[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113
Nem, én az előző hozzászólásomban is általánosságban fogalmaztam a a főpolgi mozgástere tekintetében:).Jelenleg az a helyzet,hogy a kormány nélkül a budapesti városvezetés nem tud jelentős beruházásokat végrehajtani.És ez jelentősen leszűkíti az ellenzéki városvezetés mozgásterét
Ja értem, bocsi akkor én értelmeztem rosszul :) Ezzel egyet értek, bár arra kíváncsi lennék, hogy adott esetben egy konstruktív hozzáállással mennyire lennének lehetségesek a fővárosi fejlesztések. Nyilván ez nem fog megtörténni, hiszen az jelentené egyben a kormány sikerességét is, amit az ellenzék soha nem szeretne, pláne úgy nem, hogy ehhez ők asszisztálnak.
 
W

Wilson

Guest
A tiltakozások életképessége 3 tényezőtől függ:
1. A társadalom további mozgósítása és megújult lendülettel való tiltakozás hajlandósága ma este;
2. A rendszer felkészültsége,hogy mennyire képes ellenállni ennek a tiltakozásnak;
3. Tsikhanouskaya készen áll-e a tiltakozás további támogatására.

 
W

Wilson

Guest
Ja értem, bocsi akkor én értelmeztem rosszul :) Ezzel egyet értek, bár arra kíváncsi lennék, hogy adott esetben egy konstruktív hozzáállással mennyire lennének lehetségesek a fővárosi fejlesztések. Nyilván ez nem fog megtörténni, hiszen az jelentené egyben a kormány sikerességét is, amit az ellenzék soha nem szeretne, pláne úgy nem, hogy ehhez ők asszisztálnak.

Én úgy látom,hogy a koronavírus okozta helyzet kifogta az ellenzék vitorlájából a szelet a kormány azzal,hogy az elmúlt 10 évben gyakorlatilag megszüntette az önkormányzatok önállóságát a vírus helyzet egyértelmű nyertese lett.Ahol még lenne valamennyi mozgástere az ellenzéki vezetésű önkormányzatnak ott ezt rövid idő alatt megszüntetik lásd.pl Göd esetét.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 706
113
Igény mindkét oldalon van erre. Sőt arra is, hogy verje szét a rendőrség az ellenzéki tüntetéseket. Példa csak 2006ban volt rá. Nagyon elégedettek is voltak anno az ellenoldali szavazók, ki is tüntették a végrehajtók parancsnokát.

Revans azóta sem volt, pedig nagyon szerették volna többször is kiprovokálni. Mártírszerepről álmodoznak néhányan. Bennen bujkál a kisördög, hogy teljesüljön az álmuk, de az eszem azt mondatja, hogy nem szabad, úgy jobban szenvednek.

Az igazi probléma a számonkérés hiánya(minimum gergényin), de ez nálunk "business as usual".
 
W

Wilson

Guest
A Fehéroroszország, Soligorsk városának ábláját a független Fehérorosz Nemzeti Köztársaság (1918-19) és a Köztársaság (1991-95) zászlójának színeivel festették át.
EfD0dwSWAAYf7pt
 
W

Wilson

Guest
A következő lőszertípusokat használták tegnap este a Fehéroroszországban Minszkben a tüntetők ellen a rendőrök.Érdekesség,hogy a fényképen látható eszközök közül van cseh gyártmány is.


EfDBHDaXoAE2RCI
EfDBGm4WsAAmUR6


EfDBHC9XoAEEIlT
EfDBG-YXkAA4Ux7
 
W

Wilson

Guest
"A minimális követelményeket sem tartották be a fehéroroszországi elnökválasztáson, az Európai Unióban pedig zajlik az egyeztetés, hogyan reagáljanak erre", mondta hétfőn egy német kormányszóvivő.
Ezzel együtt a német külügyminisztérium szóvivője azt mondta, számos jel mutat arra, hogy csalások történtek a választáson, amit a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka, az 1994 óta hatalmon levő elnök nyert meg 80,23 százalékkal.

Na erre kíváncsi leszek,hogy az EU országai elismerik-e a választások hivatalos végeredményét,különösen kíváncsi leszek arra,hogy a Magyar kormány,hogyan fog reagálni.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113
Orban lesz az elso aki gratulalni fog.

Mindenesetre a harag es a feszultseg no a magyar tarsadalomban, a pollok mondhatnak barmit, Trump gyozelme a peldaja ennek hogy nagy felsüles lehet a kormanyoldal magabiztossagabol .

Beszelni kell egy atlag magyarral mi a velemenye a kormanyrol, abbol aki figyelmes eszreveszi a fordulopontot.
 
W

Wilson

Guest
Mik lettej a hivatakos végeredmények?
Egyrészt Lukasenko eredményei, másrészt az amerikai civil szervezetek számai?

Én csak előzetes hivatalos adatokról tudok amely szerint.

