[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 546
113
Ladagrant nem részletezte így jogos a felvetésed,de ő egyértelműen elsősorban az oroszokat értette a szlávok alatt.
Aha.Az USA-ban mind a mai napig él a nyugati parton és Alaszkában elszórva egy orosz kisebbség még az USA elötti időkből,ortodox vallását is tartva,magukat orosz nemzetiségükén definiálva,ki mégis a nyugati,sőt mitöbb,amerikai,társadalom részei.
Ez nem nemzetiségi kérdés.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
:D baromság.. lenne helyette más nagymenő
a világ így működik.
hogy az rosszabb lenne vagy jobb, azon lehet vitázni
Neked az jó, hogy terjeszkednek kelet felé, katonákat állomásoztatnak az orosz határ mentén? Létezik olyan ember, aki helyesli a jenki politikát?
 
W

Wilson

Guest
Milyen lenne mar ha egy evtizeden belul az egesz keleti szlav regio atfordulna nyugatbaratta. Kitorne a vilagbeke.

Világbéke na az sohasem lesz mivel akkor a fegyvergyártók éhenhalnának,különben is az összes szépségkirálynő jelölt a világbékével kampányol még sincs változás még,hogy a nők irányítják a világot tiszta hülyeség,:)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Bizony minden ismérve meg van a diktatúrának Lukasenka rendszerében.

1. A hatalom egy ember/párt kezében összpontosul
2. Sajtó feletti teljes kontroll
3.Leszámolás az ellenzékkel, ellenfelekkel
4.Az erős vezető mítosza
5.A vezér és családja meggazdagodik
6.Irányított elit

Viszont szociális jólét, alacsony munkanélküliség, alacsony bünözés, biztonság és stabilitás. Mellette szabad vallásgyakorlás, szabad mozgás, utazás, stb...
1 ponthoz- Belarusszia elnöki köztársaság.

A többi pont lényegtelen a lakosság több mint felének.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 706
113
Elnézést kérek a személyeskedő hangnemért, amit használtam.

Mellesleg a focib*zulás elleni véleményemnek itt is nem egyszer adtam hangot, a tao támogatások felhasználása ellen is, a stadionépítést a legelbaltázottabb politikai és gazdasági húzásuknak tartom, főleg abban a helyzetben amikor csinálták.
A boltzár is hülyeség volt, bár tegyük hozzá a kereskedelmi dolgozók elég durván ki voltak zsákmányolva, láttam én már papíron hat órába dolgozókat heti 3-4 12 óra +8 ba dolgozni, bár mit ad isten ez is 2010 előtt volt, aztán a tulajra rohadt a kóceráj mert már nem dolgozott neki senki mert volt máshol jobb hely.
Azt ha nem vallással magyarázzák, hanem kikényszerítenek egy kellemesebb vasárnapi prémiumot a dolgozóknak amit keményen betartatnak pozitívabb lett volna.
A kötvény is vérlázítóan ostoba konstrukció volt, nem maga kötvény volt a bajom mert a legtöbbje aki azzal jött csak EU engedélyek miatt jött vagy üzletelni.
Az olimpia meg úgy szint a hülyeség kategória volt szerintem is.

Nem vagyok fanatikus rajongójuk, de ők is formálhatóak és formálódnak folyamosan.

Én is álmodozok néha egy olyan nemzeti kormányzatról akik elvből megvetik a korrupció legkisebb formáit is és fáradhatatlanul a nemzet érdekén dolgozik és még tehetséges is benne, de annak ellenére is hogy szeretik a pénzt és vannak brutális baromságaik, a mostaniak állnak legközelebb ahhoz amit jónak tartok.

