• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Ott rohadt az a majdnem 3000 tonna ammonium nitrát abban a raktárban majd 6 éve. Tutko az izraeli titkosszolgálat tudott róla.
Nagyon háborús szitu van az izraeli libanoni határon, hát megelőző csapást mértek szokásuk szerint és olyan furmányos módon csinálták, hogy rájuk sem lehet bizonyítani.
(Természetesen mindaz, amit leírtam csupán feltételezés!)

De simán igaz lehet! Elég egy ügynök, aki valamit elcsesz és tüzet keletkeztet.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Szerintem marhaság.
Bombaraktár a kikötő mellett és most bombáznak vagy robbantanak?
Ott rohad hat éve az a 2750 tonna amoniumnitrát és pont az izraeli titkosszolgálatok ne tudnának róla.
Nekem nagyon világfigyelő. blogspot.com mindentegyben. org féle összeesküvés oldalnak tűnik :confused:

Szerintem sem kell ide ilyen vonal. Ha benne volt valamely külföldi szerv, akkor sokkal egyszerűbb az, amit írtam. Egy embert odajuttatni, aki tüzet okoz. Ennyi. Olcsóbb, egyszerűbb, kideríthetetlen, és balesetnek látszik! Nem kell rakéta, meg egyebek...
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
Elnézve a képeket, videókat,- és legfőképp a túlélők beszámolóit arról, hogy mindenhol halottak és sebesültek voltak... vélhetően súlyosan alul van becsülve a halottak száma. Valószínűleg nem véletlenül. Próbálhatják elejét venni annak, hogy a jelenlegi vezetést egyszerűen elsöpörje a népharag. Ezért valószínűleg tudatosan hazudhatnak vélhetően legalább nagyságrendet a halottak számáról. Többek közt.

"Érdekes még az is, hogy nagyon ignorálja szinte mindenki hatalmon lévő szerte a világban annak a lehetőségét, hogy ez valóban támadás volt és nem baleset.
És ennek szintúgy a következményektől való félelem lehet. Függetlenül attól, hogy ha támadás volt, akkor ki tette, kinek az utasítására, kinek a tudtával, ki tudhatnak róla azóta, kik vetik fel a lehetőségét annak, hogy ez egyáltalán megtörténhetett.

Mert még ha támadás is volt, akkor is sokan gondolhatják úgy, hogy inkább nem kell ezt hangoztatni, sőt, inkább el kell folytatni minden médiában még a kérdés felvetését is, mégpedig a bekövetkezhető következmények miatt is.

Pontosan! Ez egyúttal a libanoni elhárítás teljes liba-nyomiságát is fémjelezné egyszersmind...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 923
113
Szerintem sem kell ide ilyen vonal. Ha benne volt valamely külföldi szerv, akkor sokkal egyszerűbb az, amit írtam. Egy embert odajuttatni, aki tüzet okoz. Ennyi. Olcsóbb, egyszerűbb, kideríthetetlen, és balesetnek látszik! Nem kell rakéta, meg egyebek...
Onnan lehet tudni, hogy vsz köze volt hozzá valakiknek, hogy szóba se hozzák, mint lehetőség. Mint amikor migrik dolgoztak a Notre Dameban, az leégett.. De ment a kussol(tat)ás Nantes kapcsán is, erre ...

Várjuk ki a végét!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 359
22 890
113
Ha szarvakat és patákat látunk nem biztos, hogy ördög, valószínűbb, hogy ökör!

Ehhez a robbanáshoz ismerni kell az arab mentalitást (insallah, majd lesz valahogy, magasról sz@runk az egészbe, korrupt nemtörődöm az egész bagázs), illetve hogy az elmúlt év őszén katonai puccs volt Libanonban majd februárban államcsőd utána meg a járvány, a libanoni elhárítás meg csak papíron létezik.
Az izraeli szolgálatok ennelt sokkal pontosabban és kifinomultabban dolgoznak.
Az a hatalmas mennyiségű amoniumnitrát meg pont most zavarja őket hat év után? Ugyan már!
A videó meg egyértelműen fake.
 
  • Tetszik
Reactions: monster and zeal
W

Wilson

Guest
A videó meg egyértelműen fake.