"A fehérorosz választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,23 százalékával győzött a vasárnapi elnökválasztáson Fehéroroszországban. Az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett. A választásokon megfigyelőként az EBESZ nem vett részt."

Független elemzések ugyanilyen arányokat hoznak ki csak pontosan fordítva tehát Cihanouszkaja kapta a szavazatok 80% Lukasenka pedig 7-9%-t.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Mik lettej a hivatakos végeredmények?
Egyrészt Lukasenko eredményei, másrészt az amerikai civil szervezetek számai?


Két dolog biztos.
1.) A Belorus választási szervek szerint Lukasenko nyert nagy fölénnyel. 80% fölött.
2.) Az ellenzék jelöltje szerint ők nyertek nagy fölénnyel. 80%fölött.

-Amennyit lehet innen tudni. Lukasenko Talán nyert ,Talán nem. de az teljesen biztos hogy Lukasenko nem nyert 80 % fölött.
-Több tucat városban ezres -10 ezres nagyságrendben voltak kint tüntetni.
:Az biztos, hogy több helyen kifejezetten brutálisan mentek neki a "rendfenntartók" a tüntetőknek. Viszont Több helyen, a tüntetők ellen kivezényelt rendőrök... letették a pajzsot/kvázi kapituláltak (egyes kommentek szerint néhol gyakorlatilag átálltak) Igaz, egyes vélemények szerint azért, mert a helyszíni parancsnokok úgy látták, hogy gyakorlatilag nincs esélyük megfékezni a tömeget (?!)

Mindezzel együtt, ha csak az utcán kint lévőket nézzük, akkor sem igazán jön ki Lukasenko 80 % fölötti győzelme.


Jelenleg arról mennek hírek, hogy nagy számban tartóztattak le újságírókat, köztük orosz újságírókat.
Jelenleg valószínűsíthető, hogy legalább a családját Törökországba menekítette. Itt pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy Törökországba, nem pedig Oroszországba.
Ezek (sem) nem egy magabiztos Lukasenko győzelemre utalnak, magabiztos fellépéssel.
 
W

Wilson

Guest
Orban lesz az elso aki gratulalni fog.

Mindenesetre a harag es a feszultseg no a magyar tarsadalomban, a pollok mondhatnak barmit, Trump gyozelme a peldaja ennek hogy nagy felsüles lehet a kormanyoldal magabiztossagabol .

Beszelni kell egy atlag magyarral mi a velemenye a kormanyrol, abbol aki figyelmes eszreveszi a fordulopontot.

Ebben tudod az az érdekes,hogy én ahány emberrel beszéltem a 2014-s 2018-s választások után szinte senki sem szavazott a Fideszre mégis meg lett a 2/3 úgy,hogy abból nem szabad kiindulni mit mondanak az emberek.
 
W

Wilson

Guest
Két dolog biztos.
1.) A Belorus választási szervek szerint Lukasenko nyert nagy fölénnyel. 80% fölött.
2.) Az ellenzék jelöltje szerint ők nyertek nagy fölénnyel. 80%fölött.

-Amennyit lehet innen tudni. Lukasenko Talán nyert ,Talán nem. de az teljesen biztos hogy Lukasenko nem nyert 80 % fölött.
-Több tucat városban ezres -10 ezres nagyságrendben voltak kint tüntetni.
:Az biztos, hogy több helyen kifejezetten brutálisan mentek neki a "rendfenntartók" a tüntetőknek. Viszont Több helyen, a tüntetők ellen kivezényelt rendőrök... letették a pajzsot/kvázi kapituláltak (egyes kommentek szerint néhol gyakorlatilag átálltak) Igaz, egyes vélemények szerint azért, mert a helyszíni parancsnokok úgy látták, hogy gyakorlatilag nincs esélyük megfékezni a tömeget (?!)

Mindezzel együtt, ha csak az utcán kint lévőket nézzük, akkor sem igazán jön ki Lukasenko 80 % fölötti győzelme.


Jelenleg arról mennek hírek, hogy nagy számban tartóztattak le újságírókat, köztük orosz újságírókat.
Jelenleg valószínűsíthető, hogy legalább a családját Törökországba menekítette. Itt pedig arra hívnám fel a figyelmet, hogy Törökországba, nem pedig Oroszországba.
Ezek (sem) nem egy magabiztos Lukasenko győzelemre utalnak, magabiztos fellépéssel.

Biztos,hogy ezt a választást nem Lukasenka nyerte,itt csak az a kérdés,hogy a tiltakozási hullám ugyanilyen intenzitással folytatódik-e.És,hogy a Lukasenka által felépített rendszer egy ilyen tiltakozási hullámnak képes lesz-e ellenállni.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 429
18 848
113
Beszelni kell egy atlag magyarral mi a velemenye a kormanyrol, abbol aki figyelmes eszreveszi a fordulopontot.


Lehet O1G-zni de ezzel nem sokra mennek. Magabiztosság? 11 éve ők vezetik az országot és a legerősebb párt a jobbik is szétbomlott ezek után lehet magabiztosnak lenni.Ellenzéken kari geri meg egyet jelent Gyurcsánnyal .