Amúgy meg nekem már az is sokat számít hogy hirdethetem a nézeteimet online és offline, nem kell attól tartanom hogy ezért bajba kerülök, nyugatabbra ezt nem tehetném meg, és ez fontos mert ha a politikusokba nem is lehet bízni a magam tetteiben és gondolataimban még megbízok és megteszem amit tudok. Szerintem magyarként most a mozgalmiság a fontos és járható út, aki nemzetbe gondolkozik az ne egymással harcoljon, ti is támogassatok határon túli iskolát, és próbáljátok meg minél több ember szemét felnyitni hogy mennyire rossz az az irány amerre a nyugati világ tart, a politikát meg a politikusokra kell bízni és csak akkor érdemes vele foglalkozni komolyabban ha úgy érzi az ember hogy jobban tudja csinálni és maga kezdi el csinálni.


Amúgy addig mennek el ameddig jelenleg el lehet menni a hosszútávú folyamtok akasztásában, nem lehet annál radikálisabb lépéseket meglépni mint amekkorát az aktuális politikai mozgástér és környezet megenged.

Júj amúgy ez de belpol, de hát hogy lehetne ezekről a politikai folyamtokról úgy írni hogy ne legyen az ? :eek::)

Valóban ne személyeskedjünk ok.
A stadiont meg a korrupciót direkt nem hoztam fel.
 
W

Wilson

Guest
Viszont szociális jólét, alacsony munkanélküliség, alacsony bünözés, biztonság és stabilitás. Mellette szabad vallásgyakorlás, szabad mozgás, utazás, stb...
1 ponthoz- Belarusszia elnöki köztársaság.

A többi pont lényegtelen a lakosság több mint felének.

Volt szociális jólét,többek között ezért repkednek a gumilövedékek a Minkszben ezt a rendszert már nem tudja Lukasenkó fenntartani ,hiszen nem ad többet nagyon olcsón olajat a Fehéroroszoknak Oroszország.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Neked az jó, hogy terjeszkednek kelet felé, katonákat állomásoztatnak az orosz határ mentén? Létezik olyan ember, aki helyesli a jenki politikát?

Nem ezt mondta. Az amerikaiak egy részén kívül valószínűleg kevesen helyeslik. A mondandójának a lényege az volt, hogy ha nem az amerikaiak emberkednének, akkor lenne helyette más ország / hatalom, amely ezt tenné, és csak arról lehetne vitázni, hogy az amcsiké volt jobb, vagy a másikoké.
 
  • Tetszik
Reactions: Galthran

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Az a nagy helyzet,hogy ezt a helyzetet az oroszok idézték elő,mivel az orosz medve még jobban a keblére akarta ölelni a beloruszokat ez viszont Lukasenkónak nem tetszett és elkezdett egy kis páva táncot járni ennek következtében Iván elzárta a pénzcsapokat.

Nem egészen...2019 december végén lejártak az olaj és gázszállításokról a szerződések, amelyek értelmében Lukasenkóék a világ piaci ár - 20% áron kapták a nyersanyagokat. Lukasenko továbbra is olcsó áron akarta volna a nyersanyagokat, de Putyin kijelentette, ha orosz áron akarja, akkor alá kell írni a szövetségi államszerződés még aláíratlan kb 4 pontját. Lukasenko több éven át hitegette (átverte)Putyint , hogy aláírja a szerződést, de nem tette. Inkább játszotta a mártírt és nyafogott. Oroszország összesen 100 milliárd USD értékben támogatta a Belarusz gazdaságot- kedvezményekkel, hitelekkel. De Putyin nem hülye a semmiért nem hosszabította meg a szerződéseket. Kb 600 millió USD-tól esett el Lukasenko.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Bizony minden ismérve meg van a diktatúrának Lukasenka rendszerében.