Igen az a CNN fent van és a Facebook is megjelölte a CNN felkutatta és megszólaltatta a videó készítőjét és ő elmondta nem volt nála semmilyen hőkamera amikor a felvételt készítette,valaki felhasználta a felvételét és meghamisította,valamint azt mondta nem látott semmilyen repülőgépet és drónt az égen.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://magyarnemzet.hu/kulfold/felindult-tuntetok-csaptak-ossze-a-rendorokkel-bejrutban-8484309/
"A bejrúti robbanás miatt felindult tüntetők csaptak össze biztonsági erőkkel csütörtökön a libanoni fővárosban – közölte az NNA helyi hírügynökség.
A robbanás által romokban heverő egyik utcán a parlament épületének közelében a rendvédelmi szervek könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg a rendőröket és üzleteket rongáltak meg. Az oszlatás során többen megsérültek.
Az utcákra vonult emberek a bejrúti kikötői negyedet romba döntő keddi robbanásban a kormány alkalmatlanságának bizonyítékát látják. Ez a vélemény – hírügynökségek szerint – széles körben elterjedt a libanoni lakosság körében..."
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Ismét egy cikk Izraelből.

Beirut kikötőjének ammóniaraktárának robbanása
- vélemény és ellenvélemény




Az egyik izraeli weboldal katonai kommentátora a következőket mondta a bejrúti robbanással kapcsolatban:

Lehetséges, hogy az anyag a médiában megjelentek szerint került Libanonba, és az is biztos,hogy a Hezbollah szükségleteihez szükséges mennyiséget elvittek a kikötőből A Hezbollah viszont nem tárol lőszert és rakétákat olyan raktárban, amely őrzés nélkül elérhető bármely kikötői munkavállaló számára, nem engedi a tűzoltóknak, hogy felügyelet nélkül betörjék az ajtókat, nem engedi a munkavállalóknak, hogy a raktár ajtajain dolgozzanak és fényképezzenek benne, jóval az esemény bekövetkezése előtt. Ez a szervezet biztonsági légkörében soha nem fordulhat elő.

ez eleg meggyozo erv amellett, hogy nem volt ott egyeb (legalabbis a Hezbollahtol szarmazo) robbanoszer, loszer, raketa.
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Nekem azért az furcsa hogy lehet hogy ott volt 2700 tonna ammonium nitrát, ami lényegében egy só... Szilárd, fehér, vízben oldódik... Nem robbanekony!! Attól hogy robbanoszert is csinálhatnak belőle, attól ez még nem robbanoszert... Ez a robbanás tulajdonképpen Bejrutot ledaralta.. Olyan sebességű, és intenzitású volt mintha 2700 tonna trotil robbant volna fel egyszerre... Nem gyanús és ez kicsit?? Lehet hogy ott volt ez a beleszarok raktár és rá lehet fogni de kicsit logikusan nézve képtelenség hogy a Pétisó :) ekkorát robban...
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Na elindult à fake news ? Vagy talán tényleg nem robbanás volt? Vagy ügyes videoszerkesztés? Érdekes hogy egyesek hőkamerával nézelődnek a bejrúti kikötőben


De el ám! A globális Maunika-show folytatódik. Mondhatom, egyáltalán nem lepett meg. :(
Lassan ideje lenne a mostanihoz hasonló tömegkatasztrófákról efféle hamis "bizonyítékokat" készítőket elővenni és pár évecskével jutalmazni a "fáradozásaikat", mert már rohadtul unalmas és idegesítő (meg veszélyes is, mert egy csomó, mondjuk úgy, felül nem túl erősen bútorozott embertársunk hajlamos elhinni ezeket) a ténykedésük.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 591
113
Nekem azért az furcsa hogy lehet hogy ott volt 2700 tonna ammonium nitrát, ami lényegében egy só... Szilárd, fehér, vízben oldódik... Nem robbanekony!! Attól hogy robbanoszert is csinálhatnak belőle, attól ez még nem robbanoszert... Ez a robbanás tulajdonképpen Bejrutot ledaralta.. Olyan sebességű, és intenzitású volt mintha 2700 tonna trotil robbant volna fel egyszerre... Nem gyanús és ez kicsit?? Lehet hogy ott volt ez a beleszarok raktár és rá lehet fogni de kicsit logikusan nézve képtelenség hogy a Pétisó :) ekkorát robban...
Vegytisztán, nagy tömegben tárolva biztonságos. De ha szennyeződik (bármivel), baj van. Itt a trehányság miatt szennyeződött.
 
