[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
A boltzár is hülyeség volt, bár tegyük hozzá a kereskedelmi dolgozók elég durván ki voltak zsákmányolva, láttam én már papíron hat órába dolgozókat heti 3-4 12 óra +8 ba dolgozni, bár mit ad isten ez is 2010 előtt volt, aztán a tulajra rohadt a kóceráj mert már nem dolgozott neki senki mert volt máshol jobb hely.
Azt ha nem vallással magyarázzák, hanem kikényszerítenek egy kellemesebb vasárnapi prémiumot a dolgozóknak amit keményen betartatnak pozitívabb lett volna.
Totál off
Ez a vasárnapi boltzár tudom, hogy mkinek kellemetlen, kivéve a boltosoknak.
Nekem is az volt a németeknél, de 1-2 hónap és megszokod. Aztán rájössz, hogy tök fasza egy kis nyugalom. Sokkal jobb progikat tervezhetsz, mert nincs sansz a shoppingra! Sztem ez egy kis életminőség javulást hozhatott volna. De tökmind1, ez a hajó már elment a közvélemény-kutatók asztalán...
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 391
113
Nem jó hasonlat, mert voltak olyan elképzelések, amik a társadalom nagy része magáénak tett, pl.: Erőszakos szövetkezetesítések leállítása, szovjetek kivonulása, magántulajdon engedélyezése stb. Nem csak annyi, hogy "Rákosit a Dunába, Gerőt pedig utána; vesszen Piros".
Itt meg úgy tűnik, hogy annyi van, hogy vesszen Lukasenkó, de, hogy mi legyen utána arról lövésünk sincs.
Az ut ki van jelolve az elodok altal: NATO majd EU integracio.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Ég és a föld avagy demokrácia(Belarusz) vs diktatúra(KNDK) Hanyagolni kéne szerintem a Belorusszia diktatúra szóhasználatot. :) Nem biztos, hogy jobb életük lesz a belaruszoknak Lukasenkó nélkül, sőt szerintem rosszabb.
Attól még diktator6, nincsenek szabad választások. Olyan Milosevics-fajta kevesebb vérrel.
 
W

Wilson

Guest
Nem jó hasonlat, mert voltak olyan elképzelések, amik a társadalom nagy része magáénak tett, pl.: Erőszakos szövetkezetesítések leállítása, szovjetek kivonulása, magántulajdon engedélyezése stb. Nem csak annyi, hogy "Rákosit a Dunába, Gerőt pedig utána; vesszen Piros".
Itt meg úgy tűnik, hogy annyi van, hogy vesszen Lukasenkó, de, hogy mi legyen utána arról lövésünk sincs.

Részben igazat adok neked és annyiban helyesbítek is,hogy 56-n talán határozottabb elképzelések voltak a jövőt illetően de a többi dologban van hasonlóság elnyomó rendszer elleni népharag a főszereplők mind a két esetben Ivánék a hatalom mind akét esetben erőszakot alkalmaz és a nyugat szerepe is hasonló.
 
W

Wilson

Guest
Attól még diktator6, nincsenek szabad választások. Olyan Milosevics-fajta kevesebb vérrel.

Bizony minden ismérve meg van a diktatúrának Lukasenka rendszerében.

1. A hatalom egy ember/párt kezében összpontosul
2. Sajtó feletti teljes kontroll
3.Leszámolás az ellenzékkel, ellenfelekkel
4.Az erős vezető mítosza
5.A vezér és családja meggazdagodik
6.Irányított elit
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 706
113
Nem azért, amit állítasz, ha nem, mert a legnagyobb ellenzéki párt EU képviselője deklaráltan nem Magyarországért dolgozik Brüsszelben, hanem az Európai Egyesült Államokért, a hazám ellenében. Talán kezdhetnéd ennek a kimagyarázásával!

Hát amíg a magyar kûlker háromnegyede az eu val folyik, (kitermelhető olaj hiányában arra meg szûkség lesz a gripenekhez meg a leokhoz is, ha már haditechnika) addig mindenki eldöntheti a brüsszeliták vagy a moszkoviták a haza ellenségei.
A dk meg jobb lenne ha eltűnne mihamarabb, abban igazad van.
 
W

Wilson

Guest
Az ukran majd a belarusz domino utan az orosz domino kovetkezik.
Putyin Lukasenkahoz hasonloan nyeregben erzi magat, de csak egy kis szikra kell...

Milyen lenne mar ha egy evtizeden belul az egesz keleti szlav regio atfordulna nyugatbaratta. Kitorne a vilagbeke.

