[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Nekem nagyapám volt Gomelben, szintén munkából kifolyólag, '47-ig. Na akkor diktatúra volt valóban.


Akkor ahol elégedetlen az embereknek egy része, mégcsak nem is feltétlen a többsége (lásd. hangos kisebbség), akkor ott már diktatúra van, meg tuti csalás? Én nem mondom, hogy minden szép, minden jó, Lukasenkó meg a megtestesült Jézus második eljövetele; de nem hiszem, hogy ezt kívülről kellene megmondani, pláne egy választások után diktatúrázni, mikor ennyi erővel bizonyos mértékben pl.: Németországban sincs demokrácia.

De nézd, Neked szíved joga diktatúrát kiáltani, de akkor meg másnak ugyan annyi joga van, ugyan úgy teli torokból Lukasenkó Fehéroroszországát a megtestesült földi mennyországnak titulálni; ez is egy vélemény, meg az is egy vélemény.

Ha jártál ott, véleményed van, akkor elő a farmáva. Majd jön a szép fényes nyugat, a gipszjakab pártja, az örök dicsőség frakció, vagy bármilyen formáció és eljön a fehérorosz aranykor, hirtelen nagy ásványanyag lelőhelyek, tengeri konténerkikötők, nagy belső piac vagy bármi a földből, a semmiből fog kinőni, vagy hogy gondolják? Milyen konkrét verziók, stratégiák vannak az ellenzék részéről. Erre tényleg kíváncsi vagyok, minden nézeteltérés ellenére.

Ez nem csupán sima elégedetlenség Fehéroroszországban diktatúra van ezt én nem kívülről mondom nekem ezt az ott élő emberek mondták és én hiszek nekik,amúgy pont azt mondom,hogy itt nem lesz dicsőséges nyugati bemenetel az orosz medve ezt nem fogja engedni ezért sajnálom a beloruszokat,a csajszlinak nincs programja csak annyi,hogy ha a hatalomra kerül akkor új választásokat tartanak,itt az emberek a rendszer ellen Lukasenka ellen szavaztak és a választások után tüntetnek.Két verzió lehetséges(ebben egyetértek a moszkvater elemzésével) vagy a helyén marad de legitimáció nélkül lassú destabilizáció vár a beloruszokra vagy ha elsöpri a népharag akkor viszont ez azonnal bekövetkezik,
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 726
3 828
113
Hát pont ezt mondom én is. Manapság lipsi-hazaáruló-migrisimogató akinek nem szimpi "a párt" aktuális irányvonala (történelemtől energetikán át a közbeszerzések eredményéig). Egykor ezek kulákok-fasiszták-a nép ellenségei voltak, később rasszisták és intoleránsok lettek.
Nem azért, amit állítasz, ha nem, mert a legnagyobb ellenzéki párt EU képviselője deklaráltan nem Magyarországért dolgozik Brüsszelben, hanem az Európai Egyesült Államokért, a hazám ellenében. Talán kezdhetnéd ennek a kimagyarázásával!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Ez nem csupán sima elégedetlenség Fehéroroszországban diktatúra van ezt én nem kívülről mondom nekem ezt az ott élő emberek mondták és én hiszek nekik,amúgy pont azt mondom,hogy itt nem lesz dicsőséges nyugati bemenetel az orosz medve ezt nem fogja engedni ezért sajnálom a beloruszokat,a csajszlinak nincs programja csak annyi,hogy ha a hatalomra kerül akkor új választásokat tartanak,itt az emberek a rendszer ellen Lukasenka ellen szavaztak és a választások után tüntetnek.Két verzió lehetséges(ebben egyetértek a moszkvater elemzésével) vagy a helyén marad de legitimáció nélkül lassú destabilizáció vár a beloruszokra vagy ha elsöpri a népharag akkor viszont ez azonnal bekövetkezik,

Ühüm, köszönöm.Ezek nyomós érvek, komoly stratégiák, utópiák.
Ha jól értem ha Lukasenkó nyer, akkor azért nem lesz változás, ha nem nyer Lukasenkó, akkor azért nem lesz változás?