1. A hatalom egy ember/párt kezében összpontosul
2. Sajtó feletti teljes kontroll
3.Leszámolás az ellenzékkel, ellenfelekkel
4.Az erős vezető mítosza
5.A vezér és családja meggazdagodik
6.Irányított elit
Mondjuk a nincsenek szabad választásokat kihagytad. A többi a Clintin családra is ráillene. :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Hát amíg a magyar kûlker háromnegyede az eu val folyik, (kitermelhető olaj hiányában arra meg szûkség lesz a gripenekhez meg a leokhoz is, ha már haditechnika) addig mindenki eldöntheti a brüsszeliták vagy a moszkoviták a haza ellenségei.
A dk meg jobb lenne ha eltűnne mihamarabb, abban igazad van.
Sem a brüsszelitáj, sem a noszkoviták nem a haza ellenségei, hanem a DK. :)
A politikában nincs barátság csak érdekek. A brüsszeliták meg a moszkoviták is a saját erdekeikért dolgoznak, nem elvárás feléjük, hogy Mo. érdekeit képviseljék. Ezt a hazai pokitikusoknak kell, a szavazóik meg a magyar nemzeti elit érdekében. Akiknek ideális esetben az az érdekük, hogy itthon faszán menjenek a dolgok, nőjön az életszínvonal meg a fogyasztás és akkor mki happy. De ez már igy lassan nagyon utópia. De vhol ezt tartanám ideálisnak.
 
W

Wilson

Guest
Nem egészen...2019 december végén lejártak az olaj és gázszállításokról a szerződések, amelyek értelmében Lukasenkóék a világ piaci ár - 20% áron kapták a nyersanyagokat. Lukasenko továbbra is olcsó áron akarta volna a nyersanyagokat, de Putyin kijelentette, ha orosz áron akarja, akkor alá kell írni a szövetségi államszerződés még aláíratlan kb 4 pontját. Lukasenko több éven át hitegette (átverte)Putyint , hogy aláírja a szerződést, de nem tette. Inkább játszotta a mártírt és nyafogott. Oroszország összesen 100 milliárd USD értékben támogatta a Belarusz gazdaságot- kedvezményekkel, hitelekkel. De Putyin nem hülye a semmiért nem hosszabította meg a szerződéseket. Kb 600 millió USD-tól esett el Lukasenko.

Igen igazad van nem írtam oda a gazdasági részét:)annyival még kiegészíteném a teljesen jó gazdasági összefoglalásodat,hogy
Moszkva ezeket a kedvezményeket egyrészt a posztszovjet térség gazdaságait összefogó Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaként, másrészt pedig a két ország Unióállamként való egyesítésének fejében adja Belarusznak, megkövetelve azt, hogy az ország semmilyen tekintetben ne közelítsen a NATO-hoz, az Európai Unióhoz és főként az Egyesült Államokhoz..24 millió tonna orosz nyersolaj érkezik(et) évente Belaruszba exportvámtól mentesen, amit Belarusz – saját igényeinek kielégítése után – magas exportvámmal adhatott el nyugatra, akár nyersen, akár két hatalmas finomítójában benzinné és dízellé feldolgozva.Ez a kedvezményes belarusz olaj 2019-ben körülbelül 3 milliárd dollárjába került az orosz költségvetésnek.
 
W

Wilson

Guest
Ezt a belorusz orosz viszonyt és belorusz gazdasági helyzetet nagyon jól összefoglalja ez a cikk amely a Mandínerben jelent meg.

"A költségvetés rendbetételének egyértelmű igénye mellett ezért büntetheti most Putyin Lukasenkát: az „olajpiaci adómanőver” keretében történetesen épp 2024-ig 0 százalékra csökken majd a kőolajra vonatkozó exportvám, és ezzel párhuzamosan nő majd az exportált olaj ára – azaz pont az a vámtípus szűnik meg, amelynek elengedésével Oroszország lekenyerezte Belaruszt. Az eddig a világpiaci ár nagyjából 75 százalékáért importáló, majd teljes áron exportáló Belarusz 2024-ig minden árelőnyét elveszíti majd, kedvezményekért pedig nem Putyinhoz, hanem az orosz olajcégek profitéhes vezéreihez fordulhat,

akiket aligha fog meghatni a szláv testvériség pátosza.
A vámcsökkentés lépésenként éri majd el Belaruszt: 2020-ban a kormány körülbelül 420 millió dollárnyi kárral számol, amit nagyon szívesen kompenzáltatna Belarusz az oroszokkal – csak éppenséggel nincs rá jogcím, egy másik ország egy adónemének eltörléséért bajosan lehetne kártérítést követelni.