Nem kell kurvára fideszesnek lenni ahhoz hogy a fentit józan ésszel megértse .
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 478
14 750
113
Konkrétan 2006-ra célzol?

Nem. Hanem arra a momentumos beszólásra, hogy mire volna szükség. Én, személy szerint, leszarom, ha a baloldal tüntikézik, de ha a családomnak, a házamnak vagy bármilyen tulajdonomnak baja esik, vagy kár lesz benne, az illetőt keresztüllövöm. Nem lesz lelkiismeret-furdalásom.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 559
80 908
113
Én azért szárazon tartanám a puskaport. Ha Nyugaton meg lenne rá az akarat, nálunk is csinálhatnának "Magyar tavasz"-t. Igaz, ha itt felgyújtanák egy élet munkájával megvett kocsimat pl., akkor polgárháború lenne, nem pedig tavasz.
Az utolsó két magyar tavasz közül az egyik egy uralkodó fejébe került, a másik meg csak az oroszoknak köszönhetően nem futott ki Bécsig, tehát én nem erőltetném ezt a magyar tavaszt, mert a végén még bukik az EU. :)
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Hogy valójában mi a helyzet, azt nehéz megtippelni. Fehéroroszországból évekkel ezelőtt távozott az utolsó független közvélemény-kutató is, így inkább csak sejtéseink lehetnek a rezsim valós támogatottságáról. A sejtés pedig az, hogy Lukasenkának van valós támogatottsága. 2010-ben például, amikor a választási eredményekre reagálva tízezrek tüntettek Minszkben, még a rendőrökkel is összecsapásokat provokálva, az akkor még működő független közvélemény-kutatók szerint Lukasenka valójában is simán nyert, a szavazatok 51 százalékát szerezte meg. Úgy, hogy az ellenzék jelöltje mellett valóban sokan választhatták a belarusz szavazólapokon szereplő "egyik sem" opciót, a hatalom remek trükkjét a protestszavazók leszalámizására. Most csak külső, nem nyilvános mérések készültek, azok alapján a teljes népességben még mindig masszív, 35 százalékos volt Lukasenka támogatottsága, amire jön még 20 százaléknyi bizonytalan szavazó is. Ezek alapján valószínűnek tűnik, hogy Lukasenka csalás nélkül is nyerhetett volna. De ez most már mindegy. Ezeknél a számoknál most sokkal nagyobb jelentősége van annak, amit a cikk elején említettünk, hogy még a belarusz hatóságok szerint is 33 városban voltak megmozdulások vasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Ez szokatlan, de ennek is voltak jelei, ha másban nem, hát abban, hogy a váratlanul felbukkant Szvjatlana Cihanouszkaja kampányeseményei Minszken kívül is szokatlan tömegeket vonzottak. A neve elhallgatását kérő szakértőnk szerint ezt Lukasenka részben magának köszönheti. Az ellenzék fő támogatója ugyanis az a középosztály, amely alapvetően Lukasenka gazdaságpolitikájának, az Oroszországból kapott pénz redisztribúciójának köszönheti felemelkedését. Ez az a középosztály, amely most ezen források elapadása miatt került szembe Lukasenkával.
Mert bár erről tán kevesebb szó esett, és amikor esett is, inkább tűnhetett Lukasenka előremenekülő kavarásának, a jelen belarusz helyzet elsősorban Oroszország műve. A Cihanouszkaja felbukkanása előtt legesélyesebbnek tűnő két jelölt közül a választások előtt külföldre menekült, aztán a választás után szintén Moszkvába távozott neje révén Cihanouszkaja kampányába becsatlakozó Valerij Cepalkót egy orosz oligarcha emberének tartják, és a letartóztatása után szintén Cihanouszkaja mögé besoroló Babarikával szemben is felmerült, hogy alapvetően orosz, ha nem is putyini érdekeket szolgál. Oroszország ugyanis szorosabbra kívánja fűzni a két ország viszonyát, érvényt szerezve annak a konföderációs egyezménynek, amit a saját hatalmát az oroszok és a nyugat között egyensúlyozva megőrizni próbáló Lukasenka még 1999-ben kötött. Hogy ezt kierőszakolják, elzárták a pénzcsapokat. Az orosz államhatalom mellett a gazdasági elit is lehetőséget lát Belaruszban, ahol elmaradt a privatizáció, így még hatalmas vagyonokat lehet lenyúlni. Az oroszokon kívül Belaruszban még Lengyelország és Litvánia aktív. Mindkét ország a belarusz diaszpóra hátországa, és mindkettő határozottan érdekelt Lukasenka bukásában. Alternatívát azonban ők ketten aligha nyújthatnak, az EU-ról pedig már Ukrajna példáján kiderült, hogy pénzt legfeljebb hitel formájában tud adni.
Lukasenka sorsa a belarusz utcákon dől el