  • Tetszik
Reactions: Python

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Nekem azért az furcsa hogy lehet hogy ott volt 2700 tonna ammonium nitrát, ami lényegében egy só... Szilárd, fehér, vízben oldódik... Nem robbanekony!! Attól hogy robbanoszert is csinálhatnak belőle, attól ez még nem robbanoszert... Ez a robbanás tulajdonképpen Bejrutot ledaralta.. Olyan sebességű, és intenzitású volt mintha 2700 tonna trotil robbant volna fel egyszerre... Nem gyanús és ez kicsit?? Lehet hogy ott volt ez a beleszarok raktár és rá lehet fogni de kicsit logikusan nézve képtelenség hogy a Pétisó :) ekkorát robban...

Inkább 270-450 tonna közötti mennyiségű TNT -nek felel meg ez a mennyiségű ammónium-nitrát.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 173
113
Az ammónium-nitrátot általában gázolajjal, de mindenképpen valamilyen folyékony szénhidrogánnel keverik, akkor lesz belőle direkt, célzottan robbanóanyag. A bányákban a nagy mennyiségben rendelkezésre álló gázolajat használják, lényegében talicskában is kikeverhetik, míg Tmothy McVeigh, az oklahomai robbantó, a dragster gyorsulási versenyek üzemanyagaként használt nitrometánt használta. Nem bízta a véletlenre.

Azonban a hírhedt ipari katasztrófáknál senki se keverte át a rendre többezer tonna műtrágyát, mint hajórakományt, vagy elfelejtett raktárkészletet semmiféle üzemanyaggal, hanem maga a nehezen begyújtható készlet kapott valamilyen intenzív hőterhelést, amitől egy bizonyos idő után az egész láncreakció szerűen felrobbant.
Itt is valami hasonló történhetett, a zárt térben elműködő tüzijáték készlet a forró nyári délutánon beindította a közel háromezer tonnányi akármilyen állagú műtrágya felrobbanását. A megfelelően bekevert és szinkronizáltan, több gyutaccsal direktbe begyújtott AMFO robbanóanyagok TNT egyenértéke akár még egy 1-nél nagyobb érték is lehet, de itt a 2700 tonnányi műtrágya nagy része csak szétdobódott, így "csak" közel 500 tonnányi TNT egyenérték "dolgozott".
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Nekem azért az furcsa hogy lehet hogy ott volt 2700 tonna ammonium nitrát, ami lényegében egy só... Szilárd, fehér, vízben oldódik... Nem robbanekony!! Attól hogy robbanoszert is csinálhatnak belőle, attól ez még nem robbanoszert... Ez a robbanás tulajdonképpen Bejrutot ledaralta.. Olyan sebességű, és intenzitású volt mintha 2700 tonna trotil robbant volna fel egyszerre... Nem gyanús és ez kicsit?? Lehet hogy ott volt ez a beleszarok raktár és rá lehet fogni de kicsit logikusan nézve képtelenség hogy a Pétisó :) ekkorát robban...


Semmi gyanús nincs benne. Az ammónium-nitrát megfelelő körülmények között hajlamos felrobbanni. Több hasonló eset történt már.
 
W

Wilson

Guest
Egy libanoni lap lehozott egy interjút a Rhosus kapitányával.

MOSZKVA: Amikor Boris Prokoshev, volt hajóparancsnok, aki nyugdíjas éveit egy orosz faluban tölti, felébredt, és egy e-mailt kapott arról, hogy egy hajó, amelynek egyszer parancsnokolt,és azt az ammónium-nitrátot szállította,és amely Bejrútban felrobbant, nagyon megdöbbent

"Semmit nem értettem" - mondta csütörtökön az Associated Press-nek egy kis faluban ,amely Moszkvától 1300 kilométerre délre található.

Az e-mail egy újságírótól érkezett, mondta, és az MV Rhosus nevével címezte, amelynek ő volt parancsnoka, és amelyért őt soha nem fizették ki.

„Kinyitottam a postafiókomat és láttam egy levelet a Rhosusról; Arra gondoltam, hogy pénzt küldnek nekem, az elmaradt fizetésem miatt ”- mondta.

A 2750 tonna ammónium-nitrát, amely Bejrút kikötőjében robbant fel kedden - 135 embert ölt meg, több mint 5000-et megsebesített széles körű pusztítást okozott - Amikor a Rhosus elindult a grúz Fekete-tengeri Batumi kikötőjéből, a mozambiki Beira kikötőjébe akkor nem gondolta senki,hogy a rakománya ekkora katasztrófát okoz.

