltam magyarul.
https://neokohn.hu/2020/08/05/a-hezbollah-europaba-is-tonnaszam-csempeszett-a-robbanoszert/

Nagyon nem jo amikor valami agyatlan militarista kecskebaszok elkezdenek jatszaniilyen komoly dolgokal.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
A Hezbollahnak egyetlen kilogramm Libanonban tárolt ammónium nitrátra sincs szüksége. Hacsak nem akarnak földet művelni. Bemész a gazdaboltba és veszel. Az összes a Hezbollahoz köthető összesküvéselmélet azon bukik el, hogy pont nekik ez egy értéktelen szar, amivel csak Libanonon kívül fognak operálni, pont azért, hogy ne kelljen otthonról robbanóanyagot csempészniük, ezzel is kockáztatva a tervezett akciót!

Csak azoknak volt értékes, akik loptak abból a raktárból.
 
W

Wilson

Guest
A Hezbollahnak egyetlen kilogramm Libanonban tárolt ammónium nitrátra sincs szüksége. Hacsak nem akarnak földet művelni. Bemész a gazdaboltba és veszel. Az összes a Hezbollahoz köthető összesküvéselmélet azon bukik el, hogy pont nekik ez egy értéktelen szar, amivel csak Libanonon kívül fognak operálni, pont azért, hogy ne kelljen otthonról robbanóanyagot csempészniük, ezzel is kockáztatva a tervezett akciót!

Csak azoknak volt értékes, akik loptak abból a raktárból.

Hát altx kommentjének fényében ez azért nagyon úgy tűnik,hogy nem igy van.