Érdemes utcára vonulnia annak a pár száz embernek.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 197
113
Kérlek segíts h "meg tudjam érteni" , az internetadó vagy a vasárnapi boltzár hiánya, mennyinen gátolja a "hosszútávú folyamatok" elleni védekezést, a letelepedési kötvény hiányában miért nem lehet hatékonyan lépni a migrikkel szemben?
Ha a budapesti olimpiâra ráköltünk 774 milliárd forintot (építési és bontási költségek nélkül) a költségek meg szokás szerint nem fognak elszállini :) az mennyivel növeli a hadseregre vagy a családokra költhető összeget?

Elnézést kérek a személyeskedő hangnemért, amit használtam.

Mellesleg a focib*zulás elleni véleményemnek itt is nem egyszer adtam hangot, a tao támogatások felhasználása ellen is, a stadionépítést a legelbaltázottabb politikai és gazdasági húzásuknak tartom, főleg abban a helyzetben amikor csinálták.
A boltzár is hülyeség volt, bár tegyük hozzá a kereskedelmi dolgozók elég durván ki voltak zsákmányolva, láttam én már papíron hat órába dolgozókat heti 3-4 12 óra +8 ba dolgozni, bár mit ad isten ez is 2010 előtt volt, aztán a tulajra rohadt a kóceráj mert már nem dolgozott neki senki mert volt máshol jobb hely.
Azt ha nem vallással magyarázzák, hanem kikényszerítenek egy kellemesebb vasárnapi prémiumot a dolgozóknak amit keményen betartatnak pozitívabb lett volna.
A kötvény is vérlázítóan ostoba konstrukció volt, nem maga kötvény volt a bajom mert a legtöbbje aki azzal jött csak EU engedélyek miatt jött vagy üzletelni.
Az olimpia meg úgy szint a hülyeség kategória volt szerintem is.

Nem vagyok fanatikus rajongójuk, de ők is formálhatóak és formálódnak folyamosan.

Én is álmodozok néha egy olyan nemzeti kormányzatról akik elvből megvetik a korrupció legkisebb formáit is és fáradhatatlanul a nemzet érdekén dolgozik és még tehetséges is benne, de annak ellenére is hogy szeretik a pénzt és vannak brutális baromságaik, a mostaniak állnak legközelebb ahhoz amit jónak tartok.

Amúgy meg nekem már az is sokat számít hogy hirdethetem a nézeteimet online és offline, nem kell attól tartanom hogy ezért bajba kerülök, nyugatabbra ezt nem tehetném meg, és ez fontos mert ha a politikusokba nem is lehet bízni a magam tetteiben és gondolataimban még megbízok és megteszem amit tudok. Szerintem magyarként most a mozgalmiság a fontos és járható út, aki nemzetbe gondolkozik az ne egymással harcoljon, ti is támogassatok határon túli iskolát, és próbáljátok meg minél több ember szemét felnyitni hogy mennyire rossz az az irány amerre a nyugati világ tart, a politikát meg a politikusokra kell bízni és csak akkor érdemes vele foglalkozni komolyabban ha úgy érzi az ember hogy jobban tudja csinálni és maga kezdi el csinálni.


Amúgy addig mennek el ameddig jelenleg el lehet menni a hosszútávú folyamtok akasztásában, nem lehet annál radikálisabb lépéseket meglépni mint amekkorát az aktuális politikai mozgástér és környezet megenged.