A Rhosus azonban egy nem tervezett kitérőt tett Bejrútba mivel az orosz hajótulajdonos adósságokkal küzdött, és abban reménykedett, hogy extra pénzt keres Libanonban.

Igor Grechushkin, Cipruson lakó orosz üzletember, 2012-ben vásárolta meg a teherhajót a ciprusi Charalambos Manoli cégetől. Az Interpol libanoni irodájának kérésére Grechushkinot a rendõrség kihallgatta - mondta a ciprusi rendõrség szóvivõje, Christos Andreou, de őt nem vették őrizetben.

Prokoshev, ma már 70 éves, azt mondta, hogy 2013-ban csatlakozott a hajóhoz Törökországban, miután az előző legénység felmondott a kifizetetlen bérek miatt ,Grechushkinnek, aki Cipruson lakik, 1 millió dollárt fizettek a veszélyes rakomány Grúziából Mozambikba szállítására - mondta a korábbi kapitány.

A vegyszereket a Fábrica de Explosivos de Moçambique-k, a portugál robbanóanyag-gyártó társaság, a Moura Silva e Filhos többségi tulajdonában álló társaságához kellett szállítani.

Az ammónium-nitrát behozatala gyakori Mozambikban, akár műtrágya előállítására, akár robbanóanyagként történő felhasználásra a kőbányákban és a szénbányákban.

A hajó megállt Bejrútban, hogy megpróbáljon extra pénzt keresni több nehéz gép felvételével. Ez a kiegészítő rakomány azonban túl nehéznek bizonyult a Rhosus számára, és a legénység nem volt hajlandó felvenni. A Rhosust a libanoni hatóságok hamarosan lefoglalták, mert nem fizették ki kikötői illetékeket, és ezután a hajó soha többé nem hagyta el a kikötőt.

Prokošev és három másik társa a személyzet tagjai a bevándorlási korlátozások miatt kénytelenek volt a fedélzeten maradni. A volt kapitány szerint 11 hónapig tartózkodtak a hajón,az élelem és egyéb készletek lassan elfogytak. Azt mondta, hogy Grechushkin ott hagyta őket, anélkül hogy megfizette volna a kikötői illetéket vagy az adósságot.

Egy idő után eladta az üzemanyagot és a készpénzt ügyvédek felfogadására élelmezésre illetve a hazaút finanszírozására használták fel,az ügyvédek közbenjárására a személyzet 2014-ben elhagyhatta a hajót. A bírósághoz benyújtott kereset hangsúlyozta: „a személyzet közvetlen veszélyeztetettségét, tekintettel a veszélyes a rakományra ”- írták az ügyvédek a shiparrested.com által közzétett, 2015-ös cikkben, amely a hajók lefoglalásáról tartalmaz információkat.

A rakomány csak akkor került át a kikötői raktárba, amikor a legénység elhagyta a hajót és 2014-ben visszatértek Ukrajnába - mondta Prokoshev.

A kapitány szerint a hajó néhány évvel azután miután ők elhagyták a hajót elsüllyedt. A hajótestben lyuk volt, és a személyzetnek, rendszeresen ki kellett pumpálnia a vizet, hogy a hajó a felszínen maradjon. A Charalambos Manoli, a ciprusi üzletember, aki a hajót Grechushkin megvásárlása előtt birtokolta, azt állítja, hogy a hajó dokkban volt Bejrútban, és kedden robbantották fel; azt mondja, hogy látta a roncsot a megsemmisített kikötő képein.

A robbanás miatt a felháborodott lakosság Libanonban a hatóságok ellen tüntetett, azok ellen a hatóságok ellen akik megengedték a veszélyes anyag évekig történő tárolását. Prokoshev együttérez velük.

„Nagyon rossz, hogy az emberek meghaltak; nekik semmi köze hozzá. Rájöttem, hogy Libanon kormánya hozta létre ezt a helyzetet ”- mondta.


 
W

Wilson

Guest
ez eleg meggyozo erv amellett, hogy nem volt ott egyeb (legalabbis a Hezbollahtol szarmazo) robbanoszer, loszer, raketa.

Ugye a cikkben van egy érv arra,hogy a Hezbollah miatt robbant fel az ammónium nitrát és van egy érv,hogy abban a raktárban ahol az ammónium nitrát volt nem lehetett Hezbollah dugi robbanóanyag mert akkor pl nem lehetett volna a raktár ajtaját lezárni a kikötői hatóságoknak és nem készülhetett volna fénykép felvétel róla.Ok de mi van a többi raktárral?