Előre az Uli által kijelölt úton:) Nagyobb esélye van annak,hogy a pápa áttér az iszlám hitre mint,hogy a szláv régió nyugatbaráttá váljon,mivel az az aprócska tény is megakadályozza ezt a dolgot,hogy a nyugat sem fog szláv baráttá válni.
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg and emel

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 498
113
Az ukran majd a belarusz domino utan az orosz domino kovetkezik.
Putyin Lukasenkahoz hasonloan nyeregben erzi magat, de csak egy kis szikra kell...

Milyen lenne mar ha egy evtizeden belul az egesz keleti szlav regio atfordulna nyugatbaratta. Kitorne a vilagbeke.



Hú b+! :eek:
1 évtized múlva lesz még nyugat szerinted?
Már most annyi újgermán/újsvéd/stb szuletik, mint nem új, ki fog annyi segélyt kitermelni?
Ha lefegyverezné magát Oo, akkor mehetnél a Don kanyarba megint, valahogy mindig úgy végzodik a nagy nyugati felzárkózásunk, hogy vagy minket vezetnek az Oroszoknak, vagy oket nekunk, elég lesz már ebből.... ;)
 
W

Wilson

Guest
Lukasenko mióta Lukasenka???
Nővé operáltatta magát vagy mi a bánat????? :confused:

Mind a két alak helyes.

"Lukasenko vagy Lukasenka?

Kommentáradatok tömegéhez vezet az ország neve mellett a belarusz nevek átírása is. Az országot hol Alekszandr Lukasenko, hol Aljakszandr Lukasenka vezeti. Mostani ellenfele hol Szvetlana Tyihanovszkaja, hol Szvjatlana Cihanouszkaja. Mindenki megzavarodott???

Nem, tulajdnoképpen mindenkinek igaza van. Az egyik alakzat az orosz nyelvből, a másik a belaruszból készült átírás.

De ha ez Belarusz, miért nem írja át mindenki belaruszból?

Belarusz hivatalos nyelve a belarusz és az orosz. Utóbbi azonban sokkal általánosabban elterjedt, a magánbeszélgetésektől az oktatáson, a törvényhozáson keresztül tévéig az orosz a domináns. Lukasenkónál különösen, ő hangsúlyosan csak oroszul nyilatkozik - még ha belaruszul kérdezik is. Az ellenzéknél már gyakoribb a belarusz nyelv használata, bár most ez sem igaz, Tyihanovszkaja és stábja is oroszul nyilatkozik és ebben értelemszerűen nincs politikai állásfoglalás, legalábbis ez nem jelenti, hogy az Oroszországgal való integráció hívei lennének.

A nyelvi kettősség Ukrajnában jellemző - bár ott ma már nem engedheti meg magának az elnök, hogy elsősorban ne ukránul beszéljen, ez még az orosz anyanyelvű Volodimir Zelenszkijre is igaz - akit ennélfogva nem is volna indokolt Vlagyimir Zelenszkijnek írni. (Ukrajnában így legfeljebb a keletukrán szakadárok neveinél lehetséges az orosz átírás, vagy azoknál, akik hangsúlyozottan orosznk vallják magukat.)

Belaruszban viszont az orosz nyelv sokkal meghatározóbb, így az oroszból készített átírások a nevek esetében semmivel sem kevésbé indokoltak, mint belaruszból. Sőt, mivel maguk a nevek birtokosai is inkább az orosz formát használják, az annak alapján született átírás még indokoltabb is."
 
  • Tetszik
Reactions: szuvorov

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Előre az Uli által kijelölt úton:) Nagyobb esélye van annak,hogy a pápa áttér az iszlám hitre mint,hogy a szláv régió nyugatbaráttá váljon,mivel az az aprócska tény is megakadályozza ezt a dolgot,hogy a nyugat sem fog szláv baráttá válni.
Miért,lengyelek,csehek,szlovének,horvátok,szerbek,bolgárok micsodák?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Az ukran majd a belarusz domino utan az orosz domino kovetkezik.
Putyin Lukasenkahoz hasonloan nyeregben erzi magat, de csak egy kis szikra kell...

Milyen lenne mar ha egy evtizeden belul az egesz keleti szlav regio atfordulna nyugatbaratta. Kitorne a vilagbeke.
Ha jenkik hazatakarodnának Európából már holnap világbéke lenne.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Sztem qrvacinkes Lukasenko mellett kiállni, mégha az ellenzéke NGO-Soros támogatott is lenne.
Egyértelműen nem voltak soha szabad választások Fehéroroszországban, bár mindkét oldal 85%-os győzelme röhejes.
Putyin nem fogja adni ezt az orosz érdekszférát vér nélkül az ukrán buktája után. Neki Lukasenko semmit sem jelent, lehet már púp a hátán. Egy oroszbarát meglepetés katonai puccs sztem befigyelhet. Lukasenko megy a levesbe, de ellenzéknek sem osztanak lapot.
Kb 1,5 millió ember van aki beszéli a Fehérorosz Nyelvet az meg nem mérvadó a nagyhatalmi játszmákban.