Júj amúgy ez de belpol, de hát hogy lehetne ezekről a politikai folyamtokról úgy írni hogy ne legyen az ? :eek::)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 867
91 381
113
Tudod én három éve a munkahelyem miatt 1,5 hónapot kis megszakítással eltöltöttem Homelbe (oroszosan Gomel) és már akkor eleguk volt az emberek nagy részének a rendszerből,nem azért mert demokráciára meg szabadságra vágytak hanem azért mert már nincs pénz a rendszerbe és jobban akarnak élni,nem azért mentek ki az utcára az emberek mert más országok vagy a gaz ngo-k beavatkoztak hanem mert az emberek jobban akarnak élni.És hidd el ott diktatúra van csak most már nem működik az,hogy gyakorlatilag orosz pénzből Lukasenka egy erős szociális hálót tartott fent plusz még a belorusz középosztály is részesült ebből a pénzből paradox módon ezt a helyzetet az oroszok idézték elő mivel szorosabb kapcsolatot akarnak a fehéroroszokkal ezért elzárták a pénzcsapokat amúgy sajnálom őket mivel az orosz medve árnyéka az egész országra rávetul ezért aztán a beloruszok sorsa az oroszoktól függ.
Egyébként ez a fehérorosz, nekem olyan kamunemzetnek tűnik első blikkre, háttérismeret nélkül. Vmiben különbözik a nyelvük az orosztól vagy csak olyan székely - magyar 0 különbség van.
Volt valaha saját államuk vagy ez is csak vmi szovjet párttitkátlr fejéből pattant ki, aztán anno független állam lett.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
W

Wilson

Guest
Ühüm, köszönöm.Ezek nyomós érvek, komoly stratégiák, utópiák.
Ha jól értem ha Lukasenkó nyer, akkor azért nem lesz változás, ha nem nyer Lukasenkó, akkor azért nem lesz változás?

Érdemes utcára vonulnia annak a pár száz embernek.

Az az érdekes,hogy még Lukasenka szerint is bizonyos reformokra lenne szükség de ezt nem fogja megvalósítani,itt szerintem a rendszer ellen illetve Lukasenka ellen tűntetnek hasonló a helyzet mint nálunk 56-n az embereknek elegük lett és ebből indultak ki az események és ugye nekünk sem segített a nyugat és szerintem a beloruszoknak sem fog.Ja és mind a két történetben a fő szerepet Ivánék játszották.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 125
113
Ki mondta,hogy ott demokrácia van?:)

Ég és a föld avagy demokrácia(Belarusz) vs diktatúra(KNDK) Hanyagolni kéne szerintem a Belorusszia diktatúra szóhasználatot. :) Nem biztos, hogy jobb életük lesz a belaruszoknak Lukasenkó nélkül, sőt szerintem rosszabb.
 
W

Wilson

Guest
Egyébként ez a fehérorosz, nekem olyan kamunemzetnek tűnik első blikkre, háttérismeret nélkül. Vmiben különbözik a nyelvük az orosztól vagy csak olyan székely - magyar 0 különbség van.
Volt valaha saját államuk vagy ez is csak vmi szovjet párttitkátlr fejéből pattant ki, aztán anno független állam lett.

Itt egy nagyon jó cikk a fehéroroszokról.

https://azonnali.hu/cikk/20200810_miert-belarusz-es-miert-nem-feheroroszorszag
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 815
81 125
113
Egyébként ez a fehérorosz, nekem olyan kamunemzetnek tűnik első blikkre, háttérismeret nélkül. Vmiben különbözik a nyelvük az orosztól vagy csak olyan székely - magyar 0 különbség van.
Volt valaha saját államuk vagy ez is csak vmi szovjet párttitkátlr fejéből pattant ki, aztán anno független állam lett.

Kamunemzet amit a bolsevikok hoztak létre.
A bolsevik forradalom után kikiálltottak egy Köztársaságot a nacionalisták mai Moldova területének kb azonos területtel, ami csak pár hónapig létezett. Majd Sztálin 1924-1926 ban további orosz területeket(Gomel régió) csatolt a Fehérorosz SZSZK-hoz. 1939-ben lengyel területeket-amik korábban az Orosz Birodalomhoz tartoztak.
 