Belarusz ismét megtapasztalhatja a kiszolgáltatottság és az orosz lélegeztetőgépre kapcsolt gazdaság hátrányait, miközben Putyin jóindulatára apellál. Tovább nehezíti az ország helyzetét még két tényező: egyrészt az, hogy a belarusz exportcikkeket Oroszországon kívül nagyon nehéz eladni, így a nagy testvér részesedése a belarusz kereskedelemből tavaly 40,8 százalékos volt, ami 2018-hoz képest szűk 3 százalékpontos növekedés, míg az EU-s kereskedelem részaránya 4,4 százalékponttal csökkent, tavaly 26,1 százalékon állt. Az orosz-belarusz kereskedelmi mérleg ráadásul kilencmilliárd dolláros belarusz deficitet mutat (Lukasenka rosszallón ki is jelentette, hogy az Egyesült Államok és Kína között „emiatt kereskedelmi háború van”), és az arány a belarusz rubel elértéktelenedésével mindinkább Oroszország javára változik, mert a Föderáció ragaszkodik ahhoz, hogy Belarusz dollárban kereskedjen velük. Másrészt pedig ott van az oroszok által épített asztraveci atomerőmű, amelynek az építésével ugyan késik az orosz fél, de a hitel visszafizetését nem engedi késleltetni, tovább rontva a belarusz költségvetés egyébként sem rózsás helyzetét.

belarusz2.jpg





Ilyen körülmények között ment Aljakszandr Lukasenka február 7-én Szocsiba, hogy Putyinnal tárgyaljon az olajhelyzetről. Eredményeket ott alig ért el, csak a tonnánként 12 dolláros, az olajcégeket illető tranzitdíjból kaphatott volna 2 dollár kedvezményt, amely nagyjából a vámmanőver miatti bevételkiesés tizedét kompenzálta volna. A tárgyalás terméketlensége nem is csoda, hiszen Lukasenka érvei kimerültek olyan történelmi finomságokban, mint hogy a szibériai olajmezők felderítésén nagy számban dolgoztak belarusz szakemberek, vagy hogy a Szovjetunió központi kormányzatának gondatlanságából bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa 80 százalékban a belarusz tagköztársaság területén okozott máig megmaradó károkat. Lukasenka már a karácsonyi rádióinterjúban utalt arra, hogy egyéb, eddig természetesnek vett kérdésekben, mint például a Belarusz területén fekvő két orosz katonai bázis díjmentes használatában is keményebb belarusz fellépésre lehet majd számítani – ugyanakkor saját méregfogát húzta ki, mikor

szenvedélyesen hitet tett amellett, hogy Belarusz soha nem fog majd úgy viselkedni Oroszországgal, mint Ukrajna.
„Ez teljességgel valószerűtlen és lehetetlen, ne is készítsenek ilyen terveket és ne írjanak erről” – fogalmazott az Ekho Moszkvinak, majd rúgott is egyet Ukrajnába, mikor a Krímmel kapcsolatban megkérdezte: „hány ukrán halt meg ezért a szent, ahogy ők mondják, ukrán földért?”