Amúgy szerintem az diktatúra, ahol elcsalják a választásokat ha kell, ha nem.
Meg az is diktatúra, ahol minden ellenzéki jelöltet (aki nem távozik az országból) azt letartóztatják.
Meg ez a kép sem egy klasszikus demokrácia velejárója.
22044703_0.jpg


Érdekes, hogy a hagyományos fehérorosz nyelv jobban hasonlít az ukránra, mint az oroszra.

Azt "furcsállom", hogy Putyin gyorsan gratulál, miközben az ellenzék vezetője tőle 1 km-re forradalmat hirdet....
Nem lennék azon se meglepődve ha kiderülne, hogy ő az oroszok jelöltje Lukasenko utáni időszakra.

Mi több az is furcsa, hogy a fehéroroszok haderőt vezényeltek keletre pont 1 hete. Az oroszok, meg a határ túloldalára 3 napja.
Itt már hetek óta nagyhatalmi játszma folyhat, csak most kulminál.
Legalábbis én így gondolom.
Úgy néz ki Lukasenko körül elfogyott a levegő ő meg próbálja menteni a saját pozícióját a saját óljában.
Kívülről megtámadni egy országot nem fog senki, mert teljesen elszigetelődik, ez biztos.
Maximum akkor, ha polgárháború tör ki és rendfenntartó műveletnek lehet álcázni.
Ezért gondolom azt, hogy egyszerűbb egy ilyen tüntetéssorozattal elfoglalni, viszont ebben az esetben a hazai pályán lévő, még ha esélytelenebb is sokáig húzhatja.
Azt hiszem ezért van minden lezárva, a net korlátozva, katonaság az utcára vezényelve. Sőt, ha jól hallottam, akkor pár perce "sikerült" megölni egy tüntetőt is.

Mindenesetre érdekes napok jönnek, alapvetően határozza majd meg azt a térséget.
 
W

Wilson

Guest
Kb 1,5 millió ember van aki beszéli a Fehérorosz Nyelvet az meg nem mérvadó a nagyhatalmi játszmákban.

Amúgy szerintem az diktatúra, ahol elcsalják a választásokat ha kell, ha nem.
Meg az is diktatúra, ahol minden ellenzéki jelöltet (aki nem távozik az országból) azt letartóztatják.
Meg ez a kép sem egy klasszikus demokrácia velejárója.
22044703_0.jpg


Érdekes, hogy a hagyományos fehérorosz nyelv jobban hasonlít az ukránra, mint az oroszra.

Azt "furcsállom", hogy Putyin gyorsan gratulál, miközben az ellenzék vezetője tőle 1 km-re forradalmat hirdet....
Nem lennék azon se meglepődve ha kiderülne, hogy ő az oroszok jelöltje Lukasenko utáni időszakra.

Mi több az is furcsa, hogy a fehéroroszok haderőt vezényeltek keletre pont 1 hete. Az oroszok, meg a határ túloldalára 3 napja.
Itt már hetek óta nagyhatalmi játszma folyhat, csak most kulminál.
Legalábbis én így gondolom.
Úgy néz ki Lukasenko körül elfogyott a levegő ő meg próbálja menteni a saját pozícióját a saját óljában.
Kívülről megtámadni egy országot nem fog senki, mert teljesen elszigetelődik, ez biztos.
Maximum akkor, ha polgárháború tör ki és rendfenntartó műveletnek lehet álcázni.
Ezért gondolom azt, hogy egyszerűbb egy ilyen tüntetéssorozattal elfoglalni, viszont ebben az esetben a hazai pályán lévő, még ha esélytelenebb is sokáig húzhatja.
Azt hiszem ezért van minden lezárva, a net korlátozva, katonaság az utcára vezényelve. Sőt, ha jól hallottam, akkor pár perce "sikerült" megölni egy tüntetőt is.

Mindenesetre érdekes napok jönnek, alapvetően határozza majd meg azt a térséget.

Az a nagy helyzet,hogy ezt a helyzetet az oroszok idézték elő,mivel az orosz medve még jobban a keblére akarta ölelni a beloruszokat ez viszont Lukasenkónak nem tetszett és elkezdett egy kis páva táncot járni ennek következtében Iván elzárta a pénzcsapokat.