W

Wilson

Guest
Ég és a föld avagy demokrácia(Belarusz) vs diktatúra(KNDK) Hanyagolni kéne szerintem a Belorusszia diktatúra szóhasználatot. :) Nem biztos, hogy jobb életük lesz a belaruszoknak Lukasenkó nélkül, sőt szerintem rosszabb.

Szerintem meg nem minden ismérve meg van Lukasenka rendszerének ami a diktatúrákra jellemző ráadásul nekem a Gomeli-k mondták,hogy ők diktatúrában élnek én hiszek nekik.Vannak keményebb és ahhoz képest puhának tűnő diktatúrák,de szerintem ilyen besorolást nem jó tenni mivel az az ember akinek az életét egy ilyen puhább diktatúra tönkretette az nem fogja puhábbnak érezni azt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 867
91 381
113
Belarusz egy cirka 10 milliós ország. Van kb. 8 millió szavazásra jogosult. Elment szavazni közel 85%. Vagyis 6,8 millió fő.

Mit látok az egyértelműen elfogult, ellenzéki forrásokból, származó több tucatnyi filmen? A többségükön pár száz tüntetőt, a maradékon max. pár ezret.
Hol vannak a Lukasenkó ellenes MILLIÓK?

Miért csak egyetlen gyárból van hír sztrájkról, amikor a gyárakban nincsenek ott az erőszakszervek, az ellenzéki felhívásban pedig ez szerepelt?
Sztem qrvacinkes Lukasenko mellett kiállni, mégha az ellenzéke NGO-Soros támogatott is lenne.
Egyértelműen nem voltak soha szabad választások Fehéroroszországban, bár mindkét oldal 85%-os győzelme röhejes.
Putyin nem fogja adni ezt az orosz érdekszférát vér nélkül az ukrán buktája után. Neki Lukasenko semmit sem jelent, lehet már púp a hátán. Egy oroszbarát meglepetés katonai puccs sztem befigyelhet. Lukasenko megy a levesbe, de ellenzéknek sem osztanak lapot.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 025
30 935
113
Egyébként ez a fehérorosz, nekem olyan kamunemzetnek tűnik első blikkre, háttérismeret nélkül. Vmiben különbözik a nyelvük az orosztól vagy csak olyan székely - magyar 0 különbség van.
Volt valaha saját államuk vagy ez is csak vmi szovjet párttitkátlr fejéből pattant ki, aztán anno független állam lett.
39ig Lengyelország része volt.19től.De a Lengyel-Litván perszonálunió része volt elötte,annak bukásáig.Mondhatnánk úgy is,hogy ez az északi ukrajna(a szó maga határvidék/tartomány/területet jelent) a lengyelek és az oroszok között.
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3 and SilvioD

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Az az érdekes,hogy még Lukasenka szerint is bizonyos reformokra lenne szükség de ezt nem fogja megvalósítani,itt szerintem a rendszer ellen illetve Lukasenka ellen tűntetnek hasonló a helyzet mint nálunk 56-n az embereknek elegük lett és ebből indultak ki az események és ugye nekünk sem segített a nyugat és szerintem a beloruszoknak sem fog.Ja és mind a két történetben a fő szerepet Ivánék játszották.
Nem jó hasonlat, mert voltak olyan elképzelések, amik a társadalom nagy része magáénak tett, pl.: Erőszakos szövetkezetesítések leállítása, szovjetek kivonulása, magántulajdon engedélyezése stb. Nem csak annyi, hogy "Rákosit a Dunába, Gerőt pedig utána; vesszen Piros".
Itt meg úgy tűnik, hogy annyi van, hogy vesszen Lukasenkó, de, hogy mi legyen utána arról lövésünk sincs.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 407
4 442
113
Az ukran majd a belarusz domino utan az orosz domino kovetkezik.
Putyin Lukasenkahoz hasonloan nyeregben erzi magat, de csak egy kis szikra kell...

Milyen lenne mar ha egy evtizeden belul az egesz keleti szlav regio atfordulna nyugatbaratta. Kitorne a vilagbeke.