Egyvalamivel azonban Lukasenka igencsak jót tett a belarusz ügynek: a jelenleg minimumkapacitáson üzemelő navapolacki olajfinomító feltöltésére 80 ezer tonna norvég olajat vásárolt, amit tankerrel hozatott be Litvánián keresztül, demonstrálva, hogy vannak alternatív olajforrásai, ha a vámmentes orosz naftánál drágábbak is. Az asztraveci erőmű miatt Belarusszal egyébként fasírtban lévő Litvánia meglátta a barátot az utált Oroszország alkalmi ellenségében: vezetői kijelentették, hogy Lettországgal karöltve tudnak segíteni Belarusznak az orosz függés csökkentésében. Lukasenka már régóta hangoztatja, hogy az Oroszországból importált olaj részarányát 30-40 százalékra kellene csökkenteni, 30 százalékot a balti államokon keresztül beszerezni, megint 30-at pedig Ukrajnán át. Ezt persze a maximum hárommillió tonnáról szóló litván ajánlattal aligha lehetne 2024-ig elérni, de az új szövetségesek puszta léte Lukasenka kezében önmagában is ütőkártya.

Annál is inkább, mert a világ más pontjairól legfeljebb szimbolikus támogatásra számíthat:

Az EU február közepén ismét meghosszabbította egy évvel a Belaruszra 2004-ben kivetett szankciókat,
melyet emberjogi hiányosságokkal indokolnak. Bár a szankciók névleg fegyverekre vonatkoznak, minden európai vállalatra hatalmas adminisztratív terhet rónak, aki Belarusszal kereskedni szeretne, így ellehetetlenítik a belaruszok EU-s piacszerzését. Az Egyesült Államok rafináltabb: bár a szankcióikat ők is fenntartották, 1994 óta először mégis Belaruszba látogatott az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo azt is megígérte, hogy hamarosan nagykövetet küldenek a 2008 óta ügyvivő által vezetett minszki nagykövetségükre, és persze felajánlotta, hogy ha kell, Belarusz gázszükségleteit teljes mértékben ki tudja elégíteni – csak éppen a drága palagázzal, és úgy, hogy Oroszország a földgáz ügyében egyébként sem csuklóztatja annyira Belaruszt, mert nem akar esélyt adni az amerikai konkurenciának.

belarusz3-1.jpg





Úgy látszik azonban, hogy a Norvégiához, Litvániához és az Egyesült Államokhoz való látszólagos közeledés, a Barátság olajvezeték fordított irányban, azaz importra történő használatának lehetősége és Belarusz több hónapos hajthatatlansága végül kompromisszumkészségre sarkallták az orosz elnököt: Igor Szecsin Rosznyefty-vezér minszki látogatása után

Putyin „váratlan ajánlattal” hívta fel Lukasenkát,
és hajlandónak mutatkozott 300 millió dollár kompenzáció megfizetésére – persze a híresztelések szerint csakis egy klasszikus posztszovjet hűségeskü után, melynek keretében a Rosznyefty többségi részesedést kaphat a maziri olajfinomítóban. Ez megnyitná az utat a helyzet hosszútávú rendezése előtt is, hiszen az politikailag könnyebben megvalósítható, hogy a Rosznyefty egy saját tulajdonú finomítójába szállítson kedvezményes árú olajat, mint az, hogy Belarusz különösebb indok nélkül kedvezményt kapjon az exportárból. A költségvetés lehetőségeit azonban a belarusz vezetés nem hagyja csak az oroszok kegyétől függeni, az első népszerűtlen lépést máris megtették: a jövedéki adó bizonyos esetekre vonatkozó megnégyszerezésével annyira megdrágították az üzemanyag-importot, hogy március 1-től egyáltalán nem rentábilis a benzinkutak számára a két belarusz finomítón kívül máshonnan beszerezni a benzint és a gázolajat, bármennyit is dráguljon az üzemanyag az orosz vámmanőver következtében.

Putyin Szocsiban vízben főtt hajdinakásával várta Lukasenkát, tudván, hogy a belarusz tejben főzve szereti. „Próbálja meg, ízleni fog” – kínálta partnerének, nyilván nem minden metaforikus él nélkül. Most, hogy Oroszország diétára fogta szeretve bántott kistestvérének költségvetését, a Belarusz szuverenitását kivívó és az ország védjegyévé vált elnöknek ismét meg kell tanulnia: a jóindulat nem geopolitikai kategória – vagy ha véletlenül igen, akkor sem sokáig."